Dodaj do ulubionych

Z czego słynie ODRZYWÓŁ?

11.02.06, 15:21
Obserwuj wątek
    • alpen39 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 11.02.06, 15:23
      Wpisujcie z czego słynie bądź z czego jesteście dumni lub niezadowolieni w
      Odrzywole???????
      • kobra311 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 11.02.06, 15:35
        ..mnie na ten przykład wku...ją chodniki na naszych ulicach.nara!
      • moher42 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 11.02.06, 18:41
        witam. kidyś z baraniny i kiełbasy a teraz to chyba już niema nic czym możnna by
        sie pochwalić. ja osobisie jestem dumny z kośioła ktory zbudowali nasze dziady i
        pradziady - chyba największy i njaładniejszy w okolicy.pozdrawiam!
        • szalony11 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 02.05.06, 15:07
          ja jestem zadowolony z orkiestry chociaż nie popisała się na ślubie u magdy i
          artura!!
      • wesoly17 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 16.05.06, 15:04
        Odrzywół słynie z pinknych dróg.Uwarzajcie na dziure przy mostku na
        Opoczynskiej.
        • wesoly17 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 16.05.06, 15:05
          Odzrywół jeszcze słynie z czarnych kotów i białych.:-)
      • tyka111 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 07.06.07, 09:54
        alpen39 napisała:

> Wpisujcie z czego słynie bądź z czego jesteście dumni lub niezadowolieni w
        > Odrzywole???????
        Cześc forumowicze. Myślę, że dzisiaj wszyscy spotkamy się na procesji.
        Mieszkałam w różnych miejscowościach i regionach i muszę stwierdzic, że ołtarze
        budowane na Boże Ciało w Odrzywole wyróżniają się na korzyśc wśród tych które
        widziałam w innych miejscowościach.
        Tak trzymac.
        pozdrowienia.
    • flaszeczka2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 11.02.06, 16:12
      Ja np.jestem bardzo dumny z naszego baru który nie daje sie konkurencji i
      wykańcza kazde nowe zagrożenie pozdro
      • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.02.06, 13:40
        Tak jak Potworów z papryki, Grójec z jablek tak obecnie Odrzywół to chyba z
        produkcji obwarzanek.
        Ale czy akurat "słynie"? Raczej znany jest z tego.
        Pozdrawiam.
        • misiek748 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.02.06, 15:55
          witka! nemne ma racje słynąć to może Zakopane o Drzewica z "Gerlacha" i wyrobów
          nakryć stołowych ale Odrzywół? myśle że sie przejęzyczyłeś. w promieniu 100 km
          to może ktoś słyszał o Odrzywole ale powyżej 100 km to podejrzewam że byłyby
          kłopoty.a tak do 50 km to znany był z baraniny jak ktos napisał a teraz może
          z obwarzanków. nie przesadzajmy nie jestesmy pępkiem świata. a tak apropo
          obwarzanków to wszystkim w normalnym śwecie kojarzą sie z wiochą i nie
          przysporzą nam chluby tylko obciachu. ale z czegos ludziska muszą żyć. no chyba
          że w 1968 roku bp. Karol Wojtyła będąc w Odrzywole jadł odrzywolske obwarznki a
          potem został papieżem to co innego.ale nigdy o tym nie mówił
          w przeciwieństwie do kremówek Wadowickich.

• nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.02.06, 16:47
            Wkurza mnie natomiast m.in. stan boiska piłkarskiego na „bebnie”. Jak można
            było dopuścić do takiej dewastacji.
            Za takie coś należałoby co niektórych powiesić za....... , lub uciąć ręce po
            samej szyi.

Pozdrawiam.
            • nimitss Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.02.06, 20:41
              I tu się z "nemne" zgadzam w 100%
            • odrzywolok Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.02.06, 23:53
              przeciez wszyscy dopkladnie wiedza kto stoi za zniszczeniem budynku blasku
              tylko niestety ludzie nic z tym nie zrobili a tak naprawde nie chcieli zrobic...
              • ivona20 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 13.02.06, 08:34
                To może być interesujące. Dlatego może bys napisał coś bardziej konkretnego, bo
                ja nic na ten temat nie wiem, a przyznaję że rzeczywiście stan boiska oraz
                szczególnie szatni robi przygnebiajace wrazenie.
                Może ktos wie kto jest obecnie właścicielem tego obiektu, bo jak przyjeżdzam
                do Odrzywołu i idę tamtedy na spacer to .....
                Przeciez taka rudera wystawia złą opinię o władzach miasteczka.
                • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.02.06, 08:28
                  Witam.
                  Jak się „popytałem” na temat boiska i szatni, to okazuje się, że rzeczywiście
                  to nie jacyś wandale powyrywali okna i drzwi z futrynami (zdemolowany środek to
                  co innego) ale dokonano tego za pomocą ciągnika rolniczego w obecności i przy
                  kierownictwie jednego z pracowników Urzędu Gminy.
                  (Jeśli czyta to forum Nasza Władza Ukochana, a wiem że tak jest to uprzejmie
                  informuję, że mam na to świadków).
                  Jeśli chcecie zobaczyć jedno z tych okien to należy się udać na targ w stronę
                  Gretexu i tam po prawej stronie, przy plocie „od rzeki” jest drewniana budka w
                  której znajduje się jedno z tych okien wraz z metalową kratą.

Kto jest zarządzającym targowicą na to pytanie oczekuję odpowiedzi na kartkach
                  pocztowych z dopiskiem „przydupasy i sprzedawczyki łapy precz od Wspólnoty
                  Odrzywołu”

Pozdrawiam (widzę że jest coraz więcej Nowych forumowiczów)
                  • grubciom Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.02.06, 22:29
                    Nie ma cwaniaka nad Odrzywolaka.
                    • moher42 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 01.03.06, 15:14
                      ...Grubciom nie przesadzaj chyba tylko siedzisz w Odrzywole.siemka!
                      • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 02.03.06, 08:57
                        Witam.
                        Jak się okazuje to nawet w innych odległych miastach co niektórzy słyszeli o
                        Odrzywole.
                        Jednak przeważnie dotyczyło to okresu z przed 1990r. kiedy wszystko było na
                        kartki, a z Odrzywołu szło zaopatrzenie w mięso (baranina, cielęcina, wołowina
                        i wieprzowina), a także gotowe wyroby jak kiełbasa, kaszanka i salceson.
                        Musze też przyznać, że w tych rozmowach, z tego powodu była nić sympatii do
                        Odrzywołu.
                        Pozdrawiam.
                        • mazowieckie Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 22.03.06, 11:19
                          cze nemne przeglądałem twoje wpisy i co do zapisu na temat boiska nie moge Ci
                          przyznać racji kto rozpi.... szatnie boiska ponieważ mogę Ci podać nazwiska
                          niektórych z tych osób które sie przyczyniły do takiego stanu i wiem że u
                          niektórych z tych osób są jeszcze rzeczy po klubie lub co zostało z nimi
                          zrobione.

POZDRAWIAM Stasiek Mazowsze
                          • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 22.03.06, 12:13
                            Witaj <mazowieckie>
                            Ja też znam parę nazwisk, które dokonały zniszczeń wewnątrz samej szatni i
                            myślę, że Ty też znasz te nazwiska. Jednak, przecież Wiesz, że szatnia ta miała
                            okratowane okna i obite blachą drzwi, ktore zostaly wyrwane wraz z futrynami,
                            a tego nie dokonała "nowa lub też stara mafia" jak takich młodzienców nazywa
                            <flaszeczka2>.
                            Dlatego jeszcze raz podkreślam. Jedno z tych okien (wraz z kratą)znajduje się w
                            budce na targowicy, po prawej stronie jak się idzie do Gretex-u, przy płocie od
                            strony rzeki. (tam gdzie handlują zwierzętami)
                            Pozdrawiam Cię - (nemne)
                            • mazowieckie Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 22.03.06, 21:05
                              Być może że te kraty są na targowicy nie moge tego potwierdzić ponieważ od już
                              dłuższego czasu.

POZDRAWIAM Stasiek Mazowsze :)))
                              • polska11111 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 20.05.06, 21:55
                                Stasiek mazowsze jak wiesz kto w.g. ciebie zrobił demolke na blasku to
                                napiszchętnie się dowiem. podaj jakieś ksywki lub litery
                    • karl46 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 07.01.07, 10:52
                      rzaden mada faka nie pockoczy do odrzywolaka
                  • gawrosz3 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 09.05.06, 16:19
                    masz zupelna racje tylko ze winni nie beda za to chyba odpowidac, bo do tej
                    pory tylko sie mowi na ten temat a nic nie robi
                  • solek7 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 13.04.07, 09:50
                    tak naprawdę to on nie słynie z niczego
                    • kurde22 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 13.04.07, 21:44
                      solek7 napisała:

> tak naprawdę to on nie słynie z niczego
                      oj słynie, słynie. Niestety z nienajmądrzejszych wpisów na forum.
                      pozdeawiam.
                      kurde22.
                • gawrosz3 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 09.05.06, 16:16
                  moim zdaniem to ubikacja dla koni
            • szalony11 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 02.05.06, 15:09
              nemme na
              prezydenta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)
              • polska11111 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 18.05.06, 21:50
                neme czekam na jakieś odpowiedzi ty bolku do roboty mamy cię dość (odrzywolacy)
            • gawrosz3 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 09.05.06, 16:14
              nemne nie wkurzaj sie tylko cos podzialaj
          • wojciechopoczno1991 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 26.09.06, 18:04
            Ja sie z tobą nie zgodze ze obwarzanki kojarzą sie z wiochą... Są miasta które o
            obwarzanki (co prawda troche inne niz wasze) walczą. Wy tez powinniscie... A
            jesli nie to przynajmniej bądzcie dumni z tego ze cokolwiek "rozsławia" odrzywół.
            Pozdrawiam wszystkich producentów w Odrzywole
        • ewasonnet Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 22.03.06, 13:11
          Prawde mówiąc to Odrzywół słynie z bajgli i z zagłębia samochodowego, które
          jest coraz większe, bo przybywa nowych "handlarzy" i punktów rozbiórek
          samochodów w stodołach.

Pozdrowienia dla Araba
        • gawrosz3 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 09.05.06, 16:12
          najbardziej chyba smakuje kielbasa i kaszanka a reszta to przyszlosc
        • chorypastor Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 19.10.06, 10:05
          Z czego z czego?? obwarzany, mięcho, samochody, cwaniactwo i ukladziki I wlasnie
          za to wiekszosc nas nie lubi Think JNP think Halleluja
    • pixi19 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 17.03.06, 09:25
      Bajgle Odrzywolskie:
      www.echo-dnia.com.pl/?news=28115&mutacja=13&dzial=0&past=5
    • odrzywolak Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 25.03.06, 12:03
      Wiecie z czego słynie najbardziej Odrzywół w regionie, słynie ze słynnej
      solidarności Odrzywolaków. Ludzie opowiadają, że Odrzywolacy mogą między sobą
      się nienawidzieć ale na zewnątrz i w razie jkiegoś zagrożenia zawsze stanowili
      jedność i tego nam wszyscy zazdroszczą. Tylko co z tego zostało teraz.
      Wystarczy spojrzeć na władzę, która od 17 lat nie należy do Odrzywołu ale
      jeżeli nam to odpowiada..... Szkoda, że ta solidarność to już tylko legenda ale
      cichosza bo się wyda a niektórzy jeszcze w nią wierzą.
      • x.proboszcz Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 25.03.06, 21:44
        JEDNOŚCI DRODZY PARAFIANIE!!

Amen
    • ptok11 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 18:21
      Odrzywół słynie z nemne (Sł. G.)i Janka B. (szuma).
      Osoby,któe wiedzą wszystko i przeszkadzają wszystkim.
      Ludzie nie łudźcie się tacy jak nemne i jan b. nie pozwolą aby Odrzywół coś
      osiągnął. Im poprostu zalezy na tym aby wszystko wokół siebie niszczć.
      uważają się za patriotów lokalnych ale to co robia zaprzecza temu. Nikt im nie
      pasuje ani to co się robi, czy chce zrobić w Odrzywole, ciągle piszą skargi i
      odwołania. On tylko się przechwala , że taki mądry.
      Ich zasada to: on "be", a ja "cacy".
      Aż mdli jak się czyta te posty "nemne".
      Ja rozumiem, że wszystko można pisać i o wszystkim ale to robi "nemne" jest
      wredne.Poszedł by gdzie do pracy i zajął się uczciwym zarabianiem na chleb dla
      swoich dzieci, anie tylko smrodzi wokół siebie.
      • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 19:39
        Witam
        No cóż jak wszędzie, tak i u nas jest jakiś <ptok>, ktory zamiast merytorycznie
        podyskutowac i przedstawić swoje stanowisko po prostu mi ubliża.
        W koncu ja tez jestem mieszkańcem Odrzywoł. Mam prawa obywatelskiw w tym także
        prawo do krytyki nie tylko Prezydenta, Rządu ale także działalności Wladz
        Gminy.
        Wielce Szanowny i Czcigodny <ptoku11> zamiast mi ubliżać to podyskutujmy może
        na temat Wspolnoty, bo zauwazylem że coś Ci sie nie podoba tu moje stanowisko.
        W końcu nie musisz mnie lubic, nie musisz podzielać moje poglady to może na
        forum zadeklarujesz, że interesem mieszkanców jest aby komus oddac za darmo
        majątek wspolnoty.
        CZY O TO CI CHODZI???!!!.
        Zauważ, że ja nie czepism się kogoś kto ma tam swoje poglądy, nie czepiam się
        prywatnego życia tych osob, tylko krytykuję ich działalność, w związku z
        naruszeniem moich praw.
        Nie interesuje mnie prywatne życie osoby fizycznej np. Pana Mariana K. czy też
        innej osoby.
        Zresztą do tego jest to forum i z tego prawa korzystam. Jeśli "jesteś taki
        mocny" w stosunku do mojej osoby to też napisz kim jesteś. Mam nadzieję, że się
        nie wstydzisz swojej postaci.
        Bo ja nazywam się Sławek G. moim ojcem był nieżyjący Edward G. moim bratem jest
        Mariusz G. i co?
        Może Ci ktoryś z nas kiedykolwiek w zyciu ubliżył? Może ktoryś z nas pożyczył
        coś od Ciebie i nie oddał? Może ktoryś z nas zrobił Ci w życiu jakąs krzywde?
        To napisz o tym na forum i nie strasz podobnie jak .... ktoś tam, że mnie na
        forum wyzwie czy też napisze jakieś wulgaryzmy.
        To na razie tyle.
        Jeśli coś z tego zrozumiales to dobrze, jeśli nie to .... też dobrze i niech
        tak pozostanie.
        Pozdrawiam - Sławek G. (nemne)

• mazowieckie Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 19:57
          E ptoku to było troche za mocne mogłeś napisac że poprostu nie lubisz nemne i
          jego kolegi pana J.B. i to by wystarczyło a nie odrazu tak ostro go krytykować.

• nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 20:04
            Witaj <mazowieckie>
            No i to jest prawidłowe rozumowanie.
            Zawsze możemy podyskutować i po to i dlatego założylem temat "Pytania do
            Sławka G. (nemne)"
            Pozdrawiam - (nemne)
            P.S.
            Ponadto dla ścislości, to prywatne życie i J.B. mnie nie interesuje. Jak
            zauważyłeś w jego sprawy osobiste to się nie mieszam. Dlatego krytyke jego
            osoby to prosze kierować nie do mnie tylko na inny adres.
            • mazowieckie Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 20:27
              Napisałem o panu J.B. bo ptok o nim wspomniał

• nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 20:34
                O. K. <mazowieckie>.
        • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 27.03.06, 23:33
          Do <ptoka11>

... a od moich dzieci to się <ptoku11> odp...dol i ich nie zaczepiaj.
          Jeśli nie zrozumialeś co oznaczaja kropeczki to Ci mogę to
          dodatkowo "wytlumaczyć".
          Bo jak chcesz "rozprawy", to ze mną, a od mojej rodziny to wara.

Slawek G. - (nemne)
          • flaszeczka2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.03.06, 15:26
            Mam proźbe do administratora o wykasowanie postu napisanego przez ptoka11 mam
            nadzieje że to zrobi bo nie fajnie bedzie dla nemne jak bedą czytać to inni
            ludzie.

POzdro
            • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.03.06, 18:06
              Witaj <flaszeczko2>
              Mnie to nie przeszkadza i nie po raz pierwszy mnie to spotyka, że zamiast
              wymienić, co KONKRETNIE komuś nie podoba sie w mojej działalnosci i w moich
              pogladach to wymienia się, że "wszyscy tak mowia".
              Na forum niejednokrotnie zapraszałem do wymiany pogladow i dyskusji co zrobic,
              żeby bylo lepiej, dodatkowo wszyscy mnie i moich najblizszych znacie od
              niepamietnych czasów.
              Jesli ktoś z w/w (nemne, moj brat czy moj nieżyjacy ojciec) ktoregoś z Was
              kiedykolwiek oszukal lub komuś zrobił jakąś krzywde to śmialo opiszcze o tym na
              forum, bo na takie wyzwiska i szarganie moich dzieci to na pewno nie zasluzyłem.
              Tak samo krytykujcie KONKRETNE moje czyny i działalność, że np. uważam, że
              interesem mieszkańców Odrzywołu jest aby 1,61 ha gruntu Wspólnoty sprzedać jak
              najdrożej, bo interesem nabywcy jest aby byla to "darmocha".
              KTO UWAŻA INACZEJ TO PODYSKUTUJMY i konkretnie. Bez wyzwisk. Bo czy za to
              można mnie wyzywać, że ja tak uważam.
              Ze uwazam, że takie sprawy to powinny byc załatwiane oficjalnie na Ogólnym
              Zebraniu Udzialowców, że chcialbym uregulowac swoje prawa do wspólnoty, a JNP i
              komisarze mi nie odpowiadają na mój wniosek i "widzimisię" bez zgody
              odrzywolaków "darowizna".
              Odpowiedzcie sobie sami.

Dzięki <flaszeczko2>, że zauwazyleś, że post <ptoka11> jest w stosunku do mnie
              niesprawiedliwy. Jednak proszę aby <admin> go nie kasował.
              Pozdrawiam Cię - Sławek G. (nemne)
              • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 20.04.06, 23:46
                Pozdrawiam
                Ostatnio jak słyszę to z frekwencji na forum.
                Pozdrawiam - (nemne)

• sior Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 06.05.06, 13:12
                  Z super dróg (od Brudzewic do Kamiennej Woli-to ta nowoczesna :))i przez sam
                  Odrzywół (szczególnie przed kościołem, szkołą i Urzędem Gminy), ale to chyba po
                  to aby kierowcy jechali 20 km/h i wtedy jest bezpiecznie.Cierpią tylko
                  samochody i nerwy kierowców.A! I wkrada się też historia (pan wójt jest
                  historykiem z zawodu).Mam na mysli kocie łby wystające spod asfaltu.To zakrawa
                  na folklor a takowy chyba jest w cenie.
    • gargamel26 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 18.05.06, 22:23
      ...tak trzymać do roboty!!! a nie na garnuszkiu małżonek!!!
      • polska11111 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 20.05.06, 21:47
        Widze że jesteś spoko gość ale co poradzisz adninek mnie wywala z Forum :(
        pozdro gargamel 26.
        • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 24.05.06, 22:53
          No Dziubdziusiu z <1111111111.......>
          Chyba nie wstydzisz się tego co piszesz.
          No Maleńki, przecież ja nie zwolnię Ci żony z pracy.
          Nie oskarżę do prokuratora, a w Sądzie Pracy podczas rozprawy nie będę "zwalał"
          na to, że "zle zostało zaprotokołowane,(to Sąd się pomylił) bo tak wcale JNP
          nie powiedział wobec mojej żony", a oskarżenie do prokuratury "to znowu jego
          sekretarka się pomyliła, bo ... tak jak poprzednio" i dlatego "będzie osobiście
          prostował to w prokuraturze".

Jak Dziubdzisiu (oczywiście z jedynaczkami) chcesz, to mogę Ci okazać
          kserokopię treści protokołu sygn. akt: IV P 560/04 z dnia 23 marca 2005r.
          Mogę także okazać i wyrok, że „odwołanie było BEZZASADNE i wiązało się z
          konfliktem pomiędzy mężem powódki a JNP i dlatego zasądzono dla nas
          odszkodowanie”. (na sprawie byłem pełnomocnikiem mojej żony, a JNP miał
          zawodowego prawnika)
          Zresztą. Przecież się mnie nie boisz. Bo w końcu kim ja jestem. Zwykły wiejski
          śmieć, którego wysyłasz (w jednym z Twoich postow) do roboty w polu.

Pozdrawiam - Slawek G. (nemne)

P.S.
          Moja oferta dotyczy także i <gargamel26> i <ptoka> też ...... z jedynaczkami.
          Zresztą kiedyś to zrobią mi link (czy jak to się tam nazywa) i wtedy każdy to
          obejrzy.
          • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.06.06, 16:11
            Witam
            I w tym właśnie temacie powinno być napisane właśnie to co jest zapisane jest
            jako "Młodzieżowa orkiestra dęta OSP w Odrzywole" i co zapewne miał na myśli
            <alpen39> tworzący ten temat.
            Dlatego uważam, że jeśli z czegoś jako mieszkańcy Gminy Odrzywołu możemy być
            dumni to właśnie z takiej orkiestry, którą jak sie okazuje to bardzo
            chętnie „wypożyczają" sąsiednie gminy na różne uroczystości.
            Z kolei być może że komuś się to nie spodoba co w tej chwili pisze , to dla
            mnie Nabożeństwo Rezurekcji t w Kościele zawsze kojarzyło się z orkiestrą,
            która grała. Kiedyś "stara", a obecnie z "młoda".
            Pozdrawiam – (nemne)

P.S.
            Korzystając z okazji to co się dzieje u <alpen39>, że od długiego czasu nic nie
            pisze na forum.
            • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 26.09.06, 18:52

Witam
              Przeglądając dzisiaj forum zauważyłem post napisany przez
              <wojciechopoczno1991>, który jednak został wpisany nie "na końcu" tematu, tylko
              w "środku", dlatego aby zachować jakąś chronologię wpisów (mam nadzieję, że
              autor się nie obrazi) pozwoliłem sobie go skopiować na "koniec" tematu.

wojciechopoczno1991 napisał:

> Ja sie z tobą nie zgodze ze obwarzanki kojarzą sie z wiochą... Są miasta
              >które o obwarzanki (co prawda troche inne niz wasze) walczą. Wy tez
              >powinniscie... A jesli nie to przynajmniej bądzcie dumni z tego ze
              >cokolwiek "rozsławia" odrzywół.
              > Pozdrawiam wszystkich producentów w Odrzywole

Od siebie też mogę dodać, że nie tak dawno gdzieś czytałem, że wzór i
              wyrób "krakowskich obwarzanek" został prawnie zastrzeżony. Zresztą, ma rację
              <wojciechopoczno1991>, że ważne jest aby coś rozsławiało Odrzywół.
              W tym wypadku na pewno jest to lepsze, niż np. kojarząca się z Pruszkowem
              mafia.
              Przecież złośliwie to można też nazwać kojarzące się z Toruniem pierniki "za
              wiochę", a przecież tak nie jest i pierniki też rozsławiają Toruń, tak samo czy
              też podobnie jak Kopernik.
              Tak samo przecież jest wiadome, że w większości producenci obwarzanek w
              Odrzywole pieką te obwarzanki już w nowoczesnych piekarniach i praca tam
              stanowi dla wielu osób źródło dochodu.
              Pozdrawiam - (nemne)

• x.proboszcz Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 14.11.06, 23:11
                a ja Wam powiem że Odrzywół słunie z zawiści, z tego że każdy odrzywolok jest
                przeciwko drugiemu, każdy chce sie wybic, mieć wiecej od sąsiada czy kumpla.

Z delikatnie mówiąc "burdelu" we wszystkich sprawach, czego nie dotkniesz to
                śmierdzi...

Z zalewu, który w upalne dni jest zupą...

Z nieuregulowanych spraw wspólnoty...

Z BIEDĄ

Z brakiem pracy

z przekrętów na każdym kroku

z wielkich a nieudanych inwestycji: za mała oczyszczlnia ścieków, niesprawny
                system kamer, niesprawna fontanna, spaprana hala sportowa(brak wentylacji -
                kapie skroplona woda z sufitu) i kilka innych

z monopolu na rządzenie

i jeszcze kilka spraw o których nie chce mi sie pisać

Pozytywy: owszem jest kilka ale mam nadzieje że bedzie wiecej. i że przesłonią
                mi te wszystkie negatywy. Bardzo przyjemnie bedzie odwiedzić rodziców i
                dowiedzieć sie że jest lepiej niż było kilka lat temu, ale jak narazie to widze
                że jest coraz gorzej... JEDNOŚCI ludzie, JEDNOŚCI i współpracy Wam życze....
                • niuniek13 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.11.06, 16:45
                  Hmmmmmmmmm......................

---temat ładny ale pyskówka też nizła ... heheh .... się uśmiałem ....

-----z czego słynie Odrzywół ? , ano słynie albo jest znany .... tyle
                  wiem ....

-
                  • wafelki2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 29.11.06, 19:48
                    każdy kto zyje w tej miejscowości powinien być z niej dumny, bo budujemy dla
                    siebie (dla wszystkich), a to co się tu pisze to jedynie śiadczy o kulturze tego
                    społeczeństwa. I wstyd mi, że tu mieszkam wśród takich ludzi, którzy kalają
                    swoje gniazdo.
                    Porządny ptak swojego gniazda nie kala.
                    • sior Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 29.11.06, 21:48
                      Najwyższa pora się wyprowadzić :)
                    • nemne Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 29.11.06, 22:28
                      Witaj <wafelki2>
                      W niej wzmienionzm temacie napisaem:

Kogo „komisarze” (radni) reprezentują
                      Autor: nemne
                      Data: 02.11.06, 12:11 +
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      Jak wynika to z pisma jakie otrzymałem od Pani Prezes Sądu Rejonowego w
                      Przysusze Nr Prez. 434/06 z dnia 11 października 2006r. to obecnie toczą
                      się postępowania o zasiedzenia 3 placów należących do Wspólnoty.
                      Są to następujące sprawy:
                      1. I Ns. 228/03 o zasiedzenie darmocha gruntu pod domem towarowym
                      2. I Ns. 224/05 o zasiedzenie (darmocha) gruntu pod byłym SKR
                      3. INs. 318/06 o zasiedzenie )darmocha gruntu pod byłym GS (tam gdzie
                      sprzedawano węgiel

Na takich sprawach Wspólnotę reprezentuje Naczelny Komisarz, który NIE
                      wynajmuje adwokata, lecz wyraża zgodę na utratę tych gruntów.
                      Wynajmuje za to adwokata w mojej sprawie, ponieważ nabyłem prawa udziałowca
                      po mojej zmarłej babce Stanisławie, oraz dodatkowo moja matka nabyła prawa
                      udziałowca po swojej matce Marii N.
                      Takie wnioski złożyłem do Komisarza, który nie chciał ich przyjąć ode mnie,
                      dlatego złożyłem pozwy do Sądu, aby to Sad „nakłonił” komisarza do tego.
                      Taka rozprawa, po prawie roku odbędzie się w dniu 8 listopada, ale na ta
                      sprawę to Komisarz już wynajął przeciwko mnie adwokata.
                      W związku z powyższym zasadne będzie zadać pytanie.
                      Komisarze JNP, kogo i czyje interesy wy reprezentujecie???!!!.
                      Przecież nie będzie to interesem mieszkańców Odrzywołu, jeśli takie trzy
                      placówki położone w atrakcyjnym miejscu „za darmochę”.
                      Tymczasem, „krew mnie zalewa” jak widzę, że staracie się o ponowny wybór do
                      rady gminy, aby rzekomo ......reprezentować mieszkańców Odrzywołu.
                      Dlatego dokąd będę mógł, to PRZYBLOKUJĘ (i to czynię od roku)
                      te „bezpłatne darowizny” i ŁAPY PRECZ OD MAJĄTKU WSPÓLNOTY, bo
                      TAK DALEJ BYĆ NIE MOŻE.
                      O czym informuje „sprzedawców” – Sławek Gajewski (nemne)

PS.
                      Jeśli „ktoś” uważa, że w interesie mieszkańców Odrzywołu jest aby komisarze
                      to odpisali, to oczekuję wpisów (z uzasadnieniem ) i wtedy podyskutujemy.

......dlatego w zupełności się z Tobą zgadzam, z tym co napisałeś, że „(…)
                      mieszkam tu wśród takich ludzi, którzy kalają własne gniazdo……”, ponieważ jak
                      można nazwać, Komisarza, który zamiast reprezentować Wspólnotę (mieszkańców)
                      to „zezwala” aby trzy tak atrakcyjne działki zostały „zasiedzone”.
                      Komu trzeba się podlizywać i za jaka cenę. Przecież zarówno TY, ja, Komisarz i
                      inni mieszkańcy żyjemy w tym samym Odrzywole.
                      I co?
                      Czy Twoim zdaniem, to że utracimy (Wspólnota) te grunty, to jaki z tego jako
                      mieszkańcy będziemy mieć pożytek.
                      Przecież normalnie to ………… brak mi słów aby wyrazić swoją dezaprobatę, do
                      poczynań Komisarza, który jeśli ma choć trochę honoru, to powinien zrezygnować
                      z Komisarzowania i dłużej NIE KALAĆ WŁASNEGO GNIAZDA i zacząć wreszcie coś
                      robić dla tej Gminy, a nie tylko „Abyśmy dla swojej rodziny”.
                      Pozdrawiam – Sławek Gajewski (nemne)
                      • yahoo26 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 08.12.06, 17:17
                        Wiesz co "nemne" nie rozpisój sie tak tylko pisz kótko a na temat chyba nikomu
                        nie chce sie czytać tak dŁugich postów...pozdrawiam życzliwy
                        • lepperandrzej1 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 14.12.06, 17:46
                          Odrzywół aktualnie słynie z remontu dróg.
                          • wafelki2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 15.12.06, 19:36
                            No i BRAWO!!!
                            Wreszcie drgnęło.
                            Idą Święta wasza mina powinna być uśmiechnięta z tego powodu i nie tylko.
                      • wafelki2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 15.12.06, 19:37
                        Tak właściwie do dla kogo Pan myśli coś załatwić będąc radnym.
                        Ma Pan kogoś konkretnie na myśli?
                        • karl46 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 07.01.07, 11:02
                          odzrywól morze niedlugo bendzie mugl sie chwalici nowym boiskiem który powstaje
                          kolo przedszkola
                          • nemne Do <kar146> 07.01.07, 16:08
                            karl46 napisał:

> Odrzywół może niedługo będzie mógł się chwalić nowym boiskiem który powstaje
                            kolo przedszkola
                            (mam nadzieję,ze <kar146> się nie obrazi, ale poprawiłem błedy)

Witaj <kar146>
                            Też chciałbym aby tak było, ale wg mojej skromnej wiedzy (oraz mieszkańców
                            których o to pytałem), to jest raczej wątpliwe aby zasiana w miesiącu GRUDNIU
                            trawa wzeszła na tym "Wembley". Chyba, że jest to jakaś odmiana, która ma taki
                            właśnie okres wegetacji. (ale raczej wątpliwe). Tym bardziej, że podobno
                            rozsiewana była "ręcznie".
                            Czyli jeszcze długo będziemy oglądać ogrodzony plac, na którym akurat czegoś
                            takiego jak trawa to ........ brak. I jak by tego było mało, to uczniowie na
                            lekcjach w-f nie będą mogli korzystać z tego terenu.
                            Pozdrawiam - (nemne)
                          • prywaciarz2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 10.01.07, 13:14
                            Może z ta trawą był przedsiew:) Na wiosne machną jeszcze raz:) Moje pytanie do
                            forumowiczów: czy zadbano o jakieś zraszacze do tej trawy czy będą strażacy
                            działać?! Trawa musi być zadbana(jak wogóle urośnie) a nie jak na blasku wypasy
                            owiec itp.
                            • nemne Do ...... <prywaciarz2> 10.01.07, 17:42
                              prywaciarz2 napisał:

> Może z ta trawą był przedsiew:) Na wiosne machną jeszcze raz:) Moje pytanie
                              do forumowiczów: czy zadbano o jakieś zraszacze do tej trawy czy będą strażacy
                              > działać?! Trawa musi być zadbana(jak wogóle urośnie) a nie jak na blasku
                              wypasy owiec itp.

Witaj <prywaciarz2>
                              Mam takie same WĄTPLIWOŚCI, ale gdybym TO JA TAK NAPISAŁ, to
                              znowu "ktoś" ...... w stosunku do mnie.
                              Jeszcze raz podkreślam. TO <prywaciarz2> o tym napisał.
                              Pozdrawiam - (nemne)

• prywaciarz2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 11.01.07, 10:40
                              Widzę, że niektórzy nie rozumieją mojego wpisu. Wyjaśniam więc: Widzicie na
                              końcu moich zdań odnośnie boiska taki znaczek ":)"- to jest taki uśmiech.
                              Zastosowanie ma wszelakie. Ja zastosowałem go by z ironią, podśmianiem się z
                              osoby, która zadecyowała by siać w grudniu trawę. Jeszcze prościej: co za głąb
                              sieje trawe w grudniu(jeśli to prawda).
                              Jad z was bije i nie umiecie odczytać intencji wpisującego.
                              Coś mi się wydaje, że zanim otworzycie mój wpis to już wiecie, że trzeba być
                              przeciwnym.
                              • nemne Trawa siana w grudniu 11.01.07, 18:08
                                Witaj <prywaciarz2>
                                Okazuje się, że wprawdzie piszemy w tym samym języku, to z jakiejś przyczyny
                                się nie rozumiemy, ponieważ w czym jak w czym, to w sprawie "boiska" w 100%
                                się z Tobą zgadzam.
                                Pozdrawiam - (nemne)
                                PS.
                                A z tą trawą sianą w grudniu, to oczywiście prawda.
                                • nimitss Re: Trawa siana w grudniu 11.01.07, 21:20
                                  Ale chociaż z pogodą trafili :) Ale chyba jeszcze będą siali na wiosne drugi
                                  raz?

Pozdrawiam NIMITSS
    • boss551 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.01.07, 10:43
      wszyscy jesteście specjalistami od rolnictwa.A szczególnie Sławek G. to dlaczego
      nie jesteś w komisji od spraw rolnictwa? dajcie czas naturze i zobaczymy czy
      trawa wyrośnie. Myślę, że już w maju ,czerwcu możemy widzieć efekty a nie w
      styczniu. tak myślę, chociaż nie jestem rolnikiem. Trochę więcej zaufania
      • diazon Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.01.07, 12:07
        Co ty chrzanisz boss551. O tym że niczego nie sieje sie w grudniu wie o tym
        kazdy i nawet i ty o tym wiesz. Jak ta trawa nawet i wyrosnie to i tak podloze
        nie będzie się nadawało do grania a co najwyzej do oglądania i to oby tak bylo.
        Jak sie dowiedzialem że to boisko kosztuje 500 tys. zlotych te też mnie krew
        zalewa, ponieważ za taką kwootę to powinna być sztuczna trawa i tak by jeszcze
        zostalo co nieco.
        • prywaciarz2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.01.07, 14:54
          Diazon- trochę przesadziłeś z tą sztuczną trawą.
          • nimitss trawa siana w grudniu 21.01.07, 17:17
            już widać kiełki nowej trawy :D
            • kurde22 Re: trawa siana w grudniu 13.04.07, 21:40
              nimitss napisała:

> już widać kiełki nowej trawy :D
              żeby się wypowiadać na temat terminu siewu trawy czy innych roślin trzeba trochę
              wiedzieć na ten temat. Grudniowy termin siewu to nic zdrożnego.
    • boss551 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 12.01.07, 14:17
      Na jakiej podstawie twierdzisz, że za te pieniądze może byc inna nawierzchnia i
      jeszcze by zostało. Czy masz jakąś firmę która buduje takie obiekty lub znasz
      cenniki materiałów i robocizny? Co do nawierzchni dajcie sobie na wstrzymanie i
      poczekajcie do wiosny-lata na efekty końcowe a teraz nie bądzcie prorokami! Z
      tego co wiem to na jesieni planuje się korzystanie z boiska.
      • krytyk20 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 07.02.07, 23:36
        Odrzywół słynie w regionie z tematów podejmowanych w gazetach np. w "Echu dnia".
        To rodzaj darmowej promocji miejscowości i gminy.
        Przykład:
        www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070123/POWIAT0205/70123011
        • prywaciarz2 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 08.02.07, 08:53
          Dobra promocja Odrzywołu i tutejszej szkoły.
          Jeśli chodzi o treść artykułu to taka troszkę bajka szczególnie z tym brakiem
          przemocy. Bójki szkolne były, są i będą ale to nie tylko problem szkoły w
          Odrzywole ale całej Polski. Takie artykuły nie mniej jednak prowadzą walkę z
          tego typu zachowaniami i za to im chwała.
    • odrzywolak Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 24.03.07, 16:24
      No oczywiście Odrzywół słynie z sołtysa i rady sołeckiej.
    • kosa001 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 26.03.07, 12:46
      Każdy miał prawo kandydowć i głosować.Mamy takich przedstawicieli jakich sami
      żeśmy chcieli.I jeszcze jedno, myślę że dzielisz obywateli na równych i
      równiejszych. Może daj im trochę czasu a później ich oceniaj.Myślę, że już
      teraz możesz ocenić obecnych radnych co zrobili dla naszej gminy i jakie są
      efekty ich dzałalności.A radzie sołeckiej daj jesze trochę czasu.
    • policja85 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 26.03.07, 21:22
      no nie kazdy moze sie pochwalic stadnina w swojej miejscowosci, choc nasza
      jeszcze nie ma takich tradycji jak Janow Podlaski ale wszystko przed nami ;)
      • odrzywol Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 18.04.07, 16:14
        Odrzywół słynie z ludzi takich jak krokus, którzy nie umieją nawet cieszyć się
        z innymi z organizacji Euro w Polsce i Ukrainie,

jako że kargul sie cieszy to nie może być na sytuacja dla mnie jako pawlaka
        korzystna.. :(
        • lepperandrzej1 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 28.09.07, 10:22
          Odrzywół słynie z brata sołtysa, słynnego na cały kraj dzięki Radiu
          RMF FM “hodowcy koni rasowych i jego stadniny”
          • wozak5 Re: Z czego słynie ODRZYWÓŁ? 30.09.07, 18:56
            Prawda. od dawna zgłaszano ten problem wytykając sołtysowi i wójtowi co się
            dzieje, ale chyba mają klapki na oczach i korki w uszach.
            Sami tego chcieli. Ale saąiedzi też są winni, czego się bali? przecież
            znieczulica to grzech w tak chrześcijańskim narodzie.nie mówiąc już o wstydzie
            dla całej społeczności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka