Dodaj do ulubionych

co się dzieje??????

29.08.05, 09:17
>>>>> czy już wszyscy oszaleli na tle "Solidarności ".Wszedzie Solidarność w
radiu,tvp afisze jak za dawnych lat na drzwach i budynkach - istna
solidarnościowomania -a była już małyszomnia,listomania,lustracjomania i
tp...Pytam się co ta Solidarność dobrego zrobiła poza obaleniem systemu
zniewolenia a gdzie była jak obcy kapitał zamykał zakłady i wyrzucał
robotników na bruk i stopniowo doprowadzał ich do nędzy.Gdzie byli i są dawni
jej prominenci- odpowim mają ciepłe posdki i emeryturki z przywilejami ludzi
pokrzywszonych a ten co walczył osobiści cierpi niejednokrotnie nędzę i
ledwie wiąże koniec z koncem.Wiem,bo pochodzę z miasta zwanego kiedyś"
miastem warchołów" gdzie też zlikwidowano dziesiątki zakładów i fabryk a
powstały w to miejsce spolki spóleczki oraz molochy zachodnie
handlowe.Taka jest prawda i to bardzo gorzka do której byli działacze nie
chcą się przyznać .
>>>Czuję że wsadziłem kij w mrowisko i zaraz się zacznie ,,,burza z gromami"
Obserwuj wątek
    • Gość: soli Re: co się dzieje?????? IP: 82.139.8.* 29.08.05, 12:34
      Odpowiedź jest prosta: do Solidarności w pewnym momencie (okrągły stół)
      przeniknęli różnej maści agenci o twoim olu pokrętnym sposobie myślenia i
      dogadali się z twoimi kolegami z PZPR i Solidarność szlag trafił. Dzisiaj
      Kwaśny bezczelnie mówi: nie ma wolności bez Solidarności. To jest wszystko
      wywrócone do góry nogami przez służby specjalne i róznej maści sprzedawczyków.
      Poczytaj sobie Łysiaka: Salon - Rzeczpospolita kłamców. Wyjaśnie jak to było.
      • olo1033 Re: co się dzieje?????? 29.08.05, 16:19

• Gość: bartosz.g ?????????? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.08.05, 17:14
          ...są ludzie którym jad nienawiści w stosunku do Solidarności zalewa oczy i normalne widzenie...
          Solidarność dała nam wolność , z tej wolności umieją korzystać najlepiej rolnicy którzy nigdy nie dali sie prowadzić na socjalistycznym pasku i odnaleźli się w nowej rzeczywistości(wystarczy przejechać przez Polskę i zobaczyć jak wyglądają mieszkania na wsi i ile sie buduje...lepiej gorzej ale ida do przodu..)

Najgorzej wyszli na przemianach robotnicy bo byli w 100% ubezwłasnowolnieni ( nie mieli środków produkcji bo te dawało im państwo które zabilo w nich instynkt samozachowawczy i instynkt przedsiębiorczości--mieli przyjść do pracy na 7:00 -pracować--
          do 15:00 a jak pracować to każdy wie a potem "czy się stoi czy sie leży ..." "załatwiłem z zakładu,przyniosłem z zakładu" ...czyli cwaniactwo i złodziejstwo od najwyższych stołków do samego dołu...

Mówisz że książek nie czytasz ,szczególnie historycznych najnowszych,ostatnio wydanych bo masz swój ogląd świata sprzed wojny i z czasów komuny...i nikt cię nie przekona...tak przy okazji to nie czytając książek stajesz sie wtórnym analfabetą...i z taka osobą to wogóle się nie da rozmawiać bo po co...

...takie osoby ciągle powtarzają w kółko " jo tam nie wim ...jo tam wim swoje"...

....dobra miej ten swój pogląd tylko dlaczego chlapiesz nim na lewo i prawo udając takiego uczciwego i najlepiej wiedzącego...
          A może solidarność wyrzucila cię z intratnego stanowiska ;przestałeś byc kimś i dlatego nie możesz tego przeboleć....
          ...i nie zasłaniaj się i nie wycieraj gęby biednymi bo nic dla nich nie zrobiłeś a i oni nie proszą cię o to....
          Oni sobie radzą bez twojej gołosłownej opieki na tym forum...
          • olo1033 Re: do bartosza.... 29.08.05, 22:28
            >>>>>>> nie wypisuj człowieku głupot i bądz trochę inteligentniejszy w
            wywodach .Ja piszę to co czuję a wolno mi to robić a ty czytaj nawet sobie
            Koran czy Pismo Swięte ale nie wypisuj głupot bo wygląda na to ze ktoś ci
            narobił krzywdy dając tobie taki kierunek myślenie a mnie zostaw w spokoju i
            nie polemizuj ze mną a napisz ogólnie o co tobie chodzi.
            • Gość: twu twu olo bolo i inni agenci IP: 82.139.8.* 29.08.05, 22:49
              Ktoś kto walczył z Solidarnością nie chce zrozumieć jej etosu, bo jego własne
              sumienie zrobiłoby z niego placek. Olo ty chyba musiśz strasznie walczyć z
              własnym sumieniem. To że nie czytasz to widać na podstawie twoich durnych
              wypocin.Jak sobie życzyłeś - nie przekonuję cię do niczego, tylko komentuję.
              • Gość: Barbara Re:co sie dzieje? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 00:13
                Ja nie oszalałam. Uważam, że nie mamy czego świętować.W telewizji, w radiu
                wszędzie o solidarności i ich były bufonowaty przywódca,który cały czas
                mówi "ja".Ja byłem,ja walczyłem,ja wierzyłem,ja załatwilem.Nie da się tego
                słuchać i oglądać.Mówi się o wolności, o jakiej wolności?Teraz to my jesteśmy
                uzależnieni od Zachodu i Stanów Zjednoczonych.Gramy w tej samej drużynie ale
                tylko w innej lidze.Jak już kiedyś napisałam w wątku o
                Cimoszewiczu, "Solidarność" wyrządziła krzywdę robotnikom,chłopom i młodzieży.
                Ta więc część narodu została oszukana. Gdzie nasz przemysł
                włókienniczy,zbrojeniowy,stalowy, nasza flota,koleje,rolnictwo. Wielki czas
                rozliczyć Solidarność z 21 postulatów gdańskich. Gdzie te bezpłatne leczenie,
                nauka,mieszkania.Wszystko co było do sprzedania zostało sprzedane obcemu
                kapitałowi, a czego się nie udało sprzedać upadło.Solidarność umiała burzyć i
                wywracać.Ale nie można burzyć, jeżeli nie wie się co na tym miejscu
                pobudować.Nie ma u nas tzw.klasy średniej.Są tylko bogaci i ci co żyją poniżej
                minimum.I o to nam chodziło? I to jest powód do fety?
                • Gość: . Re:co sie dzieje? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 00:20
                  Barbarze z życzeniami roztropności

W cyklu słowa i czyny, odcinek "Prawda o tow. Włodzimierzu"
                  1. TWIERDZIŁ, że nigdy nie zmieniał oświadczenia majątkowego
                  OKAZAŁO SIĘ, że zmieniał 20 kwietnia oświadczenie złożone 18 dni wcześniej.
                  2. TWIERDZIŁ, że oświadczenia majątkowego nie da się zmienić
                  OKAZAŁO SIĘ, że się da, co sam koniec końców potwierdził.
                  3. TWIERDZIŁ, że 20 kwietnia 2002 nie było go w Warszawie
                  OKAZAŁO SIĘ, że właśnie taką datę ma jego oświadczenie
                  4. TWIERDZIŁ, że Anna Jarucka to osoba niepoczytalna
                  OKAZAŁO SIĘ, że przez lata trzymał ją u swojego boku i wprowadził do MSZ
                  5. TWIERDZIŁ, że nigdy nie udzielał nikomu protekcji
                  OKAZAŁO SIĘ, że pomógł mężowi pani Jaruckiej zachować pracę.
                  6. TWIERDZIŁ, że gdy tylko został ministrem zbył akcje spółki założonej z
                  kolegami z SLD
                  OKAZAŁO SIĘ, że zrobił to dopiero siedem miesięcy po zostaniu ministrem
                  (korekta oświadczenia z 2 kwietnia)
                  7. TWIERDZIŁ, że jego korespondencja z posłem Stefaniukiem dotyczyła wyceny
                  mieszkania.
                  OKAZAŁO SIĘ, że dotyczyła także spraw związanych z akcjami PKN Orlen
                  8. TWIERDZIŁ, że nie wiedział, że zeznanie majątkowe wypełnia się wg. stanu na
                  31 grudnia
                  OKAZAŁO SIĘ, że wiedział o tym - w liście do Stefaniuka akcje Agory i
                  oszczędności szacował na "31 grudnia 2001".
                  9. TWIERDZIŁ, że może sobie bez umowy i odprowadzenia podatku obracać sumą PÓŁ
                  MILIONA złotych
                  JA TWIERDZĘ, że każdy normalny obywatel miałby z tego powodu kłopoty.
                  © maXI
                  • Gość: Barbara Re:co sie dzieje? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 00:28
                    Jeżeli dobrze śledziłeś naszą prasę to wiesz, że zapomnieli o swoich dochodach:
                    Tusk, Kaczyński Wasserman i wielu, wielu innych. Ale co to się ma do
                    Solidarności?
                    • Gość: rabarbar Re:co sie dzieje? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 00:34
                      Oni poprawili swoje pomyłki, a cimcim nie. Czytaj dalej o solidarności i
                      wdzięczności:

Świadek o liście Jaruckiej

Pracownik MSZ Jacek Jankowski przekazał prokuraturze list Anny Jaruckiej do
                      Włodzimierza Cimoszewicza – poinformowały Wiadomości TVP, według których
                      Jarucka prosiła w liście o protekcję.
                      Jacek Jankowski złożył w prokuraturze zeznania w tej sprawie, a dwa dni
                      później wyjechał do Brukseli, gdzie jest sekretarzem w polskim
                      przedstawicielstwie przy Unii Europejskiej.

Według Jankowskiego, Jarucka mówiła mu, że prosiła Cimoszewicza, aby załatwił
                      jej mężowi wyjazd na zagraniczną placówkę. Pracownik MSZ miał przekazać list
                      Cimoszewiczowi, ale nie zrobił tego, gdyż wiedział, że marszałek nie chce się
                      kontaktować z Jarucką.

Była asystentka nie chciała bowiem oddać Cimoszewiczowi materiałów, które miała
                      umieścić na jego stronie internetowej. Jarucka zażądała w zamian, aby
                      Cimoszewicz pomógł jej mężowi wyjechać na placówkę do Włoch.

Opozycja nie wyklucza, że Jacek Jankowski wyjechał do Brukseli dzięki
                      Cimoszewiczowi, który chciał się odwdzięczyć za złożenie korzystnych dla niego
                      zeznań. Sztab Cimoszewicza odrzuca te podejrzenia, a Wiadomościom nie udało się
                      skontaktować z rzecznikiem MSZ.

• Gość: putin do ola Re: do bartosza.... IP: 82.139.8.* 30.08.05, 12:28
              25-lecie "Solidarności" to rocznica, o której Kreml wolałby nie pamiętać -
              pisze poniedziałkowy "Independent", zwracając uwagę, że w obchodach nie weźmie
              udziału rosyjski prezydent Władimir Putin.

"Stosunki między Polską a Rosją, gdzie rządy Władimira Putina stają się coraz
              bardziej autorytarne, są złe jak nigdy dotąd. Do różnicy zdań na temat historii
              II wojny światowej i zimnej wojny dołączyło współzawodnictwo obu krajów o
              wpływy na Białorusi" - ocenia dziennik.

"Independent" przypomina, że w obchodach rocznicowych wezmą udział przywódcy
              krajów, którym udało się obalić wspierany przez Moskwę reżim, m.in. "bohaterzy
              ostatnich prozachodnich rewolucji" - prezydenci Gruzji i Ukrainy Micheil
              Saakaszwili i Wiktor Juszczenko.

"Lista zaproszonych gości międzynarodowych odzwierciedla rolę 'orędownika
              wolności', którą przybrała Polska" - podsumowuje gazeta.
            • Gość: Rozsadny Re: do bartosza.... IP: *.dc.dc.cox.net 01.09.05, 14:34
              ... nie wypisuj człowieku głupot i bądz trochę inteligentniejszy w wywodach. ...

OLO to nie sa glupoty to jest tylko PRAWDA. Czy Ty masz zupelnie mozg
              "zlasowany" tak do konca? ze takich oczywistosci i faktow nie mozesz pojac?

To co sie stalo po SOLIDARNOSCI jest dowodem, ze Solidartnosc byla krotko, aby
              OBALIC ten diabelsko-debilny system. Potem juz Solidarnosc sie skonczyla i
              kazdy sie ratuje jak moze. Ludzie tak wola a nie aby ich PARTIA ratowala. Sa
              niemoty lub lenie, ktorym bedzie PARTI brakowac. Mialem kuzyna, ktory przez 35
              lat nie pracowal w PRLu, "kombinowal" i pil codziennie. Kiedy nastala
              demokracja, zapil sie na smierc bo zaczeli zasilki dla berobotnych rozdawac.

..
              zostaw w spokoju i nie polemizuj ze mną a napisz ogólnie o co tobie chodzi.

No wlasnie nie rozumiesz ELEMENTARZA, trudno wiec dyskutowac albo jestes pelen
              WIARY wiec tez nie mozna dyskutowac.
    • Gość: Marek Re: co się dzieje?????? Mamy wolność. Mało???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:27
      • Gość: Marek Re: co się dzieje?????? Mamy wolność. Mało???? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.05, 08:39
        Nóż sie w kieszeni otwiera i ziemniaki w piwnicy gniją, jak czyta się
        takie "mądrości" jakie wypisuje olo1033, barbara i inni piewcy bolszewizmu.
        Widocznie w 1980-81 byliście w ZOMO, SB albo wojsku, skoro nie przeżyliście
        tych chwil wolności i zwycięstwa umęczonego narodu nad okupantem sowieckim.
        Albo jesteście pomiotami ludzi którzy w tych latach i następnych walczyli z
        narodem po stronie sprzedawczyków. Tylko tacy mogą pytać, po co obchodzić
        rocznicę powstania Solidarności.
        A to co z Polską zrobiliśmy po 1989 r. to już nie zależało od Solidarności,
        tylko od tych co głosowali na Cimoszewiczów, Kwaśniewskich, Millerów itp.
        swołocz, która w ciągu ostanich 15 lat rządziła (przepraszam-kradła) przez lat
        9, a tzw. biznesmeni wywodzący sie z SB i KGB jak Kulczyk, Kuna i inni kradli
        przez 15 lat. To nie Solidarność a Cimoszewicz i reszta jego komitetu
        wyborczego doprowadzili Polskę do tego co dziś mamy.
        • Gość: january Re: co się dzieje?????? Mamy wolność. Mało???? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 09:00
          Brawo Marku! Ten beton trzeba cały czas kruszyć.
        • olo1033 Re: co się dzieje? - do "marka" 30.08.05, 15:16
          Gość portalu: Marek napisał(a):

> Nóż sie w kieszeni otwiera i ziemniaki w piwnicy gniją, jak czyta się
          > takie "mądrości" jakie wypisuje olo1033, barbara i inni piewcy bolszewizmu.
          > Widocznie w 1980-81 byliście w ZOMO, SB albo wojsku, skoro nie przeżyliście
          > tych chwil wolności i zwycięstwa umęczonego narodu nad okupantem sowieckim.
          > Albo jesteście pomiotami ludzi którzy w tych latach i następnych walczyli z
          > narodem po stronie sprzedawczyków. Tylko tacy mogą pytać, po co obchodzić
          > rocznicę powstania Solidarności.
          > A to co z Polską zrobiliśmy po 1989 r. to już nie zależało od Solidarności,
          > tylko od tych co głosowali na Cimoszewiczów, Kwaśniewskich, Millerów itp.
          > swołocz, która w ciągu ostanich 15 lat rządziła (przepraszam-kradła) przez
          lat
          > 9, a tzw. biznesmeni wywodzący sie z SB i KGB jak Kulczyk, Kuna i inni kradli
          > przez 15 lat. To nie Solidarność a Cimoszewicz i reszta jego komitetu
          > wyborczego doprowadzili Polskę do tego co dziś mamy.

>>>>>>>>>>Radzę tobie kupić ziemniaków na zapas bo przy takiej polityce cen
          nie będzie cię stać na kupno ich a wówczas i zgiłe będziesz konsumował tak jak
          to czynili nasi przodkowie w okresie I RP i w czasie okupacji .To co napisałem
          to nie "mądrości" jak określiłeś ale to co myślę -bo mam takie prawo.Nie
          ubliżaj mi od"piewców bolszwizmu " bo nie wiesz co to znaczy .Pomoiotem ty
          jesteś z kliki oszołomów co mają mózgi zlasowane a poglądy wypaczone .Jesteś
          śmierdzącym gnojem -który zaczął ubliżać nam biorącym udział na forum .Jak
          jesteś odważny to zaloguj się i wówczas podyskutujemy- ty mięczaku .Jak możesz
          wyzywać od swołoczy głowię państwa i marszałka sejmu - pytam się masz ty
          ambicję i godność polaka?Polskę do zguby doprowadzają tacy ludzie jak
          ty ,myślący kategoriami złośći i nienawiści do ludzi którzy być może popełnili
          błędy a dziś prawica nie popełniea karygodnych błdów.? Nie mam zamiaru
          odpisywać na twoje bezsensowne opinie na forum.Jesteś podalcem takim jak twoi
          kuple nie wiem tylko z jakiej opcji politycznej -ja przypuszczam że zapewnie że
          z tej co ją nazywają bojówkami ......
          • Gość: Marek Re: co się dzieje? - do "ola" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 08:14
            Uderz w stół a nożyce się odezwą. Z Twojej histerycznej wypowiedzi wynika, że
            miałem rację pisząc o pomiotach komunizmu. Wcale nie jestem z tego dumny. Po
            prostu znam życie i często dyskutuję z takimi gnojkami, którzy nie
            zaznali "przyjemności" stania w kolejkach za wszystkim nawet po dwa i więcej
            dni. Oni kupowali w konsumach, z tego co sami, bądź ich tatusiowie i mamusie
            ukradli innym. Dlatego dziś tęskinia do tamtych czasów. Jak sie wtedy komuś nie
            podobało to pałą go.
            Właśnie dlatego, że mam honor i dumę Polaka to głośno mówię i piszę o
            gangsterach z SLD i byłej PZPR. W tym samym czasie, kiedy ja ciężką nauką
            zaliczałem kolejne egzaminy, Kwaśniewski i jemu podobni działacze SZSP żyli jak
            udzielni książęta na koszt całego społeczeństwa. To nie ja, tylko Kwaśniewski i
            Cimoszewicz powinni wstydzić się swoich życiorysów, swoich kłamst i chodzenia
            na sznurku różnym Kulczykom, Rywinom, Żaglom - pracownikom i współpracownikom
            KGB i SB. To ich hańba, nie moja. Nie uważam również, aby Niemcy musieli być
            dumni z Hitlera, bo był ich kanclerzem, Rosjanie ze Stalina, Chińczycy z Mao, a
            Bułgarzy z Żiwkowa. Ja z Kwach i Cimioszenki nie jestem dumny, wręcz przeciwnie
            wstyd mi za Polskę, że takich przywódców się dochowała. Hańba.
            Co do jakiejś rejestracji o której piszesz, to wyjaśniam, że nawet nie wiem co
            to jest. Ale tak sobie myślę, że to ja byłem odważniejszy idąc z gołymi rękoma
            przeciwko uzbrojonym po zęby ZOMO-wcom niż Ty w ich szeregu.
    • Gość: madlen Re: co się dzieje?????? IP: 82.139.8.* 30.08.05, 12:21
      Madeleine Albright powiedziała, że wiele narodów jest wdzięcznych Polakom za
      ich odwagę i decyzje. Była amerykańska sekretarz stanu bierze udział w
      międzynarodowej konferencji "Od Solidarności do wolności", która odbywa się w
      Warszawie.
      Odnosząc się do powstania i działalności "Solidarności", Madeleine Albright
      przyznała, że w chwili powstania związku czuła się bardzo związana z Polską.
      Powiedziała, że mimo, iż urodziła się w Czechosłowacji, w dniach "Solidarności"
      chciała być Polką i uczestniczyć w tym zwycięstwie.

Bez solidarności demokracja jest zagrożona - powiedziała Madeleine Albright.
      Podkreśliła, że Zachód ma obowiązek wspierać narody walczące o demokrację.
    • Gość: dodo Re: co się dzieje?????? IP: *.radom.pl 30.08.05, 15:22
      idiota!!!!!!!!!!!!1
    • Gość: pold Re: co się dzieje?????? IP: *.radom.pl 30.08.05, 15:28
      olo czy ty masz coś z główką????
      • Gość: gula olowi odwala, bo sld spadają notowania IP: 82.139.8.* 30.08.05, 16:43
        Kultura czerwonego ola, biorącego udział na forum:
        Cytat:
        Pomoiotem ty jesteś z kliki oszołomów co mają mózgi zlasowane a poglądy
        wypaczone .Jesteś śmierdzącym gnojem -który zaczął ubliżać nam biorącym udział
        na forum .
        • olo1033 Re: zasada ..... 30.08.05, 21:25
          >>>>>>nie ruszaj gó... bo śmierdzi i po co wsadziłem kij w mrowisko szerszeni???
          • Gość: chlebowy kwas IP: 82.139.8.* 30.08.05, 23:52
            wsadziłem kij w mrowisko szerszeni???

Olo z biologii też pała. Mrowisko szerszeni, oj aż mnie brzuch boli...
            Co do gówna, znasz się na rzeczy. Rzeczywiście śmierdzi, ale ty to lubisz.
            • Gość: Yoda Re: chlebowy IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 31.08.05, 09:01
              ...Jak już się skończyłem kulać ze śmiechu po podłodze, to nabrałem podejrzeń,
              że ten olo wcale nie jest takim analfabetą i imbecylem, za jakiego go biorą. To
              jego "mrowisko szerszeni", -to już jest dzieło sztuki w dziedzinie
              kompromitacji ZBOWiD-owskiej frakcji lewactwa.
              Może to jakiś chytry, prawicowy agent?
    • Gość: unia dlo oświecenia ola i barbary IP: 82.139.8.* 30.08.05, 23:48
      Borrell: "Solidarność" zapoczątkowała przemiany w EuropieSzef Parlamentu
      Europejskiego Josep Borrell powiedział we wtorek w Brukseli, że to polski
      Sierpień zapoczątkował przemiany w Europie. Borrell otworzył w Parlamencie
      Europejskim wystawę "Drogi do Solidarności" przygotowaną z okazji 25-lecia
      NSZZ "Solidarność". "Gdyby nie było »Solidarności«, nie byłoby aksamitnej
      rewolucji w Czechosłowacji, a potem upadku muru berlińskiego" - zaznaczył.
      Dodał, że "współczesna Europa potrzebuje historii o tożsamości i godności, a
      taka jest właśnie historia »Solidarności«.
    • Gość: unia Olo wszędzie Solidarność IP: 82.139.8.* 31.08.05, 00:04
      Stoczniowa brama w Brukseli

Makieta bramy Stoczni Gdańskiej stanęła dzisiaj w Parlamencie Europejskim. Na
      wystawie przygotowanej z inicjatywy polskich eurodeputowanych można poznać
      historię Polski do 1989 r. i po czerwcowych wyborach. Są plakaty artystów
      pokazujące "Solidarność" i nagłówki gazet opisujących wydarzenia 1980 r. Polacy
      chcą pokazać unijnym politykom i dziennikarzom obsługującym instytucje w
      Brukseli, że zburzenie muru berlińskiego nie jest jedynym symbolem pokojowej
      rewolucji w Europie. Polscy europarlamentarzyści przedstawili wczoraj projekt
      rezolucji, który - jeśli zatwierdzi go większość deputowanych - ustanowi 31
      sierpnia Europejskim Dniem Wolności i Solidarności. Wystawa w Parlamencie
      Europejskim "Drogi do Solidarności" to pierwsze z serii solidarnościowych
      wydarzeń w Brukseli. Wkrótce odbędą się tu festiwale polskich filmów, koncerty
      i konferencja naukowa na brukselskim uniwersytecie ULB.
    • Gość: ale cyrk! Re: co się dzieje?????? IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:36
      Polskim megalomanom z prawicy wydaje się, że to oni rozwalili komunizm. Nie
      rozumieją, że to była sprawa Stanów, którym przeszkadzała równowaga sił na
      świecie. Taka "solidarność" mogła powstać w każdym z państw socjalistycznego
      bloku. Wszędzie znależliby jakiegoś durnego Wałęsę. Wałęsa nie chce zrozumieć,
      że gdyby nie taka była decyzja Świata to jego razem z "solidarnością" czapką by
      nakryli. "Solidarność" powstała w Polsce bo Polak jest dobrym materiałem na
      męczennika. Polacy to czciciele przegranych powstań, "stawiacze" pomników
      dowódcom przegranych bitew. My zamiłowanie do masochizmu mamy we krwi. Niemiec
      (z NRD), Czech czy Słowak woli żyć spokojnie, pracowac i nie walczyć z
      wiatrakami. Dlatego te kraje mają się dużo lepiej od nas. Polak - bohater
      Europy. Może to brzmi dumnie ale lepiej byłoby żeby wziąć się do pracy a nie
      tylko rozpamiętywać. A tak to można wszystko obrzydzić. Swoją drogą Stanom
      jakoś przestało przeszkadzać, że Polska nie jest krajem sprawiedliwym, że jest
      nędza i bezrobocie. Kiedyś przysyłali paczuszki teraz nie. Wtedy ludzie nie
      byli głodni teraz są. Czy to logiczne?
      • Gość: ............ Cyrk odjechał, błazen został IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 11:57
      • Gość: 25 lat Zaczęło się w Gdańsku i komunę szlag trafił... IP: 82.139.8.* 31.08.05, 19:34
        Jasne,że nie logiczne. Te twoje brednie są tak idiotyczne,że mógł je zrodzić
        tylko wymużdżony homo sovietikus podlany sosem spiskowej teorii dziejów. Paszoł
        won sabaka !
        • Gość: sovietkus Re: Zaczęło się w Gdańsku i mamy ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 20:44
          ----bolsze gawno zgodnie z planem ....
      • Gość: miki Re: co się dzieje?????? IP: *.client.dsl.net 31.08.05, 19:57
        Co za bzdury.
      • Gość: miki Re: co się dzieje?????? IP: *.client.dsl.net 31.08.05, 20:01
        Niestety, dzieki Solidarnosci moze wypowiadac sie na tym forum np.towarzysz olo.
        I to jest dramat.Dla nas.
        • Gość: misia Re: co się dzieje?????? IP: 82.139.8.* 31.08.05, 20:29
          nawet za bełkot ale wolny i bez cenzuryjestem wdzięczna "Solidarności"
        • olo1033 Re: co się dzieje?????? 31.08.05, 20:48
          Gość portalu: miki napisał(a):

> Niestety, dzieki Solidarnosci moze wypowiadac sie na tym forum np.towarzysz
          olo
          > .
          > I to jest dramat.Dla nas.

>>>>>>> piszcie madrze i nie ubliżajcie tym co mają negatywną opinię o parti
          która doprowadziła do zubożenia społeczeństwa i tego co mamy obecnie ...
          • Gość: do ola o partii, która zniszczyła Polskę IP: 82.139.8.* 01.09.05, 00:15
            Olo myślisz ciągle o swojej partii PZPR? Fakt, doprowadziliście Polskę do
            nędzy, ale to już koniec waszych rządów. Tylko do wyborów...
      • Gość: do ale cyrk Re: co się dzieje?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 18:58
        "Wtedy ludzie nie byli głodni, teraz są"
        ciekawe, doprawdy ciekawe... Żyłes wtedy?? pamiętasz?? Bo ja tak i doskonale
        pamiętam stanie pół dnia w kolejce po chleb który i tak przyjeżdzał czerstwy,
        pamiętam kartki na mięso, którego żałosne ochłapy docierały do sklepów, bo
        sklepowe sprzedawały znajomym i za łapówki spod lady... Owszem aparatczycy
        systemu mogli się zaopatrywać w "sklepach za żółtymi firankami" albo w peweksie
        za dolary, ale człowiek bez układów i łapówek miał problem przeżyć od wypłaty
        do wypłaty.
    • Gość: edward gie Olu poczytaj, to nie książka IP: 82.139.8.* 01.09.05, 00:26
      Czy IV RP spłaci długi Gierka?

Długi zaciągnięte przez Edwarda Gierka będziemy spłacać do 2024 r.

Mieliśmy wybudować drugą Japonię, a wylądowaliśmy w trzecim świecie. Tak
      zakończył się okres gierkowskiej prosperity - strajkami w 1981 r. i totalną
      katastrofą gospodarczą państwa.

Według sondażu przeprowadzonego w grudniu 2003 r. przez Pentor i Instytut
      Studiów Politycznych PAN, 43 proc. Polaków pozytywnie oceniało PRL. W maju 2004
      r. w tzw. Sondażu Trzech połowa ankietowanych za najlepszego przywódcę Polski
      po II wojnie światowej uznała... Edwarda Gierka.

Kartki zwane bonami żywnościowymi

"Wprowadzić na mięso i jego przetwory kartki - bony żywnościowe (do czasu
      opanowania sytuacji na rynku)" - tak brzmiał 13 punkt słynnych postulatów
      gdańskich, przedłożonych władzy przez strajkujących stoczniowców w sierpniu
      1980 r. Gdyby rząd i biuro polityczne partii wypełniali pozostałe żądania
      robotników z równą gorliwością, historia mogłaby potoczyć się inaczej. Już w
      kwietniu 1981 r. wprowadzono kartki na mięso, miesiąc później na masło,
      tłuszcze i ryż. W rocznicę porozumień sierpniowych władze ogłosiły
      reglamentację alkoholu, papierosów, słodyczy i środków czystości. Potem
      systemem kartkowym została objęta benzyna, buty, ubrania, zeszyty szkolne i
      rajstopy. Nowożeńcy, którzy chcieli kupić obrączki musieli wystarać się o
      zaświadczenie z USC. Akt zgonu uprawniał natomiast do nabycia garnituru dla
      nieboszczyka...

Władza przeszła samą siebie, gdy w marcu 1983 r. wprowadziła kartki na kartki.
      Żeby ubiegać się o przydział "bonów żywnościowych" trzeba było wcześniej dostać
      specjalną kartę zaopatrzeniową, dokument ważniejszy niemal niż dowód osobisty.
      Bez karty nie przysługiwały kartki żywnościowe, a bez nich nie można było kupić
      jedzenia.

Gierek do paki

"Na polecenie Rady Wojskowej internowano również kilkadziesiąt osób, na których
      ciąży osobista odpowiedzialność za doprowadzenie w latach 70. do głębokiego
      kryzysu państwa czy za nadużywanie stanowisk dla osobistych korzyści. Wśród
      osób tych znajdują się m.in. E. Gierek" - ogłosił 13 grudnia 1981 r. generał
      Wojciech Jaruzelski, szef Wojskowej Rady Ocalenia Narodowego. Tak skończył,
      aresztowany przez własnych współtowarzyszy Edward Gierek, marzyciel
      ekonomiczny, autor planu "cywilizacyjnego skoku" w polskim wydaniu, który nad
      Wisłą chciał urządzić drugą Japonię. Według jego założeń, polski PKB miał
      rosnąć co roku o 10 proc. dzięki czemu w 1990 r. osiągnęlibyśmy poziom
      zamożności RFN z 1970 r.

Przemawiając 21 lutego 1972 roku na wiecu w Katowicach, pierwszy sekretarz PZPR
      powiedział: "Realizacja dynamizmu rozwoju kraju wyzwoli moc twórczą narodu,
      sprawi, że Polska będzie rosła w siłę, a życie jej obywateli będzie bardziej
      dostatne i kulturalniejsze". Stąd właśnie wzięło się hasło: "Aby Polska rosła w
      siłę, a ludzie żyli dostatniej".

Na kreskę

Przedstawiony na VI Zjeździe PZPR w grudniu 1971 roku plan pięcioletni zakładał
      zwiększenie dochodu narodowego o 38-39 proc., produkcji przemysłowej o połowę i
      rolnej o 18-21 proc. Równocześnie zakładano wzrost wynagrodzeń o 17-18 proc.

Przyspieszony rozwój miał się opierać na zagranicznych kredytach oraz imporcie
      nowych technologii. O ile bowiem poprzednik Gierka, Władysław Gomułka,
      niechętnie zadłużał się za granicą, o tyle jego następca nie miał w tym
      względzie żadnych obiekcji. W 1971 r. dług zagraniczny wynosił pół miliarda
      dolarów, cztery lata później 8,6 mld USD, w 1974 r. 14,6 mld, a pod koniec
      dekady ponad 20 mld dolarów.

Wbrew powszechnym opiniom pieniędzy wcale nie przejadano, przynajmniej
      większości. Zagraniczne kredyty szły na gigantyczne inwestycje: Hutę Katowice,
      Port Północny, trasę Katowice-Warszawa, Dworzec Centralny w Warszawie,
      Rafinerię Gdańską, kopalnię węgla brunatnego i elektrownię Bełchatów, Fabrykę
      Samochodów Małolitrażowych (w 1971 r. kupiliśmy licencję na fiata 126,
      czyli "malucha") w Tychach i Bielsku-Białej i wiele innych.

Gospodarka niedoborów

Niezwykle dynamicznie rozwijało się budownictwo. Do 1980 r. oddano do użytku
      2,5 mln mieszkań. Inna sprawa, że jakość "mieszkaniówki" - oględnie mówiąc -
      pozostawiała wiele do życzenia. Niedomagały też inne sektory gospodarki. Gierek
      zakładał, że pożyczone pieniądze szybko spłaci dewizami z eksportu. Pomysł
      niezły, ale w realiach gospodarki socjalistycznej zupełnie nietrafiony. Po
      pierwsze handel zagraniczny nakierowany był głównie na Związek Radziecki. Stal
      z wartej miliard ówczesnych dolarów Huty Katowice szła prosto na Wschód, który
      płacił za towar rublami transferowymi, według oficjalnego kursu - 0,6 rubla za
      dolara!

Po drugie, nasza oferta eksportowa była bardzo uboga. Technologie sprowadzane
      zza granicy już w momencie kupna były przestarzałe o pięć lat! Produkowane w
      oparciu o nie towary nie mogły konkurować z nowoczesnymi wyrobami z
      rozwiniętych gospodarczo krajów.

Trzeci powód to ogromne marnotrawstwo, które sprawiało, że produkcja w ogóle
      była nieopłacalna. Zużycie materiałowe w gospodarce socjalistycznej
      kilkakrotnie przewyższało wskaźniki znane w krajach kapitalistycznych.

I wreszcie, Gierek zaczął budować drugą Polskę w czasach kryzysu naftowego.
      Wprawdzie nie mieliśmy problemów z kupnem ropy, bo paliwo dostarczał nam nasz
      wschodni sąsiad po przyzwoitych cenach, ale kraje, które pożyczały Polsce
      pieniądze, przeżyły szok cenowy. Gwałtownie skoczyła inflacja, stopy procentowe
      poszły w górę, a w konsekwencji wzrosły koszty obsługi naszego długu.

Problemy ze spłatą odsetek pojawiły się już w połowie dekady. W 1976 r. po raz
      pierwszy trzeba było zaciągnąć nowe kredyty na spłatę pożyczek z lat
      poprzednich. Spirala zadłużenia zaczęła się nakręcać. Do końca lat 70.
      oddaliśmy wierzycielom 64 mld zł, a do spłaty wciąż mieliśmy 24 mld USD. W 1979
      r. 3/4 dochodów z eksportu pożerały raty kredytowe.

Zdaniem ekonomistów, zagraniczni wierzyciele chętnie pożyczali nam pieniądze,
      gdyż byli oni podobno głęboko przekonani, że naszym żyrantem jest Związek
      Radziecki. Że w razie problemów Wielki Brat sięgnie do skarbonki i spłaci nasze
      długi. Nie sięgnął. W połowie lat 80. Polska ogłosiła niewypłacalność.

W latach 90. po negocjacjach z wierzycielami skupionymi w Klubie Londyńskim
      (banki komercyjne) i Paryskim (kraje, które pożyczyły nam pieniądze), część
      zadłużenia udało się umorzyć, a resztę rozłożyć na raty. Dług zaciągnięty przez
      Gierka będziemy spłacać do 2024 r.
      • Gość: Barbara Re: Olu poczytaj, to nie książka IP: 82.139.8.* 01.09.05, 00:44
        No zobacz ile powstało za czasów Gierka? Dodaj do tego szkoły.A teraz co ci
        prawica wybuduje,ona co najwyżej wszystko posprzedaje tak jak za rządów Buzka
        to miało miejsce.Ty jak będziesz chciał sobie wybudować dom to też weźmiesz
        kredyt, chyba ,że będziesz oszczędzał 50 lat i potem za gotówkę machniesz sobie
        wymarzone gniazdko.A rynek zbytu to my mamy na wschodzie bo zachód naszych
        towarów nie potrzebuje.Chyba, że u nas szukają taniej siły roboczej.Ty też
        sobie poczytaj.
        • Gość: do barbry Re: Olu poczytaj, to nie książka IP: 82.139.8.* 01.09.05, 00:52
          Przecież to wszystko były inwestycje chore, nie trafione. Huta Katowice dla
          uczczenia miejsca urodzenia Gierka to najlepszy przykład.Barbaro myślałem,że
          jesteś mądrzejsza od ola...
          • Gość: Barbara Re: Olu poczytaj, to nie książka IP: 82.139.8.* 01.09.05, 01:15
            Trzeba było w tych czasach mieszkać na Śląsku to byś zobaczył czym Huta
            Katowica była dla tysięcy ludzi nie tylko ze Śląska, mieli pracę i
            mieszkanie.Mieszkałam tam to wiem.
            • olo1033 Re: mój wniosek osobisty ... 01.09.05, 08:02
              >>>>>jest taki ,że ja jako obywatel wolnej Polski nie mogę i nie mam prawa
              wypowiadać swoich poglądów osobistych na utworzonym forum sprzecznych z obcną
              sytuacją polityczną i ekonomiczną.Pytam dlaczego ci sami jak wrony ,szakale i
              sępy rzucają sie na każde słowo skierowane do nich lub mówiące o przeszości
              pozytywnie.Forum jest po to aby dyskutować na różne nieraz przeciwstawne i
              przykre problemy a każdy odważny i prawy człowiek powinien się zalogować a
              nie szczekać jak kundel z ukrycia i to w dodatku anonimowo.
              • Gość: Marek Re: mój wniosek osobisty ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 08:29
                Problem w tym, że Twoja prawda o tamtych czasach t "g.... prawda". I takie
                wciskanie ciemnoty, pomimo dobrej naszej pamięci o tym okresie, budzi
                zrozumiałą niechęć do kłamcy. Prawda o Hutach Katowice i innych tego typu
                inwestycjach jest brutalna. Dziś można wydać cały budżet państwa i 20 mld
                pożyczonych dolarów na budowę np. tunelu do jądra Ziemi. Wtedy będzie kupę
                ludzi miało pracę, nawet pisać o Polakach będą pisać na świecie, ale efekt tej
                budowy będzie taki jak z budowlami Gierka. Pusta kasa, dziura w budżecie,
                dziura w ziemi i długi do spłacenia. A korzyści żadnej. Mam propozycje. Niech
                długi po Gierku spłacają Ci, którym sie socjalizm i Gierek podoba. Ciekawy
                jestem ilu byłoby chętnych.
                • Gość: Paweł Re: mój wniosek osobisty ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 10:47
                  Moi drodzy! Homo sovietucus wiecznie żywy! Wciąż jeszcze żyje i ma się dobrze.
                  Nie dziwcie się ludziom pokroju ola, czy Barbary. Oni nadal nie potrafią się
                  odnaleźć w rzeczywistości, w której nikt już nie daje przysłowiowej ryby, a o
                  wędkę trzeba się starać samemu ( nawiasem mówiąc wędki mogłyby być łatwiej
                  dostępne ). Chciałem tylko przypomnieć, że ryba, którą oferowali
                  przedstawiciele ancient regimee była przeważnie nieświeża. Solidarność dała
                  Wam, szanowni państwo olo, Barbaro i inni Wam podobni, choćby mozliwość
                  wypowiadania swoich myśli na tym oto forum. Niestety w poprzedniej epoce dla
                  przeciwników obowiązującego porządku skończyłoby się to w najdelikatniejszym
                  przypadku wizytą w stanicy niebieskich stróżów socjalizmu i słownym
                  ostrzeżeniem. Ciesz się drogi olo, że możesz wypisywać swoje brednie zupełnie
                  bezkarnie - to zapewniła Ci Solidarność. Pamiętaj też o tym, że Solidarność to
                  nie tylko jej przywódcy, ale głównie miliony wściekłych obywateli PRL-u, którzy
                  w demokratycznych wyborach przegnali was na cztery wiatry. Nie twierdzę, że
                  obecna rzeczywistość jest doskonała, ale o całe niebo lepsza niż czas kolejek,
                  kartek, pustych półek w sklepach i radośnie powiewających czerwonych
                  sztandarów. Nie chcę dokuczać Barbarze, bo staram się szanować kobiety, ale
                  może opowiesz jak radziłaś sobie wtedy z menstruacją...podpasek zdaje się wtedy
                  nie było, a wata była towarem deficytowym. Widok obwieszonych papierem
                  toaletowym, radosnych i dumnych z siebie ludzi, był zaiste budujący. Ci, dla
                  których tego poszukiwanego towaru nie starczyło, musieli zadowolić się pociętą
                  na równe części i zawieszoną na drucie w brudnych sraczach Trybuną Ludu.
                  Odczuwało się pewien dyskomfort, ale za to jaka satysfakcja! Co do
                  Kwaśniewskiego, czy Cimoszewicza to jednak nie jestem w opiniach na ich temat
                  tak radykalny. Obecny prezydent zaimponował mi tym, co powiedział podczas
                  uroczystości w Gdańsku Wałęsie. To świadczy o jego klasie. Przypominam olowi i
                  Barbarze, że Kwaśniewski stwierdził, że to właśnie elektryk z Gdańska miał
                  rację. A tak wogóle to nawołuję do zgody między wszystkimi forumowiczami.
                  Jedynie merytoryczna dyskusja jest konstruktywna. Możemy się różnić w poglądach
                  na rzeczywistość, ale nie nienawidźmy się. Niezgoda rujnuje, przecież wiecie...
                  • Gość: wesoła Re:Również mój wniosek osobisty ...do Pawła IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:42
                    Zgodzę się z Tobą, że zgoda buduje. Jednak, żeby była to obie strony muszą
                    wykazać dobrą wolę. Życie to pasmo kompromisów, kto tego nie rozumie ten zawsze
                    będzie niezadowolony. Społeczeństwo polskie jest podzielone tak jak podzieleni
                    są forumowicze. Prawda obiektywna jest taka, że każdy okres w dziejach Polski
                    miał złe i dobre strony. Nie można jednoznacznie ocenić ani tych ani tamtych
                    czasów. Wtedy były kolejki ale każdy mógł w nich wystać wszystko. Teraz jest
                    wszystko ale tylko nielicznych na to stać. Teraz można swobodnie wypowiadać
                    swoje zdanie, kiedyś było mniej przestępczości. Teraz można jechać za granicę
                    do pracy, kiedyś ta praca była na miejscu. Kiedyś Gierek brał kredyty i polskie
                    społeczeństwo te kredyty przejadało, teraz cwaniacy ze wszystkich stron
                    polityki odbierają społeczeństwu minimum egzystencji ale za to każdy może mieć
                    paszport w szufladzie. Możnaby tak mnożyć przykłady i mnożyć... Ocena dobrego i
                    złego zależy od tego kto ocenia i jakie wartości preferuje. I wcale nie
                    miałabym odwagi powiedzieć, że coś z tych dóbr jest jednoznacznie lepsze od
                    drugiego. Właśnie dlatego nie można powiedzieć, że społeczeństwo jest czarno -
                    białe. Tamte czasy były lepsze dla ludzi, którzy chcieli żyć z mozołem ale
                    spokojnie, teraz jest czas na błyskotliwe kariery. Tym aktywnym wtedy było za
                    ciasno, za bezbarwnie, za nudno. Tym zwyczajnym teraz jest za cwaniacko, za
                    szybko, za brutalnie. Potrzeba ogromnej mądrości, żeby wszystkich zadowolić.
                    Jeśli chodzi o Kwaśniewskiego to utożsamia się go ogólnie z czasami
                    stalinowskimi, z najmroczniejszymi czasami powojennymi tylko dlatego, że
                    należał do PZPR. Ludzie, którzy to robią nie chcą przyznać, że wtedy gdy on
                    należał do tego nieszczęsnego PZPR organizacja ta była już inna. W tych czasach
                    nie mordowano, nie trzymano w więzieniach więżniów politycznych. Kwaśniewski
                    jest większym Europejczykiem niż zaściankowy Giertych. Wiem, zaraz ktoś mi
                    przypomnie o internowaniach w stanie wojennym. Zgoda, ograniczenie czyjejś
                    wolności za przekonania nigdy nie wzbudzi mojej sympatii. To było złe ale czy
                    można utożsamić internowanie do uwięzienia w powojennym pierdlu politycznym???
                    Nie wolno mieszać czasów i uogólniać. Szanujmy wzajemnie swoje poglądy, możemy
                    się wtedy wszyscy czegoś nauczyć. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
                  • Gość: Barbara Re: mój wniosek osobisty ... IP: 82.139.8.* 01.09.05, 13:49
                    O mnie się nie martw, ja odnalazłam się w rzeczywistości i mam się bardzo
                    dobrze.Ja nie przeczę,że Solidarność nie ma wielkich zasług.Tylko nie popadam w
                    euforię.Czytaj dobrze o co mi chodziło.Wiem jak było kiedyś i mam
                    porównanie.Tak jak kiedyś napisałam najbardziej na przemianach ucierpieli
                    robotnicy, chłopi i młodzież. Pani prof.Staniszkis, która kiedyś była blisko
                    wydarzeń solidarnościowych też nie brała udziału w tej wielkiej fecie.Jak to
                    powiedziała nie wszystko nam wyszło i nie tak miało być.Wielu forumowiczów
                    podkreśla, że mamy wolność.Owszem,paszporty w domu,wyjazdy za granicę,wolność
                    słowa itp.Ale nie to poruszałam na forum.Tysiące osób wyjechało do pracy i
                    pracuje.Tylko ich się tam traktuje jak ludzi niższej kategorii np.praca przy
                    zbiorze pomidorów we Włoszech.Robotnik, chłop i młodzież powinni mieć pracę
                    tutaj.Ale wszystko zostało zaprzepaszczone.Do władzy doszli ludzie
                    niekompetentni, którzy nie mieli pojęcia co mają robić.Zniszczono lub sprzedano
                    wszystko co przez tyle lat budowano.Nie wolno niszczyć i burzyć jak się nie wie
                    co na tym miejscu postawić.Wspomniana Huta Katowice i 5 lub 6 innych hut kupiło
                    konsorcjum brytyjsko-indyjskie.Tak sprzedano większość naszego majątku.Nie mamy
                    prawie nic,wszystko jest w rękach obcego kapitału i oni dyktują nam
                    warunki.Moja córka po studiach też wyjechała ale wraca.Zachłysnęła się
                    wolnością i kasą.Zrozumiała jednak,że nie tam jest jej miejsce i z pewnością po
                    powrocie powiększy grono bezrobotnych.Nie tak miała wyglądać Polska po
                    transformacji i z uporem będę to powtarzała.Zyskali ci co już byli na
                    tzw."górce", mieli kantakty i nadal mają się dobrze.Tusk ,który w swojej
                    reklamówce wyborczej mówi, że nie pozwoli aby jedni dostawli 1600 zł a drudzy
                    kilkaset niech da przykład i zrezygnuje z części swojego uposażenia na koszt
                    innych ludzi, wtedy będzie wiarygodny.A Ci co zarabiają tak dużo to ludzie
                    pracujący w spółkach z kapitałem zagranicznym, mają swoje statuty,kodeksy i nam
                    nic do tego.I Tusk tego nie zmieni.Są złe i dobre strony tych
                    przemian.Pozdrawiam
                    • olo1033 Re: Barbara i Wesoła ... 01.09.05, 14:53
                      >>>>>dzięki za opinie ale niektórzy i tak nic nie rozumieją dochodzę do wniosku
                      że nie ma co dyskutować bo przyczepili się jak mucha do lepu...
                    • Gość: tola Re: mój wniosek osobisty ... IP: 82.139.8.* 01.09.05, 15:19
                      zgadzam się w całej rozciągłości..nepotyzm, haniebna prywatyzacja i warcholstwo
                      polityczne wciąż nas pogrąża..Polacy nie zmienili się zbyt dużo w przeciągu
                      wieków: umiemy walczyć o swoją wolność ale nie potrafimy z niej dobrze korzystać
    • Gość: KIBIC BZDURY WESOLEJ i BARBARY IP: *.dc.dc.cox.net 01.09.05, 19:51
      To co sie stalo po SOLIDARNOSCI jest dowodem, ze Solidarnosc byla krotko, aby
      OBALIC ten diabelsko-debilny system. Potem juz Solidarnosc sie skonczyla sie
      "wolna amerykanka" - kazdy sie ratuje jak moze. Ludzie tak wola a nie aby ich
      PARTIA ratowala. Zawsze znajda sie niemoty lub lenie, ktorym bedzie PZPR brakowac.

*
      BZDURY WESOLEJ:

Bzdura Nr.1
      … Prawda obiektywna jest taka, że każdy okres w dziejach Polski miał złe i dobre
      strony.

Nie ma prawdy obiektywnej, jezeli tylko jedna PRAWDA a nie dwie subietywna czy
      obiektywna

Bzdura Nr.2
      PRL to nie dzieje Polski ale “specjalnej” republiki sowieckiej z polskim
      jezykiem wykladowym a rosyjskim obowiazkowym od szkoly podstawowej

Bzdura Nr.3
      ... Tamte czasy były lepsze dla ludzi, którzy chcieli żyć z mozołem ale spokojnie...

Krasc trzebo bylo aby do pensji “dokladac”, nie wypowiadac sie publicznie anty
      bo mozna bylo prace starcic, premii nie otrzymac, trafic na przesluchanie czy do
      pierdla, nie otrzymac paszportu na wyjazd zagranice, mieszkania, oraz innych
      ochlapow, ktore “spadaly” z socjalistycznego stolu, jednoczesnie stojac
      godzinami w kolejkach po kawalek habaniny, ktora raczli dowiezc.

Bzdura Nr.4
      … nieszczęsnego PZPR organizacja ta była już inna

Raczej s…ska, organizacja przestepcza, ktora akceptowala represje rezimu od
      drobnych do zabijania. Nigdy nie byla inna, zniknela po ataku SOLIDARNOSCI, a
      jej ludzie przemienili sie w DEMOKRATOW albo KAPITALISTOW.

Bzdura Nr.5
      … Potrzeba ogromnej mądrości, żeby wszystkich zadowolić.

Nie istnieje taka Madrosc! Chyba, ze to Generalissimus Josef Stalin lub Kim IrSen

Bzdura ale PRAWDA Nr.6
      … To było złe ale czy można utożsamić internowanie do uwięzienia w powojennym
      pierdlu politycznym???

Oczywiscie NIE bo internowamych bano sie zabijac, ale kilku jednak zabili. Czy
      znasz imie Jana Brozyny albo szefa Solidarnosci ZETO Radom, ktorego zabito
      podczas przesluchan? Oj napewno nie znasz, bo to PRAWDA.

**
      BZDURY BARBARY:

Bzdura Nr.1
      … kiedyś napisałam najbardziej na przemianach ucierpieli robotnicy, chłopi i
      młodzież.

O tak. ROBOTNICY Bo biora zasilki aby nie produkowac bubli. CHLOPI bo musza
      konkurowac z Europa i dawac dobrej jakosci produkty zywnosciowe. MLODZIEZ bo
      musi byc elastyczna i dobrze przygotowana aby szukac pracy w calej Europie.

Bzdura Nr.2
      …Robotnik, chłop i młodzież powinni mieć pracę tutaj.Ale wszystko zostało
      zaprzepaszczone

Zeby miec prace tutaj to nalezy produkowac cos co ludzie w kraju i na Swiecie
      kupuja albo uslugi, ktora ludzie potrzebuja, a nie zaplanowana przez partyjnego
      Bosa dla dobra Ukladu Warszawskiego. Nic nie zostalo zaprzepaszczone, wszystko
      jest otwarte jak trafisz i RYNEK cie uzna to zyjesz jak nie to “cieniutko
      ciagniesz”. Gra jest prosta i czytelna, ale nie znaczy, ze latwa.

Bzdura Nr. 3

…Zniszczono lub sprzedano wszystko co przez tyle lat budowano.

Budowle stoja nikomu niepotrzebne, albo ludzie rozbieraja na opal. Jak
      inwestycja trafiona to sie rozwija jak nie to musi byc rozebrana, jak nie
      trafiona nikt jej nie potrzebuje. Taka logika zycia ma SENS. Jak kapitalista
      zle zaiwestuje traci majatek to jest NORMALNE. Przecietnie 90% nowych iwestycji
      “umiera” w ciagu roku.

Bzdura Nr.4

…Nie wolno niszczyć i burzyć jak się nie wie co na tym miejscu postawić.

Jasne, pozwolic ludziom rozebrac, aby przygotowac plac po budowe z prawdziwego
      zdarzenia a nie producenta BUBLI.

Bzdura Nr.5

…Tak sprzedano większość naszego majątku.Nie mamy prawie nic,wszystko jest w
      rękach obcego kapitału i oni dyktują nam warunki.

Za czasow Komuny jak bylem malym dzieckiem jeden wiesniak powiedzial mi tak, gdy
      zapytalem go dlaczego jego syn uciekl do Anglii: “GDZIE CHLEB TAM OJCZYZNA”,
      jakie to byly madre slowa prostego wiesniaka.
      • Gość: antykibic Re: TWOJE IDIOTYCZNE BZDURY,,,,,,KIBICU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 20:22
        ---Kibic napisał - zapytalem go dlaczego jego syn uciekl do Anglii: “GDZIE
        CHLEB TAM OJCZYZN

------tak mówi nie polak ,to jest kosmopolityzm - wiesz co to jest synu
        solidarności ???Nie zaśmiecaj swoimi wywodami naszego forum.Dlaczego działasz
        anonimowo a o to cie już pytano ?
        co jesteś tchórzem czy lisem ?
        • olo1033 Re - propozycja ... 01.09.05, 20:27
          >>>>> zostawcie ten mój wątek w spokoju nie ma sensu ciągnąć dalej ...
      • Gość: wesoła Re: KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:26
        I tu Cię Kibic zaskoczę. Brożynę znałam osobiście. Pracował w Hucie
        Szkła "Feniks" na ul. Strzeleckiej 30 w Radomiu razem z moim wujkiem, byli
        kolegami, spotykałam Go. O jego zniknięciu wiedziałam natychmiast. Byłam na
        jego pogrzebie w Jedlińsku. Nad cmentarzem kilka razy przeleciał helikopter a
        20% żałobników to byli tajniacy. Zresztą On nie był żadnym konspiratorem a jego
        śmierć była przypadkowa. Aż boję się użyć takiego określenia bo mnie też ono
        się nie podoba ale jak to inaczej określić? Brożyna nie zginął z powodów
        politycznych, to mógł być każdy inny człowiek, który znalazłby się wtedy w tym
        miejscu. Brożyna miał w Radomiu matkę a mieszkał z żoną w Jedlińsku. Często
        nocował u matki. Wtedy żona myślała, że jest u matki a matka myślała, że
        pojechał do domu. Dlatego rodzina zaczęła Go szukać dopiero po dwóch dniach.
        Jego zamordowali nie przeciwnicy polityczni tylko bandyci w szarych mundurach.
        W każdym razie zapewniam Cię, że na pogrzebie nie było nikogo z podziemia bo
        wtedy podziemie nie identyfikowało się z Brożyną.
        1. Ty masz swoją subiektywną prawdę, ja mam swoją subiektywną prawdę. Takie
        są nasze osobiste odczucia i wierzymy w nie święcie. Prawda obiektywna to ta,
        która wyłania się po czasie, oparta na dowodach.
        2. To nie była żadna republika radziecka tylko nasza Ojczyzna - Polska. Może
        zła, może dobra ale innej nie było. Ruskiego obowiązkowo nauczali? teraz
        nauczają angielskiego, nie czujesz się zniewolony?
        3. a/ Kradli wtedy ci, którzy i teraz mają takie predyspozycje. To kwestia
        charakteru a nie ustroju.
        b/ Ja znam tylko takich ludzi, którzy wypowiadali się publicznie i nic im
        się nie stało.
        c/ Wielu ludzi wolałoby teraz stać w tych kolejkach ale żeby ich było stać
        na zapłacenie rachunku.
        4. O historii PZPR to Ty sobie poczytaj, ale znajdz żródła obiektywne. Ja też
        nie jestem zwolenniczką PZPR, nigdy nie miałam z nią nic wspólnego ale staram
        się poznać prawdę czego i Tobie życzę.
        5. Wszystkich się nie zadowoli i zgodzę się, że nie ma takiej mądrości ale
        można pomarzyć. Druga część tego punktu to bzdury podyktowane brakiem
        argumentów z Twojej strony.
        6. Na szósty punkt częściowo odpowiedziałam. To co piszesz, że nie można już w
        tych czasach było zabijać to dowód na to, że PZPR się jednak zmieniło.
        Wiesz co? współczuję Ci! Jak można było nie chcieć samemu rozgryść prawdy
        mając tyle literatury, tylu żywych ludzi na około, którzy jeszcze pamiętają?
        Trzeba zdobywać prawdę OBIEKTYWNĄ. Jak można było dać sobie tak napluć do
        mózgu?
        Barbara, jeśli chce niech Ci sama wyjaśni swoją część. Ja nie mam już siły.
        • Gość: KIBIC Re: KIBIC IP: *.dc.dc.cox.net 02.09.05, 14:04
          Wlasnie przypadkowa, przypadek przy "pracy" pomylili sie Panowie zabili nie
          tego. Odpowiedzieli ONI za to zabojstwo? Czy nie?

Moze masz racje, ze to byli zwykli bandyci a nie rzadowi, nie bede sie
          sprzeczal. Chcialbym aby bylo uczciwe sledztwo jezeli jest to mozliwe w
          dziszejszej Polsce.

Teraz wrocmy do pracownika ZETO Radom, co stalo sie z nim. Nazywal sie chyba
          Kaleta. Podczas wizyty w Radomiu chcialbym sie o nim cos wiecej dowiedziec.
          Dlaczego go zabili?

1. Powtarzam ten wyklad NIE MA obiektywnych/subiektywnych PRAWD bo jezeli cos
          jest PRAWDA to jest FAKTEM powszwechnie uznanym.

2. To nie byla NASZE PANSTWO, rzad byl nie NASZ, prawo bylo nie NASZE, szkoly i
          podreczniki nie byly NASZE, Armia nie byla NASZA itp. bo to byla NASZA okupacja
          przez Sowietow, to jest FAKT powszechnie uznany, a TY go nie uznajesz i wierzysz
          owczesnej propagandzie, ze to byl NASZE panstwo, nie BYLO. A OJCZYZNA to
          powinna byc z Wilnem i Lwowem. Tak jak pisal Adam Mickiewicz.

3. NIEPRAWDA, nie zylas wtedy czy zapomnialas? PLACE byly tak niskie, ze majac
          wieksza rodzine musiales "kombinowac". Moj ojciec przynosil skory wykradzione z
          garbarnii i wszyscy to robili, garbowal w domu nielegalnie, bo nie wolno bylo
          garbowac skor prywatnie, PARANOJA. Jakby ludzie zaczeli garbowac skory
          prywatnie to socjalistyczne garbarnie ZBANKRUTOWALYBY czy TY tego nie pojmujesz?

4. Nie musze czytac historii PZPR bo bylem czlonkiem tej przestepczej
          organizacji, chociaz dosc krotko bo mnie z niej wyrzucili. Jak znajdziesz czas
          i ochote to moge CI dac wskazowki jak to sprawdzic.

5. Dyskutowanie o MARZENIACH a nie FAKTACH przeniesmy na inny watek.

6. ZABIJALI do konca, moze i teraz tego nie wiem. Ale dlaczego zabili
          Popieluszko, Przemyka, i pracownika ZETO Radom? Odpowiedz albo sie wycofaj z
          POLITYKI, bo sie nie znasz i masz WYMARZONE wizje PZPR czy PRL, ktorych nie bylo.
          • Gość: wesoła Re: KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 15:50
            Przynajmniej w jednym już doszliśmy do wspólnych wniosków. Okoliczności śmierci
            Brożyny powinny być zbadane a winni osądzeni. Wiem, że już to robiono ale
            przyznam się, że nie wiem czy zrobiono. Dowiem się. Tego drugiego człowieka nie
            znałam, nawet nigdy o Nim nie słyszałam więc nie będę się wypowiadać ale też
            spróbuje się dowiedzieć.
            Co do definicji prawdy...to zagadnienie dla filozofów, każdy jeśli w coś wierzy
            prawdziwie będzie to uznawał za prawdę. W przeciwnym razie po co wierzyć?
            Dobrym przykładem jest religia. Zobacz, ile jest religii i każda dla wyznawców
            jest prawdziwa. A jaka jest prawdziwa obiektywnie?
            Państwo było NASZE. Tu się rodziliśmy, tu nas wychowywano, niektórzy tu
            wychowali swoje dzieci. To był nasz świat i nasze życie. Czy sugerujesz, że jak
            Polska była pod rozbiorami to jej nie było? Trzeba było mówić po rusku czy
            niemiecku ale byliśmy Polakami. I podręczniki pisali Polacy i Polacy służyli w
            polskim wojsku. Ja nie wierzę żadnej propagandzie. JA TO WIDZIAŁAM!!! W mojej
            rodzinie nikt nie kradł, nie było nawet takiej potrzeby. Tak się złożyło, że
            wszyscy od pokoleń byli wykształceni i byli cenionymi pracownikami. Nikt, nawet
            krótko, nie należał do PZPR ale jeden był nawet BEZPARTYJNYM dyrektorem jednego
            z przedsiębiorstw w Radomiu. Im też byli potrzebni wykształceni ludzie bo
            często sami umieli tylko pisać i czytać. Trzeba było być Polakiem nie mimo
            wszystko ale właśnie dlatego!.
            Dlaczego twierdzisz, że Lwów i szczególnie Wilno powinny należeć do Polski?
            Spróbowałbyś powiedzieć o tym Litwinom!!! Dlaczego chciałbyś, żeby Polska była
            zaborcą? Ja byłam w ostatnich latach kilka razy na Litwie. Rozmawiałam z
            Litwinami. Jeden powiedział nawet, że ich wielki poeta Adamus Mickiewiczius
            określił swą narodowość pisząc "Litwo, Ojczyzno moja". W jaki sposób i kiedy
            Wilno zaczęto traktować jako polskie miasto to chyba nie muszę pisać.
            Przyjedz tu częściej i na dłużej. Z takiego oddalenia jak Twoje widać obraz
            rozmazany. Nie powiem, że nie masz racji we wszystkim ale JA tu żyję, JA
            pracuję, JA tu wychowuje swoje dzieci i myślę, że JA mam większe prawo moralne
            wiedzieć co dla MNIE TU jest dobre. pozdrawiam.
            • Gość: KIBIC Wesola IP: *.dc.dc.cox.net 03.09.05, 04:58

*Przynajmniej w jednym już doszliśmy do wspólnych wniosków. Okoliczności śmierci
              Brożyny powinny być zbadane a winni osądzeni. Wiem, że już to robiono ale
              przyznam się, że nie wiem czy zrobiono. Dowiem się. Tego drugiego człowieka nie
              znałam, nawet nigdy o Nim nie słyszałam więc nie będę się wypowiadać ale też
              spróbuje się dowiedzieć.

=W takim razie przepraszam za ostre slowa Bzdury, traktuj to jako zagrzewanie do
              dyskusji innych nie jako jakis osobisty atak na Ciebie.

*Co do definicji prawdy...to zagadnienie dla filozofów, każdy jeśli w coś wierzy
              prawdziwie będzie to uznawał za prawdę.

=Dyskusja na temat PRAWDY moze byc dluga i zalezy od podejscia do tego pojecia.
              Idac droga filozofii mozna to pojecie bardzo roznie pojmowac. Moje pojecie jest
              bardzo robocze zabarwione politycznie dlatego zdefiniowalem jako uznany
              powszechnie fakt, czyli chyba przez wiekszosc Polakow. Jednak moga byc Polacy co
              nie uznaja tego Faktu wiec definicja moze sie okazac nieskuteczna do opisu stanu
              rzeczy.

*W przeciwnym razie po co wierzyć?

=“Nikogo i niczego nie bede sluchal/wierzyl jak tylko argumentow, ktore po
              rozwadze beda mi sie wydawac najsluszniejsze” cos w tym rodzaju wypowiedzial sie
              znany filozow ze starozytnosci.

*Dobrym przykładem jest religia. Zobacz, ile jest religii i każda dla wyznawców
              jest prawdziwa. A jaka jest prawdziwa obiektywnie?

=No tak, z kociolami czy religiamy to kompletny balagan, ale one opieraja sie na
              WIERZE a nie na faktach albo na interpretacji ksiag, nie ma to nic wspolnego z
              PRAWDA, bo tyle prawd ile kosciolow.

*Państwo było NASZE.

=Z tym absolutnie nie moge sie zgodzic. Wspolczesne rozumienie NASZEGO jest
              inne. Wolny Wybor, Wolne Wybory. Tego nie bylo wiec Panstwo nie bylo NASZE. To
              byl nasz kraj czy ziemia ktora nam przydzielono, zabierajac nam inne ziemie.

*Tu się rodziliśmy, tu nas wychowywano, niektórzy tu wychowali swoje dzieci. To
              był nasz świat i nasze życie.

=Tutaj sie zgadzam.

*Czy sugerujesz, że jak Polska była pod rozbiorami to jej nie było?

=Niestety nie bylo jako panstwa suwerennego.

*Trzeba było mówić po rusku czy niemiecku ale byliśmy Polakami. I podręczniki
              pisali Polacy

=ale nie pisali PRAWDY o narodzie polskim.

*i Polacy służyli w polskim wojsku.

=To nie bylo polskie wojsko, gdy generalow ustalala MOSKWA, nie znasz sposobu
              panowania Sowietow na innymi narodami, a uzbrojenie nie bylo takie jakie
              chcieliby miec nawet ci sowieccy generalowie, tego nie znasz.

*Ja nie wierzę żadnej propagandzie. JA TO WIDZIAŁAM!!! W mojej rodzinie nikt nie
              kradł, nie było nawet takiej potrzeby. Tak się złożyło, że wszyscy od pokoleń
              byli wykształceni i byli cenionymi pracownikami.

=Dziecino to jestes wyjatkiem i Twoja rodzina, chociaz nie wierze bo za Komuny
              niemal kazdy sie upadlal, ten system upadlal kazdego, a nawet “wiernych synow”
              zabijal. Za bardzo koloryzujesz. Poprostu to niemozliwe. Ciagle cos nalezalo
              “zalatwiac” na lewo, “kombinowac”, klamac, dawac lapowke, robic statystyke,
              itp. Nie moglo to ominac czlonkow Twojej rodziny. To niemozliwe.

* Nikt, nawet krótko, nie należał do PZPR ale jeden był nawet BEZPARTYJNYM
              dyrektorem jednego z przedsiębiorstw w Radomiu.

=Oj to jest bardzo podejrzane. Bezpartyjny dyrektor wiecej lojalny dla Komuny
              niz aktywny czlonek. Tutaj juz mnie nie nabierzesz. Cos zle znasz historie PRLu.

*Im też byli potrzebni wykształceni ludzie bo często sami umieli tylko pisać i
              czytać.

=To oczywiste.

*Trzeba było być Polakiem nie mimo wszystko ale właśnie dlatego!.

=A tego to nie rozumiem.

*Dlaczego twierdzisz, że Lwów i szczególnie Wilno powinny należeć do Polski?

= A dlaczego nie? Przeciez to Stalin zrobil Polske najbardziej jedno-narodowa w
              Europie, przez wieki Polska byla wielonarodowosciowa z pieknymi tradycjami
              tolerancji ale rowniez dyskryminacji innych.

*Spróbowałbyś powiedzieć o tym Litwinom!!! Dlaczego chciałbyś, żeby Polska była
              zaborcą? Ja byłam w ostatnich latach kilka razy na Litwie. Rozmawiałam z
              Litwinami. Jeden powiedział nawet, że ich wielki poeta Adamus Mickiewiczius
              określił swą narodowość pisząc "Litwo, Ojczyzno moja". W jaki sposób i kiedy
              Wilno zaczęto traktować jako polskie miasto to chyba nie muszę pisać.

=Zaraz zaraz, granice mogly przebiegac roznie. Czy Ty nie wiesz, ze wlasnie po
              IIgiej Wojnie Swiatowej sa jak najbardziej pop… Np. Wegrzy sa w 5ciu krajach.
              Polsce dano Ziemie Niemieckie aby zbudowac “kosc niezgody” po wsze czasy miedzy
              narodami.

*Przyjedz tu częściej i na dłużej. Z takiego oddalenia jak Twoje widać obraz
              rozmazany.

= I tu sie znow nie zgadzam, tak z daleka, nie rozmywam sie w szczegolach i
              waszym populizmie a raczej widze wszystko ostrzej a globalniej, taka troche inna
              perspektywa.

*Nie powiem, że nie masz racji we wszystkim

= Dziekuje za uznanie I o to mi chodzilo aby kogos a was uratowac przed haslami
              “szczesliwego” socjalizmu, ktorego nie bylo I nigdy nie bedzie!

* ale JA tu żyję, JA pracuję, JA tu wychowuje swoje dzieci i myślę, że JA mam
              większe prawo moralne wiedzieć co dla MNIE TU jest dobre.

= A temu nie przecze, tylko nie balowochwal PRLu bo to jest niesmaczne I nie na
              miejscu, czy nazywaj PRPR nieszczesna partia, ktora WIERNIE slusyla interesom
              Sowietow a nie Polakow. Musisz “odzielic ziarno od plewow”.

*pozdrawiam

=Ja tez serdecznie pozdrawiam i namawiam do glosowania jezeli juz na Lewice to
              na ta Solidarnosciowa jak PD a nie PRLowska.

PS
              Po uroczystosciach w Chalubinskim mam nadzieje spotkac sie z ludzmi tego Forum w
              jakies radomskiej restauracji na obiad I ciag dalszy dyskusji.
              • Gość: l i l a b a j uhm IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 20:09
                Mr KIBIC, a u Ciebie to ktora byla godzina jak slales swoj wpis? anser plis:-))
                • Gość: KIBIC Re: uhm IP: *.dc.dc.cox.net 03.09.05, 21:27
                  -6 godzin.
                  • Gość: l i l a b a j pocztowka z uk :-))) IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 21:36
                    I knew it !!!
                    :-)))
                    to co? poli...czymy, tora byla wtedy u Ciebie? o.k., Ty wybrales, ja to
                    szanuje, niemniej lubie czytac Twoje wpisy pod warunkiem, ze sie nie powtarzaja
                    i nie zahaczaja o nabrzmiala - moim zdaniem - filozofie (moja
                    filozofia: "bedzie co ma byc, a w miedzyczasie Carpe Diem"- i to mi wystarczy)
                    pozdrowienia sle za oceeeeeaaaaaaaaan.....
                    :-)
                    lilabaj
                    • Gość: l i l a b a j P.S. IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 21:41
                      Trzymaj sie !!!
                    • Gość: KIBIC Re: pocztowka z uk :-))) IP: *.dc.dc.cox.net 03.09.05, 21:44
                      Ja nie ukrywam mojego poly. Jezeli potrzeba to moge sie ujawic. Niki mam w
                      zaleznosci od tematu.
                      • Gość: l i l a b a j Re: pocztowka z uk :-))) IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 22:03
                        jiiiiihaaaa!!!!!!
                        :-)))
                        • olo1033 Re: pocztowka z uk :-))) 03.09.05, 22:05
                          lilabaj - myślałem że jesteś poważniejsza .....
                          • Gość: l i l a b a j Re: pocztowka z uk :-))) IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 22:10
                            olo, myslalam, ze jestes rozsadniejszy...
                            • olo1033 Re: pocztowka z uk :-))) 03.09.05, 22:19
                              Gość portalu: l i l a b a j napisał(a):

> olo, myslalam, ze jestes rozsadniejszy...

>>>>>lilabaj - co cię uraziłem ? to przepraszam - ja zmieniłem poglądy a mam
                              takie prawo raz być takim raz takim chociaż to nie w moim stylu ale mogę być
                              raz aktorem..bo mnie to wszystki już wkurza ...( nieco mocniej )
                              • Gość: l i l a b a j Re: pocztowka z uk :-))) IP: *.server.ntli.net 03.09.05, 22:25
                                "bo mnie to juz wszystko wkurza..."
                                - wyluuuuzuj chlopie
        • santosubito Re: KIBIC 08.09.05, 23:44
          w ramach uzupelnienia - choc nie wiem, czy trafilem w temat: podczas radomskiego
          czerwca 76 zginely najprawdopodobniej w sumie 4 osoby (w tym dwaj robotnicy
          przygnieceni przyczepa). ksiadz Kotlarz (ksieza zawsze sie mieszali do polityki
          w Polsce...). i pan Brozyna.

bardzo chcialbym doczekac sie odpowiedzi od osoby, ktora napisze, ze radoski
          czerwiec to wiekopomny bunt pracowitych robotnikow, ktorzy nie mogli sie zgodzic
          na podwyzki cen i w liczbie 20 tysiecy (moze byc i 50 tys., 300 tys....) wylegli
          na ulice zademonstrowac pokojowo swoje niezadowolenie... a zli milicjanci
          strzelali, bili, katowali, urzadzali sciezki zdrowia itp...
    • Gość: zonk Re: co się dzieje?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 23:01
      ... przerazajace jak PRL-owski system uksztaltowal co poniektore jednostki w
      spoleczenstwie, ktore pochwlaja i stawiaja za wzor cnot trwajacy 45 lat stan
      zniewolenia przyniesiony na sowieckich bagnetach, gdzie Twoj patriotyzm, duma
      narodowa, co tu chwalic ? Biede, brak swobod obywatelskich, ciagly stan strachu
      przed wszechobecna "bezpieka" i systemem donosicielstwa (moze sam w niej byles
      lub chocby w ORMO), wiezienia i wyroki smierci dla wlasnych braci z AK, metody
      sledztwa jak z Gestapo ?

Zrzeknij sie polskiego obywatelstwa nie jestes jego bowiem godzien. Wyjedz do
      ostatnich bastionow komunizmu, na Kube lub do Korei i tam zachwalaj "jedyny
      sluszny ustroj", kwitnaca gospodarke, ow kraj miodem i mlekiem plynacy.
      Narod za Toba nie zaplacze, raczej odetchnie z ulga.
      • Gość: l i l a b a j Re: co się dzieje?????? IP: *.server.ntli.net 01.09.05, 23:52
        "Narod za Toba nie zaplacze, raczej odetchnie z ulga"
        -pisz za siebie
      • santosubito Re: co się dzieje?????? 08.09.05, 23:35
        1. kto nie mial nic na sumieniu ten nie musial sie bac wszechobecnej "bezpieki".
        2. bieda jest teraz bez porownania wieksza niz wtedy.
        3. metody sledztwa z Gestapo bardzo udanie stosuje dzis wywiad i wojsko USA.
        4. nie wypowiadaj sie w imieniu calego narodu (to cecha fanatycznych
        kato-prawicowcow, jak zauwazylem), tylko swoim wlasnym.
        5. kto nie chcial donosic - nie musial.
        6. cla szczescie, ze sa jeszcze ludzie rozsadnie myslacy i nie zaslepieni
        nienawiscia do wszystkiego, co nie ma w nazwie "katolicki", "prawicowy",
        "narodowy", "chrzescijanski" itp...
    • Gość: miki Re: co się dzieje?????? IP: *.client.dsl.net 01.09.05, 23:34
      I tym optymistycznym akcentem proponuje zakonczyc te dyskusje.Dobranoc.
      • Gość: l i l a b a j Re: co się dzieje?????? IP: *.server.ntli.net 01.09.05, 23:36
        to napisal ON...
        • Gość: kropka i ... Re: co się dzieje?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 09:01
          AMEN.......
          • Gość: kropka Re: co się dzieje?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 20:46

"kibic" zejdz z forum i nie zasmiecaj tymi swoimi głupkowatymi złośliwymi
            wywodami forum Radomia .Czy ty człowieku nie wiesz co wypisujesz?Kto ci dał
            takie głupkowate i tak obszerne i idiotyczne dane ?Kim ty jesteś -dorosły czy
            durny małolat ?Daj sobie i innym spokój .....
            • Gość: KIBIC Re: co się dzieje?????? IP: *.dc.dc.cox.net 03.09.05, 21:26
              Jak ci sie głupkowatye złośliwe wywody niepodobaja to ich NIE czytaj. Ja wiem
              co pisze, a zreszta nawet jakbym nie wiedzial to tez dobrze, niektorzy rozumieja
              a inni nie lubia, jakie to ma znaczenie? Nikt mi zadnych danych nie dawal sam
              zbieram. A ja jestem i dorosły durny małolat. W zaleznosci od potrzeb.

NIE musisz czytac, nie musisz czytac. Od dzisiaj omijaj post autorstwa KIBIC. Zgoda?
              • olo1033 Re: maleńka prośba .... 03.09.05, 22:01
                Prosiłem już - zakończmy tą beznadziejną i dyskusję w okół tego tematu.Trzeżwo
                myślący Polak by to zrozumiał ,ja natomiast zmieniłem swoje poglądy jak inni
                politycy choć nie nie jestem jednym z nich "Niech żyje Solidarność i jej
                przywódcy "-chyba niektórych to zadowoli ...
                • Gość: KIBIC Re: maleńka prośba ....oczywiscie IP: *.dc.dc.cox.net 05.09.05, 13:47
                  Zrozumienie SOLIDARNOSCI jest dla Ciebie nieosiagalne. To rozumiem, kazdy ma
                  prawo wyrazac sie i obnazac swoje mozliwosci/slabosci na tym Forum w nie
                  wulgarny sposob i tym pomogla nam SOLIDARNOSC. Nie pomogla w wielu innych
                  sprawach bo zyla krotko na CZAS obalenia Falszywej Idei. Ale jezeli bedziesz
                  chcial wskrzeszac ta Falszywa Ide to Ci nie pozwolimy, bo SOLIDARNOSC
                  natychmiast sie odrodzi. Dlatego daj spokoj PRLowi i schyl czola SOLIDARNOSCI.
                  • olo1033 Re: maleńka prośba ....oczywiscie i odpowiedz... 05.09.05, 14:46
                    >>>>PRL - przeszła już do historii z wpisem dobrym czy złym -to zależało od
                    opcji politycznej i interpretowania co było dobre a co złe.Ja jako polak mogę
                    głowę schylić przed tymi ludzmi co walczą i walczyli ze złem,obłudą i
                    zakłamaniem i zniewoleniem jakie miało miejsce w naszym kraju ale nigdy nie
                    pochylę głowy przed karierowiczami i politykami z pod znaku NSZZ-SOLIDARNOŚĆ bo
                    jej działalność zeszła na zupełnie inne tory- na bocznicę ..a jej działacze
                    dziś mają emeryturki i dobre owocne posadki.W tej sprawie nikt mnie nie
                    przekona nawet pan panie KIBIC....
                    • Gość: KIBIC Re: maleńka prośba ....oczywiscie i odpowiedz... IP: *.dc.dc.cox.net 05.09.05, 15:10
                      I znow nie zrozumiales. O jakiej SOLIDARNOSCI ty pisesz tej ktora przedluza
                      zycie nazwie a nie antykomunistycznemu ruchowi? SOLIDARNOSC jako organizacja
                      powinna byc rozwiazana, nie zostala i na jej bazie czlonkowie dorwali sie do
                      Wladzy: Walesa, Krzaklewski i inni co niszczy(lo) jej dobre imie i misje. Przy
                      okazji udowodnione zostalo, ze dzialcze zwiazkowi sa niedobrymi politykami, co
                      jest wiadome na calym swiecie. Zwiazki zawodowe maja inne cele niz rzadzenie
                      krajem, nie po to sa powolywane, dlatego tak straszna poniesli kleske. Szkoda
                      tylko, ze ludzie zwrocili sie do Komuchow o pomoc, bo oni to wykorzystali
                      niemilosiernie.

Precz z wladza Zwiazkow Zawodowych jak rowniez precz z Komune!
                      • olo1033 Re:odpowiedz...do kibica...od olo 06.09.05, 12:27
                        >>>>widzę że nie możemy się dogadać ty swoje a ja swoje-to nie ma
                        sensu.Najlepiej ty pisz swoja opinie nie trącając imiennie a ja będę robił
                        podobnie - tak wydaje misię bedzie najlepiej.Dajmy spokój sporom i
                        nieptrzyjemnum wymianom zdań ..
    • Gość: wesoła Re: KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 13:21
      Kibic, Ty nie masz moralnego prawa nawet sugerować co dla nas jest lepsze.
      Dałam Ci to już delikatnie do zrozumienia, teraz piszę wprost. Ty z własnego
      wyboru możesz jadynie kibicować. Opuściłeś Polskę, jak przypuszczam już dawno,
      może na początku lat osiemdziesiątych a może i wcześniej. Póżniejsze czasy
      raczej wykluczam zważywszy na Twój wiek, nie chciałoby Ci się zmieniać życia.
      Teraz zrobiłeś sobie hobby z tego co jest naszym życiem. Zakładając, że mam
      rację w kwestii Twojego wyjazdy to Ty wyjechałeś z zupełnie innego kraju. Jeśli
      nawet przyjeżdzasz to nie często i na krótko. Twoja znajomość współczesnej
      Polski opiera się na lekturze polonijnych gazet, z których my tu często się
      śmiejemy albo na tym co przekaże Ci rodzina. Tu trzeba żyć żeby rozumieć. Jak
      ja wyprowadziłam się wiele lat temu z domu mojej matki to już jej tam mebli nie
      przestawiam. To jej dom, jej meble i ona wie najlepiej gdzie mają stać. Tak i
      Ty. Zrezygnowałeś z życia tu, żyj tam. Daj swojej Kanadzie z siebie to co
      najlepsze. A my tu sobie jakoś bez Ciebie poradzimy! Ty możesz najwyżej
      kibicować ale pamiętaj, że w dzisiejszej Polsce słowo kibic nie robi dobrego
      wrażenia. pozdrawiam.
      • olo1033 Re: do "wesołej mały apelik... 06.09.05, 14:13
        >>wesoła - nie polemizuj z "kibicem "to nie ma sensu ,niech dalej pisze co
        chce ,ja mu odpisałem na jego post ...boli mnie jedynie to że niektórzy ludzie
        nie znają prawdy tej prawdziwej nie takiej jakiej im dostarczono w ostatnim
        okresie przaz tych pseudohistoryków ....

>>Prawda w oczy niektórych kłuje ale fałsz i obłudę likwiduje ....
        • Gość: wesoła Re:Olo IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.05, 14:35
          Denerwuje mnie, że facet który nic nie wie chce być autorytetem. Już dawno
          zauważyłam, że najmądrzejsi są ci, których temat nie dotyczy.
        • Gość: Pello Re: do "wesołej mały apelik... IP: *.ats.pl / *.radom.pilickanet.pl 06.09.05, 17:37
          Popieram. Prawdę prawdziwą znamy przecież z samego źródła prawdy - z "Prawdy".
          Pozdrawiam.
        • Gość: KIBIC Re: do "wesołej mały apelik... IP: *.dc.dc.cox.net 06.09.05, 19:00
          No tak jest tyle PRAWD ile ludzi. Kazdy ma swoja prawde. Wiec co za problem?

A teraz zaczniemy ustalac wspolna PRAWDE. Tych milosnikow PRLu i realnego
          socjalizmu PRAWDA jest taka, ze bylo lepiej niz TERAZ. A ja i kilku innych
          sadzi, ze nie. Sa wiec dwie obiegowe PRAWDY. Poddajemy te PRAWDY pod glosowanie.
          Ludzie niech zadecyduja, ktora jest PRAWDA prawdziwa, ktore maslo maslane, g... g...
    • Gość: mirek Re: co się dzieje?????? IP: *.zgora.dialog.net.pl 11.09.05, 17:46
      są trzy rodzaje prawdy : cała prawda , prawda i gó.. prawda!!!!
      • Gość: .................. Re: co się dzieje?????? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.09.05, 17:54
        olo1033 byłeś w kręgach zbliżonych do "komitetów" i dlatego znasz prawdę?
        całe szczęście że ten czas się skończył.........
      • Gość: l i l a b a j Re: co się dzieje?????? IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 16:40
        ...! (... - dzwiek ten sam, ktory slychac w Familiadzie, gdy udzielona zostaje
        bledna odpowiedz - z przyczyn technicznych nie moge jej zademonstrowac:-))) )

jest jeszcze swieta prawda

a tak na marginesie, ogromna popularnoscia cieszy sie tutejsze Najslabsze
        Ogniwo (The Wikest Link) a zwlaszcza prowadzaca, niejaka Anne Robinson - kiedys
        alkoholiczka, ktora pozbawiono praw rodzicielskich, a ktora wprost zapytala
        kiedys uczestniczke teleturnieju, kobiete po 50-tce - sanitariuszke opiekujaca
        sie starszymi w domu spokojnej starosci - czy "okrada swoich podopiecznych?"
        tylko dlatego, ze ta sanitariuszka miala na rekach zlote pierscionki i
        bransoletki; nie wiem jak to jest w przypadku polskiej edycji, ale tu na
        rozgrzewke serwuja uczestnikom pytania typu:"ile jest 2+3?"
        przy okazji: kilka tygodni temu zakonczyla sie kolejna edycja brytyjskiego Big
        Brothera, jedna z uczestniczek byla Kinga Karolczak - pol polka, pol kuwejtka,
        ktora weszla do domu z nadzieja na wygranie glownej nagrody by sfinalizowac
        sobie operacje powiekszenia piersi, co (jej zdaniem) otworzy jej droge do
        kariery jako gwiazda porno (juz teraz robi "kariere" na jakichs stronach
        internetowych...)
        i jak tu, na wyspach, utrzymac pozytywny obraz mlodych polek?
    • Gość: KIBIC Re: co się dzieje? A TO! IP: *.dc.dc.cox.net 12.09.05, 04:22
      olo1033 29.08.05, 09:17

>>>>> czy już wszyscy oszaleli na tle "Solidarności ".Wszedzie Solidarność w
      radiu,tvp afisze jak za dawnych lat na drzwach i budynkach - istna
      solidarnościowomania -a była już małyszomnia,listomania,lustracjomania i
      tp...Pytam się co ta Solidarność dobrego zrobiła poza obaleniem systemu
      zniewolenia …
      • olo1033 Re: do kibica 12.09.05, 07:55
        >>>> powiem jedno - gdzie jest dwóch polaków tam zawsze jest trzy wersje
        polityki ....i to jest święta prawda .Jeszcze się taki nie narodził aby
        wszystkim dogodził .Zegnam cię kibicu
        • Gość: Barbara Re: do Kibica IP: *.udn.pl 12.09.05, 14:37
          Kibic,wiesz jak łatwo być patriotą na obczyźnie? Gorzej byłoby Ci tutaj,na co
          dzień stykać się z obłudą i fałszem.Miałbyś wszystko na bieżąco i Twój pogląd
          pewnie ulegałby zmianom. Już w naszej historii mieliśmy przypadki jak "wielcy"
          patrioci "pitali" za granicę i ich samopoczucie było doskonałe.Tak jak Ty
          odpowiadali sobie, nie jest "ze mną tak źle".Przyjedź i mieszkaj wtedy
          porozmawiamy.Miałam okazję czytać polonijne gazety,z myśleniem polonii
          kiepsko.Zatrzymała się ona na pewnym etapie i tak trwa.Mam nadzieję,że to nie
          dotyczy wszystkich.Mamy wolność,będzie rządziła prawica,prezydent też
          prawicowy.Nic tylko żyć a nie umierać.Możesz wracać.Czeka Cię tu raj.Dodam
          tylko,że w ciągu dwóch miesięcy zarobisz tyle ile wynosi Twoja
          tygodniówka.Przemyśl,może warto.Serdecznie pozdrawiam.
          • Gość: l i l a b a j Re: do Kibica IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 17:09
            proponuje, by w polsce wprowadzic tygodniowy system wyplat, przy zachowaniu
            calosci pobieranego wynagrodzenia i przy zachowaniu miesiecznych oplat za
            dostarczane przez monopolistow uslugi (np. pan Kowalski swoje 950 zl na reke
            otrzymuje nie co 15-go kazdego miesiaca, lecz co poniedzialek, reszta jest bez
            zmian)
            na taki raj, polska ma za duzy do splacenia dlug narodowy i za duzo "wolnej
            amerykanki" sie jeszcze w tym kraju uprawia
            buuuupzzzzbuuuu
      • Gość: wesoła Re: KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 15:15
        Drogi KIBIC, dziękuję Ci za to, że umieściłeś mnie po stronie rozsądku. Już
        kiedyś napisałam Ci, że nie masz moralnego prawa sugerować nam co powinniśmy tu
        robić. Wybrałeś swoją drogę to nią idz. Ty faktycznie jesteś prawdziwy kibic.
        Dopatrzyłeś się dwóch drużyn walczących ze sobą i wybrałeś sobie faworyta,
        któremu kibicujesz. Każdy może bawić się tak jak potrafi. Dla nas to jednak nie
        zabawa. Zwróć uwagę, że nikt z nas nie ma czasu na tworzenie podobnych do
        Twoich statystyk, z których i tak nic nie wynika. W czasie gdy Ty liczysz,
        zapisujesz, wyciągasz ułamki, obliczasz procenty my musimy walczyć o
        zapewnienie bytu naszym rodzinom. Nawet Olo, który jak mi się zdaje jest na
        emeryturze nie ma czasu na takie bzdury. Możesz sobie patrzeć na Polskę przez
        pryzmat polonijnych gazet i laleczek w krakowskim ubranku. W każdym polonijnym
        domu taka laleczka jest symbolem polskości i ma obowiązek stać na regale.
        Zajmij Ty się KIBIC czymś pożytecznym. Może załóż fundację na dofinansowanie
        polskiej służby zdrowia a może zbieraj datki na obiady dla dzieci w
        popegeerowskich wsiach. Znajdziesz może w tym jakiś sens, przestaniesz marnować
        swój cenny czas i może odpracujesz parę krzywd jakie wyrządzili Polsce Twoi
        pupile. Podaj adres to zrobimy zbiórkę na krakowską laleczkę dla Ciebie.
        Pozdrawiam.
        • Gość: l i l a b a j Re: KIBIC IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 16:54
          "W kazdym polonijnym domu taka laleczka jest symbolem polskosci i ma obowiazek
          stac na regale"
          - bzdura, polakiem jest sie w sercu, niepotrzebne sa do tego zadne materialne
          rekwizyty, chyba, ze chce sie przypomniec polonii skad pochodzi albo
          zainteresowac i zachecic brytyjczykow do wizyty w polskiej restauracji, rowniez
          w polskim osrodku spoleczno kulturalnym w londynie, gdzie ochroniarzem jest
          ciemnoskory, nic nie rozumiejacy po polsku czlowiek
          • Gość: l i l a b a j Re: KIBIC IP: *.server.ntli.net 12.09.05, 17:29
            u mnie na regale, oprocz innych "obowiazkow", stoi homer simpson - otwieracz do
            butelek, niedoszly prezent dla znajomej
      • Gość: KIBIC Kochane Kobiety! IP: *.dc.dc.cox.net 12.09.05, 18:55
        Zmuszacie mnie do “wynaturzenia sie”. Wjechalem do Ameryki po 40ce, wiec bardzo
        pozno i bez znajomosci jezyka angielskiego. Przez pierwsze lata przezylem
        pieklo. Ale kilkunastu lat mam znosnie zycie dzieki mojej drugiej zonie
        Amerykance. Obie moje corki sa w Ameryce ucieklismy od “socjalistycznego
        raju”(1985), mam tutaj 7 wnukow i bedzie 8my.

“Gorzej byłoby Ci tutaj,na co dzień stykać się z obłudą i fałszem. Miałbyś
        wszystko na bieżąco i Twój pogląd pewnie ulegałby zmianom.”

ODP.Mialem “obłude i fałsz” przez 40 lat wiec teraz odpoczywam od nich.
        Tutaj tez jest obluda, ale jakos lepiej ja sie znosi.

“Już w naszej historii mieliśmy przypadki jak "wielcy" patrioci "pitali" za
        granicę i ich samopoczucie było doskonałe.Tak jak Ty odpowiadali sobie, nie jest
        "ze mną tak źle".Przyjedź i mieszkaj wtedy porozmawiamy.”

ODP. Nie uwazam sie Wielkiego Patriote, ale za czlowieka, ktoremu wczesniej czy
        pozniej wszedzie bedzie dobrze albo co najmniej srednio. Bo to zalezy od ludzi
        jakimi sie otaczasz. “Moi ludzie “ sa wspaniali bo nie maja obłudy i fałszu. I
        taki sam jestem. Gdybym nie mial drugiej zony Amerykanki mieszkalbym w Afryce
        nie w Polsce, gdzie jest znacznie gorzej. W Polsce kartofle, chleb i kapusta
        jest wiec przezyc mozna. Byloby napewno lepiej gdyby nie PRL, ale Polska
        wyjdzie z tego, powoli ale wyjdzie.

“...nie jest "ze mną tak źle".Przyjedź i mieszkaj wtedy porozmawiamy.”

ODP. Mieszkalem 40 lat dziekuje! Ale gdy wybierzecie mnie na Prezydenta miasta
        Radomia to wroce. Pond 3 lata temu zadeklarowalem swoja chec i czekam i wszystko
        co moge robie aby zostac Prezydentem.

“Miałam okazję czytać polonijne gazety,z myśleniem polonii kiepsko.”

ODP. Tu sie z Toba zgadzam, ja polonijnych gazet od dawna nie czytam, nie musze,
        sam redagowalem pisemko dla Polakow w Niemczech(82-85). Dawno nie jestem
        “polonijnym” dlatego stanowisko tzw. Polonii niewiele mnie interesuje, to jest
        zupelnie inna generacja, inny Swiat, zyjaca swoim zyciem i problemami, ja jestem
        pokoleniem SOLIDARNOSCI i Ragana.

“… proponuje, by w polsce wprowadzic tygodniowy system wyplat”

ODP. …ten system istnieje wszedzie, ale obejmuje na ogol tylko pracownikow
        krotkoterminowych albo klasycznych robotnikow.

“… nie masz moralnego prawa sugerować nam co powinniśmy tu robić”

ODP. Wlasnie, ze mam bo zylem w PRLu 40 lat i wiem co to byl za debilny system,
        poprostu PRZESTRZEGAM, a jak moje ostrzezenia sa nie dla Ciebie to je nie bierz
        pod uwage, nie bede Cie za to potepial i glosil, ze nie masz PRAWA.

“…Zwróć uwagę, że nikt z nas nie ma czasu na tworzenie podobnych do Twoich
        statystyk, z których i tak nic nie wynika”

ODP. A ja lubie ststystyke i czasem jej ucze, wiec to tak jakby zgodnie z
        zawodem, moze cos znie wynika a moze nie, pozyjemy i zobaczymy, ale warto
        poprobowac.

“Możesz sobie patrzeć na Polskę przez pryzmat polonijnych gazet i laleczek w
        krakowskim ubranku. W każdym polonijnym domu taka laleczka jest symbolem
        polskości i ma obowiązek stać na regale.”

ODP. To prawda lalki mam, ale kurz na nich, ale tez mam wiele afrykanskich glow,
        bo jestem fanem Kontynentu i Polski. Problemy Polski sa niczym przy problemach
        Afryki!

“Znajdziesz może w tym jakiś sens, przestaniesz marnować swój cenny czas i może
        odpracujesz parę krzywd jakie wyrządzili Polsce Twoi pupile.”

ODP. Ja mam odpracowywac bagno jakie stworzyla Komuna w Polsce? Moi pupile
        krotko byli przy wladzy przez okres demokratycznej Polski, moze teraz Polacy
        zmiota tych co winni zaszlosci.

“Podaj adres to zrobimy zbiórkę…”

ODP. Nie moge, boje sie bo pamietam: “Szanowny panie Rumian nie lubie Zwiazku
        Sowieckiego, co mam robic? Odpowiedz Rumiana: Podajcie sluchaczu swoj adres to
        polubicie”

• Gość: wesoła Re: KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 13:13
          Oj, KIBIC i co tu z Tobą zrobić?....Wyjechałeś w 1985 roku i byłes wtedy po
          czterdziestce. Wobec tego jesteś "dzieckiem wojny". Powojenne lata są
          pierwszymi jakie świadomie pamiętasz a nie były one szczęśliwe. Czyżby taki
          uraz pozostawiły w Tobie? Czy nie zauważyłeś, że Polska jak każdy żywy
          organizm zmieniała się z biegiem lat? Wyjechałeś przecież z zupełnie innej
          Polski niż ta jaką pamiętasz z dzieciństwa. Dlaczego nie chcesz uznać, że od
          Twojego wyjazdu również się zmieniła? Piszesz, że jesteś człowiekiem, któremu
          wcześniej czy póżniej wszędzie będzie dobrze, dlaczego więc nie poczekałeś
          jeszcze trochę? Wyjechałeś w najmniej stosownej chwili. Mam nadzieję, że o
          Twoim wyjeżdzie zadecydowała jednak miłość do amerykańskiej żony a nie
          wyrachowanie. Prezydentem Radomia to Ty nie będziesz nigdy bo my nie
          lubimy "Tymińskich". On ma takie samo pojęcie o Polsce jak Ty a poza tym u nas
          jest wystarczająca ilość ludzi chętnych na ciepłą posadkę i nie dopuszczą
          nikogo obcego. Z pogardą wyrażasz się o "starej Polonii" a z dumą podkreślasz,
          że sam jesteś tą "solidarnościową". Dla nas nie ma różnicy. Dla nas wszyscy
          jesteście "tamci". Nie musisz nas przestrzegać przed przeszłością, to że żyłeś
          40 lat w PRL nie upoważnia Cię do takich sugestii. Twój PRL odpłynął razem z
          Tobą w siną dal. Ja nie zachęcam Cię do "sprzątania" po PRLu bo wtedy nikt nie
          chodził głodny. Głód to sprawa Twoich pupili, którzy zaczęli reformować Polskę
          po 1989 roku. Jakoś tak dziwnie wypadło ale mam wrażenie, że w swojej
          wypowiedzi umieściłeś Polskę na kontynencie afrykańskim. Oczywiście nie
          posądzam Cię o braki w wiedzy geograficznej. Przykro mi jedynie, że Polskę
          stawiasz na poziomie państw afrykańskich co przy całej mojej sympatii dla
          Afrykan jest przesadą.
          P.s. Znam wiele osób, które w tamtych czasach wyjechały na zachód. Prosiły tam
          o azyl polityczny i dostawały bo w Polsce "szalał wyuzdany komunizm". Tymczasem
          wyjazdy te podyktowane były względami ekonomicznymi. No cóż...Jaka walka tacy
          bojownicy... Pozdrawiam
          • Gość: polak Re: KIBIC IP: *.radom.pl 13.09.05, 14:41
            no i co ty na to KIBIC >>>>> widzisz toarzysze i toarzyszki się nie zgadzają abyś powrócił
            oni znów wiedzą lepiej
            • Gość: cienki bolo Re: do niby polaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:32
              Gość portalu: polak napisał(a):

> no i co ty na to KIBIC >>>>> widzisz toarzysze i toarzysz
              > ki się nie zgadzają abyś powrócił
              > oni znów wiedzą lepiej

___ty polak -to chyba jesteś jakaś swołocz a nie polak za jakiego sie uważasz
              bo piszesz takie głupoty się zbiera na wymioty ...
          • Gość: KIBIC Re: wesola i politycznie podobni IP: *.dc.dc.cox.net 14.09.05, 19:04
            Tym sie roznie od Tyminskiego, ze nie mam pieniedzy, NIE DOROBILEM sie na
            Ameryce, ale posiadam talent polityczny, intersujaca osobowosc, oraz wiedze i
            doswiadczenie na temat tego "wyzszego" Socjalistycznego Systemu i tego
            "zgnilego" kapitalizmu. Zjawie sie na kilka dni w Radomiu niektorzy chetnie ze
            mna pogadaja. Prezydentem Radomia nie musze byc, ale jakby zaszla potrzeba to
            moglbym sie zgodzic, nie dla pieniedzy ale dla slawy i proby NAPRAWIENIA Radomia.

A teraz odkrywam swoje oblicze zawsze bylem sympatykiem i jestem Unii Wolnosci,
            teraz PD, ale popieram PRAWICE aby wygrala wybory w Polsce i zrobila "czystke" i
            zaostrzyla podzial miedzy Prawa i Lewa strona. Lewicowcow jako PATRIOTOW uznaje
            tych co sa lub beda w PD, nawet tych co przejda z bylej PZPR. PRLska Lewica
            powinna zniknac raz na zawsze.

APEL
            LEPIEJ POZNO NIZ WCALE

Jezeli masz zamiar glosowac na LEWICE to tylko na SOLIDARNOSCIOWA

• Do wyboru radomski_demokrata.pl 13.09.05, 20:53
            Krzysztof Michałkiewicz
            Marek Pawełczyk
            Krystyna Suszyńska
            Joanna Dunaj
            Piotr Chyl
            Paweł Oświeciński
            Radosław Szlaza
            Zofia Broniewska – Grzyb
            Zdzisława Lorenc- Hanusz
            Leszek Kopijek
            Konrad Sałek
            Maciej Krysiński
            Bogumiła Bartosiak
            Adrianna Zasada
            Jerzy Dziura
            Agata Grzelewska

PS
            Jak nie poprzesz oficjalnie PD nie bede wiecej odpowiadal na Twoje posty. Cos za
            cos.
            • Gość: wesoła Re:KIBIC IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.05, 20:19
              A cóż to za ultimatum!. Ponawiam pytanie, którego kandydata znasz osobiście lub
              chociaż na tyle, że możesz za Niego poręczyć. Obiecuję przemyśleć. Ja żyję w
              Radomiu już długo i te nazwiska nie mówią mi wiele. Jeżeli tylko tym się
              różnisz od Tymińskiego, że on ma pieniądze to dla mnie się nie różnicie wcale.
              Dla mnie pieniądze mają inne znaczenie. Nie wiem czy masz talent polityczny ale
              osobowość interesującą, to prawda. Co do Twojej wiedzy to już chyba
              przesadziłeś. Jeśli chcesz sławy to stanowisko prezydenta Radomia nie jest do
              tego najlepszą drogą, możesz zyskać ZŁĄ sławę, tak jak dotychczasowy prezydent.
              Jeszcze Ci mało walki politycznej w Polsce? Jeszcze chcesz więcej politycznej
              zadymy? Niech się powygryzają wzajemnie a potem na czubku ruiny slynne "TKM"?
              Prawie całą swoją Unię wolności znajdziesz w PO.
              • Gość: Yoda Re:Wesoła IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.09.05, 15:01
                Wiesz Wesoła, -trochę mi się znudziło stosowanie standardowego sarkazmu
                względem Ciebie, bo nie jesteś głupia kobitka (a do tego z anielską
                cierpliwością znosisz ten mój sarkazm), a tylko sentyment do czasów
                dziecinnych, a teraz żałoba po wyidealizowanym kandydacie z puszczy, osłabiają
                Ci chyba nieco związek z rzeczywistością.
                -No, ale jaka cała UW jest teraz w PO?! UW wraz ze wszystkimi swoimi czołowymi
                facjatami, to teraz w prostej linii lewicowa PD w uścisku z "liberalnymi"
                postkomunistami i pod patronatem medialnym GW.
                Nie będę Cię odkręcał w prawo (tym bardziej, że to "prawo", to w naszym kraju
                wyjątkowo względne jest), bo skoro komuś rzeczywiście wrażliwość społeczna
                kojarzy się z lewicowością -to niech już mu tak będzie. Ale idźmy już do
                przodu -nie od polityków najwięcej zależy (całe szczęście).
                Pzdrwm
                • Gość: wesoła ReYoda IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:20
                  Dzięki za uznanie. Cierpliwość to moja zaleta. Żałoba po Cimoszewiczu? tak ale
                  nie tylko, bardziej szkoda mi tego, że to koniec demokracji w Polsce.
                  Przekonasz się kiedyś, że mam rację. W kraju gdzie służby specjalne mają tak
                  dużo do powiedzenia nie ma miejsca na demokrację. Ty przecież jesteś rozsadnym
                  facetem i jak nawet sie do tego publicznie nie przyznasz to i tak wiesz, że to
                  co się teraz dzieje to ich sprawka. Służby te nie są wierne ani lewicy ani
                  prawicy, żyją własnym życiem i robią co im się podoba. Dziś wkręcili w swoje
                  tryby Wachowskiego, nie szkoda mi go bo wiem, że nie jest czysty ale
                  zastanawiam się dlaczego teraz? Tak jakby nie było całych dziesięciu lat!
                  Napisałam, zdaje się, że prawie cała jest w PO. Reszta faktycznie jest w PD i
                  na to namawia mnie Kibic. Co do lewicowej wrażliwości społecznej to tak jakoś
                  wychodzi, że jakby się zgadzało. pozdrowienia.
    • Gość: I Nie wiem ale mam 100 IP: *.152.udn.pl 14.09.05, 20:47
      i to tyle
      • Gość: Barbara Re: KIBIC IP: *.udn.pl 14.09.05, 22:24
        Ale Ty jesteś zadufany w sobie.Widocznie masz wokół siebie dużo klakierów.Idąc
        Twoim tokiem myślenia wystarczy własna rekomendacja,to zatrudnij mnie jako
        swoją asystentkę.Jestem mądra, piękna i bogata.Czy to już wystarczy aby dostać
        się do żłobu? Oczywiście- ze swoją rekomendacją przesadziłam,to był żart, tylko
        chciałam Ci pokazać, że nie wystarczy o sobie napisać same superlatywy tylko
        trzeba się czymś wykazać ażeby zostać wybranym.A te Twoje statystyki zachowaj
        dla siebie, to nie jest żaden wyczyn.Chyba ,że przepłyniesz ocean na białym
        koniu to uwierzymy, że przybył cudotwórca.A to,że chcesz zaostrzenia podziału
        między prawą i lewą strona nie świadczy o Tobie dobrze.Nie nawołuj do waśni i
        nienawiści.Dla mnie liczy się człowiek.Pozdrawiam
        • Gość: KIBIC Re: Barbara IP: *.dc.dc.cox.net 15.09.05, 06:47
          Ty jesteś zadufany w sobie.

ODP. Nie, ale mam poczucie wlasnej wartosci moralno-intelektualnej, nie oznacza,
          ze jestem jakas wybitna jednostka, ale solidna postacia.

Widocznie masz wokół siebie dużo klakierów.

ODP. Nie mam, ale ludzie respektuja moje stanowiska, bo na ogol je wywarzam.

... wystarczy własna rekomendacja

ODP. To start do prezentacji, jezeli zjawisz sie gdziekolwiek to musisz sie
          najpierw przedstawic, bo kto ma czas badac kto ty jestes? tak jak CV, potem
          ludzie beda weryfikowac to co predstawile/as na poczatku.

Jestem mądra, piękna i bogata.

ODP. Jezeli to prawda to masz 90% na sukces zyciowy. Natychmiast wlaczam Cie do
          mojego zycia, otwieram polygamie!

Czy to już wystarczy aby dostać się do żłobu?

ODP. NIE, bo musisz miec zdolnosc przemawiania do ludzi oraz dobierania sobie ludzi.

... nie wystarczy o sobie napisać same superlatywy tylko trzeba się czymś
          wykazać ażeby zostać wybranym.

ODP. Zgadza sie.

... te Twoje statystyki zachowaj dla siebie, to nie jest żaden wyczyn.

ODP. Nie zgada sie i Tez sie zgadza.

... przybył cudotwórca.

ODP. Nie zgadza sie!

... chcesz zaostrzenia podziału między prawą i lewą strona nie świadczy o Tobie
          dobrze...

ODP. Bardzo dobrze, gdyz jest to w Polsce tak wymieszane, ze Wyborca glupieje
          gdy ma glosowac. Nalezy uproscic do 3-4ch Lewo, Prawo oraz Srodek 1 lub 2.

Dla mnie liczy się człowiek.

ODP. Dla mnie tez.

APEL KIBICA: LEPIEJ POZNO NIZ WCALE!

Jezeli masz zamiar glosowac na LEWICE to tylko na SOLIDARNOSCIOWA
          • Do wyboru radomski_demokrata.pl 13.09.05, 20:53
          Krzysztof Michałkiewicz
          Marek Pawełczyk
          Krystyna Suszyńska
          Joanna Dunaj
          Piotr Chyl
          Paweł Oświeciński
          Radosław Szlaza
          Zofia Broniewska – Grzyb
          Zdzisława Lorenc- Hanusz
          Leszek Kopijek
          Konrad Sałek
          Maciej Krysiński
          Bogumiła Bartosiak
          Adrianna Zasada
          Jerzy Dziura
          Agata Grzelewska

• Gość: lew Re: prośba do KIBICA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 08:18
          Jedz już człowieku do tej obcnej ojczyzny miodem płynącej i nie truj nam
          gitary na forum - bo już mamy ciebie dość czy tego nie widzisz i nie czujesz
          że nie na tu miejsca dla ciebie ...- przecież jesteś kosmopolitą
          • Gość: KIBIC Re: prośba do KIBICA IP: *.dc.dc.cox.net 15.09.05, 14:09
            ... bo już mamy ciebie dość

Odp. Jezeli to mowi Lewicowiec to cel osiagnalem, nie masz bracie zadnych
            argumentow na obrone tej PRLowskiej Lewicy, musisz sobie uzmyslowic, ze ona musi
            zniknac raz na zawsze, bo tylko zle o nie mozna pisac!

... nie na tu miejsca dla ciebie

Odp. Te ciagoty decydowania za innych ciagle pozostaja, Ty masz czelnosc
            decydowac, gdzie ja bede nie ja sam, moj Boze jak dlugo sowiecki czlowiek bedzie
            w Tobie jeszcze zyl?

...przecież jesteś kosmopolitą

Odp. Slowo dawno przestarzale, w obecnych czasach nie oznacza wiele. Swiat sie
            zmienil a uchodzcow na calym Swiecie przybywa wiec kosmopolitow nam potrzeba aby
            nie zabijac sie o byle co.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka