Dodaj do ulubionych

JKM o handlu

IP: *.udn.pl 24.08.04, 22:45
www.angora.com.pl/pdf.php?iNewspaper=1&iYear=2004&sNumber=35&iPage=08
Obserwuj wątek
    • jdk Re: JKM o handlu 25.08.04, 11:08
      Niestety nie da sie przeczytac tego artykulu bez kodu dostepu.

Jesli masz takowy, to przekopiuj tekst na forum.
      • Gość: Jaś Fa so la si do Re: JKM o handlu IP: 217.17.35.* 25.08.04, 11:51
        Nie trzeba kodu, tylko trzeba mieć Acrobat Readera 5.0 CE, jeśli masz to
        kliknij na ten link:

www.angora.com.pl/pdf.php?iNewspaper=1&iYear=2004&sNumber=35&iPage=08
        • jdk Re: JKM o handlu 25.08.04, 13:06
          Mam nawet Acrobata 6.0 CE, klikam na link i otrzymuje komunikat:

"Aby mieć dostęp do numerów Angory, Angorki lub Mobile internet musisz wykupić
          kod dostępu."
          • Gość: stacho Re: JKM o handlu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.04, 13:38
            Trzeba więc wejść na główną stronę angory angora.com.pl , z której kod dostępu
            wygeneruje się automatycznie i znależć w spisie treści Korwina Mikkego. Warto
            przeczytać, typowy jego styl. A i Radom znowu sławny.
    • b4rtek Re: JKM o handlu 25.08.04, 14:11
      Można tak jak JKM - pisać z sensem, prosto, jasno i na temat - lecz cóż z tego?
      Do kogo to dotrze? Ilu to pojmie? Wciąż mam nadzieję, ze mimo wszystko, dzieki
      takim wypadkom jak w Radomiu, więcej ludzi dostrzeże że JKM od lat mówi nie o
      jakichś kosmicznych bzdurach, ale o otaczającej nas rzeczywistości...
      • jdk Re: JKM o handlu 25.08.04, 14:19
        No to moze ktos w koncu opublikuje ten artykul na forum?
        • Gość: Jaś Fa so la si do Re: JKM o handlu IP: 193.111.144.* 25.08.04, 23:07
          Nie da się tak prosto skopiować tekstu ze strony, która otwiera się w Acrobacie.
          Może spóbuj dłuszej metody.
          1.www.angora.com.pl/
          2. Klikasz po lewej stronie na napis "czytaj"
          3. Jedziesz w dół myszką i zatrzymujesz się na "Felietony"
          4. Klikasz na "Janusz Kowin-Mikke,Sobczak@szpak 8"
          5....powinna ci się otworzyć nowa strona właśnie w Acrobacie z tym artykułem.
          PS. Jeśli nie, to muszisz przeinstalować Acrobata, który być może nie
          jest "powiązany z przeglądarką", albo używasz Linuksa, albo Mozille?
          • Gość: molu Re: JKM o handlu IP: *.wroc.dnsalias.com / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.04, 09:52
            Jak to się nie da skopiować? Narzędzie Zaznaczanie tekstu, konwersja kodowania -
            i proszę.

Janusz KORWIN-MIKKE
            Rada Rady z Radomia
            Radom stanął w czołówce miast walczących o wyzwolenie obywateli spod tyranii
            kupowania w niedzielę. Rada Miejska zezwoliła na handel wyłącznie między 11 a
            14. Myślałem, że to wyczyn SLD, by odciągnąć ludzi od chodzenia na msze. ale
            nie: okazało się, że właśnie SLD chce utrzymania wolnego handlu! Zwariować można
            w tym kraju! Sam zakaz handlu jest zresztą prawnie i moralnie dopuszczalny .
            pytanie tylko: czy potrzebny? Natomiast do wściekłości doprowadziły mnie słowa
            jakiegoś miejscowego watażki z Solidarności, że to dla dobra pracowników oraz w
            ramach walki z bezrobociem.. Nie wiem: kretyn to czy bezczelny łgarz?
            Popisał się. też p. Wojewoda, który oświadczył, że tego ukazu nie unieważni, bo
            jest on zgodny z prawem natomiast, Jego zdaniem, jest on sprzeczny z
            Konstytucją. P. Wojewoda nie zauważył, że przepisy Konstytucji stosują się
            bezpośrednio - więc jeśli coś jest sprzeczne z Konstytucją, to tym samym jest
            sprzeczne z prawem. Ale co ja będę się wysilał, tłumacząc elementarne rzeczy
            urzędnikom o umyśle troglodyty?
            Na tym zakazie najgorzej wyjdą drobne sklepiki, gdyż jego złamanie zagrożone
            jest grzywną 2500 zł. Dla sklepikarza to ruina. Supermarket obsługujący w
            niedzielę 25.000 klientów doliczy każdemu po 10 groszy, czyli gdzieś po 1/3
            grosza od sztuki zakupionego towaru, zapłaci - i będzie się śmiał, bo usunięto
            mu konkurencję...
            Teraz słyszę, że do podobnego zakazu przymierzają się inne miasta. Nie chcą
            jednak powtórzyć błędu radomskiego i zakażą handlu tylko sklepom o powierzchni
            większej niż ileś-tam. To, oczywiście jest jawnie sprzeczne z zasadą wolnej
            konkurencji. Ale nawet gdyby zmieniono Konstytucję i Ustawę o Konkurencji, to i
            tak na nic by się to zdało. Taki supermarket podzieli się natychmiast na 31
            firm: każdy regał będzie osobnym przedsiębiorstwem
            (oczywiście o powierzchni dopuszczalnej...) - a ostatnią firmą będą kasy,
            obsługujące pozostałe 30 przedsiębiorstw. Mój Syn, Kacper, twierdzi, że na to
            jest nawet ładna nazwa zagraniczna: Outsourcing.
            Wszystkie te pomysły mają rzekomo na celu ochronę polskiego handlu. Oznacza to,
            że pomysłodawcy wyżej stawiają interesy 300 handlowców niż 30.000 kupujących -
            co jest skandalem (ciekawostka: w d***kracji nie powinno to przecież
            przejść?!?). A co z polskimi supermarketami - np. MarkPolem, który dzielnie
            walczy z zagraniczną konkurencją? Też mu zakazać?
            W rzeczywistości taki zakaz nie chroni polskiego handlu - wręcz przeciwnie!
            Wyobraźmy sobie placyk, przy którym stoi, po jednej stronie, 10 sklepików. I oto
            na drugiej stronie pojawia się supermarket! Cena gruntu na pozostałych dwóch
            bokach placu natychmiast idzie w górę - i na drugi dzień wyrasta tam 20 nowych
            sklepików należących do polskich handlarzy. Czyli: supermarket pobudził handel -
            a nie zlikwidował go!
            I tak oczywiście jest. Jeśli supermarket sprzeda mi za 500 zł telewizor, podczas
            gdy taki sam oferuje mi mały sklepik za 600 zł - to znaczy, że zostaje mi w
            kieszeni stówa. I ja mogę ją teraz wydać na lody, na książki, na sznurowadła, na
            skarpetki, na koszule - a wszystko właśnie w tych 30 sklepikach obok
            supermarketu. I to wszystko musi być wyprodukowane - więc maleje bezrobocie!
            A dla supermarketów mam złą nowinę: do Polski ma wejść Wal-Mart - gigant, który
            ma żelazną zasadę: zysk na jednej sztuce towaru wynosi 1 cent!! Już widzę, jak
            Real, Auchan, Géant, Carrefour, Selgros, Biedronka i inne markety urządzają
            protesty - domagając się ochrony europejskiego handlu przed amerykańską konkurencją!
            • jdk Re: JKM o handlu 26.08.04, 10:51
              Dziekuje za opublikowanie tego artykulu.

A sam artykul warto zadedykowac radomskim myslicielom, ktorzy wprowadzili zakaz
              handlu.

Boje sie tylko, ze i tak nie zrozumieja, o czym jest tu napisane...

Ech...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka