Dodaj do ulubionych

Regulamin śmieciowy do poprawki?

09.01.07, 00:24
Bardzo dobrze! Sam mieszkam w domku na Józefowie i nikt nie chciał się sprawą
zająć. Brawo!
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 80.249.5.* 09.01.07, 08:28
      Bardzo dobrze, że ktos zajął sie tym bublem prawnym.Mieszkańcy mieszkający w
      domkach jednorodzinnych nie posiadają odpadów mokrych powodem jest,że większość
      posiada kompostowniki tak jest w moim przypadku.Problem gospodarki odpadami w
      naszym mieście trzeba rozwiązać poprzez wprowadzenie segregacji odpadów u
      żródła,należałoby zwiększyć ilość pojemników na odpady szklane, makulaturę i
      tworzywa sztuczne.Ktoś powie, że piszę bzdury bo te pojemniki w Radomiu już są
      ale niech ktoś mi wskaże miejsce ich ustawienia na osiedlach domków
      jednorodzinnych a tam swiadomość ekologiczna jest największa.Dobrych rozwiazań
      gospodarki odpadami jest o wiele więcej wystarczy tylko udać sie do ościennych
      Gmin tam bardzo dobrze to samorzadowcy rozwiaząli.W Radomiu radni wybrali
      najprostrze roziązanie(lobbing firm zajmujacych się zbieraniem i gromadzeniem
      odpadów)wprowadzając podatek śmieciowy.Jesteś producentem czy nie musisz płacić
      a firmy zbierające odpady zacierają rece bo strumień pieniędzy płynie coraz
      szerszą rzeką .
      • Gość: rywin Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.13.radom.pilicka.pl 09.01.07, 16:54
        Właśnie, to chora wyobraźnia urzędników oderwanych od rzeczywistości stworzyła ten regulamin, właśnie mieszkańcy domów jednorodzinnych nie oddają odpadów mokrych, tylko mają kompostowniki, sam zresztą mam taki, to jest nienormalne zmuszać ludzi do zapłaty za coś czego niezamierzają oddawać na wysypisko.
    • Gość: Jabłoński Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 09:00
      Mam nadzieję, że zainteresowani czytają opinie mieszkańców tutaj zamieszczone.
      Dlatego umieszczam swoją: wydaje mi się, że tajemnicza ustawa ma za zadanie
      usprawnić gospodarkę odpadami, a nie uprzykszać życie obywateli miasta. Jeśli
      jest błędnie skonstruowana, to znaczy, że wymyślił tę ustawę ktoś źle
      zorientowany, wobec czego jest to zła ustawa i nie może istnieć w naszym życiu.
      Należy ją zmienić, bo faktycznie będziemy płacić za nie wywożone ilości śmieci,
      a to już zakrawa na farsę. Chyba właśnie tego nie chcą nasze radomskie władze,
      prawda?
    • phodopus Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 09:04
      Ja oczekuję takiej zmiany, by włściciel _każdej_ posesji miał podpisaną umowę i
      niech straż miejska wlepia mandaty tym co nie mają. Jednocześnie jednak umowa
      powinna być na taką ilość śmieci, jaką faktycznie każdy produkuje. Żadna
      średnia, bo zawsze jest to tylko średnia, czyli będą tacy, którzy zostaną
      zmuszeni do płacenia za dużo więcej niż wytwarzają. Zwracam też uwagę na
      konieczność sensownego odbioru śmieci "ponadplanowych", czyli powstałych w
      wyniku remontu lub większych porządków. Obserwując sterty śmieci w lasach
      zauważyłem, że ich rodzaj najczęściej wskazuje na takie właśnie pochodzenie.
      Czyli do lasu nie wywożą ci, którzy nie mają umowy, lecz osoby, które nie chcą
      płacić za zamówienie kontenera. Polecam uwadze również różne firemki remontowe,
      które umawiają się z klientem, że zabiorą wszystkie ślady swojej działalności.
      Owszem zabierają, tylko ciekawe co z tym robią...
      Jak ten problem rozwiązać - nie wiem. Byłbym skłonny poprzeć podatek śmieciowy
      (choć to znów uśrednienie), ale pod warunkiem, że uprawniałby do wywozu _każdej_
      ilości śmieci, również kontenera z gruzem, bez dodatkowych opłat. Wtedy dopiero
      skończyłoby się śmiecienie po lasach. Takie rozwiązanie jest jednak chyba
      nierealne...
    • i40i4 Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 09:23
      bezinteresownie polecam INTERBUD
    • i40i4 Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 09:25
      bezinteresownie polecam INTERBUD tel.0483311435 umowa 7.50pln/osobę
    • Gość: ala Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.com.pl 09.01.07, 09:32
      Śmieci są potrzebne dla budowanego Zakładu Utulizacji - stąd takie ilości. Żeby
      zapewnić rentowność, albo choćby rację bytu dla tego zakładu, muszą być
      określone ilości śmieci.Absolutnie nie chodzi tu o przepisy ustawy.
      • Gość: spalacz Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 11:48
        Zastanów się, jaki to ma związek z faktem, że właściciele domków muszą płacić za
        wzięte z sufitu ilości śmieci. Przecież tych śmieci nie ma, to co ma trafić do
        zakładu utylizacji? Zarabiają na tym tylko przewoźnicy, którzy nie wożą, ale
        kasę pobierają. Urzędnicy powinni się szybko temu przyjrzeć i dostosować
        przepisy do rzeczywistości.
        Z drugiej strony czy uważasz, że zakład jest niepotrzebny? To znaczy, że lepiej
        budować nowe wysypiska? Może koło twojego domu albo działki rekreacyjnej? Moim
        zdaniem miasto robi błąd,że obok zakładu utylizacji nie powstanie dodatkowo
        spalarnia-elektrociepłownia, tak jak to jest np. w Wiedniu. Wtedy problem śmieci
        mielibyśmy rozwiązany.
        • Gość: tolo Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:04
          Czekam na zmiany tej bezsensownej uchwały i dlatego głosowałem na pis i
          Kosztowniaka i jeszcze czekam cierpliwie na efekty a urzędnicy którzy
          działali na szkodę mieszkańców też powinni ponieść konsekwencje
        • Gość: Yenn Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.59.* 09.01.07, 19:43
          Spalarnia mogłaby być, ale żeby nie zatruwała środowiska musi mieć specyficzne
          filtry (czytaj bardzo drogie, również w eksploatacji)... więc nie wien czy się
          to komuś w Radomiu opłaca ;))))
    • Gość: anka Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:08
      A mnie się to podoba - po to jest ta dyskusja, żeby wszystko uporządkować. Bo
      nie podoba mi się to, że właściciele domków jednorodzinnych przynoszą odpady do
      śmietników blkowych aby uniknąć opłat. Znam kilka takich przypadków ludzi niby
      zamożnych którzy robią to notorycznie - ze Stoku, osiedla Borki - np. Cyganie,
      czy Józefowa.
    • Gość: broks Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.32.* 09.01.07, 12:31
      Najlepiej by bylo jak by nic nie płacili a smieci wywozili do lasu.Dziwie się
      Lewicy. Najpierw popierają pedałó a teraz brudasów.
      • phodopus Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 12:43
        Nie chodzi o nie płacenie, tylko płacenie za tyle śmieci, ile faktycznie jest.
        Uśrednianie jest kiepskim rozwiązaniem, bo z jednej strony i tak znajdzie się
        ktoś, kto tych śmieci ma jeszcze więcej i od czasu do czasu podrzuci, a z
        drugiej strony w sporej liczbie domków mieszkają ludzie starsi i mniej zamożni,
        którzy nie wytwarzają nawet połowy śmieci, za którą każe im się teraz płacić.
        Podobnie jest zresztą ze wszystkimi opłatami ryczałtowymi, są po prostu
        niesprawiedliwe. Nie bez powodu ludzie w blokach coraz częściej zakładają
        wodomierze - chcą płacić za tyle wody, ile zużywają, a nie dużo więcej tylko
        dlatego, że sąsiedzi 10 razy dziennie się kąpią :)

radom.ws - nowa wersja!
        • Gość: iwona Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 21:49
          Więc dlaczego my w blokach mamy płacić 33 zł/mies. od os? Czy ktoś waży moje
          smieci,że ustalił taka kwotę?Paranooooooja!!!!!
    • Gość: al Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 80.51.248.* 09.01.07, 12:42
      no bez przesady - 50 litrów miesięcznie na osobe- bzdura, to jest tak jakby
      wiaderko 10 litrowe wynosic z domu ok. 1 raza w tygodniu od jednej osoby. Nie
      wierzę.
      • Gość: klm Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 12:47
        banany, fusy, odpadki spożywcze na kompost, papier do pieca, zostaną tworzywa i
        metal.
      • phodopus Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 12:54
        To uwierz :)
        W wielu domkach mieszkają emeryci albo osoby, których dzieci wyjechały na
        studia. Ci ludzie często żyją bardzo oszczędnie. Np. moi sąsiedzi nie dość, że
        kupują tylko rzeczy niezbędne, to jeszcze wszelkie obierki, ogryzki itp wynoszą
        do kompostownika i w ten sposób mają nawóz do kwiatów w swoim ogródku :)
        Z drugiej strony mieszkają raczej dość majętni młodzi rodzice z dwójką dzieci.
        Co kilka dni wracają z pełnym bagażnikiem zakupów. Nie to, żebym specjalnie ich
        śledził, po prostu widzę przez okno :) Wiadomo ile miejsca zajmują tylko same
        opakowania z tego wszystkiego...
        Wytłumaczysz mi, czemu wg obecnego regulaminu obie rodziny za wywóz mają płacić
        tyle samo, czyli ok. 30zł miesięcznie?
    • Gość: Robal A co na to ALMAX? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:52
      Byłem dziś w Almaxie i co się dowiedziałem? Pani w obsłudze klienta
      powiedziała, że zniżka abonamentu śmieciowego nie przysługuje z racji małej
      ilości śmieci od dwuosobowego gospodarstwa domowego, lecz dla osób w podeszłym
      wieku w złej sytuacji finansowej. Wychodzi na to, że Almax stał się pomocą
      społeczną, za którą płacą pozostali - młodzi i bogaci. A że nie produkują tyle
      śmieci, to nic nikogo nie obchodzi. Jest na nich "prawo". Co do regulaminu, to
      sądzę, że takie uchwały, jaka rada. Wybierajmy ludzi mądrych i wykształconych,
      bo to daje szansę na podejmowanie mądrych uchwał. Radny Wędzonka rżnie głupa -
      doskonale wie, że przygotował prawnego gniota, a teraz się wstydzi przyznania
      do błędu. Zaproszenie do dyskusji mieszkańców jest troszkę jakby spóźnione.
      Teraz to my sobie możemy podyskutować o głupocie radnych, a nie śmieciach.
    • Gość: halinow Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 193.111.144.* 09.01.07, 13:54
      Segregacja już w gospodarstwie domowym/papier,szkło,metale,plastik/ plus
      kompostownik na odpady biologiczne to prawdziwa idealna ekologia oraz wysoka
      wiedza i kultura obywateli.Takiej działalności nie można zabraniać, należy ją
      raczej wspierać. Ale odpady posegregowane można nieżle sprzedać i jeszcze natym
      zarobić! Dlatego odpady posegregowane powinny być zwolnione od opłat, chyba
      logiczne tylko nie dla miasta które na siłę chce dostarczać śmieci na wysypisko
      i pozwalać zarabiać
      zagranicznym firmom i transportowym zbierającym śmieci.
    • Gość: Marta Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 80.51.246.* 09.01.07, 15:40
      Ta uchwała to chory wymsł. Obciąża się tak wysokimi kosztami wywozu śmieci
      tylko i wyłącznie tych, którzy uczciwie płacą za ich wywóz. Mieszkam w
      dzielnicy domków jednorodzinnych i na mojej ulicy tylko jako jedyna posesja
      podpisałam umowę z firmą wywozową. Moi sąsiedzi pozrywali lub nigdy nie
      zawierali takich umów. Za to regularnie wywożą lub palą swoje odpady.
      Wystarczy, że raz na pół roku sami wywiozą worek śmieci na wysypisko i wezmą
      sobie za to fakturę i już są ok w oczach rady miasta.
      Uczciwych się karze.
      • Gość: juzek Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.59.* 09.01.07, 19:46
        Palą śmieci? Wspólczuję wdychania dymku ze spalonych plastików. Doznania
        zapachowe super????No jeśli ktoś lubi. Ale pomyśłcie co w tym dymku
        jest..BRRRRRRRR
    • Gość: ja Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:24
      Mieszkam w wieżowcu, mieszkam sama i " śmieci" mam mało, a jednak co miesiąc
      place 30 zł. Mam pieska i czesto z nim wychodzę i niejednokrotnie widzialam
      jak ludzie podjeżdżaja prywatnymi samochodami i wrzucają po kilka worów do
      naszego kontenera. Zaczęłam zapisywać nr rejestracji i zgłaszałam do Straży
      Miejskiej , ale "olewali" temat. Brawo teraz niech płacą. Bogacze, domy
      powystawiali , a kontenerów brak - szkoda 50 zl mies.
      • Gość: fx Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 17:02
        30zł? A gdzie?
        Buduj się a nie wypominaj bogactwa. I nie uogólniaj, bo 98$ mieszkańców domków
        nie podrzuca śmieci. To tak samo jakbym generalizował, że mieszkańcy bloków to
        same brudasy, bo jak śmieć leży pod klatką to nie podniesie. A numery spisuj,
        twoje prawo.
      • fnx1 Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 09.01.07, 18:26
        > place 30 zł. Mam pieska i czesto z nim wychodzę i niejednokrotnie widzialam
        > jak ludzie podjeżdżaja prywatnymi samochodami i wrzucają po kilka worów do
        > naszego kontenera. Zaczęłam zapisywać nr rejestracji i zgłaszałam do Straży
        > Miejskiej , ale "olewali" temat. Brawo teraz niech płacą. Bogacze, domy
        > powystawiali , a kontenerów brak - szkoda 50 zl mies.
        Noo taak! Bogacze! Niektórzy to nawet 40-50 letnie luksusowe domiska
        jednorodzinne mają (post-socjalistyczne "klocki"). Bogacze!!! Dziadkowie mieli
        na chałupy wystawne to powinni zostawić kapuchy też na utrzymanie tych chałup i
        śmieci! Jacyś tacy byli niezaradni. Nie tak jak Ty! W bloku mieszkasz i masz
        pieska! A co stać Cię! A wiesz, że 98% mieszkańców bloków nie sprząta gowien po
        swoich po swoich pupilkach? Będę Ci robił zdjęcia i dostarczał do...
        kogokolwiek. Możesz mi też zrobić o ile kiedykolwiek podrzucę śmieci do
        śmierdzącego śmietnika w Twoim blokowisku...Co raczej możliwe nie jest.
        • Gość: Andrzej Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.01.07, 20:46
          Wygląda na to,że czas najwyższy wycofać się z tych smiesznych przepisów, lepiej
          szybciej by wyjść z twarzą. Odkąd podpiasałem aneks na nowych warunkach
          ogłosiłem w domu powszechną zbiórkę śmieci, dla zapełnienia opakowań za które
          płacę, lecz niestety bez skutku, dziś ledwie w połowie wpełniłem przeidziane
          regulaminem opakowania. Dotychczas dla mojej czterosobowej rodziny naprawde
          dostatecza była ilość po jednym pojemniku smieci mieszanych i segregowanych (
          przy zachowaniu całej logiki postepowania z kompostem i wypalania papieru w
          piecu, o czym wielu przedmówców wspomniało). Pytam autorów tego chorego
          regulaminu! Jak powiedzieć dzieciom,że teraz to już możemy produkować śmieci w
          dowolnych ilościach, dotychczas starałem się im wpajać ekologiczne podejście aby
          minimalizować ich produkcję, a przeceż to my decydujemy o tym sami dokonując
          zakupów. Teraz brak za tym argumentów. Każdy powinien mieć umowę i płacic za
          rzeczywiste ilości śmieci, a za....nym obowiązkiem odpowiednich służb jest
          pilnować aby smieci nie podrzucać do bloków czy do lasu, przecież płacimy na to
          podatki.
          • fnx1 Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 10.01.07, 09:29
            Święte słowa Andrzej! Zgadzam się w 200%!
            Poza tym jeżeli już tak po chamsku wprowadzono jakiś regulamin - to dlaczego
            zmusza się mnie do podpisywania nowej umowy? Przecież jeżeli mam już umowę na
            mniejszą ilość śmieci - to strażnicy miejscy mogą się czepiać - a ja mogę to
            zaskarżyć. Jeżeli zaś firma kazała mi podpisać aneks do umowy - to muszę go
            podpisać - albo mi rozwiążą umowę (starą) i śmiecie (w starej ilości - 1
            worek/m-c) będę musiał wywozić do ...gdzieś tam.
      • Gość: dociekliwy Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 13:38
        A gdzie w Radomiu płaci się 30 zł od jednej osoby w blokach? I pewnie jeszcze z
        segregacją odpadów? Niezły kit.
    • Gość: gość Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:02
      Mieszkam w domku na Józefowie.Do tej pory oddawałem średnio 3-5 pojemników
      o pojemności 110 l na 3 m-ce i płaciłem do 40 zł.Śmieci były niesegregowane.
      Teraz muszę produkować 4 pojemniki (2 mokre i 2 suche)na 1 m-c i płacić ponad 2
      razy więcej.Gdzie tu sens i logika? Czy muszę zwiększyć produkcję śmieci żebym
      mógł powiedzieć o sobie że dbam o środowisko naturalne , a nie jak do tej pory
      żeby wytwarzać ich jak najmniej?
      • Gość: Norbi Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.57.* 10.01.07, 16:30
        Ja tez mieszkam w domku i oddaję pomimo kompostowania i segregacji 2 120l
        pojemniki miesięcznie. Mój sasiad przy takiej samej liczebnie rodzinie oddaje 1
        a resztę wywozi do lasu jak zauważyły moje dzieci.
        • Gość: Norbi Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.57.* 10.01.07, 16:32
          A w lasku na Józefowie śmieci biorą pewnie z powietrza.
          • Gość: Andrzej Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 10.01.07, 16:54
            Nie rozumiem co chcesz powiedzieć. Jako obywatel poinieneś reagować na nędzne
            poczynania sąsiada. A ile można wyprodukować śmieci? To zależy w znacznej mierze
            od świadomości. Wyliczone przez urzędników średnie to jakas abstrakcja, która
            może dotyczyc tych dla których ich produkcja nie ma bezpośredniego przełożenia
            finansowego, a więc mieszkańców bloków. Mieszkańcy indywidualni myślą inaczej. A
            tak przy okazji mała dygresja. Moja rodzina w wakacje, czyli dwa miesiące lata
            wyjeżdża na wieś, gdzie za odbiór smieci płaci się 3zł za worek 120l, worki
            rozprowadza gmina. Może tędy droga? I przy okazji to dlaczego mam płacić ten
            haracz za śmieci kiedy w domu prawie nie ma nikogo w tym czasie?
        • phodopus Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? 10.01.07, 16:53
          No ale taraz będziesz płacił za to, że przyjadą do Ciebie 4 razy w miesiącu, by
          zabrać dwa razy tyle śmieci co dotychczas. Niezależnie od tego, czy masz te dwa
          dodatkowe pojemniki czy nie...
    • Gość: Peten Re: Regulamin śmieciowy do poprawki? IP: 82.139.33.* 10.01.07, 17:18
      Przypomnę tylko, że ci, którzy dzisiaj próbują zmienić ten stan rzeczy za
      Marcinkowskiego głosowali za jego przyjęciem mszcząc na Sońtę, który ostrzegał
      przed tego typu zjawiskami. A teraz co? SLD nigdy nie przyznało się do żadnego
      błędu (łącznie ze swoją imienniczką PZPR), że nie wspomnę o błędach "celowych".
    • Gość: Kali Nasi śmieciarze to gnojki! IP: *.aster.pl 10.01.07, 21:37
      Kiedyś proponowałem firmie śmieciarskiej rozwiązanie podpatrzone w Holandii -
      każdy płaciłby tylko za faktycznie wyprodukowane śmieci a nie za puste
      pojemniki. Ale firma nie chciała zainwestować, bo polskie prawo do tego nie
      zachęca, chociaż w moim przekonaniu gdyby miała taki system, to prawdopodobnie
      zdobyłaby więekszośc rynku. A nasi prawodawcy(tu radni) też są tępi i
      niedouczeni skoro nie ustanawiają prawa sprzyjającego takim rozwiązaniom i
      jednocześnie ochronie środowiska. Może też są w zmowie ze śmieciarzami - kto
      wie?
      • Gość: polo Re: Nasi śmieciarze to gnojki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 22:37
        Bezprawie karać tych co płacą a tych co nie płacą się jakoś słabiutko
        ściga po co maja sie trudzić
        • Gość: Kali Re: Nasi śmieciarze to gnojki! IP: *.aster.pl 11.01.07, 06:48
          Niestety, od lat wybieramy skończonych bałwanów a to obraca się potem przeciw
          nam!
          • Gość: edek Re: Nasi śmieciarze to gnojki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.07, 17:56
            Nowa Władzo pomyśl o mieszkańcach Radomia poprzednia o nas zapomniała ,
            czekamy na mądre decyzje których na razie brak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka