Dodaj do ulubionych

Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytkowania

16.04.07, 20:23
Witam
Na tym forum jest temat dotyczący reaktywowania przedszkola w Odrzywole. Jest
tam także odpowiedź Wójta w sprawie kosztów jakie będą z tym związane. W
związku z powyższym zwróciłem się z interpelacją dotycząca kosztów
użytkowania samochodu służbowego marki VW Vento jaki jest w posiadaniu UG.
Moje pytanie miało związek z faktem, ze dość często widziałem jak "różni"
(bez urazy) tym samochodem sobie jeździli.
W związku z powyższym w dniu 27 grudnia 2006r. skierowałem w tej sprawie
interpelację, na którą dość DŁUGO czekałem, aż wreszcie otrzymałem pismo
OG.0057/1/2/06/07 z którego wynika, że ROCZNY koszt (za 2006r.) utrzymania
tego samochodu wyniósł - 18.500 zł, w tym:
- paliwo - 9.034 zł
- ubezpieczenie (OC, NW, AC) - 2.457 zł
- badanie techniczne pojazdu 163 zł
- remonty i zakup części do pojazdu - 6.845 zł
Z tego wynika (moim skromnym zdaniem), że moje "wątpliwości" co do "różnych"
użytkowników są jak najbardziej zasadne, ponieważ jest to auto z lat 90 -tych
i jego całkowita wartość to ok. 7 tys. zł. (zobowiązuję się ustalić i
napisać, z którego konkretnie roku produkcji jest to auto)
Tymczasem, okazuje się, że zamiast ewentualnie za 7 tys. kupić drugie taki
egzemplarz, to same remonty, tyle rzekomo kosztują.

Tym bardziej, że Rada Gminy podjęła uchwałę, ze przyznaje Wójtowi dodatkowy
ryczałt na 300 km miesięcznie, za użytkowanie prywatnego samochodu.
Czyli, coś tu nie gra, bo te koszty są stanowczo wygórowane. Dlatego, przy
prawidłowym wykorzystywaniu tego samochodu, na rzeczywiście potrzebne
wyjazdy, zaoszczędzoną kwotę będzie można spożytkować na reaktywowanie
przedszkola.
Pozdrawiam - Sławomir Gajewski (nemne) - radny RG w Odrzywole.
PS.
A co Wy myślicie o poszczególnych "kosztach"?
Obserwuj wątek
    • samochodziarz2 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 17.04.07, 08:59
      O kuźwa, coś utrzymanie tego samochodu jest za drogie, ale jak kazdy sobie nim
      jeździ to i nie ma sie czemu dziwić.
      • parafjanin Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 17.04.07, 09:50
        Wszystko można wyliczyć sprawdzając dokumentacje samochodu i cel wyjazdow ale
        faktycznie te koszty sa spore.
        • ugly2 wyliczenie 17.04.07, 09:59
          Pewnie że można wyliczyć. Koszt paliwa do samochodu wynosi 9,034 zł.
          Zakładając że ten samochód jeździ na benzynę i tankowany jest na stacji ORLEN
          paliwem VERVA (w co wątpię) którego cena oscyluje w granicach 4,5 zł to daje
          nam ok. 2007 litrów. Przyjmując że spala on średnio ok. 7 litrów paliwa na 100
          km jesteśmy w stanie przejechać ok. 28680 km. Biorąc pod uwagę to że w roku
          jest 365 dni minus dni wolne od pracy czyli soboty, niedziele i święta w
          których urząd gminy nie pracuje daje nam to ok. 250 dni pracujących w roku.
          Biorąc 28680km dzieląc przez 250dni w których samochód może się poruszać to
          mamy ok.115 km dziennie. Reasumując, każdego dnia pracownicy gminy pokonują
          115km. Czyli np. jadą raz dziennie do Radomia lub trzy razy dziennie do
          Przysuchy załatwiać sprawy urzędowe. Jeden pracownik prawie cały czas jest poza
          Urzędem Gminy. Czy to możliwe? Czy to potrzebne?
          • nemne Re: wyliczenie 17.04.07, 10:08
            ugly2 napisał:

> Pewnie że można wyliczyć. Koszt paliwa do samochodu wynosi 9,034 zł.
            > Zakładając że ten samochód jeździ na benzynę i tankowany jest na stacji ORLEN
            > paliwem VERVA (w co wątpię) którego cena oscyluje w granicach 4,5 zł to daje
            > nam ok. 2007 litrów. Przyjmując że spala on średnio ok. 7 litrów paliwa na
            100
            > km jesteśmy w stanie przejechać ok. 28680 km. Biorąc pod uwagę to że w roku
            > jest 365 dni minus dni wolne od pracy czyli soboty, niedziele i święta w
            > których urząd gminy nie pracuje daje nam to ok. 250 dni pracujących w roku.
            > Biorąc 28680km dzieląc przez 250dni w których samochód może się poruszać to
            > mamy ok.115 km dziennie. Reasumując, każdego dnia pracownicy gminy pokonują
            > 115km. Czyli np. jadą raz dziennie do Radomia lub trzy razy dziennie do
            > Przysuchy załatwiać sprawy urzędowe. Jeden pracownik prawie cały czas jest
            poza
            >
            > Urzędem Gminy. Czy to możliwe? Czy to potrzebne?

Witaj <ugły2>
            Byc może, że w Twoich wyliczeniach jest drobna nieścisłość i tych kilometrów
            może być jeszcze więcej, ponieważ "normalnie" przegląd kosztuje 100 zł. Dlatego
            być może, że ten samochód to "gazowiec", skoro jego przegląd kosztował az 163
            zł.
            W związku z powyższym okaże się, że tych kilometrów przejechał jeszcze więcej i
            jego silnik "nie stygnie", ale w jakim celu i przez kogo, będę starał się to
            ustalić.
            Pozdrawiam - (nemne)
          • parafjanin Re: wyliczenie 17.04.07, 10:09
            To bardzo dużo 115km dziennie czy te wyjazdy sa zasadne? a do tego duże koszty
            remontów czy nie lepjej ten sprzedać dolożyć i kupić nowyszy samochod do ktorego
            nie trzeba dokładac aż tyle?
          • ugly2 wyliczenie gaz 17.04.07, 11:15
            Przyjmując ten sam tok myślenia jw. , cenę gazu 2,00zł i średnie zużycie 10
            litrów gazu na 100km. Możemy przejechać ponad 45 tysięcy km, czyli ok. 180 km
            dziennie.
            • nemne Re: wyliczenie gaz 18.04.07, 22:59
              ugly2 napisał:

> Przyjmując ten sam tok myślenia jw. , cenę gazu 2,00zł i średnie zużycie 10
              > litrów gazu na 100km. Możemy przejechać ponad 45 tysięcy km, czyli ok. 180 km
              > dziennie.

Witam
              Jak ustaliłem "to" Vento ma instalację gazową i jest z 1993r., dlatego koszt
              naprawy tego samochodu, ktory wyniósł kwotę prawie 7 tys. zł, budzi moje
              watpliwosci co do ......... (niech tak będzie) "gospodarności".
              Czyli jeśli ktoś się na tym nie zna, można ewentualnie uznać to za naganne,
              jeśli natomiast czyni to "........" jest to już wysoce naganne i na najbliższej
              sesji złożę w tej sprawie interpelację, bo za tę kwote można było kupić drugi
              egezmplarz i to w lepszym stanie techniczynym i z mniejszym przebiegiem.
              Wystarczy tylko pomyśleć i kupić byle jakie anonse.
              Pozdrawiam - Sławomir Gajewski (nemne) - radny RG w Odrzywole.
              • prywaciarz2 Re: wyliczenie gaz 19.04.07, 08:38
                Powiedz czy ty chcesz dokupić jeszcze jeden taki czy kupić trochę lepszego a
                tego sprzedać. Bo jak chcesz dokupić jeszcze jeden to gratuluje pomyślunku. A
                jak chcesz zamienić to warto byłoby kupić już jakiś 99-2000 rok by remonty nie
                wychodziły tak drogo.
                • nemne Re: wyliczenie gaz 19.04.07, 09:06
                  prywaciarz2 napisał:

> Powiedz czy ty chcesz dokupić jeszcze jeden taki czy kupić trochę lepszego a
                  > tego sprzedać. Bo jak chcesz dokupić jeszcze jeden to gratuluje pomyślunku. A
                  > jak chcesz zamienić to warto byłoby kupić już jakiś 99-2000 rok by remonty
                  nie
                  > wychodziły tak drogo.

Witaj <prywaciarz2>
                  Ty znowu swoje. Przecież nie "w tym" problem, ale w rzekomych czy też
                  faktycznych kosztach. Dlatego jak tak chcesz, to "uzasadnij", że ........
                  Wtedy, będziemy mogli podyskutować na temat tych kosztów. Ale Ty jak
                  zawsze ..... "nie na temat", a później pretensje do całego świata.
                  Jeśli chcesz podysktować, jaki samochód i z jakiego rocznika "ja" (a nie Gmina)
                  to newentualnie na priwa, bo ten temat dotyczy "kosztów służbowego z UG".
                  Mam nadzieję, że zrozumialeś.
                  Pozdrawiam - (nemne)
                  • prywaciarz2 Re: wyliczenie gaz 19.04.07, 09:17
                    Czy Ty chcesz udowodnić, że te koszty są zawyżone czy ty chcesz coś z tym
                    zrobić?! Jeśli to pierwsze to ja już w tym temacie nie będę się wpisywał. Jeśli
                    druga opcja to ja proponuje: Gmina sprzedaje ten samochód. Dostaje za niego ok.
                    6 tyś zł. Dokłada drugie 6 tyś zł co daje 12 tyś zł. Za 12 tyś zł kupuje auto z
                    rocznika 99-2000 gdzie koszty ewentualnych napraw w roku wynoszą nie więcej niż
                    1000zł. Zaoszczędzi się przez to 6 tyś za naprawy.
    • odrzywolak Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 19.04.07, 10:13
      Może najlepiej byłoby by pracownicy urzędu, zaczeli jaździć komunikacją
      publiczną a nie służbowym samochodem. Napewno wtedy poprawiłaby się wydajność
      załatwianych spraw np. w powiecie i pewnie zmniejszyła ilość wyjazdów
      służbowych. Bo jakby jeden z drugim musiał sie fatygować autobusem to juz tak
      chętnie nie jeździliby na zakupy do biedronki w Przysusze. Wtedy służbowy
      samochód(wrak) byłby zbędny i gmina pozbyłaby się kosztownego obciążenia. A JNP
      i tak ma przyznany ryczałt miesięczny na swój prywatny samochód.
      W dobie telefonii komorkowej, faksów,internetu jestem pewien, że można wiele
      spraw załatwić nie ruszając się z biura. Tylko szkoda tych zakupów w biedronce
      i lewiatanie ............
      • prywaciarz2 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 19.04.07, 10:45
        Jakbyś pracował w biurze to byś wiedział czy jest taki samochód potrzebny czy
        też nie. Nie pracujesz więc nie wiesz.
        • independent13 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 19.04.07, 10:53
          Jeżeli ugly2 swoje wyliczenia wykonał poprawnie to z nich wynika na dziennie
          pracownicy pokonują 180km. Nemne wpisał że samochód stał w naprawie. Naprawa na
          pewno też potrwała jakiś czas. Z tego wynika że ilość kilometrów która przypada
          na każdy dzień też się zwiększyła. Może nawet dojść do 200km dziennie.
          Nie mam na to dowodów bo nie siedzę i nie grzebie w dokumentach UG ale moja
          rozum podpowiada mi że tu musi być jakiś skromniutki przekręcik. Nawet jeżeli
          pracownicy jeździły by na zakupy do Przysuchy to ciężko by było 5 razy na dzień
          dojechać, załatwić sprawy urzędowe, zrobić zakup i wrócić. Myślę że ktoś bierze
          rachunki na paliwo na UG a gaz pompuje do swojego samochodu. Mało już im
          pensji. Nemne bardzo się cieszę że to przedstawiłeś do publicznej wiadomości.
          Widać na każdym kroku jak ta nienażarta grupa się prowadzi. Zastanówcie się nad
          swoim postępowanie! W niedzielę będziecie w kościele stali w pierwszych
          rzędach. Jak przyjedzie biskup to będziecie się chcieli pozabijać całując go w
          rękę i wręczając kwiaty. OBŁUDA!!!
        • odrzywolak Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 19.04.07, 11:34
          Masz rację jestem zwykłym pracownikiem fizycznym i nie wiem jak to jest
          pracować w biurze.Tylko co załatwili ci pracownicy biurowi podczas tych
          wyjazdów służbowym samochodem skoro jest taki bałagan z budową drogi na
          działkach? Dodatkowo z tego co wiem to z Odrzywołu jest bardzo dobre połączenie
          autobusowe we wszystkich kierunkach (nawet do Przysuchy sie poprawiło bo
          kursują busy).To taki pracownik biurowy może łaskawie fatygować sie PKS-em lub
          busem. Zabrać też i papierki kolegów które np.oni mają dostarczyć do przysuchy
          i jechać samemu. Oczywiście w czasie drogi mógłby wreszcie przeanalizować te
          dokumenty i nie byłoby potem takich bubli.
          I jeszcze pytanie: gdzie ten samochód służbowy jeździ, że średnia wychodzi mu
          180km dziennie(a może więcej?)?
          • prywaciarz2 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 19.04.07, 13:21
            Jeśli jest pracownik, który oprócz zawiezienia tej poczty np. do Przysuchy nic
            innego w czasie 8h pracy nie robi to jak najbardziej może jechać. Jeżeli jednak
            będzie kolidowało to z jego obowiązkami to jest już problem.
            W firmach w tym mojej pracownik wypożyczony jest np. do innego projektu to
            koszt wynosi ok. 150zł netto. Mówię w tym przypadku o normalnym pracowniku
            biurowym(nie kierowniku). Nie wiem w tym przypadku czy autobusowa podróż jest
            taka opłacalna doliczając bilety.
            Wystarczy wprowadzić zeszyt w takim aucie. Imię Nazwisko, data, godzina, cel
            wyjazdu, podpis. Po takim czymś można zweryfikować gdzie był po co i czy jego
            przełożony to zaakceptował.
            Jeśli chcieliby zmniejszyć koszty napraw należy sprzedać grata i
            kupić "świeższego" bez potrzeby wydawania takich pieniędzy na naprawy.
            Nie dziwie się, że tyle wydają na naprawy. Nie dość, że szrot to kilku
            kierowców. Wiem coś o firmowych autach:) Handlarze z Odrzywołu chyba też wiedzą
            jak wygląda auto 2-3 letnie, które sprzedaje firma( na dodatek z przeglądami).
            • plastus77 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 01.05.07, 00:59
              Witam,

sam kiedyś pracowałem w Urzędzie i dużo jeździłem (rok'97) i to nie autkami ale
              komunikacją. W miesiącach maj-wrzesień w trasie spędzałem nawet 4 dni w
              tygodniu. Jeździłem w 99% komunikacją publiczną i jakoś zawsze zdążyłem ze
              wszystkim na czas. Robiło sie kursy do Warszaway, Radomia, Przysuchy i nie było
              problemu. Jednego dnia potrafiłem pojechac do Radomia, z Radomia do W-wy z W-wy
              do Odrzywołu i jeszcze zdążyłem pojechac na zajęcia do Łodzi bo był to piątek a
              ja studiowałem zaocznie. Wszystko komunikacją publiczną (PKS). To że byłem po
              takiej eskapadzie z%^&$^%@#^y jak koń po westernie to inna sprawa. Przejechałem
              na koszt UG około 280 km za cenę około (wtedy)35 zł. Zatem przeliczając koszty
              to dziś bym zapłacił około 50 zł (autobusy pospieszne). Za beznzynę do auta o
              przepraszam gaz należałoby zapłacić około 55 zł(28 litrów po 2 zeta). Czyli na
              szybko licząc samo paliwo jest droższe od komunikacji publicznej. Dochodzą do
              tego jeszcze koszty eksploatacji co zdecydowanie zwiększa koszt przejechania
              takiej trasy. Poza tym znakomita wiekszość tras to tam i z powrotem co daje
              dużą wygodę przy planowaniu przejazdu komunikacja publiczną.
              Inną sprawą jest koszt delegacji pracowniczych jakie się w takim wypadku
              wypłaca. Zatem licząc dalej:
              - koszt delegacji ośmiogodzinnej to 11,50 + 4,60 (ryczałt na miejskie) mamy
              dodatkowo 16,10.
              - koszt delegacji 12-godzinnej to 23,00 + 4,60 razem 27,60.
              Łączny koszt przedstawionego przeze mnie wyjazdu to około 77-80 złotych.
              Wydawałoby się, że wykorzystując auto byłoby taniej ale koszty eksploatacji są
              takie same jak paliwa co dawałoby realny koszt wyjazdu w wysokości około 100-
              110 złotych. Czyli co najmniej 20 złotych więcej niz PKS-em. Pamiętajmy, że te
              pieniądze to nasze - przepraszam - Wasze pieniądze (bo ja już nie mieszkam w
              tej Gminie).
              Podsumowując:
              gdyby pracownicy mieli jeździć komunikacją publiczną to:
              1. byłoby taniej ze względu na koszty/kilometr
              2. byłoby taniej ze względu na ilość wyjazdów (jeden wyjazd z kilkoma sprawami
              lub w naprawdę ważych sprawach)

Aha i jeszcze jedno. Pracowałem w czasach kiedy auto było zakupione i o ile mi
              wiadomo miało być przypisane do konkretnej osoby. Było nawet brane pod uwage
              zatrudnienie kierowcy w ramach PEFRON-u. Widzę, że deklaracje sobie a życie
              sobie.

Proponuję zatem wszystkim radnym, którzy to czytają, aby jak najszybciej
              zmusiły Zarząd Gminy do zmniejszenia tych kosztów poprzez (najłatwiej)
              zmniejszenie ilości wyjazdów (limitowanie) a w drugiej kolejności poprzez
              wymianę auta na nowsze (nawet 2-3 letnie). Znawcy tematu aut wiedzą doskonale,
              że w przedziale około 25 tys. złotych można kupić bardzo dobre auto z małym
              przebiegiem, które przy normalnym serwisowaniu pojeżdzi jeszcze kilka ładnych
              lat - 5-6 lat spokojnie. Koszt serwisowania to około (średnio) 700 złotych
              rocznie (płyny, olej, klocki, tarcze itp). Koszty napraw - nie więcej jak 2k.
              Piszę to na podstawie swoich doswiadczeń z takim właśnie autem. Kupiłem 3
              letniego Opla. Rocznie na podstawowy serwis (razem z oponami i ubezpieczeniem)
              to około 2,5k. Przejeżdzam miesięcznie około 2,5 - 3tys. km.
              Dopłata do zakupu nowego auta 20k; koszty utrzymania rocznie 2,7k. Czas
              użytkowania 5 lat. Zatem roczny koszt to około 7k a nie 9 jak obecnie. Przez 5
              lat UG jest 10k do przodu. Dużo nie dużo kwestia subiektywna. Nie mówiąc o
              komforcie jazdy i wyadajności nowego auta w porównaniu z obecnym.
              Resztę sami wywnioskujcie.
              • polepszacz Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 10:44
                Witam

Jakie wg Was auto powinien posiadac UG w Odrzywole. Padła kwota 25 tysięcy
                złotych co za taką sume pieniedzy można kupić? Pewnie jakieś dobre auto ale
                jeśli dobrze się orientujecie dobre zachodnie auto owszem ma swoje zalety
                (ekonomiczny silnik, komfort, bezawaryjnośc) ale jeśli się coś zacznie psuć lub
                trafi się na jakiś pechowy model to koszty mogą być dużo wyższe niż obecnego
                auta. Większośc z Was kierowcy i jak sami Wiecie jazda jazda po mieście
                podwyższa spalanie auta więc średnie obliczenia są trochę zawyżone. Czekam na
                Wasze propozycje.
                Pozdrawiam
                • oldboy88 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 10:55
                  Może Opel Astra II, bardzo dobrze sie sprawują ze spalaniem tez nie jest źle.
                  Awaryjność też nie za duża np. rocznik np. 2004
                  moto.allegro.pl/12744_ii_1998_.html?id=12744&order=p&view=gtext&state=7&p=4
                  popatrzecie na Allegro a moze coś znajdziecie.
            • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 11:13
              Nie słuchaliście Kochani naszego Premiera. Powiedział wyraźnie, że jezeli
              obywatel ma wiedzę na temat przestępstwa, to musi zawiadomić o tym odpowiedni
              organ. Policję lub prokuratora. Wy taką wiedzę macie i co? I znowu nic. Tak sie
              nie da na dłuższą metę. Szkoda śliny. Jakiś czas temu pisałem co trzeba zrobić.
              To zreszta nic odekrywczego. A wiec do dzieła !!!!!
            • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 14:39
              Nie zauważyłem tego wcześniej. Nasz kochany prywaciarz napisał:" Jeśli jest
              pracownik, który oprócz zawiezienia tej poczty np. do Przysuchy nic
              innego w czasie 8h pracy nie robi to jak najbardziej może jechać. ". Nie zgadzam
              się. On nie może jechać, jego nalezy natychmiast zwolnić i zamówić kuriera (np.
              w DHL) do wysłania tej superpilnej poczty, lub odwiedzić Pocztę Polską.
    • polepszacz Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 10:50
      www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2840493
      a co myślicie o takim aucie?
      • oldboy88 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 11:03
        Niezłe ale spora pojemność duże zużycie paliwa, mysle ze takie auto powinno mieć
        max 1,6 poj. to nie powinno być auto wyścigowe tylko do normalnej ekonomicznej
        jazdy.
        • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 11:14
          Jeszcae raz podkreślam, że problem nie polega na wyborze auta, ale na lewych
          rachunkach za paliwo
          • oldboy88 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 11:20
            Ziomal dyskutujemy o nowym aucie a nie o lewych rachunkach.
            • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 11:36
              Jeżeli lewe rachunki były, jeżeli Wy o tym wiecie lub podejżewacie, że były ( na
              podstawie informacji nemne), to należy zawiadomić kogo trzeba i tyle. O
              samochodach można także pogadać, tym bardziej, że jak kiedyś mnie poiformowano,
              jest to gmina "SAMOCHODOWA".
              • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 12:37
                No i co ? Wywiało Was ? Pogadać o niczym to owszem, ale gdy trzeba zrobić coś
                konkretnego to brak chetnych. Prywaciarz też nie ma nic do powiedzenia? To
                niemożliwe!!!
                • parafjanin Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 29.06.07, 13:51
                  Może wyjechał na wakacje:-)
                  • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 01.07.07, 20:44
                    Rzczywiście wszystkich wywiało.
                    • ziomal51 Re: Służbowe Vento UG i jego roczne koszty użytko 02.07.07, 20:06
                      Prywaciarzu drogi nie pękaj. Powiedz coś. Jak to z tymi rachunkami było ? Kawa
                      na ławę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka