Dodaj do ulubionych

Polityka krajowa

08.03.06, 08:55
Lotnisko w centrum Polski: miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3200156.html
Obserwuj wątek
    • pixi19 Re: Polityka krajowa 08.03.06, 09:07
      PiS straszy: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3199796.html
      • gargli Re: Polityka krajowa 08.03.06, 12:50
        pakt stabilizaczyjny z "wielkim andrzejem" i "pieknym romanem" od samego
        początku był pomysłem urojonym. Wmoich oczach PiS stracił bardzo wiele wiążąc
        się z partiami rządzonymi przez tak nieodpowiedzialne i nieobliczalne osoby..
        • moher42 Re: Polityka krajowa 08.03.06, 21:10
          ... na razie to wychodzi cyrk a nie rzadzenie. Jedynie Marcinkiewicz wychodzi
          z tego z twarzą ale on sam nic nie zrobi. cze!
    • pixi19 Re: Polityka krajowa 11.03.06, 16:59
      Samoobrona przygotowuje sie do wyborów samorzadowych wizyta Leppera w Radomiu:
      miasta.gazeta.pl/radom/1,35219,3206102.html
      • moher42 Re: Polityka krajowa 20.03.06, 19:48
        <<<takie były poczatki:
        img81.imageshack.us/my.php?image=index8jk.swf&width=1024 a ciekawe jaki
        koniec?? narka!
    • gargli Re: Polityka krajowa 20.03.06, 23:16
      Chciałbym poruszyć pewną kwestię, a mianowicie co myślicie o energii atomowej w
      Polsce?? Jak się na to zapatrujecie??

Moim zdaniem bez takiej energii nie ma możliwości szybkiego rozwoju. Każda
      gospodarka aby wskoczyć na wyższy bieg, by się nie dusić potrzebuje energii
      atomowej. Technologie możnaby zakupić np od Szwecji(ze względu na neutralność).
      Elektrownie taką mamy tuż za miedzą, (Czechy) więc sceptycy już powinni się bać.
      Przy obecnych technologiach JEST BEZPIECZNA, nie niszczy środowiska naturalnego
      i jest tania. Inną sprawą jest pozwolenie na to z UE.
      Czekam na opinie
      • raven32 Re: Polityka krajowa 21.03.06, 01:08
        Gargli twój post to doskonały przykład totalnej ignorancji i braku znajomości
        tematu... Każdy z twoich argumentów mogę podważyć i na każdy mógłbym napisać co
        najmniej stronę udowadniając że nie masz racji. Ograniczę się jednak do kilku
        zdan:
        1) W publikacjach które piszą ludzie choć trochę znający się na rzeczy nie
        pisze się o energi (czy elektrowni) atomowej, lecz o energii jądrowej(ew
        nuklearnej), jako że energia ta powstaje w wyniku reakcji na poziomie
        składników jądra atomowego a nie samych atomów. Żeby jednak nie było że czepiam
        się nazwy (bo i tak większość ludzi mówi i pisze tak jak ty), to potraktujcie
        to tylko jako dygresję lub ciekawostkę (nie będę się więcje czepiał
        nazewnictwa).
        2)
        "> Moim zdaniem bez takiej energii nie ma możliwości szybkiego rozwoju. Każda
        > gospodarka aby wskoczyć na wyższy bieg, by się nie dusić potrzebuje energii
        > atomowej. "
        A czy prąd elektryczny uzyskany z elektrowni jądrowej różni się czymś od tego
        uzyskanego z konwencjonalnej węglowej?? Totalna bzdura !! Gdyby budowa
        elektrowni jądrowych była tak zbawienna dla gospodarki kraju to np Rosja,
        Ukraina albo Litwa (gdzie ok 70% energii uzyskiwanych jest z elektrowni
        jądrowej w Ignalinie) byłby potęgami gospodarczymi, a skądinąd wiemy że tak nie
        jest.
        3)
        ">Technologie możnaby zakupić np od Szwecji(ze względu na neutralność)."
        A od kiedy to Szwecja należąca do NATO i Unii Europejskiej jest neutralna
        ?? A paliwo do elektrowni też mielibyśmy kupować w Szwecji ??
        4)
        "> Elektrownie taką mamy tuż za miedzą, (Czechy) więc sceptycy już powinni się
        bać"
        Są także elektrownie w Niemczech, na Słowacji, Litwie, Ukrainie, we wspomnianej
        przez Ciebie Szwecji... no i co z tego? Na Białorusi mamy dyktaturę Łukaszenki,
        może więc z tego powodu wprowadzimy ją też u nas (idąc tym tokiem myślenia).
        Napweno ucieszyłby się z tego matrix1333, bo od tego byłoby niedaleko do jego
        upragnionej monarchii. O sceptykach napiszę pod koniec mojej wypowiedzi.
        5)
        "> Przy obecnych technologiach JEST BEZPIECZNA, nie niszczy środowiska
        naturalnego"
        W zasadzie na to mógłbym odpisać tylko jedno słowo, a mianowicie CZARNOBYL
        (chyba słyszałeś nie?), ale wtedy bym postąpił jak sceptyk, pozatym akurat w
        tym punkcie masz najwięcej racji, mimo to ryzyko (choćby minimalne) zawsze
        pozostaje (nie zapominajmy że el. jądrowe mogą się stać celem ataków
        terorystycznych). Co do bezpieczeństwa dla środowiska to jesteś w błędzie,
        bowiem składowanie odpadów z elektrowni jądrowych jest kosztowne i trudne
        (aczkolwiek wykonane odpowienio faktycznie nie stwarza zagrożeń).
        6)
        "> i jest tania"
        Wiesz ile wpakowano w budowę eletrowni w Żarnowcu?? (nie wtajemniczonym
        wyjaśniam że jej budowę przerwano po katastrofie w Czarnobylu). Otóż koszt
        budowy wyniósł ok 2 mld (miliardów) dolarów (a wybudowano praktycznie same
        fundamenty !). Nie sądzę aby budżet państwa (pomijając już fakt że energetyka
        jest obecnie prywatyzowana) stać było na takie ogromne wydatki.
        7)
        ">Inną sprawą jest pozwolenie na to z UE."
        O unormowaniach prawnych dotyczących wykorzystania energii jądrowej w UE,
        niewiele jest mi wiadomo więc nie będę się wypowiadał teraz na ten temat.

Podsumowując, może się wydawać że jestem totalnym przeciwnikiem wykorzystywania
        energii jądrowej, ale tak naprawdę tak nie jest. Jestem jak najbardziej za gdyż
        rozwiązałoby to w znacznej części problemy energetyczne z jakimi boryka się
        współczesny świat. I UWIERZ MI Gargli że gdyby nie ignoracja i bezmyślne
        wypowiedzi ludzi takich jak Ty, na które powołują się potem prawdziwi
        przeciwnicy energii jądrowej, była by ona znacznie szerzej wykorzystywana i
        więcej środków by szło na nowe technologie w tej dziedzinie, zamiast na kolejne
        odwierty w targanym wojnami Bliskim Wschodzie. Przepraszam jeśli którąkolwiek z
        moich wypowiedzi cię uraziłem. Gdyby ktoś był bardziej zainteresowany tym
        tematem mogę rozwinąć parę głównych myśli choć uważam to za bezcelowe pownieważ
        w necie jest dosyc publikacji na ten temat. Pozdrawiam.
        -------------------------
        "Cóż to za smutna epoka, w której łatwiej rozbić atom, niż zniweczyć przesąd."
        • nemne Re: Polityka krajowa 21.03.06, 09:01
          Dlatego trochę zdziwiła mnie Twoja tak ostra reakcja na poruszony przez
          <gargli> temat i nawet trochę się cieszę, że to mnie nie spotkało, bo (nie
          obrażaj się), ale podzielam tu stanowisko <gargli> i dla mnie też jest
          to "energia atomowa".
          Dlatego:
          1. Również moim zdaniem prąd uzyskany z elektrowni atomowej (wybacz mi
          nazewnictwo) rzeczywiście nie różni sie od uzyskanego z elektrowni węgla
          kamiennego czy brunatnego.
          2. Jakoś nie słyszę, aby gdzieś zamykano elektrownie atomowe
          3. Mam nadzieję, że tu to się zgodzisz, że "tradycyjne" surowce za iles tam lat
          sie wyczerpią, podczas gdy energia jądrowa .......
          4. To że wymienione przez Ciebie kraje nie są potęgami gospodarczymi świadczy o
          czym innym. Kiedyś było takie powiedzenie, że wprowadzić gospodarkę
          socjalistyczną na Saharze to po jakimś tam czasie zabraknie tam piachu.
          5. Z kolei wszystkie kraje wysoko rozwinięte należące do grupy G-8 posiadają
          elektrownie atomowe.
          6.Przyklad Czernobyla, jest złośliwością z twojej strony, ponieważ na świecie
          jest przeszło 100 ( o ile nie dużo więcej) takich elektrowni, technologicznie
          nowocześniejszych i coraz bardziej bezpiecznych. Pondato katastrofa w
          Czernobylu była w 1986r. a więc najbliższe lata to lata największego kryzysu w
          Polsce i lata początku rozpadu całego u pojałtanskiego układu. Dlatego na
          wstrzymanie budowy „Żarnowca” to właśnie miało wpływ jak i co oczywiste, to
          byłaby to taka sama technologicznie przestarzała już w momencie budowy
          elektrownia co w Czarnobylu.
          7. Wg Ciebie Szwecja nie jest neutralna bo należy do NATO i UE.
          <raven32> tutaj to Ty dałeś "plamę", bo o ile Szwecja należy do UE, to na pewno
          SZWECJA NIE NALEŻY DO NATO.
          8. Przyznaję, też wg twojej terminologii jestem w tym temacie "ignorantem", to
          jednak uważam ze jest to przyszłość (co najmniej najbliższa) energetyki i
          chcemy czy nie chcemy, czy koszty będą takie czy inne to sytuacja zmusi Polskę
          do budowy takiej elektrowni. Technologicznie nowocześniejszych i coraz
          bardziej bezpiecznych. Z kolei właśnie Szwecja należy do krajów gdzie bardzo
          dba się o ochronę i czystość środowiska.
          To na razie tyle.
          Pozdrawiam Cię - <nemne>

• nemne Re: Polityka krajowa 21.03.06, 09:03
            "Ucieło" mi początek wcześniejszego wpisu, który zaczynał się:

Witaj <raven32>
            Musze przyznać się, że doskonale znany Ci jest temat "energii jadrowej", jednak
            dla mnie (tak jak i zapewne <gargli>) jest to w potocznym rozumowaniu energia
            atomowa. (no cóz nie jestem tu specjalistą jak i zapewne większość
            forumowiczów).
            • raven32 Re: Polityka krajowa 21.03.06, 12:57
              Witaj Nemne. Widzę że nie dowierzasz mi jeśli chodzi o nazewnictwo, wejdz więc
              sobie np. na wikipedię i wpisz tam elektrownia atomowa i zobaczysz że
              przeniesie cię do hasła elektrownia jądrowa. Nie czepiajmy się jednak już
              więcej nazw, gdyż określenie elektrownia atomowa weszło już tak w użycie że
              wszyscy wiedzą o co chodzi (podobnie zresztą jak zwrot "cofać do tyłu" :]).
              Mylisz się co do tego że elektrownie jądrowe nie są zamykane, bowiem właśnie w
              bogatych krajach tak się dzieje (bo ich na to stać), z uwagi m.in. na silne
              prostesty tzw. "zielonych" (na końcu zamieszczę linki do stron potwierdzających
              to co piszę).
              Owszem masz rację, konwencjonalne paliwa za kilkadziesiąt (a może już
              kilkanaście) lat wyczerpią się i świat pogrąży się w wojnach o resztki surowców
              (co w zasadzie już się zaczyna).
              W 2000 roku na świecie było ok. 400 działających reaktorów jądrowych
              produkujących ok 16% z całości energii produkowanej na świecie. Oczywiście
              obecnie budowane elektrownie są dużo bezpieczniejsze od choćby tej zbudowanej w
              Czarnobylu. Przypomnę jednak że przed Czarnobylem była awaria reaktora w Three
              Miles Island w USA (1979 r.) gdzie na szczęście nie doszło do skażenia
              atmosfery.
              Owszem popełniłem wielką gafę twierdząc że Szwecja należy do NATO, ale tak
              czasami jest jak się pisze posty o 1:00 w nocy :], tutaj zwracam honor
              gargliemu chociaż nie bardzo rozumiem o co mu chodziło z tą
              całą "neutralnością" i jak to się ma do budowy reaktorów jądrowych.
              Nie sądzę aby w Polsce powstał w ciągu najbliższych 20 lat reaktor jądrowy z
              racji tego że energetykę się obecnie prywatyzuje (jeśli już jej większa część
              nie jest w rękach prywatnych), więc państwo nie wyłoży pieniędzy na taką
              inwestycję (choćby nawet je miało, a są to astronomiczne kwoty), a inwestor
              prywatny tym bardziej.

I jeszcze parę słów, bo widzę Nemne że nie zrozumiałeś co chciałem wykazać w
              swojej poprzedniej wypowiedzi. Jestem jak najbardziej za wykorzystaniem energii
              jądrowej u nas w kraju, z racji że jest ona o wiele mniej szkodliwa dla
              środowiska niż konwencjonalne pozyskiwanie energi z paliw kopalnych (niestety
              niekótrym ludziom trudno jest uwierzyć że elektrownia węglowa jest bardziej
              promieniotwórcza niż jądrowa). Niestety Czarnobyl zrobił swoje i ludzie boją
              się reaktorów jądrowych jak ognia. Także większość działaczy na rzecz ochrony
              środowiska naturalnego jest im przeciwna. To głównie dlatego w bogatych krajach
              Europy nie buduje się już praktycznie reaktorów a nawet je się zamyka (zamiast
              tego energia jest kupowana od biedniejszych państw gdzie pozyskuje się ją w
              elektroniach na paliwa kopalne). Cieszę się że jak widzę nie wszyscy mają takie
              fobie, ale z kolei martwi mnie to że mało kto wie jakie są prawdziwe zagrożenia
              związane z wykorzystaniem energii jądrowej. Myślę że faktycznie jeśli nie
              zostanie wymyślone lepsze źródło pozyskiwania energii (może elektrownia
              termojądorwa ?) to za kilkanaście lat będą powstawać nowe reaktory, także w
              Europie.
              Oto kilka obiecanych linków dla zainteresowanych tematem:
              library.thinkquest.org/19662/high/pol/environment.html
              info.ellaz.pl/GazetaEl.nsf/0/405068905642fb95c1256d7400223bc5?OpenDocument
              www.kbn.gov.pl/pub/kbn/eureka/0436/102awarie.html
              i oczywiście www.wikipedia.pl
              PS. Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, po prostu interesowałem się
              tematem przez dosyć długi czas i cieszę się że mogę się teraz wypowiedzieć.

--------------------------------------------------------------------------------
              "Cóż to za smutna epoka, w której łatwiej rozbić atom, niż zniweczyć przesąd."
              • nemne Re: Polityka krajowa 21.03.06, 14:22
                Witaj <raven32>
                Otóż, ja Ci dowierzam, że takie jest fachowe nazewnictwo.
                Co do pozostałych faktów to też okazuje się, że cała nasza trójka biorąca
                udział w tej dyskusji ma takie samo zdanie.

Chociaż co do nazewnictwa, to przypomina mi się taki dowcip:
                Do sexshopu (nie wiem czy dobrze napisalem) weszła klientka, która chciałaby
                kupić najnowszy model wibratora.
                Sprzedawca zachwala kilka modeli, ale ona ciągle jest niezadowolona i
                ciągle "najnowszy model".
                No to sprzedawca okazuje jej najpierw zwykły model. Ona ciągle niezadowolona i
                ciągle "najnowszy model".
                No to sprzedawca pokazuje jej model na baterie ale ona się pyta czy to na
                baterie, które można naładować.
                Okazuje się, że nie. No to ona ciągle niezadowolona. W końcu stojący obok facet
                mówi jej:
                "Pani pozwoli, że zaproponuję jej najnowszy model - o napędzie ...."jądrowym".

Pozdrawiam - (nemne)
                • raven32 Re: Polityka krajowa 21.03.06, 14:59
                  No cóż skoro budzi to takie skojarzenia to może faktycznie nazywajmy to po
                  twojemu. Pozdrawiam.
                  • gargli Re: Polityka krajowa 22.03.06, 00:43
                    witam <raven 1500 100 900>

Odpowiedź na Twój post z 21.03.06, 01:08

1. „Gargli twój post to doskonały przykład totalnej ignorancji i braku znajomości
                    tematu...”
                    powiedz mi czym jest i w jaki sposób się przejawia ta moja „totalna ignorancja”

2. „Każdy z twoich argumentów mogę podważyć i na każdy mógłbym napisać co
                    najmniej stronę udowadniając że nie masz racji”
                    Nie mam racji, że ta energia jest dużo tańsza w produkcji?? Powiedz mi jak
                    wydajna jest jedna elektrownia jądrowa, ile energii węglowych może zastąpić

3. „A czy prąd elektryczny uzyskany z elektrowni jądrowej różni się czymś od tego
                    uzyskanego z konwencjonalnej węglowej??”
                    A czy mi chodzi o inny prąd w gniazdku?? Otóż chodzi mi o koszty związane z
                    produkcją a nie o „inny” prąd.

4. „Gdyby budowa
                    elektrowni jądrowych była tak zbawienna dla gospodarki kraju to np Rosja,
                    Ukraina albo Litwa (gdzie ok 70% energii uzyskiwanych jest z elektrowni
                    jądrowej w Ignalinie) byłby potęgami gospodarczymi, a skądinąd wiemy że tak nie
                    jest”
                    Podaj mi przykłady państw które są dobrze rozwinięte a nie mają energii, może
                    któreś z G8??

5. Co do Szwecji to obaj daliśmy ciała, więc koniec tematu...

6.” Na Białorusi mamy dyktaturę Łukaszenki,
                    może więc z tego powodu wprowadzimy ją też u nas (idąc tym tokiem myślenia).
                    Napweno ucieszyłby się z tego matrix1333, bo od tego byłoby niedaleko do jego
                    upragnionej monarchii.”
                    Białorusi i ustrojów politycznych w to nie mieszaj, jestem za demokracją i
                    przeciwko monarchii...

7” Co do bezpieczeństwa dla środowiska to jesteś w błędzie,
                    bowiem składowanie odpadów z elektrowni jądrowych jest kosztowne i trudne
                    (aczkolwiek wykonane odpowienio faktycznie nie stwarza zagrożeń).”
                    Węglowe powodują większe skażenie środowiska z tego co wiem... Masz szczęście że
                    dodałeś ten nawias, bo bym cię zjechał jako tego „znawcę tematu”

8. „Wiesz ile wpakowano w budowę eletrowni w Żarnowcu?? (nie wtajemniczonym
                    wyjaśniam że jej budowę przerwano po katastrofie w Czarnobylu). Otóż koszt
                    budowy wyniósł ok 2 mld (miliardów) dolarów (a wybudowano praktycznie same
                    fundamenty !). Nie sądzę aby budżet państwa (pomijając już fakt że energetyka
                    jest obecnie prywatyzowana) stać było na takie ogromne wydatki.”
                    A czy będzie nas stać na płacenie za energię w niedługim czasie cen
                    kosmicznych(gdy surowce naturalne będą się kończyć??

9. "...I UWIERZ MI Gargli że gdyby nie ignoracja i bezmyślne wypowiedzi ludzi
                    takich jak Ty, na które powołują się potem prawdziwi przeciwnicy energii
                    jądrowej, była by ona znacznie szerzej wykorzystywana i więcej środków by szło
                    na nowe technologie w tej dziedzinie, zamiast na kolejne odwierty w targanym
                    wojnami Bliskim Wschodzie..."

Niestety nie zrozumiałem tej części Twojej wypowiedzi. Choć zapewniam Cię ze nie
                    mam zamiaru Cię urazić...

Pisałem ten post, by zakomunikować taki problem, rozpocząć taką dyskusję,
                    porozmawiać z ludźmi na ten temat. Wiesz... fajnie że się tym interesujesz i
                    znasz się na tym, ale nie musisz walić takiego cfaniaka na dzień dobry.

Pozdrawiam
                    -------------------------------------------
                    Ludzie się przyp...ją a średnio rozumieją co piszą i czytają...
                    • gargli Re: Polityka krajowa 22.03.06, 01:02
                      sorka <raven> będe ostrożny i już nigdy nie napisze inaczej niż: "elektrownia
                      atomowa" lub "energia jądrowa" :D
                      • raven32 Re: Polityka krajowa 22.03.06, 14:05
                        Witaj gargli. Nie zgrywam cfaniaka, jak napisałeś, ale masz rację niepotrzebnie
                        napisałem parę ostrych słów pod Twoim adresem, za co przepraszam. Cieszę się że
                        napisałeś bardziej obszerną wypowiedz, bo ta pierwsza naprawdę była nieścisła i
                        wynikało z niej sporo rzeczy których zapewne nie miałeś na myśli robiąc ten
                        wpis (choćby "Każda gospodarka aby wskoczyć na wyższy bieg, by się nie dusić
                        potrzebuje energii atomowej" -z czego można wysnuć wniosek jakoby energia
                        jądrowa była wykorzystywana bezpośrednio a nie zamieniana na elektryczną, taką
                        samą jak z elektrowni węglowych). Żałuję teraz również tego że zareagowałem tak
                        szybko, bo w przeciwnym razie dyskusja byłaby napewno ciekawsza gdyby się
                        włączyło kilka osób więcej (zwłaszcza przeciwników energii jądrowej).

Odpowiadając na Twoje pytania to energia jądrowa jest 10 razy tańsza od energii
                        pozyskiwanej z gazu ziemnego i około 100 razy tańsza od energii pozyskiwanej z
                        węgla, elektrownia nuklearna o mocy 1000MW potrzebuje rocznie około 30 ton
                        paliwa, podczas gdy elektrownia węglowa o takiej samej mocy potrzebuje 3 · 10**6
                        (trzy razy dziesięć do potęgi 6(czyli trzy MILIONY (!!))) TON paliwa. Niestety
                        nie posiadam wiadomości ile eletrowni węglowych może zastąpić jedna nuklearna
                        (jądrowa lub jak już wolicie atomowa), ale jeśli znajdę czas to się dowiem i
                        napiszę.
                        Masz znowu rację pisząc że wkrótce może nas być nie stać na płacenie za
                        kończące się paliwa kopalne, i elektrownie nuklearne rozwiązałyby w znacznej
                        części ten problem, ale niestety jak pisałem wcześniej w państwie polskim nie
                        ma instytucji (łącznie z państwem polskim) która by budowę elektrowni mogłaby
                        sfinansować(nawet jeśli to zwracałaby się latami). Ponadto opinia publiczna
                        zrównałaby z ziemią pomysłodawcę takiego projektu, nad czym bardzo ubolewam (i
                        przez co dałem upust swojej frustracji niestety na Tobie).

Co do posiadania przez państwa G8 elektrowni nulkearnych to jest to fakt, ale
                        również faktem jest że w żadnym rozwiniętym państwie Europy Zachodniej nie
                        buduje już się elektrowni jądrowych, a w części się je zamyka (głównie ze
                        względu na protesty "zielonych").
                        Pamiętaj również Gargli każdy medal ma dwie strony, a energia jądrowa jest
                        bardzo niebezpieczna jeśli nie zostaje wykorzystana w odpowiedni sposób.
                        Pozostaje najpoważniejszy problem pozbywania się odpadków, (tutaj jednak
                        najnowsze technologie, choć kosztowne pozwalają zmniejszyć zagrożenie do 0).

Zachęcam wszystkich do wypowiedzi na ten temat, zwłaszcza przeciwników energii
                        nuklearnej. Pozdrawiam
                        • gargli Re: Polityka krajowa 22.03.06, 15:15
                          Witam <raven32>

Ciesze się że okazałeś się człowiekiem na poziomie. Niewiele osób w dzisiejszym
                          świecie pamięta jeszcze słowo przepraszam. Też powinienem przeprosić między
                          innymi za to 1500 100 900 przy nick-u.

Co do naszej rozmowy o energii jądrowej:
                          Moje podejście do tego tematu do tej pory było ściśle ekonomiczne. Poszerzyłem
                          swoje choryzonty na ten temat, lecz wciąż z racji tego że nie znam się zbytnio
                          na fizyce i chemii, najważniejsze dla mnie są aspekty ekonomiczne. Z tego co
                          wiem i doczytałem też w linkach od Ciebie to owszem zamyka się w krajach
                          rozwinietych reaktory, lecz są to reaktory przestarzałe. Nigdzie nie jest
                          powiedziane że będzie odstępstwo od tego sposobu pozyskiwania energii w
                          najbliższych latach.

Owszem, elektrownie atomowe są niebezpieczne i mogą stanowiś zagrożenie, lecz
                          jeśli chodzi o dbałość o środowisko naturalne to zapewniam że są o wiele mniej
                          szkodliwe od tradycyjnych "węglówek". Jest jeszcze jeden problem - to
                          przypominany co chwile przez Ciebie problem z odpadami radioaktywnymi. Naukowcy
                          na całym świecie szukają taniego rozwiącznia więc zanim kiedykolwiek taka
                          elektrownia w Polsce powstanie to będzie już ten problem rozwiązany.

Co do "zielonych" to nie widziałem większych oszołomów.. Akcje typu
                          przywiązywanie się do drzew,by ich nie ścinać(drzewo takie zostało przeznaczone
                          do wycięcia gdyż z regóły choruje, lub jest stare i stwarza zagrożenie) i inne
                          tego typu akcje nie zuskują poparcia w moich oczach.

Chciałbym też poznać stanowisko innych forumowiczów na temat energii jądrowej i
                          też zachęcam do wypowiedzi..

Pozdrowienia
                          • raven32 Re: Polityka krajowa 22.03.06, 23:28
                            Uzupełniam swoją poprzednią wypowiedź (odpowiadając na pytanie Gargliego),
                            mianowicie elektrownie nuklearne mają porównywalną wydajność do tradycyjnych
                            węglowych Dla przykładu elektrownia w Kozienicach ma łączną moc 2 845 MW
                            (największa elektrownia na węgiel kamienny w Polsce), podczas gdy elektrownia
                            jądrowa w Temelinie (Czechy) ma moc 1 962 MW. Podobne moce tych jakże różnych
                            typów elektrowni są raczej logiczne z uwagi że energię elektryczną uzyskuje się
                            tam w zasadzie w jednakowy sposób (zamiana z energii mechanicznej), inny jest
                            tylko sposób uzyskania ciepła do ogrzania wody poruszającej turbiny. Pozdrawiam
                            • nemne Re: Polityka krajowa 24.03.06, 15:42
                              A Wy co na ten temat sądzicie.
                              Szczególnie pożądane będą wpisy osób, które są przeciwnikami budowy elektrowni
                              jądrowych (atomowych), to wtedy podyskutujemy.
                              Pozdrawiam - (nemne)
    • matahari456 Re: Polityka krajowa 02.04.06, 15:27
      Apel o pojednanie: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3253988.html
      • 19widzew10 Re: Polityka krajowa 02.04.06, 16:20
        takie pojednanie a może i zjednanie potrzebne jest u nas w Odrzywole pomiędzy
        mieszkańcami. Tylko wtedy osiągniemy coś, jesli będziemy działać wspólnie!!
        By nie zachowywać się jak kibice cracowi i wisły, którzy mają słowa największego
        polaka w głębokim poważaniu i robią to co zawsze, na śmierć i życie...

Odrzywolacy, krajanie, JEDNOŚCI!!
        • ptok11 Re: Polityka krajowa 03.04.06, 15:05
          gdybyśmy wszyscy wzięli sobie naprawdę słowa Jana Pawła II do serca tak jak
          uczestniczymy we mszy św. ku jego czci napewno nie byłoby tylu wrogów wzledem
          siebie. Znalazł sie jeden czy kilku Judaszy w Odrzywole i tylko podrzucaja na
          ogien aby lepiej gorzało. To ma byc sposób na osiągnięcie czegokolwiek?
          Tak naprawdę to z tego forum wynika , że tylko kochacie samych siebie i nigdy
          nikogo obcego nie zaakceptujecie, to pytam Was czy Wy kochacie naprawdę Jana
          Pawła II - czy to tylko pokazówka.
          Mozna oczy mydlić tu na ziemi , ale ????
          Takze uważajcie abyście się nawzajem nie pozjadali.
          To że w Odrzywole nic się nie dzieje to wiadomo czyja to zasługa, te osoby same
          o tym piszą. Ludzie opamietajcie się , a napewno świat się zmieni wokół Was.
          • matahari456 Re: Polityka krajowa 03.04.06, 15:14
            cze <ptok11> a co według ciebie ludzie musza zrobić aby bylo lepjej i żeby zyli
            w zgpodzie? pozdro!
          • 19widzew10 Re: Polityka krajowa 03.04.06, 17:36
            cześć ptoku, wiesz że ptasia grypa panuje?? a ty wciąż świergolisz??

Pamiętaj że nawet Judasz był częścią plany Bożego i bez niego nie byłoby
            zbawienia... Owszem umiemy zaakceptować innych, jeśli działają dla dobra ogółu a
            nie dla dobra własnej kieszeni...

ptok napisał:
            <<<<To że w Odrzywole nic się nie dzieje to wiadomo czyja to zasługa, te osoby
            same o tym piszą. Ludzie opamietajcie się , a napewno świat się zmieni wokół Was>>>>

No pewnie, zmieni się dla dobra tego, czy innego kumpla JNP. Bo reszta to nie ma
            po co żyć i nic im się nie należy... Świat zmieni się wokół nas, ale nie dla nas
            tylko dla jednostek zależnych...
    • pixi19 Re: Polityka krajowa 04.04.06, 09:40
      Wyrównanie emerytur: serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3257961.html
    • odrzywol Wyborów majowych nie bedzie 06.04.06, 19:14
      Wniosek PiS o samorozwiązaniu Sejmu został odrzucony. Za wnioskiem głosowało
      206, przeciw 236, a 6 wstrzymało się od głosu. Tym samym posłowie nie podjęli
      uchwały o skróceniu kadencji Sejmu.

- Czy głosowanie było po Waszej myśli??
      - Czy myślicie, że PiS i platforma się dogadają?? Z tego co piszą media są
      rozmowy między nimi
      - Czy popieracie powstanie koalicji PiS-samoobrona??

Pierwszy odpowie na swoje pytania:
      Głosowanie jest po myśli, gdyż jest minimalna szansa na załagodzenie sporów
      między PiS i PO. Choć to narazie patykiem na wodzie pisane, może stworzą
      nareszcie koalicje. Nie ukrywajmy, to na tą koalicję w większości głosowali
      polacy, nie na PiS, ani PO,lecz na obydwie te partie. Możliwość koalicji z
      Samoobroną dla mnie to porażka.. Jak partia, przeciwko której jest ogrom ludzi
      wykształconych może rządzić krajem??? Jedyna alternatywa to dogadanie się PO z
      PiS. I oby im się udało, bo bedzie źle z Polską...
      • matahari456 Re: Wyborów majowych nie bedzie 06.04.06, 19:42
        cześć. nowe wybory by kosztowały około 200 mln i nic by nie dały. koalicja z
        Samoobrona to za mało a koalicja z PO melodia przyszłosci lepjej dla Polski jak
        by sie dogadali.jak będzie zobaczymy czy polak z polakiem potrafią sie
        dogadać?pozdro!
    • ajgor567 Giertych wychowawcą naszych dzieci. 07.05.06, 09:42
      Załamka nacjonalista bedzie wychowywał nasze dzieci napewno bedzie lepiej. cześć!
    • matahari456 Re: Polityka krajowa 22.05.06, 08:27
      Kogo promuje PiS : serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3361369.html
      • matahari456 Re: Polityka krajowa 05.08.06, 16:54
        Era Agentów:wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3530908.html
        • odrzywolak Re: Polityka krajowa 06.08.06, 13:58
          Ciekawe czy w Odrzywole działał jakiś ubecki agent?
          • leszcz66 Groźby dla premiera 28.02.07, 15:30
            Ktos sobie zrobił niezłe żarty : serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3952535.html

Przegięcie totalne najbardziej mi szkoda kotka bo cóż winne jest takie miłe
            zwierzątko. hej!
          • prywaciarz2 Re: Polityka krajowa 28.02.07, 15:39
            W Odrzywole działał na 100% i to nie jeden. Wiem o 2 mieszkańcach gminy, nie
            koniecznie z Odrzywołu.
            • leszcz66 Re: Polityka krajowa 28.02.07, 20:04
              prywaciarz kto działał? o co tu chodzi. haj!
    • parafjanin Re: Polityka krajowa 09.03.07, 18:16
      Cześc Kaczorkiewiczowa przpunktowała u mnie
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=95&ShowArticleId=34702
      a ten bogaty księżulek chce decydować o wszystkim chyba go pogięło.
      • burek500 Marsz na Warszawę 27.03.07, 20:29
        Czy z Odrzywołu tez ktos jedzie? to bym sie zabrał.
        www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4016576.html
        Hurra na Warszawe na szatanskie gniazdo !!!!!
        "Telewizji nie ogladam bo to szatańska żmjia ja tylko słucham Radia Maryja ..... "
        • burek500 Re: Marsz na Warszawę 27.03.07, 20:43
          Słuchajcie Radia M :
          lewa3wa.mp3.wp.pl/?tg=L3Avc3RyZWZhL2FydHlzdGEvNDIwNixhbGJ1bSw3NDE1Lmh0bWw=

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka