Dodaj do ulubionych

Radom pod śniegiem

24.01.07, 14:02
Według prognoz to ma przestać padać, ale jutro koło południa a nie dzisiaj :)
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx A jednak mimo szczerych checi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:36
      A jednak mimo szczerych checi i przygotowywan i tym razem zima zaskoczyla
      drogowcow snieg zaczol padac o 23 a o 8 rano byl koszmar na drogach.
    • Gość: Kinga Radom pod śniegiem IP: *.radom.agora.pl 24.01.07, 15:52
      A czy my przypadkiem nie z przyzwyczajenia tak narzekamy na drogowców. Jest
      wiecznie powtarzany jak tekst "Balcerowicz musi odejść".
      • iuslex Re: Radom pod śniegiem 24.01.07, 15:58
        Nie Balcerowicz tylko Czyż;)
    • Gość: snow_crew Re: Radom pod śniegiem IP: 81.210.87.* 24.01.07, 15:58
      byłoby lepiej dla Radomia, gdyby pozostał pod tym śniegiem ze sto lat...
    • Gość: olo Re: Radom pod śniegiem IP: *.zgora.dialog.net.pl 24.01.07, 16:04
      a urzędasy biorą pieniądze i się śmieją z motłochu z którego uciekli na
      urzędy !!! Narodzie obódz się !!!
      • samspade Re: Radom pod śniegiem 24.01.07, 16:07
        Tak jest! Powinni wprowadzić ustawowy zakaz padania śniegu.
        • Gość: gig Re: Radom pod śniegiem IP: *.tkdami.net 24.01.07, 16:34
          przecież pan dyr. mzdik mówił w tv że są piaskarki i pracownicy przygotowani na
          nadejście zimy,i co? piaskarki jak na otarcie łez jedżą po radomiu. tylko
          kłamać potrafią i tyle.
          a moze ktos prowadzi skup sniegu co??hi....hi.moznaby było zarobic nieżle.
    • Gość: Śnieg Re: Radom pod śniegiem IP: *.tkdami.net 24.01.07, 16:37
      Ja mogę sobie padać, a w Radomiu szczególnie bo nikt mi tu nie dokucza i nie
      usówa mnie z ulic nawet tych najważniejszych.
    • Gość: radom Radom pod śniegiem IP: *.140.unknown.vectranet.pl 24.01.07, 17:04
      mowili ze ich zima nie zaskoczy:))))))smiech na sali!!u mnie na osiedlu autobus
      stanal w pol droki i nie podjechal!!!ale drogowcy nie zaspali:)))))))
      • qkasperq Re: Radom pod śniegiem 24.01.07, 17:57
        zaspac to niezaspali na 7.00 do pracy tylko o kotrej wyjechali to est pytanie i
        gdzie?? moze tylko za brame i gdzies utkneli. szkoda gadac bo oni ciagle spia w
        tym MZDIK.
        • Gość: tylko w Radomiu Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:27
          Właśnie wróciłam z W-wy. Wszędzie czarne odśnieżone drogi. Trasa w miarę dobrze
          odsnieżona. Wjazd do Radomia i zaczyna się koszmar. Nawet odrobiny piasku,
          drogi śliskie i zero piaskarek. SKANDAL.
          • Gość: Pablo Re: Radom pod śniegiem IP: *.sds.uw.edu.pl 24.01.07, 19:12
            Tu trochę się mylisz, wszystko zależy od intensywności śniegu, a że i w
            Warszawie sypie teraz mocniej to i drogi w stolycy są białe.No ale to Radom i
            wszystko tu najgorsze, nie?
    • Gość: zez Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 20:42
      Zima zaskoczyla radomskie służby-o godz. 9.30 rondo Kisielewskiego bardziej przypominało ślizgawkę niż jezdnię, widziałem tańczące samochody przy prędkości ok 20km/godz, sam zostałem na wewnętrznym pasie zarzucony przy szybkości poniżej 10/godz, dalej ruch odbywał się przy max 30/godz a drogi były raczej białe niż czarne.
      • Gość: Ferdynand Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:14
        Drogi w fatalnym stanie dzisiaj przez cały dzień jezdziłem około 3 h
        nie udało mi się w Radomiu spotkać piaskarki , przypomniał mi się
        fragment filmu "Miś" pali pan tak Pani kierowniczko cały czas palę
        • tomus2221 Re: Radom pod śniegiem 24.01.07, 21:21
          Na głowe k***a niech sobie ten piach wysypią!!!!Solą się sypie,albo środkami
          chemicznymi,i za pół godziny droga czarna.Ale na wsi Radomskiej tak już jest i
          pewnie pozostanie
          • Gość: skandal Re: Radom pod śniegiem IP: 82.139.48.* 24.01.07, 21:33
            Czyż musi być dyrektorem ten pan?
            • Gość: qkasperq Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:41
              jeszcze raz mowie zwolic tych baranów odpowiedzialnych za odsniezanie. ciekawe
              gdzie sypia ta sól tylko pewnie tam gdzie sa drogi dojazdowe do urzedników.
              miałem zaszczyc wyjechac ok 20.00 na kilka minut na nasze kochane miasto i co
              widze białe i sliskie ulice. gdzie sa PIASKARKI. Panie prezydencie z tym trzeba
              zrobic pozadek znaczy z ludzmi zarzadzajacymi odsniezaniem.
              • Gość: kate74 Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 22:28
                Radom to pestka przy tym co działo sie dziś na drodze krajowej E7 tragedia!!
                MOŻNA POWIEDZIEĆ że od Skarżyska do Suchedniowa totalny blok był rano tzn.11,30
                zaś po południu tj17.00 korek zaczynał sie od Skarżyska aż do obwodnicy w
                Szydłowcu.hmmmm ....ODŚNIEŻANIE I LANIE SPECJALNYMI PREPARATAMI POWINNO SIE
                ZACZAĆ JUŻ W NOCY ...PRZYNAJMNIEJ NA GÓRKACH ...ale cóż zawsze można stwierdzić
                że zima nas zaskoczyła lub przerosła nasze oczekiwania.Jedynie solidarność
                kierowców i wzajemna pomoc z duzych Tir-ów pozwoliła mi dotrzeć do Kielc i
                wrócić do Radomia
              • Gość: JJK piaskarki jeżdżą po ulicach IP: *.pr.radom.net 24.01.07, 22:53
                ale może jest ich za mało albo miałem wyjątkowe szczęście bo i rano po 7
                widziłem dwie od ronda warszawskiego do Chrobrego, a przed 20 jechałem całe
                Chrobrego od Michałowa do centrum za parą jadącą obydwoma pasami.
                Jedno jest tylko dziwne, że zgarniały śnieg ale nie sypały piachem na
                skrzyżowaniach.
                Ale nawet po ich przejeździe ulica była cała biała i wiecej niż 50-60 nie dało
                się jechać. Powinni sypać solą by rozpuscić ten zalegajacy ubity snieg,
                temparatury nie są przecież bardzo niskie.
                • Gość: ranger35 Re: piaskarki jeżdżą po ulicach IP: 148.81.172.* 24.01.07, 23:09
                  Nic nie sypali -totalny bezwład~!!!!!!!!!!!!!!!!~-O CO CHODZI?????
    • Gość: jarni Co rok to samo a Czyż i Ostrowski na stanowiskach IP: 80.249.0.* 25.01.07, 07:59
      Zasypane i zmarznięte ulice, pokryte ldem jesdnie, nierówności, brak sprzętu na
      ulicach, pogodynka uprzedzała o nadejściu zimy, a MZDiK na kierowców w nosie.
      Sami sobie radźcie. My musimy odpoczywać po ciężkich jesiennych remontach .
      • qkasperq Re: Co rok to samo a Czyż i Ostrowski na stanowis 25.01.07, 09:56
        a ja dalej powtazam ze trzeba zrobic z tymi co zarzadzaja odsniezaniem pozadek
        tak jak to sie stało w warszawie rok czy dwa temu jak pan Kaczyński zwolnił
        wszystkich i wybrał nowe osoby. po tamtych zmianach wystarczyła mała ilosc
        sniegu lub temperatura spadała na minus solarki syypały odrazu sól i nieliczono
        kosztów tylko bezpieczenstwo. ZWOLNIĆ DEBILI ODPOWIEDZIALNYCH ZA TO ODSNIEŻANIE
        W TRYBIE PILNYM!!!!!!!!!
        • Gość: acha Re: Co rok to samo a Czyż i Ostrowski na stanowis IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:14
          Jakoś nie widać aby ci nowi, dobrzy warszawscy zarządzający odśnieżaniem
          radzili sobie lepiej niż ci zli, starzy w Radomiu.
    • siqboy Re: Radom pod śniegiem 25.01.07, 10:26
      Dzisiaj tak sie wkur*****em.... ze poprostu masakra..... samochodem sie jechac
      nie da wogole prawie nie odsniezyli drog..... chcialem dojecha do M1 to poprosty
      masakra....niech cos zrobia z tymi drogami i sniegiem...tez sa madrzy zamiast
      pracowac w nocy pracja w dzien i utrudniaja tylko ruch....
      • Gość: Kierowca Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 14:14
        Ja chciałem napisać ze i owszem Zaspała cała ekipa Czyża ( albo troche
        zignorowała cały temat) ale stwierdzam ze kierowcy także podeszli nie tak do
        tematu. Ci którzy mieli opony zimowe jakoś mogli plynie ruszać z świateł czy
        właczyc sie do ruchu , natomiast samochody bez opon zimowych tańczył ja
        Zagórska z Siudkiem . Kierowcy kiedy do was dotrze że nie ma pojecia opona
        uniwersalna na lato i na zime.Pozatym umiejetności radomskich kierowców są
        bardzo mizerne , zobaczą 10 cm śniegu i totalna panika , a może wystraczy
        poćwiczyc troche jazde w zimowych warunkach i wiedzieć ze czasami lepiej dodac
        gazu a nie bezmyślinie wcisnąć hamulec i sunąć jak sanki z górki bez możliwości
        sterowania autem( samochody bez ABS) A co do tego aby słuzby sypały sola lub
        chemią to stwierdzam że te nowe drogi(Żółkiewskiego , Jana Pawła II itp.)
        rozpuściły by się razem z tym śniegiem i lodem . Fakt jest jeden pogonić to
        całe MZDiK , ale także wziąść sie za firmy co to robią , odśniezaja ale także
        buduja .
        • Gość: gdzie policja Re: Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 21:15
          Niech wyjadą samochody polcjii na miasto i można ustalić w ciągu 10 minut jak
          są aktualnie posypywane jezdnie .Ile i z jakiej firmy pługują
          jezdnie.Przydał by się w tym samym czasie nalot na bazy by stwierdzić czy na
          nich nie stoją odsniażarki ,jaka ich sprawnośc czy mają piach-sól i ile
          wynoszą zapasy.JAKI JEST STAN OSOBOWY LUDZI ODPOWIEDZIALNYCH ZA ODŚNIEŻANIE.
          Meldunek POLICJI powinien leżec u pana Prezydenta na biurku za 20 minut i za
          10 minut powinna byc narda z firmami od odsnieżania.Panie prezydencie i
          komendancie oraz strażniku miejski czas dla WAS na wykazanie się, że NOWA
          MIOTŁA nie tylko zamiata stołki ale i ulce miasta!!
    • Gość: a Radom pod śniegiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:58
      W tytule powinno być: ..."jak zwykle fatalnie..."
      • qkasperq Re: Radom pod śniegiem 25.01.07, 22:20
        a gdzie jest ta baza tych urzadzen co odsniezaja moze trzeba tam pojechac z
        kamera albo cyfrówka dobra popykac pare fotek i przedstawic sytacjie?? podajcie
        adres a jak bede miał kilka minut wolnego to z chcecia podjade i porobie fotki
        jak sprzet który powinien pracowac stoi.
    • Gość: z echa Czy boisko za 2 mln doczeka wiosny? IP: 82.139.48.* 25.01.07, 21:55
      SPORT
      25 stycznia 2007 - 0:01
      Bubel, a nie boisko
      Sztuczna płyta w Radomiu miała służyć piłkarzom zimą. Wydano na nią ponad 2
      miliony złotych. Jest bezużyteczna, bo do jej odśnieżania nie ma sprzętu.

Boisko zimą miało służyć piłkarzom. Jest bezużyteczne. (M. Skorupa) Piłkarze
      Broni Radom nie zostali wczoraj wpuszczeni na sztuczne boisko przy Miejskim
      Ośrodku Sportu i Rekreacji w Radomiu. Sparingi w najbliższy weekend
      prawdopodobnie nie dojdą do skutku. Wszystko przez śnieg, z którym nikt nie
      chce, albo nie potrafi walczyć.

Sztuczne boisko, wraz z oświetleniem i trybunami, kosztowało ponad 2 miliony
      złotych. Jest piękne i jego przydatności w Radomiu nikt nie podważa. Kilka
      miesięcy temu obnażyliśmy pierwszy skandal, gdy dowiedzieliśmy się, że obiekt
      nie ma licencji na rozgrywanie meczów ligowych. W tej kwestii sytuacja się nie
      zmieniła. Teraz okazuje się, że nawet towarzysko nie można sobie tam pograć.
      Boisko nie spełnia funkcji, jaką pierwotnie miało pełnić.

BEZRADNI URZĘDNICY

Wczoraj spadła na murawę kilkucentymetrowa warstwa śniegu. Jak tłumaczono nam w
      szczecińskiej firmie Prestige, która wykonywała boisko, śnieg powinien być
      usuwany na bieżąco specjalistycznym sprzętem. Inaczej zmarznięta i zaśnieżona
      murawa zostanie zniszczona. W Radomiu za odśnieżanie nikt się nie wziął.

- Ciągle pada gęsty śnieg i to, co byśmy odgarnęli, z powrotem pojawiłoby się
      na murawie. W dodatku nie mamy specjalistycznego sprzętu do odśnieżania - mówi
      Zbigniew Korcz, dyrektor radomskiego MOSiR.

Szef obiektu dodaje, że w jego ośrodku zatrudnionych jest czterech więźniów z
      Aresztu Śledczego na Koziej Górze, którzy pracują w ramach resocjalizacji.
      Pracownikom ośrodka mają oni pomagać w odśnieżaniu, gdy tylko ustanie śnieg.

JAK TO SIĘ ROBI

Temperatura w nocy spada do kilku stopni na minusie. Śnieg zamarznie i bez
      specjalistycznego sprzętu ręcznie nie będzie się dało go usunąć.

- Grając w Mazowszu Grójec widziałem jak zimą dba się o takie boisko w
      Skierniewicach. Tam zatrudnia się kilku pracowników, którzy już od godziny
      szóstej rano odśnieżają bez względu na obfitość opadów. Tam zdają sobie sprawę,
      że śnieg nie może zalegać, bo to zniszczy boisko - mówi Artur Kupiec, trener
      Broni, który wczoraj chciał przeprowadzić trening, ale jego zawodników nie
      wpuszczono na boisko.

ŚNIEG SAM STOPNIEJE

Na najbliższy weekend zaplanowanych jest kilka meczów kontrolnych na tym
      boisku. Wszystko wskazuje na to, że żaden się nie odbędzie.

Do odśnieżania gospodarz obiektu powinien posiadać specjalistyczny, dość lekki
      traktor z gumowym pługiem, który nie zniszczy nawierzchni. Koszt takiego
      pojazdu to około 60 tysięcy złotych. Zanim zakup traktora pojawi się w
      tegorocznym budżecie, zanim rozstrzygną się przetargi na jego zakup, nadejdzie
      maj i o śniegu wszyscy raczej zapomną. Tylko, czy wtedy, boisko będzie się
      jeszcze do czegokolwiek nadawać...

Sylwester Szymczak
      szymczak@echodnia.eu
      Zobacz wizytówkę autora.

• isoxazolidine Re: Czy boisko za 2 mln doczeka wiosny? 25.01.07, 22:49
        bez komentarza .... :(((
        "profesjonalizm" ekipy generała, wielotorowca i banana bije po oczach :((
        • darek_liryk Re: Czy boisko za 2 mln doczeka wiosny? 25.01.07, 23:21
          Ciekawe ile jeszcze takich pasztetów zostawili po sobie. Koleiny w asfalcie
          pojawiły się już w trakcie wyborów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka