Gość: Lauda IP: *.tkdami.net 19.03.03, 10:40 Co sądzicie o ataku USA ? Jak oceniacie postawę polskich władz ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jablko Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.wat.edu.pl 19.03.03, 12:12 patrze na to od strony politycznej. wsparcie polityczne dla USA moze Polsce przyniesc wiecej korzysci niz popracie polityki Francji, ktora jest przeciw wylacznie dla zasady. swiadczy o tym chociazby udostepnienie przestrzeni powietrznej dla samolotow USA. niestety, dopoki jestesmy slabi i biedni jestesmy skazani na 'wilekiego brata'... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdk Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.tkdami.net 19.03.03, 12:16 Uwazam, ze Polska zachowala sie dotychczas bardzo fair, od poczatku stojac po stronie Stanow. My pamietamy, jak to jest, gdy ktos dla wlasnych interesow lamie dane przyrzeczenia i wycofuje sie z gwarancji bezpieczenstwa ("nie bedziemy umierac za Gdansk"). Fakt, ze nie wiadomo, jak to sie wszystko rozwinie i czy Polska nie stanie sie rowniez celem atakow terrorystycznych (odpukac!), ale zasady trzeba miec. Jeden z niewielu przykladow pozytywnego dzialania obecnego rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jablko Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.wat.edu.pl 19.03.03, 12:22 > rowniez celem atakow terrorystycznych (odpukac!), ale zasady trzeba miec. terrorysci chca, zeby ich dzialania byly spektalularne. wysadzenie czegos w Polsce nie odbiloby sie na swiecie takim echem jak np. wysadzenie czegos w Waszyngtonie czy Londynie. sadze, ze jestesmy bezpieczni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.tkdami.net 19.03.03, 12:27 A ja się jednak trochę obawiam. Jesteśmy w grupie zaledwie 4 państw, które wysłały swoje wojska do Iraku. Wczoraj w Dami pan z obrony cywilnej mówił, że jesteśmy przygotowani na atak biologiczny: mamy ponad 200 tys. mieszkańców, a 30 tys. masek pgaz. To śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jablko Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.wat.edu.pl 19.03.03, 14:27 > A ja się jednak trochę obawiam. Jesteśmy w grupie zaledwie 4 państw, które > wysłały swoje wojska do Iraku. Wczoraj w Dami pan z obrony cywilnej mówił, że > jesteśmy przygotowani na atak biologiczny: mamy ponad 200 tys. mieszkańców, a > 30 tys. masek pgaz. To śmieszne. pochodze z Radomia i lubie swoje miasto, ale w skali miedzynarodowej Radom jest praktycznie bez znaczenia, wiec mozesz Aniu spac spokojnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lauda Re: Irak, czy to polska sprawa ? IP: *.tkdami.net 19.03.03, 14:46 Ja uważam, że Polska postąpiła słusznie popoierając USA. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji, kiedy to Bundeswehra lub armia Francji walczy o interes i bezpieczeństwo naszego kraju. Wariant ewentualnej pomocy amerykańskiej jest o wiele bardziej prawdopodobny i realny do spełnienia. Innym zagadnieniem jest problem celowości akcji zbrojnej, jej nieuchronności i konsekwencji, ale w polityce jak w życiu, nie ma nic za darmo. pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś