parafjanin 04.06.07, 17:49 Na drugim forum wyczytałem pisze klolega o loginie "Marynio", że na Wisokinie odbyło sie jakieś głosowanie w tej sprawie może ktoś coś wie wiecej niech napisze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sior Re: Zalew 04.06.07, 18:50 Z tego co się orientuję to w Wysokinie odbyło sie zebranie Wspólnoty Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew 04.06.07, 19:37 Czy ktoś zna więcej szczegółów????? Domyślam się, o które tereny może chodzić. Jeżeli ktokolwiek był na wzniesieniu przy samym moście w pobliżu Cetnia i spojrzy w stronę kościoła ujrzy niezły widoczek. I te wieże kościoła z oddali. Z tego co się orientuję to przy rzece jest dużo gruntów, które należą do tz. „ogółu”, w dalszej odległości od rzeki są dopiero działki należące do mieszkańców Wysokina i Cetnia. Obszar tego „ogółu” jest bardzo duży i zdecydowanie wystarczyłby pod zalew i nie tylko. Nie wiem do końca kto tym zarządza stąd moje wcześniejsze pytanie o tereny inne niż należące do Wspólnoty w Odrzywole. Jeżeli ludzie w Wysokinie i Cetniu się dogadają to kto na tym zyska? Oczywiście nie wójt tylko wszyscy mieszkańcy Gminy a najbardziej Wysokina i Cetnia. Ich działki podskoczą do góry, tak jak ktoś napisał 10-cio krotnie, łatwiej im będzie otworzyć jakąś działalność w końcu działki już mają…. Dalej Panowie i Panie z Wysokina i Cetnia nie oglądajcie się na innych!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krokus004 Re: Zalew 04.06.07, 20:38 Cały czas o tym pisze i widze że ktoś wreszce pomyślał w Wisokinie a w Odrzywole jak było tak jest dalej zostaniecie z rekami w nocniku. Pomyście zanim cos zostanie zrobione bez was gamonie. Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 04.06.07, 20:46 Witaj <krokus004> Nie wiem do kogo to "gamonie", bo jak przeczytalem wpisy, to nie tylko ja ale każdy jest za powstaniem takiego zalewu. Dlatego nie wiem, w czym "problem". Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew 04.06.07, 21:04 Problem jest jak zwykle w porozumieniu się. Sądzę, że jak Wspólnota w Odrzywole dowie się co dzieje się w Wysokinie i Cetniu to lada dzień odbędzie się walne zebranie i będą debatować, potem kłócić się a w końcu nie dopuszczą aby taki kąsek jakim jest zalew przeszedł im koło nosa. Jeżeli ostateczna decyzja zapadnie o zalewie w Wysokinie i Cetniu to za wszystko obarczą wójta. Boję się, że wcześniej temat ten zostanie zablokowany przez największych krzykaczy i pomysł spali na panewce. Bo jak sami nie mogą to i komuś nie dadzą, taki „pies ogrodnika”. Odpowiedz Link Zgłoś
krokus004 Re: Zalew 04.06.07, 20:42 Przepraszam pana Gamonia z Kamiemnnnej Woli że użyłem takiego zwrotu w stosunku do naszych awanturników zaściankowych którym nic nigdy i nigdzie nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 04.06.07, 20:51 Witaj <krokus004> Poniewaz w 'międzyczasie" wpisałeś,się to znajdż chocuiarz jeden wpis "gamonia", ktory bylby przeciw powstaniu zalewu. Razem napiętnujemy tego "gamonia". Pozdraiwm - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 04.06.07, 21:20 <townes> napisał: "Problem jest jak zwykle w porozumieniu się. Sądzę, że jak Wspólnota w Odrzywole dowie się co dzieje się w Wysokinie i Cetniu to lada dzień odbędzie się walne zebranie i będą debatować, potem kłócić się a w końcu nie dopuszczą aby taki kąsek jakim jest zalew przeszedł im koło nosa. Jeżeli ostateczna decyzja zapadnie o zalewie w Wysokinie i Cetniu to za wszystko obarczą wójta. Boję się, że wcześniej temat ten zostanie zablokowany przez największych krzykaczy i pomysł spali na panewce. Bo jak sami nie mogą to i komuś nie dadzą, taki „pies ogrodnika”. Witaj <townes> Dla "czytelności" przekopiowałem Twój wpis i tak: Jest rzeczywiście "problem". Tym problemem są "komisarze, którzy mimo, że działają juz przeszło 2 lata, to ani razu nie zorganizowali zebrania mieszkańców w sprawie wspólnoty. Mało tego KILKAKROTNIE w tej sprawie interweniowałem do Wójta. Jakby malo tego, to podczas zebrania w sprawie wyboru sołtysa, gdy była od lat JEDYNA możliwość aby porozmawiać na temat Wspólnoty, to Organizator (JNP) zapowiedział, że "na sali są osoby, którym nie przysługuje udział i dlatego o Wspólnocie nie będzie się tu rozmawiać". Wiem, że to jest trochę dla Ciebie niezrozumiałe, ale tak to właśnie w Odrzywole jest. Tu nikomu (JNP) nie zależy, aby zorganizować Ogólne Zebranie. Nawet jako radny miałem problemy, aby udostępnili mi salę na zebranie z mieszkańcami. JNP nawet opracował i zmienił statut, z którego wynika, że jak nie ma Ogólnego Zebrania, to o wszystkim decyduje zarząd (składający sie z podległych mu pracowników). czyli po co Zebranie Mieszkańców?! (pytanie retoryczne) .To na razie tyle. Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne) PS. Biorę odpowiedzialność za KAZDE napisane tu zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
krokus004 Re: Zalew 04.06.07, 21:44 Ugly napisał: "Co??? Niema z czego zapie…….? Przydałby się jakaś beznadziejna inwestycja? Ludzie o czym wy gadacie? Takimi terenami pod agroturystykę, jakie są w gminie odrzywół to może pochwalić się prawie każda gmina w Polsce. Paru turystów może by się pojawiło w ciągu roku. Te nakłady, które by się zainwestowało w ten interes to zwracałyby się przez 5 pokoleń. Pomyślcie lepiej o jakimś realnym rozwiązaniem. Gadacie a nawet nie wiecie o czym. W Drzewicy to tor był zbudowany jak była fabryka. Teraz to po torze ganiają się szczury. Wszystko chyli się ku upadkowi." jeżeli takie głosy pesymistyczne będą w Odrzywole to nic tu nie powstanie. Widze że sprawa jest rozwojowa wniosewk do radnych nie przegapcie tego tematu i zacznijcie wreszcie rozmawiac z wójtem na ten temat a wójt niech rozmawia z wami. Chodzi o wygranie sprawy dla naszej społeczności bo zamiast małego jeziorka np. 12 ha może powstac 60 a nawet100ha jezioro. Zobaczcie to na mapie satelitarnej maps.google.com/ Co na to zarządcy wspólnoty? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnosagentos2 Re: Zalew 04.06.07, 21:45 Ludzie spokojnie nie podniecajcie się. Zalew oczywiście fajna rzecz i potrzebna. Ale przez najbliższe 5-6 lat nie ma na to szans. Popatrzcie sobie na prognozę długu w naszej gminie. Nawet jak udałoby się otrzymać dofinansowanie w wysokości 80-90% to i tak gmina musiałaby brać kilka milionów złotych kredytu. Teraz już zadłużenie sięga ponad 30%, a jeszcze trzeba dokończyć kanalizację (kilka milionów złotych), wodociągi, drogi gminne i wiele innych potrzeb trochę ważniejszych niż zalew. Co z tego, że postawimy się i wybudujemy zlew jak będzie do niego wpływała nie oczyszczona rzeka i nie będzie dróg dojazdowych z prawdziwego zdarzenia. Trzeba zacząć od podstaw. Z tego co wiem w tym roku ma być opracowany projekt i dobrze, ale na zalew przyjdzie jeszcze czas. Przestańcie siać propagandę sukcesu zanim te działki podskoczą 10-krotnie upłynie jeszcze sporo wody w Drzewiczce. Podkreślam raz jeszcze, ja też jestem za powstaniem zalewu ale najpierw trzeba dokończyć to co się zaczęło i pospłacać długi. Popatrzcie sobie na BIP-ie tam są wszystkie dane. Ktoś kto powie, że zalew może powstać wciągu 2-3 lat nie ma pojęcia o ekonomi i finansach samorządowych. A cała jego gadka to czysta demagogia mająca na celu podburzanie ludzi i wprowadzanie fermentu społecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
krokus004 Re: Zalew 04.06.07, 21:57 Do tajnosagentos Nie chodzi mi że juz musi powstać taki zalwe ale chodzi o to że cos w tej sprawie sie dzieje i sa podejmowane decyzje. Jezeli majabyc jakies decyzje to niech będą za wiedza wszystich mieszkańcow Gminy a nie tylko Wisokina. Jeżeli ma tak decyzja zapać o budowie to niech wszyscy sie na tym skupią -wójt, wspolnota i radni. Odpowiedz Link Zgłoś
krokus004 Re: Zalew 04.06.07, 22:01 Na razisko bo jutro ide na ryby z rańca. Ide spac powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew 04.06.07, 22:06 Czuję się jakbym nacisnął jakiś czerwony guzik, hehehe NIE O TO CHODZI!!!!!! Pomył z zalewem jest dobry, więc teraz trzeba dobrych chęci wszystkich mieszkańców Gminy, aby kolejno: była zgoda przynajmniej w tym temacie, projekt, inwestor, może dofinansowanie z UE itd. Na dzień dzisiejszy moim zdaniem jest to znacząca szansa na rozwój naszej Gminy. Zdaję sobie sprawę, że to ogromna inwestycja, ale w przyszłości mogą być profity dla CAŁEJ GMINY. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 04.06.07, 22:13 Witaj <townes> No z tym to się w 100% zgadzam. Zresztą obojętnie gdzie by to nie powstało, to i tak najbliżej będą mieli mieszkańcy Odrzywołu, Wysokina i Cetnia. Jest oczywiste, że żadne z tych solect samo się "nie naje", ale będzie to z korzyścią dla CAŁEJ GMINY. Zresztą, jako radny (i kandydat na wójta, w ostatnich wyborach) staram się nie kierować partykularnym interesem pojedynczego sołectwa, ale interesem CAŁEJ Gminy. Pozdrawiam - Sławomir Gajewski (nemne) - radny RG w Odrzywole Odpowiedz Link Zgłoś
prywaciarz2 Re: Zalew 05.06.07, 08:47 Nemne napisał: Zresztą, jako radny (i kandydat na wójta, w ostatnich wyborach) staram się nie kierować partykularnym interesem pojedynczego sołectwa, ale interesem CAŁEJ Gminy. hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 08:54 prywaciarz2 napisał: > Nemne napisał: > Zresztą, jako radny (i kandydat na wójta, w ostatnich wyborach) staram się nie > kierować partykularnym interesem pojedynczego sołectwa, ale interesem CAŁEJ > Gminy. > > hehe:) Witaj <prywaciarz2> Czy to "hehe:)" oznacza aprobatę, czy dezaprobatę. Jeśli łaska, to rozwiń wątek i uzasadnij. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew 05.06.07, 08:55 Piszecie tutaj o jakimś zebraniu w Wisokinie o co to chodzi i czy nasi radni coś wiedza na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 09:00 prywaciarz2 napisał: > Rozwijam: propaganda na przyszłe wybory. Do <prywaciarz2> I to jest rozwinięcie watku?!. No cóż, jako faceta, ktory skończył studia, to na wyzej Cię ocenialem. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 09:01 oldboy88 napisał: > Piszecie tutaj o jakimś zebraniu w Wisokinie o co to chodzi i czy nasi radni coś > wiedza na ten temat? Witaj <oldboy88> Wszyscy radni są NASI, bo z tej Naszej Gminy. Jeśli już to bardziej konkretnie. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 09:16 Witaj <oldboy88> Rada Gminy podejmowała już uchwałę w sprawie prac w Wysokinie. Jak się dowiedzialem ileś lat temu, nawet na koszt Gminy byly robione tam (Wysokin) jakieś pomiary. Dodatkowo teraz Rada Gminy prxzeznaczyła ok. 60 tys. zł na dokumentację geologiczną (nie bylo ŻADNEGO w tej sprawie sprzeciwu) aby powstał tam zalew. (jeszcze sprawdzę uchwały, jakie mam w domu) Z tego co wiem, to w Wysokinie, sprawa Wspólnoty nie ma uregulowanego stanu prawnego i jest to tzw. Ogół. Oczywiście, nie uczestniczyłem w zebraniu w Wysokinie i nie wiem jak to prawnie wygląda. Czyli czy mieszkańcy przekażą grunt i w jakiej wielkości, bo to jest ich prawo do tego. Jesli czyta to ktoś z Wysokina lub Cetnia (wiem, że czytają. Pozdrawiam)i zna sprawe, to może niech coś napisze. Ze swej strony na najblizszej sesji postaram się coś na ten temat dowiedzieć (zebrania)i ewentualnie napiszę. Ok? Pozdrawiam - Sławek Gajewski (nemne) radny RG w Odrzywole. Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew 05.06.07, 09:17 Niejaki "Marynio" chyba z Odrzywołu napisał na forum Gminnym cyt: "Ja słyzałem od mojej kolezanki Kasi że w tym roku bedzie ta impreza odbywac sie na łakach nieopodal Cetnia oraz że ma wystepowac akcent!!! ten zespol disco polo ostatnio popularny w naszym regionie; no ale pewnie bedzie ktos jeszcze wiec prosze osobe kompetentna i poinformowana o odpowiedz Słyszałem równiez ze w planach jest budowa jakiegos mega zalewu, ale nie wiem kto, nie wiem kiedy, nie wiem gdzie. Jedyne co wiem to, że na wysokinie było juz głosowanie w tej prawie a wiec chyba to powazna sprawa.... moze mi to ktos sprostowac???" pierwsza część dot. odp na pytanie o dożynki a druga dot. zalewu czy radni z Odrzywołu moga coś na ten temat napisać dokładniej czy znają temat czy to prawda? np.ty nemne? c czy to tylko plotki? Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 09:24 Witaj <oldboy88> Sprawa Dożynek Gminnych, byla omawiana na Sesji. Podobnie jak w Gminie Drzewica, dożynki będą corocznie miały inną lokalizację, tak aby odbywały się za kazdym razem w innym sołectwie. W tym roku będzie to Wysokin-Ceteń. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew 05.06.07, 09:26 No własnie o to mi chodzi kąkretna odpowiedź a druga sprawa? sprawa zalewu? Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew 05.06.07, 09:38 Witaj <oldboy88> Przeoczyłeś, bo o tej drugiej (zalew)sprawie napisałem wczesniej. Zobacz ten link forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25494&w=63635251&a=63666910 Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew 05.06.07, 09:43 Ok dzięki jakoś mi to umknęło? musze się kamuflować z pisaniam na forum i czytaniem bo mi łążą koło kompa dlatego czasami wychodze ze strony. Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew 14.06.07, 09:57 Parafianin napisał: „Ponadto zalew ściągał by ludzi ze świata artystycznego aktorów, reżyserów itp. w przerwach zdjęciowych przyjeżdżali by do nas na wypoczynek. I Odrzywół może z tego skorzystac tylko trzeba ruszyć głową. No radni i władzunie myśleć w Nowym Mieście nie maja zalewu i miejsca na takie przedsiąwzięcie a u nas jest. Do roboty panowie. „ Nic dodać, nic ująć. A mówiłem, że zalew to szansa dla Gminy w Odrzywole. Zresztą nie tylko ja, ale wiele osób przede mną już o tym pisało na forum. Czy teraz nasilą się rozmowy w tym temacie? Do roboty panowie, bo słyszałem, że sąsiedniej gminie też chodzi po głowie taki pomysł, a tereny mają jeszcze większe i rozmowy nawet są bardziej zaawansowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew (Rada Gminy) 01.07.07, 11:29 Witam Wśrod uchwał na najblizszej sesji będzie poruszana rowniez sprawa zalewu, a raczej "zbiornika retencyjnego" w Wysokinie. W tym zaczyna mnie niepokoić nazewnictwo - "zbiornik retencyjny", co oznacza, że byc może znowu zostanie wybudowane "bajoro" takie jak w Odrzywole i w Łegonicach, zamiast ZALEWU z prawdziwego zdarzenia. Budowany ZALEW (może nie tak wielki jak w Domaniowie czy też w Sulejowie) powinien być z "prawdziwego zdarzenia", ponieważ Gminy nie stać na wybudowanie nastepnej "chały" w której nie bedzie można się kąpać. Uważam, że jak co robic to robic dobrze i konkretnie z ewentualna myślą o tym, co pisaliśmy na forum w sprawie budowy miasteczka filmowego w Nowym Miescie n/P i ewentualnych z tego korzyści także dla pobliskiej Gminy Odrzywół. Z przygotowanego projektu uchwaly wynika, ze koszt samej tylko dokumentacji wyniesie 160 tys. zł. Z tego w tym roku 60 tys. a nastepne 100 tys. w 2008r. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew (Rada Gminy) 01.07.07, 12:10 Żaden zbiornik retencyjny tylko tak jak napisałeś <nemne>: „Budowany ZALEW (może nie tak wielki jak w Domaniowie czy też w Sulejowie) powinien być z "prawdziwego zdarzenia", ponieważ Gminy nie stać na wybudowanie nastepnej "chały" w której nie bedzie można się kąpać.” Z wieloma osobami rozmawiałem i nie spotkałem takiej, aby była przeciwna zalewowi z „prawdziwego zdarzenia” wręcz przeciwnie. A jeżeli mieszkańcy taką opinię wyrażają to na początek już coś. Nie dajmy się tylko wyprzedzić innym gminom bo wiem, tak jak wcześniej napisałem, też pomysł z zalewem rozpatrują!!! Na koniec jeszcze dodam, że znajomym i rodzinie z większych miast ten pomysł też się podoba i z chęcią przyjechaliby przynajmniej w sezonie. A jak się odezwałem, że byłyby problemy z noclegiem to odpowiedzieli, że mają namioty i dla nich to nie problem. Powódź nam nie grozi więc jaki „zbiornik retencyjny”???? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew (Rada Gminy) 01.07.07, 13:27 Tereny Wysokina graniczą z naszymi terenami Odrzywolskimi czy nie mozna by sie dogadać i połaczyć to i zrobić jeden duzy zbiornik wodny. Spójrzcie na ten teren z satelity korupcja.ota.pl/satelita.html wyszedł by ładny duży zalew. Dlaczego rozmowy się toczą tylko z Wysokinem a nie z mieszkańcami Odrzywołu? Odpowiedz Link Zgłoś
oldboy88 Re: Zalew (Rada Gminy) 01.07.07, 13:45 Czy wiecie gdzie jest Wólka Domaniowska? może nie każady by odpowiedział a czy wiecie gdzie leży Odrzywół myślę że sporo osób z okolic by wiedziało to dlaczego w Odrzywole nie może być tak jak w Wólce Domaniowskiej? www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070701/AKTUALNOSCI/70701009 Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew (Rada Gminy) 01.07.07, 14:16 Tereny Wysokina leżą po jednej stronie rzeki, a tereny Odrzywołu po drugiej i z tego co wiem to przez taki zalew nie może bezpośrednio przepływać rzeka (mogę się mylić). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Re: Zalew (do <townes>) 06.07.07, 15:23 Witaj <townes> Zapewne przeczytałes juz temat "...."bajoro". Znasz takze mój pogląd na budowe ZALEWU (jestem ZA). Tymczasem na sesji w poniedzialek będziemy podejmować uchwałę w sprawie budowy "bajora za 2 mln USD". W takiej sytuacji, sam nie wiem jakie mam podjąć w tej sprawie stanowisko. Z jednej strony tak jak wyżej. Z drugiej strony, jak się wybuduje juz to "bajoro" (o pow. tylko 9 ha), to z zalewem w tej gminie adieu nawet dla przyszłego pokolenia. Czyli, co Ty o tym sądzisz. (mając na uwadze sesję). Pozdrawiam - (nemne) PS. Oczywiście chętnie poznam też uwagi innych forumowiczów. Odpowiedz Link Zgłoś
townes Re: Zalew (do <townes>) 06.07.07, 19:32 Witaj <nemne> jak sam wiesz w tym temacie byłem i jestem ciekawski. Szczerze, to do końca sam nie wiem, co o tym tak naprawdę myśleć, nasuwa mi się bowiem szereg pytań: 1 czy uda się znaleźć w naszej Gminie teren większy niż ten na Wspólnocie w Wysokinie? Nie do końca chodzi mi o teren w sensie wielkości, bo taki to na pewno by się znalazł. Chodzi o teren, za który nie trzeba wydać ogromnych dodatkowych pieniędzy lub jak sam wiesz aby doszło do porozumienia właścicieli gruntów. Z tego, co wiem to jakiś czas temu odbyło się zebranie członków Wspólnoty w Wysokinie i zgodnie wszyscy (poza 1 głosem) opowiedzieli się za oddaniem gruntów pod teren zalewu. Wielkość tego terenu podobno ma być nie 9 ha, ale 12 ha. 2 Czy na pewno Drzewiczka nie może przepływać przez zalew? Słyszałem, jeżeli przepływałaby przez zalew to wtedy zalewem nie zarządzałaby Gmina tylko (chyba) Powiat. Jeżeli to nie prawda to myślę, że w połączeniu z częścią terenów Wspólnoty w Odrzywole mógłby być zalew zdecydowanie większy. 3 Czy sąsiednia Gmina też „myśli” o budowie zalewu? Także obiło mi się o uszy, a nawet ich teren byłby większy od jakiegokolwiek innego w naszej Gminie. Jeżeli tak to może warto dojść do porozumienia i nie dać się wyrolować. 4 Czy mieszkańcy Odrzywołu powinni sprzeciwiać się budowie zalewu w Wysokinie? Moim zdaniem nie, dlatego że z Odrzywołu jest nie daleko do tego miejsca gdzie ma powstać planowany zalew. W Odrzywole jest już jeden, kiepski, ale jest. I teraz walczyć o drugi a przecież Gmina to nie tylko Odrzywół (pamiętajmy). Nie bądźmy tacy, że jak u nas nie będzie nowego zalewu to w Wysokinie też nie! 5 W końcu czy naszą Gminę stać na wydatek większy niż te 2 milony dolarów? W tym punkcie to już nic nie dodam. 6 W jaki sposób i kto będzie „opiekował się” tym zalewem? Nie byłem w Wólce Domaniowskiej, ale oni chyba dobrze to robią skoro mają tylu przyjezdnych. W przeciwnym razie byłby pożytek tylko dla wędkarzy. Tak jak napisałeś na „bajoro” nas nie stać. Może jeszcze sobie coś przypomnę, natomiast myślę o plusach i minusach. Na pewno plusami są: dokonana już decyzja o przekazaniu gruntów przez Wspólnotę w Wysokinie, bardzo dobry dojazd do zalewu, bardzo ładne tereny jak już kiedyś wcześniej o tym pisałem (widok na wieże kościoła – dosyć niezły). Jeżeli inni nas wyprzedzą (Nowe miasto, Klwów, a może jeszcze inni) to w przyszłym pokoleniu na pewno nie będzie sensu budowania zalewu. Minusy: mógłby być większy!!! Powyższe pytania jeśli uznasz za ciekawe, to na sesję jak znalazł. Generalnie nich się dzieje, jestem ZA!!! Lepszy rydz niż nic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wayper Re: Zalew (do <townes>) 07.07.07, 08:39 Jeżeli chodzi o moje zdanie to też jestem za zalewem w Wysokinie ale można by jeszcze przedyskutować wszystko (jest to na etapie planów) czy nie należałoby powiększyć o tereny po drugiej stronie rzeki i zrobić chociaż z 20 ha. Odpowiedz Link Zgłoś
wayper Re: Zalew (do <townes>) 07.07.07, 08:41 No i powinien być głębszy od tego u nas bo tak po paru latach zrobi sie z tego faktycznie zarośnięte bajorko. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnosagentos2 ZALEW TAK, ZBIORNIK RETENCYJNY NIE 07.07.07, 11:21 Pamiętajmy to nie będzie zalew tylko zbiornik retencyjny. Zalew z prawdziwego zdarzenia to powinien wyglądać następującą. Tama na Wysokinie przy Solowych Górach (nie jestem pewien pisowni), wały od strony Wysokina i Odrzywołu i wszystkie te nieużytki pomiędzy zalane wodą. A jeżeli funduje się nam kolejny zbiornik retencyjny obok rzeki to niestety przyszłość tego jest taka jak w Odrzywole i Łęgonicach. Pożytku właściwie z tego nie ma tylko władze gminy mogą się pochwalić, co zrobiły. Jeśli wydamy te kilka milionów złotych to na pewno kanalizacji w całej gminie nie będzie, co najmniej do 2025 roku. Nie dajcie się mamić, że tam będzie jakaś rekreacja, że przyjadą turyści. Już w Odrzywole mamy rekreacje. Trzeba robić coś porządnie z głową i inwestować na lata i nie robić dziadostwa, przy budowie którego paru cwaniaczków z układu przytnie parę groszy. ZALEW TAK, ZBIORNIK RETENCYJNY NIE Odpowiedz Link Zgłoś
nemne To nie "zalew" ale "zbiornik retencyjny" 07.07.07, 11:40 Witaj <townes> 1.Myślę,że nie zrozumiałeś sensu mojego pytania, ponieważ jeszcze raz podkreślam. Ma to być ZBIORNIK RETERNCYJNY, a nie zalew. W takim przypadku, woda NIE MOŻE przepływać przez zbiornik. (ustawa prawo wodne) 2. Woda (rzeka) będzie przepływała "obok", tak jak w Odrzywole i w Łęgonicach, czyli będzie to zbiornik RETENCYJNY, czyli z czasem kolejne zarośnięte "bajoro", w ktorym nie można sie kąpać. 3. Infrmację, że to będzie 9 ha uzyskałem bezpośrednio od JNP, podczas posiedzenia komisji rady gminy. Uważam, że jakby JNP "odczepił" się od Wspólnoty, to po uregulowaniu spraw OFICJALNIE i LEGALNIE na zebraniu (tak jak to opisałeś o Wysokinie, że takowe zebranie się odbyło) można by połączyć siły (grunty) należące do Odrzywołu (teren "osica")i Wysokina, aby powstał ZALEW o powierzchni co najmniej 30-50 ha. (bo "co nagle to ....."). Ewentualnie nie byloby tez problemów, gdyby powstal w calości w Wysokinie, ale o w/w powierzchni. Z Odrzywołu do Wysokina, jest tak samo blisko jak na "osice" 4. Na posiedzeniu komisji JNP, poinformaował także, że w pobliskiej gminie Potworów, też będa budowali, ale ZALEW REKREACYJNY, czyli nie biorą "wspaniałego" przykładu z naszej gminy, w której sa już dwa nie nadające się do rekreacji "bajora". Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
nemne Popieram to co napisał <tajnosagentos2> 07.07.07, 11:44 Witam Gdy pisałem powyższy tekst, w "międzyczasie" wpisal się <tajnosagentos2>. Dlatego, co ewentualnie "pominąłem" w swoim poście, to prosze doczytac to co napisał <tajnos>. Pozdrawiam - (nemne) Odpowiedz Link Zgłoś
lizak006 Re: Popieram to co napisał <tajnosagentos2 07.07.07, 14:01 Z tego co widac to każda gmina chce mieć teraz swój nazwijmy to zalew wcale sie nie dziwię bo po co jechac 5 godzin 400 km na Mazury żeby popływać na łódce czy skuterze można to miec to u siebie na miejscu. Jednak takie rozdrobnienie nie jest dobrym pomysłem wydje mi sie że tu powinna włączyć się władza powiatowa i skuppić siły i środki pieniężne w jednym miejscu. Po co trzy małe zbiorniki retencyjne w pobliżu siebie około 15km jak można by to skupić w jednym miejscu i zrobić jeden duży zalew. Nie wiem co na to władze powiatowe czy są tym zainteresowane i czy mogą w tym temacie pomóc mam na myśli Pana Staroste, który jest mieszkańcem naszej gminy. Podejrzewam że odpowiedzi nie uzyskam ale może radni zaproszą Pna Staroste na Sesję Rady Gminy i niech sie wypowie na ten temat. Takie jest moje zdanie zalwe duzy tak może być na terenach Wysokina małe bajorko nie! Odpowiedz Link Zgłoś
lizak006 Re: Popieram to co napisał <tajnosagentos2 07.07.07, 14:15 Poporawie ostatnie zdanie zalew duży na terenach Wysokina i Osica tak!!! mały zbiornik nie!! to lepiej przeznaczyć pieniądze na co innego kanalizacja, drogi ulice. Jeszcze jedna uwaga jesteśmy dopiero w poczatkowej fazie rozwoju po wejściu do Unii Europejsjiej w przyszłosci za kilka lat bedą też pieniądze może nawet większe niz teraz odłużmy może budowe teraz małego zbiornika zróbmy to co jest najpilniejsze a za kilka lat jak będą zrobione rzeczy podstawowe jak kanlizaja drogi, ulice przeznaczmy wtedy wiekszą kwotę na duży zalew. Poza ty nie wiem czy ta dyskusja jest musztardą po obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lizak006 Re: Popieram to co napisał <tajnosagentos2 07.07.07, 14:18 Poza ty nie wiem czy ta dyskusja nie jest musztardą po obiedzie i nie podjęto już decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
felix43 Re: Popieram to co napisał <tajnosagentos2 08.07.07, 21:42 Siemanko! Widze, że macie nie lada problem z tym zbiornikirem w Wysokinie, byłem w Odrzywole jakieś 3 tyg temu i nie słyszałem o tym no może z nie tymi ludźmi rozmawiałem co trzeba hehe! Kwota którą wymienił Nemne nie jest mała ale też nie jest za duża na budowę dużego zalewu. Pytanie czy to są pieniadze Gminne czy pozyskane z innych instytucji i na jaki cel mogą być wydane? Czy na drogi lub ulice? jak ktoś wcześniej pisze czy tylko na określony cel. Wiadomo, że teraz w kraju buduje sie zbiorniki retencyjne jako zabezpieczenie przed powodzią i być może te pieniądze są tylko na to. Trzeba to wszystko spokojnie przemyśleć i przedyskutować na zebraniu Rady Gminy. Życzę powodzenia i trafnej decyzji! Odpowiedz Link Zgłoś
wayper Taaaaaaaka rybaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! 11.07.07, 16:52 Zobaczcie jakie sumy łapią w Domaniowie czy u nas w zlewie tez sa takie??? www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070711/AKTUALNOSCI/70711026/0/POWIAT0201 Odpowiedz Link Zgłoś
prywaciarz2 Re: Taaaaaaaka rybaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! 12.07.07, 08:39 Chyba ten link do strony jest niepoprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
wayper Re: Taaaaaaaka rybaaaaaa!!!!!!!!!!!!!! 13.07.07, 08:18 Faktycznie coś sie zmieniło może ten www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070711/POWIAT0206/70711026 Odpowiedz Link Zgłoś