ncewa 03.06.09, 06:56 Witam, w poniedzialek zostalam mama Piotrusia 1600g 33 tydzien. Na razie sam nie oddycha, lekarze kaza czekac, a ja tego czekania nie wytrzymam... tak bym go chciala wziasc do domu, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tosheila Re: dolaczam do Was 03.06.09, 07:24 Witaj moja Dominika urodziła się w 32tc z waga 1600, najpierw oddychała sama a w drugiej dobie weszła na respirator. Była na nim 7 dni. W szpitalu spędziła 33dni. Musisz uzbroić się w cierpliwość, Piotruś niedługo zacznie sam oddychać osiągnie magiczne 2000g i będzie w domku i napewno wszystko będzie dobrze. Jakbyś chciała pogadać to mogę na priva wysłać tel. bo mi rozmowy bardzo pomogły szczególnie te z Wimpergą będę jej wdzięczna do końca życia. Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: dolaczam do Was 03.06.09, 08:14 Z ta waga powinno być dobrze. Oczywiście nikt nie może nic gwarantować, ale wiek ciążowy całkiem przyzwoity (po 31 t.c. odpada wiele zagrożeń, zresztą maluszek jest wydolny oddechowo), a waga powyżej 1500 g też dobrze wróży. Naczekacie się na niego, najeździcie się po lekarzach, ale nie powinno być większych komplikacji. Na razie bądź przy nim, ile możesz, głaszcz go i kanguruj na swojej piersi (tylko nie dawaj palca do potrzymania). Odpowiedz Link
tosheila Re: dolaczam do Was 03.06.09, 08:55 mama-cudownego-misia napisała: > (tylko nie dawaj palca do potrzymania). a dlaczego? Odpowiedz Link
mama-cudownego-misia Re: dolaczam do Was 03.06.09, 09:12 Kilka osób na tym forum, w tym mnie, neurolodzy przestrzegali przed wsadzaniem czegokolwiek do łapki w tym pierwszym okresie. Ma to jakiś związek z zaciskaniem piąstek i nieprawidłowym napięciem mięśniowym. Poza tym łapka jest jedną z najbardziej unerwionych części ciała, to niepotrzebna stymulacja, a takiego maluszka łatwo przestymulować. Odpowiedz Link
tosheila Re: dolaczam do Was 03.06.09, 10:21 A widzisz to tego nie wiedziałam. W drugim tygodniu życia Dominiki kiedy trzymała mnie za palec leżąc jeszcze w inkubatorze ordynator oddziału nawet nas pochwaliła że się trzymamy za rączkę. Widać co lekarz to opinia. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: dolaczam do Was 03.06.09, 10:46 Witaj, ja też mam synka z 33 tyg., urodził się z wagą 1450g. W szpitalu spędziliśmy 3 tygodnie. Oddchał sam od początku. Teraz jest zdrowym mądrym dwulatkiem. Koleżanka urodziła rok po mnie dziewczynkę w 33 tyg z wagą 1560g, która miała problemy oddechowe. W szpitalu spędziły miesiąc. Wszystko wskazuje na to że i ona pokonała wcześniactwo. Więc nie załamuj się i nie płacz przy dziecku. Teraz jesteś mu potrzebna sila. Spędzaj jak najwięcej czasu z Piotrusiem. Mów do niego, głaszcz i kanguruj jak tylko na to pozwolą. Wiara czyni cuda Odpowiedz Link
mamakubusia9 Re: dolaczam do Was 03.06.09, 11:30 Witaj! Napewno będzie dobrze, Piotruś to całkiem spory facet i napewno da rade wszystkiemu, ale oczywiście to potrwa więc się nie załamuj tylko bądź z nim jak najwięcej i bądź pozytywnie nastawiona, dzieci to czują, kanguruj, karm jeśli Ci pozwolą. Piotrek da rade! Trzymam kciuki Moje bliźniaki z 32tc dziś mają 13miesięcy i sa super, rozwijają się całkiem nieźle i sa przesłodkie. A ten rok szybko zleciał Głowa do góry Odpowiedz Link
jolantusia1 Re: dolaczam do Was 03.06.09, 16:36 Kochana cierpliwości, cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości. Piotruś na pewno sobie poradzi, potrzebuje tylko trochę czasu aż nabierze sił. Pewnie że chciałabyś go zabrać do domu ale pomyśl sobie że do wagi 2kg niewiele mu brakuje, a każdy dzień w szpitalu to jeden dzień bliżej do wyjścia. Trzymam kciuki będzie dobrze Odpowiedz Link
ncewa Re: dolaczam do Was 04.06.09, 07:41 dziekuje wszystkim za slowa otuchy, naprawde dobrze takie cos uslyszec. Wiem ze wszystko bedzie dobrze, musi byc. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: dolaczam do Was 04.06.09, 08:33 I tego się trzymaj a my wszystkie trzymamy kciuki za Piotrusia Odpowiedz Link