Gość: FranekS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 07:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kello [...] IP: *.radom.pilickanet.pl 10.05.06, 08:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmat1 [...] 10.05.06, 15:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Też PiSiOR,czyli pazerność i sakrum,i oszczerca R 10.05.06, 16:20 Czysta rydzykomoheroina! „Wystarczy wam tylko religia w szkole, bez biblioteki, bo książkowe mole zbyt racjonalnie nas weryfikują, dziewictwo Maryji wciąż kwestionują.” W unijnej demokracji za przyczyną dewiacji arbuz służy awiacji! Odpowiedz Link Zgłoś
pndzelek pis to dobro 10.05.06, 17:16 krytyka pisu to zlo a krytyka rm to satanizm i neopoganstwo Odpowiedz Link Zgłoś
kaczomowa Zdjęcie. Powierzylibyście temu panu dziecko? 10.05.06, 17:41 W opiekę? Bo ja za żadne skarby. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu [...] 10.05.06, 18:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Ataki na Radio Maryja jako cel walki z Kosciolem 10.05.06, 18:24 Sądzę, że Papież Jan Paweł II jasno widział, że jeśli w tej metafizycznej i moralnej bitwie stracimy Polskę, to stracimy także Zachód. Z tego powodu nigdy nie wycofał swego poparcia dla Radia Maryja. Widział bowiem, że Radio Maryja odgrywa zasadniczą i niezastąpioną rolę w rozpowszechnianiu wśród Polaków metafizycznego przesłania i moralnego dziedzictwa Kościoła. Słusznie też uznawał, że Polska jest ostatnią wielką nadzieją duchowego odrodzenia Zachodu i że to duchowe odrodzenie nie może mieć miejsca bez obecności silnych mediów katolickich w Polsce. W bardzo realny sposób Radio Maryja i TV Trwam kontynuują metafizyczne przesłanie Papieża Jana Pawła II. Podtrzymują one żywą obecność tego ducha w Polsce, a poprzez Polskę - na całym Zachodzie. Obecne próby uciszenia Radia Maryja są więc w pewien sposób próbami zawłaszczenia i uczynienia politycznie poprawną spuścizny Papieża Jana Pawła II. Będąc dzieckiem Brooklynu w Nowym Jorku, gdzie Ojcowie Redemptoryści mają głęboki i wieloletni wpływ, wiem, że metafizyczna głębia ich duchowości łączy się z niespotykaną praktyczną mądrością rozpoznawania działania "niewidzialnych rąk". Nie mam więc wątpliwości, iż nie pozwolą oni, by zamilkł wiodący duchowy głos Zakonu Redemptorystów w Polsce. Nie pozwolą, jeśli wciąż przypominają redemptorystów, których znałem, gdy dorastałem na Brooklynie. Peter A. Redpath profesor zwyczajny St. John's University Staten Island, NY, USA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geszefciarz.z.us Obsesja Antysemityzmu Jako Haraczowa Maczuga !!!!! IP: *.midsouth.biz.rr.com 10.05.06, 18:27 na zachodzie mowi sie o maczudze antysemityzmu uzywanej do robienie gigantycznych interesow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Zdjęcie. Powierzylibyście temu panu dziecko? IP: *.chello.pl 10.05.06, 20:02 żle z oczu jemu patrzy . brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student1 Radio Maryja - polskie media IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:18 "Radio Maryja i TV Trwam reprezentują polskie i katolickie radio, telewizję i prasę, jako niezależne środki społecznej komunikacji. Dzięki nim mamy dziś w Polsce wolność katolickiego słowa i prawdziwą demokrację..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Radio Maryja - polskie media IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 17:53 ty to nazywasz demokracja Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: Prawda przeraza medialne elity ale Polacy dad 10.05.06, 17:10 > > pewnie ich nigdy nie będzie....Polacy niestety są manipulowani i to jest > najbardziej przykre. > > Mirmat1: Przechodzimy pewien proces jaki zaobserwowalem w USA. 20 lat temu > media i to zarowno prasowe jak i telewizyjne byly calkowicie lewackie. > Monopolisci dyktowali politykom polityke jak i straszyli skutecznie > PO- lsatami czy PO-litykami. Jedyna szansa dla zamordystow to zamkniecie RM, TV > Trwam i ND uzywajac Brukseli i jej eurogestpowcow bo watplwe czy Polski rzad > bedzie lewakom powolny. To już 20 lat temu mogłeś obserwować? Po sensie wypowiedzi wątpiłbym w to. I jeśli zostały by tylko te 3 redakcje to media były by wolne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Prawda przeraza medialne elity ale Polacy dad IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 17:51 niebede z toba polemizowal na ten temat bo jestes fanatykiem Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 A ja sluchalem 10.05.06, 15:43 A ja sluchalem RM przez dobrze ponad rok, zeby samemu sobie wyrobic opinie. Sluchalem "Rozmow niedokonczonych" i innych audycji publicystycznych. Moge z reka na sercu i z czystym sumeieniem stwierdzic,ze byly tam czesto wyrazane poglady antysemickie, nawet podburzajce, pzrykladowo ks. Czeslaw Bartnik mowil,ze "polska jest zydowska kolonia", albo, ze "Zydzi zawsze utrudnaili Polakom w ich dazeniach niepodleglosciowych". Natomiast nie reagowano tam na chamskie, antysemickie odzywki dzwoniacych sluchaczy, kwitujac je slowem "dziekuje". Niestety, prawda jet,ze ludzie prowadzacy RM sa pelni nienawisci. I to duchowni!!! Tu nie chodzi o to, zeby zamknac RM, tylko,zeby przstalao ono siac nienawisc. Wyrazaja sie oni tez z nienawiscia o kazdym, kto ma inne zdanie polityczne i wyraznie popieraja okreslona partie polityczna. Zarzuca sie red. Olejnik, ze zbyt wyraziscie ukazuje swoje symaptie polityczne w rozmowach. Ale RM wrecz mowi: ta partia jest propolska, tamta jest antypolska. Kto im dal prawo do sadzenia i do odsadzania od czci i wiary ludzi, ktorzy nie podzielaja ich nienawisci i ksenofobii?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mufti Turbanator Re: A ja sluchalem IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 10.05.06, 15:49 Hm, tzn. twierdzisz, ze te opinie nie mają podstaw, tak? Bo nie bardzo rozumiem? A może to nie ma znaczenia czy mają podstawy czy nie, bo to i tak będzie tzw. "brzydki antysemityzm"? Pozdrawiam, Mufti P.S. Przepraszam za Jedwabne. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: A ja sluchalem 10.05.06, 16:26 Kazda proba uogolniania winy indywidualnych osobnikow na jakakolwiek grupe narodowosciowa, rasowa, kolor skory, wyznanie, czy inny wyroznik, jest ksenofobia. Jesli skrajne zydowskie grupy, czy indywidualne osoby obarczaja wina za zaglade Zydow wszystkich Polakow, to jest to taka samo ksenofobia, w tym wypadku antypolonizmem i jestem pewien,ze tak, jak ja jestes tym oburzony. Ale jest prawda,z e w Polsce byly (i sa nadal w pewnych kregach resentymenty antysemickie). Przedwojenna Mlodziez Wszechpolska, duma pana wicepremiera Giertycha, zajmowala sie wybijaniem szyb w sklepach zydowskich, korporanci tworzyli getta lawkowe na uczelniach, dzieci w malych maisteczkach (nie wszystkie i nie wszedzie) rzucaly kamieniami w dzieciaki zydowskie idace do szkoly. Bylo kilka pogromnow przed wojna i kilka po wojnie, najbardzeij znany, to w Kielcach. RM z uporem maniaika rozgrzesza ten akt, poniewaz byl z inspiracji UB. Bardzo mozliwe,ze byl,ale ZNALAZL CHETNYCH WYKONAWCOW. W czasie wojny dzialali tzw. szmalcownicy, szantazujacy Zydow ukrywajacych sie, albo ich wydajacy w rece Gestapo. Bylo tez Jedwabne. Ale to wszystko, NIE obarcza wina caleego narodu, wsrod ktorego bylo tez mnostwo ludzi uczciwych i bohaterskich. Dlatego, jesli jakis zydowski ekstremista oskarza Polakow i zgadzamy sie,ze rzucanie winy na wszystkich Polakow jest bezpodstawne, to tak samo bezpodstawne jest obwinianie wszystkich Zydow za wszelkie nieszcescia Polski. Jezeli jestes inteligentny i uczciwy, to zrozumiesz to, ale obawiam sie, ze Rydzyk juz przerobil tylu ludzi,ze moze logiczna argumentacja juz nie dociera. Ja jednak nadal probuje. Zlo polega na dzieleniu ludzi wg jakiegokolwiek wyroznika, w tym przypadku wyznania, czy pochodzenia. Zydzi polscy to tez Polacy i wiekszosc z nich jest nawet patriotami polskimi, chociaz RM za takich ich uznac nie chce, bo musi miec wroga,zeby miec z kim walczyc i na kogo zrzucac winy. Papiez JPII kochal Zydow,ale dla Rydzyka to nic nie znaczy.- Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student2 Radio Maryja jedyne wolne media ! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:20 "Już dość dawno zebrano ponad 20 tys. medialnych aktów wrogości wobec Radia Maryja, nie przebierających w słowach i metodach. Należy sądzić, że jest to zaledwie wierzchołek góry lodowej, ukrytej w mrocznej głębi strachu i zoologicznej nienawiści do tego, co Boże i prawdziwie ludzkie, polskie i katolickie ze swej istoty. Paniczny strach, że w Polsce może wreszcie coś rzeczywiście się zmienić, zwłaszcza w obecnym układzie sił politycznych..." Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 A jeśli jakaś partia jest antypolska,... 10.05.06, 20:02 ..to wolno o tym mówić?... Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: A ja sluchalem 10.05.06, 17:13 Gość portalu: Mufti Turbanator napisał(a): > Hm, tzn. twierdzisz, ze te opinie nie mają podstaw, tak? Bo nie bardzo > rozumiem? A może to nie ma znaczenia czy mają podstawy czy nie, bo to i tak > będzie tzw. "brzydki antysemityzm"? > > Pozdrawiam, > Mufti > P.S. Przepraszam za Jedwabne. Właśnie chodzi aby wszystkie klęski co spotykają Polskę nie składać na barki żydów. Czasami są winni czasami nie, ale nie wszystko co złe to ich sprawka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: A ja sluchalem IP: 217.153.197.* 10.05.06, 16:32 Bracie. Kłamiesz mówiąc, że słuchasz Radia Maryja. To co piszesz jest tego świadectwem. Ks.prof. Bartnik nigdy nie był gościem zadnej audycji w Radiu Maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: A ja sluchalem 10.05.06, 16:42 Wystarczy, że na antenie RM niejaki Marek Prałat regularnie czyta dłuuugie felietony Bartnika. Zawsze gdy zostaną opublikowane w ND, przez kilka następnych dni czytane są w RM. Żeby się wywody księżula dobrze wryły w pamięć sluchaczom. I ta modulacja głosu lektora... miód! Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: A ja sluchalem 10.05.06, 16:47 Jeszcze odnośnie antysemityzmu, którego nie było - jest taki film z 1948 roku: "Ulica Graniczna". Odsyłam doń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student3 Radio Maryja to nasze, polskie radio ! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:23 Skala wrogości i zaciekłość ataków ujawnia znaczenie roli Radia Maryja na medialnym odcinku walki pomiędzy dobrem i złem, która nie omija naszego kraju i Narodu. Radio Maryja opowiedziało się radykalnie po stronie Boga i Kościoła, zaciekle atakowanego przez bramy piekielne. Opowiedziało się po stronie Polski katolickiej, maryjnej i narodowej, chłostanej z różnych stron za swoją wierność Chrystusowi, Ewangelii, Stolicy Apostolskiej i ojczystej tradycji. Antykościelne lewicowo-liberalne media głoszą kłamstwa z większym tupetem, przekonaniem i pewnością siebie niż ogół ludzi, nie wyłączając do tego zobligowanych, mówi prawdę. Oskarżają Radio Maryja o "mieszanie się do polityki", ażeby mieć pretekst do niewybrednych ataków. Wielu mało krytycznych ludzi daje się zwieść tej manipulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi masz rację w tym, że każdy ma podlądy i ma prawo 10.05.06, 17:39 do ich głoszenia istotą jest , aby było to zgodne z kodeksem moralnym i zasadami ich wiary czy w przypadku ludzi niewierzących zwykłej przyzwoitości mnie najbardziej wkurza argumentacja ludzi, którzy mówią, że to nie wypada, bo to radio katolickie- a innym mediom to wszystko można? największe kłamstwa i potwarze a później zwykłe (lub też nie) "przepraszam" i po sprawie obraza jest obrazą obojętnie kto i gdzie jej dokona co to się za wrzask by uczynił, gdy na falach RM ktoś by powiedział "pedały". A u Majewskiego czy Wojewódzkiego to dosłownie czy z mrugnięciem okiem takie teksty padają non-stop a publika się rechocze Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi na ostatniej maturze był Nowaka 10.05.06, 17:27 Jeziorańskiego do analizy tekst za "Gościem Niedzielnym" i chociaż opublikowała go GW to chyba nie ona układała matury, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi co chcesz? modulacja niczym Wyszyński 10.05.06, 17:23 nie Prymas a stalinowski prokurator Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: A ja sluchalem 10.05.06, 17:16 Gość portalu: wojtek napisał(a): > Bracie. Kłamiesz mówiąc, że słuchasz Radia Maryja. To co piszesz jest tego > świadectwem. Ks.prof. Bartnik nigdy nie był gościem zadnej audycji w Radiu > Maryja. Nie wiem czy zauważyłeś pisał że słuchał Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 A ja zapytam odważnie... 10.05.06, 17:48 No jestem pod wrażeniem tej "wnikliwej i uczciwej" analizy pana "eksperta" od Radia Maryja. Nie wdając się w głębszą dyskusję tak "ni to z gruchy, ni z pietruchy" zapytam po prostu, czy zdaniem "czarka1" Polska ma zadośćuczynić żądaniom starozakonnym ze Światowego Kongresu Żydów w USA i zapłacić tej organizacji 60 mld. USD rewindykacji za mienie pożydowskie czy nie. No i co sądzi o groźbie jej szefa I. Singera, że w wypadku nie zaspokojenia tych żądań, Polska będzie upokarzana na arenie międzynarodowej. Ograniczę się tylko do tych kwestii, drżąc z obawy czy zadanie tego pytania nie przypłacę etykietką "antysemity". No i niech "czarek1" powie gdzie i ile razy miał odwagę zaprotestować przeciw "polskim obozom zagłady" oraz innych podobnym kłamliwym pomówieniom antypolskim inicjowanym na świecie przez "niektóre fora żydowskie", czy też się z tymi określeniami identyfikuje. A Radio Maryja to proponuję zostawić w gestii tym, co na niego płacą, oraz tym, którzy go organizują i dla niego pracują. Ateistom i innowiercom nic do niego! Szalom. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi rozumisz, gdy wszystkie strony zachowają 10.05.06, 17:55 neutralność i wykażą chęć pojednania to wtedy dopiero nastąpi zgoda, a wszystkie inne reakcje tylko eskalują agresję Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 Rozumiem... 10.05.06, 18:20 A zapłacić te roszczenia to możemy już przed zgodą czy dopiero po uzyskaniu rozgrzeszenia i pojednania... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Odpowiadam jamie314 10.05.06, 20:10 Moze dziwisz sie, ze odpowaidam. Otoz pytan Twoich NIE uwazam za antysemickie. Chece tylko wyjasnic: To nie wszyscy Zydzi na swiecie domagaja sie tych 60 mld tylko jakas mala grupa i nie jestem nawet pewien, czy temu patronuje World Jwish Congress. On ostatnio nawet wydal oswiadczenie (po haniebnej wypowiedzi Marama Sterna),z e Polska NIE jest odpowiedzialna na Holocaust i ze obozy koncentracyjne nigdy nie byly "polskie". Absolutnie uwazam, ze NIE nalezy zadoscuczynic tym ekstremistom. Wsrod Zydow bywaja tez ekstremisci, jak i wsrod Polakow i w kazdym narodzie. Tylko,z eRM i ND od arzu pisza i mowia o "Zydach" jakby to wszyscy Zydzi na swiecie byli antypolscy i wzniecaja nienawisc ze strony swoich sluchaczy - czytelnikow.. Natomaist uwazam, ze jezeli jakikolwiek insdywidualny Zyd przedtsawi odpoweidnei dowody na to,ze jakis obiekt nalezal do jego rodziny, to zgodnie z prawem nalezy wlasnosc zwrocic prawowitemu spadkobiercy. Dotyczy to, zreszta nei tylko Zydow, bo kazdego: Polaka, Francuza, nawet Rosjanina. Co do drugiego Twojego pytania, gdzie i ile razy protestowalem publicznie, jest mi bardzo trudno odpowiedzeic, poniewaz bez ujawniania sie (a jestem osoba znana tam, gdzie mieszkam)nie jestem w stanie udowdnic, ze mowie prawde, a Ty z pewnoscia sklonisz sie do uwazania,ze ja klamie. Otoz odpwowiadam zgodnie z wlasnym sumieniem: TAK! protestowalem listami do znanych gazet zachodnich i podpisywalem sie pod publicznymi protestami tyle razy,ze nie jestem w stanie pamietac. Jesli pisze o RM to nie z punktu widzenia jakichkolwiek organizacji zydwoskich, z ktorymi nie mam nic do czyneinia, ani wspolengo, tylko z poczucia wstydu za moja Ojczyzne - Polske. Jesli uwazasz,ze pozdrowneniem Szalom- (co po hebrajsku oznacza pokoj) chcesz mi insynuowac cos, ja sie nie obrazam i odpowiadam Ci tym samym - Szalom!- Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Odpowiadam jamie314- jeszcze jedno 10.05.06, 20:21 Zapytasz, dlaczego musze sie wstydzic za Polske? Ze to takie samo uogolnianie? Tak, tylko,ze ja mieszkam poza granicami Kraju i czasem jestem zmuszony bronic honoru Polski przed ludzmi, ktorzy tez Rydzyka i jemu podobnych utozsamiaja z calym glownym nurtem (tu sie nazywa mainstream)Polakow. Tu nikomu Zydzi nie przeszkazdaja i nikt nie czuje do nich nienawisci. Tacy sami obywatele,jak i kazdy inny. A takimi postawami, jakie reprezentuje RM, przecietny czlowiek brzydzi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 To i ja słowo... 11.05.06, 13:06 Sugeruję jednak by szanowny "czarek1" sięgnął do archiwum Radia Maryja i zapoznał się bliżej z "kontrowersyjnym" felietonem red. S. Michalkiewicza przez co nabędzie wiedzę o jakie to rewindykacje i kto wobec Polski z nimi występuje. Jeśli chodzi o wstyd za Polskę to powiem tyle, że oddało życie za ukrywanie Żydów w Polsce dziesiątki tysięcy ludzi i nie znamy w tym zakresie żadnej symetrii. Znamy natomiast wiele przypadków gdy uratowani przez Polaków od niechybnej śmierci Żydzi "odwdzięczają" się za to do dziś szkalowaniem, pomówieniami i kłamstwami wreszcie zwyczajnymi. Przykładów aż nadto. Równocześnie wiele można byłoby pisać o wyjątkowo niechlubnej roli wielu Żydów zamieszkujących "ścianę wschodnią" Polski przed atakiem Sowietów na Polskę 17 IX 1939, zaś o innych rozlicznych "wyczynach" tu zamilczę. Tak więc na kiepską opinię o starozakonnych to wielu Żydów ciężko zapracowało, co oczywiście nie zmienia faktu, że i wśród Polaków wielu dopuściło się haniebnych wobec Żydów czynów. Jak to u ludzi. Jeśli nie mniej to zapewne nie więcej niż gdzie indziej. Zaś jeśli już o historii, to jakoś nigdy nie miałem okazji usłyszeć komentarza filosemitów dotyczących faktu że tak ogromna część diaspory żydowskiej za miejsce swego osiedlenia wybrała tą "antysemicką" Polskę. To zastanawiające że tu tak źle było. Wystarczy zajrzeć do statystyk choćby o liczbie i narodowości studiujących. Pewnie też się za to mamy wstydzić? Polecam hasła "antysemityzm" i "antypolonizm" w "Encyklopedii białych plam". Gwarantuję kawał uczciwej i niezakłamanej wiedzy i prawdy która w stosunkach polsko-żydowskich powinna dominować. Kłamstwa o Polsce są fabrykowane od dziesięcioleci przez środowiska żydowskie i nikt na nie długo nie reagował. Pierwszym odważnym stał się kilka lat temu dopiero prof. J. R. Nowak tak zawzięcie zwalczany. Radio Maryja odważnie poświęca temu tematowi także sporo miejsca i chwała mu za to. Tylko prawda jest interesująca i tylko ona budzi taką wściekłość u tych którym wydaje się że mają na nią patent. Prawda zaś jest taka, że podczas gdy my usiłujemy ustalić prawdę obiektywną o historii naszych stosunków, to Żydów ona nie interesuje. Interesuje ich tylko "prawda" która jest "dobra" dla Żydów. To jest sedno problemu. Sugeruję zajrzeć do przebogatego archiwum RM i zapoznać się z audycjami na te tematy. Żydzi w Polsce mało komu przeszkadzają, zapewne mniejszej liczbie ludzi niż np. we Francji, ale kiedy zaczynają oni bajdurzyć o polskim antysemityzmie wyssanym z mlekiem matki w czym sekundują im nasi uczynni pismacy i inni "pożyteczni idioci", tym terminem ze ślepą furią i bez żadnego sensu obdzielać inaczej myślących, to wtedy to mleko zaczyna nam się nieco kwasić i burzyć. Dziękuję za pouczenie co do znaczenia terminu "Szalom". Myślę że nie było potrzebne. Zatem Szalom! P.S. Proszę pisać o. Rydzyka lub ojca Rydzyka jeśli łaska. Póki co go nie suspensowano i ten tytuł mu przysługuje. Tak przynajmniej piszą ludzie chcący uchodzić za kulturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: To i ja słowo... 11.05.06, 20:14 Tak, przez stulecia Polska byla rajem dla Zydow(z wyjatkami,oczywiscie). Nie wolno etz zamykac oczu na fakt, ze niektorzy, co glupsi duchowni oskarzali Zydwo o wszelkei mozliwe zbrodnei,poczawszy od "toczenia krwi chrzesijanskich dzieci na mace" az po "ukrzyzowanie Chrystusa" . Jak wobec tego oskarzam Polakow o zamordowanie ks. Popieluszki. (Znizajac sie do takeij samej logiki). Antysemityzm w Polsec zostal wprowadzony na dobre dopiero przez zaborce rosyjskiego. Mnie nie proponuj lektury ani Pajakow, ani J.R. Nowakow, bo nie sa to ludzie godni czytania. Sam czytalem tekst w ND, w ktorym JRNowak tweirdzil, ze w Polsce "nigdy nei bylo antysemityzmu". Trzeba sie puknac w leb. A Pralat gdanski nei jest najlepozym pzrykladem chorej neinawiscui do Zydow? Zbyt duzo o nich wiem. Jak chcesz, moge napisac o. Rydzyk, chociaz z pojeciem duchownego jakos trudno sie kojarzy. Co do Sparwiedliwych wsrod Narodow Swiata, uznanych jest neico ponad 6 tys. Oczywiscie, bylo znacznie wiecej, bo jesli sami zgineli, albo osiby chronione prez nich zginely, nei bylo mozliwosci zwerygikowania. czy bylo az kilkadziesiat tysiecy? trudno na to pytanie odpowiedziec. Nie slyszalem osobiscie o ani jednym pzrypadku,z eby ocalony szkalowal swojego wybawce. szkaluja osoby sposroc Zydow ameruykanskich, ktorzy w zyciu w Polsce nie byli, a mity i stereotypy powtarzaja liczni nieswiadomi, ktorzy w te mity uwierzyli. Zarowno reklamowamny pzrez Ciebie JR Nowak, jak i Ty sam znow stosujecie uogolnienia. Haniebnie brzmi tytul Nowaka: "Za co Polske powinni przeprosic Zydzi". A co to? Wszyscy Zydzi zawinili zbiorowo? To jest demagogia obliczona na sianie nienawisci. Nilt nei pzreczy, z e byli Zydzi, ktorzy pzreszli na wspoprace zsowietami. A ilu Zydow wywieziono na Syberie? A Polacy nie donosili do gestapo na sasiadow? A ilu rdzennych Polakow zapisywalo sie do PPR i pozniej PZPR? W sumei zancznei wiecej, niz tych Zydwo na wschodneij scianei. Wiec uogolnianei takie sluzy tylko jednemu eclowi. Musmu miec wroga, zeby na neigo zwalac wine za wszystkie nasze niepoowodzenia. Na takiego wroga najlepiej nadaja sie Zydzi. Wstyd mi za ludzi, ktorzy paraja sie takim handlem nienawisci. Powtarzam: Papiez JPI uzcyl zcegos wrecz przeciwnego. To nei sa tylko moje pogaldy, ale rzeszy ludzi przyzwoitych, ktorzy za RM musza sie wstydzic. Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto Odpowiedz Link Zgłoś
jama314 O prawdzie 11.05.06, 23:28 Oj chłopie, widać zdrowego rozsądku to Ci zaczyna brakować i bzdury pleciesz. To dopiero były zupełnie incydentalne przypadki z "krwią na mace" itp. Mam to przebić i podać rok w którym w Polsce został ugotowany w oleju Żyd, za odstępstwo od wiary mojżeszowej i przejście na chrześcijaństwo? Odpuszczę sobie by nie szokować. Cóż Chrystusa ukrzyżowali, to trudno zaprzeczyć, ale robienie jakichś odniesień do współczesnych ludzi zapewne jest nieprzyzwoite i naganne. Mógłbym Ci wyliczać długo dużo różnego kalibru oskarżenia i przekleństwa zsyłane na chrześcijan przez Żydów na przestrzeni wieków. Antysemityzm usiłują zasiać w naszych głowach ludzie podobnie myślący do Ciebie. Mnie ta nacja nigdy nie przeszkadzała, ale od kilkunastu lat słysząc niekończące się życzenia, oskarżenia i pouczenia pod adresem Polaków zadałem sobie pytanie, skąd ta nienawiść. To robienie z Polaków a już szczególnie z księży głupków, ta literatura kłamliwa choćby Kosińskiego "Malowany ptak" czy Grossa "Sąsiedzi" i tyle, tyle innej. A już wypowiedzi obrażających Polskę i Polaków w wykonaniu znaczących Żydów to nie trzeba wcale szukać. Są też i wypowiedzi życzliwe oczywiście. Nikt też przy zdrowych zmysłach nie będzie uogólniał i przenosił odpowiedzialności indywidualnej za złe słowo czy zły czyn na całe społeczeństwo czy to polskie czy żydowskie. Symetria w tych stosunkach jest tu jednak całkowicie wypaczona. W Polsce zginęło chroniąc Żydów ok. 70 tys. Polaków. To są fakty. Znasz może przypadki gdy to Żydzi chronili Polaków? Bo ja znam antypolskie wypowiedzi tych którzy mają szczególny powód aby Polakom dziękować za uratowanie życia. Można wyliczanie zacząć od Grossa, Kosińskiego, Polańskiego i długo, długo jeszcze. Moje poczucie przyzwoitości nakazywałoby mi w takiej sytuacji zamilczeć i nie krytykować zachowań innych Polaków, nawet gdyby miało to jakieś uzasadnienie. Zaciągnięty dług jest bowiem zbyt wielki. To właśnie oskarżanie o "zbyt małe poświęcenie" w ratowaniu z zagłady. Zapytam więc a kto może z czystym sercem powiedzieć że w podobnej sytuacji i zagrożeniu uczyniłby więcej? Kiepsko znasz twórczość J. R. Nowaka. Nigdy nie uogólnia i nie rozciąga przewinień indywidualnych ludzi na cały naród. Ma cywilną odwagę o tych przewinieniach Żydów (nie wszystkich) wobec Polski głośno mówić, jest ponadto jednym z nielicznych przytaczających nazwiska i okoliczności przypadków przyzwoitego zachowania się wobec Polski. Mam nieodparte przeświadczenie że żyjesz mitami i pomówieniami rozpowszechnianymi przez uprawiających jawnie i bezkarnie tak modny obecnie antypolonizm. Jak łatwo wpaść w pułapki słowne posłużę się Twoim tekstem "[...]szkalują osoby spośród Żydów amerykańskich, którzy w życiu w Polsce nie byli, a mity i stereotypy powtarzają liczni nieświadomi, ktorzy w te mity uwierzyli". Zapytam przekornie, wszyscy oni? Zapewne nie. Zapewne głównie potomkowie tych, co palcem nie kiwnęli w ich obronie gdy mogli to uczynić, a teraz wychodzą przed szereg jak złodziej który gromko woła "łapaj złodzieja" i sam staje nieraz nz czele pogoni! I nie o demagogię tu chodzi tylko o zwyczajną prawdę, a nie o prawdę która "jest dobra" dla Żydów. Mamy to już przećwiczone w ostatnich latach i wiemy na czym "pojednanie" ma polegać. W każdym razie Ci z WJC żądający tego swoistego haraczu (60 mld. USD) i mający czelność nawet grozić upokarzaniem Polski nie wiedzą do końca gdzie ten kraj "którego dobra pragną" leży. Bez wątpienia o to "dobro Polski" głównie chodzi. Radio Maryja stoi temu w poprzek, więc trzeba je zwalczać, jasne. Jeszcze jedno. Żydzi na Syberii? Polacy donoszący na sąsiadów? Pewnie gdzieś można ich odszukać ze świecą w dłoni, tylko my tu mówimy o zachowaniach dość powszechnych, a nie incydentalnych. I o symetrii we wzajemnych relacjach, po stronie "winien" i "ma". Czyli o czymś czego w tych relacjach brak. No i jeszcze coś. Polacy w PZPR vs Żydzi na ścianie wschodniej. To dopiero manipulacja i czuję się wręcz przytłoczony taką "celną" argumentacją. Nie liczby bezwzględne są tu ważne, lecz udział procentowy. Porównywać można np. procentowy udział Żydów w KPP czy Żydów w UB i to odnieść do procentowego składu narodowościowego Polski, albo jaki był ten udział wśród studentów II RP. To dopiero pouczające jaka ta dyskryminacja była. Nikt Żydów sobie sztucznie na wroga nie kreuje. Chodzi tylko o zwykłą przyzwoitość w używaniu argumentów i prawdę. Prawdę która nie jest "dobra dla Żydów" tylko o prawdę historyczną, a ta jest uporczywie fałszowana przez "niektóre" liczne wszakże gremia filosemickie. Co uczył JPI o Żydach to nie wiem, ale JPII powiedział "[...] jesteście naszymi braćmi umiłowanymi i - można powiedzieć - naszymi starszymi braćmi". Tego się trzymam i nie widzę żadnej sprzeczności w nauce JPII a tym co głosi Radio Maryja. Miłość swoją drogą, bo to nasz chrześcijański obowiązek, lecz dochodzenie prawdy to drugi obowiązek. Dialog jest możliwy tylko pod warunkiem jak powiedział pewien mądry rabin gdy "[...] ja to jestem ja, bo ja to jestem ja i Ty to jesteś Ty bo Ty to jesteś Ty. Ale gdy ja to jestem ja, bo Ty to jesteś Ty, a Ty to jesteś Ty bo ja to jestem ja, to ani Ty nie jesteś Ty ani ja nie jestem ja i nie mamy o czym gadać". To przełamanie monopolu na "prawdę" który dotychczas posiadali inni wywołuje wściekłe ataki na RM i jej słuchaczy. Ta prawda głoszona w RM będzie się jednak upowszechniać i nie uda się jej zakneblować w żaden sposób, bo tylko prawda jest interesująca i ona zawsze zwycięża. Roma locuta, causa finita. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: O prawdzie 11.05.06, 23:55 Dajmy spokoj dalszej dyskusji. Skoro Ty zapytujesz, ilu Zydow ratowalo Polakow, to juz trudno na takie cos wogole odpoweiadc. a czy Ty w ogole wiesz, jak wygladala okupacja? jak mogl Zyd ratowac Polaka? Zastanwo sie. Zycze milego sluchania RM. Widac, dalej oklepane rydzykowe i nwakowe komunaly powtarzasz, wiec zycze Ci zdrowia i konzce dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
beret_moherowy [...] 10.05.06, 16:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
krychola [...] 10.05.06, 17:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student4 Re: Zgadzam się w 100% - Obsesja Antysemityzmu! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:26 "Jakże często polskojęzyczne media liberalne, dotknięte kryzysem wartości, bywają usłużną i służalczą tubą liberalizmu! Każdy to widzi, słyszy i czuje. Rola Radia Maryja jest dla nich tak trudna do zniesienia, iż robią wszystko, ażeby jego głos i przesłanie zafałszować w świadomości ogółu, zepchnąć poza medialny margines, a najlepiej zmusić do milczenia..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Zgadzam się w 100% - Obsesja Antysemityzmu! IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 17:48 masz racje polacy sa nakrecani przez wszystkich jestem katolikiem tylko nie fanatykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kralik11 Re: Zgadzam się w 100% - Obsesja Antysemityzmu! IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 18:05 Gość portalu: kello napisał(a): > O wiele większa jest obecnie w Polsce obsesja i nietolerancja > wobec katolicyzmu > ale, niestety to jest nie modne i tej grupy ludzi nikt nie będzie bronił i > stawał po ich stronie. Brakuje jeszcze w Polsce wolnych mediów i pewnie ich > nigdy nie będzie. Ludzie zarzucający Radiu Maryja sianie nienawiści po pierwsze > nie słuchają tego radia (słuchają tylko wyfiltrowanych, nieobiektywnych > informacji w innych mediach a więc ulegają MANIPULACJI) a po drugie sieją > olbrzymią nienawiść do czegoś czego zupełnie nie znają. Jesli ktoś zarzuca Radi > u > Maryja to że są partie polityczne, które pojawiają się tam najczęściej to niech > sobie przypomni czasy kadensji z SLD-owską większością i jak wtedy wyglądała > TVP, żenada, zawsze jako fachowcy od różnych dziedzin (niby obiektywni) byli > pokazywani ludzie związani z SLD. Polacy niestety są manipulowani i to jest > najbardziej przykre. Ponizej link z odpowiedzia na twoje PiSdziuchy ktore wyklepales na swojej klawiaturce :) www.cimoszewicz.net/radio-maryja-radio-nienawisci-ojca-dyrektora.php Odpowiedz Link Zgłoś
sektowy Re: Brahma Kumaris 10.05.06, 19:39 Kosciol katolicki jest w powaznym niebezpieczenstwie sekata Brahma Kumaris ma plan przejecia kosciola i ustanowienia swojej wladzy na swiecie. Na poczatek ulokowali sie na zapleczu kosciola na ulicy Jasielskiej w W-wie z tamtad "potega mysli" straraja sie sterowac lokalnym proboszczem.Ich tlusty guru Halina Paradela ma byc krolem w nowym swiecie. Spieszcie tam po prawdziwa "wiedze". Bog Shiva naucza poprzez te szlachetna osobe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zszokowana Re: Zgadzam się w 100% - Obsesja Antysemityzmu! IP: *.nycmny83.covad.net 10.05.06, 20:05 czlowieku! przeczytaj to co sam napisales i zastanow sie nad soba.... nie moge uwierzyc ze ktos jeszcze moze stawac w obronie radia maryja i wierzyc w to co oni probyja przekazac.... jak mozna byc tak slepym i prymitywnym????????????????????????? ile ty masz lat??? 80??? siedzisz sluchajac tych bredni tak jak i te wszystkie babcie, ktore wierza w to wszystko tylko dlatego ze wydaje im sie ze to im zapewni droge do raju.... popatrz ile to radio miesza w naszym kraju.... probuje sie nam zrobic pranie mozgu zeby latwiej bylo nami kierowac.... zakrywa sie wiara zeby kierowac wszystkimi innymi dziedzinami naszego zycia.... jesli ktos posluguje sie manipulacja to wlasnie to radio!!! i co to wogole za gadanie ze stawanie w obronie katolicyzmu jest nie modne???!!! radio maryja to dla mnie ostatnie odzwierciedlenie katolicyzmu!!! i stawac w obronie tych oszolomow nie mam najmniejszego zamiaru... malo tego... chetnie dolacze sie do procesji egzekucyjnej.... wstyd mi za ludzi takich jak ty.... za moich "wspanialych" rodakow ktorzy daja sie omamic temu bzurnemu gadaniu radia maryja.... i prosze mi nie zarzucac ze moja nienawisc, czy jakkolwiek to probujesz nazwac, wynika z informacji w innych mediach... bzdura... sama usiadlam i sluchalam tych "podnioslych" audycji... i uszy mi wiedly i w glowie sie nie miescilo co oni tam wygaduja... a juz wogole ze ktos moze w to wszystko wierzyc.... nie do wiary!!! no nic... trudno.... moge miec tylko nadzieje ze ludzie tacy jak ty wreszcie otworza oczy na to co sie dzieje... w przeciwnym wypadku.... nasz kraj czeka niechybna zguba... do ktorej, po prawdzie, juz powoli dazymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a mi to Re: Zgadzam się w 100% - Obsesja Antysemityzmu! IP: 193.227.131.* 23.05.06, 12:49 Czemu się tak szokujesz? Po prostu słuchaj sobie innych stacji. Masz tyle możliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sas Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.31.radom.pilicka.pl 10.05.06, 10:42 Pani Agnieszko musi Pani popracować nad warsztatem dziennikarskim .Pani pytania są tendencyjne i mają "zmusić" rozmowcę do wejścia na tory które Pani z góry sobie założyła.(Przepraszam na chwilę zapomnialem że to jest GW).Przerażające jest jak Michnikowszczyzna jest zaraźliwa.Brawo dla księdza ,że nie dał się wmanipulować .Mimo wszystko pozdrawiam Panią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: and Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 11:43 a skąd jest Agnieszka, która tutaj też mieszka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student6 Perfidia ataków na Radio Maryja IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:27 "Perfidia polega na tym, że ataki na Radio Maryja są podyktowane rzekomą troską o dobro Kościoła w Polsce, o polską rację stanu, jakoby Radio przynosiło szkodę przez swoje zaangażowanie w sprawach publicznych. Stąd przestrogi przed najgorszymi tego konsekwencjami. Dlaczego te same media milczały, gdy Kościół w Polsce był jawnie i programowo prześladowany, a Polska stała się łupem obcych mocarstw? Dlaczego wielcy skądinąd szermierze demokracji, praw obywatelskich, wolności słowa, odmawiają tej wolności i prawa do troski o wspólne dobro właśnie Radiu Maryja? Czy nie dlatego, iż nie pozwala działać na szkodę Kościoła i Polski?.." Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym 10.05.06, 17:21 Gość portalu: sas napisał(a): > Pani Agnieszko musi Pani popracować nad warsztatem dziennikarskim .Pani pytania > > są tendencyjne i mają "zmusić" rozmowcę do wejścia na tory które Pani z góry > sobie założyła.(Przepraszam na chwilę zapomnialem że to jest GW).Przerażające > jest jak Michnikowszczyzna jest zaraźliwa.Brawo dla księdza ,że nie dał się > wmanipulować .Mimo wszystko pozdrawiam Panią. Pewnie ty się na dziennikarstwie specjalnie nie znasz ale dobrzy dziennikarze starają sie spytać rozmówcę o tematy dla niego nie wygodne. Tylko RM może taki polityk mówić przez 2 godziny i nie dostać żadnego nie wygodnego dla siebie pytania(nie słucham tego radia, to co przytoczyłem przeczytałem w POLITYCE ale wiadomo ona nie jest wolnym mediem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a eeee , Depo wart Rydzyka a Rydzyk wart Depo IP: *.chello.pl 10.05.06, 15:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Al Re: eeee , Depo wart Rydzyka a Rydzyk wart Depo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:34 Szkoda że nie powiedział od kiedy dokładnie będzie odpowiedzialny za radyjo, bo trudno go będzie rozliczyć.Mam nadzieje, że to radio przestanie politykować.Do tej pory radyjo zieje nienawiścią,a oni wciąz dyskutują.Jakie to żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student5 Wysiłek GW, aby przyprawić gębę Radiu Maryja IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:31 "Antykościelne lewicowo-liberalne media głoszą kłamstwa z większym tupetem, przekonaniem i pewnością siebie niż ogół ludzi, nie wyłączając do tego zobligowanych, mówi prawdę. Oskarżają Radio Maryja o "mieszanie się do polityki", ażeby mieć pretekst do niewybrednych ataków. Wielu mało krytycznych ludzi daje się zwieść tej manipulacji..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscniedzielny To sa mistrzowie ble..bleblania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:29 Moga godzinami gadac nie mowiac kompletnie nic a jedynie zalewac slowotokiem. Na tym chyba ta robota polega. Ja w potoku slowotoku wstawia jedno zdanie o zydach, masona, peda.lach czy cos podobnego to wtedu ludzie sa w stanie TYLKO to zrozumiec. A swoja droga skad oni ich biora z tymi nazwiskami Depo, Heymo, Glodz, Rydzyk i tak dalej? To sa jakies ksywki. Odpowiedz Link Zgłoś
naroczanka Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym 10.05.06, 15:35 ciesz się,że są jeszcze tacy, którym zależy pomimo cięgów jakie obrywają od ignorantów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zbychu Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.mcon.pl 10.05.06, 15:39 Czyli nic sie nie zmieni.Miłość, tolerancja i ble,ble,ble.Jak to u czarnych bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student7 Bezsilne złorzeczenia Radiu Maryja na forumGW! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:34 "Natężenie wrogości i zaciekłość ataków świadczą, że Radio Maryja znalazło się na rozstrzygającym odcinku walki toczącej się od zarania dziejów ludzkości. Mówiąc językiem Objawienia i wiary, jest to walka o ludzkie dusze, które mają wpisany obraz Boży, i o oblicze świata, który nosi na sobie "vestigia Dei". Walka o kształt cywilizacji: czy będzie ona cywilizacją miłości i życia, czy też nienawiści i śmierci. Media są dziś jej potężną bronią. Ponieważ Kościół katolicki jest opoką żywej wiary w żywego Boga, przeciwko niemu kieruje się zaciekła agresja sił laickich, będąca niezaprzeczalnym faktem społecznym, kulturowym i politycznym. Jakoś mało kogo oburza, gdy te siły podporządkowują sobie media, szkoły, ustroje i systemy polityczne, ludzi Kościoła. Piętnowana jest natomiast każda próba obrony tego, co decyduje o wartości, jakości i sensie ludzkiego życia.,," Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 A Rydz ma reklamę za friko i śmieje się w kułak! 10.05.06, 15:42 Niech się tylko w Radiu MaryjA MODLĄ,A NIE POLITYKUJĄ TO BĘDZIE DOBRZE.Biskupi nie popisali sięniestety,ale trudno sięim dziwić.Jak się mohery obrażą i przestaną chodzić do kościoła to kto ich utrzyma?A Rydzyk rośnie w siłę i przy takiej reklamie ma coraz więćej pieniędzy od swoich moherowych babć! Odpowiedz Link Zgłoś
beret_moherowy Re: A Rydz ma reklamę za friko i śmieje się w kuł 10.05.06, 16:44 jolunia55 napisała: > Niech się tylko w Radiu MaryjA MODLĄ,A NIE POLITYKUJĄ TO BĘDZIE DOBRZE.Biskupi > nie popisali sięniestety,ale trudno sięim dziwić.Jak się mohery obrażą i > przestaną chodzić do kościoła to kto ich utrzyma?A Rydzyk rośnie w siłę i przy > takiej reklamie ma coraz więćej pieniędzy od swoich moherowych babć! >Sproboj posłuchać, sprawdż z róznych żródeł i pomyśl,jedyne obiektywne zrodło informacj moze konserwatywne ale prawdziwe i promujące miłość i tolerancje, sprawdż sama anie te bzdury co wypisuje zapieniony Michnik Odpowiedz Link Zgłoś
krychola Re: A Rydz ma reklamę za friko i śmieje się w kuł 10.05.06, 17:26 > >Sproboj posłuchać, sprawdż z róznych żródeł i pomyśl,jedyne obiektywne zro > dło > informacj moze konserwatywne ale prawdziwe i promujące miłość i tolerancje, > sprawdż sama anie te bzdury co wypisuje zapieniony Michnik Szkoda że promuja tolerancje inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student8 Radio Maryja głosi prawdę, dlatego jest atak! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:36 "Lansuje się pluralizm religijny, który rozmywa prawdziwe chrześcijaństwo, jak też pluralizm kulturowy, który tak często rani uczucia religijne i epatuje bluźnierstwem. W konsekwencji burzy się ustalone hierarchie, obala rzeczywiste autorytety na rzecz fałszywych, podważa się sprawdzone systemy wartości i norm moralnych. W imię tego pluralizmu, przyjmowanego za dobrą monetę przez katolików "otwartych", czyli skłonnych do najdalej idących kompromisów, dokonuje się marginalizacja Kościoła w życiu publicznym. Towarzyszy temu brak ideałów i wartości w sposobie myślenia i działania, praktyczny materializm, konsumpcjonizm, absolutny liberalizm, powodując wzrost patologii społecznych i różnego rodzaju dewiacji. Zlaicyzowane media nie tylko nie próbują im przeciwdziałać, lecz często rozpinają nad nimi parasol ochronny, czego nigdy nie robią wobec Kościoła i jego posłannictwa. Antyreligijny fanatyzm na ogół nie spotyka się z potępieniem, lecz znajduje sympatyków i zwolenników nawet tam, gdzie należałoby się tego najmniej spodziewać..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japa Re: Radio Maryja głosi prawdę, dlatego jest atak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:27 Prawda jest jak d.upa - kazdy ma swoja. Ty bronisz swojej inni bronia swojej i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
jolunia55 Słuchałam i słucham! 10.05.06, 19:05 Słuchałam i słucham niestety,więc jestem świadoma tego co piszę i mówię o Radiu MAryja! Kochany,nie dalej jak wczoraj w nocy,ojciec Piotr/mam nadzieję ,nie pomyliłam imienia/prowadził "pełne miłości i tolerancji" rozmowy ze słuchaczami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:44 Konia z rzędem temu ,kto cokolwiek zrozumiał z tej rozmowy. Półsłówka , półprawdy ,niedomówienia to domena przedstawicieli Kościoła w Polsce. Episkopat w jednym dniu potępia Radio ,za kilka dni chwali. Jezus nauczał czego innego ;żeby sprawy nazywać po imieniu ,żeby mówić tak albo nie . Tu zaś dominuje mieszanie ,uniki i brak jakiegokolwiek stanowiska -relatywizm w czystej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: 193.227.131.* 10.05.06, 15:53 A co miał gość powiedzieć konkretnego, gdy jeszcze nie ma dokumentów i nie zna sprawy dokładnie. Pani redaktor chciałaby od razu konkretnej, pasującej jej odpowiedzi. Facet jest mądry, taktowny nie daje się podpuścić. Wydaje się, że gdyby tacy jak on kierowali polskim Kościołem to byłoby całkiem nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:48 Oczywiście ,masz rację . Ks. Depo przyjechał do Polski wczoraj zaś Radio Maryja działa zaledwie tydzień więc faktycznie trudno coś powiedzieć. Zaś na poważnie to nie zdając sobie sprawy oddajesz temu księdzu niedżwiedią przysługę. Wydaje się ,że to osoba kompetentna ,znająca się na rzeczy ,zaś Ty ,swym postem tych przymiotów mu odmawiasz.Co to znaczy ,że nie daje się podpuścić???Problem Radia Maryja ( świadomie piszę problem gdyż tak sprawę określił nawet Episkopat ) jest problemem społecznym. Społeczeństwo więc oczekuje konkretnych odpowiedzi w tej sprawie. Gdyby tacy jak on kierowali Kościołem w Polsce to nie wiemy jak byłoby bo na razie nie kierują. Póki co dają wymijające, traktujące o niczym komentarze tak samo jak ci co kierują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student9 Radio Maryja wolnym głosem Polski ! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:38 "Gdy widzę i słyszę w publicznych i komercyjnych mediach antagonistów Radia Maryja, gdy próbuję wniknąć w ich mentalność, wizję świata, hierarchię wartości, tendencje i motywy działania, nigdy bym nie chciał znaleźć się po ich stronie, ani też mieć ich po swojej. Słuchając wypowiedzi niektórych dyżurnych autorytetów medialnych, także duchownych, odnoszę wrażenie, że ich przepustką do tychże mediów najczęściej jest maskowana lub zupełnie otwarta wrogość do Radia Maryja i tych wartości, jakim ono służy..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piksel Re: Radio Maryja wolnym głosem Polski ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:49 Mówienie o wartościach w kontekście Radia maryja to grube nieporozumienie.Jeżeli ktoś za wartości uważa nienawiść i różnego rodzaju fobie szerzone przez to polskojęzyczne radio to nalezy mu jedynie współczuć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: 193.227.131.* 23.05.06, 12:30 Niedźwiedzią przysługę? Dlatego, że oceniam gościa pozytywnie? A niby co miał konkretnego powiedzieć? Nie jest w tej komisji sam, praca tam polega na analizie KONKRETNYCH spraw, aspektów, dokumentów, uwzględnia ocenę WSZYSTKICH członków komisji. W dodatku przy takim gorącym podejściu tzw. społeczeństwa. W dyskusji padają albo peany albo inwektywy. I tak mi przyszło do głowy, że jak mi się nie podoba radio to go po prostu wyłączam. A jak mi się podoba to słucham. Proste jak drut! I mogę Ci z czystym sumieniem powiedzieć, że z tych powodów nie istnieje dla mnie problem radia Maryja bo go przeważnie nie słucham. Jest tyle innych rozgłośni. A ksiądz Depo jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonna Re: Darek IP: 82.139.60.* 11.05.06, 14:54 Słusznie . Relatywizm. Tego przecież kosciół uczy od dawna... Nic nie jest jasne i bezkompromisowe. Katolik, a stosuje antykoncepcję wbrew katechizmowi; Żyje przed slubem w wolnym związku. Młodzież jest wychowywana na obłudników już przez to, ze idzie na religię z powodów innych niż religijne. Potem sie dziwią, że mamy takie złe społeczeństwo... skorumpowane i nienawidzace wszelkiej odmienności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Diablo Re: Odpowiedzi ks. Wacława to maslo maslane. IP: *.centertel.pl 20.05.06, 17:10 Ale ty dureń jesteś!!! tekstu drukowanego nie rozumiesz?? Odpowiedz Link Zgłoś
kiks8 Jezeli mówicie klechy o prawdzie 10.05.06, 15:52 to udostępnijcie archiwa watykańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
stary_z_lichenia Re: Prawda .., wremia hmmmmmmmmmmmmm 10.05.06, 17:10 kiks8 napisał: > to udostępnijcie archiwa watykańskie. No moze oni o tej Prawdzie , hmmm. Jak nasz kosciol i papiez tyn Pijus XII popieral i pomagal hitlersynom to mieli jakis powod . Eichmanowi pomogl i innym tyz , ale to byly biedne owieczki , a Zydzi to zle wilki ( pseudonim adolfa h. - wolf (wilk) . Q.. a ma . c . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student10 Popieraj swoje radio - Radio Maryja ! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:39 "Dawna laicka, pełna buty arogancja nie może pogodzić się z myślą, że Kościół nie daje się zamknąć w zakrystii i kruchcie, lecz ma coś do powiedzenia w życiu publicznym, że porusza tematy i sprawy zawłaszczone przez wyspecjalizowane media i profesjonalistów. Funkcjonuje mentalność z czasów, kiedy mediom wolno było pokazywać jedynie puste świątynie, udział w nabożeństwach ludzi wyłącznie starych, rzekomo niezdolnych wyzwolić się spod wpływu religii i Kościoła. Nie mogła to być modląca się młodzież, ludzie w wieku produkcyjnym, wykształceni i twórczy, stanowiący trzon społeczeństwa, lecz jedynie świat, który przez samą biologię skazany jest na odejście. Religijność redukowano do folkloru, który nie ma żadnego wpływu na życie publiczne, ani na jakąkolwiek dziedzinę bytu narodowego..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j12 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 16:08 Panie redaktorze, a czy gazeta wyborcza przekazuje PRAWDĘ. Odpowiedź jawi sie sama. Tak ale zmanipulowaną. Nieprawdaż. Ale i tak to sie nieukaże bo "WY" nie lubicie PRAWDY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jood Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.fampa.clk.net / 80.51.194.* 10.05.06, 16:40 Odpuść sobie, dzieciaku. Albo przestań czytać GW, albo przynajmniej nie zaśmiecaj forum postami o niczym. Żeby się odzywać, trzeba mieć coś do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DERATYZACJA444 dezOrientowany mangold o przyzwoitosci ? ;-))))))) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:06 Mangold, ty z twoja dezORIENTACJA sexualna wypowiadasz sie o przyzwoitosci? ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Poczytaj co twoj rodak, uczony w pismie powiedzial w tej sprawie www.sodomylaws.org/world/israel/isnews002.htm ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Deratyzacja444 "paradnicy" w kraju mangolda ;-))))))))))))))))))) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:13 mangold, ty zamiast ublizac wszechpolakom, poczytaj jak w waszym kraju traktuja "paradnikow" z twoja dezORIENTACJA sexualna czyli zboczeniem. abcnews.go.com/International/wireStory?id=1592821 mongol, ten ktory wbil noz w trzech "paradnikow" to tez wszechpolak? ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/4694328.stm\ -skasowana mongol, a ten link wasi uczeni w pismie skasowali ze wstydu. ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) mongol, mam kopie, zdazylem skopiowac zanim wasi skasowali ze wstydu ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deratyzacja444 Re: "paradnicy" w kraju mangolda ;-)))))))))))))) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:22 mangold, okazuje sie ze oba linki wasi zagazowali ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) "wolna prasa" ktora poucza nas o wolnosci slowa ukrywa prawde o paradzie w Izraelu ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) mongol, jak sie domyslasz, mam kopie z innego zrodla. Oto tresc: JERUSALEM – An ultra-Orthodox man suspected of stabbing three people during Jerusalem’s Gay Pride Parade last week says he acted in God’s name. “I came to murder on behalf of God. We can’t have such abomination in the country,” Yishai Schlissel said during his interrogation. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deratyzacja444 wybitny zydowski psychiatra a mangold ;-)))))))))) IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:27 cytat: 1973 roku Amerykanskie Towarzystwo Psychiatryczne usunelo haslo "homoseksualizm" z "Podrecznika zaburzen psychicznych", za decyzja ta opowiedzialo sie 58 proc. czlonków tej instytucji. Jednym z najwiekszych zwolenników wykreslenia homoseksualizmu z rejestru zaburzen byl wówczas doktor, dzis zas profesor psychiatrii Robert Spitzer z Uniwersytetu Columbia. W roku 2000 publicznie odzegnal sie on od swego stanowiska z roku 1973 i stwierdzil, ze oswiadczenie ATP bylo zbyt pochopne i nie poprzedzone nalezytymi badaniami Jak widzisz mangold z twoja dezORIENTACJA nie powinienes sie wypowiadac w sprawach etyki. Oh zapomnialem dodac. Wszelkie negatywne komentarze nt. profesora Spitzera sa antysemityzmem. ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deratyzacja444 zmywanie napisow w kiblach IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.05.06, 17:37 zamiast oskarzac wszechpolakow, pozmywaj napisy w kiblach ktore zostawiaja wasi zboczency. Nic was tak nie kompromituje jak stanie godzinami przed pisuarem w kiblu i straszenie nieletnich, oraz napisy. Niektorzy z dewiantow nazywaja to zachowanie "niezasciankowoscia" ;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student12 Radio Maryja zwycięży, Agora legnie w gruzach! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:41 "Gdyby Radio Maryja zajmowało się płytką dewocją, oderwanymi od życia zagadnieniami religijnymi, religijnym folklorem, mogłoby jeszcze być tolerowane. Tymczasem od kilkunastu lat głosi z całym przekonaniem obwieszczoną przez Chrystusa Ewangelię "jako źródło wszelkiej prawdy zbawiennej i normy moralnej" . Uczy nie tylko słuchać, ale i wypełniać chrześcijańskie orędzie wiary. Gdyby Radio Maryja nie głosiło Ewangelii w pełni jej zbawczego przesłania i nie było tak skuteczne w swoim oddziaływaniu, nie miałoby tylu oddanych słuchaczy i tylu zaciekłych wrogów. Liczba jednych i drugich jest miarą sukcesu. Głoszenie niesfałszowanego i nieokaleczonego wybiórczo orędzia Ewangelii zawsze zmieniało i zmienia nadal oblicze świata..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Radio Maryja zwycięży, Agora legnie w gruzach IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 18:25 szczegulnie u polakow uczy wypelniac ewangielnie polak to typowy Kargul zawziety i msciwy mimo ze do kosciola chodzi a pluje jadem na wszystkich jk=ak bymog to drugiego polaka by w lyzce wody utopil i tego uczy rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: zmywanie napisow w kiblach IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 18:12 napisy w kiblu byly i beda niepopieram homosesualizmu uwazam to za zwyrodnienie, nawet swe3go czasu robilem polowania na nich, ale to co mysli LPR to absurd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DERATYZACJA444 A co mysli zyd Darwin? IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.05.06, 14:41 Homiseksualizm to slepa uliczka ewolucji K. Darwin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOKTRYNER Marksizm a Geizm IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.05.06, 14:42 Marksizm: byt ksztaltuje swiadomosc Geizm: odbyt ksztaltuje swiadomosc Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Jak specjalista od teologii dogmatycznej moze dbac 10.05.06, 16:55 o wychowanie ludzi w prawdzie? A coz ma dogmatyka wspolnego z prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japa Re: Jak specjalista od teologii dogmatycznej moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:32 Nic nie ma. Tym bardziej ze prawda religijna wcale nie znaczy PRAWDA obiektywna. Jest to tylko jakis rodzaj wyboru czegos na wiare co nazywa sie prawda ale na wlasny uzytek. Chodzi mi tutaj nie o ogolnoludzkie , podstawowe zasady morakne ale o rodzaj legend, jakie sie przyjmuje za prawdy i dogmaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: 217.153.197.* 10.05.06, 17:04 Dziwię się Ks, Depo,że rozmawia z Gazetą. Nadmieniam,że Ks. Depo nie jest przewodniczącym Rady Programowej Radia Maryja, gdyż nie jest jeszcze formalnie powołana. Taką radę powołuje Prowincjał Warszawskiej Prowincji Redemptorystów, która otrzymała koncesję na nadawanie programu Radio Maryja.Ks. Depo jest tylko wydelegowany przez KEP do tejże rady i bedzie pełnił funkcję współprzewodniczącego. Takie są fakty. Ale chyba nie o nie chodzi Gazecie Wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student14 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:43 "Słuszne jest stwierdzenie, że do obalenia złego ustroju, różnych podłych struktur i układów wystarczy nie kłamać i nie dać się okłamywać. Zwłaszcza gdy metodą działania tychże jest kłamstwo, oszczerstwo i manipulacja, cyniczne wykorzystywanie ludzkiej słabości i głupoty. Głoszenie prawdy jest szczególnie groźne dla ideologii, dla których demokracja jest tylko listkiem figowym, kamuflującym zapędy totalitarne. Jeżeli one same mówią niekiedy prawdę, to jedynie po to, aby ukryć lub uwiarygodnić kłamstwo. Wierność prawdzie jest szczególnie potrzebna w warunkach rzeczywistej, a nie hasłowej demokracji. Dzięki niej społeczeństwo odkrywa swą podmiotowość obywatelską, umie odróżniać dobro od zła i dokonywać właściwych wyborów, także politycznych. Służba prawdzie buduje ład społeczny oparty na prawie i sprawiedliwości, na wartościach, które decydują o sensie i jakości życia..." Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym 10.05.06, 17:10 Mam juz zajady ze śmiechu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: księży-uprzęży Spieprzaj D__Z__I__A__D__U IP: *.tvsat364.lodz.pl 10.05.06, 17:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.05.06, 17:23 Tja, prawda jest jak d..., każdy ma swoją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student13 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:42 "Prawdziwą przyczyną wrogości i ataków na Radio Maryja jest to, że prawdę Ewangelii głosi tak skutecznie, iż zostały zachwiane mafijne układy polityki i biznesu, którym się wydawało, że będą trwać wiecznie. Mimo to nie można mieć złudzeń, że odwieczne struktury grzechu nie działają i teraz, budując szczęście jednych na niedoli drugich, że nie mają swoich beneficjentów, służalców i obrońców. Dobrze wiemy, do czego zdolni są ludzie opętani nienawiścią do Boga i Kościoła, do wolnej Polski, którą zawłaszczyli i uznali za swoje żerowisko! Obecnie poczuli się zagrożeni utratą monopolu informacyjnego, służącego ich interesom. Nie wyobrażali sobie, że ich stan posiadania i dobre samopoczucie mogą być zagrożone przez zdrowy instynkt Narodu, obudzony nadzieją zwycięstwa prawdy i dobra..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 18:31 z jakiej wioski jestes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonet Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 18:56 Prawdziwe układy tworzy Radio . Niejasne rozliczenia finansowe ,obrażanie ludzi świadczy ,że jest to radio nastawione na biznes i polityke nie zaś na ewangelizację . Ty ,tam na górze powinieneś zdać sobie sprawę z tego ,że należysz do sekty która z naukami Chrystusa nie ma nic wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
formozus1 Każda odpowiedź to ucieczka od tematu 10.05.06, 17:42 Same ogólniki i granie wariata, że to nie o to chodzi. Wesołek z tego o Depo. W depno łeś w ten problem koleś i robisz wszystko żeby miej śmierdziało. Ludu Polan powstań z kolan. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student15 Radio Maryja głosi prawdę, słuchaj tego radia ! IP: *.magma-net.pl 10.05.06, 17:46 "Radio Maryja swój zbudowany na prawdzie autorytet rzuciło na szalę Ojczyzny. Należy cenić je za odwagę i wytrwałość w służbie prawdzie, podyktowaną miłością do Boga, ludzi, Kościoła i Ojczyzny. Nie wolno obwiniać go za to, co jest jego zasłużonym sukcesem. Podobnie jak i za to, że wokół niego skupiają się Polacy, którzy chcą budować Ojczyznę wierną Chrystusowi i Ewangelii, ugruntowaną na wartościach wyższych, sprawdzonych w jej dziejach. Ojczyznę tych, którzy czują się jej dziećmi i pamiętają o słowach Norwida: Nie wolno kłaniać się okolicznościom, ni prawdom kazać, by za drzwiami stały..." Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Radio Maryja głosi prawdę, słuchaj tego radia 10.05.06, 18:46 Gość portalu: Student15 napisał(a): > którzy chcą budować Ojczyznę wierną Chrystusowi Protestuje przeciwko laczniu naszego kraju z osoba, o ktorej na pewno wiemy tylko tyle, ze nic nie wiemy. Rozumiem, ze chrzescijanie, w swej fantazji, wymyslili Chrystusa, ich sprawa, ale mowie nie podporzadkowywaniu naszej wspolnej przyszlosci ich chorym wymyslom. Odpowiedz Link Zgłoś
3l337 Re: Radio Maryja głosi prawdę, słuchaj tego radia 10.05.06, 19:21 a Ty co, jakąś ciężką pokutę nakazaną przez ojca rydektora wypełniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stef Re: Radio Maryja głosi prawdę, słuchaj tego radia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:33 Tak sobie akurat czytam Pismo Święte i co znajduję ? Ew.św.Łuk.3.10-11 Pytały go tłumy:"Cóż więc mammy czynić?" On im odpowiadał: "Kto ma dwie suknie niech jedną da temu ,który nie ma ;a kto ma żywność niech tak samo czyni". Czy tak czyni Wasz przewodnik duchowy ks.Rydzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawekz1 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.aster.pl 10.05.06, 17:57 Każda prawdziwa a negatywna wypowiedź o Żydach, nawet o największych zbrodniarzach i złodziejach, jest przez Żydów zakwalifikowana od razu jako antysemityzm. Gdy mówi się o straszliwych zbrodniach żydowskich w okresie komunizmu to Żydzi nigdy o tym nie powiedzą prawdy tylko natychmiast treść uznana jest za antysemicką a autor za antysemitę. Czy w takim relatywiźmie i permanentnym kłamstwie można żyć ? Taka postawa wzmaga prawdziwy antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysy64 Re: Rozmowa z ks. Wacławem Depo, przewodniczącym IP: *.sympatico.ca 10.05.06, 18:35 to prawda co piszesz ale my jestesmy tacy sami,gdy ktos powie zle o polakach jest wrogiem polakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro jasne od dawna, IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.05.06, 18:26 gdzie zaczyna sie wiedza, kończy sie wiara Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Nieoceniona zasluga Radia Maryja jest to, 10.05.06, 18:36 ze, inaczej niz ciagle lawirujacy hierarchowie, bedac bezkompromisowe, obnaza idiotyzm chrzescijanskiej ideologii. To powinno doprowadzic do skutecznego oslabienia Kosciola Katolickiego w Polsce tak, aby po 1000 latach katolickiego kaganca, mogl nasz kraj, w koncu, wydobyc sie na zasluzona samodzielnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
tigerizi Polska ma chrześcijaństwo wpisane w swoją naturę 10.05.06, 22:30 a komuna i jej popłuczyny to okres przejściowy czy Ty nie możesz tego w końcu zrozumieć nie porównujmy się do laickiej Francji czy wielokulturowej Ameryki, bo nam ateizm przynieśli sowieci na bagnetach oczywiście nie jestem za republiką katolicką, ale tolerancją Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 I znowu GW dostała "w papę"! Sama się prosiła! 10.05.06, 19:01 Radio Maryja wygrało kolejną rundę z GW i innymi łże-mediami, ha, ha, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
3l337 Re: I znowu GW dostała "w papę"! Sama się prosiła 10.05.06, 19:14 skąd taki wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Re: I znowu GW dostała "w papę"! Sama się prosiła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:21 Tak ,masz powód do radości ,że GW przegrała z polskojęzycznym Radiem . To powód do dumy i radości dla wychowanków red. Rydzyka. Oczywiście gdzie ta wygrana nastąpiła wiesz tylko Ty sam. Pewnie nikt z czytających ten artykuł nie widzi jakiejś walki ( kogo i z kim? Księdza z redaktorem ? ) Ty sobie tworzysz w swoim umyśle jakiś teatr wojenny i dzielisz go na na rundy ( tak w ogóle to jaki jest wynik łączny Twoich bitew-rund?). Opity propagandą nienawiści i potrzeby walki płynącą z Radia już normalnie dyskutować nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zgodnik1 tales1..RM, to antykatolicka sekta, na czele które 10.05.06, 19:46 na czele której stoi prymitywny złodziejaszek niejaki imć Rydzyk! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria A zagraniczne media działające w Polsce, co z nimi IP: *.z064220066.chi-il.dsl.cnc.net 10.05.06, 19:45 W Polsce media zostały zawłaszczone przez oligarchię Unii Europejskiej. One mówią to ,co życzy sobie właściciel mediów. Kto płaci ten wymaga. Radio Maryja to jedno z nielicznych mediów niezależnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Marii Re: A zagraniczne media działające w Polsce, co z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 19:57 W tym co piszesz odnajduję wiele racji. Media często prezentują linię polityczną ich własciciela. Jest to zresztą normalne . Ty też z pewnością chcesz abys to Ty decydowała o swojej własności.Jeżeli wiesz kto jest właścicielem np. jakiejś gazety to nie zgadzając się nie musisz wcale czytać tej gazety. Tak jest choćby z GW . Jeżeli nie odpowiada Ci linia jaką prezentuje czytać jej nie musisz. Z mediami ks. Rydzyka sprawa jest trudniejsza. Otóż nie wiadomo z jakiego (czyjego) kapitału były tworzone i tak naprawdę trudno powiedzieć kto za nimi stoi. O tym ,że Radio Maryja nie jest radiem katolickim ( a więc powszechnym) mówił przecież sam Episkopat. Dlatego byłbym tu ostrożny bo tak właściwie to nic nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś