Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 18.03.06, 00:34 I co Yoda - przeczytaj sobie atrykuł o planach Płocka... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 18.03.06, 11:06 Jak tak dalej pójdzie to niedługo w Iłży będą a u nas nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusik Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 15:14 Całkiem możliwe, jak mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filofax Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.06, 14:37 nie wiem czy ktos juz to powiedzial bo nie mam czasu czytac wszystkie te wypowiedzi ale do zwolennikow: opamietania zycze... przeciez to miasto jest za male, ulice za waskie, po prostu nie ma miejsca!!! czy to tak trudno pojac? a po drugie - kto nimi bedzie jezdzil? skoro ogromna wiekszosc mieszkancow chodzi wszedzie na piechote zeby zaoszczedzic na bilecie? Ludzie, zobaczcie jak wygladaja autobusy kiedy sa wakacje i uczniowie nie jezdza do szkoly - prawie pusto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwajarz Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 82.139.38.* 20.03.06, 08:48 To przeczytaj wszystkie wypowiedzi i tam znajdziesz odpowiedzi na swoje głupie pytania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: comeback IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 08:33 Przecież plany są i u nas, tylko że w Płocku tramwaje planuje prezydent miasta (który już się nawet dowiedział, że unia dopłaca 75%, a nie 80 i że tylko w niewielu przypadkach linia tramwajowa nie zakorkuje mu ruchu na ulicach), a u nas Kunrad Munchausen (który jest expertem lepszym niż wszyscy i zbuduje linie nawet bez pieniędzy z kasy miasta, a do tego, jak na prawdziwego experta przystało - żadnych słabych stron swoich pomysłów nie widzi). Zatem widzę poważną szansę na dogonienie Płocka w zakresie inwestycji tramwajowych i podpowiem wam chłopaki jaką: wybierzcie Kunrada na prezydenta Radomia! Wtedy i u nas będzie PLANOWAŁ prezydent :))) Genialne w swej prostocie - nie prawda? Nie dziękujcie, -wystarczy mi satysfakcja z udziału w wielkim dziele budowy pierwszej w historii sieci tramwajowej za pomocą pyskowania na forum. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!! Re: Yoda IP: 213.199.199.* 20.03.06, 15:57 Yoda - wszystko ma swoje plusy i minusy. Ale tramwaje mają więcej plusów niż minusów. Bo gdyby było, tak jak mówisz, nie pisałbym nic na tym forum. Za najlepszego eksperta się nie uważam. Gdyby tak każdy chciał podchodzić do wszystkiego w taki sposób, jak TY, to już dawno by świata nie było, ani nowych technologii... Może jeszcze powiesz, że nie chcesz lotniska cywilnego w Radomiu, bo ci będzie za głośno? Zejdź człowieku na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: re 20.03.06, 17:11 Co do lotniska cywilnego to już to powiedział ale nie że za głośno tylko nie opłacalne, zresztą jak każdy pomysł poruszany na tym forum :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!! Yoda IP: 213.199.199.* 20.03.06, 17:14 Przepraszam za to, co powiem - ale Yoda - weź sznurek i się powieś! Skoro tak twierdzisz! Już mnie na serio denerwujesz!!! To może teraz powiesz, że policja w Radomiu jest nieopłacalna, skoro ma niskie wskaźniki wykrywalności??? Co wg ciebie jest opłacalne? Oglądanie ojca Rydzyka i Tv Trwam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: BACK-end IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 08:36 >...Yoda - weź sznurek i się powieś! Skoro tak > twierdzisz! -Dzięki za jasną wykładnię twojej filozofii uszczęśliwiania mieszkańców Radomia na siłę:))) COMEBACK ma wizję!!!, wypisał sobie na karteczce plusy i minusy, minusy skrzyżował i wyszło mu, że plusów jest więcej. Teraz będzie swoją wizję realizował, a jak się jakiemuś mieszkańcowi Radomi ona nie podoba - to niech weźmie sznurek i niech się powiesi. -COMEBACK w przerwie realizacji swojej wizji zajmie się wychowaniem pozostawionych przez przeciwnika wizjii sierot, zapewne w jakimś żłobku, zlokalizowanym gdzieś pod gminnym lotniskiem. COMEBACK, ja teraz abstrachuję od tramwajów i lotniska -to TY i tobie podobni (o ile nie jesteście wszyscy Kunradem Munchausenem pod pozostałymi nickami -co wydaje się wielce prawdopodobne) jesteście czymś, co napawa mnie już nie politowanie, a bardziej obrzydzeniem: zaślepiny jedynie słusznymi ideami, głuchy na argumenty aktywista z faszystowsko-komunistycznymi preferencjami w zakresie stosowanych metod "argumentacji" (patrz: "idź się powieś" lub przeciwnicy niech "zamkna mordy"). Nie pzdrwm - będę ciebie i twoje forumowe inkarnacje tępił przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!! Re: Wichajsterr IP: 213.199.199.* 20.03.06, 17:17 A swoją drogą, to już jest plan 3 linii tramwajowych. Trasa tych dwóch wcześniejszych została troszkę zmieniona. Wg mnie odcinek ul. 25 Czerwca (od Struga aż do Sienkiewicza) nie wchodzi w rachubę. Są inne warianty trasy. No i projekt 3 linii - LOTNISKO - HALINÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!! Re: Wichajsterr IP: 213.199.199.* 20.03.06, 17:19 No i jeszcze inna sprawa - mam kontakt - nawet bardzo bliski - z kimś, kto należy do firmy, która odpowiada za budowę lotniska. Znam pewne fakty, ale już na forum tego nie napiszę. Jak chcesz - to mogę Ci napisać to na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!! Re: Wichajsterr IP: 213.199.199.* 20.03.06, 17:21 Powiem tylko tyle, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Ba, nawet już za jakiś czas będzie zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Wichajsterr 20.03.06, 18:13 Też mam taką nadzieję że z lotniskiem się uda. Na maila możesz mi wysłać nic się nie zmienił jest ten sam. Wracając do tematów trampków to pare fotek dal tych co twierdzą że w radomiu tramwaj ma za mało miejsca fotki na razie z Elbląga: 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=24838 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=24819 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=24839 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=22551 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=54756 Parę przykładzików nadal twierdzicie że w Radomiu mało miejsca?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo Re: Wichajsterr IP: *.chello.pl 20.03.06, 18:35 wsadzta se tego tramwaja w ... 4 litery. ja wiem ze marzenia,tez bym chcial ale czy wy tego nei widzicie?nie rozumiecie ze to NIE MOZE SIE UDAC w Radomiu!Na pewno nie w ciagu najblizszych 50 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Wichajsterr 20.03.06, 19:04 Tak tak to juz wiemy. W celu większego prawdopodobieństwa wmówienia sobie że "to się nie może udać" proszę zamknij się w swoich czterech ścianach. Nikt ci nie będzie przeszkadzał, pogadasz sobie trochę. Akbo znajdź sobie drugiego takiego jak Ty malkontenta i posiedźcie sobie razem. Kurde co za ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Wichajsterr 20.03.06, 22:14 Kolejna seria dla Tych co mają za wąską, albo za mały... Gorzów Wielkopolski 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=82955 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=36641 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=20674 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=36558 Toruń też nie każda ulica jest ssszzzeeerrroookkaaa.... 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=60937 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=4233 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=24472 156.17.233.249/transport/autobusy.php?s=14&nr=69584 W tych wszystkich miastach się tramwaje sprawdzają... Czemu w Radomiu miały by nie rozwiązać sytuacji zatłoczonych linii gdzie przegub w godzinach szczytu nie wystarcza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Wichajsterr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 08:41 Kurde, Wichajsterr - znowu genialny argument: udało się tramwajowi zrobić fotkę - znaczy że nie tylko się sprawdza, ale nawet jest niezastąpiony... No, Wichajsterrrrrrr - ależ ty masz szeroki... i wielki!... tumor na mózgu. :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektryk domowy Propozycja budowy tramwajów 100 lat temu byla IP: *.korbank.pl 24.08.13, 09:36 Kiedy powstała elektrownia w Radomiu, a byla to spółka z Belgii ktorej głownymi udziałowcami były służace belgijskie powstala koncepcja budowy linii tramwajowych w Radomiu.Temat ten ponowił przed laty pan prof. Kelles-Krauz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: wichajsterr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 11:33 Gdybyś ty, wichajsterr, był w stanie zrozumieć cokolwiek z czytanego tekstu - wiedziałbyś, że NIE JESTEM PRZECIWNIKIEM LOTNISKA - tylko przeciwnikiem ponoszenia przez społeczność lokalną kosztów (wszystkich kosztów, także kosztów zewnętrznych) funkcjonowania tego lotniska. Jeśli to lotnisko ma być opłacalne, niech te koszty ponosi ten - kto będzie na nim zarabiał. Jestem przeciw płaceniu przez Radom za promocję w usługach transportu lotniczego dla bogatych mieszkańców Warszawy, w tym np. przeciw rezygnowaniu z dochodów gminy z podatku od nieruchomości by warszawiacy mogli te promocje uzyskać, przeciw tworzeniu przez miasto kolejnych spółek komunalnych do zatrudniania kolesi i rodzin lokalnych prominentów w sferze działalności, która może być (podobno - bo przecież to lotnisko, to ma być złoty interes) domeną komercyjnych podmiotów rynkowych. Jestem przeciw mydleniu oczu gawiedzi wielkimi inwestycjami w związku z funkcjonowaniem lotniska i okłamywaniu społeczności lokalnej w sprawach procedury inwestycyjnej, czyli machinacjom prawnym zmierzającym do zatajenia finansowych, społecznych i środowiskowych skutków uruchomienia lotniska cywilnego (zgodnie z prawem, żaden operator nie uzyska nawet zgody na adaptację szaletu dla obsługi pasażerów, bez przeprowadzenia uprzedniej procedury oceny oddziaływania na środowisko dla całego przedsięwzięcia - gdybyście wy, forumowi pyskacze, mieli odrobinę pojęcia o obowiązującym w tym kraju prawie -wiedzielibyście to). Uważam, że w demokratycznym społeczeństwie ludzie powinni dokonywać świadomych wyborów i znać ich konsekwencje. A poza tym wszystkim - jestem przeciw waszej głupocie i chamstwu, którym zastępujecie brak elementarnej wiedzy w jakiejkolwiek dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rambo8 Re: wichajsterr IP: *.chello.pl 21.03.06, 13:47 sam jestes malkontentem.czlowieku wez ty sei zastanow.gdzie TU tramwaj???ZA CO?dla kogo???zmien najpierw mentalnosc mieszkancow a dopiero potem pomysl o czyms dla "ludzi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzakkk81 Re: wichajsterr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 13:54 Popieram mojego przedmówcę. W Radomiu nie ma miejsca na tramwaje. I dajcie już spokój z tymi tramwajami. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusik Re: Yoda i inni debile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:01 Po tym, co przeczytałem doszedłem do wniosku, że jest tu paru porąbanych ludzi. Nie mają pojęcia, że to nie oni będą płacić za inwestycje, tylko Unia i miasto. I tak miasto marnotrawi sporo kasy na inne bzdury, więc kasa z naszych podatków chociaż przyda się na jakiś szczytny cel. Poza tym obserwując dyskusję COMEBACKA z Yodą, mam wrażenie, że Yodzie ktoś płaci za to wszystko tylko po to, by tramwajów nie było w naszym mieście. Popatrzcie na zdjęcia, które udostępnił Wichajster. Co o tym świadczy? Że jak są mądre głowy wśró władz, to można wszystko. Radom musi się rozwijać. Musi coś sobą reprezentować. Widzicie - jest pomysł lotniska, uniwersytetu i tramwajów. Wg Yody - nasze miasto powinno stać się kolejną dziurą na mapie, gdzie nic nie ma. Ale na szczęscie Yoda i inna banda podobnych mu debili - stanowią kroplę w morzu. A ty COMEBACK się nie przejmuj docinkami. Rób swoje. Każdy ma prawo swojego zdania. Zdanie sie liczy, gdy ma się konkretne agrumenty. A Yoda takich nie ma. Wszystko przekreśla. Z takim człowiekiem nie warto dyskutować. Dobry podałeś COMEBACK przykłąd Yodzie - może i policja nie jest potrzebna w Radomiu, skoro i tak dochodzi do przestępstw. CIekawe czy fotki, które Wichajsterr udostępnił - zmienią coś u Yody? Raczej nic. Uważam, że jest on zadufanym w sobie debilem, który nie widzi nic poza sobą. A ci co piszą, że w Radomiu nie ma miejsca na tramwaje - dają świadectwo swojej niewiedzy i nieznajomości planu miasta. Zresztą bez sensu te dyskusje z innymi. Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Yoda na prezydenta!!!! IP: *.radom.net 22.03.06, 14:20 Twierdzisz, że jestem "aktywistą z faszystowsko-komunistycznymi preferencjami w zakresie stosowanych metod argumentacji". A jak ty się zachowujesz? Przeczytaj sobie wszystkie posty od początku i wtedy dopiero pisz swoje opinie. Ostatni twój post do mnie typu "będę ciebie i twoje forumowe inkarnacje tępił przy każdej okazji" potwierdza, że to ty propagujesz preferencje faszystowsko- komunistyczne. Bo gdybym ja to robił - ciebie już dawno by nie było. Już byś siedział w pace. A jeśli nie wiesz na czym polega faszyzm i komunizm - zapraszam do odwiedzenia biblioteki... Poza tym to nie ja z siebie robię debila i podpisując się jako psycholog, wrzucam na innych. A ty to zrobiłeś. Ponoć jesteś wykształcony (co prawda w WSGNG) i czytając wszystkie posty, powinineś był się domyślić, że Konrad i COMEBACK!!! to jestem ja. Zresztą to sam napisałem na forum. Wie o tym Wichajster i inni. A ty jakoś nie... Myślę, że skończyłeś jakąś Wyższą Szkołę Gotowania Na Gazie, gdzie płaci się za naukę i dostaje się po kilku latach dyplom, który można sobie wsadzić w d.... A potem na forum robi się z siebie wielkiego uczonego, żeby w ten sposób odreagować swoje niepowodzenia w życiu... A tym samym działasz na nerwy innym forumowiczom. Rozumiem, że masz z tego powodu wielkie kompleksy. Ale ja nic na to nie poradzę. Mam dla ciebie trzy możliwości: 1. rozpoczniesz studia na państwowej uczelni - a tym samym twoja ranga na forum wzrośnie; 2. przeniesiesz się na stałe do Kurytyby; 3. pójdziesz do agencji i porządnie ....... (wiesz, co mam na myśli). W ten sposób może wyżyjesz się tam i wreszcie przestaniesz to robić tutaj. Może być i taki wariant, że nie wybierzesz żadnej z opcji. twoja sprawa. Ale potem nie pisz, że nikt nie chciał tobie pomóc. Wytpisujesz bzdury typu: "napawa mnie już nie politowanie, a bardziej obrzydzenie". Czemu? Że mam swoje zdanie? Że mam inny tok myślenia niż ty? Ze chcę coś zrobić dla miasta? A ty co robisz? Poza bzdurnym i pozbawionym argumentów klepaniem w klawiaturę nic innego nie potrafisz. Odpowiedz mi na pytanie - co TY chcesz zrobić dla miasta? Co ty wymyśliłeś? Bo poza krytykowaniem i czepianiem się nic innego do głowy ci nie przychodzi. Dla mnie byłeś, jesteś i pozostaniesz typowym pasożytem, który chce tylko brać, a od siebie nic nie chce dawać. Czy ja jestem "głuchy na argumenty"? Ty żadnych sensownych agrumentów nie podałeś. Więc o czym ty mówisz? Skoro jesteś przeciwny tramwajom - po jaką cholerę udzielasz się na tym forum, skoro to ciebie nie dotyczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Do Plusika IP: *.radom.net 22.03.06, 14:35 Dzieki za post. Ano sam widzisz, że brak wiedzy powoduje komplikacje. Widzę, że nie tylko ja "kocham" Yodę. Za jakiś czas powstanie tu anty-fanklub Yody. Wkońcu kiedyś trzeba będzie poznać naszego idola. Obiecuję, że jak tylko na radomskich ulicach pojawią się tramwaje (a więc najwcześniej w roku 2010), to jeden z wagonów nazwiemy Yodą. A tak na poważnie... Masz rację. Miasto musi się rozwijać. Fakt, że utraciliśmy miano miasta wojewódzkiego, nie oznacza, że mamy spaść do rangi Kozienic, Pionek czy Grójca. A opinie Yody (których nie zaliczam do argumentów) na serio mało mnie obchodzą, bo on nie jest władcą tego świata, żeby mógł wyliczać i mówić, co jest opłacalne, a co nie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusik Re: Do Comebacka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.06, 14:17 Wagon zwany Yodą.... He he - dobry pomysł. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 22.03.06, 15:27 Dlaczego gdy mamy taki wspanialy pomysl sa ludzie, ktorzy widza w nim wady??? Czy nie ma szansy na naprawde dobre inwestycje w Radomiu? Ja powaznie traktuje ten watek - czytam go codziennie i chce wierzyc, wierze, ze sie uda! Ludzie wpisujcie sie, wyrazajcie opinie - nasza sila w jednosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.net 22.03.06, 16:10 Już za jakiś czas powstanie strona internetowa, której treść będzie się opierała tylko i wyłącznie na tym temacie. Pojawią się tam projekty linii tramwajowych, wyliczenie wszystkich kosztów inwestycji i wiele innych rzeczy... Już mam nawet wybrany adres. Ale - wszystko w swoim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! ciąg dalszy IP: *.radom.net 22.03.06, 16:36 Dla zainteresowanych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=38947047&a=38987400 Jest tu moja opinia i opis moich działań, które zmierzają do budowy linii tramwajowych w naszym mieście. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Dla zainteresowanych IP: *.radom.net 22.03.06, 18:57 Oto link do dokumentu z 2004 dotyczącego transportu tramwajowego w Radomiu: www.mpk.radom.pl/przet/50lat.pdf Dokument zawiera 132 strony. Rozdział obejmujący tramwaje w Radomiu znajduje się na stronach 65 - 75. Praca nie jest do końca aktualna, gdyż w chwili, gdy pisano ten dokument, nie było mowy o jakimkolwiek dofinansowaniu inwestycji z kasy Unii Europejskiej. Sytuacja diametralnie się zmieniła, bo jak wiemy, UE jest w stanie sfinansować 75% inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Dla zainteresowanych 22.03.06, 19:45 Nareszcie ktos się zlitował i wkleił link do pozycji o radomskiej komunikacji z planami (m.in) sieci tramwajowych. Teraz każdy z niedowiarków i malkontentów będzie mógł naocznie zobaczyć że plany sieci tramwajowej istnieją w Radomiu juz od dawna i przeanalizowac najnowszy wariant, najbardziej odpowiadajacy dzisiejszym potokom pasażerskim. Jest jasno pokazany przebieg planowanych trasy tramwajowych o które opisywałem w poprzednich wątkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Dla zainteresowanych IP: *.radom.net 22.03.06, 19:54 Ja tu się nie chcę chwalić, ale najfajniejsze jest to, że ten dokument odkryłem dzisiaj... A do czego zmierzam? Otoż w listopadzie 2005, ułożyłem trasy dwóch ewentualnych linii tramwajowych. I one odpowiadają w 80% tym, które są na planie dokumentu, do którego podałem link w poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! 26.03.06, 23:15 Artykuł w GW "cała Polska wymienia tramwaje" opisuje na co unia daje pieniążki. Gdybyśmy sie postarali za 5-10 lat w radomiu byłaby sieć tramwajowa i nowoczesny tabor. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3237881.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusik Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 20:19 Ciekawy ten artykuł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.net 28.03.06, 15:19 Pewnie, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plusik Nowe info.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 16:21 A w takim biednym Tomaszowie Mazowieckim już jest projekt kolejki wąskoliniowej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Nowe info o tramwajach w Radomiu IP: *.radom.net 04.04.06, 15:22 A oto pewna informacja na stronie wikipedii odnośnie tramwajów w Radomiu: "Tramwaje W 1961 roku – w 7 lat od uruchomienia regularnej komunikacji miejskiej – w związku ze wzrastającymi potrzebami przewozowymi, jak i perspektywą dalszego dynamicznego rozwoju miasta pojawiła się w Radomiu koncepcja elektryfikacji transportu publicznego. W pierwotnej koncepcji rozwoju układu komunikacyjnego Radomia znalazł się projekt uruchomienia trakcji trolejbusowej. Jednak ze względu na duże koszty planowanej inwestycji oraz ograniczoną sprawność ruchową uznano, iż takie rozwiązanie jest nieopłacalne. Zdecydowano, iż jedynym środkiem transportu, który rozwiąże większość problemów transportowych Radomia będą tramwaje. Opracowano projekt techniczny, rozpoczęto budowę nowych ulic z szerokim pasem zieleni pośrodku (Chrobrego, Mieszka I, Maratońska). Prac przy budowie sieci jednak nigdy nie rozpoczęto. Głosy o konieczności budowy sieci tramwajowej w mieście powracają co kilka lat. Obecnie trasy tramwajów oparte są na koncepcji prof. Michała Kelles-Krauza z lat 80-tych. Zakłada ona budowę sieci wzdłuż głównych szlaków komunikacyjnych wydzielonym torowiskiem(od 2 do 5 linii). Projekt należałoby uaktualnić, gdyż w latach 80-tych nie było jeszcze mowy o wielu rożnych czynnikach (np. o Strefie Uspokojonego Ruchu w śródmieściu), które nie pozostaną bez wpływu na proponowany układ tras. Realizacja projektu zależeć będzie od polityki transportowej miasta, pomocy finansowej z Unii Europejskiej, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, Urzędu Marszałkowskiego itd. Ostatnio opracowany Plan Rozwoju Transportu w Radomiu na lata 2007-2013 mówi o konieczności opracowania analiz elektryfikacji sieci głównych połączeń komunikacyjnych w mieście. Radom pozostaje tym samym największym miastem w Polsce, którego transport miejski od zawsze opierał się na jednym systemie. Obecnie na 15 największych polskich miast, systemy jednotrakcyjne posiadają tylko Białystok i Radom". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Następne info... IP: *.radom.net 04.04.06, 15:42 "W latach 90-tych XX wieku zakupiono już tabor- dwa zestawy T4 + B4 sprowadziła z Magdeburga w 1996 roku firma Alga i miało to być początkiem budowy linii tramwajowej w Radomiu. Plany, niestety nie zostały zrealizowane, a tramwaje te znajdują się w Radomiu do dziś. Możliwe rozwiązanie - w latach 80-tych XX wieku po raz pierwszy pojawiła się koncepcja wprowadzenia tutaj koleji miejskiej- specjaliści z Wydziału Transportu miejscowej uczelni przeprowadzili przejazd próbny na tej linii pociągiem podmiejskim EZT (przewidzianym dla ponad dwustu pasażerów). Na tym pomysł się zakończył, lecz upadł z powodu braku małego,ekonomicznego taboru do obsługi tej linii. Dziś jest już przecież inaczej - istnieje nowoczesny lekki tabor produkcji polskiej i istnieje możliwość wykorzystania go w projekcie nowoczesnego systemu transportu szynowego. Ba, możliwe jest nawet stworzenie systemu opierającego się tylko i wyłącznie na infrastrukturze kolejowej. Patrząc na układ komunikacyjny, widać wyraźnie, że osiedle Południowe jest dużym generatorem ruchu i kolej miejska miałaby duże szanse, by stać się głównym środkiem transportu w tej relacji. Władzom miasta zaproponowano w 2001 roku wprowadzenie Szybkiego Tramwaju Kolejowego (lekkiej SKM) z wykorzystaniem nowoczesnych pojazdów szynowych na trasie Osiedle Południe- Dworzec Główny- Os. Gołębiów I. Szczególnie osiedle Południowe jest bardzo korzystne dla obsługi koleji ze względu na duży potok pasażerski (tamten kierunek jest drugim najbardziej uczęszczanym w mieście). Założono wprowadzenie ruchu z 20- minutowym cyklem.Koszty to przede wszystkim inwestycja w system sygnalizacyjny pozwalający zwiększyć częstotliwość kursowania pociągów na miejskim odcinku sieci kolejowej oraz koszty taboru. Konieczne jest także dobudowanie krótkiego odcinka toru do centrum osiedla Południe, by zwiększyć dostępność systemu (obecny przebieg linii kolejowej omija osiedle Południe. Zaproponowano wykorzystanie w pierwszej fazie projektu spalinowych wagonów motorowych prod. polskiej, co pozwala zmniejszyć koszty inwestycji względem kapitałochłonnego taboru elektrycznego, który może zostać wprowadzony w późniejszym okresie eksploatacji. Wówczas tabor spalinowy mógłby zostać odsprzedany.Niemniej wszystkie te koszty są z pewnością dużo mniejsze niż budowa równoległej linii tramwajowej. Wraz z zakupem taboru jej koszt mogą sięgnąć nawet 15 mln PLN za kilometr, a więc tyle, co cała inwestycja SKM opart na sieci kolejowej. Uwzględnienie w planach tworzenia sieci tramwajowej w Radomiu możliwości wykorzystania sieci kolejowej jest wg autora jedyną realną możliwością wprowadzenia w przyszłości tego środka transportu do 14. największego miasta Polski.A. FularzSchemat komunikacji autobusowej i proponowanego tramwaju kolejowego". Chciałbym dodać, że artykuł pochodzi z 1997 roku i oparty jest na opracowaniach z 1985 roku. Więc wtedy jeszcze nie było mowy o ekologii czy dofinansowaniu inwestycji z lasy Unii Europejskiej. A przez ostatnie 21 lat sporo się zmieniło u nas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Następne info... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:16 No!, teraz, po przeczytaniu tego kunradowego info (którego autorem raczej nie ja jestem) m.in. o różnicy w wykonalności projektu dla tramwaju kolejowego i zwykłego w warunkach radomskich i o odpowiednich potokach pasażerskich -to niejaki wojciech się w grobie (sorki: w szambie z własnych wypocin, obelg i innych wydzielin zakompleksionego umysłu jego) przewraca chiba... A ty, kunrad, -też sobie poczytaj ze zrozumieniem to, co sam wkleiłeś:))) Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: Następne info... 06.04.06, 12:59 > No!, teraz, po przeczytaniu tego kunradowego info (którego autorem raczej nie > ja jestem) Oj zdziwił byś się jak bym Ci powiedział kto jest autorem... > -to > niejaki wojciech się w grobie (sorki: w szambie z własnych wypocin, obelg i > innych wydzielin zakompleksionego umysłu jego) przewraca chiba... Hym hym no nie jestem pewien <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! yoda (tak - przez małe y) IP: *.radom.net 06.04.06, 18:57 Gdybyś był inteligentny i miał chociaż 1 ml oleju w głowie, to byś od razu wiedział, jakie JA mam na ten temat zdanie. Poza tym napisałem, jaka jest różnica między czasami, w jakich powstawały tamte projekty, a w jakich żyjemy obecnie. Jeśli nie zauważyłeś, że już dawno jesteśmy krajem kapitalistycznym, to ci szczerze współczuję głowy, jaką nosisz na karku. Zresztą... Już dawno napisałem, kim ty dla mnie jesteś i te twoje wypociny. Ty jesteś niczym kropla benzyny w Oceanie Atlantyckim... Nie liczysz się koleś i tyle! I tak już zawsze pozostanie. A info z lat 80' i 90', które tu przywołałem, dowodzi, że ten temat już od dawna jest poruszany wśród naszych władz i mieszkańców. Ale... Co ja będę takim osłom, jak ty, tłumaczył... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: yoda (tak - przez małe y) IP: *.radom.net 06.04.06, 19:03 A jeśli pod skopiowanymi artykułami nie znalazłeś tego, to chętnie ci to raz jeszcze przedstawię... Czytaj... Chciałbym dodać, że artykuł pochodzi z 1997 roku i oparty jest na opracowaniach z 1985 roku. Więc wtedy jeszcze nie było mowy o ekologii czy dofinansowaniu inwestycji z lasy Unii Europejskiej. A przez ostatnie 21 lat sporo się zmieniło u nas... Dodam jeszcze, że kolej taka nie jest brana wcale pod uwagę... Bo to nie jest projekt pro-ekologiczny. Poza tym, przeczytaj sobie artykuł, gdzie jest wypowiedź prezydenta Płocka o roli tramwajów w środowisku ekologicznym. Bo widzę, że nie masz jeszcze o tym pojęcia... Tak więc uważam, że straciłeś te 5 lat na kształcenie się w jakiejś prywatnej Wyższej Szkole Gotowania Na Gazie... Tę kasę za czesne, mogłeś poświęcić na kupno dyplomu z normalnej uczelni państwowej. Ale z drugiej strony, każdy, kto miałby z tobą do czynienia, od razu stwierdziłby, że urwałeś się z kosmosu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: yoda (tak - przez małe y) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 12:32 Tacyście zorientowani kunrady, wichajsterry?:))) To oddaję głos wielkiemu szambowemu, nauczycielowi waszemu i uwiarygadniaczowi stronki isoxa: "RADOM (31.01.2006) PLAN ROZWOJU TRANSPOTRU W RADOMIU Radom doczekał się wreszcie opracowania długo wyczekiwanego dokumentu - Planu Rozwoju Transportu. Dokument ten pozwoli na podejmowanie bardziej przemyślanych decyzji, gdyż zarysowuje cele, do których projektanci i urzędnicy powinni dążyć, aby wykluczyć realizację chaotycznych i nieperspektywicznych inwestycji, które na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat znacznie skomplikowały 'komunikacyjne' życie miasta. Założenia niniejszej Strategii przedstawiamy w dość dużym streszczeniu. ... 5. Szybka kolej regionalna -utworzenie SKR w oparciu o lekki tramwaj na trzech liniach: Kozienice - Pionki - Radom - Skarżysko Kamienna Garbatka Letnisko - Pionki - Radom - Przysucha Warka - Radom - Szydłowiec -budowa przystanków osobowych co 1200-1500 metrów na linii średnicowej -... /wojtekm/" Koniec cytatu. Jak chcecie dyskutować o planach miasta -dyskutujcie z tym dokumentem lub z wojciechem, który go streścił. A tramwaj kolejowy, jeżdżący po istniejącej linii kolejowej, do której na terenie miasta dobudowały się prawie wyłącznie zakłady przemysłowe lub hurtownie, niezależnie od pomysłow z lat 90-tych -może być elektryczny, a nie spalinowy i tym sposobem będzie bardziej ekologiczny niż jakikolwiek tramwaj zwykły, zaiwaniający po gęsto obudowanych i zakorkowanych samochodami osobowymi ulicach centrum miasta. Czółko matoły!:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: ... 07.04.06, 12:56 Miałem już nie dyskutować z Tobą bo i po co się zniżać do poziomu człowieka Który sam nie wie co chce.. Ale spytam się co ma SKR to komunikacji miejskiej?? Czy dzięki temu że tramwaj dojedzie do Kozienic to zmniejszy się czas przejazdu z Południa na Józefów? Jesteś jedynym człowiekiem którego „znam” i do którego nic nie dociera, ale mówiłem to setki razy i nie zamierzam się powtarzać. Nie interesuje Cię ten pomysł nie wypowiadaj się a nie wszystko robisz żeby w k u r w i ... człowieka. Ale chyba taka Twoja natura nie wiem chyba Wojtkowi powiedziałeś że będziesz dążył do tego żeby wszystko zniszczyć czy coś co On powie czy zaplanuje, więc co za tym wnioskuje, że masz coś nie po kolei pod sufitem. Chyba jest jedyny sposób żeby zamknąć Ci jadaczkę czyli ignorować Cię i wtedy się znudzisz w wymyślaniu coraz to nowych kontrargumentów (o ile tak te brednie można nazwać). > Czółko matoły!:))) Małolat czy nie przynajmniej nie idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: yoda (tak - przez małe y) - part two IP: *.radom.net 07.04.06, 16:56 Plany Wojtka mam w nosie i to, co piszesz również!!! On nie jest pępkiem świata czy Bogiem, żeby mógł decydować. A czy ktokolwiek złożył w Radomiu wniosek o wybudowanie linii tramwajowych? Czy jakiekolwiek pismo do UE? Poczekamy na zmianę władz... To, co pokazałeś, to są jedynie plany i jak to nie dociera do twojego ptasiego mózgu, to ja nic nie poradzę, wielki mi absolwencie Wyższej Szkoły Gotowania Na Gazie... To nie jest projekt, który na 100% będzie zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: yoda (tak - przez małe y) IP: *.radom.net 07.04.06, 18:16 Co ma piernik do wiatraka, absolwencie Wyższej Szkoły Gotowania Na Gazie? My mówimy o tramwajach, a nie o jakiejś szybkiej kolejce, łączącej pobliskie wiochy. Nas interesuje Radom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: yoda (tak - przez małe y) - part 3 IP: *.radom.net 10.04.06, 16:31 Biedny Yoda już kolejny raz z rzędu został znokautowany... Ciekawe, co następnym razem wymyśli... I niby jest starszy od nas... Buahahahahaha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Nowe info o tramwajach w Radomiu IP: *.radom.net 04.04.06, 16:39 A na stronie magdeburskiego transportu tramwajowego, z którym współpracuje firma Alga (czyli ta, co sprowadziła pierwsze tramwaje do Radomia)jest informacja, że w latach 2000 - 2001, tramwaje, które stały al. Wojska Polskiego - zostały wywiezione na szrot. Smutne :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Parę słów prawdy.... IP: *.radom.net 04.04.06, 17:03 Kto był od zawsze największym orędownikiem budowy linii tramwajowych w Radomiu? Odpowiedź brzmi: profesor Kelles-Krauz. Kto jest obecnie prezydentem Radomia? Odpowiedź brzmi: generał Marcinkowski. Kto jest kolegą partyjnym (Radomianie Razem) i zarazem doradcą generała? Odpowiedź brzmi: profesor Kelles-Krauz. Jakie z tego można wyciągnąć wnioski? Odpowiedź brzmi: jeśli ten prezydent nie widzi potrzeby budowy linii tramwajowych w Radomiu, to innego prezydenta profesor Kelles-Krauz już raczej do tego nie przekona (choćby ze względu na odmienne wizje polityczne, ale zapewne nie tylko). Zacznijmy moze od Generala- jest z wyksztalcenia lesnikiem, co moze dziwic, bo zadrzewienie Radomia za jego prezydentury nie zmienilo sie w ogole. Jego kolega jest radny Wedzonka-pilot, do budowy lotniska tez nie doprowadzil, dlugo mozna by wymieniac, kto jest czyim doradca i kolega czy kolezanka, a z tego powodu nic nie plynie. Po wtore-General, zeby nie meczyc szarych komorek, zatrudnil sobie rzeczniczke... Pewnie dlatego, ze oszczedza struny glosowe. Pan general, jest po prostu wysnionym prezydentem, za ktorego wszystko u nas sie rozwija. Uwazam przyklad za wielce nietrafiony. Popisow jego decyzji mozna by wiele mnozyc, dlatego jest oczywistym, ze jedynem co ten pan wie o tramwajach to to, ze jezdza na prad i po szynach i nic go wiecej nie interesuje. "jest za wasko i nie mamy pieniedzy" Ten poglad siedzi pewnie tak gleboko w jego glowie, jak u niektorych to, ze ziemia jest plaska(w USA jest nawet stowarzyszenie takich ludzi)... Do podejmowania normalnych decyzji we wszystkich sferach ogolnie pojetej samorzadnosci jest potrzebny prezydent, ktory sie na czyms chociaz zna i ma troche poukladane... A tak poza tym, to nie jeden K-K w Radomiu sie tramwajami zajmowal-byla to cala grupa przeroznych ludzi, specjalistow w tej dziedzinie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 03.05.06, 22:49 WITAM!!! co z tymi tramwajami?/ Widze, ze czesc Radomian zamiast dazyc do osiagniecia celu tj do tego zebysmy mieli tramwaje w miescie... krytykuje ten pomysl- niestety... tacy juz sa niektorzy Radomianie... a szkoda... Ja uparcie wierze w to, ze sie uda- chociaz nie tak bardzo jak wierzylam... przytlacza mnie biernosc innych i ten pesymizm- kto z kim lub gdzie przystaje taki sie staje... Radomianie!!! troche optymizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamczatka A może trolejbus Swietna cicha komunikacja IP: 82.139.50.* 08.04.06, 10:04 Mieszkałem w miescie gdze były tramwaje i trolejbusy teraz ani jednego ani drugiego -BRAK zlikwidowano .To miasto to Olsztyn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: A może trolejbus Swietna cicha komunikacja IP: *.radom.net 10.04.06, 16:24 Witaj! Ale słyszałem, że w Olsztynie władze już poważnie myślą o ponownym uruchomieniu komunikacji tramwajowej. O trolejbusach na razie cicho, jeśli chodzi o Olsztyn. Czytałem, że tramwaje w Olsztynie jeździły do końca lat 60. Ciekawe, co było powodem ich likwidacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 14.04.06, 09:40 Tramwaj jest dla Radomia niezbedny!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.net 14.04.06, 23:15 No - bo ten wątek odchodzi małymi krokami w niepamięć... No no!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:18 W pełni się z tym zgadzam :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co robimy? Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.infoplus.com.pl 22.05.06, 09:57 no i jak ? dzialamy cos czy nie? kto ma pomysl niech sie wpisze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: 213.199.199.* 23.05.06, 20:10 :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Wątek ucieka coraz dalej... IP: *.radom.net 17.06.06, 19:57 Pora ponownie go przypomnieć :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wróbelek wróbelek do comeback!!! IP: 205.234.223.* 18.06.06, 10:41 świr świr świr świr świr świr świr świr świr świr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sokół Re: wróbelek do comeback!!! IP: 82.139.38.* 18.06.06, 11:13 Ty to jesteś popier...........? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Wymyśl coś nowego wróbelku IP: *.radom.net 18.06.06, 18:31 Zwierzęta głosu nie mają! Odpowiedz Link Zgłoś
klopater Re: Wątek ucieka coraz dalej... 18.06.06, 16:01 jesteś bardzo prymitywnym człowiekiem :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! he he IP: *.radom.net 18.06.06, 18:33 Powiedział klop, co wiedział. Jakoś przykład na twój prymitywizm miałem parę dni wcześniej. Czarne na białym... A co ty mądrego możesz napisać? Masz szansę wykazać się... Słucham... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWO Witajcie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 20:00 Rozpocząłem ten wątek już jakis czas temu - a tu prosze - ponad 250 osób na nim :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raz jeszcze Re: Witajcie! IP: 213.199.199.* 02.10.06, 04:01 PORA WRÓCIĆ DO TEMATU! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielocha Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.vectranet.pl 28.07.13, 19:52 W Olsztynie mają ryszyć tramwaje a co z Radomiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loeilduspectateur Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.ntlworld.ie 28.07.13, 20:13 A w Radomiu zamiast tramwajów będziecie mieć lotnisko-widmo, a zamiast autobusów miejskich - furmanki, bo akcyze na gaz podnoszą, a konie można wypasać na niekoszonej od wieków trawie terenów zielonych miasta! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alik Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.algo.radman.pl 28.07.13, 20:52 Pies drpał tramwaje, metro trza kopać, 1 stacja już jest w tym budynku co za fontannę robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janosik Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.radom.vectranet.pl 28.07.13, 22:29 Bierz się za kopanie, bo życzliwości i pozytywnego myślenia Ci brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loeilduspectateur Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.ntlworld.ie 28.07.13, 23:05 Autostrady, metro i tramwaje, a i maglev między Radom Erport Internaszynal, a dworcem bez głośników... nie zapominając oczywiście o obwodnicach ( he he ) i fontannach ( ha ha ), by miasto pięknym było i by można było od jednej Biedronki do drugiej w kilka sekund się dostać. :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radom Re: Tramwaj dla Radomia Niezbędny !!!!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.13, 03:14 w Częstochowie jest rozwijana sieć tramwajowa, a w Olsztynie powstaje linia tramwajowa od zera, to teraz czas na Radom. Odpowiedz Link Zgłoś