IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 20:07
Widziałem dziś wieczorkiem przy M1 taki dziwny autobus miejski na darmowej
linii. Wyglądało na to, że jest to autobus testowy. Miał taki ciekawy kształt,
zamiast drzwi z przodu przy kierowcy były znacznie cofnięte, a przód jak
samochód Pana Samochodzika. Nie mam pojęcia co to było, może Autosan, ktoś
może wie? Nurtuje mnie to...
Obserwuj wątek
    • Gość: REJF1 Re: Autobus IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 08.03.06, 20:22
      Witam

To było coś..... na licencji IVECo - tak, masz rację autobus testowy z logo
      zakladów naprawy samochodow z..... skądyś tam - nie pamiętam. Dziś jechałem nim
      do My-1. 3 drzwi podwójnych, otwieranych na zewnątrz(na boki) + pojedyńcze przy
      kierowcy - podobnie. W częsci przedniej niskopodłogowy, za 2 (podwójnymi
      drzwiami) 1 czy 2 stopnie. Ilośc miejsc siedzacych wg tabliczki informacyjnej
      32, stojacych około 70. Dodatkową ciekawostką były rozkladane (mniej-więcej jak
      w kinie) fotele w części centralnej - czyli oparcia na stałe przymocowane do
      burt, a siedzenie jesli było nie uzywane, chwilowo nei potrzebne - ustawione
      pionowo co pozwalało uzyskac dodatkowe miejsce np na przewóz wiekszych
      gabarytowo bagaży.
      Ogólne wrażenia z jazdy - hmmm, pozytywne, normalne. Nic szczególnei
      zachwycającego - poprostu wydaje mi się ze minimalny standard jak na dzisiejsze
      czasy.
      Z tego co słyszałem rozmowę kierowcy - to ponoć jezdzi na testy po całej polsce
      ale biorac pod uwagę że do Radomia przyjechał dopiero w tym tygodniu mozliwe,
      ze jeszzce pojezdzi po miescie - wiec dla chętnych napewno bedzi emożliwośc
      przejechania się i przetestowania.

PS. Zapomniałebym - nie wiem czy to autobus nowy (chyba niee) ale stojąc
      na "przystanku" przy dworcu z powodu jakiejś awarii/usterki silnika kierowca
      kilkakrotne próbował odpalic, cos mu tam "wyświetlało" na kontrolkach, zciągnął
      nawet serwis z ITS - w końcu się udało, chociaz odjechalismy z opóźnieniem
      około 10 - 15 minutowym ;-)

Darz bór
      Rafin
    • wichajsterr Re: Autobus 08.03.06, 20:50
      Z tego co mogę wywnioskować po zobaczeniu go to to jest SOR czeskie cudeńko..
      Wygląda mniej więcej tak

www.xis.katowice.pl/script/foto3.php?foto=3223&producent=SOR&identyfikator_grupy=&tryb=2&zm1=SOR!!!BN12CNG

Co on robi w ITS tego nie wiem ITS kombinuje na pewno z oszczędnościami w
      sprawie przetargu na linie 5 i 26 bo na razie MPK pobija go ze stawką za wozo/km
      • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 08.03.06, 21:28
        >w sprawie przetargu na linie 5 i 26 bo na razie MPK pobija go ze stawką za
        wozo/k
        > m

Nie no spoko, przetarg jeszcze nawet nie zostal ogloszony, a ty juz wiesz, kto
        jakie stawki zaproponowal. No glupi jak but normalnie...
      • Gość: malczewski leo Re: Autobus IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.06, 21:38
        Faktycznie wyglądał podobnie do tego
        www.sor.cz/picture.php?sql=SELECT%20Obrazek%20FROM%20obrazky%20WHERE%20%60ID%60=0018
        www.sor.cz/index.php?page=products&lg=2
        A swoją drogą to Michalczewski by się nie wygłupiał, na Warszawkę wysłał
        najnowsze MANy (2003) a w Radomiu MANy od 2001 w dół i reszta ......
        www.itsradom.republika.pl/spis_taboru.htm
        • wichajsterr Re: Autobus 08.03.06, 22:14
          Z ITS em to jest długa i zawikłana sprawa nie chce mi się gadać na jego temat...
          Ale wiem jedno że niedługo będzie walczył właśnie na te linie 5 i 26 aby wygrać
          10 letni przetarg... MPK już będzie mieć niższe stawki przez to że ma pojazdy
          na tańsze paliwo CNG, które jak widać zaczął testować Adaś mimo że tak się
          przed nim bronił....
          Pożyjemy zobaczymy, wiem że jak wygra ten przetarg to będzie mus kupna nowych
          autobusów do obsługi w/w linii
          Pozdr.
          • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 09.03.06, 20:42
            > Z ITS em to jest długa i zawikłana sprawa nie chce mi się gadać na jego
            temat..

standard u Ciebie - nie wiem, nie mam argumentow = nie chce mi sie gadac.
            Pochwal sie swoja wiedza.

> Ale wiem jedno że niedługo będzie walczył właśnie na te linie 5 i 26 aby
            wygrać
            >
            > 10 letni przetarg... MPK

Amreyke odkryles czlowieku.

>już będzie mieć niższe stawki przez to że ma pojazdy
            > na tańsze paliwo CNG,

A co ma kilka uzywanych gazowcow do warunkow przetargu. Ten nie zostal jeszcze
            ogloszony. Procedury trwaja, wiec MPK moze nie zdazyc zamowic gazowcow...

które jak widać zaczął testować Adaś mimo że tak się
            > przed nim bronił....

Michalczewski testuje gazowce? A skad masz takie niusy?

> Pożyjemy zobaczymy, wiem że jak wygra ten przetarg to będzie mus kupna nowych
            > autobusów do obsługi w/w linii

Kolejne wielkie odkrycie wichajstra
            • wichajsterr Re: Autobus 09.03.06, 21:06
              > > Z ITS em to jest długa i zawikłana sprawa nie chce mi się gadać na jego
              > temat..
              >
              > standard u Ciebie - nie wiem, nie mam argumentow = nie chce mi sie gadac.
              > Pochwal sie swoja wiedza.

Chcesz się dowiedzieć rusz dupkę do ITS i się pytaj...
              Wiedzą się chwalić nie muszę coś Ci się w główce pokopało jeśli uważasz że
              forum jest od chwalenia...

> Ale wiem jedno że niedługo będzie walczył właśnie na te linie 5 i 26 aby
              > wygrać
              > >
              > > 10 letni przetarg... MPK
              >
              > Amreyke odkryles czlowieku.

Nie wiem o co Ci chodzi? Po prostu piszesz żeby pisać ale czy ma sens to czy
              nie to inna bajka...

>już będzie mieć niższe stawki przez to że ma pojazdy
              > > na tańsze paliwo CNG,
              >
              > A co ma kilka uzywanych gazowcow do warunkow przetargu. Ten nie zostal
              jeszcze
              > ogloszony. Procedury trwaja, wiec MPK moze nie zdazyc zamowic gazowcow...

Po 1 MPK ma stacje na gaz ziemny ITS nie ma po 2 przewoźnik po wygraniu
              przetargu będzie miał czas na kupno pojazdów I wcale do tych linii nie muszą
              być to te pojazdy co teraz w MPK trwa na nie przetarg... Ale Ty wiesz swoje...

>które jak widać zaczął testować Adaś mimo że tak się
              > > przed nim bronił....
              >
              > Michalczewski testuje gazowce? A skad masz takie niusy?

Michalczewski nie testuje gazwoca racja... Myślałem że ten SOR jest na CNG
              jednak nie dłgo czekać jak zacznie się zastanawiać nad tym paliwem...

> Pożyjemy zobaczymy, wiem że jak wygra ten przetarg to będzie mus kupna no
              > wych
              > > autobusów do obsługi w/w linii
              >
              > Kolejne wielkie odkrycie wichajstra

Kolejne zdanie które nic nie wnosi oprócz dowalenia się do mnie.

Trój sposób rozmowy ze mną jest chamski nie wiem z jakiego powodu....
              Być może jesteś taki typek co tylko paplać ozorkiem potrafi żeby komuś dopiec..
              I następnym razem grzeczniej proszę mądralo bo ja staram się być kulturalny w
              stosunku do innych i wymagam choć odrobiny kultury w stosunku do mnie nawet
              gdzy mam odmienne poglądy z rozmówcą.
              Kończę bo szkoda literak
              • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 09.03.06, 21:43
                > Trój sposób rozmowy ze mną jest chamski nie wiem z jakiego powodu....
                > Być może jesteś taki typek co tylko paplać ozorkiem potrafi żeby komuś
                dopiec..
                > I następnym razem grzeczniej proszę mądralo bo ja staram się być kulturalny w
                > stosunku do innych i wymagam choć odrobiny kultury w stosunku do mnie nawet
                > gdzy mam odmienne poglądy z rozmówcą.

Ja jestem wobec Ciebie bardzi kulturalny, choc nawet nie wyobrazasz sobie, jak
                mnie korci, zebym przestal taki byc. Uwazasz, ze wszystko wiesz najlepiej i to
                Ty nie potrafisz dyskutowac na forum. Piszesz, ze wszystko wiesz, ale jakos z
                ujawnieniem swojej niewobrazalnej wiedzy nie chcesz ujawnic, argumentujac, ze
                nie chce Ci sie gadac. Wmawiasz mi rzeczy, ktorych nigdy nie napisalem.
                ( I wcale do tych linii nie muszą
                być to te pojazdy co teraz w MPK trwa na nie przetarg Ale Ty wiesz swoje...-
                pokaz mi, gdzie napisalem, ze beda to autobusy, ktore teraz zamierze kupic MPK)
                Palasz do ITS-u jakas chora nienawiscia i oczerniasz firme, nie podajac zadnych
                argumentow, bo Ci sie nie chce. Czy to jest zdrowa i rzeczowa dyskusja?
                I to Ty nie jestes kulturalny wobec mnie (> Chcesz się dowiedzieć rusz dupkę do
                ITS i się pytaj...
                > Wiedzą się chwalić nie muszę coś Ci się w główce pokopało jeśli uważasz że
                > forum jest od chwalenia...)
                Piszesz poza tym informacje wyssane z palca - tu o gazowcu w ITS-ie. Zanim sie
                cos napisze, trzeba byc tego pewnym. Poza tym skad wiesz, ze
                Michalczewski "zacznie zastanawiac sie" nad CNG?
                Wyrazasz swoje sady w taki sposob, jakby byly one pewne w 100%.
                A czy Michalczewski jest Twoim kolega, zeby pisac o nim "Adas"?
                Zastanow sie mocno nad poziomem swojej dyskusji. Przemysl, dlaczego wszyscy sie
                Ciebie czepiaja, nie tylko na tym forum...
                • wichajsterr Re: Autobus 09.03.06, 22:12
                  > Ja jestem wobec Ciebie bardzi kulturalny

Widać

>choc nawet nie wyobrazasz sobie, jak
                  > mnie korci, zebym przestal taki byc.

A mi to zwisa...

>Uwazasz, ze wszystko wiesz najlepiej i to
                  > Ty nie potrafisz dyskutowac na forum.

Ja wszystko wiem??
                  Ciekawe jak bym wszystko wiedział to było by mnie pełno na forum w każdym wątku
                  a nie moja wypowiedź trafia się sporadycznie no chyba że dyskutuje z kimś tak
                  jak teraz z Tobą...
                  Poza tym ja nie mam czasu siedzieć przed kompem więc na forum zaglądam w
                  ostatnim czasie coraz rzadziej...Czy potrafię dyskutować czy nie to twoje
                  osobiste zdanie i ja je doceniam ale nie robię sobie za wiele z niego...
                  postaram się dostosować do Twoich norm

>Piszesz, ze wszystko wiesz, ale jakos z
                  > ujawnieniem swojej niewobrazalnej wiedzy nie chcesz ujawnic, argumentujac, ze
                  > nie chce Ci sie gadac.

A co ja mam argumentować ITS ma ogromną konkurencję w MPK w przetargu na linie
                  w/w i może w tym przetargu przegrać więc szuka wyjścia z sytuacji co ja mam tu
                  wyjaśniać ?
                  Poza tym dowiedziałem się także o testerze Jelcza z Rzeszowa zasilanego gazem
                  CNG dziwie się co on tu robi bo raczej MPK go nie testuje bo Jelcz nie dostał
                  się do przetargu teraz ogłoszonego...

> Wmawiasz mi rzeczy, ktorych nigdy nie napisalem.
                  > ( I wcale do tych linii nie muszą
                  > być to te pojazdy co teraz w MPK trwa na nie przetarg Ale Ty wiesz swoje...-
                  > pokaz mi, gdzie napisalem, ze beda to autobusy, ktore teraz zamierze kupic
                  MPK)

CYTUJE "Procedury trwaja, wiec MPK moze nie zdazyc zamowic gazowcow..."

Zdąży zamówić... A pojazdy te co teraz odbywa się przetarg będą dostarczane
                  jeszcze w przyszłym roku więc będą nowe poza tym do obsługi tych linii są także
                  potrzebne pojazdy wielko pojemne...
                  Pojąłeś czy będziesz nadal panikował o wmawianiu czegoś czego nie powiedziałeś??

> Palasz do ITS-u jakas chora nienawiscia i oczerniasz firme, nie podajac
                  zadnych
                  >
                  > argumentow, bo Ci sie nie chce. Czy to jest zdrowa i rzeczowa dyskusja?

Tak nienawidzę ich :-|.....Pewnie dlatego że MPK robi im dużą konkurencję i ITS
                  musi się głowić nad tym żeby się utrzymać na radomskim rynku..
                  Nadal nie widzisz argumentów w tym co napisałem??

> Wyrazasz swoje sady w taki sposob, jakby byly one pewne w 100%.
                  > A czy Michalczewski jest Twoim kolega, zeby pisac o nim "Adas"?
                  > Zastanow sie mocno nad poziomem swojej dyskusji. Przemysl, dlaczego wszyscy
                  sie
                  >
                  > Ciebie czepiaja, nie tylko na tym forum...

Jeżeli mi powiesz że będzie coś w 100% w radomskiej komunikacji będę ja i nie
                  tylko ja bardzo Tobie wdzięczny....Dobre Pan Adam Michalczewski takiś cwany jak
                  byś Ty był jego kumplem i bronił go za wszelką ceną tylko zastanawiam się przed
                  czym??
                  Oficjalnie przepraszam że nazwałem pana Adama „Adas”...
                  Patrz a gdzie się mnie czepiają?? Na jakich „innych forach” bo jak widzę to
                  nawet na tym nikt się mnie specjalnie nie czepia no chyba że Ty rozumiesz
                  czepianie się jako wymiana zdań...

Dziwnie się z Tobą rozmawia i w ogolę nie widzę sensu tej rozmowy bo jest ona o
                  mnie a ITS jest tylko przykrywką... Chcesz się czepiać czepiaj się dalej...
                • Gość: slash Re: Autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 22:13
                  Przeca to Wichajster, PiS-owy polecznik i populista, 1 naczelny ignorant tego
                  forum, specjalnie dla niego nawet zaczalem tlumaczyc swe wypiwiedzi, gdyz on w
                  swej chorej wyobrazni nawet nie jest w stanie zrozumiec najprostszych slow,
                  chyba nalezy przemiawiac do niego palka, bo ludzi z niego juz nie bedzie

Lej PiS w kaczy dziub
                  • wichajsterr Re: Autobus 09.03.06, 22:24
                    > Przeca to Wichajster, PiS-owy polecznik i populista, 1 naczelny ignorant tego
                    > forum, specjalnie dla niego nawet zaczalem tlumaczyc swe wypiwiedzi, gdyz on
                    w
                    > swej chorej wyobrazni nawet nie jest w stanie zrozumiec najprostszych slow,
                    > chyba nalezy przemiawiac do niego palka, bo ludzi z niego juz nie bedzie

Z Tobą nawet dyskusji nie zaczynam bo pojawiłeś się na forum niedawno i nawet
                    nie wymieniłeś ze mną jednego postu a się dowaliłeś do mnie i oceniasz mnie..
                    Wmieszałeś jakiś Pis w to co w ogóle nie ma z niczym wspólnego poza tym ja
                    nawet na forum nic o polityce nie pisałem... I nie Tobie na szczęście oceniać
                    czy będą ze mnie ludzie czy nie...
                    Nie pozdrawiam
            • gregory_z_radomia Re: Autobus 09.03.06, 21:32
              "Gościu" wichajster wyraża tylko swoją opinię a nie jak napisałeś nie odkrył
              ameryky. Z ostanich poczynań ITS ewidentnie widać że Pan michalczewski boi się
              o ewentualna przegraną w przetargu na obsługe lini "5" i "26", dlatego juz
              teraz rozpoczął testy autobusów zasilanych CNG żeby dobrze przygotować się do
              przetargu i być równie konkurencyjnym co MPK. Zastanawia jednak fakt że ITS nie
              testuje któregos z MAN'ów CNG tylko jakis nie sprawdzony w Polskich warunkach
              czeski autobus. Zdaje się ze ITS ma podpisaną umowe z MAN'em, więc może SOR
              który gości na ulicach Radomia jest tylko w zastępstwie na czas załatwienia
              formalnosci na wypozyczenie testowego MAN'a. (Test SOR'a też da jakies
              wskazówki i możliwosci wyciagnięcia wniosków). Tak jak wspomniałeś gazowe
              autobusy nie zostały jeszcze dostarczone do MPK a obecne nie mogą byc brane do
              ewentualnej obsługi bo nie są nowe a po drugie nie są niskopodłogowe, mówimy tu
              o 7 Jelczach 120M z 2001 roku. Warunków przetargu nie spełniłby również 15
              metrowy MAN ze wględu na swój dwuletni wiek. Jednak cos w tym jest że ITS nagle
              rozpoczął testy autobusów CNG.
              • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 09.03.06, 21:45
                >Z ostanich poczynań ITS ewidentnie widać że Pan michalczewski boi się
                > o ewentualna przegraną w przetargu na obsługe lini "5" i "26", dlatego juz
                > teraz rozpoczął testy autobusów zasilanych CNG
              • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 09.03.06, 21:46
                >Z ostanich poczynań ITS ewidentnie widać że Pan michalczewski boi się
                > o ewentualna przegraną w przetargu na obsługe lini "5" i "26", dlatego juz
                > teraz rozpoczął testy autobusów zasilanych CNG

>Jednak cos w tym jest że ITS nagle
                >
                > rozpoczął testy autobusów CNG.

No wlasnie chodzi o to, ze wcale nie rozpoaczal, tylko wichajster bzdury
                wypisuje. Zobaczyl w internecie zdjecie SORa CNG i to dalo mu pewnosc, ze
                tesciak ITS-u tez jest gazowy. Nie przyszlo mu nawet do glowy, gdzie ITS moglby
                tankowac taki autobus...

• gregory_z_radomia Re: Autobus 09.03.06, 21:57
                  Przecież stacja CNG na Wjazdowej zgodnie z zapowiedziami jest otwarta na
                  Klienów. W związku sprawa tankowania może być rozwiązywana w dwojaki sposób.
                  ITS tankuje swojego SOR'a jako Klient indywidualny lub Pan Michalczewski
                  dogadał się z MPK i tankuje normalnie jako usługodawca przewozów dla miasta.
                  Myśle że MPK i Mazowieckiej Spółce Gazownictwa zalezy na Klientach i zyskach na
                  sprzedaży gazu i nie robią problemów z tankowaniem się ITS'u
                  • Gość: :) Re: Autobus IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 09.03.06, 22:03
                    > Przecież stacja CNG na Wjazdowej zgodnie z zapowiedziami jest otwarta na
                    > Klienów. W związku sprawa tankowania może być rozwiązywana w dwojaki sposób.
                    > ITS tankuje swojego SOR'a jako Klient indywidualny lub Pan Michalczewski
                    > dogadał się z MPK i tankuje normalnie jako usługodawca przewozów dla miasta.
                    > Myśle że MPK i Mazowieckiej Spółce Gazownictwa zalezy na Klientach i zyskach
                    na
                    >
                    > sprzedaży gazu i nie robią problemów z tankowaniem się ITS'u

Moze ja jakis niedorobiony jestem, ale mnie sie wydaje, ze w kapitalizmie, to
                    konkurncje raczej rzadko sie wspomaga.
                    • gregory_z_radomia Re: Autobus 09.03.06, 22:09
                      Tutaj chyba bardziej liczy się kasa. Zauważ że w umowie na budowe stacji między
                      MPK a Mazowiecką Spółką Gazownictwa jest zapis że MPK do roku 2008 zobowiązuje
                      się odbierać okresloną ilość gazu (stąd pośpiech MPK w zakupie gazowców i
                      zpowiedziach że do tego roku ma byc ich 35). Ten zapis oraz udostępnie stacji
                      dla Klientów indywidualnych potwierdza moje przypuszczenia MSG chce aby budowa
                      i uruchomienie stacji jak najszybciej sie zwróciła i przynosiła konkretne
                      zyski. Więc prawdopodobnie tak jak napisałem w poprzednim atku MPK i MSG nie
                      obi problemów w tankowniu się ITS'u.
                      • heniek_z_lasu Re: Autobus 09.03.06, 22:24
                        Ale przeciez kilka ładnych lat temu te stare autobusy Michalczewskiego były zasilane gazem, więc musiał chyba je gdzies tankować...??
                        • Gość: kierowca Re: Autobus IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.03.06, 11:52
                          Chłopie z lasu te stare ruple jeżdziły na LPG a nie na CNG.Idż do szałasu i
                          przemyśl co piszesz.
                          • heniek_z_lasu Re: Autobus 10.03.06, 14:00
                            Tak mi się właśnie wydawało, tyle że nie byłem pewien i dlatego, świadomie nie napisałem, że były zasilane CNG. Tak czy siak LPG to też gaz. Inny niż ten, o którym była dyskusja, ale to nie powód do aż takiego stresu. Oszczędzaj zdrowie;)
        • Gość: Thorez Re: Autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 12:19
          www.itsradom.republika.pl/testery.htm
          znalezione.
      • Gość: Filofax Re: Autobus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 21:46
        no rzeczywiscie cudo, unikat, dziw nad dziwy. a moze to ufo bylo ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka