Dodaj do ulubionych

Medialny Radom

IP: 194.181.0.* 24.10.01, 10:06
Dużo ostatnio Piszecie na forum o radomskich mediach.
W związku z rocznicami radomskich rozgłośni naszła mnie pewna refleksja
dotycząca środków przekazu w naszym mieście. Tyle było walki o radio lokalne.
Tyle było radości kiedy powstały te stacje. Nie musieliśmy już słuchać
kilkuminutowych relacji na antenie Radia Kielce. Mieliśmy 24 godziny dla
siebie. Dziś jakby radości trochę mniej. A TV Dami. Wystarczy przeczytać wątek
o wiadomościach w tej kablówce. Okazuje się, że lokalne gazety (tytuły były
wymieniane na tym forum) też nie do końca spełniają pokładanych oczekiwań
(delikatnie mówiąc).
Co jest grane?
Czemu dziś wszyscy kręcą nosem?
Obserwuj wątek
    • lyche Re: Medialny Radom 24.10.01, 11:19
      Bo jak wszem i wobec wiadomo, Polak zawsze jest niezadowolony. Za mało muzyki
      albo za dużo; za mało wiadomości albo za dużo, itd... Można wyliczać bez końca.
      • Gość: Robsonka Re: Medialny Radom IP: *.netia.pl 24.10.01, 11:34
        Narzekanie jest zdrowym odruchem odbiorców.
        Powoduje, że media muszą wkładać wysiłek w poprawianie jakości swojego przekazu
        oraz wprowadzanie pewnych zmian. Gorzej gdy się ignoruje te sygnały. Wtedy
        coraz więcej osób zaczyna narzekać i mamy sytuacje jaka jest w tej chwili w
        Radomiu.
        Z drugiej strony nigdy się wszystkim nie dogodzi, więc zawsze będzie pewien
        odsetek niezadowolonych.
        W dużej części jakość mediów zależy także od funduszy jakimi dysponują i od
        ludzi którzy tam pracują.
        Czy ktoś może się wypowiedzieć nt. sytuajcji finansowej radomskich mediów?
        • szymus Re: Medialny Radom 24.10.01, 11:44
          Gość portalu: Robsonka napisał(a):

>
          > Czy ktoś może się wypowiedzieć nt. sytuajcji finansowej radomskich
          mediów?
          zajrzyj naforum do nowego watku pod tytulem SLOWO LUDU PADA
        • problema Re: Medialny Radom 24.10.01, 17:59
          Gość portalu: Robsonka napisał(a):

> Czy ktoś może się wypowiedzieć nt. sytuajcji finansowej radomskich mediów?

> Po pierwsze trzeba określić,które z nich są tak naprawdę radomskie-czy np.Słowo
          Ludu P.Sołowowa z siedzibą w Kielcach,czy np.Radio Radom jest jeszcze radomskie?
          Po drugie: sytuacja finansowa nie może odbiegać od sytuacji gospodarczej naszego
          miasta.Bo przecież media to normalne firmy,które muszą mieć sprzedaż na pokrycie
          kosztów swojej działalności i zyski na rozwój.A my tylko krytykując po prostu
          szkodzimy,spada liczba czytelników czy słuchaczy -maleje ilość reklam,to powoduje
          mniejsze wpływy i w efekcie gorszy program.Błędne koło się zamyka,a my czekając
          na cud krytykujemy dalej.
    • Gość: modaR Re: Medialny Radom IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 18:36
      Krytykować należy i to tak często jak tego zasługują wszystkie "radomskie"
      media. Te , które charakteryzują się profesjonalizmem z krytyki takiej wyciągną
      wnioski , aby nie tracić czytelników.Są jednak tacy , którym nie zależy. Np.
      Echo Dnia. W czasie kampani wyborczej zadzwoniłem do redakcji z pytaniem
      dlaczego w rubryce " Przedstawiamy naszych kandydatów" nie ma nikogo z AWSP a
      kandydatów z SLD jest 5 , z PSL 3 , z PO 2 i nieraz z UW 1 (bez względu na to
      czy się ich lubi , czy nie-chodzi o zwykłą rzetelność dziennikarską).Nie
      potrafiono mi odpowiedzieć i połączono z Dyrektorem Oddziału. Poiformowałem
      go , że oczekiwałym od takiej gazety więcej wiarygodności w przeciwnym wypadku
      przestanę kupować jego gazetę. Nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia i
      odpowiedział: "jeden w tę czy jeden w tę nic się nie stanie". Chciałbym , żeby
      takich telefonujących było 1000 osób. Na koniec dodam jeszcze , że mimo
      wszystko kupuję i Echo , i Słowo (Wyborczą non stop) tylko po to , abym mógł
      rzetelnie , opierając się na faktach , chociażby z Wami
      podyskutować.Pozdrowionka dla prawdziwych RADOMIAN-czyli????????
      INTERNAUTÓW!!!!!!!!
      • Gość: M Re: Medialny Radom IP: 194.181.0.* 25.10.01, 09:04
        Dzięki Stary za komplement.Choć nie mieszkam na stałe w Radomiu zawsze zaczynam
        dzień od forum Gazety. Kiedyś wrócę w rodzinne strony. Mam nadzieję.
      • Gość: XY Re: Medialny Radom IP: *.echo-press.com.pl 25.10.01, 09:13
        Gość portalu: modaR napisał(a):
        > Są jednak tacy , którym nie zależy. Np.
        > Echo Dnia. W czasie kampani wyborczej zadzwoniłem do redakcji z pytaniem
        > dlaczego w rubryce " Przedstawiamy naszych kandydatów" nie ma nikogo z AWSP a
        > kandydatów z SLD jest 5 , z PSL 3 , z PO 2 i nieraz z UW 1

Jeżeli komuś nie zależało, to tylko kandydatom. Ja już kiedyś ktoś wspomniał w
        tym wątku, media to normalne firmy, które muszą przyjmować reklamy, aby zarabiać.
        A rubryka "Przedstawiamy naszych kandydatów" miała charakter płatnej reklamy
        wyborczej. Komu zależało na takiej formie reklamy, ten się zgłosił. I tyle...
        Jeśli uważasz, że Echo jest wyłącznie lewicowe, to jak wytłumaczysz fakt, że np.
        we wczorajszym wydaniu na stronach 2 i 3 były aż trzy teksty, w których
        wypowiadali się działacze "Solidarności" lub które traktowały o związkach
        zawodowych? Jak wytłumaczysz to, że Echo szeroko napisało o procesie syna G., a
        inne gazety to przemilczały lub potraktowały krótkimi notatkami?
    • Gość: modaR Re: Medialny Radom IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 10:34
      XY wiesz że gdzieś dzwonią , tylko nie wiesz w którym kościele. Rubryka
      Przedstawiamy naszych kandydatów w Echu nie była płatna!!! Jeżeli chcesz znać
      kulisy tej rubryki to czytaj dalej. Owszem płatna była na początku , ale tylko
      po to , żeby odstraszyć tych , których nie będzie na to stać.Wcześniej dogadali
      się z komuchami (czy na odwrót) i ustalono , że w przypadku zgłoszenia się
      więcej osób z innych ugrupowań to będzie to cały czas płatne.Jeżeli nie ( i tak
      też było ) płatna będzie tylko pierwsza edycja.Póżniej wszystkim tłumaczy się ,
      że przecież nikt nie reflektował.Kłamstwo i obłuda.Dodam , że wiem to wszystko
      od pracującego tam dziennikarza . którego też kłuło to w oczy.Tak , tak tam też
      pracują porządni ludzie , ale muszą wykonywać to co im każą.Przypomnę tylko ,
      że do niedawna dyrektorem oddziału radomskiego był pan Młodawski , który z
      nadania politycznego został dyrektorem Wydziału Oświaty i Sportu Urzędu
      Miasta.Chcecie to mogę podać jeszcze parę przykładów.Pani Sadowska do
      niedawna "dziennikarka" tej Gazety , krytykująca wszystko co nie lewicowe
      została członkiem lewicowego Zarządu Miasta.Dalej."Dziennikarz" Tomasz
      Tyczyński przy poparciu SLD został usadowiony na ciepłej posadce rzecznika
      prasowego Radpecu i pobiera 4.500 zł miesięcznie plus nagrody dochodzące do
      30.000 zł.Celowo piszę słowo dziennikarz w cudzysłowiu , żeby nie obrażać tymi
      osobami prawdziwych , niezawisłych i niepoddatnych dziennikarzy. Chyba
      wystarczy.Powiem szczerze.Jedynie Dział Sportowy mają na wysokim poziomie
      pomimo tego , że również zleca się im pisanie o wręczaniu pucharów po 50 zł
      przez Wikińskiego , Gołąbka czy innych.Co zaś się tyczy artykułu o panu Gołąbku
      to odpowiadam , że nie pasowało nic nie pisać skoro o tym trąbiły wszystkie
      media z Wyborczą na czele.I tak w sprawach drażliwych podawane są ( jeśli są )
      bardzo lakoniczne informacje.Po mieście (NASZYM MIEŚCIE) krąży opinia , że
      jeżeli chcesz zrobić karierę w SLD to zacznij od Echa , Słowa lub Dami.To mówi
      samo za siebie.
    • Gość: M Re: Medialny Radom IP: 194.181.0.* 25.10.01, 11:13
      >ModaR napisał: "Dziennikarz" Tomasz Tyczyński przy poparciu SLD został
      usadowiony na ciepłej posadce rzecznika prasowego Radpecu i pobiera 4.500 zł
      miesięcznie plus nagrody dochodzące do 30.000 zł.

Czy to ten sam Tomasz Tyczyński, który pracował w Dami i Radiu Rekord?

Jeśli tak to:
      Czy dziennikarz może być rzecznikiem prasowym jakiejś firmy i pracować aktywnie
      w swoim zawodzie? Coś mi się wydaje, że to się kłóci z zasadą bezstronności.
      Trudno mi sobie wyobrazić krytykę firmy Radpec red. Tyczyńskiego na antenie
      Radia Rekord (to chyba ta sama osoba?), w którym go można usłuszeć, gdy jest na
      jej utrzymaniu. Ana konferencjach prasowych najpierw sobie zadaje pytanie, a
      potem odpowiada?

Jeśli nie: Przepraszam za pomyłkę.
      • Gość: B@rtekW Re: Medialny Radom IP: *.szydlowiec.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 12:51
        "Dziennikarz" Tomasz Tyczyński przy poparciu SLD został
        > usadowiony na ciepłej posadce rzecznika prasowego Radpecu ...

> Czy to ten sam Tomasz Tyczyński, który pracował w Dami i Radiu Rekord?

Z tego co mnei wiadomo, rzecznikiem Radpecu jest Tomasz Styczyński, niegdys
        prawdopodobnie dziennikarz Echa (ale sorry jesli sie myle).. natomiast Tomasz
        Tyczynski nadal pracuje w Radiu Rekord (jak jest z Dami tego nie wiem).
    • Gość: modaR Re: Medialny Radom IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 13:43
      B@rtekW ma rację.Chodziło mi o Tomasza Styczyńskiego.Jeśli chodzi o tego
      drugiego (Tyczyńskiego) , to przy okazji dyskusji nt.radomskich gazet ktoś
      kiedyś napisał o kulisach zapraszania przez wyżej wymienionego do dyskusji
      przedwyborczych polityków różnych ugrupowań.W dyskusjach - w przeciwieństwie do
      innych- zawsze uczestniczyli działacze SLD.Ktoś napisał:"już po wyborach proszę
      uważnie śledzić karierę tego dziennikarza".Ja to robię i czekam.Przepraszam ,
      że nie spojrzałem najpierw na spot , na który się powołuje.
    • Gość: driver Re: Medialny Radom IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.01, 19:25
      Bez telewizji lokalnej brak szans na kreowanie obrazu Radomia w mediach
      ogólnopolskich. Coraz częściej słychać informacje z Gorzowa czy Torunia ( w
      końcu to miasta wojewódzkie) a TVP oraz TVN tworzy oddziały tylko w takich
      miastach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka