Dodaj do ulubionych

Będzie przetarg na linie 5 i 26

29.05.06, 18:29
MPK jest zarządzane jeszcze w sposób "komunistyczny". Uważam, że MPK powinno
stanąć do przetargu.
Inna sprawa z liniami podmiejskimi. MPK posiada już tabor przystosowany do
obsługi linii o niskiej frekwencji.
W wakacje może uruchomić własne linie np. do Siczek, Domaniowa, Jedlińska (tu
będzie konkurować z Michalczewskim).
Nie wierzę, że spółka ta nie potrafi uczknąć kawałka rynku przewozów
podmiejskich konkurencji, której nie tak dawno walkowerem odddano przewozy
podmiejskie.
Natomiast lekarstwem na widmo zwolnień jest pomoc miasta; MZDiK może przecież
uruchomić jedną, lub dwie nowe linie miejskie, których nietety brakuje w
Radomiu, a obsługę zlecić MPK.
Obserwuj wątek
    • strongkazio 30 pracowników? 29.05.06, 19:26
      No jak znalazł, swego czasu głośno było o rozrośniętym zarządzie MPK, myślę, że
      to tam powinny trafić wypowiedzenia.
      • Gość: :) Re: 30 pracowników? IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 29.05.06, 19:51
        Socha rozpieprzył linie podmiejskie i teraz biedny placze, ze ludzie bedzie zwalnial. Sam siebie powinien zwolnic w pierwszej kolejnosci.
        • Gość: Marek Re: 30 pracowników? IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 29.05.06, 21:48
          "...Ostatecznie prezydent zdecydował, że Miejski Zarząd Dróg i Komunikacji
          wybierze przewoźnika w przetargu...."
          Brawo!
          Po to miasto powołało MZDiK żeby było koordynatorem i na drodze przetargów
          wyłaniał przewoźników. Dzięki temu jest konkurencja i spadają ceny za wozo/km!
          Skoro dotychczasowy zarząd MPK nie radzi sobie = zmienić zarząd. Kto zmusza MPK
          do kursowania na liniach podmiejskich? Skoro są dla nich nie opłacalne niech
          zrezygnują.
          To co próbuje uprawiać MPK to jest szantaż i całe szczęście, że prezydent na to
          nie przystał.
    • isoxazolidine Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 29.05.06, 21:30
      "W MPK uważają, że to oni powinni dostać te linie bez przetargu"

to jakaś kpina???

jedna z nielicznych dobrze zrobionych spraw w Radomiu bylo zreformowanie
      systemu komunikacji miejskiej. stworzono nowa strukture z ZTM i wystawiono
      przetargi na czesc linii. kierunek byl dobry bo szyko koszty obslugi
      komunikacji spadly a i punktualnosc jakos sie podniosla ... wydawalo sie ze
      nastepne lata przyniosa kolejna kroki i powolne odchodzenie od monopolu.
      niestety tak sie nie stało. i bardzo zle. ale jak slysze ze ktos wogole mysli o
      powrocie do monopolistycznych praktyk to mnie krew zalewa(!!!)
      MPK ma najnowoczesniejszy tabor w miescie i nie potrafi wygrac przetargu? to
      won z taką firmą. dlaczego mamy do niej dokładac??
    • Gość: leny Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.multifox.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 23:43
      przetarg przetargiem, ale i tak ladniejsze- mimo iz starsze sa niebieskie(its) autobusy niz czerwone(komunistyczne)mpk.
      konkurecja - to dobre rozwiazani i pozostanimy przy tym, bo dziki temu bilety nie sa tak drogie jak np. w lublinie :P
    • redoxygene 30 pracownikow 30.05.06, 03:05
      Zaraz panie Nita. Przeciez teraz MPK nie obsluguje tej 5 i 26 a pracownikow do
      zwolnienia nie ma. Wniosek-zostana zwolnieni po likwidacji czesci podmiejskich.
      BZDUUUURA!!!!
      Wszystkie podmiejskie do kupy wykonuja prace przewozowa ponad 5 krotnie
      mniejsza niz 5 i 26! Na 7 brygad kursujacych na podmiejskich jest potrzebnych
      30 kierowcow? A na dodatek przeciez nie powiedzieli, ze wszystkie beda wycinac
      wiec gra sie toczy o jakas 1/10 pracy przewozowej 5 i 26! Prosze nie gadac wiec
      bzdur o 30 pracownikach, tylko 6-8!
      MPK nie potrafi konkurowac z zadnym innym przewoznikiem (czego dowody widzimy
      przez ostatnie kilka lat) pomimo istnienia konkurencji. Jesli by sie miastu
      zachcialo konkurencje wyciac, az strach myslec co ile by rosly ceny biletow!
      Kompletnie inna sprawa jest, ze w interesie miasta powinna lezec organizacja i
      integracja taryfowo-funkcjonalna komunikacji podmiejskiej.
      Do uruchomienia nbowych linii jest potrzebna reorganizacja calego systemu,
      prosze zatem nie mowic, ze to ot tak, hop-siup i bedzie.
      • isoxazolidine po kolei ... 30.05.06, 07:31
        i strach pomysleć (strach ... ? nie - TO JEST MARZENIE!!!) co by bylo, gdyby
        urynkowic przewozy nie na kilku liniach ale na wszystkich. nie mowie o
        rewolucji. kiedys podjety plan przewidywal stopniowe odescie od monopolu zeby
        dac czas MPK na restrukturyzacje (to tez wazny i wartosciowy aspekt owej
        strategii - bez terapii szokowej skutkujacej w efekcie niechybna likwidacją
        MPK). co roku kolejne 2-3 linie mialy wychodzic na rynek. zrobiono dwa tylko
        cykle. efekty byly od razu. potem - niestety przestano.

Panowie z MPK powinni byc wdzieczni autorom projektu urynkowienia przewozow ze
        zalozyli wspomniana przeze mnie etapowosc. bo przeciez to nic innego jak pakiet
        osłonowy dla MPK! czas na przygotowanie sie do walki na rynku. ten czas MPK
        kompletnie przespala a teraz kiedy nadal jest niewydolna stryktura woła o
        przywrocenie praktyk monopolistycznych.

Apeluje do wladz miasta i MZDiK o odmrozenie reformy komunikacji i skierowanie
        na przetargi co roku kolejnych linii. MPK straszy kierowcami? Przypomne, ze
        kiedy ITS przejmowal 5-tke MPK tez tak grozil ... i ? zwolnil. tylko ze zaraz
        ludzi tych przyjal ITS. bo kierowcow o odpowiednich poredyspozycjach az tak
        wielu nie ma. wiec tu nie chodzi o kierowcow tylko o wygodne leże dla
        administrujacych spółka. Ale nie za moje pieniadze ...

to juz druga próba nacisku ze strony MPK na miasto w sprawie zmonopolizowania
        komunikacji. mam nadzieje ze Prezydent sie nie ugnie, a nowe wladze wybrane
        jesienia powróca do reformy komunikacji miejskiej. w INTERESIE LUDZI.

inna rzecza zupelnie jest optymalizacja rozkladow jazdy i tym tez trzeba by sie
        zajac ....
        • pitagor Re: po kolei ... 30.05.06, 10:01
          Już niedługo UE wymusi na nas dopuszczenie w miastach przewoźników z poza kraju.
          MPK niech się lepiej na to przygotuje zamiast jak ktoś słusznie zauważył
          szantażować.
        • redoxygene Re: po kolei ... 30.05.06, 16:45
          Moje cytowane zdanie brzmialo:

"Jesli by sie miastu zachcialo konkurencje wyciac, az strach myslec co ile by
          rosly ceny biletow!" i chyba zle mnie zrozumiales. Ja mysle w 100% identycznie
          jak ty w tej sprawie.
    • Gość: kierowca Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 07:33
      na liniach 5 i 26 będzie jeździć taka sama (mniej więcej) liczba kierowców
      niezaleźnie czy będzie ją obsługiwało MPK czy ITS. Dla mieszkańców ważny jest
      koszt i jakość obsługi.

Zlecenie tej czy tamtej firmie nie zmieni całkowitego bezrobocia.
    • Gość: julek Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 09:58
      nie rozumiem że macie tyle nienawiści do MPK , tam pracował mój dziadek a dziś
      i ojciec.
      Ta fima dała utrzymanie mojej rodzinie.
      Dlaczego tyle nienawiści co winna jest Wam ta Firma?
      Tam pracuje 500 osób , jest jedną z najlepszych w Polsce. Obiża koszty
      mają gaz ziemny CNG.
      Nawet nie wiecie ,że MZDIK na swoje utrzymanie wydaje więcej na pracownika niż
      MPK.
      Będę bronił tej firmy , bo dzięki pracy mojego Taty ja mogę sie uczyć .
      A przy okazji
      sprawdzcie w jakich warunkach pracyją kierowcy u inny przewożników.
      Czy prywatni przewożnicy będą stosować ulgi w przejadach jeśli nie ędzie MPK.

• Gość: Bart Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 30.05.06, 10:13
        Beda bo to jest wymog ustawowy, a co się tyczy warunkow pracy to chwała MPK, ze
        dba o pracowników skoro tak sie nie dzieje w innych firmach to powinien sie tym
        zajac pip.
      • Gość: Ewa Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.udn.pl 30.05.06, 16:44
        A mój dziadek i ojciec pracowali w Zakładach Mięsnych w Radomiu. Taki mieli
        mądry zarząd i jeszcze mądrzejszych związkowców, że dziś po firmie nie ma śladu.
        I nie ma konkurencji dla prywatnych zakładów mięsnych. Pracownicy MPK lepiej
        zrobią jak będą pilnowali własnego zakładu a nie oglądali się komu co odebrać.
        Żeby się nie obudzili z ręka w nocniku bo to nie MZDIK ich kupi.
        • Gość: Antykomunista Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:40
          Oj Ewa, Ewa,
          mówisz jakbyć przespała niedźwiedzim snem 15 albo więcej lat.
          Mówisz jakbyś żyła w czasach socjalizmu.

Ci, o których się tak dziwnie troszczysz marnotrawią pieniądze Twoje, moje i
          innych Radomian. Pieniądze z naszych podatków.
          Jeżeli godzisz się na to to oddaj im jeszcze swoją wypłatę i co tylko masz.
          Ja się nie godzę.
          Wolę aby zamiast marnować pieniądze, przeznaczać je na pożyteczne cele.

• redoxygene Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 01.06.06, 00:58
            Jesli kolega nie zauwazyl, Ewa nie napisala nic zdroznego i nic na korzysc MPK.
            Napisala, zeby lepiej MPK sie troszczylo o to, aby dobrze funkcjonowac, aby moc
            konkurowac. To oznacza, ze owa Ewa chce, aby to przedsiebiorstwo dobrze
            funkcjonowalo i nie marnotrawilo publicznych pieniedzy. Chyba zle zrozumiales
            przeczytany tekst. Przeczytaj ksiazke "Czytanie ze zrozumieniem" i na dobre
            wyjdzie to dla nas wszystkich, bo ty bedziesz rozumial co czytasz, a my nie
            bedziemy musieli palcow nadwyrezac i klawiatur scierac na ciebie.
            Ja jestem ostro lewicowy, co nie oznacza, ze chce marnotrawic publiczne
            pieniadze i wprowadzac odgorne regulacje dzialajace na korzysc MPK. Jak
            widzisz, sam jestem zwolennikiem urynkowienia przewozow w miescie z udzialem
            regulatora-MZDiK, a najlepiej byloby, wg mnie, sprywatyzowac MPK. Poza tym
            mylisz pojecia, niegospodarnosc to wg ciebie komunizm... Ekh...
      • best_seler Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 31.05.06, 00:06
        Oj, sto lat tu niepisalem, ale widze, ze trzeba.

> nie rozumiem że macie tyle nienawiści do MPK ,

To nie jest zadna nienawisc. To jest po prosty krytyka MPK za to, ze nie umie przystosowac sie do rynkowej konkurencji.

> tam pracował mój dziadek a dziś
        > i ojciec.
        > Ta fima dała utrzymanie mojej rodzinie.
        > Dlaczego tyle nienawiści co winna jest Wam ta Firma?

I bardzo dobrze. A jak za 2 lata duzy przetarg wygra ITS, to Twoj ojciec przejdzie do ITS-u i bedxzie pracowal parktycznie na takich samych warunkach i za te same pieniadze. Czy to jakas roznica, ze bedzie jezdzil autobusem czerwonym, czy niebieskim?

> jest jedną z najlepszych w Polsce.

Z tym mozna polemizowac. Duzo przedsiebiortsw komunikacycjnych moge wymienic, ktore sa lepsze, niz radomskie MPK

> mają gaz ziemny CNG.

...ktorego cena ciagle rosnie

> Nawet nie wiecie ,że MZDIK na swoje utrzymanie wydaje więcej na pracownika niż
        > MPK.

W MPK moga zadac podwyzek...

> A przy okazji
        > sprawdzcie w jakich warunkach pracyją kierowcy u inny przewożników.

No, place w ITS-ie sa bardzo podbne do tych w MPK. Obie firmy gwarantuja pracownikom 9 dni wolnych w miesiacu. Dodatkowy obowiazek kierowcow ITS-u jest taki, ze sami musze sprzatnac sobie autobus, a w MPK sa sprztaczki. Ale za to zaplecze ITS jest duzo lepsze niz MPK. W zajezdni jest kuchnia, kierowca, ktory np. ma szczytowke moze sobie zrobic cos na cieplo do jedzenia. Sa natryski, kazdy po zjezdzie moze wziac prysznic. W MPK takich rzeczy nie ma.

> Czy prywatni przewożnicy będą stosować ulgi w przejadach jeśli nie ędzie MPK.

Szkoda slow...
        • isoxazolidine Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 01.06.06, 07:27
          best_seler napisał:

> > mają gaz ziemny CNG.
          >
          > ...ktorego cena ciagle rosnie

tak jak innych paliw opartych o importowane komponenty. i raczej tak juz bedzie.
          proponowałem kiedys podejsc do sprawy bardziej kompleksowo i przy udziale
          srodkow unijnych zrealizowac na wincentowie przedsiewziecie pt. "instalacja
          transestryfikacji olejow roslinnych metanolem". korzysci:
          - mamy szanse na duze wspolfinansowanie unijne
          - mamy własne palywko o cenie niezaleznej od fluktuacji na rynku naftowo-gazowym
          - mamy paliwko z surowcow odnawialnych
          - budujemy zwiazki miasta a regionem - bo ktos przeciez ten rzepak musiałby
          sadzic - a kto na ty mskorzysta w pierwszej kolejnosci jesli nie rolnicy z
          regionu?
          - budujemy zwiazki miasta i regionu z politechnika ktora ma zaplecze badawcze
          tak w zakresie technologii paliw alternatywnych (WMiTO) jak i technologii
          eksploatacji silnikow zasilanych paliwami roslinnymi (WM). powiem wiecej:
          pierwsza w Polsce technologia otrzymywania paliwa na bazie rzepaku pochodzi z
          WMiTO a pionierem polskim w zakresie zastosowania tych pali jest zespół prof
          Lotki. na kazdej uczelni w Polsce jego ksiazki to abecadło absolutnie niezbedne
          kazdemu kto uczy sie czegokolwiek o paliwach roslinnych.
          - miejsca pracy ...

pomijam fakt ze na tym interesie mozna jeszcze niezle zariabiac. rafineria
          trzebinia postawila sobie tka instalacje z przerobem ok. 100tys/ton i uwazaja
          tam to za sukces. do podobnej inwestycji szykuja sie juz czechowice.

ale zeby to zrealizowac w Radomiu trzeba kogos odwaznego - z jajami ...
    • Gość: iza Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:11
      w diu 6.06.2006 seminarjum
      " Uwolnienie rynku transporu miejskiegi - wady i zalety"
      Warszawa ul. Dobra 56/66 godz 10 tel 022 6316790
      bezpłatnie
      wszystkich tzw. znawców transportu miejskiego zapraszam szczególnie tych co
      nie lubią MPK.
      Tam specjalisci-naukowcy będą mówić co to jest publiczny transport miejski ,
      kto ponosi za niego odpwiedzialność, Jak jest na swiecie. itd
      Potem zapraszam dopiero do dyskusji
      Teraz szkoda języka. Najpierw wiedza a póżnij ...................
      • Gość: misiop Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.pis.hitachi.co.jp / *.hitachi.co.jp 30.05.06, 10:15
        A jak ktoś nie może, prześlij później jakieś wnioski na forum.
      • Gość: Niespecjalista Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.06, 10:19
        Aż specjalista-naukowiec Cię musi oświecić bo sama nie masz rozumu. Może taki
        specjalista jak ten od tramwaju?
        • pitagor Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 30.05.06, 10:40
          Tu nie ma się nad czym rozwodzić zapraszam na czytelnię PR, jest tam kilka
          periodyków o komunikacji miejskiej i w każdym zachwalają model radomski tzn.
          regulator i kilka firm starających się o obsługę linii.
          Polecam szczególnie publikacje Pana Wyszomirskiego z Uniwersytetu Gdańskiego.
          Zresztą wpisz w google: modele zarządzania komunikacją miejską coś zawsze
          znajdziesz.
          Np.:
          www.komunalne.info/e4u.php/ModFiles/Download/files/Hubert_Kolodziejski_modele.pdf
    • Gość: dziki Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.radom.pilickanet.pl 30.05.06, 10:27
      MPK - Miejska Plaga Komunistów
    • Gość: olo Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.05.06, 11:10
      wszystko co prywatne lepsze od socjalistyczno-państwowego !!!!
    • Gość: osc 30 pracowników... ITS'u czy MPK? IP: 217.153.174.* 30.05.06, 14:14
      no to ja mam pytanie...
      Jesli 5 i 26 pozostanie obslugiwane przez ITS, to zwolnia 30 pracownikow MPK. A
      ilu pracownikow zostanie zwolnionych z ITS'u jest ten straci te linie? Po co
      beda mu kierowcy do obslugi linii?

Prawda jest taka, ze MPK straszy i pewnie i tak nie zwolni ty "30 pracownikow".
      Ktos juz dobrze pisal ze to lipny straszak pod publike...
      Natomiast ITS to firma prywatna i niebedzie trzymac nieretownych miejsc pracy.
      Przegra, to zwolni na 100%.

Suma sumarum, jesli wygra ITS, wszystko bedzie w nalezytym porzadku (rynkowym co
      lepsze). Jesli wygra MPK, kilka rodzin straci czesc (lub caly) dochod, a
      sytuacja bedzie tragiczna, bo MPK to nieudolna firma.

• Gość: iwo Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 14:20
      zdefiniuj nieudolna?

ale bez krutykanctwa .
      • Gość: Bart Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.internet.radom.pl / *.internet.radom.pl 30.05.06, 14:45
        a jak ja nazwac skoro, probuje wymusic obsluge linii? Skoro jest mocna dobrze
        zarzadzojaca firma to bez obawa stanela by do przetargu, malo tego mial by duze
        szanse na wygranie go!
      • redoxygene Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 30.05.06, 16:58
        > zdefiniuj nieudolna?
        >
        > ale bez krutykanctwa .

Juz definiuje. MPK dostaje wyzsza stawke za wzkm a nie potrafi sie z niej
        utrzymac. Deficyt z dzialalnosci komunikacyjnej jest latany dochodami ze stacji
        paliw oraz diagnostycznej, wynajmu itd, co daje efekty, ale nie umniejsza
        faktu, ze MPK jest jedyna spolka miejska, ktora przynosi straty. MPK dodatkowo
        probuje konkurowac na rynku przewozow podmiejskich, co przynosi dodatkowe
        straty, a linie i tak sukcesywnie sa zwijane, bo prywaciarz moze taniej i
        lepiej. W MPK nawet nie umieja dobrze rozkladu ulozyc, a potem aktualnego na
        przystanek wywiesic. Efektem jest ogolna dezinformacja z ich liniami
        podmiejskimi. Nawet w internecie nie maja aktualnych rozkladow.
        Zamiast przystosowywac sie do wymogow rynku, zeby moc konkurowac po uwolnieniu
        unijnego rynku, MPK wymusza wrecz obsluge. Przeczytaj wypoowiedz Isoxasolidine.
        • Gość: mzdik Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:12
          to nie prawda
          Za 1 wozokilometr więcej bierze oi prawie 0,3 zł firma Michalczewski
          Należy odkłamać tę sprawę.
          I wyjaśnić dlaczego tak jest !
          Dlaczego firma prywatna ma takie duże ulgi. kto jest temu winny?
          Dlaczego tak mocno przedłużono linię nr 8 i nr. 16
          a nie linie MPk ,
          piśzcie prawdę a nie półprawdy.
          • redoxygene Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 01.06.06, 12:56
            A niby wg czego liczysz? Tu chodzi o stawki z przetargow, wiec jesli nie wiesz
            o co chodzi, to nie mow. Stawki za wzkm w Radomiu sa rozne. Dla kazdego
            przetargu stawka proponowana przez przewoznika byla inna. Jesli MPK
            proponowaloby nizsza stawke, wtedy by wygralo przetarg.
          • Gość: best_seler Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.infoplus.com.pl 01.06.06, 21:58
            Autor to sie raczaj mpk nazywa, nie mzdik.

> I wyjaśnić dlaczego tak jest !
            > Dlaczego firma prywatna ma takie duże ulgi. kto jest temu winny?

o jakich ulgach mowisz?

> Dlaczego tak mocno przedłużono linię nr 8 i nr. 16
            > a nie linie MPk ,

16 jest chyba linia MPK...pewnie chodzilo o 13. Przedluzono je dlatego, ze
            domagali sie tego pasazerowie i, jak widac, wyszlo to na dobre.

> to nie prawda
            > Za 1 wozokilometr więcej bierze oi prawie 0,3 zł firma Michalczewski

Gdyby MPK nie robilo awantury z powodu kolejnych przetargow a uczciwie do nich
            przystepowalo i wygrywalo korzystan oferta, to tez stawka moglaby byc wyzsza.
    • Gość: tis Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 12:16
      rozkłady jazdy lini podmiejskich obsługiwanych przez MPK są w internecie
      www.mpk.radom.pl
      nie podjcie głupot i nie ośmieszajcie złośliwie chyba, że kogaś reprezentujecie?
      • redoxygene Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 01.06.06, 12:58
        OOOO! Wreszcie zmienili! Tylko 4 miesiace poslizgu!
        • Gość: best_seler Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: *.infoplus.com.pl 01.06.06, 21:55
          Tak, zaktualizowali rozklady, ale cennik nadal stary. W styczniu dzwonilem do
          dzialu linii podmisjkich, bo na stronie stoi, ze ulgowy do Skaryszewa 1,80, a
          skasowali mnie 2,50. Mily pan powiedzial, ze informatyk choruje i nie ma kto
          zrobic aktualizacji. Teraz nareszcie sa nowe rozklady, ale w cenniku nadal 1,80.
    • Gość: zebek Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: 205.234.223.* 01.06.06, 18:28
      Jeżdżę 9-ką i często zdarza mi się jechać rzęchem Ikarusem. Nie marudziłem do
      tej pory bo rozumiem, że nie wszystkie autobusy mogą być nowe.
      Ale teraz wpienia mnie niemiłosiernie jak jadę rzęchem i oglądam od dawna pod
      dworcem albo na Struga niskopodłogowego MAN-a na linii "J" do Jedlni.
      Autobus najnowszy kupiony w tym roku (chyba tylko jeden) i zamiast wozić
      mieszkańców Radomia to służy codziennie mieszkańcom Jedlni.
      Kogoś w MPK chyba normalnie pop....... (a, nie dokończę bo chyba tak się nie
      wolno wyrażać).
    • Gość: A. R. Re: Będzie przetarg na linie 5 i 26 IP: 202.58.85.* 01.06.06, 18:48
      Mnie co innego zastanowiło.

W artykule w Gazecie Prezes MPK Socha mówi dziennikarzowi, że wiele linii
      podmiejskich nadal przynosi straty.

Linie podmiejskie obsługują już dwa albo trzy lata.

Jeżeli nadal no to już dwa albo trzy lata rosną straty MPK na liniach podmiejskich.

To musi być od cholery pieniędzy.

A kto Panu Prezesowi MPK pozwolił robić straty na liniach podmiejskich.

Uprawiasz se Pan samowolę za nasze pieniądze.

A ze swoich pieniędzy zapłać Pan te straty.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka