anullkaa1 09.03.06, 22:42 jakie sa wasze opinie na ten temat?czy powinno sie ja zalegalizowac czy jest szkodliwa moralnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bax Re: Aborcja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 10.03.06, 12:31 Oczywiście, że powinni ją zalegalizować. Ona cały czas istnieje.O tym się nie mówi więc niektórzy uważają, że nie ma problemu.Kobieta sama powinna o tym decydować i powinna mieć wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studnet Re: Aborcja IP: 82.139.44.* 10.03.06, 13:47 Dokladnie. Decyzja powinna nalezec tylko do kobiety czy chce to dziecko urodzic czy nie. Lepiej zeby usuwac plod niz wyrzucac na smietniki noworodki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Aborcja IP: 82.139.60.* 10.03.06, 14:55 >Gość portalu: studnet napisał(a): Dokladnie. Decyzja powinna nalezec tylko do kobiety czy chce to dziecko urodzic > > czy nie. Lepiej zeby usuwac plod niz wyrzucac na smietniki noworodki. Albo dopuścić do spalenia szóstki dzieci, bo były bez opieki( matka musiała dać krowom, one są zawsze ważniejsze na wsi od dzieci...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT Re: Aborcja IP: *.internet.radom.pl / *.pr.radom.net 10.03.06, 15:18 Nic nie usprawiedliwia zabijanie niewinnych i bezbronnych dzieci. "Kochanie, muszę cię zabić, bo cię nie chcę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslaca Re: Aborcja IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:33 a co z odpowiedzialnoscia za wlasne czyny?? skoro kobieta zaszla w ciaze to zarowno ona jak i ojciec dziecka powinni poniesc tego konsekwencje! a jesli ta kobieta nie bedzie chciala wychowywac dziecka, to zamiast je zabijac czy wyrzucac na smietnik, moze zaraz po urodzeniu, bez zadnych przeszkod zostawic je w szpitalu zrzekajac sie jednoczesnie wszelkich praw do dziecka. to jest przeciez lepsze wyjscie z sytuacji, niz zabicie nieprawdaz?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ho Re: Aborcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:52 > a co z odpowiedzialnoscia za wlasne czyny?? skoro kobieta zaszla w ciaze to zar > owno ona jak i ojciec dziecka powinni poniesc tego konsekwencje! a jesli ta kob > ieta nie bedzie chciala wychowywac dziecka, Kobieta, to nie lodówka do przechowywania dzieci! A mężczyzna często nie czuje się odpowiedzialny za siebie,a co dopiero za dziecko,nie mówiąc juz o alimentach dla dziecka i pomocy kobiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: *.chello.pl 10.03.06, 17:50 Gość portalu: ho napisał(a): > Kobieta, to nie lodówka do przechowywania dzieci Zgadzam się! > A mężczyzna często nie czuje się odpowiedzialny za siebie,a co dopiero za > dziecko,nie mówiąc juz o alimentach dla dziecka i pomocy kobiecie. Taki mężczyzna musi trzymać się z dala od kobiet. Skoro jest nieodpowiedzialny. Odpowiedz Link Zgłoś
anullkaa1 Re: Aborcja 11.03.06, 10:44 a co z wstydem?i po co cierpiec az 9miesiecy?pozniej nie wiadomo tez do jakiej rodziny trafi dziecko jesli trafi do jakiejs... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ada Re: Aborcja IP: 82.139.60.* 11.03.06, 11:46 Ty "anulkaa" przyjmujesz, że kobieta jest człowiekiem, ma uczucia macierzyńskie po urodzeniu... Są tacy i tu na tym forum, dla których kobieta to maszyna do rodzenia. Nie czuje bólu, wstydu nic. Ma oddać dziecko i zapomnieć. Zgadzam się ze złem aborcji, ale jest dla mnie paranoją zabraniać jednocześnie środków antykoncepcyjnych, edukacji dzieci... Jesteśmy w tym za murzynami. Czyja to wina? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: 87.207.204.* 11.03.06, 12:25 anullkaa1 napisała: > a co z wstydem? O jakim wstydzie piszesz? i po co cierpiec az 9miesiecy? Jakie cierpienie masz na myśli? pozniej nie wiadomo tez do jakiej > rodziny trafi dziecko jesli trafi do jakiejs... Fakt, nie wiadomo. W przypadku dokonania oborcji to wiadomo, choć nie wszystko. Nie wiadomo, jakiej wielkości i jakiego koloru będzie wiaderka, do którego wpadnie usunięte dziecko. Ale nie bęzie to na pewno zadna rodzina. Szczególnie rodzina spragniona dziecka i kochjąca go ,choć to dzieckmo poczęte przez obcyhc jej ludzi. Wiaderko lepsze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslaca Re: Aborcja IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:22 anulka?! z jakim wstydem?? ale Ciebie byc w ciazy to wstyd?? trzeba sie bylo nie bzykac!! chyba jestes jednym z tych moherowych beretow, dla ktorych nieslubne dziecko i w ogole sex przez slubem to straszny wstyd bo: "co ludzie powiedza?". dla takich nieslubne dziecko be ale aborcja to juz cacy. a ja kocham sie ze swoim facetem, dziecka narazie nie planujemy, ale wiem ze gdyby sie jakims cudem trafilo, to urodze, bedziemy je kochac i wychowamy je razem. o zadnym wstydzie nie ma mowy! zastanow sie wiec co Ty mowisz??!! cierpienie? chodzi o to ze w ciazy kobieta roznie sie czuje? jesli tylko nie zostala zgwalcona to jest tak samo odpowiedzialna za to co sie stalo jak ojciec dziecka. i wcale nie uwazam kobiet za "lodowke do przechowywania dzieci". uwazam po prostu ze jesli kobieta zaszla w ciaze, to nawet jesli ojciec oleje matke to ona i tak powinna urodzic. zreszta ojcostwo mozna teraz udowodnic - to nie jest jakis gigantyczny problem, wiec i ojczulek sie nie wymiga od ewentualnej odpowiedzialnosci. niemowleta czesto sa adoptowane przez bezdzietne malzenstwa i kochane jak wlasne dzieci. i chyba lepsze jest zostawienie dziecka w szpitalu niz zabicie go prawda??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: *.chello.pl 10.03.06, 17:47 Gość portalu: studnet napisał(a): > Dokladnie. Decyzja powinna nalezec tylko do kobiety czy chce to dziecko urodzic > > czy nie. Lepiej zeby usuwac plod niz wyrzucac na smietniki noworodki. Proponuję jeszcze inne rozwiązanie: kobieta rodzi dziecko. którego jest matką. Jeżeli nie chce mieć dzieci niech nie "używa" narządów rodnych. To nie zabawki dla niedojrzałych do macierzyństwa kobiet. W takiej sytuacja kobieta ma prawo decyzji urodzić czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lola Re: Aborcja IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 11.03.06, 12:58 Niestety wydaje mi się, że po wprowadzeniu becikowego wiecej dzeici trafi na śmietnik, Po co zostawiać w szpitalu, skoro można zainkasowac za to okrągłą sumkę, i jeszcze jedno, nawet jak dziecko nie trafi na śmietnik, to będzie problem z adopcją, bo matki nie będą sie zrzekac praw do dziecka tak łatwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslaca Re: Aborcja IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.06, 13:28 ada napisala > Ty "anulkaa" przyjmujesz, że kobieta jest człowiekiem, ma uczucia macierzyńskie aha... jest czlowiekiem i uczucia macierzynskie powoduja ze zabija dziecko tak??? no to gratuluje takich uczuc, naprawde... pierwsze slysze ada, ze kobieta zabija wlasne dziecko z powodu uczuc macierzynskich... uczucia macierzynskie to milosc do dziecka! a jesli ktos zabija to nie ma mowy o zadnej milosci! jesli juz to tylko o egoizmie i ogromnej milosci do siebie samej! ada napisala > Są tacy i tu na tym forum, dla których kobieta to maszyna do rodzenia. Nie czuje bólu, wstydu nic. Ma oddać dziecko i zapomnieć. bo lepiej zabic...? skoro wiec uwazasz ze matka czuje bol i wstyd, a oddanie dziecka rowna sie cierpieniu, to chyba i tak lepiej zyc ze swiadomoscia ze dziecko zyje niz ze zostalo zabite i obwiniac sie do konca zycia ze jest sie morderca wlasnego dziecka!!! brak slow na te Twoje "argumenty" ada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: 87.207.204.* 11.03.06, 13:30 Gość portalu: Lola napisał(a): > Niestety wydaje mi się, że po wprowadzeniu becikowego wiecej dzeici trafi na > śmietnik, Po co zostawiać w szpitalu, skoro można zainkasowac za to okrągłą > sumkę, By otrzymać becikowe trzeba dziecko zarejestrować, czyli zgłosić jego obecnośc na tym swiecie. A jak już dziecko jest w rejestrach niełatwo je zgubić. i jeszcze jedno, nawet jak dziecko nie trafi na śmietnik, to będzie > problem z adopcją, bo matki nie będą sie zrzekac praw do dziecka tak łatwo A jak nie zrzekną się prawa do dziecka, to będzie ono miało rodziców. Niestety nie zawsze dobrych. To juz inny problem. Tak łatwo to się nie zrzekają tych praw rodzicielskich, chyba niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Aborcja IP: 82.139.44.* 11.03.06, 17:21 dla mnie jest logiczne ze "mnijeszy bol" dla "dziecka" kiedy zostaje usuniety w pierwszych tygodniach zycia niz ma zginac w meczarniach przez niekochanych rodzicow po urodzeniu - smietnik, pobicie,itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: 87.207.204.* 11.03.06, 17:43 Gość portalu: student napisał(a): > dla mnie jest logiczne ze "mnijeszy bol" dla "dziecka" kiedy zostaje usuniety w > > pierwszych tygodniach zycia niz ma zginac w meczarniach przez niekochanych > rodzicow po urodzeniu - smietnik, pobicie,itd Dlaczego nie zakładasz normalności, tylko zachowania patologiczne? Na poczęte dzieci czekaja kochający rodzice, dziadkowie, ciocie, wujkowie, a takze rodzeństwo. Niekochający i zbrodniczy rodzice to margines społeczeństwa. To bycie w ciąży i oczekiwanie na urodzenie dziecka jest normalnością, nie aborcja, nie przemoc wobec dziecka narodzonego i dziecka w rodzinie patologicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: ferment IP: 82.139.60.* 11.03.06, 20:32 Masz rację, tylko margines ma to do siebie, że lubi sie rozszerzać, nie ma granic i proszę cię wyznacz mi ten margines ... kogo on dotyczy? Według mnie jeśli dotyczy 10% społeczeństwa to już nie jest margines. Zresztą nawet jedno dziecko w beczce z kapustą, lub zakatowane przez rodzica to już o jedno za dużo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: ferment IP: *.chello.pl 11.03.06, 20:46 Gość portalu: mag napisał(a): > Masz rację, tylko margines ma to do siebie, że lubi sie rozszerzać, nie ma > granic i proszę cię wyznacz mi ten margines ... kogo on dotyczy? Według mnie > jeśli dotyczy 10% społeczeństwa to już nie jest margines. Zresztą nawet jedno > dziecko w beczce z kapustą, lub zakatowane przez rodzica to już o jedno za dużo > Nie znam statystyk odnoszacych się do "marginesu patologii" w POlsce. Nie wiem, czy się poszerza. Mam obawy, ze tak. Poszerza się równiez z tego powodu, że tak wiele informacji o patologicznych zachowaniach ludzkich dociera do ludzi o niskiej moralności. Słysząc/widząć negatywne przykłady biorą je za wzór rozwiązywania swoich własnych problemów. Informowanie o patologii wywołuje powstanie negatywnego wzorca zachowań. Niestety informacje raczej poszerzają margines niz przeciwdziałają przestępczości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mag Re: Aborcja IP: 82.139.60.* 11.03.06, 20:26 Student napisał(a) "dla mnie jest logiczne że "mnijeszy ból" dla "dziecka" kiedy zostaje usuniety w pierwszych tygodniach życia niż ma zginac w meczarniach przez niekochanych rodzicow po urodzeniu - smietnik, pobicie,itd" Albo jak ostatnio - spalone, pozostawione bez opieki, bo na wsi w rodzinach wielodzietnych zwierzeta są ważniejsze od dzieci!!! Przypomina mi sie straszna historia z oblężenia Stalingradu, ludzie umierali z głodu... Tam bardziej płakano gdy zdechła swinia niż gdy zmarło dziecko... Odpowiedz Link Zgłoś
anullkaa1 Re: Aborcja 12.03.06, 02:49 wlasnie o tym mowie.czy czterotygodniowy plod mozna nazwac czlowiekiem?nie ma nawet jednego centymetra.chyba lepiej przerwac ciaze niz skazac dziecko na zycie na skraji ubostwa bez zadnych perspektyw na przyszlosc...uwazam,ze to jest indywidualna kwestia i bledem jest,ze rzad nie zalegalizuje aborcji,bo i tak kto chce usunac znajdzie lekarza sklonnego "pomoc".absolutnie nie jestem zadna przedstawicielka moherowych beretow tylko staram sie jakos logicznie myslec w przeciwienstwie do niektorych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslaca Re: Aborcja IP: *.tronic.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 10:41 od kiedy wiec jest juz dziecko?? skoro nie 4 tygodnie to ile?? niektorzy uwazaja ze czlowiek jest dopiero wtedy gdy mysli. czyli niemowlaka tez mozna zabic? bo nie mysli jeszcze przeciez zalosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ferment Re: Aborcja IP: *.chello.pl 12.03.06, 12:11 anullkaa1 napisała: niz skazac dziecko na > zycie na skraji ubostwa bez zadnych perspektyw na przyszlosc... A to Ty jesteś wróżka? > zadna przedstawicielka moherowych beretow tylko staram sie jakos logicznie > myslec To akurat się chwali, nie takie częste zjawisko - myślenie i do tego samodzielne w przeciwienstwie do niektorych... A o których piszesz:? Odpowiedz Link Zgłoś