Dodaj do ulubionych

Pyrantelum dla kota

20.04.11, 10:44
Proszę o poradę czy mogę podać pyrantelum dla kotki, która jest tylko w domu ewentualnie pod nadzorem w ogrodzie i nie podjada nic poza jedzeniem podawanym w domu.
Nie zauważyłam też u niej objawów zarobaczenia.
Jeżęli tak to czy dawka 1 ml./ 5 kg jest prawidłowa
Dziękuję
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Pyrantelum dla kota 20.04.11, 15:54
      Dawki nie pamietam, mogę sprawdzić jak się uprzesz ale... pyrantelum to bardzo słaby lek. Skoro odrobaczasz, to podaj cos lepiej działajacego, tak to w zasadzie pic na wodę. Pyrantelum własciwie podaje sie i psom i kotom tylko raz, na pierwsze odrobaczenie w życiu (nie wiem jak kociaki, szczenieta odrobacza się w 3 tygodniu życia) a potem daje sie mocniejsze środki (potem, czyli już przy kolejnym odrobaczeniu chocby, 10 dni później).

I tak - w ogrodzie a takze w domu kot może zarazic sie robakami, można je przynieść na butach, są tez w ziemi, można przynieść na brudnych rekach itd.
      • putka2 Re: Pyrantelum dla kota 20.04.11, 17:41
        Dziękuję za informację, proszę poleć mi najlepiej coś co mozna kupić w aptece.
        • semi-dolce Re: Pyrantelum dla kota 20.04.11, 18:28
          W aptece to chyba tylko pyrantelum niestety. Resztę u weta.
          • wladziac Re: Pyrantelum dla kota 20.04.11, 19:48
            po samą tabletkę na odrobaczenie nigdy nie stoję w kolejce u weta tylko wchodzę z osobą która jest w kolejce pierwsza do wejścia i mówię do weta że ja tylko po tabletkę na odrobaczenie kota i podaję jego wagę,nie wiem ile Twój kotek waży ale moje koty średnio 5 kg więc dla jednego kupuję tabletkę na 10 kg wagi po to żeby podać połowę tabletki a drugą przepisowo po dwóch tygodniach żeby wybić wszystko do końca,wychodzącego kota trzeba co trzy miesiące potraktować tabletką,są też krople na kark różnego rodzaju i o różnym działaniu tylko koszt jest znacznie większy i przy kilku kotach kwota robi się znaczna ale jeżeli możesz sobie pozwolić na zakup bo masz tylko jednego kota to bardzo wygodna forma odrobaczenia,też u weta
            • mist3 Re: Pyrantelum dla kota 20.04.11, 20:42
              krople na kark działają dłużej niż tabletki, i nie trzeba powtarzać dawki, przy tabletkach odrobaczenie trzeba powtórzyć po 10-14 dniach. Poza tym są takie krople, które działają na pasożyty zewnętrzne i wewnętrzne
    • jul-kot Re: Pyrantelum dla kota 21.04.11, 14:19
      Witam,
      Pyrantelum w postaci syropku dla dzieci można kupić w aptece, ale jest chyba na receptę. Jest środkiem bezpiecznym, prawie nie wchłania się z przewodu pokarmowego. Działa na obleńce (głównie glisty), ja podaję od 0,2 do 0,4 ml na kilogram wagi ciała. Odrobaczenie trzeba powtórzyć przynajmniej raz po około dwóch tygodniach, ze względu na larwy glist przebywające w tkankach, głównie w płucach, połykane następnie do przewodu pokarmowego, gdzie dojrzewają. Drugie odrobaczenie może być nie samym pyrantelum, a środkiem go zawierającym plus coś na tasiemca, np. pratel w tabletkach.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • putka2 Re: bardzo dziękuję ... 22.04.11, 10:12
        Wszystkim za opinie i odwiedzę weta.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka