Gość: Antoni IP: 82.139.50.* 25.04.06, 06:22 Bohater czy pospolity przestępca ?Oglądałem program w TVP mam mieszane uczucia ,wiem że nie chciano nazwy tej ulicy w Radomiu - kto mi powie jak to było. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dfd Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 08:00 Przeciez nie ma juz w Radomiu ulicy Gwardii Ludowej. Obecnie nazywa sie ona: ulica Rodziny Winczewskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antoni Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: 82.139.50.* 25.04.06, 14:51 A co to za rodzina nigdy o niej nie słyszałem ,czy mieszkali w Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RAD Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.06, 20:10 A wcześniej ulica ta nosiła nazwę Jacka Jeża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.radom.net 25.04.06, 19:48 Gwardia Ludowa - zbrojne ramię PPR. Bierut, Finder, Mołojec (Moczar), Gomułka, Jóźwiak, Nowotko, Narbut, Loga-Sowiński, Fornalska, Spychalski, i cała reszta, byli obywatelami ZSRS, i nastajaszczymi czekistami. Proponuję lekturę: Piotr Gontarczuk - PPR droga do władzy. Jak przeczytasz to Ci włos na głowie stanie. Cała walka tej formacji była podporządkowana jednemu - wchłonięciu Polski przez bolszewię. Więc nie zajmowali się walką z okupantem, a raczej walczyli z Podziemiem Niepodległościowym. Żeby w lesie przeżyc rabowali, nie tylko hitlerowców ale i społeczeństwo, które w czasami organizowało się przeciwko GL. Nie mieli żadnego oparcia w społeczeństwie, bo wszyscy wiedzieli że to zdrajcy nasłani przez Moskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 25.04.06, 22:38 A ja proponuje przestac poslugiwac sie nomenklatura Radia Maryja, Telewizji TRWAM itd. ZSRR-to jest oficjalna nazwa. ZSRS-to zas wymysl w/w w celu nadania nawet nazwie negatywnych cech skojarzeniowych. Rosyjski przymiotnik 'sovyetskiy' od 'sovyet'(rada) tlumaczy sie na jezyk polski jako 'radziecki'. Jesli istnieje mozliwosc zastapienia slowa obcego np. 'sowiecki' slowem rodzimym np. 'radziecki', to zwlaszcza prawicowym proponowalbym taki zabieg w celu zachowania czystosci jezyka polskiego i umacnianiu ksenofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soviet Union Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 06:12 CAŁY ŚWIAT drogi PURYSTO JĘZYKOWY RODEM Z PRL-u tak mówi. W angielskim jest to "soviet", w niemieckim jest "sowjet" i "sowjetisch", w hiszpańskim i portugalskim "soviética", we francuskim "soviétique", we włoskim "sovietica" a nawet w bliźniaczych nam czeskim i słowackim jest "sovětský". NIKT na świecie nie używa żadnych dziwacznych słowotworów, TYLKO w polskim fachowcy od propagandy i socjotechniki PPR wymyślili "rodzimy odpowiednik" i to w bardzo jasno określonym celu. Gdyby twoja teoria miała jakikolwiek sens to Anglicy i Amerykanie mówiliby "Advisory Union" a Niemcy mówiliby "Raten Union". Dziwnym trafem wszystkie kraje świata od zawsze używają bezpośrednio formy "Soviet", nawet w komunistycznym NRD-ówku oficjalnie mówiło się "Sowjetische Union". Tylko 38 milionów Polaków z wypranymi mózgami mówi inaczej. Skoro wyraz "sowiecki" nazywasz nomenklaturą Radia Maryja i TV Trwam to rozumiem, że twoim zdaniem CAŁY ŚWIAT jest przez te stacje opętany skoro używa ich słownictwa? Przejrzyj na oczy, sam jesteś ksenofobem w swoim zacietrzewieniu. Słowo "radziecki" wymyślono po to, żeby ludzie zapomnieli z czym się kojarzyło każdemu normalnemu Polakowi POWSZECHNIE UŻYWANE słowo "sowiecki" w dwudziestoleciu międzywojennym i podczas II wojny światowej: z bolszewizmem, najazdem na Polskę w 1919/20 r., dziadostwem i paktem Ribbentropp-Mołotow, a potem z wyzwoleńczą armią co gwałciła i mordowała. Słowo "sowiecki" było w obiegu na długo przed tym jak wymyślono wersję "radziecki". Pranie mózgów zrobiło swoje - jesteś tego żywym dowodem. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 26.04.06, 13:38 > CAŁY ŚWIAT drogi PURYSTO JĘZYKOWY RODEM Z PRL-u tak mówi. W angielskim jest > to "soviet", w niemieckim jest "sowjet" i "sowjetisch", w hiszpańskim i > portugalskim "soviética", we francuskim "soviétique", we włoskim "sovietica" a > nawet w bliźniaczych nam czeskim i słowackim jest "sovětský". Nikt nie zaprzecza. Na tej samej zasadzie np. 'pieczarka' w wiekszosci jezykow jest twozona od slowa 'champignon'. Pieczarka jest tylko u nas? To tez eksperci od propadandy tworzyli? Slowo 'schody ruchome' tez? Mniemam, ze slowo 'Wlochy' tez tworzyly wloskie bojowki od propagandy?. To, ze 'sovyetskiy' ma w jezyku polskim odpowiednik, powstaly w wyniku doslownego odniesienia jednego jezyka do drugiego, to tylko sie trzeba cieszyc z tego powodu i nie bawic sie w lingwiste, bo ci to po prostu nie wychodzi. Sprawdz sobie etymologie slowa 'radziecki' i dopiero wtedy mow. > NIKT na świecie > nie używa żadnych dziwacznych słowotworów, TYLKO w polskim fachowcy od > propagandy i socjotechniki PPR wymyślili "rodzimy odpowiednik" i to w bardzo > jasno określonym celu. Jak juz powiedzialem wyzej. Proces zapozyczania wyrazow obcych w roznych jezykach roznie wyglada. Proponuje otworzyc slownik wyrazow obcych, albo jezyka polskiego. Nie mozna procesami zaistnialymi w innych jezykach tlumaczyc procesow w drugich jezykach. > Gdyby twoja teoria miała jakikolwiek sens to Anglicy i Amerykanie > mówiliby "Advisory Union" a Niemcy mówiliby "Raten Union". Pytaj uczestnikow Kongresu Jezyka Polskiego, bo ja i tak Cie nie przekonam- jeszcze raz odsylam do Slownika Jezyka Polskiego (jesli nie posiadasz, to w bibliotece bedzie). >Dziwnym trafem > wszystkie kraje świata od zawsze używają bezpośrednio formy "Soviet", nawet w > komunistycznym NRD-ówku oficjalnie mówiło się "Sowjetische Union". Tylko 38 > milionów Polaków z wypranymi mózgami mówi inaczej. Faktycznie, dziwnym trafem. > Skoro wyraz "sowiecki" nazywasz nomenklaturą Radia Maryja i TV Trwam to > rozumiem, że twoim zdaniem CAŁY ŚWIAT jest przez te stacje opętany skoro używa > ich słownictwa? Przejrzyj na oczy, sam jesteś ksenofobem w swoim > zacietrzewieniu. ??? Lecz sie:) Jesli bys byl polonista, to bys zwracal uwage, jak brzmi jezyk, ktorym sie poslugujesz, a przy okazji mial merytoryczne przygotowanie do prowadzenia dyskusji na temat 'zaimstvovannyje slova', czyli 'wyrazy zapozyczone' > Słowo "radziecki" wymyślono po to, żeby ludzie zapomnieli z czym się kojarzyło > każdemu normalnemu Polakowi POWSZECHNIE UŻYWANE słowo "sowiecki" w > dwudziestoleciu międzywojennym i podczas II wojny światowej: z bolszewizmem, > najazdem na Polskę w 1919/20 r., dziadostwem i paktem Ribbentropp-Mołotow, a > potem z wyzwoleńczą armią co gwałciła i mordowała. Słowo "sowiecki" było w > obiegu na długo przed tym jak wymyślono wersję "radziecki". Naprawde? > Pranie mózgów zrobiło swoje - jesteś tego żywym dowodem. Patrz, z socjalizmu porawie nic nie pamietam, a znam tylko zasady tworzenia i zapozyczania wyrazow w jezyku polskim, ktorych mnie uczono w polskich, juz demokratycznych i kapitalistycznych szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soviet Union Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 16:17 Porównywanie pieczarek, tj. nazwy pospolitej powstałej wiele setek lat temu z nazwą kraju tj. nazwą WŁASNĄ jest idiotyzmem, szczególnie jeśli chodzi o nazwę kraju, który powstał w XX wieku i jego nazwa nie wywodziła się z głębokich korzeni historycznych jak np. "Niemcy" czy "Włochy" lecz była SAMOZWAŃCZA bo to bolszewicy SAMI nadali swojemu krajowi taką nazwę. I tyle. Słowa "Niemcy" czy "Włochy" powstały WIEKI temu gdy jeszcze nie było czegoś takiego jak państwa/kraje w obecnym rozumieniu tego terminu. Słowa te określały bardziej pewne miejsca geograficzne i ludzi tam żyjących. Gdy powstawała nazwa "Niemcy" czegoś takiego jak jednolite państwo niemieckie W OGÓLE nie było - poucz się historii. I chyba nawet dla ciebie oczywiste jest, że w przypadku Związku Sowieckiego powstałego 90 LAT TEMU sprawa wyglądała zupełnie inaczej - był to regularny twór państwowy, który na dodatek SAM SOBIE NADAŁ taką NAZWĘ. Szkoda z tobą więcej gadać. Cały świat mówi "sowiecki", nikogo to nie dziwi i nikt nie nazywa tego ksenofobią. W języku polskim słowo "sowiecki" istnieje od kiedy istnieją Sowiety, tj. 90 lat. Otwórz sobie dowolną książkę z dwudziestolecia wojennego i sprawdź. Jeśli znajdziesz tam słowo "Sowiety" i "sowiecki" (a znajdziesz) to może zrozumiesz, że twoja teoria o tym, że jest to nomenklatura Radia Maryja jest g**** warta. Kardynał Stefan Wyszyński używał terminu "Sowiety" 40 lat temu - czy też słuchał Radia Maryja? www.nonpossumus.pl/nauczanie/ksiazki/kultura/III.php STEFAN ŻEROMSKI używał terminu "Sowiety" 85 lat temu - czy też oglądał telewizję Trwam? univ.gda.pl/~literat/wiatr/0021.htm Ale skoro uparcie uważasz, że to wynalazek Radia Maryja, które ma bodajże 10 lat to oczywiście masz prawo tak uważać bo żyjemy w wolnym kraju, który spod sowieckiej okupacji się wyzwolił. To, że robisz z siebie idiotę to już zupełnie inna sprawa i twój wolny wybór. Co do odsyłania mnie do słownika języka polskiego - sam wpierw sprawdź w dowolnym słowniku wydanym w okresie międzywojnia, a potem pomyśl chwilę jeśli potrafisz dlaczego w słownikach powojennych się to zmieniło. P.S. To ty się lecz - z chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 26.04.06, 18:38 etymologia: sovyetskiy (radziecki) od sovyet (rada). Niniejszym informuje, iz przymiotnik 'radziecki' nie powstal w chwili utworzenia Zwiazku Radzieckiego, tylko setki lat wczesniej. Przymiotnik 'radziecki', tak jak i inne przymiotniki, sluzy okresleniu czegos, co jest zwiazane z 'rada'. W dawnej Polsce, okreslano nim glownie rzeczy zwiazane z Radami Miejskimi. Oto przyklad: "Rada miejska przystąpiła do ukształtowania swojej struktury wewnętrznej, zgodnie z regulaminem o działaniu samorządu terytorialnego. Powołano do życia komisje radzieckie: gospodarczo - leśną (przewod. Wojciech Michasiewicz), podatkową (Szmul Sztern), sanitarną (Edward Myczkowski spoza rady), opieki społecznej (Szmul Sztern), rewizyjną (Szmul Sztern). Do komisji radzieckich weszli mieszkańcy spoza rady, którzy swoim autorytetem i doświadczeniem mieli wspomagać realizację zadań poszczególnych komisji.". Oto masz przyklad wykorzystania przymiotnika 'radziecki' w kontekscie niezwiazanym ze Zwiazkiem Radzieckim Istniały także w Polsce Sądy Radzieckie: "Ustrój sądownictwa w Polsce przedrozbiorowej w porównaniu z dzisiejszym był nader skomplikowany. Jego zawiłość wynikała z podziału społeczeństwa na stany, z których każdy miał własne sądy. I tak np. w wiekach XVI – XVIII (pomińmy czasy wcześniejsze - kształtowanie się ustroju sądów było procesem stopniowym i dość skomplikowanym) istniały szlacheckie sądy ziemskie, grodzkie i podkomorskie, w miastach działały tzw. sądy radzieckie i ławnicze oraz radziecko–ławnicze, a na szczeblu centralnym szlachecki (ale urzędniczy i fachowy) Sąd Asesorski, istniało osobne sądownictwo dominialne dla chłopów (przysługująca panu feudalnemu władza sądzenia i karania poddanych była absolutna – do kary śmierci włącznie)." Istnieje takze nazwa 'Kraj Rad', a wziela sie ona od 'rad deputowanych i delegatow'. Nieuzasadnione zatem jest wykorzystywanie do przetlumaczonej i sprawnie funkcjonujacej formy 'radziecki' nazwy przymiotnika 'sowiecki'. W przypadku ZSRR tlumaczysz wtedy tylko 3, a nie 4 czlony. Dlaczego zatem nie mowisz 'Sojuz', czyli SSRS? Procesami wystepujacymi w innych jezykach, nie tlumaczy sie procesow wystepujacych w jezyku polskim. > Porównywanie pieczarek, tj. nazwy pospolitej powstałej wiele setek lat temu z > nazwą kraju tj. nazwą WŁASNĄ jest idiotyzmem Jest tego samego typu procesem. >, szczególnie jeśli chodzi o nazwę > kraju, który powstał w XX wieku A jakie to ma znaczenie kiedy powstal? Jezyk polski jest jezykiem polskim > i jego nazwa nie wywodziła się z głębokich > korzeni historycznych jak np. "Niemcy" czy "Włochy" lecz była SAMOZWAŃCZA bo to > > bolszewicy SAMI nadali swojemu krajowi taką nazwę. I tyle. Nadali ja, jak juz wspomnialem od przymiotnika powstalego odrzeczownikowo 'rada', ktory w jezyku polskim funkcjonuje od stuleci. > Słowa "Niemcy" czy "Włochy" powstały WIEKI temu gdy jeszcze nie było czegoś > takiego jak państwa/kraje w obecnym rozumieniu tego terminu. Słowa te określały > > bardziej pewne miejsca geograficzne i ludzi tam żyjących. Gdy powstawała > nazwa "Niemcy" czegoś takiego jak jednolite państwo niemieckie W OGÓLE nie > było - poucz się historii. A czy ja cos mowie, ze nie istnialo takie panstwo? Bawisz sie w Leppera? > I chyba nawet dla ciebie oczywiste jest, że w > przypadku Związku Sowieckiego powstałego 90 LAT TEMU sprawa wyglądała zupełnie > inaczej - był to regularny twór państwowy, który na dodatek SAM SOBIE NADAŁ > taką NAZWĘ. Zgadza sie, w polskim tlumaczeniu: Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich, Kraj Rad, Rosja Radziecka itd. > Szkoda z tobą więcej gadać. Mowilem, ze osoby nieposiadajace odpowiedniego przygotowania jezykowego, w tym przypadku, ksenofobicznie zacietrzewiony prawicowiec, ktory nie ma pojecia o roznych procesach funkcjonujacych w jezyku. > Cały świat mówi "sowiecki", nikogo to nie dziwi i nikt nie nazywa tego > ksenofobią. Caly swiat to nie jest Polska. W jezyku rosyjskim Unia Europejska jest tlumaczona jako 'Evrosojuz'. Nie oznacza to takze tego, ze Rosja ma nagle wprowadzic do swojego jezyka slowo 'unia', bo caly swiat tak to robi. >W języku polskim słowo "sowiecki" istnieje od kiedy istnieją > Sowiety, tj. 90 lat. Otwórz sobie dowolną książkę z dwudziestolecia wojennego i > > sprawdź. Jeśli znajdziesz tam słowo "Sowiety" i "sowiecki" (a znajdziesz) to > może zrozumiesz, że twoja teoria o tym, że jest to nomenklatura Radia Maryja > jest g**** warta. Ja mowie, ze obecnie jest to nomenklatura Radia M. i Telewizji T., gdyz one to wykorzystuja jako zwykla socjotechnike wprowadzenia negatywnych skojarzen do samej tylko nazwy. > Kardynał Stefan Wyszyński używał terminu "Sowiety" 40 lat temu - czy też > słuchał Radia Maryja? Tez uzywa sie slowa 'partia lejburzysztow', mimo, ze jest ona oficjalnie tlumaczona na 'partia pracy' itp. > Ale skoro uparcie uważasz, że to wynalazek Radia Maryja, które ma bodajże 10 > lat to oczywiście masz prawo tak uważać bo żyjemy w wolnym kraju, który spod > sowieckiej okupacji się wyzwolił. Ja nie mowie, ze to ich wymysl, tylko ich praktyka i nomenklatura. >To, że robisz z siebie idiotę to już zupełnie > > inna sprawa i twój wolny wybór. I kto tu robi z siebie idiote? Wypowiadanaie sie w dziedzinach, o ktorych sie nie ma zielonego pojecia, to nie moja domena. > Co do odsyłania mnie do słownika języka polskiego - sam wpierw sprawdź w > dowolnym słowniku wydanym w okresie międzywojnia, a potem pomyśl chwilę jeśli > potrafisz dlaczego w słownikach powojennych się to zmieniło. No prosze bardzo. Ja akurat mam pojecie o tym co mowie, bo z naukowa strona naszego jezyka mam wiele stycznosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soviet Union Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 22:23 Po raz ostatni ci powtarzam, że słów "Sowiety" i "sowiecki" używał już Stefan Żeromski. Podałem ci link do jego książki. Rozumiem, że według ciebie używał NIEPOPRAWNEJ POLSZCZYZNY, tak? Podobnie pisał Witkiewicz czy Dołęga-Mostowicz, sprawdź sobie. Wszyscy pisali złą polszczyzną, tak? Szkoda tylko, że to oni przeszli do historii polskiej literatury A NIE TY. Powtarzam ci też, że oryginalnej formy "soviet", "sowjet", "sovietique", "sovietica" itp. używają WSZYSTKIE INNE JĘZYKI ŚWIATA. Może dla ciebie normą jest margines, ale dla mnie normą jest OGÓŁ. KAŻDY może używać takiej wersji, która mu odpowiada, bo żyjemy w WOLNYM KRAJU, choć takim jak ty chyba nie do końca się to podoba i chcieli by dyktować ludziom jak mają mówić. Skoro Żeromski i Witkacy używali słów "Sowiety" i "sowiecki" bo po prostu była to NAJCZĘŚCIEJ używana forma w przedwojennej Polsce, skoro we wszystkich innych krajach świata od zawsze i do teraz używa się WŁAŚNIE TYCH FORM I TYLKO TYCH, twierdzenie że jest to nomenklatura Radia Maryja i TV Trwam oraz przejaw ksenofobii to PORAŻAJĄCA BZDURA. I możesz być sobie nawet profesorem Miodkiem, ale twierdząc takie rzeczy po prostu się OŚMIESZASZ. Koniec i kropka. Żegnam ozięble i nie zaszczycę cię dalszą dyskusją. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 27.04.06, 02:58 > Po raz ostatni ci powtarzam, że słów "Sowiety" i "sowiecki" używał już Stefan > Żeromski. Podałem ci link do jego książki. Rozumiem, że według ciebie używał > NIEPOPRAWNEJ POLSZCZYZNY, tak? Podobnie pisał Witkiewicz czy Dołęga- Mostowicz, > sprawdź sobie. Wszyscy pisali złą polszczyzną, tak? Szkoda tylko, że to oni > przeszli do historii polskiej literatury A NIE TY. Ja jeszcze zyje, oni nie. Co za tym idzie, do historii przejsc nie moglem. Poza tym, ja sie zajmuje poprawnoscia i czystoscia jezyka, a nie literatura. Jak wiadomo, ani omawiany Zeromski, ani Witkiewicz czy Dolega-Mostowicz byli wybitnymi pisarzami, a nie lingwistami (polonistami). Nikt zatem nie moze odpowiadac za slownictwo wykorzystywane przez pisarzy, czy ingerowac w nie. > Powtarzam ci też, że oryginalnej > formy "soviet", "sowjet", "sovietique", "sovietica" itp. używają WSZYSTKIE INNE > > JĘZYKI ŚWIATA. Może dla ciebie normą jest margines, ale dla mnie normą jest > OGÓŁ. I znowu odsylam do 'nauki o jezyku' i wiedzy o procesach wystepujacych w kazdym jezyku. Idac twoim tokiem rozumowania powinien istniec tylko jeden 'OGOLNY' jezyk, a procesy w nim zachodzace takze powinny byc identyczne na calym jego obszarze. Jest jednak inaczej i miejmy nadzieje, ze dzieki takim oryginalom jak ty, to sie nie zmieni. > KAŻDY może używać takiej wersji, która mu odpowiada, bo żyjemy w WOLNYM KRAJU, > choć takim jak ty chyba nie do końca się to podoba i chcieli by dyktować > ludziom jak mają mówić. Tak sie sklada, ze istnieje cos takiego jak 'norma'. Ustalaniem norm jezykowych w Polsce zajmuje sie corocznie obradujacy Kongres Jezyka Polskiego. Kraj jest jednak wolny i zaden polonista nie zmusi nikogo, aby mowil 'przyszedlem' zamiast 'przyszlem' czy nie bedzie uczyl poprawnego akcentowania wyrazow zapozyczonych takich jak 'fizyka', 'matematyka' itd. Kazdy Polak powinien zas dbac o czystosc jezyka i nie zasmiecanie go(co tyczylo sie w/w ksenofobii, ktora powinna jeszcze bardziej wzmagac 'czystosc' jezyka wsrod 'wyznawcow'), co jednak pozostaje tylko w sferze marzen. > Skoro Żeromski i Witkacy używali słów "Sowiety" i "sowiecki" bo po prostu była > to NAJCZĘŚCIEJ używana forma w przedwojennej Polsce, skoro we wszystkich innych > > krajach świata od zawsze A wiesz jakich wyrazow uzywal m. in. Norwid? > i do teraz używa się WŁAŚNIE TYCH FORM I TYLKO TYCH, Jesli one obowiazuja jako norma jezykowa w innych krajach, to nie widze w tym nic dziwnego. > twierdzenie że jest to nomenklatura Radia Maryja i TV Trwam oraz przejaw > ksenofobii to PORAŻAJĄCA BZDURA. Obecnie jest to okreslenie uzywane wlasnie w duzej mierze przez w/w i ich sympatykow. >I możesz być sobie nawet profesorem Miodkiem, > ale twierdząc takie rzeczy po prostu się OŚMIESZASZ. To, ze sie wypowiadam o czystosci jezyka, etymologii wyrazow i niecheci do zasmiecania go? Osmieszasz sie ty, motywujac swoje tezy tym "ze w innych jezykach tak jest i nawet Zeromski o tym pisal". > Koniec i kropka. Żegnam ozięble i nie zaszczycę cię dalszą dyskusją. Alez mam taka nadzieje. Tlumaczyc, ze biale jest biale, to i tak powie, ze czarne, a do tego jeszcze zacznie weszyc spisek komunistyczno-zydowsko- masonski, nie opierajac sie na tak smiesznych i malowaznych dziedzinach jak etymologia, czy zasadach np. slowotworstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość w portalach Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 06:38 > zacznie weszyc spisek komunistyczno-zydowsko- > masonski Tu nie trzeba żadnych spisków, każdy widzi jasno żeś zwykły komuszyna z nerwicą natręctw na tle Radia Maryja i słowa "sowiecki" i tyle. Jeśli ci Radio Maryja zawadza, to weź instrukcję od radia, przeczytaj ją ze zrozumieniem i na podstawie nabytej wiedzy PRZEŁĄCZ RADIO NA INNĄ STACJĘ. RM jest dla tych co chcą go słuchać i ŚWIADOMIE USTAWIĄ RADIO NA ODPOWIEDNIĄ CZĘSTOTLIWOŚĆ - samo się na siłę nie nastawia. Więc wykaż się minimum tolerancji i odpierwiastkuj się od radia które ci się nie podoba. Nawet dla przeciętnie rozwiniętego postkomucha, 16 lat od upadku PRL powinno wystarczyć na naukę choć MINIMUM wyrozumiałości dla poglądów innych i przysposobienie się do życia w WIELOPOGLĄDOWYM społeczeństwie. Nikt ci nie każe mówić i pisać "sowiecki". Pisz sobie jak uważasz za stosowne i POZWÓL INNYM pisać jak chcą. Termin "sowiecki" ISTNIEJE w języku polskim czy ci się to podoba czy nie. Chcesz zwrócić komuś uwagę na tle poprawności językowej? To rób to GRZECZNIE i podawaj MERYTORYCZNE UZASADNIENIE zamiast ciskać w ludzi oskarżeniami o ksenofobię i innymi tam epitetami o Radio Maryja, bo po prostu wychodzisz na zwykłego post-peerelowskiego BUCA. Priviet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ---- Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.radom.net 25.04.06, 21:28 Dobra jest również książka: "Józef Światło zeznaje" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tad Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 22:33 czy wyście zwariowali?? Od ilu lat nie ma już ulicy Gwardii Ludowej!Jest ulica Winczewskich, tych, którzy zginęli z rąk hitlerowców za konspirację w AK!Wy chyba nie mieszkacie w Radomiu? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 25.04.06, 22:43 >Od ilu lat nie ma już ulicy Gwardii Ludowej! Fakt, to juz tyle lat... Zabrzmialo, jakby juz z 15 nie bylo, a to raptem 3 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 23:08 Jak to łatwo opluwać człowieka, a jeszcze łatwiej zmarłego, bo przecież się nie obroni ani nie wytłumaczy... A nawet jeśli rzeczywiście w wieku 16 czy 18 lat w PRLu za Gomułki miał konflikt z prawem (wiesz jakie to były czasy? najciekawszą rozrywką dla młodzieży było palenie papierosów) a DWADZIEŚCIA LAT później walczył o wolność i za to STRACIŁ ŻYCIE, to w czym tkwi twój problem człowieku? Jesli coś zrobił nie tak to Z NAWIĄZKĄ to ODPOKUTOWAŁ, nie? Swoją działalnością i ŚMIERCIĄ w wieku bodajże 38 LAT chyba najlepiej ODPŁACIŁ ojczyźnie Z NAWIĄZKĄ? Jest większa ofiara niż stracić ŻYCIE? A CO TY ROBIŁEŚ gdy trzeba było z komuną walczyć? Trząsłeś gaciami? Teraz jak już się nie trzeba bać to każdy jest bohaterem i ocenia innych. A może jesteś na liście Wildsteina? Czy takie posty piszesz z zawiści, że twoim nazwiskiem nikt by nawet ławki w parku nie nazwał bo nie ma za co? Twoim zdaniem nie można popełnić w życiu jakiegoś błędu a potem być patriotą i bohaterem, który chyba dużo zrobił dla niepodległości skoro go za to wykończono? Piszesz że tej ulicy nie chciano - a wiesz KTO nie chciał? Radni SLD. Bo Jerz z NIMI OSOBIŚCIE wojował jak w 80 czy 81 roku byli sekretarzami PZPR i zwalczali Solidarność. Zebrali 30 podpisów od ludzi którzy nie chcieli tej ulicy (kombatantów GL zamieszkałych właśnie na ulicy GL) i na tej podstawie większość jaką miała SLD w Radzie Miejskiej zmieniła nazwę Jerza z powrotem na Gwardii Ludowej. A wiesz ilu ludzi było w 83 roku na POGRZEBIE Jerza? DZIESIĘĆ TYSIĘCY. Od kościoła na Borkach po Narutowicza. Porównaj to sobie z 30 podpisami i głosami 25 radnych SLD. Ulicy nadano nazwę Jacka Jerza za to co zrobił w Solidarności, KPNie, w Komitetach Więzionych za Przekonania. To on był inicjatorem powstania krzyża katyńskiego na cmentarzu, brał udział w powstaniu pomnika czerwca 76 i sprowadził na rocznicę wydarzeń czerwcowych w '81 roku do Radomia Wałęsę i Annę Walentynowicz, wspierał strajk studentów na WSI, domagał się rozliczenia winnych Czerwca 76, walczył o przekazanie budynków MO na szpital zespolony, doprowadził do usunięcia z Radomia skompromitowanych ścieżkami zdrowia komentanta MO Mozgawę i I sekretarza PZPR Prokopiaka, był delegatem na I Zjazd Solidarności w Gdańsku Oliwie, założył Komitet Obrony Więzionych za Przekonania, był jednym z najdłużej internowanych działaczy w całej Polsce, brutalnie pobity w obozach podczas głodówek. POGRZEB JERZA BYŁ NAJWIĘKSZYM W HISTORII RADOMIA, PONAD 10.000 LUDZI NA NIM BYŁO! I to jest najlepsze świadectwo kim był i czy ludzie go cenili czy nie. Tacy ludzie jak ty niech najpierw zastanowią się czy sami są BEZ GRZECHU i czy sami coś w życiu zrobili dla kraju i dla innych, coś takiego za co Jerza ubecja WYKOŃCZYŁA, a dopiero potem niech go opluwają. JA OSOBIŚCIE JACKA JERZA ZNAŁEM, pamiętam i potrafię uszanować jego pamięć. A skoro ty nie rozumiesz, że o zmarłych (a szczególnie wykończonych przez komunę) źle się nie mówi bo nie mogą się bronić i oddaje im się zasłużony wieczny odpoczynek to chyba w ogóle nie powinno się z tobą rozmawiać. ----- A tak na marginesie: znów za pasem wybory samorządowe i znów wraca ten temat. Potem przez 4 lata nikogo to nie obchodzi, potem sprawa wraca na nowe wybory i tak w kółko. Chyba ktoś na tym znów próbuje zbić jakiś kapitał polityczny i na nazwisku Jerza wskoczyć do rady miejskiej. HOCHSZTAPLERZY POLITYCZNI I INNI PIENIACZE DAJCIE ś.p. JACKOWI JERZOWI SPOKÓJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alexxx Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.04.06, 09:34 Na temat bylego patrona ulicy Gwardii Ludowej wole sie nie wypowiadac,bo wychowalo nas jedno podworko na ul.Struga.Duzo moga powiedziec kelnerzy z "Europy","Smakosza",a siedzial za sprawe kryminalna,zmarl w sposob jak najbardziej naturalny,co potwierdzi Grzesiek jego rodzony brat,majacy do tego wszystkiego dystans.Z wiekszosci opini na temat nazwy ulicy,wynika ze wyzwolili nas Amerykanie,armia gen.Mc.Donaldsa z armia gen.Coca-coli.Nie zmieniajcie historii.Austrie wyzwolila armia radziecka,a do dzisiaj pod pomnikiem na Schwarzenbergplaz leza zawsze swieze kwiaty.Identyczny pomnik mielismy w parku Kosciuszki,ale nowej wladzy to przeszkadzalo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 26.04.06, 13:41 Dodam, iz jedna z glownych ulic Brukseli jest Rue de Stalingrad, a w Niemczech dalej sa ulice Karl Marx i Rose Luxemburg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.radom.net 26.04.06, 17:39 Zastanawiające, że zawsze znajdzie się jakiś "postępowy", który nie przyczepi się do faktów tylko do treści. Próbujesz rozmyć historię GL. Ile ci za to płacą? Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. 26.04.06, 18:41 Tu wlasnie chodzi o historie i o to, aby jej nie falszowac. W innych krajach jej sie nie niszczy, a u nas wyrzeka sie 60 lat i kombinuje, jak ja wymazac. To nie jest chlubna cecha. Byly jakie byly i kazdy powinien o niej pamietac i nie wymazywac wszystkiego, co z nia zwiazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znam Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.radom.net 26.04.06, 19:15 22 stycznia 1943 r. oddział GL zamordował w pobliskiej Drzewicy 11 osób, kwiat inteligencji drzewickiej, a jednocześnie członków konspiracji niepodległościowej. Ich majątki zrabowano. Niektórych zabójstw dokonano ze szczególnym okrócieństwem: (za Piotr Gontarczuk - "PPR droga do władzy") rozpruwano ofiarom wnętrzności i rozbijano głowy kolbami. Pogrzeb ofiar przekształcił sie w manifestację ludności. Napewno żyja jeszcze ludzie, którzy to pamiętają - może ich poszukasz? I jeszcze jeden cytat: "Ludność wsi ulega terrorowi oddziałów PPR-GL i dostarczac musi produktów rolnych. Powoduje to zemstę i pacyfikację ze strony Niemców. Oddziały komunistyczne nie liczą się z następstwami, bodaj celowo wywołuja represje, aby bardziej rozpalic teren kosztem ogółu ludności, a nastepnie wywołac rewolucyjne powstanie i w ten sposób odciążyć front wschodni" Historia jak historia ale przecież ani w Niemczech ani gdzie indziej nie ma ulic o nazwie Adolf Hitler, SS, czy nawet Wehrmahtu. Nie chce mi się z tobą gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gwardia Ludowa Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 20:01 Tak jak u nas nie ma Nowotki, Dzierzynskiego, Swierczewskiego i wielu innych. Gwardia Ludowa jest zas tematem kontrowersyjnym, ktoremu takze mozna wiele plusow odnalezc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 18:43 Jacka Jerza to ty znałeś z PRZESŁUCHAŃ, albo go INTERNOWAŁEŚ ubeku jeden. A może po prostu na niego DONOSIŁEŚ. To zadziwiające jak ta ubecja i komuna jest nadal aktywna. Dawniej W TEN SAM SPOSÓB opluwano i kompromitowano AKowców i WINowców robiąc z nich bandytów i kryminalistów, teraz dokładnie to samo robi się z ludzmi walczącymi z komuną w latach '80. To są efekty grubej kreski i nierozliczenia tej czerwonej bandy. Nie wiem co robił Jacek Jerz gdy miał 16 czy 17 lat, ale gdy ja go znałem przez ostatnie 8 czy 9 lat jego życia pracował na radomskiej Wyższej Szkole Inżynierskiej (WSI) w ZETO (Zakłady Elektronicznej Techniki Obliczeniowej) jako KIEROWNIK sekcji komputerowej. W latach '70 uczył się i studiował zaocznie. Przez ostatnie trzy lata życia działał w Solidarności i KPN, potem był jednym z najdłużej internowanych ludzi w kraju (ponad rok), a MIESIĄC po wyjściu z więzienia UMARŁ nagle mając 38 lat i jeszcze komuna ciało z kostnicy zabrała rodzinie na PRZYMUSOWĄ sekcję zwłok przez lekarzy MSW. To ZNAMIENNE, że plujesz na zmarłego ANONIMOWO, typowy SBEK z ciebie. Szargasz czyjąś pamięć po cichu z ukrycia jak typowy konfident. A na brata Jacka - Grzegorza się nie powołuj bo możesz co najwyżej od niego DOSTAĆ W PYSK, oczywiście o ile udałoby się ciebie znaleźć, anonimowy tchórzu. Drugi brat Jacka Wiesiek da ci W PYSK z drugiej strony, żeby równo spuchło. Syn też pewnie nie będzie dłużny. To TYPOWA UBECKA METODA powoływać się na kogoś kto nawet nie wie, że się na niego powołujesz. PZPRowska socjotechnika. To co ma do powiedzenia na temat Jacka Jerza jego rodzina WŁAŚNIE POWIEDZIAŁ jego brat Wiesław w programie TVP2 "Warto rozmawiać" dwa dni temu. Nie powołuj się więc na braci Jacka Jerza bo cię pozwą do sądu o oszczerstwo i szarganie dobrego imienia i pamięci ich brata, łachu jeden. Jak to już było napisane, na pogrzebie Jacka Jerza w lutym 1983 było DZIESIĘĆ TYSIĘCY ludzi, cała Limanowskiego była szczelnie wypełniona od kościoła na Borkach do Narutowicza + pół cmentarza. NIKT nigdy w historii Radomia nie miał takiego pogrzebu, nawet Grzecznarowski, i prawdopodobnie nikt nigdy miał nie będzie. Te DZIESIĘĆ TYSIĘCY MIESZKAŃCÓW RADOMIA które żegnały Jacka w jego ostatniej drodze NAJLEPIEJ ŚWIADCZY o tym kim był i JAKĄ ROLĘ W HISTORII RADOMIA ODEGRAŁ. I nie zmieni tego ta garstka ubeckich łachów opluwających jego pamięć. Na temat Jacka najlepiej wypowiadają się ci, którzy go znali: współdziałacze z Solidarności, np. Jan Rejczak czy Zdzisław Podkowiński. Jeśli ktoś chce wiedzieć co ma do powiedzenia brat Jacka to pewnie może go znaleźć w książce telefonicznej i się samemu zapytać albo obejrzeć powtórkę programu "Warto rozmawiać". Nie dajcie się zmanipulować ubekom i konfidentom. I jeszcze raz apeluję byście dali Jackowi Jerzowi i jego rodzinie święty spokój. Już wam nie zagraża komuchy więc pozwólcie mu WRESZCIE odpoczywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip71 nie zabieralem glosu...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 19:39 ....poniewaz zgadzam sie z toba Tolek,ubecy sa nauczeni aby niszczyc idealy i ludzi nawet po ich smierci ,a tym bardziej tak wspanialych jak JACEK...na tym skoncze,nie warto wymieniac pogladow z ludzmi dla ktorych nie ma wartosci procz ubeckiego poczucia bliskosci stadnej, ps.moze kiedys dowiemy sie o prowokacjach UB.takze na forum..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zan Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: 82.139.61.* 29.04.06, 00:18 co do śp. Jacka Jerza, trzeba dodac, ze w okresie uwięzienia Moczulskiego, Szeremietiewa, Stańskiego i Jandziszaka to On faktycznie kierował dzialalnoscia Konfederacji w calym kraju. Ponadto wspoltworzyl Krajowy Komitet Obrony Wiezionych za Przekonania, wspolnie z Sobierajem faktycznie kierowali Solidarnoscią Ziemi Radomskiej. Dzisiaj, gdy znamy juz nazwiska licznych agentow w kierownictwie radomskiej Solidarnosci, tym wiekszy podziw i szacunek budzi we mnie postac Jerza - otoczonego tą parszywa bandą zdrajcow. Dla mnie Jacek Jerz BEZDYSKUSYJNIE jest najwybitniejsza w Radomiu postacią tego zrywu ku niepodleglosci, jakim byl ruch Solidarnosci i Konfederacji Polski Niepodleglej. Wiele lat radomianie czekali na polityków formatu Jacka Jerza. Moze tylko Jan Łopuszanski jest godzien, by go z nim porownywac. Reszta to, uzywajac sportowych porownan, 2 liga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: 82.139.50.* 26.04.06, 20:52 Zgadzam się z Panem całkowicie ,obecnie dużo jest fałszywych poprawiaczy hisrori robią kogiel mogiel w głowach ludziom.Soplicą to on napewno nie był,może tylko pił 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 21:59 A może najpierw nam napiszesz w szczegółach co ty w swoim życiu robiłeś zanim zaczniesz oceniać kogoś na kogo pogrzeb przyszło 10 tys. radomian. Abstynent-historyk się znalazł. A raczej chyba kolejny SBek, a może nawet cały czas ten sam tylko pod innym nickiem. Eh niech wreszcie ten IPN udostępni publicznie te wszystkie akta SBeków zdrajców konfidentów i płatnych donosicieli może wtedy się wreszcie w tym kraju coś zmieni. To przerażające ile można bezkarnie obrażać nieżyjącego od ćwierć wieku człowieka. Coś ci zrobił osobiście że go tak poniewierasz? Czy radomska Solidarność nie powinna wreszcie stanąć w obronie swojego założyciela i najaktywniejszego działacza? Może żyjący "koledzy" Jacka Jeża z tamtych czasów którzy teraz siedzą w różnych władzach i gabinetach wreszcie powinni stanąć w jego obronie i zacząć pozywać do sądu tych co szargają jego godność? To że sobie wmurowali w budynku tablicę upamiętniającą J.Jeża nie załatwia sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.227.udn.pl 28.04.06, 23:43 Chyba Jacka Jerza. Nie mylić z jeżem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk polonista Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.06, 23:09 > poprawiaczy hisrori Historii pisze się przez dwa "i". Zacznij od nauki polskiego, a dopiero potem bierz się za historię. > napewno Na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.06, 00:11 > zmarl w sposob jak najbardziej naturalny No jasne! Jak młody i zdrowy człowiek (określany przez radomski PZPR i MO jako "niebezpieczny wróg socjalistycznej ojczyzny" oraz "ekstrema godząca w ład prawny PRL") który nigdy na nic nie chorował upada nagle i umiera w wieku 37 lat w cztery tygodnie po wyjściu z internowania gdzie siedział ponad rok i był maltretowany, a następnie ubecja zabiera ciało i specjalna ekipa MSW robi przymusową sekcję zwłok do której nie dopuszcza niezależnych lekarzy to to jest "sposób jak najbardziej naturalny". Zatruł się grzybkami. W podobnie "całkowicie naturalny" sposób miała umrzeć w Radomiu Anna Walentynowicz - agentka SB "Karol" miała ją otruć Furosemidem. Skany oryginalnych dokumentów SB (szczególnie punkt 6. oraz 7. i uwaga na końcu): www.ipn.gov.pl/fullimages/foto_150304_1_f.jpg www.ipn.gov.pl/fullimages/foto_150304_2_f.jpg www.ipn.gov.pl/fullimages/foto_150304_3_f.jpg Tak właśnie w PRLu wykańczano po cichu niewygodnych ludzi, symulując naturalną śmierć środkami farmakologicznymi które powodują zawał serca i są natychmiast wydalane z organizmu nie pozostawiając żadnych śladów. > Austrie wyzwolila armia radziecka,a do dzisiaj pod pomnikiem na > Schwarzenbergplaz leza zawsze swieze kwiaty.Identyczny pomnik mielismy w > parku > Kosciuszki,ale nowej wladzy to przeszkadzalo!!! Powiedz to rodzinom zamordowanych AKowców i WINowców PARCHU CZERWONY JEDEN. Powiedz to rodzinom dziesiątek tysięcy Polaków których ta armia zamordowała w Katyniu, Ostaszkowie, Kozielsku, Miednoje i wielu innych miejscach. Powiedz to tym których NKWD wykończyło w katowni na Zamku Lubelskim i SETKACH takich miejsc w całej Polsce. "Nowej władzy się nie podobało" powiadasz. No i już wszystko jasne kim jesteś I JAKA JEST TWOJA ROLA NA TYM FORUM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:36 Chetnie bym sie z Toba spotkał "Ty naoczny Świadku Historii ze Smakosza" i porozmawiał, a włóasciwie spytał: kto w dalszym ciągu płaci ci lub w jakim interesie i czyim opluwasz pamięć mego Brata. O jakim podwórku piszesz na Struga skoro Jacek i nasza rodzina nigdy przy Struga nie mieszkała. Zamiszkał przy tej ulicy Jacek mając lat 32 lub 33 więc a jakim wychowywaniu wspólnym piszesz. Mój telefon dostepny jest w każdej książce telefonicznej. Możesz równieżąś wpisać hasło: "Grzegorz Jerz" w internecie i bez trudu znajdziesz wszystkie możliwe kontakty ze mną. Poiwiedz mi te kłamstwa w twarz - zachęcam. Grzegorz Jerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:57 Tak na marginesie bo przewija się ten wątek w postach: Oświadczam, że Jacek nigdy nie nadużywał alkoholu. Nie robił tego tak jak nie robię tego ja, Wiesiek, nasze dzieci itd. Nie mamy tych skłonności rodzinnie. I tyle. Przypisywanie Jackowi choroby alkoholowej jest zatem chore i stanowi pozostałość błota jakie utknęło w mózgach ube-ków /z małej litery/ którzy sami to błoto fabrykowali i w myśl zasady, że kłamstwo powtórzone ....itd. - staje się prawdą - uwierzyli - zwyczajnie uwierzyli SOBIE! Jeśli chcecie porozmawiać o Jacku to proszę bardzo - podam adresy ludzi którzy do dziś z dumą mówią o Nim - "był moim przyjacielem". Nawet nie wiecie ile drzwi zostało przede mna otwartych i ile gestów życzliwości doświadczyłem dzięki osobie i pamięci o Jacku od przeróżnych ludzi. Życzę Wam Kogoś Takiego w Waszej Rodzinie. Jeszcze jedno na koniec. Mój syn i mojego brata Wieśka - ma na drugie imię Jacek. Urodzili się kilka lat przed Solidarnością, a więc wyrażone przez nas w ten sposób pragnienie aby nasze dzieci w jak największym stopniu były podobne do Jacka nie miały wówczas żadnych podtekstów "patriotyczno-solidarnościowych". Wówczas, potem i dziś uważaliśmy Jacka za kogoś wyjątkowego i takim był - zapewniam Was. Wiedzą o tym Jego przyjaciele, ale i wrogowie - dlatego - nie mam cienia wątpliwości, że ci ostatni go zabili. Wkrótce powstanie strona o Jacku i z odtajnianych dokumentów z archiwum UB poznacie Prawdziwego Jacka Jerza. Wtedy nie zda się na nic bezkarne i anonimowe ubeckie opluwanie. Fakty powiedzą same. Grzegorz Jerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan odwalcie się od Jacka Jerza IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.04.06, 12:33 Szanowni Dyskutanci ! Odwalcie się od Jacka Jerza. Nie wiem, czy pił czy nie pił, bo go nie znałem i nie miałem możliwości poznać. Niemniej jak wynika z moich informacji generał Świerczewski pił nałogowo, był despotą i nie przeszkadzło komunie i jej propagandzie zrobić go swoim idolem. Szkoda, że nikt nie protestuje skoro jesteście tacy święci, że w sejm RP jest sklep z gorzałą czynny od rana hahahah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zez Ulica GL IP: 82.139.50.* 30.04.06, 12:54 Jednak nobliści zauważyli gen Świerczewskiego-opisali go pięknie w swoich książkach może miał słabostki,jedni do kobiet ,drudzy do butelki inni do samochodów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: W.A.J. Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 28.04.06, 09:07 Panie Grzegorzu,tak się składa,że ja też mieszkałem na ul.Struga,koło kina "Przyjażń",i pamętam pana i pana braci bo chodziliśmy na jedną górkę w zimie,tam gdzie teraz stoją pawilony.Potem mieszkaliście państwo na ul.Gw.Ludowej w suterenie,gdzie prowadził pan w póżniejszych latach sklep motoryzacyjny.Miał Pan krótki epizod w nauce w Kędzierzynie-Kożlu,potem była "Syrokomla".Pamięta Pan zabawy na "Obozisku"?Radom jest naprawdę mały.Poziom pewnych wypowiedzi na tym forum jest żenujący.Podobno o zmarłych mówi się tylko dobrze lub wcale!!!Pozdrawiam rodowity radomianin od 55lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 10:49 Sprostowanie: nie taki mały epizod, bo całe 5 lat i to nie w Kędzierzynie Koźlu, ale w Kołobrzegu chodziłem do Tech. Rybołówstwa Morskiego. Potem było mieszkanie w Gdańsku, Gdyni i dopiero w bardzo dorosłym życiu powrót do Radomia - do dziś zastanawiam się po co? Fakt - było nas trzech ,ale żebyśmy razem chodzili na górkę to nie zarejestrowałem, bo prosze zauważyć, że pomiędzy mną a Jackiem była różnica 12 lat. Mam takie obrazki w pamięci jak idę z nim gdzieś tam..., trzymając go, a raczej on mnie za rękę. Takie krótkie obrazki z dzieciństwa. Nie wielu ludzi ma prosty życiorys, ja też go nie mam. Jacek też go na pewno nie miał. Nie zmienia to faktu, że /i co do tego nie mam ja i wielu innych ludzi/ wątpliwości był uczciwym, prawym a przede wszystkim bardzo odważnym i bezkompromisowym człowiekiem. To co znajduje w aktach SB syn Jacka - Michał jest porażające i myślę, że wielu ludzi nawet tych którzy uważają że znali Jacka będzie zaskoczonych jak wielkim wrogiem był dla tamtego ustroju skoro bezpośrednio meldunki o jego działaniach radomskie SB miało obowiązek raportować Kiszczakowi i Ciastoniowi. Nie było drugiego takiego przypadku w Radomiu. A co mnie wkurza w tych wypowiedziach to jedynie to, że wypowiadają je ludzie będący do dziś z drugiej strony barykady i nie mogąc już oficjalnie i bezpośrednio porażać gazem łzawiacym lub pałą czynia to anonimowo i zza węgła. Pozdrawiam również Grzegorz Jerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 11:12 Jeszcze jedno zdanie bo to chciałem wykazać, a mianowicie pisze Pan "Radom jest mały" - ano ja twierdzę, że nie taki mały skoro można w tak krótkim tekście pomylić takie fakty jak: 1/ Nie byłem nigdy w Kędzierzynie Koźlu 2/ Nie mieszkaliśmy na Struga ale na Malczewskiego 14 / blisko, ale jednak nie Struga/ 3/ Górka na której zjeżdzało się na sankach była niżej - tak fgdzie i dziś jest taki dołek w tych płytach które tam leżą. Nigdy nie była tam gdzie pawiliony - tam były garaże karawanów pogrzebowych. 4/ Na ulicy Gw. Ludowej mieszkaliśmy na parterze, a piwnice naszego mieszkania były w suterenie czyli na poziomie piwnic. Chciał Pan stworzyć wrażenie, że o rodzinie Jerzów wie wszystko, ale to tylko jak Pan widzi wrażenie, ale na postronnych czytelnikach chce Pan osiągnąć efekt dobrze poinformowanego świadka. Tyle prawd właśnie krązy również o Jacku. Pił mocną herbatę - ktoś zapomina dodać, że herbate i zostaje, że pił - itd. podobne kłamstwa. Co np. Pan sugeruje w tekście /bo tak to brzmi/cyt."Pamięta Pan zabawy na "Obozisku"?Radom jest naprawdę mały." Czy w związku z tym, że jest taki mały to rozniosło się, że w wieku 7 lat bawiłem się w tzw. "berka", podchody, słabo grałem w piłkę i lał mnie na okrągło Krzysiek K. jako "obcego na Obozisku". Nie wiem czy są to zabawy az tak ważne aby je Pan wspominał, no ale może potrzebne jest to Krzyśkowi K. któremu dzisiaj to ja bym wlał gdyby juz tak co do czego miało dojść? Widzi Pan miasto małe - ale tyle szczegółów się myli. Pozdrawiam i dajmy spokój - a czy o Jacku będzie Pan mówić dobrze czy źle to oczywiście Pańska sprawa. Jedna prośba - proszę robic to w oparciu wyłącznie o fakty które może Pan zweryfikować przez osobiste doznania lub obserwacje, a nie przez przekaz 'Słowa Ludu", "Życia Radomskiego" itp. materiałów propagandowych komuny. Pozdrawiam Również niestety /bo tyle jest ładniejszych miast/ mieszkaniec Radomia - lat 50 Grzegorz Jerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zez Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.ghnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 16:32 W końcu siedzał w pirdlu czy nie bo było brak odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ad vocem Re: Ulica Gwardi Ludowej- nazwa. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 03:11 Polska język trudna język. Ty nie mówić dobrze po polski czy po prostu genetycznie jesteś taka prymitywna jełopa co jednego prostego zdania poprawnie nie umie wydukać? Idź poucz się podstaw mowy, którą bezskutecznie próbujesz się porozumiewać i wróć dopiero jak się nauczysz, czyli nieprędko. I zamiast bełkotać o tym co cię wielokrotnie przerasta lepiej martw się o to czy ty nie skończysz kiedys w pierdlu, co o tobie jak odejdziesz z tego świata będą ludzie mówić i ile osób przyjdzie na twój pogrzeb, jeśli w ogóle ktoś przyjdzie. Zacznij pracować nad swoją opinią już dziś bo na razie jedyne co po kontakcie z tobą pozostaje to wrażenie PORAŻAJĄCEJ BEZNADZIEI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnobyl Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 01:46 Wy tu się kłócicie, a tymczasem pan prezydent IV RP Kaczyński Lech dziś napisał historię po swojemu i zadecydował kto był najznamienitszym działaczem opozycji w Radomiu. Krzyże Orderu Odrodzenia Polski dostali dziś Zdzisław Podkowiński i jakiś K.Bieńkowski, bliżej chyba Radomianom nie znany. Pewnie dostałby jeszcze jeden pan znany ostatnio z branży paliwowej ale po ostatnich przygodach chyba nie bardzo wypadało więc może odczeka do kolejnego rozdania - proponuję 11 listopada albo 13 grudnia. Były patron ulicy o której jest ta dyskusja - Jacek Jerz - dotąd uznawany za najwybitniejszego działacza niepodległościowego regionu jak widać nie mógł się mierzyć z osiągnięciami tych panów bo ulicy już nie ma, medalu nie dostał, słowem idzie w kompletne zapomnienie ku uciesze tych, którzy z wielką radością będą mogli sobie wtedy przypisać jego zasługi. W związku z powyższym proponuję zmienić nazwę obecnej ulicy Rodziny Winczewskich, dawnej Gwardii Ludowej, dawnej Jacka Jerza, dawnej jeszcze raz Gwardii Ludowej na nową nazwę: ulica Zdzisława Podkowińskiego. Wraz z orderem będzie to odbiciem jego zasług i wybitnej działalności niepodległościowej na terenie Radomia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: 82.139.61.* 04.05.06, 15:36 właśnie "jacyś bliżej nieznani" zostali uhonorowani przez prezydenta. zapomniani, bo nie rwali się do stanowisk. co do binkowskiego, to przypominam sobie, ze w stanie wojennym byl szefem kpn-u w radomiu i jakies strajki organizowal w walterze czy radoskorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnobyl Re: Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 16:59 Nikt tu nie podważa ani nie neguje dokonań obu odznaczonych panów. Fakt jednak jest taki, że odznaczenie pana Podkowińskiego lub Bieńkowskiego a brak odznaczenia dla Jacka Jerza muszą budzić zdziwienie, mówiąc oględnie. Chyba każdy kto żył w tamtych czasach w Radomiu wie kto działał najaktywniej i kto był inicjatorem wszystkich działań Solidarności czy KPNu tu w regionie. Jeśli wtedy ktoś powiedział słowo "Solidarność" czy "KPN" to automatycznie wszystkim na Ziemi Radomskiej kojarzyło się to przede wszystkim z jedną osobą: z Jerzem. Ten facet naprawdę działał przez duże "D", przez cały okres pierwszej Solidarności, trzy ostatnie lata swojego życia. Na dwudziestu członków zarządu Solidarności było 5 czy 6 agentów SB, część pozostałych podpisała lojalki w czasie internowania, kilku wyjechało z Polski na Zachód (Australia itp). Jerz lojalki nie podpisał, do Australii nie wyjechał, został i umarł w miesiąc po wyjściu z interny. Co więc się zmieniło przez 16 lat, że kiedyś Jerz miał pogrzeb na którym było wiele tysięcy ludzi a świeczki nie mieściły się na grobie, że pierwszy samorząd w III RP nadał ulicy jego patronat, Solidarność wmurowała sobie tablicę pamiątkową, a teraz nagle pies z kulawą nogą o nim nie pamięta a ordery dostają działacze (przy całym dla nich szacunku) stanowiący w porównaniu z Jerzem ligę okręgową? Ciśnie się na usta jedna odpowiedź: układy. PiS z Kaczyńskim mieli walczyć z układami, ale wyszło jak zwykle. Jak w ogóle wyglądało typowanie kandydatów i KTO to robił? Dlaczego opinii publicznej nic na ten temat nie było wiadomo? Dlaczego tego typu procedury zawsze w tym kraju muszą być załatwiane gdzieś po cichu, pod stolikiem? Dlaczego nikt Radomian nie spytał o opinię na temat tego kto powinien być zaproponowany do odznaczenia? Wygląda na to, że po prostu obecnie działającym lokalnym politykom "prawej strony" nie jest na rękę przypominanie o Jacku Jerzu bo wtedy okazuje się że w latach 1980-1983 to jemu trzeba przypisać większość działań i osiągnięć, a gdzie wtedy miejsce dla nich, co oni wtedy robili...? Ano często po prostu NIC. A jeśli o Jerzu się zapomni to wtedy wszystko co robiła radomska KPN i Solidarność pewni działacze będą mogli rozdzielić między siebie i się pod tym podpisać. I w zasadzie już to robią, a pamięć niektórych ludzi o Jacku Jerzu zaczyna im przeszkadzać w ich dążeniu do zrobienia z siebie kombatantów i weteranów walki o niepodległość. Przy całym szacunku dla pana Podkowińskiego i jego niewątpliwego zaangażowania w działalność KPN i Solidarności w latach '80, ale powinien się przynajmniej zaczerwienić ze wstydu odbierając order zamiast Jacka Jerza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnobyl Re: Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:09 > zapomniani, bo nie rwali się do stanowisk Nie nazwałbym pana Podkowińskiego bliżej nieznanym i zapomnianym. Akurat mieszkam na tej samej dzielnicy i z tego co pamiętam to wielokrotnie kandydował np. do Rady Miejskiej, a to że ze słabym rezultatem to już inna para kaloszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: 82.139.61.* 04.05.06, 19:52 jak pewnie nie chciales zauwazyc odwolujac sie do zapomnianych nie mowilem o podkowinskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarnobyl Re: Zmienić na ulica Zdzisława Podkowińskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 20:58 > jak pewnie nie chciales zauwazyc odwolujac sie do zapomnianych nie mowilem o > podkowinskim Złośliwość zupełnie nie na miejscu, bo ja pisałem o czymś zupełnie innym i wcale nie miałem zamiaru negować czy pomniejszać zasług obu panów, a to, że być może wielu tych zasług nie znam to już nie moja wina. Może wraz z wręczeniem tego typu odznaczenia opinia publiczna powinna być poinformowana: kto, za co i dlaczego takie odznaczenie otrzymał oraz kto kandydaturę wysunął. Natomiast, jak pisałem, było wręcz przeciwnie: kandydaci zostali wytypowani nie wiadomo gdzie, nie wiadomo kiedy, nie wiadomo przez kogo i dlaczego a dokładnej informacji o ich zasługach w publicznych środkach przekazu brak. Co do odznaczeń, ja nie mam najmniejszego problemu z tym, że obaj panowie je otrzymali. Ubolewam jedynie nad tym, że otrzymali je TYLKO oni i że PRZEDE WSZYSTKIM nie otrzymał odznaczenia za działalność opozycyjną i niepodległościową Jacek Jerz bo - jak już pisałem - nikomu w Radomiu się ono nie należało tak bardzo jak jemu, to on był i jest symbolem radomskiej Solidarności i KPN'u i jeśli ktoś sądzi inaczej to chyba tylko dlatego, że osoby J. Jerza po prostu nie zna, ma wybitnie złą wolę lub określoną misję do spełnienia. Odznaczenie powinien więc W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI otrzymać Jerz, a wraz z nim obaj ci panowie, których roli i zasług nikt nie neguje, a jedynie ocenia PROPORCJONALNIE do zasług śp. J. Jerza. Jeśli się Pan z taką tezą nie zgadza i uważa Pan, że osoba Jacka Jerza nie zasłużyła na pośmiertne odznaczenie (z innych miast były osoby odznaczone pośmiertnie) w pierwszym i najważniejszym takim wręczeniu odznaczeń za działalność niepodległościową w III RP (bo skoro to teraz odznaczono państwa Gwiazdów, panią Anię Walentynowicz czy księdza Zaleskiego to jeśli nawet będą kolejne "tury" odznaczeń to już na pewno dużo mniejszego kalibru) to proszę o logiczne i wyczerpujące uzasadnienie zamiast bezsensownych uszczypliwości. P.S. Pana Bińkowskiego przepraszam za kilkakrotne przekręcenie jego nazwiska w poprzednich wiadomościach. Odpowiedz Link Zgłoś