Dodaj do ulubionych

Oplaty za sakramenty

IP: 82.197.39.* 03.11.06, 13:35
Niech mi ktos wytlumaczy dlaczego trzeba ksiedzu placic za slub przeciez
udzielenie takowego to ich psi obowiazek.

Niedlugo sobie przy konfesjonalach zaczna wieszac puszki na pieniadze, a przy
komunii bedzie sie wrzucac do puszek ktore powinni sobie wieszac na szyi.

Troche konsekwencji prosze ksiezy
skoro nie placimy za sakrament eucharystii i pokuty czemu mamy placic za
sakrament malzenstwa...

900 zlotych za slub !!!!!!!!!!
Zero kopert dla ksiezy po kolendzie az mi sie nie zwroci !
Obserwuj wątek
    • Gość: ewcia Re: Oplaty za sakramenty IP: *.internet.radom.pl 03.11.06, 13:43
      Zgadzam sie z Toba tez wychodze za mąz we wrzesniu i uwazam ze taki sakrament
      nie powinien byc płatny, a na pewno nie taki drogi. Uważam, że na kościół nie
      ksiedzu powinno sie dać co łąska do 100zł a nie 1000zł, Jęli kogoś nie stać
      powinien dać 10 zł i ksiądz tez powinien być zadowolony.
      • Gość: ala Re: Oplaty za sakramenty IP: *.radom.pl 03.11.06, 14:04
        dasz 10 zł - i powinien być zadowolony ? - powiadasz.
        Księża uwazają,ze jeśli młodych stac na przyjecie weselne za 20 tys. - to
        czemu nie
        • Gość: Majka Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.42.* 03.11.06, 14:23
          w Katedrze jeszcze lepsza stawka-1200 zł na ten rok! Parafianie uciekają ze
          ślubami do innych tańszych kościołów bo ta stawka jest przerażająca! Nie każdy
          robi wystawne przyjęcie weselne i kupuje nową salonową suknię ślubną ale księży
          to nie interesuje niestety. może dlatego coraz mniej ślubów (szczególnie
          kościelnych)?
          • Gość: niki Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.48.* 03.11.06, 16:28
            Parafianie uciekają ze ślubami do innych tańszych kościołów bo ta stawka jest
            przerażająca!
            Jest odwrotnie ludzie uciekają ze ślubem ze swoich zapyziałych kościółków do
            katedry bo chcą się pokazać. Dla większości ważne jest mieć a nie być, forma a
            nie treść i przeżycie duchowe. Za to trzeba płacić, ksiądz to również zawód i
            musi z czegoś żyć.
      • Gość: młoda Re: Oplaty za sakramenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.06, 14:36
        a ile wydajesz na Vodkę veselną?
    • Gość: fs Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.40.* 03.11.06, 14:38
      taaa wesela za kilka tysięcy lub więcej a za ślub to za darmo tak? dziady do
      potęgi
      • Gość: bbbb Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.46.* 04.11.06, 14:33
        A może wprowadzić obowiązek zapraszania na te wesela za "20 tyś" tych co się tu tak pienią, żeby sie mogli napić tej "wódy".
    • Gość: Deszcz w butach Re: Oplaty za sakramenty IP: *.tkdami.net 03.11.06, 16:18
      dlatego tez m.in. nie mam zamiaru brac koscielnego. To jest rozbój w biały dzień!
      • Gość: hehehe Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.48.* 03.11.06, 16:23
        Będziesz miął więcej na gorzałę i deszcz w butach.
        • Gość: poker Re: Oplaty za sakramenty IP: 213.199.199.* 03.11.06, 19:50
          Ani w katedrze ani w kościele garnizonowym nikt ode mnie nie chciał określonej kwoty za ślub. Jeśli by ksiądz zażądał okreslonej kwoty, tj. "ceny" to zażądałbym faktury lub rachunku. Ale nie jest tak źle i można dać ile się chce. Na pewno nie odmówią.
          • Gość: kylo Re: Oplaty za sakramenty IP: *.tkdami.net 03.11.06, 20:22
            Zajebiste ceny sa rowniez w kosciele na glinicach. Zdzierstwo i dziwia sie ze
            mlodzi biora tylko slub cywilny. Tam przynajmniej 100zl.
            • Gość: hg Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.40.* 03.11.06, 20:54
              jak dziady to po co się żenią wogóle ,jak ich nie stac na opłate slubu?
            • Gość: ss Re: Oplaty za sakramenty IP: *.chello.pl 05.11.06, 20:33
              a ja dałem bez pytania na glinicach 500 złoty i ksiądz nawet nie przeliczył,
              żałuję, że nie dałem 400 :)
        • Gość: do hehe Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.46.* 04.11.06, 14:48
          a ty to masz jakis problem z alkoholem ,bo ciągle o tej gorzale dodo
    • Gość: Barbara Re: Oplaty za sakramenty IP: *.pr.radom.net 03.11.06, 21:00
      A kto zapłaci za prąd w kosciele, to może bierzcie sluby po ciemku będzie
      taniej,
      organy, przynieś wieże z domu, to będzie taniej
      • amikeo Re: Oplaty za sakramenty 03.11.06, 22:57
        No tak, ślub trwa góra godzinę (w katedrze ekspresowo pół godziny) i taka
        godzina kosztuje 1000zł?! Godzina pracy księdza, organisty? A za 1000zł to
        prądu mam na parę lat. Dla mnie to jest głupota i tyle, ludzie zarabiają po
        800zł, robią wesele żeby zebrać trochę grosza na nowe gniazdko i wspólne życie,
        ale ksiądz zedrze na maksa. Za 300zł nie może dać ślubu? Dlaczego? Może Vat
        odprowadza albo jakiś inny podatek?
        • Gość: młoda Re: Oplaty za sakramenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 00:31
          Gdyby zarabiali w Radomiu po 800 stów, to nie byłoby tyle marketów i tyle
          LandCruiserów z rejestracjami WR. także twoj argument jest kjepski.
        • Gość: tsd Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.40.* 04.11.06, 07:34
          temat który podnosicie jest to temat ludzi wywodzących się z patologii
          społecznej, jestescie żałośni i w dodatku wielkimi dziadami, żal mi was
          • Gość: dodo Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.48.* 04.11.06, 08:27
            Ale na gorzałę nie żałują...
          • Gość: hgf Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.46.* 04.11.06, 14:29
            Ktoś ,kto nazywa innych dziadami za to ,ze maja odmienne zdanie na jakis temat chyba nie zna znaczenia tego słowa.A swoją drogą to ciekawe dlaczego msza np. za zmarłych kosztuje 50 zł a ślubna 1100.
            • Gość: HHH Re: Oplaty za sakramenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.11.06, 19:23
              Był czas ze w katedrze ksiadz zapraszał ze udzieli slubu za darmo.
              Zapomnieliscie?
              • Gość: panda Re: Oplaty za sakramenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 19:47
                Napisz który ksiądz, z imiemia i nazwiska, zażadał 1100 zł za udzielenie ślubu.
                A najlepiej złoś się do kurii i zobaczysz jak szybko sprawa zostanie załatwiona.
                W innym przypadku, to co tu napisano trzeba traktować jako zwykłe ble, ble, ble...
    • Gość: Nula Re: Oplaty za sakramenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:39
      miesiądz temu w katedrze ślub wyniósł 700 zł. i to z organistą, wystrojem,
      kwiatami i kościelnym... i wcale ks. nie wołał, było bardzo kulturalnie. Skoro
      za samą sesję zdjęciową płaci sie 600 to bez przesady... żenujący post
    • Gość: Nula Re: Oplaty za sakramenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.06, 20:41
      miesiąc oczywiście, sorki :))
      • Gość: Agula Re: Oplaty za sakramenty IP: *.udn.pl 05.11.06, 10:17
        Dla mnie to nie gra roli ile zaplace za slub i na pewno go wezme. A swoja
        droga, to ja sie jeszcze nie spotkalam z tym, zeby ktorys ksiadz mowil ile
        konkretnie za slub chce. Zawsze slyszalam od rodziny i znajomych ( a sa w
        roznych parafiach) ze co laska, wiec nie wiem po co takie osady. Wiadomo, ze
        jak kogos stac, to da to 1000 zl, ale jak nie, to da 200 zl i ksiadz nie robi
        problemu.
        • Gość: figas Re: Oplaty za sakramenty IP: 213.199.199.* 05.11.06, 10:31
          W katedrze ksiądz nie żąda określonej kwoty. To pomówienia!
          • Gość: olo Re: Oplaty za sakramenty IP: *.zgora.dialog.net.pl 05.11.06, 16:41
            taka jest prawda ! a bajki o cenach i dużych pobieranych pieniądzach tworzą
            wiesniaki z budek skaryszewszkich i osiadłe w Radomiu łyki !!!
            • Gość: xv Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.40.* 05.11.06, 16:59
              dokładnie, WIOCHA NA DRZEWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: viki Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.197.39.* 06.11.06, 10:02
                alez niech sobie biora pieniadze tylko niech mi wystawia FAKTURE !!!!!!!!!!
                Opodatkowac ich !!!!!
                • Gość: peregryn Re: Oplaty za sakramenty IP: 195.136.23.* 06.11.06, 15:05
                  Napisz kto chciał od Ciebie 900 zł. Z imienia i nazwiska. Bo inaczej, jak tu
                  już napisano wyżej, to zwyczajne ble, ble, ble.
                  • Gość: pete Re: Oplaty za sakramenty IP: 82.139.32.* 06.11.06, 15:23
                    PRZECIEŻ NIKT WAM NIE KAŻE BRAĆ ŚLUBU KOŚCIELNEGO. MOŻNA WZIĄĆ CYWILNY, NA
                    JEDNO WYCHODZI.
                    NO ALE TRZEBA PO BOŻEMU. DO KOŚCIOŁA CAŁY ROK SIĘ NIE CHODZI A JAK DO ŚLUBU TO
                    OD RAZU DO KSIĘDZA.
                    ŻENADA
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka