Gość: za IP: *.infoplus.com.pl 11.02.06, 22:01 Kto jest za tramwajami? wpisujcie sie.. ja jestem za!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 11.02.06, 22:09 Był już taki wątek i skończył się wielką awanturą więc lepiej nie zaczynać tego ponownie...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uda sie tramwaje IP: *.infoplus.com.pl 22.03.06, 15:29 Tramwaje w Radomiu sa potrzebne -zobaczycie jak bedzie dobrze gdy wreszcie beda na ulicach naszego Radomia! Zrobmy cos wspolnie- kazdy glos sie liczy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P Re: tramwaje IP: *.infoplus.com.pl 03.05.06, 22:49 WITAM!!! co z tymi tramwajami?/ Widze, ze czesc Radomian zamiast dazyc do osiagniecia celu tj do tego zebysmy mieli tramwaje w miescie... krytykuje ten pomysl- niestety... tacy juz sa niektorzy Radomianie... a szkoda... Ja uparcie wierze w to, ze sie uda- chociaz nie tak bardzo jak wierzylam... przytlacza mnie biernosc innych i ten pesymizm- kto z kim lub gdzie przystaje taki sie staje... Radomianie!!! troche optymizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyzio Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 22:53 za zazazzazazaazazazaza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbanaszk Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.plk.vectranet.pl / 212.244.79.* 11.02.06, 22:58 a byly kiedys ? czy trzeba cala trakcje od nowa przygotowywac ? Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 11.02.06, 22:59 Projekty sieci tramwajowej i jej układ jest. Wystarczy zrobić badania potwierdzić jej przebieg i zdobyć pieniążki na budowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbanaszk Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.plk.vectranet.pl / 212.244.79.* 11.02.06, 23:01 to rzeba zaczac zbierac podpisy :) tramwaje sa rulz... wiem to, bo lubie nimi smgac po wroclawiu. potem zostanie tylko do zrobienia cywilne lotnisko i tesco w radomiu.... i moge umierac :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 11.02.06, 23:08 ludzie wpisujcie sie!!! kto jeszcze jest za???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :P tRAM IP: *.infoplus.com.pl 03.05.06, 22:50 WITAM!!! co z tymi tramwajami?/ Widze, ze czesc Radomian zamiast dazyc do osiagniecia celu tj do tego zebysmy mieli tramwaje w miescie... krytykuje ten pomysl- niestety... tacy juz sa niektorzy Radomianie... a szkoda... Ja uparcie wierze w to, ze sie uda- chociaz nie tak bardzo jak wierzylam... przytlacza mnie biernosc innych i ten pesymizm- kto z kim lub gdzie przystaje taki sie staje... Radomianie!!! troche optymizmu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: youkubek tramwaje IP: *.udn.pl 22.05.06, 09:46 tramwaj w radomiu bardzo by sie przydal jush mam dosc zatloczonych autobusow jezdzacych okreznymi drogami! jestem ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 11.02.06, 23:42 Poniższy link doprowadzi do wątku o tramwajach w Radomiu przerabianego już „bardzo dawno” na Tym forum. Jak wyglądały wypowiedzi do czego doszliśmy - proszę się zapoznać forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=68&w=31642728&s=0 Pozdrawiam optymista radomski Wichajster Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: + Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 12.02.06, 09:18 bardzooo zaaaa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 87.206.232.* 12.02.06, 13:49 tu nic nigdy nie bedzie w tym miescie!a tym bardziej tramwajów.zapomnijta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedzie dobrze Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 13.02.06, 00:06 nie ma sensu zapomininac!!! nie damy sie!!! a moze sie uda i tramwaje beda!!! dopisujcie sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedzie zle Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.06, 07:47 To chyba ze sam dasz na to pieniadze. Bo miasto nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re IP: 213.199.199.* 17.03.06, 15:11 Jak nic się nie będzie robiło - to tak będzie - jak mówisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 82.139.40.* 13.02.06, 09:20 na dziś to bezsens..zresztą Yoda wszystko bardzo ładnie wytłumaczył w poprzedniej dyskusji..dodam tylko że jak dla mnie to jest za małe miasto i ze zbyt małym natężeniem ruchu w godzinach szczytu by się bawić w tramwaje..prawdziwy korek powstaje jedynie w Dzień Zmarłych min. na ulicy Warszawskiej a i tak są wtedy wytyczone oddzielne linie autobusowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzio Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.06, 16:16 Jestem za tramwajami, ale w ciągu najbliższych 10-15 lat raczej małe są na nie szanse. Za to bardzo prawdopodobne jest powstanie Szybkiej Kolejki Regionalnej kursującej po torach PKP (zatrzymywała by się także na kilku miejsklich przystankach oprócz Dworca PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 13.02.06, 20:09 Za małe miasto o za małym natężeniu ruchu <lol> popatrz na mapę Polski i kiwnij bańką jakie dopiero małe miasta mają tramwaje........... Po za tym Yoda wytłumaczył rzeczywiście ładnie.. żadnych faktów żadnych konkretów tylko nie bo nie taka zabawa na przekomarzanie się np. ze mną i z Konradem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:59 Faktem jest, wichajster, że odczuwam niejaki dyskomfort z powodu wdania się w dyskusje z pacjentami, którzy nie przyjmują pod sufit żadnej argumentacji podważającej ich rojenia, a do tego nie poznali jeszcze znaczenia słów "fakt" i "konkret". I tyle w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 14.02.06, 15:23 > Faktem jest, wichajster, że odczuwam niejaki dyskomfort z powodu wdania się w > dyskusje z pacjentami Pacjentem to Ty możesz byc.... >, którzy nie przyjmują pod sufit żadnej argumentacji > podważającej ich rojenia, a do tego nie poznali jeszcze znaczenia słów "fakt" > i "konkret". Ależ słuchaj ja przyjmowałem pod „sufit” ale nie takie głupoty które Ty pisałeś. I tak stwierdzam fakty znam tą rozmowę a raczej przekomarzanie się z Twojej strony na pamięć i wiem co tam napisałem i niestety ale ja swoje fakty nie wyssałem z palca i poparłem argumentami Ty zaś kłóciłeś się o jakieś przystanki i o pierdoły które nie odgrywają w ogóle pierwszorzędnego znaczenia...... Znaczenie obu słów tez znam i co muszę stwierdzić że marnie jednak Ty te fakty i konkrety przedstawiłeś nie ja. > I tyle w temacie. No i tyle bo jak był człowiek który miał chęć coś zrobić w komunikacji w Radomiu to musiał się znaleźć drugi człowiek który musiał wszystko spieprzyć... Bo przecież po co spróbować i tak się nie uda..!!! Tyle w temacie z mojej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 82.139.40.* 14.02.06, 13:22 no i co z tego że mają?ile się do nich dopłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 14.02.06, 15:24 Matko Tramwaj jest tańszy w eksploatacji i ekologiczniejszy od autobusu po co piszesz coś na czym się nie znasz......? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tola Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 82.139.40.* 15.02.06, 14:45 nie o to się pytałam..czy masz dane (bilanse rachunki wyników wskażniki ekonomiczne prognozowane ceny biletów itd)odnośnie funkcjonowania tramwajów w małych miastach Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 15.02.06, 15:24 Gó.. mnie obchodzą inne miasta jak tam funkcjonuje komunikacja równie dobrze można stwierdzić że komunikacja autobusowa w niektórych miastach upada bo jest nie opłacalna albo źle zarządzana. Ja wiem jedno że w radomiu tramwaje by się sprawdziły i nie będę się kłócił z Tobą ani wyciągał argumentów bo to nie ma najmniejszego sensu poczytaj sobie rozmowę na tym forum z „starego” wątku na ten temat i postaw się w miejscu Jody reszta sama się wyjaśni. Pozdr koniec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 15.02.06, 16:42 zgadzam sie!!! tramwaje sie sprawdza masz racje.. kim jestes Wichajster? wydajesz sie sensownym facetem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kicia Re: tram IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.06, 19:20 Tylko tramwaj!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaje IP: 213.199.199.* 18.03.06, 00:32 A widzisz - przeczytaj sobie artykuł o planach miasta Płocka... Odpowiedz Link Zgłoś
rychel_1 Re: TRAMWAJE W RADOMIU 13.02.06, 18:27 Zdecydowanie tak!!!!! Już sobie wyobrażam tramwaje białe w czerwone pasy śmigające po ulicach Radomia. Ciekawe jakie miałyby numery :-> Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 13.02.06, 20:16 Numery linii 101 i 102 na początek kierunki Ustronie Gołębiów i Michałów Południe bodajże tak to leciało Co do numerów bocznych nie wiem #T*** literka „T” że tramwaj i 3 cyfry albo normalne 4 cyfry nie nasza w tym głowa :] Pozdr Optymistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: musza byc Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 14.02.06, 07:02 tramwajem w walentynki!!! co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dal MIEJSKA NAPOWIETRZNA KOLEJKA MAGNETYCZNA IP: *.21.radom.pilicka.pl 14.02.06, 12:03 JAK BAJDURZYĆ TO NA CAŁEGO A NIE O ZWYKŁYM TRAMWAJU! A CO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uda sie!!! Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 14.02.06, 22:02 uda sie, musi sie udac... zrobmy cos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bugu bugu Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 22:08 Na początek, tramwaj z silnikiem i po jezdni. Od czegoś trzeba zacząć... Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 14.02.06, 23:39 Tym bardziej w dzisiejszych czasach jest możliwość zrobienia tramwajów i nie koniecznie w każdym miejscu trakcje elektryczną... A mianowicie tramwaj miał by akumulatory wytrzymujące przez jakiś czas jazdy.......Takie eksperymenty są już w niektórych miastach w Polsce i nie tylko a niedługo mają wejść w życie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 14.02.06, 23:58 Tzw tramwaje hybrydowe. Dzięki tym rozwiązaniom tramwaje już wkrótce, po remoncie pojawiają się ponownie po bardzo długiej przerwie na Krakowskim Przedmieściu. Tramwaje Warszawskie zamierzają uruchomić hybrydową linię tramwajową (bez sieci trakcyjnej) Traktem Królewskim od Łazienek prawdopodobnie aż do Placu Zamkowego. Dzięki temu usprawni się komunikacja a zarazem nie zostaną oszpecone zabytkowe ulice i kamienice siecią trakcyjną. Pierwsze, udane próby przeprowadzono na nowo wybudowanej lini wzdłóż ulicy Powstańców Sląskich na Nowym Bemowie i bodajże tramwaj hybrydowy kusuje na liniach przebiegającymi Alejami Jerozolimskimi. Na pewnych odcinakch opuszcza pantograf i jedzie napędzany energią zgromadzoaną w akumulatorach. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 15.02.06, 00:06 Takie coś można zrobić w Radomiu w niektórych miejscach przed wybudowaniem trakcji elektrycznej........ PS. Gregory a odbiegając od tematu może wiesz coś na temat przetargu na 16 nówek CNG dla MPK. Jest ten przetarg czy nie ma jak tak to kiedy rozstrzygnięcie?? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 15.02.06, 00:12 Nie wiem nic na ten temat. Pamiętam tylko że ktoś odpowiedzialny za przetarg wypowiedział się że nowy przetarg będzie zorganizowany jak najszybciej. Ja osobiście mam nadzieje że najpóźniej w czerwcu zobaczymy pierwsze SU12 CNG Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 15.02.06, 00:28 Gregory a jest jakaś możliwość pogadania z Tobą na priv?? Posiadasz jakiś komunikator GG czy Tlen:> Nieraz chcę się coś dowiedzieć o sprawach w KM i nie wiem do kogo się zwrócić a widzę że Ty starasz się być zawsze na „czasie” :D Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 15.02.06, 00:42 Na "gazetową" pocztę podam Ci GG i inne możliwe kontakty zemną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 87.206.232.* 15.02.06, 11:56 tramy stoja w ITSie i co?i jajco!jakby byla normalna wladza samorzadowa i NORMALNI mieszkancy to tramy moze by i byly.a tak co pocalujta szyny w ... zwrotnice :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radomianka Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.aster.pl 15.02.06, 13:35 uważam że Radom zasługuje na choćby jedną linię metra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ffb Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 18:25 jak to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pszr Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 08:02 >tramy stoja w ITSie i co?i jajco!jakby byla normalna wladza samorzadowa i NORMALNI mieszkancy to tramy moze by i byly.a tak co pocalujta szyny w ... zwrotnice :) Gdzie ty w ITSie widziales tramwaje? Chyba zwidy miales! Jedyne tramwajowe graty jakie sporowadzono do Radomia stoja w firmie Alga przy obwodnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pekniety jez Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.06, 10:51 Kurde tramwaje w Radomiu bys ie bardzo przydaly.Jechac z Michalowa na Polodnie to ciezka sprawa.Moze kiedys gdzies sie spotkamy i zaczniemy dzialac na rzecz budowy lini tramwajowej.Teraz bardzo modne jest budowanie lini tramwajowych w niemczech.Slyszalem nawet ze do tego interesu bardzo duzo doplaca unia.Trzeba sie zmobilizowac i zaczac dzialac bo widze ze jest na tym forum duzo ludzi ktorzy kochaja nasze piekne miasto i zalezy im na lepszym funkcjonowaniu.Zacznijmy dzialc !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 16.02.06, 16:02 ale swietnie,ze tan watek sie rozwija. Ja jestem bardzo ZA!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smiechu warte Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.chello.pl 17.02.06, 12:05 czy to alga czy its jedno i to samo gó...ale tramy są.ale po co wy tu krzyczycie?i tak was nikt tu nie uslyszy.owszem-czytaja to co piszecie tutaj na forum.owszem.w mysl zasady-poznaj swojego wroga ... chca wiedziec jak bardzo "normalni" sa mieszkancy.jesli cos odbiega od ich toru myslenia tudzież wlasnego interesu-to juz wiedza co blokowac i co mieszac z blotem.nie nowosc to.lepiej dajciwe spokoj.zapomnijcie o tym grajdole warchołów.niech sie sami wymorduja i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wpisujmy sie! Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 17.02.06, 23:09 nie mozemy sie poddac!!! moze nowy Prezydent zorganizuje pieniadze na tramwaje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tram tramwaje IP: *.infoplus.com.pl 10.03.06, 16:20 sluchajcie- moze jednak sie uda z tymi tramwajami.... zblizaja sie wybory - moze jakis przyszly prezydent sie za to wezmie!!! co myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: furman .... Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.pr.radom.net 18.02.06, 17:56 ale na owsiany gaz .....wio koniku wio aby sie nie szło .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzakkk81 Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 23:29 A może tak kolejkę linową zdudować pomiędzy osiedlami. Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalosz Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: 87.206.232.* 18.02.06, 14:29 nowy prezydent?predzej zafunduje sobie podwyzke a pozniej zwiekszy bezrobocie.kolejka linowa nieglupi pomysl.ale ja bym oponowal za stowrzeniem rezerwatu "dzikich ludzi" w rejonie osiedli pierdocinek-ustronie-planty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 19.02.06, 15:11 linia tramwajowa na trasach autobusow 7 i 9 bedzie rewelacja... ciekawe czy tak jak w wawie beda osobne tory czy tak jak w innych miastach (lodz)te same dla tramwajow i innych pojazdow( autobusy, samochody) Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 19.02.06, 22:00 Masz tu na myśli rodzaje torowisk, wydzielone i nie wydzielone. Nowoczesne sieci tramwajowe przebiegają po wydzielonych pasach i nie kolidują z ruchem innych pojazdów. Jednak takie rozwiazania podczas budowy lini zależy przede wszystkim od możliwości umiejscowienia torowiska poza jezdnią. Patrząc na przebieg i szerokosć radomskich ulic, na niektórych z nich umieszczenie torowiska poza jezdnią nie będzie możliwe lub bardzo kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baaardzo TAK Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 19.02.06, 21:44 baaardO chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.udn.pl 19.02.06, 23:12 ja chcę tarmwaj, a nawet 2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!! Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 20.02.06, 21:38 wpisujcie sie ludzie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 20.02.06, 22:09 Dobra jedziemy na całego :-)... Jak marzyć to marzyć Trasy tramwajów wg jednego z forumowiczów: „Linia nr 100: OSIEDLE MICHALOW (lokalizacja nie na koncowym 7 - tylko kolo basenu Delfin)- Mieszka I - Chrobrego - Kusocinskiego - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca - Prazmowskiego/Dworzec PKS - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca PKP) - 1905 Roku - Limanowskiego - Sucha - Torunska - Wierzbicka - OSIEDLE POLUDNIE. Linia nr 101: OSIEDLE GOLEBIOW I (lokalizacja nie na koncowym 9 - tylko na rogu od ul.11 Listopada) - 11 Listopada - Szarych Szeregow - Mireckiego - Limanowskiego - Narutowicza - Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca PKP) - Grzecznarowskiego - OSIEDLE USTRONIE (petla al.Jana Pawla II) W przypadku lini 101 - mozliwe by bylo przedluzenie trasy o ulice Grzecznarowskiego w kierunku M1 i osiedla Glinice. Czestotliwosc kursowania: Obie linie - od 5 do 7 i od 13 do 16 co 8 - 10 minut, a od 7 do 13 i 16 do 20 co 20 minut. Od 20 do 23 co 25 - 30 minut. Tak wiec potrzeba bedzie okolo 20 - 24 pojazdow tramwajowych - z czego 10 - 15 bedzie kursowalo caly dzien." Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: TRAMWAJE W RADOMIU 20.02.06, 23:23 Aby przytoczona propozycja lini tramwajowych byla bardziej zgodna z istniejącym nie zrealizowanym projektem miasta lini tramwajowych wprowadze małe poprawki. Linia nr 101: JÓZEFÓW SZPITAL - Aleksandrowicza - Mieszka I - Chrobrego - 11 go Listopada - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca - Prazmowskiego/Dworzec PKS Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca PKP) - 1905 Roku - Limanowskiego - Wierzbicka - OSIEDLE POLUDNIE. Linia nr 102: OSIEDLE GOLEBIOW I (lokalizacja nie na koncowym 9 - tylko na rogu od ul.11 Listopada) - 11 Listopada - Zwirki i Wigury - 25 Czerwca - Prazmowskiego/Dworzec PKS Poniatowskiego/Dworzec PKP (w kierunku przeciwnym petla dworca PKP) - Grzecznarowskiego - Al.Jana Pawla II - PRĘDOCINEK (ostatnia cześć trasy od skrzyżowania nowej ulicy z Al. Jana Pawła w miejscu obecnych łąk przy blokach. Nowa trasa będzie przedłużeniem ulicy Młodzianowskiej przy planowanym wiadukcie nad torami i dalej zachodnim skarajem osiedlka Ustronie w kierunku Prędocinka) Linia okólna nr 100: DW PKP Pl Dworcowy - Prażmowskiego - 25 Czerwca - Zwirki i Wigury 11 go Listopada - Szarych Szeregow - Mireckiego - Limanowskiego - 1905 roku - Dowkonta - Poniatowskiego - DW PKP Pl Dworcowy W tej trasie w zwiazku z planem przebudowy skrzyżowania 1905 r/Młodzianowska, można wprowadzić modyfikację i poprowadzić ją zamiast ulicami Limanowskiego i 1905 roku, ulicą Mariacką i Młodzianowską do 1905 rok a dalej bez zmian. I tak miałaby wyglądać siec tramwajowa w Radomiu z możliwością rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 21.02.06, 16:02 Nieźle Grzesiek...można zrobić jeszcze poprawki i jest możliwość rozbudowy. Jak będę miał czas może w sobotę to się pobawię i przeniosę te trasy na plan miasta i zaprojektuje mniej więcej przebieg torów. Może się coś uda w tym kierunku zrobić :-) Przypominam też, że po uruchomieniu lotniska na Sadkowie będzie potrzebny szybki przejazd do centrum Radomia a konkretnie pod dworce PKP i PKS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.infoplus.com.pl 21.02.06, 18:42 Wichajster i Gregory!!! mam do was pytanie- czy wy moglibys cie zadzialac w tej sprawie??? widze, ze jestescie konkretni i rzeczowi czytajac wasze opinie na ww temat. Tez chce pomoc!!! zrobmy cos!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 21.02.06, 19:17 Podejrzewam że nawet jak byśmy bardzo chcieli to we trójkę(nie wypowiadam się za Grześka bo nie wiem jakie jest Jego nastawienie w tej sprawie) nic nie zdziałamy. Potrzebna by była większa rzesza ludzi biorących udział w tej inicjatywie. Na początek proponuje zaplanować przebieg tras i przenieść je na plan Radomia( to jest już mniej więcej zrobione). A żeby rozkręcić „machinę” można by tym tematem zainteresować lokalne media np. jakaś gazetę, żeby przedstawiła plany na szerszą skalę. A co dalej na razie nie za bardzo wiem.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibol z plant Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.wavenet.pl 21.02.06, 19:25 To co piszecie w tym forum o tramwajach to są utopijne marzenia. Ja równiez jestem za tramwajem w Radomiu jednak spójrzcie realnie na temat, na to miasto ubogie, które generalnie można w miarę bezproblemowo przejechać samochodem w 15 min. Radom jest za mały i zbyt ubogi na tę inwestycję. Najpierw załatajcie dziury w jezdni. Zobaczcie jak drogo jest zbudoweać tramwaj w bogatej Warszawie. Ostatnio oddano 2 km ocinek z Bielan na Bemowo, który kosztował wiele milionów zł, awantury, dymisje i wieloletnie opóźnienie w realizacji, a tam jeżdzi tramwajami dziesiątki tys ludzi, inwestycja jest opłacalna w długim okresie, gdyż eliminuje kilometrowe korki. A w radomiu? Wystarczy 7 i 9 na lepszych autobusach i szersze jezdnie, być może pasy wyłączające dla autobusów (zasilane na na gaz ekologiczny) Sądzicie że w Radomiu będzie lepiej?. Wg mnie bardziej realny pomysł to lotnisko na Sadkowie i Maratońska na Wolanów.Ludzie Miasto kazimierzowskie się wali a wy o tramwajach? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wichajsterr Re: TRAMWAJE W RADOMIU 21.02.06, 19:30 Drogi przyjacielu nie martw się tramwajami one naprawdę usprawniły by ruch w mieście. Co do przejazdu w 15 minut to bym dyskutował ale po co... Nie martw się także kasą miejską nie jest taka pusta a na budowę tramwajów unia daje kasę po części, więc teraz tylko do roboty żeby tym tematem zainteresować lokalne władze i samych mieszkańców <myśli>... Może po wyborach samorządowych................... Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
domel_radom Re: tramwaje w Radomiu 23.02.06, 10:29 ja jestem ciekaw jak oni maja zamiar zbudowac te szyny?! jak w Warszawie sa szyny to przy 4 pasmowych ulicach. przeciaz to jest jak dodatkowe dwa pasy... nie mam pojecia jak to zbudowac. moze wy wiecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: tramwaje w Radomiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.06, 11:05 Tory nie zawsze ida przez miejsce do tego wyznaczone.Maga isc np przez ulice itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex METRO !!! IP: 82.139.44.* 23.02.06, 21:06 Rownie realne co tramwaje. ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: TRAMWAJE W RADOMIU IP: *.radom.pl 24.02.06, 16:10 ja cheę trolejbus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Będą tramwaje w Radomiu! IP: 213.199.199.* 15.03.06, 18:55 Witaj Gregor, Wichajster i inni chętni, którzy chcą pomóc. Jak już wcześniej opisywałem na tym forum sprawę komunikacji tramwajowej, to nadal jestem tego samego zdania, że można to zrealizować. Tylko trzeba konkretne działania. Trzeba będzie prasę zainteresować tym tematem. I nadal powtarzam (co jest prawdą) - UE finansuje 80% inwestycji. Tylko potrzebny jest projekt! Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Będą tramwaje w Radomiu! 15.03.06, 19:11 Pomysł radomskiego tramwaju trzeba podtrzymywać, nie gadać że juz tyle mówiono i mówiono, widocznie jeszcze za mało mówiono skoro tego tramwaju nie ma. Tramwaj dla Radomia to konieczność XXI wieku. Musimy sprostać temu zadaniu. Ja proponuję wniosek od UE o dofinansowanie inwestycji lub załozenie spółki z dużym koncernem np. Bombardierem. Wyglądałoby to tak; Bombardier ma 80-90% udziałów w spółce reszte miasto. Miasto zobowiązuje się do odkupowania od koncernu rocznie np. 2% udziałów. Problem tkwi jedynie w przekonaniu koncernu do wejścia w taką spółkę, ale np. miasto zobowiąże się że będzie kupować tabor od Bombardiera i np. system sterowania ruchem itp. Na podobnej zasadzie zadziałał Wrocław sprowadzając do siebie Volvo- miasto zobowiazało sie że bedzie kupować autobusy tej firmy. Warto nad tym pomyśleć. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Będą tramwaje w Radomiu! IP: 213.199.199.* 15.03.06, 19:14 Kolejna osoba myśląca, kolejna szansa na powodzenie tego pomysłu. Bravo, bravo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Będą tramwaje w Radomiu! IP: *.radom.net 14.04.06, 23:12 Dobry pomysł Andrzeju :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Re: Będą tramwaje w Radomiu! IP: *.infoplus.com.pl 14.04.06, 23:19 beda? powaznie??? to najlepsza wiadomosc przed pojsciem spac.... Comeback- mam do Ciebie pytanie prywatne... masz gg lub inny komunikator? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: PAULA IP: *.radom.net 14.04.06, 23:24 Witam! Ja nawiązałem do wątku Andrzeja. Ale do do tego też jestem pewien, że będą. Czytałaś moze mój post w wątku - Dla niedowiarków. Tam napisałem - jaką trase ma mieć pierwsza linia. To nie jest wymysł mojej wyobraźni, tylko pewne info z urzędu. Oczywiście - mam gg - tylko jak to napisac Ci??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Comeback IP: *.infoplus.com.pl 15.04.06, 13:30 tez nie wiem jak... to nie musi byc gg. Moze byc inny komuniukator: Tlen, Icq... chce z Toba porozmawiac, ale nie na tym forum. Masz jakis pomysl dot. kontaktu? Pozdrawiam, Jestem za tramwajami - bardziej niz Ty!!! chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Paula IP: *.radom.net 15.04.06, 14:14 Witaj! Już raz podawałem tu maila na tym forum - więc ponownie to uczynię - konrad.com@wp.pl Napisz mi maila - a tam Ci podam mój numer gg. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: za trams IP: *.infoplus.com.pl 15.03.06, 22:12 nawet nie wiecie jak bardzo sie ciesze. Pomoge jezeli sie przyda moja pomoc... a juz zaczynalam watpic w mieszkancow Radomia... a tu taka niespodzianka!!! wspolnymi silami moze nam sie uda!!! jestem bardzo za!!! autorka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: je..-tramwaje [...] IP: *.chello.pl 17.03.06, 18:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! do tego je... tramwaje IP: 213.199.199.* 17.03.06, 19:35 Oszczędź sobie i nam czasu - i wyłącz komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tram tramy IP: *.infoplus.com.pl 19.03.06, 11:48 sluchajcie - o tramwajach pojawil sie znowu kolejny watek!!! jest ich juz chyba z piec:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BLEKOTA ZE STOKU Re: tramy IP: *.chello.pl 19.03.06, 13:50 Koszty: 1. Kilometr linii tramwajowej kosztuje 10-15 mln zł. 2. Kolejny wydatek to zajezdnia: ok. 50 mln zł. 3. Tabor: nowoczesne wagony przegubowe jak Combino w Poznaniu czy Bombardier w Krakowie kosztują ok. 6 mln zł za sztukę. Potrzeba by ich było pewnie z 25. Tańsze, praktycznie za grosze, są pojazdy z niemieckiego demobilu - sprawdiły się w Krakowie, Poznaniu, Elblągu, Gorzowie, Grudziądzu - ale czy na nawej sieci nie powinny być nowe wagony? Wszak chodzi o podniesienie standardu podróżowania w porównnaniu z autobusami. 4. Wszystkie budowane teraz w Polsce i planowane linie ma wspólfinansować Unia Europejska w wysokości 50 proc. kosztow, choć są ponoc szanse na 70-procentową dotację). W tej chwili odcinki linii budują Poznań (w ścisłym centrum, m.in. na ulicy o podobnym charakterze jak Lipowa w Białymstoku) i Kraków (tunel tramwajowy pod dworcem z podziemnym przystankiem plus odcinkami linii doprowadzących do tunelu). W przyszłym roku zacznie się budowa kolejnego odcinka w 100-tysięcznym Elblągu, który ma już SZEŚĆ linii tramwajowych na sieci długości ok. 16 km. Warszawa również rozpoczyna budowę trasy z Bemowa na Chomiczówkę. Reasumując: koszt jest olbrzymi i nie na dzisiejsze czasy. Ale miasto, rozbudowując się, powinno mieć na uwadze możliwość terenową puszczenia linii w przyszłości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia Re: tramy 19.03.06, 15:02 Linia Tramwajowa z Bemowa do pętli Piaski a nie na Chomiczówkę już dawno został otwarta. Dokładnie 21 grudnia 2005 roku tramwaje pojechały od petli Nowe Bemowo ulicą Powstańców Śląskich, Reymonta do ulicy Broniewskiego (Piaski). Nie dawno bo kilka lub kilkanście dni temu Tramwaje Warszawskie ogłosiły dalsze inwestycje. I tak Tramwaj zostanie poprowadzony: - na Tarchomin od skrzyżowania ulic Marymonckiej i Pstrowskiego (trasa do Huty) w przciwnym kierunku przez planowany Most Północny, Modlińską do wspomnianego Tarchomina i Winnicy. - od petli Żerań Wsch. przez Modlińska na Tarchomin - z Bemowa przez Powstańców Śląskich w kierunku Górczewskiej, dalej Górczewską, prwdopodobnie Al Prymasa Tysiąclecia i Kasprzaka z odbudową nie używanego odcinka na tej ulicy, i chyba najwaniejsza i najdłuższa budowa lini na Wilanów którą zlikwidowano w momencie rozpoczęcia budowy mokotowskiego odcinka Wisłostrady (Ulica powsińska i Czerniakowska) 1974 r. Obecny projekt zakłada poprowadzenie torów inna trasą, od ulicy Banacha w stronę Żwirki i Wigury dalej po przecięciu tej ulicy, skrajem Pól Mokotowskich ulicą Rostafińskich, potem Rakowiecką z przecięciem Al. Niepodlegosci dalej aż do Puławskiej, Goworka, Spacerową, Belwedrską Sobieskiego. Budowa samego odcinka na Wilanów (11,7 km toru podwójnego),koszt około 215 mln zł do tego zakup 39 niskopodłogowych wagonów przegubowych, koszt ok. 312 mln zł . Realizacja planowana jest na lata 2011-2013, TW zamierza wystąpić o dofinansowanie z UE na ten cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: tramy IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.03.06, 20:43 Obecnie w Radomiu autobusy nie mają kogo wozić, a wy chcecie pompować setki milionów złotych w tramwaj, jak by nie było w tym mieście naprawdę dużych potrzeb. Ta dyskusja przypomina mi rozważania o budowie mostu, bo mosty są gdzie indziej i świadczą o wielkomiejskości. A że nie ma rzeki to? To nic . Stworzymy i rzekę. Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Re: tramy 19.03.06, 21:27 Wystarczy udać się na czytelnie PR i poczytać Technikę Transportu Szynowego czy Świat Kolei, żeby przekonać się, że tramwaje przeżywają renesans w Europie. Nowe linie powstają nawet w miastach gdzie zostały całkowicie zlikwidowane (Ateny, Barcelona, Bordeaux, Genewa, Heilbronn, Londyn, Nantes, Paryż, Saarbrücken, Strasburg, Tacoma) W Radomiu mógłby zdać egzamin tramwaj dwusystemowy, który obsługiwałby nie tylko nasze miasto ale i pobliskie Pionki (z nowymi przystankami we Wrzosowie) Kozienice czy nawet Szydłowiec (oczywiście pod warunkiem dobudowania torów do centrum miasta) Dzięki większemu zasięgowi jego eksploatacja była by jeszcze bardziej płacalna. Polecam: pl.wikipedia.org/wiki/Tramwaj_dwusystemowy www.transport.most.org.pl/koltram/prod03.htm www.ekoklub.wroclaw.pl/index3.php?link=l49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LP Re: IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 19.03.06, 22:00 Totalny brak poczucia realizmu. Tramwaj od Szydłowca do Pionek?! A we wtorek na Pl. Zwycięstwa wylądują marsjanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gregory_z_radomia udzielenie się w temacie na który nic się nie wie 19.03.06, 22:28 To raczej brak znajomości tematu z Twojej strony i udzielenie się na temat na który wogóle nic się nie wie. Projek lini tramwajowej połączonej z linią kolejową, tworzacy tzw szybka kolej miejską tak jak np w Trójmieście, Warszawie lub w aglomeracji Śląskiej został juz bardzo dawno. Kolejka miałaby jeżdzić od Pionek i Kozienic do Szydłowca i Wieniawy i być połaczona z siecią miejską przy dworcu gdzie w planach takze jest stworzenie centrum przesiadkowego. O całym projekcie jest już wspomniane w tym temacie. Więc zanim zabierzesz głos i skrytykujesz, wykpisz to najpierw sie zapoznaj z tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: LP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 08:13 O ile perspektywy budowy linii tramwajowych w centrum Radomia i samą efektywność takiego rozwiązania w obecnej strukturze funkcjonalno-przestrzennej miasta widzę raczej blado -to powiązanie węzłów strefy zurbanizowanej Radomia za pomocą autobusu szynowego/tramwaju/szybkiej kolejki/czy jak chciał zwać w miarę szybki i pojemny środek transportu wykorzystujący istniejącą infrastrukturę kolejową, wydaje się bardzo sensowne z wielu względów. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
pitagor Tramwaj dwusystemowy 28.03.06, 10:17 tiny.pl/mv8v Tramwaj plus metro i pociąg we Wrocławiu Rewolucyjne zmiany w podróżowaniu po mieście proponują wrocławscy urzędnicy. Sposobem na wrocławskie korki ma być szybki tramwaj, który mógłby ominąć centrum tunelami, a za miasto wyjechać po torach kolejowych. Tak obrazowo przedstawia nowy projekt komunikacyjny dziennikarz wrocławskiego oddziału „Gazety Wyborczej”: „Mieszkasz na Psim Polu, a chcesz zrobić szybkie zakupy w którymś z bielańskich marketów? Proszę bardzo – łapiesz na stacji kolejowej tramwaj kursujący co kwadrans i już po kilkunastu minutach mkniesz ul. Kołłątaja przez centrum. Tu dosiada się koleżanka z Kozanowa – minutę temu wysiadła z podobnego tramwaju. Chwilę marudzi, bo od Dworca Świebodzkiego jechała w strasznym ścisku. Okazuje się, że tylko przez jeden przystanek. Na podziemnej stacji "Plac Wolności" różnojęzyczny tłum melomanów przybyłych ze stacji "Lotnisko" wysiadł i rzucił się na schody ruchome prowadzące do sali koncertowej. Na przystanku pod Dworcem Głównym też wsiada wielu pasażerów. Na szczęście luźniej się robi jeszcze zanim tramwaj wyjedzie z Bardzkiej na tory kolejowe prowadzące do Bielan Wrocławskich. To już ostatni etap podróży – za stacją Wrocław Klecina szybki pojazd skręca w prawo i po niespełna 40 minutach jazdy od startu można z niego wysiąść.” Takiego połączenia Wrocław może doczekać się w ciągu kilku lat. Robocza nazwa pomysłu: "tramwaj plus". W urzędzie miejskim pracuje nad nim powstała niedawno sekcja ds. rozwoju transportu szynowego. Zbigniew Komar, jej szef: – Dążymy do stworzenia kolei aglomeracyjnej, ale trasy kolejowe omijają niektóre duże osiedla. Do nich trzeba doprowadzić szybki tramwaj. Wyróżniałby go lepszy, bardziej pojemny tabor. Jeździłby wyłącznie po wydzielonych torowiskach. Na wszystkich liniach światła dawałyby mu pierwszeństwo przejazdu. Dodatkowym bonusem dla pasażerów byłaby elektroniczna informacja. Trasy dla "tramwaju plus" są jeszcze opracowywane, ale już wiadomo, że mogą to być planowane nowe połączenie na Kozanów, na Nowy Dwór i lotnisko. Na razie specjaliści rozważają wiele wariantów połączeń. Zbigniew Komar: – Planowana od dawna trasa na Gaj może być podstawą nowej linii północ-południe. Z ulicy Bardzkiej, w rejonie Borowskiej, musiałaby przejść tunelem pod Stawową, w pobliżu Dworca Głównego. Tramwaj na powierzchnię wróciłby na ul. Kołłątaja. Dalej na Kowale. W innej wersji rozpatrywany jest przejazd przez ulicę Mickiewicza. Tunele (drugim tramwaj miałby jeździć pod fosą od Dworca Świebodzkiego do pl. Wolności, w kierunku Teatralnej) mają przyspieszyć przejazd przez centrum. Maciej Kruszyna z Politechniki Wrocławskiej, jeden z autorów pomysłu: – Żeby tramwaj plus dorównał kolei aglomeracyjnej, musi być szybki. A niektóre z proponowanych tras powinny być wydłużone poza granice miasta. Można do tego wykorzystać tory kolejowe. Obecne propozycje: wykorzystanie linii kolejowej od stacji Wrocław Sołtysowice i linii do Bielan Wrocławskich. – Ta ostatnia będzie atrakcyjna, jeśli gmina Kobierzyce pozwoli przeciągnąć połączenie kolejowe w pobliże centrów handlowych. Inaczej ludzie nie będą chcieli jeździć – zastrzega Zbigniew Komar. Przejścia na tory kolejowe i budowa tuneli to jednak kolejne etapy rozbudowy "tramwaju plus". Inwestycje są kosztowne. – Musimy mieć sensowne projekty rozbudowy naszej komunikacji. Tylko wtedy zdobędziemy na jej rozwój pieniądze z Unii Europejskiej – mówi Zbigniew Komar. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: Tramwaj dwusystemowy IP: *.radom.net 28.03.06, 15:18 Jako ciekawostkę podam, że w latach 1911 - 1916 były budowane tunele we Wrocławiu, gdyż Niemcy chcieli uruchomić tam linię metra. Tę nieprawdopodobną nowinkę przekazał nam na wykładach dr S....... . Ponoć też jest projekt metra w Łodzi i Krakowie. I jako pewniaka należy podać info, że od 2008 roku Szwajcarzy będą budować podziemną kolejkę na trasie Kraków - Zakopane. Fajnie, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i za TRAM IP: *.infoplus.com.pl 07.04.06, 16:11 bardzo za!!! czy cos sie w tej sprawie zmienia? kiedy sie dowiemy czy cos sie da zrobic? czy cos sie uda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: TRAM IP: 213.158.197.* 07.04.06, 17:33 ja bym widzial linie Uniwersytet - Dworzec PKP - Lotnisko.. np. tak: Uniwersytet WACYN - Przytycka - Okulickiego - Limanowskiego - (Narutowicza - Kościuszki) lub (Mariacka - Modzianowska ale to drozszy wariant) - 1905 roku - Dowkonta - Plac Dworcowy - Poniatowskiego - Czachowskiego - Żeromskiego - Lubelska az do lotniska... hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: TRAM IP: *.radom.net 07.04.06, 18:11 Już opracowane są trzy linie: 100 - Józefów - Osiedle Południe 101 - Lotnisko - Osiedle Prędocinek 102 - Lotnisko - Osiedle Halinów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: TRAM IP: *.radom.net 07.04.06, 18:13 Z tym, że linia 101 - Lotnisko - Osiedle Prędocinek by przebiegała w kierunku północnym - tzn. m.in. przez Osiedle Gołębiów i ul. 11 Listopada, a nie, jak się może innym wydawać, że tylko przez samą al. Wojska Polskiego w kierunku M1. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: TRAM IP: *.infoplus.com.pl 07.04.06, 18:55 no tak... brzmi rewelacyjnie. Ale kiedy ktos kto moze podjac decycje ostateczne przeczyta to o cyzm piszemy i zaczna sie jakies dzialania w tej sprawie??? moze trzeba skierowac jakies pismo w tej sprawie do prezydenta? my tu mozemy wiele zaplanowac... pytanie brzmi czy ktos na to zwroci nalezyta uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: TRAM IP: *.radom.net 07.04.06, 18:58 Dlatego też tu na forum szukamy ludzi, którzy nie będą się ograniczali jedynie do wypowiedzi na forum. A pismo trzeba będzie wysłać. Poza tym dobrze by było, gdybyśmy poprosili radomską redakcję Gazety Wyborczej, by poruszyła ten temat na swoich łamach. Liczne wypowiedzi na temat tramwajów w Radomiu, świadczą o tym, iż większość ludzi chce takiej inwestycji. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszek Re: TRAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.06, 07:01 Bardzo dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rad Re: TRAM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 13:19 Na początek powinny tramwaje jezddic na Kelles-Krauza bo to jego pomysł.Czy to rodzina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Re: TRAM IP: 213.199.199.* 29.05.06, 18:00 Czy rodzina - to nie wiem. Ale tam raczej bym nie polecał budowania torów, bo zauważ, że na 25 Czerwca są cholerne korki. A Kelles - Krauza słynie tez z dużych korków - szczególnie po godz. 13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: COMEBACK!!!! Ola IP: 213.199.199.* 29.05.06, 17:50 Myślę, że napisanie pisma do Prezydenta Radomia może być juz pierwszym krokiem do sukcesu. Dobrze by było, gdyby pod nasza petycją podpisała się duża liczba osób. Na pewno mielbyśmy duże wsparcie ze strony Radomian. Jak słyszałem w urzędzie - miasto ponoć w przyszłym roku złoży dokumenty, które pozwolą ubiegać się o dofinansowanie tej inwestycji. A jest o co walczyć - bo UE może zwrócić aż 75% kosztów inwestycji. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś