Gość: Marek IP: 212.244.146.* 12.09.02, 08:37 Znieczulica ludzka w połączeniu z chorym systemem panującym w służbie zdrowia. Czy można powiedzieć, że żyjemy w kraju cywilizowanym, gdzie najwyższym dobrem jest życie ludzkie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: -PaulusvS- Re: Tragedia radomianki IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 12.09.02, 08:43 To znowu pokazuje że system opieki zdrowotnej działa jak mózg schizofrenika. Wszyscy twierdzą, że system jest lepszy od poprzedniego a tym czasem z powodu jego niewydolności (a może niechęci lekarzy? Może Anna K nie zaproponowała "czegoś"?) umierają ludzie!!! Panie Jerzy Nowakowski! A gdzie przysięga Hipokratesa??!! To samo pytanie kieruję do "lekarza" z Józefowa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Lekarze to nie urzędnicy! IP: 194.181.0.* 12.09.02, 08:52 Lekarza nie powinny obchodzić kontrakty. Jego zadaniem jest ratowanie życia. Co to za lekarz, który w sytuacji zagrożenia wyżej stawia własne wynagrodzenie (kasy chorych)niż ludzkie życie. W miarę swoich mozliwości powinien udzielić pomocy. Może gdyby pacjentka nie zapomniała o koniaku i kopercie zostałaby przyjęta? A pielęgniarka? Podarcie tej karty przyjęć powinno być równoznaczne z podarciem własnej umowy o pracę. Chyba, że przełożony to ktoś z rodziny... Powyższy przykład jasno pokazuje, że w wielu przypadkach w naszej służbie zdrowia wymaga się wiele dla siebie (zwłaszcza finansowo), dając zakontraktowane minimium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciężarówka Re: Tragedia radomianki IP: 212.244.63.* 12.09.02, 09:40 no właśnie - współczuję Pani Ani serdecznie bo sama jestem w ciąży i wiem jaka to radość. A fakt odsyłania i braku zainteresowania lekarzy pacjentką dowodzi jednego - że w łapę to brać potrafią i opieprzają się ile wlezie tłumacząc jakimiś durnymi kontraktami !! a pomyśleć że gdzieś kiedyś słyszałam że dobro pacjenta jest najważniejsze !! paranoja i już !! dlatego też wizyty mam u lekarza prywatnego, który ma zdecydowanie dla mnie czas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub. Re: Tragedia radomianki IP: *.org 12.09.02, 10:50 Myślę,że wywołanie tego tematu na forum publicznym powinno dać zajęcie prokura- torowi. Przecież wskutek odrażjącej obojętności tych tzw. lekarzy specjalistów zginął mały, niewinny człowiek. Czytając tekst artykułu, zastanawiałem się, jak długo jeszcze w moim Kraju królować będzie wchechobecna znieczulica, obojętność na losy i życie drugiego człowieka i zwykła ludzka głupota. Sytuacja ta jest jeszcze bardziej niezrozumiała dla normalnego człowieka,gdyż została "wyprodukowana" przez lekarzy - uważanych, chyba ostatnio coraz bardziej bezzasadnie - za elitę intelektualną i ludzi,od których należy się zawsze spodziewać rozumnego i ludzkiego podejścia do pacjenta. A szczególnie dotyczy to sytuacji zagrożenia życia. Przysięga Hipokratesa dla coraz większej liczby lekarzy to pusty zapis. Najważniejsze,niestety,stały się pieniądze. I to jest bardzo smutne. Chyba żadne słowa nie dadzą się wypowiedzieć,aby opisać to,co przeżyła Pani Ania. Niemniej w ludzkim odruchu solidarności pozwalam sobie gorąco pozdrawić i przesłać najgłębsze wyrazy współczucia i wiary,że nikt więcej nie powinien cierpieć z powodu głupoty lekarskiej. Pani Aniu - jesteśmy z Panią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJK Re: Tragedia radomianki IP: *.radom.pl 16.09.02, 21:19 Gość portalu: Ciężarówka napisał(a): > tłumacząc jakimiś durnymi kontraktami !! no własnie, może to pytanie trzeba zadać tym co ustanowili takie a nie inne limity i tak a nie inaczej za nie płacą ? Trochę znam obecny sposób finansowania słuzby zdrowia, te wszytskie limity itp. ograniczenia i byle hydraulik czy inny "specjalista" typu malarz/tynkarz/glazurnik zarabia za godzinę wiecej niz lekarz pracujacy w kontraktowej słuzbie zdrowia. A tak przy okazji to znajomi malowali (gładzenie ścian i takie tam) ostatnio mieszkanie i malarz za trzy pokoje wziął coś koło 1200 PLN i pracował nie całe 2 tygodnie i już szedł do nastepnej roboty a teraz porównajmy to z pensją lekarza bo chyba wielu chciałoby tyle netto zarabiać. > a pomyśleć że gdzieś kiedyś słyszałam że dobro pacjenta jest najważniejsze !! Uważam też, że czasy Judymów minęły i za dobra prace trzeba dobrze płacić, nie mogę zgodzić się z pewnym generalizowaniem opinii o lekarzach jakie tutaj są prezentowane. Tak jak w kazdym innym zawodzie trafiaja się lepsi i gorsi, bardziej i mniej przejmujący sie losem pacjenta. Zawsze jest tak, że negatywne przypadki są nagłaśniane (i bardzo dobrze), natomiast te pozytywne nie. Musimy zrozumiec chyba jedno, jestesmy biednym krajem i pieniedzy jest na leczenie za mało, stad te smieszne stawki na pacjenta czy za uslugę i stad wynika też niestety u niektórych lekarzy takie a nie inne podejscie do pacjenta. Jakos tak nikt z piszacych na forum, nie protestuje, że do specjalisty trzeba czekac np. 3 miesiace bo limity itp. ograniczenia, że gabinety specjalistyczne stoja puste w godzinach popołudniowych bo nikomu nie opłaca się tam dodatkowo w ramach kontraktu z kasą chorych pracować, zreszta i tak pewnie za te pieniądze co płaci kasa to nie byłoby chetnych a kasa i tak by za tych dodatkowych nie zapłaciła, ten czas lekarz woli spędzić przyjmując prywatnie za duzo wieksze pieniądze. W praktyce prywatnej "pieniądze idą za pacjentem" > paranoja i już !! dlatego > też wizyty mam u lekarza prywatnego, który ma zdecydowanie dla > mnie czas. ma czas bo zarabia wtedy prywatnie duzo wieksze pieniadze (nie wiem jakie sa stawki ale myślę, że 3-4 razy wieksze niz te z kasy chorych) i to jest chyba logiczne. Trzeba zacząć konsekwentnie drogę do prawdziwego sprywatyzowania usług lekarskich, dopuszczenia zagranicznych kas chorych, okreslenia usług gwarantowanych przez panstwo, stopniowemu ograniczaniu obligatoryjnego płacenia na jedynie słuszą kase chorych czyli po prostu stworzyć rynek usług medycznych itd. ale tu juz wkraczamy bardziej w politykę :-) P.S. a i jeszcze coś mi się przypomiało, mówią, że w takiej Grecji stawka na pacjenta u lekarza rodzinnego w podstawowej opiece zdrowotnej to ok. 22 euro na miesiac czyli ca. 88 PLN a u nas jest to chyba 88 PLN to na cały rok, ale to chyba niemożliwe, może Ktoś te dane (o tej Grecji oczywiście) zweryfikować ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANNa Mnie też IP: *.radom.pl 12.09.02, 10:45 Nie chcieli mnie także przyjąc na odział , ale namawiam wszystkich : w aktualnych czasach wszystko załatwisz pyskiem czytaj mordą. W tym szpitalu kłóca się o stołki a pacjęta ma ją w .... ciekawa jestem czy lekarze coś powiedza na ten temat ? Jak nie daszforsy to umieraj . Kiedy się to zakończy ? A może tak musi być aby było co pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Mnie też IP: *.radom.leased.ids.pl 12.09.02, 12:46 Za tym wszystkim stoi oberginekolog niejaki NITA JACEK.Takiego chama nikt nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elizabeth Re: Tragedia radomianki IP: 81.15.184.* 12.09.02, 20:06 Jeżeli p. Anna K. zdecyduje się dochodzić swoich praw na drodze postępowania sądowego, udzielimy profesjonalnego wsparcia merytorycznego. Z poważaniem Elżbieta Jagiełło PKK Koalicja Kobiet w Radomiu tel. 0 pref. (48) 360-97-75, 0-609-091-835 e-mail: ladies@xl.wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: Tragedia radomianki IP: 212.191.8.* 13.09.02, 11:51 Gość portalu: Elizabeth napisał(a): > Jeżeli p. Anna K. zdecyduje się dochodzić swoich praw na drodze > postępowania sądowego, udzielimy profesjonalnego wsparcia > merytorycznego. > > Z poważaniem > Elżbieta Jagiełło > PKK Koalicja Kobiet > w Radomiu > tel. 0 pref. (48) 360-97-75, 0-609-091-835 > e-mail: ladies@xl.wp.pl Wreszxcie jakiś konstruktywny post! Tak trzymać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stefan Re: Tragedia radomianki IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 12:12 Jeszcze klika lat AWSu i ich chorych reform a społeczeństwo byłoby zdrowie - chorzy by nie przezyli). Najgorsze dopiero sie zacznie gdy ludzie zaczną przechodzić na emerytury z II filaru -trudno będzie znależć co do jedzenia na śmietniku. Kolesie z AWSu się wyzywią. Buzek im przyznał dożywotnie emerytury np: bidulce Nowinie-Konopczynie. Niektórzy sie doczekali drugiej Japonii. Odpowiedz Link Zgłoś
grzean Re: Tragedia radomianki 16.09.02, 10:34 Jestem zbulwersowany pewnie jak większość z Was. Myslę, że najwyższa pora przeczytać w prasie o wyrokach dla "lekarzy". CZy już bes łapówki nic się nie da załatwić? Prosiłbym by Gazeta na bieżąco informowała o tej sprawie by nie zostawiła tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rainer Re: Tragedia radomianki IP: *.internet.radom.pl 16.09.02, 17:49 Zgoda, tragedia wielka,ale nie każdy lekarz jest łapownikiem. Moja mmam wyszła właśnie ze szpitala na Józefowie, leczyli ją na tarczycę ,super! Skończ\yło sie tylko na kwiatach i uśmiechach lekarzy. Zgoda,że cżęść to konowały, ale tak jest w każdym zawodzie. Z ludzi, którzy tu piszą, tez jest wielu uczciwych,a wielu to zwykli kłamcy i część na pewno nie jest tez uczciwa w życiu prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś