Dodaj do ulubionych

Praca--opinie

IP: *.radom.pl 22.10.04, 12:18
Czy w Radomiu mozna znalezc prace bez znajomosci?Chyba NIE!Co robi wladza
zeby bylo wiecej miejsc pracy?---kto to wie???
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: Praca--opinie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.10.04, 17:50
      a znalezc pracownika to dopiero problem
      w tym roku szukalismy trzech osob zajelo to 2-3 m-ce
      • bob_6 Re: Praca--opinie 22.10.04, 18:34
        Szukałem 4 miesiące i znalazłem...w Warszawie. Jeśli ktoś mówi, że w Radomiu
        jest praca i są wakaty to - delikatnie mówiąc - mija się z prawdą.

Cóż radomscy "pracodawcy" skutecznie wykorzystują kiepską sytuację na radomskim
        rynku pracy i oferują bardzo kiepskie warunki. Jest naprawdę niewiele firm,
        które wiedzą jak szukać dobrego pracownika. Trudno odszukać pracodawcę poprzez
        ogłoszenia firm rekrutacyjnych, czy na łamach poczytnych pism. Zazwyczaj w grę
        wchodzą "Anonse", jakieś radiowe giełdy pracy. Nie podchodzi się kompleksowo do
        HR. Dlatego też łatwiej znaleźć pracę w większych miastach Polski i w solidnych
        firmach. U nas liczą się bradzo często układy rodzinno - polityczne. Jest tylko
        kilka firm, które oferują zaplecze socjalne.
        Rozmawiałem z wieloma pracodawcami na temat ewentualnego mojego przyjęcia i
        szczerze powiem, że niedobrze robiło mi się, kiedy na rozmowe kwalifikacyjną
        przychodził jakiś niechluj w krótkich spodenkach (dosłownie) i od razu startuje
        do mnie na "ty". Nieliczni zachowują się poprawnie, tzn. proszą o CV, dzwonią z
        propozycją terminu rozmowy, rozmawiają i podejmują decyzje. O pencji już nie
        wspomnę. Na przykład na wstępie proponują 800 zł netto ("...bo w Radomiu więcej
        się nie zarabia...") i konieczność korzystania z własnego samochodu (!).
        Przyjemnie jest pojechać na rozmowę kwalifikacyjną do firmy, która wie jakiego
        pracownika szuka, co może zaoferować, a przy tym nie zachowuje się jak
        przysłowiowy "pan nad chłopem". Partnerska rozmowa z dobrze przygotowanym
        zestawem pytań - to jest to co powinno wystąpić podczas rozmów
        pracodawca-przyszły pracownik.

Pozdrawiam wszystkich radomskich pracodawców
        BoB
        • Gość: ^@^ no tak... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.10.04, 18:49
          MOJE GRATULACJE,JA SZUKAM PONAD ROK ALE SIE PROBUJE NIE ZALAMYWAC...
          • bob_6 Re: no tak... 23.10.04, 21:42
            Nie załamuj się. Ja postawiłem na internet - i chyba dobrze zrobiłem. Już nie
            miałem zdrowia rozmawiać z naszymi "biznesmenami" osobiście. 4 miesiące
            wystarczą, aby nabrac nieco poglądu na radomski rynek pracy. Miałem okazję
            odwiedzić większość radomskich firm, i miałem dosyć. Postwiłem na Warszawę.
            Okazało się, że w Warszawie są jeszcze ciekawe firmy i ciekawi ludzie. Lepiej
            (na razie) dojeżdżać 100km niż "bawić się" w pracę mając nad sobą
            prezesa-szmatę, czy gównianą radę nadzorczą, która ma mocno w poważaniu
            pracownika - gdzie liczą się tylko układy finansowo-prawno-rodzinne.
            Mam dość nieudaczników.

Na pewno coś niedługo znajdziesz. To przecież Rok Małpy - wszystko może się zdarzyć.

3maj się ciepło

BoB
            • Gość: ^@^ thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 15:27
              DZiekuje Ci za podtrzymanie na duchu bo zaczynam lapac niezlego dola po tylu
              miesiacach juz...w kazdym razie milo bylo Cie przeczytac,pozdrawiam cieplutko
              • Gość: m Re: thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 15:47
                a jaki masz zawod??
                • Gość: ^@^ Re: thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 16:01
                  typowo biurowy(studia na panstwowej uczelni),troche praktyki w banku,dobre
                  checi,mlody wiek itp itd...
                  tylko co z tego.ale bede probowac dalej kiedys musi sie udac,oby jak
                  najpredzej
                  • Gość: alex Re: thx IP: *.radom.pilicka.pl 24.10.04, 17:46
                    Jak zwykle w takich dyskusjach więcej narzekania niż prawdy. Praca jest tylko
                    trzeba sie postarać (sprzedać siebie a nie kupować po znajomości!!)
                    np. w Pilickiej ( z tego co wiem to nie tylko w Pilickiej ) poszukują aktywnych
                    sprzedawców
                    • Gość: M Re: thx IP: *.udn.pl 24.10.04, 17:58
                      Uwielbiam takie jak Twoja uwagi. "Jak można mówić o braku pracy w Radomiu,
                      skoro są miejsca dla szwaczek albo sprzedawców za 800 zł i brak na nie
                      chętnych". Sprzed wielu lat przypominam sobie wypowiedzi jakichś fachowców od
                      zatrudnienia: "Mamy wśród bezrobotnych kilku profesorów ale cóż, skoro nie chcą
                      się przekwalifikować na spawaczy, których akurat brakuje...."
                      • Gość: alex Re: thx IP: *.radom.pilicka.pl 24.10.04, 18:09
                        No cóż zaczynamy dyskusję "od podstaw" czyli od szkolnictwa które wypuszcza mgr
                        tylko jaki oni kierunek skończyli ? większość nie pamięta nie wspominając o
                        temacie pracy mgr ;)
                        Nikt nikogo nie zmusza do pracy jeżeli nie pasuje sprzedawca to zawsze można
                        ponarzekać
                    • Gość: mieszkaniec Re: thx IP: *.radom.pl 25.10.04, 09:31
                      Praca w //Pilickiej//roznoszenie ulotek po blokach ,podpisanie umowy jesli
                      zdobedziesz potencjalnego klienta --
                      • Gość: Pilicka ??? Czyli jedno wielkie NIC IP: *.udn.pl 25.10.04, 12:14
                        jak znam zycie to nawet nie zwracaja kosztow poniesionych w trakcie poszukiwania
                        klienta, takich jak : jazda po miescie, rozmowy telefoniczne, wizytowki itp itd..

To cos, płatnego "od znalezionego klienta" to nie praca, co najwyzej zajęcie
                        dodatkowe..
                  • Gość: m Re: thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 18:47
                    tzn ekonomia??
      • Gość: polocokta Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:25
        jak ćwoku szukasz za 1200 brutto robola to lepiej zatrudnij se córke albo syna
        albo mamusie swoją! nachapać się chcesz od razu na krzywdzie ludzkiej? a może
        powiesz skąd miałeś kasę na rozkręcenie interesu?
        • Gość: Robol Re: Praca - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:15
          Niestety niektórym pracodawcom jest potrzebny bezwolny, biały "murzyn" lub
          niewolnik, aby bezmyślnie wykonywał wszystko - tyrał i wykonywał każde nawet
          bzdurne polecenie, często uwłaczające godności człowieka - za nędzne grosze, w
          dyspozycji 24 godziny na dobę.
          • Gość: makintoch Re: Pracodawcy-i ich buta....... IP: *.53.udn.pl 26.10.04, 18:43
            Słyszałem o jednym pracodawcy radomskim (przyjechał do Radomia ok. 20-ścia lat temu),że czuje się jak Bóg bo może zwalniać i przyjmować ludzi ,decydować o ich losie...to nie znaczy że rodowity byzmesmen inaczej się zachowuje...
          • Gość: mieszkaniec Re: Praca - opinie IP: *.radom.pl 29.10.04, 09:07
            Niestety Radom pod wzgledem zdobycia pracy bez znajomosci jest na koncu.Licza
            sie tylko ukladziki,a praca proponowana przez tutejszych pracodawcow polega
            tylko na wykorzystywaniu pracownikow:praca na czarno,na umowe-
            zlecenie,wykorzystywaniu wlasnego auta do pracy,telefonu itp.nie wspomne o
            zarobkach.
            pozdrawiam
      • Gość: POL Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:59
        Wiem z doświadczenia, że nieuczciwi pracodawcy szukają ciagle pracowników.
        W takich firmach ludzie pracują krótko.
        Przykładem tego typu pracodawcy jest właściciel "MEBLOLUXU" - Zakład Pracy
        Chronionej, którego oferty dyżurują od lat w gablocie PUP w Radomiu.
        Szanujcie pracowników a gwarantuję, że nie będą chcieli odejść z firmy.
        Jeśli natomiast pracodawca bez chociażby podstawowego wykształcenia,
        reprezentujący niski poziom kultury osbistej, niezrównoważony psychicznie
        wyżywa się na pracownikach twierdząc, że takie prawo daje mu fakt posiadania
        pieniędzy, to proszę nie dziwić się, że pracownicy od niego uciekają.
        On do śmierci będzie ich szukał.
        Wszyscy chcemy zachować godność i mamy do tego prawo.
    • Gość: mieszkanka Re: Praca--opinie IP: *.radom.pl 15.11.04, 19:56
      Glowa do gory, na pewno kiedys sie uda, chociaz ciezko w to uwierzyc, kiedy
      czlowiek musi liczyc tylko na siebie:)
    • Gość: mieszkaniec Re: Praca--opinie IP: *.radom.pl 08.12.04, 16:10
      Radomianie,z tego co piszecie perspektywy zdobycia dobrej pracy bez znajomosci
      rowne sa ZERU,to jest nasz ukochany Radom.

pozdrawiam
      • Gość: m Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:30
        uważam, że można, choć trudno, znaleźć pracę bez znajomości, tylko trzeba się
        postarać, nie czekać aż pojawi się ogłoszenie tylko samemu działać
        przez rok tylko narzekałam, że nie mogę znaleźć pracy, ale kiedy sama zaczęłam
        działać okazało sie że praca jest i to bez żadnych znajomości!!!
        teraz narzekam, nie podoba mi się obecna praca i wolałabym ją zmienić ale
        perspektywa nowych poszukiwań mnie przeraża...bo szukanie pracy to bardzo
        ciężka praca
        • Gość: POL Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:57
          Wiem coś na ten temat.
          Praca bez znajomości to wymiar czau przekraczający 1 etat, oczywiście minimalna
          płaca i co najgorsze - okropna atmosfera.
          Pewnie dlatego nie podoba Ci się.
    • Gość: doniu Re: Praca--opinie IP: 213.195.148.* 10.12.04, 16:35
      władza nic nie robi w tym kierunku, a jezeli zatrudnia kogoś w magistracie to
      oczywiście po znajomości. co innego jeżeli chodzi o stażystów. magistrat bardzo
      lubi miec darmowych pracowników i bardzo "niechetnie " sie z nimi rozstaje po
      upływie określonego czasu. ale żal nie trwa długo bo po nich przychodzą nowi.
      rok temu skończyłem staż w podobnej instytucji w innym miejscu.nie sądzę żeby w
      radomiu było lepiej. dobrze że szybko mi się udalo potem znaleźć dobrą pracę,
      inni nie mieli tyle szczęścia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka