Dodaj do ulubionych

Struzik bez zmian

11.04.07, 22:36
Dziś przeszczęśliwa Kasia Piechota w teledzienniku DAMI poinformowała nas, że
Radom dostanie wielką figę z makiem jeśli chodzi o obiekty sportowe budowane
z funduszy toto-lotka i pieniędzy wojewódzkich. Pomyślcie: w mazowieckim jest
do wydania 202 mln. zł.- dla Radomia (bardzo zaniedbanego) poniżej 1 mln.,
wybuduje się 61 obiektów sportowych - w Radomiu 0 (jedynie wykończy się halę
dla LO Czachowskiego).
Internauci milczą, władze rżną głupa. A co na to nasza cud-posłanka Ewa
Kopacz, która nas uszczęśliwiła Struzikiem i paplała coś, że Radom będzie
traktowany z należnym priorytetem? Oj mamy my szczęście do posłów, władz.
Co wybory to są gorsi!
Obserwuj wątek
    • michal.vel.misiek Re: Struzik bez zmian 12.04.07, 10:13
      Ciekawe co na to p. Szprendałowicz i inni "nasi" w Wawie?
      • Gość: janka l. w. Re: Struzik bez zmian IP: *.internet.radom.pl 12.04.07, 23:15
        Ciekawe co na to pan Suski i inni nasi w Radomiu?
        • isoxazolidine Re: Struzik bez zmian 12.04.07, 23:17
          może działają wielotorowo?
    • redoxygene Kasa z Unii zaleje (równomiernie) Mazowsze 12.04.07, 23:33
      Polecam artykul z Plocka (hahaha!!!):

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,4055807.html

Kasa z Unii zaleje (równomiernie) Mazowsze

3 mld euro w ciągu najbliższych sześciu lat zainwestuje samorząd wojewódzki na
      Mazowszu. Większość środków ominie Warszawę i trafi w znacznie bardziej
      potrzebujące rejony, m.in. do Płocka
      Po raz pierwszy na Mazowszu władze województwa zaprezentowały gotowy Regionalny
      Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego. Potwierdzają się informacje, że
      do 2013 r. nasz region dostanie z Unii aż 3 mld euro. To dziesięć razy więcej,
      niż samorząd miał do dyspozycji w ostatnich latach. Jednocześnie najwięcej z
      wszystkich polskich samorządów. - Mazowsze to region kontrastów - przyznaje
      wicemarszałek województwa Jacek Kozłowski. - Z jednej strony najwyższa średnia
      zarobków w kraju, sięgająca już 75 proc. unijnej średniej, oraz najniższe
      bezrobocie, z drugiej mamy najbiedniejsze gminy, np. w powiecie szydłowieckim,
      gdzie bez pracy pozostaje ponad 35 proc. osób, oraz miasta jak Pionki, gdzie
      bezrobocie sięga 50 proc.

Według wicemarszałka poza Warszawą, która w statystykach ciągnie cały region do
      góry, nigdzie nie jest zbyt kolorowo. - Ani w Płocku, ani w Radomiu czy
      Siedlcach. W większości miast mamy sporo do nadrobienia - przyznaje.

Dlatego władze zdecydowały, że większość środków unijnych na najbliższe lata
      trafi właśnie na prowincję; stolica sama musi się zatroszczyć o dotacje z UE. -
      Były głosy, żeby podejść zupełnie inaczej do planowania wydatków. Aby wpompować
      dużą część euro w Warszawę, a ta niczym koło zamachowe pobudzi całe Mazowsze -
      przyznaje Kozłowski. - Ale z naszych analiz wynika, że faktycznie skorzystałyby
      na tym jedynie samorządy położone najbliżej stolicy. Takie jak Płock, czyli
      położone nieco dalej, miałyby z tego niewiele.

Miliony euro rozpłyną się więc po całym regionie. Na razie nie ma jeszcze
      konkretów, na jakie inwestycje zostaną przeznaczone, bo wiele zależeć będzie od
      poszczególnych wniosków. Wiadomo natomiast, jakie dziedziny będą preferowane i
      w jakie obszary gospodarki trafią konkretne sumy. Przy dzieleniu samorząd
      ustalił siedem priorytetów.

1. Tworzenie warunków dla rozwoju potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości
      na Mazowszu

Władze Mazowsza zamierzają wspomóc sektor małych i średnich przedsiębiorstw,
      które będą mogły liczyć na bezzwrotne pożyczki, poręczenia. Pieniądze trafią
      też do samorządów na przygotowanie terenów pod działalność gospodarczą. Już
      wiadomo, że w ramach priorytetu na blisko 240 mln euro może liczyć Płocki Park
      Przemysłowo-Technologiczny.

2. Przyspieszenie e-rozwoju Mazowsza

Rozwój sieci informatycznych, platform elektronicznych oraz e-usług, m.in.
      obsługi klientów przez internet w urzędach samorządowych.

3. Regionalny system transportowy

Samorząd chce inwestować w sieć dróg, transport oraz lotniska. Pieniądze trafią
      m.in. na budowę i modernizację lotnisk w Modlinie i Sochaczewie.

4. Inwestycje w ochronę środowiska

5. Wzmacnianie roli miast w rozwoju regionu

Pieniądze trafią na inwestycje niezwykle istotne dla poszczególnych miast oraz
      mikroregionów, m.in. Gostynin w ramach priorytetu dostanie blisko 200 mln euro
      na budowę term i centrum rekreacyjnego.

6. Wykorzystanie walorów naturalnych i kulturowych do rozwoju turystyki i
      rekreacji

Mazowsze ma postawić w końcu na turystykę, m.in. budowę całej sieci tras
      rowerowych, oraz sport - budowę hal, boisk, sal gimnastycznych.

7. Tworzenie i poprawa warunków dla rozwoju kapitału ludzkiego

Inwestycje w edukację, ochronę zdrowia i pomoc społeczną.
      • michal.vel.misiek Re: Kasa z Unii zaleje (równomiernie) Mazowsze 13.04.07, 10:36
        Ciekawe jakie propozycje złoży magistrat w punkcie o rozwoju i innowacyjności
        regionu.
        • sono_andrzej Zawalił Generał 13.04.07, 17:42
          Już spieszę z wyjaśnieniem całej tej sytuacji.
          Z informacji uzyskanych w Urzędzie Marszałkowskim wynika, że wszystkiemu winny
          jest były prezydent miasta Radomia.

Aby dostać dofinansowanie na rok 2007 trzeba było do 30 września 2006 roku
          przesłać wnioski do Urzędu Marszałkowskiego. Wg. wytycznych ministrestwa
          pieniądze mogły dostać tylko te inwestycje co do których odbyło się
          postępowanie przetargowe - został wyłoniony wykonawca. Ponadto inwestor danego
          przedsięwzięcia musiał mieć już wszelkie potrzebne dokumenty typu pozwolenie na
          budowę.

Radomskie wnioski przede wszystkim nie spełniały już pierwszego kryterium,
          czyli postępowania przetargowego, nie mówiąc już o innych dokumentach
          dotyczących danej inwestycji.
          Zatem jeszcze raz mamy dokładny obraz tego jak Marcinkowski i Banasiewicz
          zarządzali miastem.

Pocieszeniem jest natomiast fakt, że w tym roku także będzie prowadzony nabór i
          liczę, że Kosztowniak skorzysta z tej sznasy by dostać dofinansowanie na rok
          2008.
          • sono_andrzej Re: Zawalił Generał 13.04.07, 22:14
            jw.
          • Gość: b.pułkownik optymi Re: Zawalił Generał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 22:53
            A ja liczę ,ze nasi chŁopcy "RADAROWCY" dadzą sobie radę i rozwiążą problem z
            panem marszałkiem z PSL i zrobią duży prezent dla Radomiaków z to ,że mają w
            tym miescie swoją siedzibę i widzą od lat jak ich miasto jest robione przez
            pana "doktOrka " w BOLA.
            Stąd mój optymizm.
            Gacie panie i panowie władcy od KASY zaczęły się pruć od radomskiego szpitala
            podległego panu S..., i chyba sweterek w najbliższym czasie zostanie spruty w
            urzędzie marszałkowskim i ktoś z hukiem poleci w skarpetkach na Rakowiecką .
            Grupa cwaniaków warszawskich z PO pogonione przez "kaczora prezydenta"ze
            stolicy zawiązała koalicję na Mazowszu bo jest tu duża KASA do przerobienia.
            A tam gdzie jest duża KASA pyszła z Warszawy grupa desantowa aktywistów
            politycznych i speców od przetargów i wkonawstwa.
            Ona dyktuje gdzie mają być dla nich przygotowane inwestycje do oskubania .
            Patrz mosty warszawskie+ pan Piskorski i jego chłopcy.
            Oczywiscie pomogli im nasi dzielni posłowie i radni-bezradni w opanowaniu
            terenu Mazowieckiego.
            A nasz Radom i jego elity nie są warte nawet "funta kłaków "i nikt się z nimi
            nie liczy.
            Pozdrawiamy :posłanki , posła i radnych wojewódzkich .
          • labdron Re: Zawalił Generał 14.04.07, 02:12
            Nie śpiesz, Andrzejku, bo nie masz bladego pojęcia o rzeczach, o których
            próbujesz się wymądrzać: RPO Mazowsza na lata 2007-2013, o którym tu mowa,
            nadal jest tylko projektem, więc bredzenie o tym, że finansowane z niego mają
            być przedsięwzięcia, które już są w trakcie realizacji (postępowanie
            przetargowe) – to kompromitacja. Ale tego nawet nikt tu nie zauważy...
            • sono_andrzej Re: Zawalił Generał 14.04.07, 12:18
              Do przedmówcy!!!

Widzisz prawda jest taka, że media pokręciły sprawę. Ja zapewne w odróżnieniu
              od Ciebie wziąłem w rękę telefon i dokładnie się wypytałem w Biurze Sportu
              Urzedu Marszałkowskiego o całą sprawę, więc nie powtarzaj bzdur za Gazetą lub
              innymi mediami.
              Typowe radomskie gadanie nie poparte żadnymi działaniami...

Bliższych informacji dostaniesz pod numerem: 022-597-94-17
              • labdron Re: Zawalił Generał 16.04.07, 12:25
                W artykule wklejonym przez redoxa, do którego się odnosisz, jest mowa o
                dzieleniu pieniędzy w ramach RPO na lata 2007-2013 –patrz wyżej i czytaj ze
                zrozumieniem. Do tego tematu nic nie ma biuro sportu UM. Wejdź sobie na stronę
                internetową UM i zobacz o czym mowa. Jest tam ostatnia wersja projektu RPO,
                lista projektów kluczowych i inne dokumenty powiązane. Żaden program regionalny
                na obecny okres programowania jeszcze nie został zatwierdzony przez KE, więc
                nie ma mowy o naborze wniosków. Tak na Mazowszu, jak i gdziekolwiek indziej.
                Jeśli chodziło ci o podział pieniędzy z totalizatora sportowego –pomyliłeś
                posty, na które chciałeś odpowiedzieć. Do tego odnosił się post założyciela
                wątku i media niczego w tej akurat sprawie nie pokręciły. Ale oczywiście możesz
                niczego nie sprawdzać, nie czytać ze zrozumieniem i nadal sobie wyobrażać, że
                to ja nie wiem o czym mowa, za to ty jesteś najjaśniej oświecony na tym forum w
                sprawach regionalizmu i polityki strukturalnej.
                • sono_andrzej Re: Zawalił Generał 16.04.07, 12:33
                  Polecam Ci podany wyżej nr telefonu. Zadzwoń tam i się dowiesz wszystkiego.
                  Wątpię by osoba za to odpowiedzialna wprowadzała mnie celowo w błąd.
                  Ona sama zresztą poweidziała, że przekaz medialny był nierzetelny.
                  I nie rób z ludzi idiotów:)))
                  • sono_andrzej Re: Zawalił Generał 16.04.07, 12:35
                    Nie odnoszę się do tego co napisał redox a do tego co podały media odnośnie
                    budowy obiektów sportowych za pieniądze wojewódzkie.
                    • labdron Re: Zawalił Generał a labdrona pouczyli 16.04.07, 20:58
                      O! -Widzę, że na koniec jednak doznałeś przebłysku zrozumienia. Teraz jeszcze
                      zapytaj kogoś, komu ufasz: co oznaczają wcięcia kropeczek punktujących posty?
                      To taka dobroludzka rada, bo mnie pewnie nie uwierzysz, jeśli ci powiem, że one
                      pełnią funkcję odnośników w stosunku do postów, do których dyskutant się
                      odnosi. Podobną funkcję mają tematy postów, które są domyślnie kopiowane z
                      postu, na który się odpowiada.
                      Kiedy już sobie to wszysko poukładasz, pomyś nad taką rzeczą: nie da się zrobić
                      idioty z kogoś, kto umiejętnie odmawia współpracy w tym dziele.
                      • Gość: idiotyczne polemik Re: Zawalił Generał a labdrona pouczyli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 13:40
                        Zeszło się dwóch mądrali i pitolą nie na temat !!!!1
                        • Gość: w_radom A może tak do rzeczy? IP: *.tkdami.net 17.04.07, 13:48
                          Przypominam, że tematem był Struzik bez zmian. Co do nieuczciwości tego pana na
                          Mazowszu nikt chyba nie ma wątpliwości. Bo takie są fakty. Powinniśmy
                          zastanawiać się tylko jak zneutralizować szkody wyrządzane Radomiowi a nie
                          popisywać się elokwencją czy też wiedzą w szczegółach nie wnoszącą nic nowego do
                          fatalnej sytuacji Naszego Miasta.
                        • labdron Re: Zawalił Generał a labdrona pouczyli 18.04.07, 14:04
                          To może ty błyśnij czymś na temat. Potrafisz? No, to raz!...
                          • piotrjm udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko ją! 24.04.07, 15:25
                            a czym tu błyskać? od dłuższego czasu różni Eksperci i eksperci a
                            także 'eksperci' wypowiadaja się na forum o nowej perspektywie finansowej, o
                            programach operacyjnych, o projektach itp., itd.... może warto, żeby zamiast
                            wpisywać informacje, iż znowu nam coś umkneło wrzucać na forum informacje o
                            ruszających naborach na realizacje różnych przedsięwzięć...
                            taka 'informatornia' byłyby bardzo pomocna dla wszystkich... o ile zdążyłem się
                            już zorientować, wsród osób regularnie wypowiadających się na forum jest kilka
                            mających pojęcie o tym i owym co może (ale nie musi) świadczyć o tym, iż
                            posiadają dostęp do bardzo aktualnych informacji z różnych dziedzin ... może
                            zacznijmy jeden, nowy wątek w którym będziemy informować o możliwościach
                            pozyskiwania finansowania z różnych źródeł, zamiast traktować to jako wiedze
                            tajemną, z której w końcu mało kto skorzysta...
                            • labdron Re: udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko 25.04.07, 13:22
                              Teoretycznie i poważnie rzecz biorąc -masz oczywiście rację. Ale...
                              Nie zauważyłeś jeszcze czym jest to forum i jaką funkcję pełni? Czy myślisz, że
                              rzetelna wiedza o tym jak coś zrobić -jest tu komukolwiek potrzebna? Czy
                              myślisz, że ktoś chce coś tu zrobić realnie? -Jeśli tak, to po co tu piszą,
                              zamiast to robić? Większości wydaje się, że samo pisanie to już coś ważnego i
                              przynoszącego realny skutek, a reszta robi sobie public relations dla swoich
                              celów politycznych. Czasem ktoś -jak może Ty -chce się pochwalić wiedzą, której
                              jakoś nikt nie kupuje za prawdziwe pieniądze i zadowala się satysfakcją bycia
                              darmowym autorytetem dla wybranych lub bycia widocznym dla wszystkich.
                              Wyśmiewanie się z tego wydaje mi się w tej sytuacji całkiem racjonalnym
                              zachowaniem. -Tobie nie?
                              • piotrjm Re: udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko 25.04.07, 13:32
                                ja wciąż wierze, ze są tacy co faktycznie chcą coś zrobić... jestem bardzo
                                młody ale już doświadczyłem na sobie 'podcinania skrzydełek' i uwalania dobrych
                                pomysłów, tylko dlatego, że trzebaby cos zrobić a jak wiadomo nie myli się
                                tylko ten, co nic nie robi (w budżetówce wielu woli być nieomylnymi ;) )...
                                jesli chodzi o mnie, o moją wiedzę i to co robię... olewam czy mnie ktoś na tym
                                forum bierze za autorytet czy nie, bo zadawala mnie satysfakcja ludzi z którymi
                                na codzień przy funduszach pracuję... i mówię poważnie, jak tylko rusza nabory
                                w które będę zaangazowany lub o których się dowiem, to wrzuce takie info na
                                forum i licze, że znajdę nasladowców... i wtedy zobaczymy co zrobia Ci co na
                                forum krzycza głośniej lub ciszej, zobaczymy czy faktycznie krzyczą bo lubia
                                się słuchać czy dlatego, ze chca coś zmienić...
                                • sono_andrzej Dziękuję 25.04.07, 16:00
                                  Dziękuję z góry za taką postawę. Każde info jest ważne w przedmiocie funduszy
                                  europejskich.
                                  Jako forumowicz postaram się także ruszać sprawę w realu.
                                • labdron Re: udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko 28.04.07, 15:55
                                  Oczywiście, ponieważ jesteś bardzo młody (jak sam twierdzisz) -możesz nadal
                                  egzaltować siebie i innych swoją, nieskalaną świadomością społecznych realiów
                                  tego miasta, wiarą w twórczą moc radomskiego forum, a przynajmniej tego jednego
                                  forumowicza, którym sam jesteś, ale:
                                  Czy aby na pewno czujesz się na miejscu wygłaszając pouczenia o zabarwieniu
                                  praktyczno-moralnym oraz apelując o do obywatelskiego sumienia o lokalno-
                                  patriotyczną aktywność na niwie pozyskiwania zewnętrznych funduszy na
                                  realizację szczytnych celów -a wszystko to w jednym z tych wątków, w których
                                  chodzi nie o szukanie sposobu na zrobienie czegoś realnego dla tego miasta, a
                                  wyłącznie o ustalanie winnych doprowadzających nasz gród piękny do ruiny oraz o
                                  licytowanie się w wyrazach oburzenia i potępienia dla demokratycznie wybranej
                                  (lub nie wybranej ponownie) władzy lokalnej, ewentualnie oburzenia na media
                                  informujące o efektach poczynań tej władzy bez należytej dawki powagi
                                  (podkreślonej, na przykład, uprzednim przywdzianiem żałobnego tonu i odzienia
                                  przez wyżej rzeczoną spikerkę)???
                                  Mnie się wydaje, że ten rodzaj aktywności jest już szczytem produktywności
                                  radomskiego forum i nie liczyłbym na wiele więcej. Nie wiem też, czy skoro (jak
                                  i o tym sam twierdzisz) nie ruszył jeszcze nabór do programów, w które jesteś
                                  zaangażowany -możesz już mówić o jakiejś osobistej satysfakcji, ale ostatni
                                  jestem, by taką satysfakcję Ci odbierać. Masz rację: poczekamy -zobaczymy. Ja
                                  już wystarczająco się napatrzyłem (i nie tylko), więc wiem o czym teraz mówię.
                                  A z budżetówką nie mam aktualnie nic wspólnego, więc nie zażyjesz mnie z tej
                                  mańki:)))
                                  • piotrjm Re: udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko 29.04.07, 22:45
                                    nie zrozumiałeś, nie sugeruję że Ty masz... stwierdzilem (fakt, trochę
                                    przewrotnie), że ja mam... a co do różnych motywów kierujących forumowiczami -
                                    niewiele mogę zrobić osobiście dla Radomia (w tej chwili - mam nadzieję) poza
                                    wrzuceniem info o możliwych źródłach finansowaina zew dla przedsięwzięć w
                                    mieście i tych co tak gadają że zrobią wszystko najlepiej poźniej będę mógł
                                    wypunktować czy to na forum w necie czy na jakimś spotkaniu w mieście, bo za 7-
                                    8 lat układ sił będzie inny i inni ludzie będą mieli kolejne mądrości do
                                    wygloszenia... daleki jestem od politycznego zacietrzewienia zawodowych
                                    opluwaczy, którzy realizują swoje fobie z reala w wirtualu
                                    • labdron Re: udowodniłeś rację? masz satysfakcje - i tylko 02.05.07, 13:48
                                      Widzisz, ja w ogóle się nie przejmuję tym, że ktoś niewiele może zrobić dla
                                      Radomia. Gorzej, jeśli nic może zrobić dla jakichś konkretnych ludzi (np.
                                      jakiejś grupy mieszkańców Radomia, którzy mają jakiś konkretny i społecznie
                                      użyteczny cel do zrealizowania). Ci, którzy mówią o dobru całego Radomia -mówią
                                      o niczym, albo są zakłamanymi politykami. Jeśli więc Twoje info miałoby być
                                      skierowane do jakichś konkretnych potrzebujących i jakoś by im się przydało -to
                                      już jest OK. Życzę, żebyś takich znalazł. Jeśli piszę, że w to wątpię w
                                      przypadku radomskiego forum -to jest to tylko mój prywatny pogląd na tą sprawę
                                      i nie wyobrażam sobie, żeby komukolwiek mógł podcinać skrzydła. No, chyba, że
                                      warunkiem wzlatywania ponad poziomy jest bezwarunkowa akceptacja i poklask na
                                      forum. Tylko, że właśnie się tego wyparłeś -więc chyba nie ma problemu?
    • Gość: ups Re: Struzik bez zmian IP: 82.139.48.* 21.04.07, 18:06
      ups
      • Gość: górnik-kopacz Re: Struzik bez zmian IP: *.tkdami.net 23.04.07, 22:12
        A co na to radomska Platforma Obywatelska? Czy zadali pani posłance proste
        pytania: dlaczego usadziła Struzika na fotelu marszałka? Czy tak wygląda
        wdzięczność dla miasta, które wybrało ją jako reprezentantkę do sejmu
        zapewniając życie jak w Madrycie? Czy nie należy takiego antymarszałka
        uprawiającego skrajny nepotyzm odwołać? Jeśli wyjaśnienia nie będą do
        usprawiedliwienia (a nie mogą być) czy nie należy Kopaczową wykopać?
        • Gość: radna Re: Struzik bez zmian IP: *.tkdami.net 28.04.07, 13:24
          PO ma w nosie Radom. Ich interesuje wojna z PiS-em. A pani Kopacz jest od
          słuchania i wykonywania poleceń Tuska. Jestem pewien, że gdyby otrzymała
          polecenie zaorania Radomia nie zawahałaby się ani chwili. Wszak na tym zasadza
          się jej prywatna kariera. A że wyborców krzywdzi? To nic, oni są dla niej
          jedynie mięsem armatnim.
          • Gość: radomiak Re: Struzik bez zmian IP: *.tkdami.net 05.05.07, 22:35
            Zaczynam mieć szacunek do p. Szprendałowicza. Widać, że choć to młody człowiek
            bardzo angażuje się w sprawy dla Naszego Miasta choć wiem, że z takim starym
            lisem jak Struzik wcale mu nie jest łatwo.
            • Gość: MlodyRadomianin Re: Struzik bez zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 22:46
              Szprendałowicz jest z Radomia tak jak w PO tacy ludzie jak senator Łuczycki czy
              radny Witkowski.Trzeba marginalizować i usuwać z polityki w Radomiu takich
              ludzi jak poseł Kopacz ze Skaryszewa i stawiać w partiach politycznych na ludzi
              z Radomia jak Łuczycki,Witkowski.
              Radom po 1989r. jest strasznie marginazliowany przez wszystkie władze.Trzeba
              walczyć o Radom ja robię to już od ponad 20 lat...

MlodyRadomianin
              • Gość: WR Re: Struzik bez zmian IP: *.tkdami.net 08.05.07, 23:14
                Walczysz kolego ale niestety całkowicie bezskutecznie. Musimy przejść od słów
                do czynów. Uważam, że jeżeli nic się nie zmieni w sytuacji drugiego co do
                wielkości miasta w woj. mazowieckim musimy pomyśleć o protestach czynnych.
    • Gość: jad33 Re: Struzik bez zmian IP: *.tkdami.net 09.05.07, 18:03
      a czego wy sie spodziewacie tu wyczytać dziwie sie,ze na guwniarskie ploty i
      podwurkowe wywody ktoś jescze zawraca uwage
    • Gość: fx Dla PPP-T Urząd marszałkowski da ponad 240 mln zł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 17:42
      Ścisła współpraca samorządu, biznesu oraz nauki to najważniejszy cel
      Regionalnej Strategii Innowacji województwa mazowieckiego. Jej założenia
      zaprezentowały w Warszawie władze Mazowsza
      Marszałek województwa Adam Struzik zapowiada, że misją projektu "RSI Mazovia"
      jest nawiązanie współpracy między środowiskami gospodarczymi, samorządem regionu
      i administracją rządową oraz jednostkami naukowo-badawczymi. Dzięki niej władze
      województwa liczą na szybszy rozwój m.in. nowych technologii i rozwiązań
      gospodarczych, które z kolei zwiększą konkurencyjność gospodarki w regionie,
      podniosą też konkurencyjność małych i średnich przedsiębiorstw.

W ramach projektu przedsiębiorcy mogą liczyć na łatwiejszy dostęp do nowych
      technologii. A współpraca samorządu z biznesem i nauką ma pozwolić również na
      lepsze wykorzystanie środków unijnych oraz umożliwić napływ wiedzy technicznej,
      a także organizacyjnej z różnych regionów Europy.

Jako przykład rozpoczętej współpracy tego typu władze samorządu podają Płocki
      Park Przemysłowo-Technologiczny, gdzie samorząd (miasto Płock), biznes (PKN
      Orlen) oraz nauka (Politechnika Warszawska) współpracują i planują wspólne
      inwestycje. Dla PPP-T Urząd marszałkowski ma przeznaczyć ponad 240 mln zł.
    • Gość: no Re: Struzik bez zmian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 00:49
      muzyka.onet.pl/10172,1523249,plotki.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka