Dodaj do ulubionych

SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!!

27.07.10, 11:31
Spółdzielnia Nasz Dom idzie za przykładem Ustronia.
Rada nadzorcza SM przyjęła uchwałę o wymianie wodomierzy i
wprowadzeniu stałej miesięcznej opłaty za tę wymianę.
Mam wodomierz zamontowany przez pracownika SM, wodomierz ma
legalizację. Dlaczego zmusza się nas do odpłatnej wymiany dobrego
wodomierza?
Rozumiem ,że ktoś chce zrobić na tym interes, tylko dlaczego my mamy
za to płacić?Czy musimy się na to zgodzić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mi Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.07.10, 15:00
      Miałem zamontowane wodomierze .Za wodomierze i instalacje zapłaciłem sam.Dwa lub
      trzy lata temu spółdzielnia wymieniła wodomierze na nowe .
      Kogoś chyba przygrzały te upały w Sp.Nasz Dom.
    • Gość: Irena Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.radom.vectranet.pl 27.07.10, 17:56
      Dwa wodomierze na zimna wodę zakupiłam i zamontowałam na swój koszt, były moja
      własnością przez 10 lat.Miałam gwarancje i instrukcje.Trzeci wodomierz na ciepła
      wodę był założony przez Spółdzielnie , przy likwidacji piecyków gazowych który
      działał 14 lat. Dwa lata temu Zarząd Nasz Dom zarządził wymianę. Zabrali moje i
      założyli inne, bez żadnej gwarancji, instrukcji, brak było oryginalnego
      opakowania.Nie wiem czy one były nowe, czy regenerowane.Teraz po dwóch latach
      znowu wymiana. Wodomierz ma od 5 do 8 lat legalizację.Po 1.80 zł za sztukę razy
      3 tj. 5,40 miesięcznie razy 12 miesięcy tj. rocznie wychodzi 64,80 zł i jeszcze
      gdy pomnożymy przez 5 lat daje to kwotę 324,00 zł a wodomierz w sklepie kosztuje
      45-55 zł. lepszej jakości niż te co daje Zarząd.Wiec wydam razem z montażem
      174,oo zł Zarząd ND zarobi 150,00 zł z jednego mieszkania.Krótko mówiąc Zarząd
      bierze sobie nieoprocentowany kredyt od członków spółdzielni. Zarząd zgodnie z
      nowelizacją ustawy od 30.12.2009r. spółdzielniach mieszkaniowych musi pdac
      przyczynę podwyżki i jej kalkulację, gdy zarząd nie przedstawi pisemnego
      uzasadnienia i kalkulacji to wprowadzone podwyżki będą nieważne. Spółdzielnia
      mieszkaniowa nie może odnośic korzyści majątkowych kosztem swoich członków.
    • Gość: Irena Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.radom.vectranet.pl 27.07.10, 18:22
      Spółdzielnia musi ujawnić swoje wydatki i wpływy
      Oddzielne rozliczenia wpływów i wydatków prowadzone są dla każdej nieruchomości.
      Zarządy muszą opracować ewidencje uwzględniające koszty funkcjonowania
      spółdzielni. Dostęp do dokumentacji powinien mieć każdy spółdzielca.
      Zobacz także:
      · Spółdzielcy płacą za niegospodarność zarządów
      · "Nie można zarabiać na spółdzielcach"
      Spółdzielnia ma obowiązek prowadzenia szczegółowych rozliczeń oraz ewidencji
      wpływów i wydatków. Sporządzana dokumentacja musi być podzielona na dwie części.
      Dwie ewidencje
      W pierwszej ewidencji powinny zostać zawarte dane dotyczące przychodów i kosztów
      związanych z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości. Zarząd musi ujawniać,
      jakie sumy wpływają od jej mieszkańców do kasy spółdzielni. W oddzielnych
      rubrykach powinny znaleźć się dochody z poszczególnych lokali użytkowych i
      innych źródeł. W ewidencji musi znaleźć się także wyliczenie, które uwzględni
      wszelkie rozliczenia oraz wskaże ewentualne nadwyżki lub niedobory w budżecie.
      Druga ewidencja powinna obejmować wpływy i wydatki funduszu remontowego.
      Spółdzielcy, którzy składają się na remonty spółdzielczych budynków, powinni się
      z niej dowiedzieć, ile wpłacili w danym okresie, na jakie prace remontowe
      zostały wydane pieniądze i ile kosztowała dokładnie podana tam inwestycja.
      Wbrew obawom wielu przedstawicieli spółdzielni obowiązek sporządzania
      oddzielnych ewidencji dla funduszy remontowych nie jest równoznaczny z zakazem
      przepływów środków między różnymi nieruchomościami. Ewidencje mają na celu
      wyłącznie zapisanie, ile członkowie danego bloku wpłacili, ile wydali, a ile
      komuś pożyczyli. Dają mieszkańcom wiedzę o kwotach, jakie dołożyli, np. do
      remontów innych obiektów w spółdzielni.

• Gość: po-lisa Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.tronic.pl 27.07.10, 20:07
        Opisałaś to bardzo dobrze i bardzo obrazowo, ale rzeczywistość w spółdzielniach
        jest zupełnie inna.
        Żadna spółdzielnia w Radomiu nie prowadzi ewidencji wpływów i wydatków w
        danej nieruchomości - (budynku)
        bo mając w jednym "worze" cały budżet
        łatwiej jest nim manipulować, wydawać środki bez kontroli jej członków i rad
        nadzorczych.
        I tak w tym bagienku pływamy wszyscy....
        • Gość: :)))) zwalił mi się na głowę kawałek ściany od stropu IP: 94.254.138.* 30.07.10, 22:34
          Zwalił mi sie na głowę kawałek ściany od stropu nad balkonem. Jaką
          funkcję pełnia przeglądy budowlane w SM Nasz Dom skoro SM nic nie
          wykryła a przeglądy winny być wykonywane każdego roku ??? Strop jest
          rozwarstwiony od kilku lat.
          • Gość: radomianka Re: zwalił mi się na głowę kawałek ściany od stro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.10, 17:02
            Pan prezes jak tylko nastał w tej spółdzielni to przyjeżdżał autobusem do pracy
            a teraz? Posiada kilka aut, piękną wille i podobno wykupił dwa bloki na
            ul.Grzybowskiej.Czy to za samą wypłatę prezesa czy za machlojki jakie kręci w
            spółdzielni.
            • Gość: burza Rezbiera się jak na deszcz IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.10, 17:53
              A "mądrzy" lokatorzy i mohery niech płacą czynsze i cicho siedzą bo "prezes"
              jest pamiętliwy haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
            • Gość: po-lisa Re: zwalił mi się na głowę kawałek ściany od stro IP: *.tronic.pl 31.07.10, 21:00
              Wszyscy prezesi biorą łapówki od wszystkich firm, które świadczą usługi dla
              spółdzielni - remontowych, docieplających -(a teraz mają "full wypas"),
              rozliczających ciepło, za zakup i montaż wodomierzy, domofonów i wszystkiego co
              "pachnie groszem".
              Każda spółdzielnia to proboszczówa - (bez żadnej kontroli) i do tego dojna
              krowa, gdzie bez kontroli fiskusa można się dorobić majątku. Dlatego te mendy
              tak kurczowo trzymają się stołków.
        • Gość: EWA Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.radom.vectranet.pl 02.08.10, 22:57
          Chyba im wali na łeb Znowu kolesiostwo i wybór własnych
          zaprzyjaźnionych kolesiowskich firm. Nie ma takich przepisów, żeby ktoś
          kazał mi wymieniać wodomierze wg pomysłu pacanów. Ja i tak robię to na
          własny koszt. już chyba dosyć duże kabzy pozbijali więc won ze
          spółdzielni.
          • Gość: RADOMIANKO UWAŻAJ Nie pisz szkalujacych kogoś bzdur bo to karalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.10, 23:55
            Wipisujesz nieprawdziwe bzdury.Nie dziw się ,że ktoś inny kiedyś
            poda Cię do sądu i zabulisz wysokie odszkodowanie, i do
            tego "zarobisz" wyroczek w sprawie karnej.Uwazaj Pani bo może się
            to żle skonczyć dla ciebie i innych osób postepujacych podobnie!!!
            • Gość: radomianka Re: Nie pisz szkalujacych kogoś bzdur bo to ka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 20:43
              posłuchaj gościu chyba i ty masz coś na sumieniu że mnie straszysz. nie boję się
              bo są to informacje z wiarygodnych źródeł. jeszcze mu mało to trzeba opodatkowac
              lokatorow dosmiertnie a i tak za wymiane wodomierzy trzeba bedzie zaplacic bo
              wiekszosc to mieszkania wykupione na wlasnosc. i co ? łyso ci?
            • bursztyn9 Re: radomianko 05.08.10, 23:05
              to może napisz nam ,które to te nieprawdziwe bzdury. Chetnie się
              dowiemy.Prawda jest to ,że zmuszają do wymiany dobrych wodomierzy i
              trzeba za czyjeś głupie pomysły zapłacić.
              A sądem nie strasz , bo to już nie te czasy.A jak trzeba bedzie to
              się pódzie!!!
              • Gość: radomianka Re: radomianko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.10, 12:37
                przeczytaj posty to dowiesz sie ze to mnie strasza a nie ja.
    • Gość: Rychu Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.radom.vectranet.pl 03.08.10, 18:36
      do Goscia radomianko uważaj. Te same słowa zza stołu prezydialnego padły na
      Walnym Zgromadzeniu Naszego Domu czy to groźba, szantaż.
      • Gość: Sąsiadka Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.warszawa.mm.pl 03.08.10, 21:19
        Rychu, dobrze rozumujesz - post autorstwa RADOMIANKO UWAŻAJ to nic
        innego jak próba zastraszenia piszących na tym forum negatywnie o
        obecnych władzach Naszego Domu. Po prostu próba zamknięcia co
        bardziej odważnym ust.

Bo nic tak nie denerwuje wŁadz spółdzielni jak wyciąganie publicznie
        ich różnych machlojek. Bo dopóki sprawa zamyka się na linii władze
        spółdzielni - jej członek, to zarząd i rada nadzorcza bimba sobie z
        tego. Ale jeśli sprawa zaczyna być głośna choćby na forum
        internetowym GW dla Radomia to już nie to samo.
        I dlatego to straszenie.
        • Gość: Pisz i mów PRAWDĘ A mnie sie wydaje ze nikt nikogo nie straszy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.10, 09:36
          Trochę kultury wymagajmy od siebie.Szkalowac kogos jest bardzo łatwo
          Na Ciebie tez mozna coś wymysleć i napisać ,ze np . nie myjesz
          codziennie uszu,a w piątki nie przestrzegasz postu.
    • Gość: Irena Re: SM Nasz Dom - wodomierze do wymiany!! IP: *.radom.vectranet.pl 04.08.10, 20:57
      Ja też słyszałam na Walnym groźby,że będą szukac nazwisk tych co piszą źle o
      Sp.Nasz Dom na forum i nawet znam nazwisko i stanowisko, ale takie groźby chyba
      też są karalne.
      • Gość: obserwatorka dnia Ktos szkaluje a teraz panikuje...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.10, 08:55
        Wydaje nam się, że niepotrzebnie ktoś tu miesz wodę w Wiśle i robi
        problemy aferowe ,których nie ma."Nasz Dom" to nasz codzienny dom w
        którym mieszkamy i zyjemy.Pytamy komu potrzebne są te rozróby????i
        ośmieszanie naszej spóldzielni w oczach Radomian??
        • Gość: du Re: Ktos szkaluje a teraz panikuje...... IP: *.radom.pilicka.pl 06.08.10, 11:15
          tak się tylko wydaje. Eksploatacja, fundusz remontowy mówi to coś
          obserwatorce bo w tej spółdzielni to chyba nic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka