Dodaj do ulubionych

TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki

IP: *.udn.pl 29.03.04, 12:04
Szukają miejsca, w tej chwili w Słowacji. Może Radom zaproponowałby lepsze
warunki? Trzeba rozmawiać z Toyotą i Mazdą.
Obserwuj wątek
    • jdk Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki 29.03.04, 12:45
      O Mazdzie nic nie slyszalem, a Toyota zdaje sie juz wybrala Slowacje :(((

W Polsce Toyota ma juz kilka zakladow i planuje kolejne, ale glownie na Dolnym
      Slasku (Polkowice, Jelcz, Walbrzych...)

Jesli Mazda faktycznie cos planuje, to nalezy sie o to starac!!
      • Gość: adek Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki IP: *.acn.pl 29.03.04, 12:48
        Gdyby tak Mazda robiła w Radomiu swoją nową 6, to na pewno byłaby sporo tańsza
        niż obecnie.
        Fajne autko ta Mazda6:-)
    • Gość: hienna Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki IP: *.internet.radom.pl 29.03.04, 13:03
      a NIBY KTO MNIAŁBY Z NIMI Z rADOMIA ROZMAWIAĆ przecież wszyscy są
      zainteresowani własnymi karierami nie bądż naiwny
      • europa10 Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki 29.03.04, 13:05
        Jak to kto ma jechać? Tylko jdk! Gdyby tylko chciał to by nam to załawtił.
        1000... co ja piszę... 100 000 nowych miejsc pracy! I mazdę o toyotę by
        załatwił. I fabrykę młotków też.
        • jdk Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki 29.03.04, 13:51
          europo10! Porazila mnie celnosc Twojej wypowiedzi! Naprawde!

Czy masz cos jeszcze ciekawego do dodania, czy to juz wszystko? Poza tym
          proponowalem nieczytanie moich postow, jesli nie jestes w stanie ich zrozumiec.

P.S. Uderz w stol (GwR) a europa10 sie odezwie? Ciekawe...
    • jdk Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki 29.03.04, 14:00
      A oto rzeczony artykul. Szkoda, ze przede wszystkim tracimy takie inwestycje na
      poziomie kraju (przez beznadziejna polityke ekonomiczna przez ostatnie 10 lat),
      tak wiec konkretne miasto czy region maja juz niewiele do powiedzenia. Ostatnie
      2 lata i kilka strategicznych inwestycji ulokowanych na Slowacji i w Czechach
      pojazuje, jak daleko nam do tych dwoch krajow. To zreszta widac tez golym
      okiem, jak sie tam pojedzie. A wszystko wskazuje na to, ze bedzie nam jeszcze
      dalej...

Niemniej jednak ciagle mam nadzieje, ze zobacze jakas wielka inwestycje w
      Radomiu.

======================

Toyota i Mazda rozglądają się po Słowacji

pat, PAP 29-03-2004, ostatnia aktualizacja 29-03-2004 12:15

Dwa japońskie koncerny samochodowe, Mazda i Toyota, zastanawiają się nad budową
      swoich zakładów na Słowacji - poinformował Jan Bajanek, dyrektor SARIO, agencji
      odpowiedzialnej za inwestycje zagraniczne u naszego południowego sąsiada

Mazda poszukuje miejsca na budowę fabryki produkującej samochody osobowe,
      Toyota - dla zakładu, w którym będą robione części zamienne do samochodów tej
      marki - wyjaśnił Bajanek.

Nowa fabryka Toyoty na Słowacji będzie produkować części zamienne, głównie dla
      swojego zakładu, który powstaje w Czechach. Jej lokalizacja zostanie ustalona w
      ciągu najbliższych trzech miesięcy. - Toyota już mniej więcej zdecydowała się
      na Słowację - powiedział dyrektor SARIO.

Rozmowy z Mazdą są na etapie wstępnym. Japończycy poszukują lokalizacji dla
      swojej fabryki w Europie - wartość inwestycji wyniesie od 550 mln do 1,1 mld
      dolarów - poinformował Bajanek. Gdyby Mazda zdecydowała się postawić swoją
      fabrykę na Słowacji, byłby to piąty koncern samochodowy obecny w tym kraju: po
      VW, PSA Peugeot Citroen oraz Kia/Hyundai, które otworzą swoje zakłady za dwa
      lata, i po Toyocie.

Mieszczący się pod Bratysławą Volkswagen produkuje rocznie 280 tys. samochodów
      osobowych, co stanowi prawie 1/3 słowackiego eksportu. Za dwa lata, po
      uruchomieniu zakładów w Trnawie (PSA) i Żylinie (Kia Motors) i jeżeli Mazda
      wybierze Słowację, samochody osobowe będą stanowić ponad połowę eksportu tego
      kraju.
      • europa10 Re: TOYOTA I MAZDA chcą budować swoje fabryki 29.03.04, 14:49
        „Szkoda, ze przede wszystkim tracimy takie inwestycje na
        poziomie kraju (przez beznadziejna polityke ekonomiczna przez ostatnie 10 lat)”
        Brawo jdk! Co za zbieżność poglądów z Andrzejkiem L. Zapomniałeś dodać:
        Balcerwoicz musi odejść!
        • jdk do europy10 29.03.04, 15:02
          Super! Ubawilem sie! Napisz cos jeszcze, bo z kazdym postem coraz bardziej sie
          kompromitujesz!

Nie wiem, czy umiejetnosc czytania i zrozumienia tekstu pisanego dosc prostym
          jezykiem jest az tak trudna? Dla niektorych najwyrazniej tak. Ale nie zamierzam
          specjalnie dla Ciebie wyjasniac, co tam bylo napisane. Mysle, ze wiekszosc
          zrozumiala.

Mam propozycje: zeby nie zanudzac innych forumowiczow ta bezsensowna dyskusja,
          mozesz pisac prosto na jdk@gazeta.pl Na forum nie zamierzam Ci bezposrednio
          odpowiadac, bo jeszcze musialbym powiedziec cos brzydkiego albo niemilego.

A tak ogolnie mam propozycje: napisz cos ciekawego w gazecie - jesli oczywiscie
          potrafisz

EOT
          • europa10 Re: do jdk! 29.03.04, 16:18
            jdk napisał:

> Super! Ubawilem sie! Napisz cos jeszcze, bo z kazdym postem coraz bardziej
            sie
            > kompromitujesz!
            >
            > Nie wiem, czy umiejetnosc czytania i zrozumienia tekstu pisanego dosc prostym
            > jezykiem jest az tak trudna? Dla niektorych najwyrazniej tak. Ale nie
            zamierzam
            >
            > specjalnie dla Ciebie wyjasniac, co tam bylo napisane. Mysle, ze wiekszosc
            > zrozumiala.
            >
            > Mam propozycje: zeby nie zanudzac innych forumowiczow ta bezsensowna
            dyskusja,
            > mozesz pisac prosto na jdk@gazeta.pl Na forum nie zamierzam Ci bezposrednio
            > odpowiadac, bo jeszcze musialbym powiedziec cos brzydkiego albo niemilego.
            >
            > A tak ogolnie mam propozycje: napisz cos ciekawego w gazecie - jesli
            oczywiscie
            >
            > potrafisz
            >
            > EOT

OOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!
            Chłoptaś się zdenerwował:)))))) A tak ogólnie mam propozycję: napisz cokolwiek
            ciekawego. I to gdziekolwiek. Może być gazeta, ściana budynku lub płot. Wtedy
            nie będziesz zanudzał na forum.
            Pozdrowko:)

>
            • Gość: vacek Do głupiej Europy 10 IP: *.udn.pl 29.03.04, 17:17
              Nie wcinaj się kiedy dorośli rozmawiają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka