Gość: duży IP: 82.139.43.* 28.08.06, 15:16 czy ktoś coś wie na ten temat jak ma przebiegać i kiedy ma się rozpocząc ten plan dziełania lub podajcie jakiś link w sprawie :) POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gregory_z_radomia Re: Obwodnica Radomia 28.08.06, 15:21 Sprecyzuj o którą obwodnice Ci chodzi, czy południową czy zachodnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Obwodnica Radomia IP: *.tkdami.net 28.08.06, 19:34 Obwodnica połudiowa Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Obwodnica Radomia 29.08.06, 01:06 Jak ma przebiegac to juz wiadomo od kilku lat, ale nadal nie wiadomo kiedy inwestycja sie rozpocznie. Dodam, ze planowane jest opasanie Radomia "od zewnatrz" nie tylko obwodnica zachodnia, ale takze druga obwodnica poludniowa. Przebieg tej trasy ustalil sejmik jakies 2 lata temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojojoj Re: Obwodnica Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 03:02 czyli jak sie wszystko uda to radom będzie mieć 5 obwodnic? :D - obwodnica północna (żółkiewskego/wojska polskiego) - obwodnica śródmiejska - obwodnica zachodnia - obwodnica południowa 1 - obwodnica południowa 2 hehe to wtedy już nikt do Radomia nie wjedzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Obwodnica Radomia IP: *.tkdami.net 29.08.06, 08:19 Jak wiadomo od kilku lat to dlaczego niema mapek na stronach Radomia. Piotrkow może a my nie. Umieście na stronach Kocham Radom. Wszystkie plany dotyczące naszego miasta powinny być umieszczane na www.Radom aby każdy chętny mogł je zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Obwodnica Radomia 29.08.06, 10:22 przebieg obwodnicy poludnoiwej i zachodniej przerywana linia na zalaczonej mapie. przebieg tej ostatniej nie jest pewny bo transprojekt ma rozne dziwne wizje ... blekitnym kolorem obwodnica wewnetrzna. www.inwestycje.radom.pl/0_dane/z_0048/0_0048_2.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Obwodnica Radomia IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 29.08.06, 12:41 Dziękuje za mapkę obwodnicy wewnetrznej, ale miałem na myśli obwodnice zewnętrzną trase S-14 od Mniszka do Gozdu .Jeśli możliwe to rownież S-7 od Mlodocina koło Cerekwi do Jedlanki.Proszę o umieszczanie wszelkich map dotyczących Radomia w Radomskich Inwestycjach. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Obwodnica Radomia 29.08.06, 12:45 serwis RI jest nieustannie rozbudowywany. mam szczegolowe mapy obwodnic z MPU i zamieszcze je docelowo w serwisie. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: duży Re: Obwodnica Radomia IP: 82.139.43.* 31.08.06, 17:21 Ludzie to jest chore co Wy potraficie zrobić z małego pytania. Wasze odpowiedzi przechodzą ludzkie pojęcie:). Ja tylko chciałem wiedzieć jak ma przebiegać obwodnica obecnej trasy E7, a konkretnie przez jakie miejscowości. Chciałem zobaczyć mapkę ( o ile taka istnieje ) jak ta droga ma przebiegać, a Wy napisaliście małą ksiązkę ale serdecznie dziękuję. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 13:20 Zdaje się, że procedura ustalenia lokalizacji obwodnicy na przebiegu S7 jest jeszcze w toku (ostatnio były opiniowane 2 warianty), a wszystko będzie wiadomo dopiero po wydaniu decyzji lokalizacyjnej przez wojewodę. W przypadku S12 formalnie nic się nawet nie zaczęło, a wszystkie dotychczas rozważane wariany mają praktycznie taki sam status prawny -czyli żaden. Przebiegu dróg krajowych nie ustala natomiast ani sejmik (jakikolwiek) ani, tym bardziej, MPU -to tak gwoli uściślenia światłych wypowiedzi tutejszych mędrców od komunikacji;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: Obwodnica Radomia IP: 82.139.37.* 29.08.06, 13:48 Panie Yoda niech będą warianty,ale niech będą pokazane na stronach Radomia. Wtedy będzie Pan mogł wypowiedzieć swoje racje.Wierze ze się pan na tym zna. Odpowiedz Link Zgłoś
duch_yody Re: Obwodnica Radomia 29.08.06, 14:09 pan Yoda zna się na wszystkim. zawsze! buziaki! Twój duch :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:30 Może powstać takie wrażanie (mylne), bo w odróżnieniu od isoxa, red-a, wojciechaM, jdk i pozostałych mędrców radomskiego formu - ja pisze tylko o tym, o czym mam jakieś pojęcie, a to -dzięki mojemu wykształceniu i praktyce zawodowej:))) Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:46 Wypowiedzieć swoje racje, gdy zajdzie taka potrzeba, mogę nawet bez uprzedniego ich udokumentowania na stronach Radomia (czymkolwiek by te strony miały być) - i nic mnie nie powstrzyma. A co do dostępu do informacji: gdyby był zagwarantowany zgodnie z wymogami aktualnie obowiązującego prawa - nie byłoby potrzeby pytania na forum o lokalizacje przygotowywanych inwestycji, bo cała procedura mogłaby być śledzona na kolejnych etapach dzięki wpisom do odpowiedniego, może nawet dostępnego przez interenet, rejestru. Taki rejestr byłby autorytatywnym źródłem informacji z pierwszej ręki (od organu właściwego w sprawie) dla wszystkich zainteresowanych ale zwłaszcza dającym możliwość uczestnictwa stronom w procesie decyzyjnym. Rozumiem, że moi tutejsi "sympatycy" nie są zainteresowani jego stworzeniem, bo: 1. nie mogliby już uchodzić za najlepiej poinformowanych ani manipulować informacjami dla własnych celów (jak isox na wszystkich swoich stronkach), skoro każdy mógłby mieć dostęp do informacji rzetelnej i aktualnej; 2. realizacja ich ulubionych pomysłów (lotnisko, drogi expresowe w centrum miasta, itp.) mogłaby napotkać na opór ze strony mieszkańców poinformowanych o skutkach tych inwestycji (bo raporty środowiskowe o oddziaływaniu inwestycji też wymagają publikacji); 3. nie mają pojęcia, że taki rejestr może (i zgodnie z prawem winien) być stworzony, ani dlaczego i komu jest potrzebny. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Obwodnica Radomia 29.08.06, 14:34 Gość portalu: Yoda napisał(a): > > Przebiegu dróg krajowych nie ustala natomiast ani sejmik (jakikolwiek) ani, tym > > bardziej, MPU -to tak gwoli uściślenia światłych wypowiedzi tutejszych mędrców > od komunikacji;) powiedz to tym w MPU co rysują mapki i mówią, że to ich plan przebiegu obwodnic S7 i S12 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 14:48 Oni pewnie dobrze to wiedzą - ale za to ty dajesz się ładować każdemu, kto tylko powie coś, co odpowiada twoim oczekiwaniom. Albo tylko tak udajesz. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Yodo 29.08.06, 23:30 > Przebiegu dróg krajowych nie ustala natomiast ani sejmik (jakikolwiek) ani, tym > > bardziej, MPU -to tak gwoli uściślenia światłych wypowiedzi tutejszych mędrców > od komunikacji;) Nasz forumowy intelektualisto-MPU przygotowala przebieg obwodnicy poludniowej miejskiej (tutaj inwestorem nie jest GDDKiA tylko miasto) a przebieg obwodnicy poludniowej niemiejskiej przygotowal sejmik (gdyz takze on tu jest inwestorem, a nie GDDKiA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: krasnyjkisłorodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 09:42 1. Sejmik (o ile chodzi o sejmik województwa) nie jest w żadnym przypadku inwestorem dróg krajowych - chyba, że zostanie zawarta odpowiednia umowa pomiędzy ZW i GDDKiA, ale by ją skonstruować bez naruszenia dyscypliny finansów publicznych, trzeba by się pogimnastykować, bo żadna jednostka samorządu nie może wydawać pieniędzy ze swojego budżetu na inwestycje, które nie pozostają w jej kompetencji. Choć oczywiście miejscowi geniusze od komunikacji mogą mieć odrębne zdanie na ten temat, a nawet wypowiadać je bez zażenowania w obliczu nic nie kumającej gawiedzi i niekompetentnych dziennikarzy 2. Sejmik nie przygotowuje żadnych przebiegów czegokolwiek, poza przebiegiem swoich własnych obrad. Przebieg nowych odcinków dróg wojewódzkich mógłby zostać wstępnie określony w planie województwa lub innym opracowaniu organów podległych Zarządowi Województwa lub wykonanym na jego zlecenie, a następnie wprowadzony do gminnego planu miejscowego (po przewidzianych w prawie o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym negocjacjach), ale w przypadku lokalizacji dróg krajowych - obowiązuje specustawa o lokalizacji dróg krajowych i autostrad oraz zawarte w niej procedury lokalizacyjne, przeprowadzane przez WOJEWODĘ - to samo dotyczy lokalizacji miejskich odcinków dróg krajowych. Np. w przypadku niedawnej modernizacji miejskiego odcinka S7 - miałem okoliczność uczestniczyć (jako strona) w takiej procedurze, przeprowadzanej przez radomską delegaturę UW. 3. Ustalenia planu województwa w zakresie lokalizacji obwodnic na przebiegu dróg, których budowa nie leży w kompetencji samorządu województwa, mają jedynie charakter kierunkowy i informacyjny. Nie są więc podstawą prawną do jakichkolwiek decyzji administracyjnych poza pozytywnym uzgodnieniem dowolnego wariantu tych obwodnic, zaproponowanego przez właściwy podmiot. Poza brakiem odpowiedniego rozstrzygnięcia na poziomie właściwych w sprawie organów centralnych, jest tak także dlatego, że skala planu uniemożliwia wykorzystanie go jako podstawy merytorycznej do ustalenia konkretnej lokalizacji w procedurze w/w specustawy - gdyby przypadkiem komuś taki pomysł przyszedł do głowy. Inne opracowania planistyczne, które jakkolwiek odnosiłyby się do przebiegu obwodnicy S12, poza planem ZP województwa - nie były przez region wykonywane ani zlecane. 4. Miasto ma zapisany w studium u.ik.z.p. proponowany przebieg obwodnicy S12 (inny niż wyznaczony w nowych i starych planach wojewódzkich i starych planach gmin sąsiednich). Opracowywało ponadtoplan/plany miejscowe, uwzględniające przebieg drogi śródmiejskiej, którą MPU postulowało jako alternatywny przebieg S12. Nie sprawdzałem czy coś z tego było w końcu uchwalone, ale możliwość zaprojektowania drogi w parametrach drogi ekspresowej przez tereny zainwestowane - jest wątpliwa w świetle wymagań rozp. o warunkach technicznych dla dróg publicznych i ich usytuowania. O merytorycznym uzasadnieniu wprowadzaniu drogi ekspresowej na takie tereny - taktownie zamilczę. 5. Cały ten merytorycznie wątpliwy zabieg z alternatywnym przebiegiem śródmiejskim S12 - był w zamierzeniu chwytem formalnym, by miasto mogło sobie zbudować drogę śródmiejską za zewnętrzne pieniądze. Zatem twierdzenie, że ma ono być tu inwestorem - jest raczej na wyrost. 6. Dezinformowanie o rzekomym rozstrzygnięciu w sprawie jakiegokolwiek przebiegu dróg ekspresowych w okolicach Radomia jest działaniem szkodliwym z punktu widzenia potencjalnych inwestorów i mogącym stymulować spekulację gruntami na bazie fałszywych przesłanek. Dlatego działania takie trzeba potępiać i piętnować. Mam nadzieję, że wynikają one wyłącznie z braku wiedzy i niefrasobliwości, a nie ze złej woli osób, które się nimi na tym forum i poza nim zajmują. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: krasnyjkisłorodzie 30.08.06, 11:46 Rozpoczynajac wywod-jesli chciales przyszpanowac znajomoscia jezyka obcego, to informuje, ze nie wyszlo. Zmiekczenia "d" do "dź" w jezyku rosyjskim moze dokonac tylko Polak. Jesli zas chcialbys zachowac sie zgodnie z zasadami jezyka polskiego, to trzeba bylo wyrzucic "j" jako obce zakonczenie przymiotnika. O i widzisz jaki jestes madry? Mozesz urosnac i podreperowac kompleksy:P > 4. Miasto ma zapisany w studium u.ik.z.p. proponowany przebieg obwodnicy S12 > (inny niż wyznaczony w nowych i starych planach wojewódzkich i starych planach > gmin sąsiednich). Opracowywało ponadtoplan/plany miejscowe, uwzględniające > przebieg drogi śródmiejskiej, którą MPU postulowało jako alternatywny przebieg > S12. Nie sprawdzałem czy coś z tego było w końcu uchwalone, ale możliwość > zaprojektowania drogi w parametrach drogi ekspresowej przez tereny > zainwestowane - jest wątpliwa w świetle wymagań rozp. o warunkach technicznych > dla dróg publicznych i ich usytuowania. O merytorycznym uzasadnieniu > wprowadzaniu drogi ekspresowej na takie tereny - taktownie zamilczę. > 5. Cały ten merytorycznie wątpliwy zabieg z alternatywnym przebiegiem > śródmiejskim S12 - był w zamierzeniu chwytem formalnym, by miasto mogło sobie > zbudować drogę śródmiejską za zewnętrzne pieniądze. Zatem twierdzenie, że ma > ono być tu inwestorem - jest raczej na wyrost. No i wlasnie nie do konca. Plany miejskiej obwodnicy poludniowej istnialy jeszcze w latach 70-tych, kiedy wymyslano system obwodnic miejskich. Ta droga miala byc w zamierzeniu obwodnica stricte miejska, przy budowie ktorej inwestorem mialo byc jedynie miasto. Miala stanowic wazny element polaczenia obwodnicy środmiejskiej, drogi wzdluz torow oraz spinac najwiekszy generatory ruchu w Radomiu. Ostatnio zrezygnowano z dwupasmowki. Jesli cos jednak kombinuja w zakresie puszczenia tamtedy DK12 to ja o tym nic nie wiem o tym. > 6. Dezinformowanie o rzekomym rozstrzygnięciu w sprawie jakiegokolwiek > przebiegu dróg ekspresowych w okolicach Radomia jest działaniem szkodliwym z > punktu widzenia potencjalnych inwestorów i mogącym stymulować spekulację > gruntami na bazie fałszywych przesłanek. Dlatego działania takie trzeba > potępiać i piętnować. Mam nadzieję, że wynikają one wyłącznie z braku wiedzy i > niefrasobliwości, a nie ze złej woli osób, które się nimi na tym forum i poza > nim zajmują. > Pzdrwm A kolega nie wie jak wyglada sprawa z gruntami pod obwodnica poludniowa (ta spod piora MPU)? Az szkoda, zeby taki madry czlowiek mial swoj slaby punkt:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: krasnyjkisłorodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 12:52 Krasnyjkisłorod napisał: >>>"jesli chciales przyszpanowac znajomoscia jezyka obcego, to > informuje, ze nie wyszlo. Zmiekczenia "d" do "dź" w jezyku rosyjskim moze > dokonac tylko Polak." Śpieszę wyjaśnić: jestem Polakiem (jakkolwiek czasem nad tym ubolewam...), a język rosyjski uległ u nie skwapliwemu zapomnieniu od czasu, gdy nie musiałem się już go uczyć pod przymusem w epoce, która zapewne stanowi dla ciebie źródło prawno-administracyjnej i edukacyjnej inspiracji. BTW: serce rośnie, że na tym forum znalazł się ktoś, kto potrafi powiązać i docenić związek zasad wymowy rosyjskiej z planowaniem i finansowaniem inwestycji infrastrukturalnych! Krasnyjkisłorod napisał: >>>"Plany miejskiej obwodnicy poludniowej istnialy jeszcze w latach 70-tych, kiedy wymyslano system obwodnic miejskich. Ta droga miala byc w zamierzeniu obwodnica stricte miejska, przy budowie ktorej inwestorem mialo byc jedynie miasto." Pisząc o "starych planach" miałem na myśli jedynie te plany gminne, które straciły ważność na mocy ustawy z 1994r, do ustaleń których odnosi się jednak ustawa z 2003r ustalając obowiązek uzgadniania decyzji o warunkach zabudowy z odpowiednim podmiotem w przypadku inwestycji na terenach przeznaczonych pod ponadlokalne zadania celu publicznego w planach sprzed 1994r. Jest to aktualnie prawie jedyny (z jeszcze dwoma małymi kruczkami) skutek prawny tego, że takie plany kiedyś istniały. W innym wypadku w ogóle bym o tym nie wspominał, bo w odróżnieniu od ciebie - nie muszę się popisywać archeologiczno-archiwalną i rusycystyczną erudycją, żeby komukolwiek udowodnić swoją kompetencję w niniejszym temacie:))) Co do podziału kompetencji pomiędzy podmiotami planowania i realizacji inwestycji komunikacyjnych aktualnie i w latach 70-tych: możesz mi łaskawie objaśnić w jaki sposób ze stanu prawnego złotej ery realnego socjalizmu chciałbyś wyprowadzić swoje propozycje planowania przebiegów dróg expresowych przez gminy i regiony a nie GDDKiA i finansowania ich realizacji z budżetów tych jednostek w obecnym stanie prawnym? -Bardzo jestem ciekaw i mam nadzieję, że wzbogacisz moją wiedzę w tym zakresie:))) Krasnyjkisłorod napisał: >>>"A kolega nie wie jak wyglada sprawa z gruntami pod obwodnica poludniowa (ta > spod piora MPU)? Az szkoda, zeby taki madry czlowiek mial swoj slaby punkt:) 1. Którą obwodnicą "spod pióra" (ogonowego?;)) MPU: zewnętrzną (ze studium), czy tzw. wewnętrzną (z projektu planu miejscowego, który był rozesłany do uzgodnień)? 2. W przypadku zewnętrznej MPU - sprawa z gruntami zapewne wygląda tak, jak we wszystkich innych wariantach wszystkich obwodnic Radomia - są prywatne i częściowo zabudowane. Kwestią otwartą jest natomiast to, który wariant (MPU czy ten zawarty w ostatnim planie ogólnym Radomia, ostatnich planach ogólnych gmin sąsiednich) zabudowany jest bardziej, który jest utrwalony w studiach i planach miejscowych gmin sąsiednich, gdzie są lepsze warunki gruntowe, gdzie jest mniej konfliktów środowiskowych i funkcjonalnych itp. To jest właśnie sprawa do analizy w studium wykonalności, prognozie środowiskowej i samym projekcie technicznym, które ma wykonać właściwy podmiot, a nie „sejmik” albo MPU. 3. Wiedza o stanie prawnym gruntów pod inwestycjami planowanymi przez miasto i inwestycjami planowanymi przez organy centralne - aktualnie do niczego mi nie jest potrzebna. W szczególności nie jest mi potrzebna do wykazania dorzeczności mojej poprzedniej wypowiedzi, niedorzeczności większości twoich oraz nieodpowiedzialności „informacyjnych” działań isoxa. 4. Każdy ma jakieś słabe punkty, ale tobie, chłopcze - jeszcze daleko do tego, żeby wykryć jakieś moje:) Pzdrwm PS: Kolegów sam sobie wybieram i nie przypominam sobie, żebym już zaliczył do nich ciebie. Twoje ostatnie komplementy nic w tej sprawie nie zmienią – bo tak się składa, że dobrze pamiętam twoje dotychczasowe popisy pod moim adresem, wykonywane na forum pod różnymi nickami. -Tyle w sprawach osobistych między nami. Odpowiedz Link Zgłoś
rolnik_sam_w_dolinie_2006 Re: krasnyjkisłorodzie 30.08.06, 19:58 Skwarek nie pyskuj tylko rozbieraj budy i płać za jesiona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bam Re: krasnyjkisłorodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:27 Decyzje dotyczące Radomia podejmowane są w Kielcach,chociaż formalnie decyduje o tym Warszawa.Dlatego kielczanie odwiedzający to forum mają aktualne i sprawdzone informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Uwielbiam patrzeć... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 09:11 jak zbieracie się na tym forum w stada. Wtedy wasza głupota nie sumuje się zwyczajnie -tylko przyrasta w postępie geometrycznym. Taka jest właśnie natura zachowań stadnych: -bezrozumna. I śmieszna -i straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: krasnyjkisłorodzie 31.08.06, 02:29 No niestety sloneczko:) Ja kompleksow (w przeciwienstwie do niektorych) nie mam i nie musze sie podpisywac wieloma nickami. A wracajac do tematu: wymien gminy przez ktore ma owa obwodnica przebiegac, bo chyba mowisz o czyms innym niz ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: krasnyjkisłorodzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:56 Cyzby? Znaczy, że wojtekm - forumowe chamidło o zainteresowaniach zbieżnych z twoimi, piszące także o komunikacji na stronce isox-a, które znikło z forum wraz z twoim pojawieniem się tutaj, o którym ktoś tu już pisał, że to byłeś ty - to jednak nie ty??? -Jeśli tak, to dobrze dla ciebie. Tyle, że ja jakoś w to nie wierzę jeszcze. A co do gmin - sprawdź sam. Przyda ci się trening w zasięganiu rzetelnych informacji z właściwego źródła, bo teraz, z nas dwu - tylko ja wiem o czym mówię. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: krasnyjkisłorodzie 01.09.06, 00:10 > Cyzby? Znaczy, że wojtekm - forumowe chamidło o zainteresowaniach zbieżnych z > twoimi, Jesli twoj majestatyczny intelekt sie nie dopatrzyl-informowalem o zmianie pseudo. Znakiem tego zdecyduj sie: -pisze pod roznymi nickami -od czasu pojawiemia sie redoxygene zniknal wojtekm Na starosc trzeba przyjmowac leki na koncetracje. > piszące także o komunikacji na stronce isox-a, Co prosze? Na wojewodztwie? Pisalem tam raz i to nt. SRT, znakiem czego powinienes uzyc innej formy. > które znikło z forum > wraz z twoim pojawieniem się tutaj, o którym ktoś tu już pisał, że to byłeś ty Czyli jednak jednak kojarzysz-w glowie ci sie nie rozwodnilo. > - > to jednak nie ty??? -Jeśli tak, to dobrze dla ciebie. Tyle, że ja jakoś w to > nie wierzę jeszcze. > A co do gmin - sprawdź sam. Przyda ci się trening w zasięganiu rzetelnych > informacji z właściwego źródła, bo teraz, z nas dwu - tylko ja wiem o czym > mówię. No wlasnie nie do konca. Pytam sie ciebie, bo chyba naprawde masz problemny z koncentracja i kojarzeniem. > Pzdrwm Prawidlowa forma w jezyku polskim brzmi "pozdrawiam". Nie nauczyli? Czy moze usilujesz byc nowoczesny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jedaj Re: Obwodnica Radomia IP: 88.199.38.* 30.08.06, 10:11 to zdaje się 1,5 wariantu, a nie dwa, oczywiscie ten .05 jest po to aby go odrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.06, 13:04 Często tak bywa niestety... A rzetelne wariantowanie inwestycji celu publicznego winno być głównym elementem "ucierania" konsensu w sprawie ustalenia optymalnej lokalizacji, która będzie uwzględniała interesy właścieli gruntów, podmiotów gospodarczych, ekologię i względy ekonomiczne realizacji inwestycji. Opisywane tu kiedyś protesty miasta, MPU i nowego, zupełnie niezależnego, stowarzyszenia ekologów;) -pozwalają domniemywać, że wariantem 0,5 jest wariant MPU właśnie. Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imperium zła Re: Obwodnica Radomia IP: 82.139.57.* 30.08.06, 20:12 Gdzies rzeczywiście dzwonią, ale niestety nie w tym kosciele, szczególnie pyszne jest to "nowe stowarzyszenie ekologów". A to 0,5 niezaleznie czy bedzie to projekt MPU czy Transprojektu nie zadowoli ani nowego ani starego(czyli TBOP lub jak kto woli RKTP) bo te niby warianty przecinają dolinę Radomki w nowym miejscu fragmentaryzując coś co jest całością i to tyle w tym temacie. Oczywiście można sie ucierać i zażądać 2 km estakady, ale wtedy padnie argument zbyt dużych kosztów. Zresztą dyskusja z GDDKiA to zazwyczaj monolog jednej ze stron. A o ile dobrze pamiętam rysunek z planu województwa tworzony przez WBPP jest tam wariant MPU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 08:44 szczególnie pyszn > e > jest to "nowe stowarzyszenie ekologów". -Pyszne, to jest to - jakie ono jest niezależne:))) A że nowe, to fakt albo przekłamanie prasy, która donosiła o inicjatywie naszego głównego ptaszkologa;) >A to 0,5 niezaleznie czy bedzie to > projekt MPU czy Transprojektu nie zadowoli ani nowego ani starego(czyli TBOP lu > b > jak kto woli RKTP) bo te niby warianty przecinają dolinę Radomki w nowym miejsc > u fragmentaryzując coś co jest całością -Że każdy obecnie rozważany wariant przecina dolinę Radomki w nowym miejscu, to fakt, jednak jeden z nich biegnie na większości przebiegu po trasie proponowanej przez MPU. A że w ekologii wszystko jest całością, łącznie z tym co "fragmantaryzuje" - to chyba powinien uznać ktoś, kto badał rozwój fauny w okolicach radomskiego wysypiska:))) >A o ile dobrze pamiętam rysunek z planu województwa tworzony przez WBPP jest ta > m > wariant MPU. -Pamięć Imperium tym razem zawodzi tylko częściowo (bo WBPP tworzyło rysunki planów dla województwa radomskiego jeszcze - a wtedy planowany przebieg 7-ki był zupełnie inny, a Imperium było wtedy jeszcze w zamyśle jeno) ale to, co się tu z pamięcią Imperium zgadza (przebieg obwodnic w planie dla województwa mazowieckiego) - dotyczy tylko S7, a w tym wątku mowa także o S12 - i tu rzecz się ma jednak inaczej;) Nic to jednak nie zmienia w świetle statusu prawnego zapisów planu w tym zakresie - o którym mówiłem wyżej. Pzdrwm:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imperium zła Re: Obwodnica Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:39 Nie zamierzam brnąć dalej w opary domysłów czy plotek i spierać się o cos co dla mnie jest oczywiste. Dla jasności podsyłam jednak pisemka sprzed lat, może się przydadzą wszak Yoda miał się wypowiadać w oparciu o fakty: Radom, dn. 28.04.2004r. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad Oddział w Warszawie Ul. Mińska 25 03-808 Warszawa W nawiązaniu do doniesień prasowych oraz informacji otrzymanych od samorządów gmin, a dotyczących planowanych wariantów przebiegu zachodniej obwodnicy trasy krajowej nr 7 Dział Przyrody Muzeum im. Malczewskiego w Radomiu w oparciu o badania własne przesyła uwagi dotyczące ich wpływu na środowisko przyrodnicze ze szczególnym uwzględnieniem korytarza ekologicznego doliny rzeki Radomki. Przedstawione przez Biuro Projektowo-Badawcze Dróg i Mostów „Transprojekt- Warszawa” analizy wariantów przebiegu trasy nr 7 w rejonie Radomia naszym zdaniem nie obejmują najważniejszych zagadnień związanych z ochroną przyrody. Droga nr 7 przebiega bowiem przez tereny Doliny Środkowej Radomki będącej korytarzem ekologicznym o randze regionalnej, a łączącej obszary węzłowe o znaczeniu krajowym i międzynarodowym (tj. Świętokrzyski 31 Mz i Puszczy Kozienickiej 12 K) wskazane w krajowej sieci ekologicznej ECONET-Polska oraz ostoję cennych gatunków zwierząt uznanych za zagrożone i wymienionych min w Habitat Directive lub w europejskiej i Polskiej Czerwonej Księdze Zwierząt. Występuje tu min.;, derkacz, kumak nizinny, rzekotka drzewna, minóg strumieniowy, wydra, zimorodek. Wskazane jako optymalne warianty I i II analizowanej trasy wkraczają na tereny Doliny Środkowej Radomki tworząc dodatkowa przegrodę poprzeczną na terenie w/w korytarza ekologicznego. Realizacja trasy zatem w tym przypadku przyczyni się do fragmentaryzacji występujących tu środowisk. Ponadto przeprowadzenie trasy po zachodniej stronie kompleksu stawów rybnych w Jedlińsku tj. projektowanego rezerwatu przyrody zwiększy jego „izolację „ w dolinie Radomki i może prowadzić do większej częstotliwości występowania kolizji pojazdów mechanicznych ze zwierzętami. Proponowany przebieg trasy w wariancie I został wytyczony przez tereny lęgowe rycyka i brodźca krwawodziobego w okolicy Gutowa. Przebieg w wariancie drugim skutkował będzie częściowa likwidacją największego w tej części doliny zadrzewienia łęgowego oraz koniecznością umocnienia lewego brzegu rzeki Radomki co będzie skutkować likwidacją korzystnych siedlisk dla zwierząt związanych z naturalnym korytem rzecznym. Najbardziej optymalnym z przyrodniczego punkt widzenia przebiegiem obwodnicy, jest wariant 3. Poszerzenie istniejącej już trasy, co prawda przez proponowany do objęcia ochroną jako rezerwat przyrody kompleks stawów rybnych w Piastowie, nie narusza jednak pozostałych przyrodniczo cennych fragmentów doliny i nie wprowadza dodatkowych barier w funkcjonującym korytarzu ekologicznym Radomki. i jeszcze jedno Mogielnica dn. 3. IV. 2005 Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody The Wildlife Research and Conservation Society Opinia dotycząca wpływu alternatywnych tras drogi krajowej nr 7 na środowisko przyrodnicze doliny Radomki. Opis: Wariant 1. Szerokość doliny wyznaczona zasięgiem środowisk charakterystycznych dla dolin rzecznych wynosi tu około 1700 m. Od strony północnej trasa biegnie przez łąki zmeliorowane średniowilgotne. W miejscu przecięcia rzeki, wzdłuż koryta, występuje pas łęgu topolowo-wierzbowego (Salici-Populetum), który w kierunku zachodnim przechodzi w większy zwarty kompleks łęgu jesionowo-olszowego (Circaeo-Alnetum). Dalej ku południowi trasa przecina wilgotne łąki a następnie rozczłonkowany fragment łęgu jesionowo-olszowego (Circaeo-Alnetum). Wariant 2. Szerokość doliny podobnie jak w wariancie 1. około 1700 m. Od północy łąki słabo wilgotne przeplatane polami uprawnymi, stare koryto z płynącym nurtem i pasem nadbrzeżnego łęgu topolowo-wierzbowego (Salici-Populetum) oraz sztuczną zaporą tworzącą niewielki zbiornik wodny, dalej na południe kolejne zagłębienie będące wypłyconym zarastającym starorzeczem ze stojącą wodą z niewielkim szuwarem, dalej fragment wilgotnych łąk. Koryto Radomki wyprostowane z pojedynczymi wierzbami i olszami, następnie kolejne stare koryto rzeki z płynącą wodą. Południowy skraj doliny to suche, jałowe ugory przeplatane polami uprawnymi. Przy trasie k. osady Bród dwa pomnikowe okazy dębu 325 cm i 280 cm obwodu. Wariant 3. Dolina o szerokości około 2200 m. W części północnej niewielka kępa łęgu jesionowo-olszowego (Circaeo-Alnetum), dalej rozległy płat pól uprawnych. Projektowana trasa przecina koryto Radomki w miejscu gdzie znajduje się fragment dobrze wykształconego łęg topolowo-wierzbowego (Salici-Populetum), koryto silnie meandruje, pozostałością w terenie są trzy leżące blisko siebie dobrze zachowane starorzecza (Nymphaeion? lub Potamogetonion?). Wariant 4. Szerokość doliny około 2000 m. W części północnej średniowilgotne łąki, dobrze utrzymane, poprzecinane siecią rowów melioracyjnych. W miejscu przejścia trasy przez koryto Radomki rzeka silnie meandruje tworząc niewielkie starorzecze przykorytowe, całość porasta dobrze wykształcony łęg topolowo-wierzbowy (Salici- Populetum). Dalej ku południowi łąki są zmeliorowane z gęstą siecią rowów odwadniających. Wariant 5. Poszerzenie obecnie istniejącego pasa drogowego, przecinającego stawy rybne w Piastowie. Wzdłuż trasy szeroki pas szuwaru trzcinowego. Ocena: Dolina Radomki nie jest objęta żadną formą ochrony przyrody. W minionych latach obszar ten uległ znacznym przekształceniom w wyniku przeprowadzonych melioracji odwadniających i jako całość nie posiada wybitnych walorów przyrodniczych. Jednak na fragmentach doliny występują miejsca które zasługują na ochronę. Opisane wyżej warianty 1, 2, 3 i 4 przebiegu trasy E7 będą miały niekorzystny wpływ na istniejące pozostałości środowisk cennych przyrodniczo tj. lasów łęgowych i starorzeczy, ponadto budowa trasy spowoduje zniszczenie istniejących meandrów rzeki, przynajmniej w miejscu budowy mostu, czyli dalsze jej skanalizowanie (wyprostowanie), co w efekcie pogłębi tylko zmniejszenie retencji powierzchniowej i wzrost zagrożenia powodziowego. Przejście trasą przez dolinę Radomki, wg wariantu 1, 2, 3 i 4 spowoduje zniszczenie istniejących fragmentów dwóch typów łęgów opisanych wyżej. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 14 sierpnia 2001r. zaliczone zostały one do podlegających ochronie. Zgodnie z art. 35a Ustawy o ochronie przyrody „siedliska przyrodnicze poddaje się ochronie w drodze ustanowienia przez właściwy organ formy ochrony prawnej” wybranej spośród następujących; park narodowy, rezerwat przyrody, park krajobrazowy, obszar chronionego krajobrazu, pomnik przyrody, stanowisko dokumentacyjne, użytek ekologiczny, zespół przyrodniczo-krajobrazowy, w tym przypadku najwłaściwszym wydaje się utworzenie tu „zespółu przyrodniczo-krajobrazowy”. Ponadto, w wariancie 1, 2, 3 i 4 zasypaniu ulegną starorzecza, których klasyfikacji przyrodniczej ze względu na termin wizytacji w terenie nie udało się jednoznaczne ustalić, zgodnie z cytowanym wyżej rozporządzeniem tj. „starorzecza i inne naturalne, eutroficzne zbiorniki wodne (Nymphaeion i Potamogetonion). Ponadto stwierdzono w nich lub najbliższym sąsiedztwie występowanie co najmniej 3 rodzin bobrowych (gatunek chroniony) (wariant 1,2,3,4), stanowiska piżmaka (gatunek ustępujący, ze względu na konkurencję ze strony norki amerykańskiej)(wariant 3). W korycie rzeki napotkano np. zimorodka (gatunek chroniony)(wariant 2), ze względu na istniejące meandry, ze stromymi odsłoniętymi skarpami, nie wyklucza się tu jego gniazdowania. O dobrze wykształconym charakterze lasów łęgowych świadczy również obecność np. dzięcioła czarnego (gatunek chroniony)(dwa stan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda Re: Obwodnica Radomia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 14:57 Jakoś nie zauważyłem, żeby komuś tu się udało wykazać, że w którymkolwiek miejscu podałem choć jedną nieprawdziwą informację. Powyższe teksty opinii także tego nie dowodzą, a raczej potwierdzają tylko fakt protestu(/negatywnego stanowiska względem wariantów inwestora) rzeczonego stowarzyszenia, o którym wyżej pisałem i tylko tyle. Gdyby Imperium posiadło tajemną sztukę czytania ze zrozumieniem (patrz także mój ostatni post) -zauważyłoby może, że "domysły, plotki i spory" są wytworem wyobraźni Imperium, niezdrowo podnieconej polemicznym zapałem. Ale to akurat jest swoista maniera zagajania, stosowana z upodobaniem przez Imperium: najpierw wytyka ono bliżej niesprecyzowane błędy lub nieścisłości w wypowiedzi przedmówcy -by po chwili zaprezentować własne zdanie, które potwierdza, rozwija lub inaczej pozostaje w zgodzie ze zdaniem tegoż przedmówcy:))) Pzdrwm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imperium zła Re: Obwodnica Radomia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 16:19 ...jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yoda A poza pieszczotliwymi szturchańcami... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.06, 12:34 ... z Imperium uważam, że wariant obwodnicy S7 bliższy miasta (jakoś może ograniczający w ten sposób rozpełzanie się zainwestowania), rozpoczynający się we Wsoli (bez przecinania doliny Radomki w nowym miejscu) - byłby teoretycznie lepszy, nawet jeśli miałby okazać się nieco droższy ze względu na konieczność wykupów większej ilości terenów już zainwestowanych i przestawiania istniejącej linii EE WN. Jak się to przedstawia w szczegółach - nie wiem. Jak już powiedziałem, nie widziałem studium wykonalności, w którym wszystko winno być rzetelnie wyliczone i wzięte pod uwagę. Niestety takie studium już chyba nie powstanie dla wariantu zaczynającego się we Wsoli (bo nie jest aktualnie brany przez inwestora pod uwagę). Niestety także gmina Jedlińsk nie przejmowała się stwierdzoną we własnym studium u. i k.z.p. potrzebą rezerwowania terenu pod węzeł we Wsoli i pozwoliła na intensywne zainwestowanie tego rejonu. Może nie chciała mieć drogi ekspresowej w samym Jedlińsku, która powoduje uciążliwość i jest kolizyjna - a może w ogóle o tym nie myślała? Pzdrwm Imperium:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: figa Re: A poza pieszczotliwymi szturchańcami... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.06, 19:30 Hej, mądrale, to w końcu będzie ta obwodnica, czy nie, a jak będzie to przez Milejowice, czy przez Przytyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y Re: A poza pieszczotliwymi szturchańcami... IP: 80.50.108.* 01.09.06, 10:08 Skoro nie kumasz raz przeczytanego tekstu, powtarzam zwięźlej: wybrany przebieg będzie znany gdy zostanie wydana stosowna decyzja lokalizacyjna, a czy go zrealizują? -trzeba się najpierw wywiedzieć u Ducha Świętego o zamiary Opatrzności względem przyszłości Świata w ogólności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Obwodnica Radomia IP: 82.197.39.* 30.08.06, 14:27 Z tego co wiem to jej część ma przebiegać obok Ustronia czemu ostro sprzeciwia się złożony z PISOWSKICH emerytów nowy zarząd Spółdzielni .I tu zaczynają sie nasze radomskie problemiki . Odpowiedz Link Zgłoś