Dodaj do ulubionych

Gdyby karp miał głos, toby skowyczał

22.12.11, 22:11

Ryby zabijane są na miejscu. Rzadziej ktoś przenosi je w siatkach. Częściej w wiaderku z wodą, chociaż to także nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ryba w małym wiaderku jest wygięta i cierpi - wyjaśnia Suszyński
Czy sa jeszcze jakies granice absurdu i paranoi????????????!!!!!
Obserwuj wątek
    • marwan78 Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 00:25
      kontrolują supermakety, a co z targowiskami czy tam ktoś ze sprzedających np. natlenia wode.
      Zbiorniki załadowane po brzegi rybami , sprzedawane z jakiejś starej balii po babci i wszystko gra. Może tak ktoś by się zaiteresował tymi karpiami sprzedawanymi na radomskich targowiskach!
      • Gość: gien Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 08:26
        Najlepsz szybka metoda to walnąć karpia w łeb ciężkim młotkiem,a ekologów lżejszym:-)
    • jas_fasollasido Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 09:05
      Częściej w wiaderku z wodą, chociaż to także nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ryba w małym wiaderku jest wygięta i cierpi - wyjaśnia Suszyński.

A jakie jest najlepsze rozwiązanie panie Suszyński? 82 letina sąsiadka skarżyła mi się, że w jednym z marketów zapakowali jej 2 karpie w wiaderku z wodą. Tylko - panie Jasiu - po drodze musiałem wodę wylać z wiaderka, nie mogłam tych parę kilogramów donieść do domu, taka była ciężka.

• Gość: ewa Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.play-internet.pl 25.12.11, 12:01
        a po co babcia kupowała tego karpia żywego? tak bardzo lubi uprawiać mord na zwierzętach w domowym zaciszu? Krwawa babunia ... Niech kupi z lodu i będzie spokój święty
    • b-ania Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 09:16
      Ryba w małym wiaderku jest wygięta i cierpi - wyjaśnia Suszyński.

Wygięta? Zapytaj się pan węgorza czy piskorza albo i nawet tego przysłowionego karpia jak się porusza w wodzie. Właśnie wyginając się i pewnie z tego powodu przez całe miliony lat cierpi.
      Ale mamy "ekologów" z Bożej łaski.
    • b-ania Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 09:21
      Napisałem to juz wcześniej ale i tu powtórzę. Cytat może odnieść sie i do do ryb.

"Przypatrzcie się ptakom w powietrzu: nie sieją ani żną i nie zbierają do spichrzów, a Ojciec wasz niebieski je żywi. Czyż wy nie jesteście ważniejsi niż one?".
      • Gość: przyrodnik_radom Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.12.11, 11:21
        Niestety, nie ma Pani racji. Nie jesteśmy ważniejsi niż one, w przynajmniej nie w takim dosłownym rozumieniu, jak niestety przedstawia to Kościół, błędnie interpretując Pismo. Tym samym, pośrednio, to właśnie Kościół zachęca i przyczynia się do szerzenia niehumanitarnych zachowań wobec naszych Braci Mniejszych. Czyni to wpajając ludziom (z których niestety większość w to wierzy), że "to człowiek jest najważniejszy". Polecam zapoznać się z ideałami św. Franciszka z Asyżu - może wówczas zrozumie Pani czym się ta "ważniejszość" ma objawiać i na czym ona polega. Bo na pewno nie na świadomym zadawaniu cierpienia innemu stworzeniu.

P.S. Nie jest prawdą, jak napisano, w art., że Policja nie odebrała żadnego zgłoszenia.
        • b-ania Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 12:46
          Nie ma absolutnie żadnej pewności, że św. Franciszek był wegetarianinem albo nie był. Raczej w tamtych czasach nikt nie myślał o takich rzeczach, bo zabijanie zwierząt było traktowane jako czynność mająca niejednokrotnie uchronić człowieka przed śmiercią głodową. I tylko tyle. Teraz w naszych czasach dorobiono do tego (niestety)ideologię.
          Kościół zachęca i przyczynia się do szerzenia niehumanitarnych zachowań wobec naszych Braci Mniejszych? On tylko naucza tego co jest napisane w Piśmie Św. A tam miedzy innymi czytamy "ujrzałem jakiś spuszczający się przedmiot, podobny do wielkiego płótna czterema końcami opadającego z nieba. I dotarł aż do mnie. Przyglądając mu się uważnie, zobaczyłem czworonożne zwierzęta domowe i dzikie płazy i ptaki powietrzne. Usłyszałem też głos, który mówił do mnie: "Zabijaj, Piotrze, i jedz!" Odpowiedziałem: "O nie, Panie, bo nigdy nie wziąłem do ust niczego skażonego lub nieczystego". Ale głos z nieba odezwał się po raz drugi: "Nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił". Powtórzyło się to trzy razy" - Dzieje Apostolskie, rozdział 11.
          Poza tym nikt nie mówi tu o świadomym zadawaniu cierpienia innemu stworzeniu., bo tak mogą powiedzieć tylko sadyści i ludzie psychicznie chorzy. Raczej chodzi generalnie o przetrwanie naszego gatunku, w naszym klimacie, z naszą tradycją, o zaspokojenie głodu, o przyjemność jedzenia, o zdrowie, o ubieranie się i o wiele innych rzeczy.
          • ka-mi-la789 Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 12:54
            > Kościół zachęca i przyczynia się do szerzenia niehumanitarnych zachowań wobe
            > c naszych Braci Mniejszych?
            On tylko naucza tego co jest napisane w Piśmie
            > Św. A tam miedzy innymi czytamy "ujrzałem jakiś spuszczający się przedmiot, pod
            > obny do wielkiego płótna czterema końcami opadającego z nieba. I dotarł aż do m
            > nie. Przyglądając mu się uważnie, zobaczyłem czworonożne zwierzęta domowe i dz
            > ikie płazy i ptaki powietrzne. Usłyszałem też głos, który mówił do mnie: "Zabi
            > jaj, Piotrze, i jedz!" Odpowiedziałem: "O nie, Panie, bo nigdy nie wziąłem do
            > ust niczego skażonego lub nieczystego". Ale głos z nieba odezwał się po raz dr
            > ugi: "Nie nazywaj nieczystym tego, co Bóg oczyścił". Powtórzyło się to trzy ra
            > zy" - Dzieje Apostolskie, rozdział 11.

W tym samym zbiorze bliskowschodnich mitów i legend ten sam "pan" nawołuje do ludobójstwa (patrz fragment o zdobyciu Jerycha) i sam je uskutecznia (pomór dzieci w Egipcie). Czy w związku z tym należy zabijać ludzi?
            • b-ania Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 13:17
              Jeśli nazywasz Pismo Święte "zbiorem bliskowschodnich mitów i legend", to nie mamy o czym rozmawiać.
              Wesołych Świąt życzę.
            • jas_fasollasido Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 23.12.11, 13:44
              Kamilo idźmy twoim torem myślenia: jeśli a priori zakładasz, że Pismo Święte jest zbiorem mitów i legend to również jest legendą fragment o zdobyciu Jerycha a mitem pomór pierworodnych w Egipcie. Więc o czym chcesz rozmawiać? O czymś czego nie było, o czymś co jest wymysłem tylko ludzki? To proszę przenieś się na portal Science-Fiction, tam się zrealizujesz.
              • ka-mi-la789 Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 24.12.11, 00:22
                Ale powołująca się na nie przedpiszczyni tak nie uważa (ty chyba również nie), zatem powinniście konsekwentnie realizować zawarte tam założenia. Zrealizowana jestem już dostatecznie, pisać będę tam, gdzie mnie się podoba.
          • Gość: przyrodnik_radom Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.radom.vectranet.pl 24.12.11, 13:33
            Szanowna Pani,
            mam wrażenie, że odpowiedziała Pani na jakiś inny a nie mój post. Czyż jest w nim bowiem gdziekolwiek mowa o wegetarianiźmie? Wegetarianizm zostawmy na razie, gdyż jest to temat na zupełnie inną dyskusję. Ja natomiast pisałem o poszanowaniu innego stworzenia, które winno być udziałem każdego, bez względu na to, czy je mięso, czy też nie.
            Jeżeli przytacza Pani jakiś cytat z Pisma, to prosiłbym mieć na uwadze także jego kontekst. W przeciwnym razie, cytując wyrwane z kontekstu sformułowania popełnia Pani ten sam błąd, jaki popełnia Kościół, a polegający na "płytkim" i nazbyt dosłownym rozumieniu Pisma.

Pisze Pani dalej, że świadome zadawanie cierpienia może być właściwe tylko sadystom i ludziom psychicznie chorym. Czyzby? Abstrahując od terminologii, przyjmując Pani rozumowanie niestety muszę dojść do wniosku, że znaczna część gorliwych katolików to właśnie sadyści i ludzie psychicznie chorzy.
            Do takiej konkluzji mogłem dojść obserwując sprzedaż karpi, w efekcie której wielu ludzi niosło żywe karpie do domu w zawiązanych reklamówkach. Chyba że może byli to sami niewierzący zwyrodnialcy, którzy lubiąc rybie mięso, skorzystali z okazji, że katolicy mają Święta i zakupili sobie rybę na obiad? Mimo wszystko, nie sądze - Ci ludzie to byli najprawdziwsi katolicy, którzy kupowali rybę na Wieczerzę! Kochający ojcowie i matki, którzy za parę dni będą obchodzić Święta Bożego Narodzenia, dzielić się opłatkiem, uczestniczyć w sakramentach, krzewić miłość.. no właśnie tylko paradoksalnie jest to okupione strasznym cierpieniem istot żywych. A bierze się to własnie z takiego rozumienia Pisma, jakie Pani przedstawia, bo wszak człowiek ma czynić sobie ziemię poddaną... no to sobie czyni... po chrześcijańsku.

A tu wszystkim katolikom polecam nieco merytoryki:
            www.echomiasta.pl/archiwum/Warszawa/WAW_633_19.12.2011.pdf
            • Gość: caplar Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.11, 20:00
              Moja ryba przed zabiciem i włożeniem na patelnie krzykneła, że on to żaden karp, a zupełnie inna ryba i że jest z resortu...niezrozumiałem, ale na wszelki wypadek nie przywaliłem obuchem w łeb. Służb to ja się od maleńkości boję :)
            • marzenmk Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 25.12.11, 11:39
              100 % Racja
        • Gość: Gość Humanitarne zabijanie IP: *.radom.vectranet.pl 23.12.11, 18:07
          Ja karpiowi daję zapalić przed humanitarnym zabiciem. Trochę mi wstyd wobec pana Karpia, że go oszukuję przed egzekucją i mu mini staw w wannie przygotowałem. Biedny gotów pomyśleć, że do nowego roku sielankę będzie miał. A tak na marginesie, nigdy nie kupowałem karpia. W tym roku kupiłem w ramach protestu i to dwa. A jeśli chodzi o człowieka to nie tylko, że nie jest najważniejszy ale plasuje się gdzieś w środku i zdecydowanie dalej za kotami i psami.
    • Gość: Karp-iński Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: 194.165.48.* 23.12.11, 10:16
      >Ryba w małym wiaderku jest wygięta i cierpi.<

Ależ skąd, panie Suchyński, to były karpie rosyjskie, odmiana "gniotsia nie łamiotsia".
      • Gość: americansteck Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.11, 14:52
        Dać wolnosć wszystkim karpiom, wypuscić do stawu, krowy do lasu , a swinie do koryta !!!
        • Gość: kane Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.11, 18:18
          Przyszłość świata to wegeterianizm, palikotowy socjalizm, onanizm i homoseksualizm :-).
          Piszę sztukę ,,Zabić Karpia"
          ,ogłaszam casting na karpia :-)
          • Gość: gość Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.radom.vectranet.pl 25.12.11, 01:35
            Jak jesteś taki kozak, to ujawnij swoją tożsamość, podaj dane teleadresowe. Chętnie się do ciebie wybiorę na ten casting.
          • marzenmk Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał 25.12.11, 11:36
            Gość portalu: kane napisał(a):
            Do cwaniaczka kane
            Może chciałbyś zostać potraktowany jak karp czyli podduszony w siatce a potem elegancko trafiony między oczy?

> Przyszłość świata to wegeterianizm, palikotowy socjalizm, onanizm i homoseksual
            > izm :-).
            > Piszę sztukę ,,Zabić Karpia"
            > ,ogłaszam casting na karpia :-)
    • Gość: walduś Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.radom.vectranet.pl 23.12.11, 22:03
      aduerin napisała:

>
      > Ryby zabijane są na miejscu. Rzadziej ktoś przenosi je w siatkach. Częściej w w
      > iaderku z wodą, chociaż to także nie jest najlepszym rozwiązaniem. Ryba w ma
      > łym wiaderku jest wygięta i cierpi
      - wyjaśnia Suszyński
      > Czy sa jeszcze jakies granice absurdu i paranoi??
      ----
      Owszem jest : "Gdyby babcia stanęła na rękach byłaby skarbonką "....
      ----
      >"jak nie jak tak<"
    • Gość: zenek Re: Gdyby karp miał głos, toby skowyczał IP: *.radom.vectranet.pl 24.12.11, 08:50
      Panie Suszynski, to skowyczy wygiety mozg pseudoekologow ;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka