Gość: mieszkaniec IP: *.radom.pl 22.10.04, 12:18 Czy w Radomiu mozna znalezc prace bez znajomosci?Chyba NIE!Co robi wladza zeby bylo wiecej miejsc pracy?---kto to wie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m Re: Praca--opinie IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.10.04, 17:50 a znalezc pracownika to dopiero problem w tym roku szukalismy trzech osob zajelo to 2-3 m-ce Odpowiedz Link Zgłoś
bob_6 Re: Praca--opinie 22.10.04, 18:34 Szukałem 4 miesiące i znalazłem...w Warszawie. Jeśli ktoś mówi, że w Radomiu jest praca i są wakaty to - delikatnie mówiąc - mija się z prawdą. Cóż radomscy "pracodawcy" skutecznie wykorzystują kiepską sytuację na radomskim rynku pracy i oferują bardzo kiepskie warunki. Jest naprawdę niewiele firm, które wiedzą jak szukać dobrego pracownika. Trudno odszukać pracodawcę poprzez ogłoszenia firm rekrutacyjnych, czy na łamach poczytnych pism. Zazwyczaj w grę wchodzą "Anonse", jakieś radiowe giełdy pracy. Nie podchodzi się kompleksowo do HR. Dlatego też łatwiej znaleźć pracę w większych miastach Polski i w solidnych firmach. U nas liczą się bradzo często układy rodzinno - polityczne. Jest tylko kilka firm, które oferują zaplecze socjalne. Rozmawiałem z wieloma pracodawcami na temat ewentualnego mojego przyjęcia i szczerze powiem, że niedobrze robiło mi się, kiedy na rozmowe kwalifikacyjną przychodził jakiś niechluj w krótkich spodenkach (dosłownie) i od razu startuje do mnie na "ty". Nieliczni zachowują się poprawnie, tzn. proszą o CV, dzwonią z propozycją terminu rozmowy, rozmawiają i podejmują decyzje. O pencji już nie wspomnę. Na przykład na wstępie proponują 800 zł netto ("...bo w Radomiu więcej się nie zarabia...") i konieczność korzystania z własnego samochodu (!). Przyjemnie jest pojechać na rozmowę kwalifikacyjną do firmy, która wie jakiego pracownika szuka, co może zaoferować, a przy tym nie zachowuje się jak przysłowiowy "pan nad chłopem". Partnerska rozmowa z dobrze przygotowanym zestawem pytań - to jest to co powinno wystąpić podczas rozmów pracodawca-przyszły pracownik. Pozdrawiam wszystkich radomskich pracodawców BoB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^@^ no tak... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 22.10.04, 18:49 MOJE GRATULACJE,JA SZUKAM PONAD ROK ALE SIE PROBUJE NIE ZALAMYWAC... Odpowiedz Link Zgłoś
bob_6 Re: no tak... 23.10.04, 21:42 Nie załamuj się. Ja postawiłem na internet - i chyba dobrze zrobiłem. Już nie miałem zdrowia rozmawiać z naszymi "biznesmenami" osobiście. 4 miesiące wystarczą, aby nabrac nieco poglądu na radomski rynek pracy. Miałem okazję odwiedzić większość radomskich firm, i miałem dosyć. Postwiłem na Warszawę. Okazało się, że w Warszawie są jeszcze ciekawe firmy i ciekawi ludzie. Lepiej (na razie) dojeżdżać 100km niż "bawić się" w pracę mając nad sobą prezesa-szmatę, czy gównianą radę nadzorczą, która ma mocno w poważaniu pracownika - gdzie liczą się tylko układy finansowo-prawno-rodzinne. Mam dość nieudaczników. Na pewno coś niedługo znajdziesz. To przecież Rok Małpy - wszystko może się zdarzyć. 3maj się ciepło BoB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^@^ thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 15:27 DZiekuje Ci za podtrzymanie na duchu bo zaczynam lapac niezlego dola po tylu miesiacach juz...w kazdym razie milo bylo Cie przeczytac,pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 15:47 a jaki masz zawod?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ^@^ Re: thx IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 24.10.04, 16:01 typowo biurowy(studia na panstwowej uczelni),troche praktyki w banku,dobre checi,mlody wiek itp itd... tylko co z tego.ale bede probowac dalej kiedys musi sie udac,oby jak najpredzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: thx IP: *.radom.pilicka.pl 24.10.04, 17:46 Jak zwykle w takich dyskusjach więcej narzekania niż prawdy. Praca jest tylko trzeba sie postarać (sprzedać siebie a nie kupować po znajomości!!) np. w Pilickiej ( z tego co wiem to nie tylko w Pilickiej ) poszukują aktywnych sprzedawców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: thx IP: *.udn.pl 24.10.04, 17:58 Uwielbiam takie jak Twoja uwagi. "Jak można mówić o braku pracy w Radomiu, skoro są miejsca dla szwaczek albo sprzedawców za 800 zł i brak na nie chętnych". Sprzed wielu lat przypominam sobie wypowiedzi jakichś fachowców od zatrudnienia: "Mamy wśród bezrobotnych kilku profesorów ale cóż, skoro nie chcą się przekwalifikować na spawaczy, których akurat brakuje...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: thx IP: *.radom.pilicka.pl 24.10.04, 18:09 No cóż zaczynamy dyskusję "od podstaw" czyli od szkolnictwa które wypuszcza mgr tylko jaki oni kierunek skończyli ? większość nie pamięta nie wspominając o temacie pracy mgr ;) Nikt nikogo nie zmusza do pracy jeżeli nie pasuje sprzedawca to zawsze można ponarzekać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: thx IP: *.radom.pl 25.10.04, 09:31 Praca w //Pilickiej//roznoszenie ulotek po blokach ,podpisanie umowy jesli zdobedziesz potencjalnego klienta -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilicka ??? Czyli jedno wielkie NIC IP: *.udn.pl 25.10.04, 12:14 jak znam zycie to nawet nie zwracaja kosztow poniesionych w trakcie poszukiwania klienta, takich jak : jazda po miescie, rozmowy telefoniczne, wizytowki itp itd.. To cos, płatnego "od znalezionego klienta" to nie praca, co najwyzej zajęcie dodatkowe.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polocokta Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 22:25 jak ćwoku szukasz za 1200 brutto robola to lepiej zatrudnij se córke albo syna albo mamusie swoją! nachapać się chcesz od razu na krzywdzie ludzkiej? a może powiesz skąd miałeś kasę na rozkręcenie interesu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robol Re: Praca - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:15 Niestety niektórym pracodawcom jest potrzebny bezwolny, biały "murzyn" lub niewolnik, aby bezmyślnie wykonywał wszystko - tyrał i wykonywał każde nawet bzdurne polecenie, często uwłaczające godności człowieka - za nędzne grosze, w dyspozycji 24 godziny na dobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: makintoch Re: Pracodawcy-i ich buta....... IP: *.53.udn.pl 26.10.04, 18:43 Słyszałem o jednym pracodawcy radomskim (przyjechał do Radomia ok. 20-ścia lat temu),że czuje się jak Bóg bo może zwalniać i przyjmować ludzi ,decydować o ich losie...to nie znaczy że rodowity byzmesmen inaczej się zachowuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Praca - opinie IP: *.radom.pl 29.10.04, 09:07 Niestety Radom pod wzgledem zdobycia pracy bez znajomosci jest na koncu.Licza sie tylko ukladziki,a praca proponowana przez tutejszych pracodawcow polega tylko na wykorzystywaniu pracownikow:praca na czarno,na umowe- zlecenie,wykorzystywaniu wlasnego auta do pracy,telefonu itp.nie wspomne o zarobkach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 18:59 Wiem z doświadczenia, że nieuczciwi pracodawcy szukają ciagle pracowników. W takich firmach ludzie pracują krótko. Przykładem tego typu pracodawcy jest właściciel "MEBLOLUXU" - Zakład Pracy Chronionej, którego oferty dyżurują od lat w gablocie PUP w Radomiu. Szanujcie pracowników a gwarantuję, że nie będą chcieli odejść z firmy. Jeśli natomiast pracodawca bez chociażby podstawowego wykształcenia, reprezentujący niski poziom kultury osbistej, niezrównoważony psychicznie wyżywa się na pracownikach twierdząc, że takie prawo daje mu fakt posiadania pieniędzy, to proszę nie dziwić się, że pracownicy od niego uciekają. On do śmierci będzie ich szukał. Wszyscy chcemy zachować godność i mamy do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkanka Re: Praca--opinie IP: *.radom.pl 15.11.04, 19:56 Glowa do gory, na pewno kiedys sie uda, chociaz ciezko w to uwierzyc, kiedy czlowiek musi liczyc tylko na siebie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Praca--opinie IP: *.radom.pl 08.12.04, 16:10 Radomianie,z tego co piszecie perspektywy zdobycia dobrej pracy bez znajomosci rowne sa ZERU,to jest nasz ukochany Radom. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.04, 17:30 uważam, że można, choć trudno, znaleźć pracę bez znajomości, tylko trzeba się postarać, nie czekać aż pojawi się ogłoszenie tylko samemu działać przez rok tylko narzekałam, że nie mogę znaleźć pracy, ale kiedy sama zaczęłam działać okazało sie że praca jest i to bez żadnych znajomości!!! teraz narzekam, nie podoba mi się obecna praca i wolałabym ją zmienić ale perspektywa nowych poszukiwań mnie przeraża...bo szukanie pracy to bardzo ciężka praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POL Re: Praca--opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:57 Wiem coś na ten temat. Praca bez znajomości to wymiar czau przekraczający 1 etat, oczywiście minimalna płaca i co najgorsze - okropna atmosfera. Pewnie dlatego nie podoba Ci się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doniu Re: Praca--opinie IP: 213.195.148.* 10.12.04, 16:35 władza nic nie robi w tym kierunku, a jezeli zatrudnia kogoś w magistracie to oczywiście po znajomości. co innego jeżeli chodzi o stażystów. magistrat bardzo lubi miec darmowych pracowników i bardzo "niechetnie " sie z nimi rozstaje po upływie określonego czasu. ale żal nie trwa długo bo po nich przychodzą nowi. rok temu skończyłem staż w podobnej instytucji w innym miejscu.nie sądzę żeby w radomiu było lepiej. dobrze że szybko mi się udalo potem znaleźć dobrą pracę, inni nie mieli tyle szczęścia Odpowiedz Link Zgłoś