Dodaj do ulubionych

Podzielniki dzielą

IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.04, 18:50
To jest oszustwo. Ponieważ oszczędzam ciepło a sąsiedzi mają zakręcone
grzejniki to ja zużywam nieco więcej ciepła od nich, ale płace za trzech
sąsiadów, bo ktoś musi za to zapłacić! Oszustwo!
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciuś Podzielniki dzielą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.04, 18:54
      Kolejni koalicjanci Radomian Razem - posługiwaczy Marcinkowskiego
      i Banasiewicza. Kraszewski (wsadzony przez Banasiewicza na
      przewodniczącego Rady Nadzorczej Radpecu i Krawczyk z SLD wsadzony na
      stołek wiceprzewodniczącego Rady Miasta dzięki tajnemu przymierzu
      istniejącego od początku kadencji milicjanta). Według relacji z zebrania
      Słowa Ludu wspomniani prezesi oszukują mieszkańcow na podzielnikach ciepła.
      Następni rycerze wolności i uczciwości. Co za śmiecie mieszkają w naszym
      mieście!!!? Nie ma już nikogo kto mógłby rządzić nie kradnąc? A pan panie
      Kraszewski nie ma mało? Prezesura tu, Rada Nadzorcza tam, jakieś pół etaciku
      jeszcze gdzieś? A pan "obrońco ludu z SLD" Krawczyk? Wiceprezes tu, radny,
      tam, wiceprzewodniczący rady Miasta. Naprawdę jeszcze wam mało?

• Gość: ciekawski Re: Podzielniki dzielą IP: *.udn.pl 22.07.04, 19:58
      Słuchajcie moze w tym wypadku to nie prezesi kombinuja,a lokatorzy.Bo mnie sie
      obiło gdzies o uszy /mieszkam na Borkach/,ze mozna kupic takie podzielniki i
      plomby z danym kolorem u tych co je zakładają .To sie podobno opłaca.Bo miało
      sie 20 kresek,a na nowym jest naprzyklad 3.Lokator jest zadowolony ,bo ma
      nadpłate.Ale czemu maja cierpiec inni.Panie Prezesie prosze to zbadac
      dokładniej.
      • Gość: ja Re: Podzielniki dzielą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.04, 20:19
        może mi ktoś podpowie co ma zrobić osoba w wieku lat 86 która ma 500 zł netto
        emerytury, na leki nasercowe i nadciśnieniowe wydaje ponad 100 zł. miesiecznie,
        ostatni była w szpitalu w związku z przewodami żólciowymi i z tego powodu jest
        na delikatnej lekkostrawnej diecie (wiemy co to znaczy finansowo), zajmuje na
        plantach pokój z kuchnia i ma doplacic po rozliczeniu 911 zł, bo koszt roczny
        wyniósł 2000 zł.
        Obecnie ta osoba jest w szoku i zwróciła się do mnie o pomoc, ale ja nie wiem za
        bardzo co powinnam najpierw zrobic.
        Proszę o podpowiedź
    • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Podzielniki dzielą IP: 193.111.144.* 22.07.04, 21:13
      Mam ten podzielnik o kilkunastu lat (Michałów) i musze powiedzieć że
      rzeczywiście nauczył on mnie oszczędzania. Teraz mam nawet jeszcze więcej
      oszczędności po wymianie wszystkich okien i ociepleniu balkonu cienką warstwą
      steropianu, na 2 ścianach położyłem(przykleiłem) gipsokarton, wymieniłem drzwi
      wejściowe na super ciche i szczelne. Nie zasłaniam kaloryferów, pokrętło
      (UWAGA!! CAŁY CZAS) ustawione na 2, a nie kręcone od 0-6, w kuchni na 0, drzwi
      od łazienki na noc otwarte na ościerz, podłogi wyminione i wygłuszone, w
      cieplejsze dni okna są rozszczelniane, wywietrzniki na zimę zredukowane do
      jednej kratki (oczywiści poza łazienką)i średnio co roku mam około 400zł
      oszczedności. Kiedyś strciłem 2 dni żeby policzyć czy dobrze mi naliczyli,
      pomylili się nawet na swoją niekorzyść o 1,62zł. Ale w SUMIE opłaciło się.
      Polecam.
      • Gość: ko#mnie Re: Podzielniki dzielą IP: *.anonymizationservice.com 22.07.04, 21:23
        ..no ale na to, to trzeba wcześniej mieć kase.
      • Gość: marrek Re: Podzielniki dzielą IP: 193.111.144.* 23.07.04, 09:25
        Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o kalesonach i kufajce
        • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Podzielniki dzielą IP: 217.17.35.* 23.07.04, 11:46
          Dzięki, że ty o tym wspomniałeś, może kupię w tym roku.
          • Gość: Wku...ony lokator Re: Podzielniki dzielą IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 13:48
            No co do hu.. ! Jeżeli spółdzielnia narzuca podzielniki ciepła to powinni
            najpierw chyba sami ocieplić blok no nie ? W innym wypadku to każdy mądrala
            mógłby zrobić taki manewr i opomiarować np piwnice ;) Najpierw spieprzyli okna
            w blokach (dziury jak diabli na oś Południe) a potem założyli te śmieszne
            podzielniki. Czynsz podnieśli (tłumaczyli że to w związku z rozliczaniem
            podzielników przez firmę z Łodzi) Teraz znów uchwalili że zdejmują podzielniki.
            Ciekawi mnie czy odejmą od czynszu tą opłatę za obliczanie przez firmę kosztów
            podzielników. Szlag mnie trafia. W pizdu z takim prezesem.
            • Gość: Jaś Fa so la si do Re: Podzielniki dzielą IP: 193.111.144.* 23.07.04, 22:25
              Drogi "Wku...ony lokatorze" - najpierw popatrz komu odpisujesz na list.OK?
    • Gość: miki Re: Podzielniki dzielą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.07.04, 22:18
      ja-w tym roku już nic Ta pani nie zrobi,ale jak dożyje do maja 2005r to
      spisującemu Panu{Pani}da w łape 100zł ibędzie miała zwrot 400zł.
      • Gość: zakurator Re: Podzielniki dzielą IP: 217.17.35.* 23.07.04, 07:58
        Do czego ty ludzi zachęcasz, co przestępstwa? uważaj miki!!!
    • Gość: alek Re: Podzielniki dzielą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 07:58
      Żeby kwestionować zasadność rozliczeń wg podzielników trzeba być albo zupełnie
      bez pojęcia, albo mieć kilku sąsiadów złodziei. W żadnym z tych przypadków
      przyczyna nie leży po stronie spółdzielni/prezesa, choć opłaty w budynku
      powinny być przeanalizowane.
    • Gość: prezes Re: Podzielniki dzielą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 23.07.04, 09:21
      Czy mógłby mi ktoś powiedzieć co za firma dokonuje te odczyty bo na moim
      kwicie odczytu widnieje napis Viterra.Pan który dokonywał odczytu nie umiał mi
      odpowiedzieć jaką firmę reprezentuje lub Spółdz.Mieszkaniową.Żadnego
      identyfikatora.Może Panowie i Panie prezesi przyjrzeliby się w/w firmom które
      dokonują w ich społdzielniach odczytów podzielników ciepła,bo
      formułowicze "miki" i "ciekawski" mają dużo racji.Ps.Vic-
      prez.Markowski;Krawczyk prosze tym się zająć-prez.Nita.
    • Gość: LIPA PODZIELNIKI CIEPŁA-WIELKIE OSZUSTWO IP: *.udn.pl 23.07.04, 11:22
      To jest wielkie oszustwo.Służę przykładem.Mam mieszkanie 42 m 2 z wszystkimi
      opomiarowanymi mediami, przez dwa lata nie zamieszkane. Grzejniki
      wyłączone.Oszcżędność jaka z tego tytułu wyniosła to 200 złotych.Roczne wpłaty
      na poczet zaliczki CO płacę 1300 złotych. LIPA.
    • Gość: Ciepełko Re: Podzielniki dzielą IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.04, 11:28
      Podzielniki powinny być odczytywane po zakońceniu i przed rozpoczęciem sezonu
      grzewczego !!!!!!!!!!!
      Nie płacilibyśmy za ciepło słoneczka lub zarabialibyśmy na cieniu - w oknach.
      Taki odczyt jest uczciwy - faktyczny - zależny wyłącznie od zużycia ciepła w
      sezonie grzewczym. Niestety kosztuje to z 10 zł na rok więcej - ale jest
      sprawiedliwe.
      Zarząd Spółdzielni niech się nad tym zastanowi, a jak nie to niech
      niezadowileni zwrócą się do Rady Nadzorczej.
      Pozdrawiam.
    • Gość: ciepłownik Re: Podzielniki dzielą IP: *.stat.gov.pl 23.07.04, 11:30
      Sprawdźcie czy węzły cieplne mają przyrządy pomiarowe mierzące osobno energię
      zużytą na co i cw jest to warunek niezbędny do wprowadzenia
      podzielników!.Węzły zazwyczaj maja tylko pomiar energii całkowitej co umożliwia
      rozliczenie spółdzielni z RADPEC a nie z lokatorami .Spóldzielnia często przy
      rozliczeniu co wrzuca cw!drugi raz! .
    • Gość: Nemo Re: Podzielniki dzielą IP: 213.199.199.* 23.07.04, 12:17
      Jeśli ktoś tu oszukuje, to oszukują mieszkańcy samych siebie. Sytuacja jest
      klarowna nawet najgorszy podzielnik jest lpszy niż jego brak. Najgorsze to jest
      to, że gospodynie domowe wzięły się za rozwiązanie tego problemu, bo jak
      wiadomo Polak zna się na wszystkim.
      • Gość: Radom Re: Podzielniki dzielą IP: *.rwt.pl 23.07.04, 13:25
        Z podzielnikami jest wielki szwindel a dlaczego? Z wielu powodów: sprawa
        dokręcenia podzielnika do kaloryfera za pomocą klucza dynamometrycznego z
        odpowiednią siłą (która nie jest wykonywana – czyli u jednych na + u innych na –
        (według obliczeń błędy z tym związane mogą wynosić do 200%). Kolejne:
        podzielniki zostały sprowadzone do Polski z Niemiec. Może oznaczać to że mamy
        tu przemyślaną, niemiecką myśl techniczną. Zgadza się, ale dotyczącą
        niemieckich bloków z wielkiej płyty wykonywanych zgodnie z parametrami.
        Następne: jak podaje niemiecka norma każdy blok przed założeniem podzielników
        musi mieć wyliczone straty ciepła w zależności od piętra a nawet mieszkania – a
        jak jest u nas? Po prostu założone. I z tych błędów rodzą się wszystkie
        konflikty i niejasności.
        Co do spółdzielni mieszkaniowych to dla nich taka viterra lub inna firma
        rozliczeniowa jest pięknym miejsce na uzupełnienie (oczywiście z rozsądkiem tam
        też mają głowy) sporych braków pieniędzy tzn. przychodzi koniec sezonu
        grzewczego, wykonywane są odczyty i wynik finansowy odczytów mamy za 3
        MIESIĄCE!!! Te 3 miesiące to długi czas na „odpowiednie pertraktacje z władzami
        spółdzielni”. Cos w stylu: blok nr 1 ma dużą nadpłatę a bloki nr 2 i 3 dopłatę.
        Zatem przez powiedzmy dwa miesiące ustawia się jak „pogodzić mieszkańców” żeby
        nie było ewentualnego buntu no i jeszcze by władze spółdzielni mogły zarobić.
        Tak czy owak, poza biadoleniem najważniejsze jest, że na Południu już w tym
        sezonie nie będzie podzielników. Po sezonie reszta mieszkańców Radomia będzie
        mogła osądzić co warte są podzielniki.
        • Gość: Nemo Re: Podzielniki dzielą IP: 213.199.199.* 23.07.04, 14:16
          Radom - chyba masz coś z głową nie wporządku!
    • Gość: Wojtek Re: Podzielniki dzielą-ludzie sa glupi IP: 213.249.154.* 23.07.04, 17:21
      Czy zadna z tych osob, ktore tak krzycza "oszukuja nas!" nie ma mozgu i nie
      rozumie zasad, dodam - sprawiedliwych, naliczania oplat za CO w mieszkaniach
      opomiarowanych? Juz tlumacze - caly budynek zuzyje cieplo za 30 tys zl.
      Zliczone zostaja wszystkie kreski ze wszystkich podzielnikow z danego bloku
      (czyli niewazne jest ile kresek odparuje latem, bo odparuja u wszystkich-to po
      pierwsze, a po drugie w proporcji sie skroca). Kazdy kaloryfer ma przypisana
      wydajnosc cieplna, usytuowanie w bloku, a przez to kazdy kaloryfer ma ustalony
      odpowiedni wskaznik, wg ktorego jest rozliczany (pozniej przez ten wskaznik sa
      przeliczane kreski i wychodzi faktyczne zuzycie). Dam przyklad: mamy w bloku
      10 kaloryferow, z ktorych razem faktycznego zyzycia jest 300 kresek, czyli 300
      kresek=30 tys zl, czyli 1 kreska=100 zl. I wlasnie wg takiego schematu
      lokatorzy sa rozliczani. Jesli ktos ma stare okna czy nieszczelne drzwi, to nie
      jest to wina sasiada, ze zaplaci ten ktos wiecej, tylko tego wlasnie odbiorcy.
      W moim mieszkaniu mam nowe kaloryfery (konwektorowe), szczelne okna i drzwi-
      zima temperatura utrzymuje sie ok. 20 stopni Celsjusza, a zwrotu mi wlasnie
      przyszlo 870zl! Takze jesli sie pojecia o ekonomicznym i madrym gospodarowaniu
      zasobami kupowanego ciepla, to wtedy beda pretensje do spoldzielni (jak
      zawsze), ze wszystkich okrada. Ja w zyciu bym czegos takiego nie powiedzial, bo
      wymierne efekty podzielnikow sa przy kazdym odczycie. Pani Usowska powinna sie
      wreszcie zamknac, bo naprawde, po jej wystapieniach w roznych sprawach mam jej
      dosc(i nie tylko ja)!
      • Gość: ja Re: Podzielniki dzielą-ludzie sa glupi IP: *.udn.pl 25.07.04, 00:05
        Po pierwsze nie masz racji,bo nie płacisz za kreski tylko za przeliczone
        jednostki.Po dtrugie chyba nie mieszkasz w bloku <BUDOWLANYCH'.Po trzecie w tej
        spóldzielni koszt jednostki zużycia wzrósł od 2001 r o 50% ( dla lokatora) a
        nie jak twiedzi prezes staniał.Staniał dla niego od Radpecu czyli te 50% więcej
        płacą lokatorzy do jego kieszeni.
    • Gość: koń Re: Podzielniki dzielą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.07.04, 10:39
      lokatorzy nie dajcie się zwariować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka