leszczynski4 03.11.07, 00:08 Przeniesienie tego integracyjnego liceum do CKU to koniec tego liceum. Ludzie boją się o pracę i pozornie jest cisza ale w środku wrze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: magda Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.07, 15:57 powiem tylko tyle - przenosić się!!!!!!- Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 03.11.07, 22:43 Powołanie do życia nowej uczelni w Radomiu wywołuje kontrowersje. Jest to normalne. Faktycznie, władze miasta powinny poważnie rozważyć czy nowa uczelnia powinna mieścić się w budynku, w którego adaptację do potrzeb ludzi niepełnosprawnych włożono sporo pieniędzy. Osobiście jestem przeciwny takim rozwiązaniom, ponieważ w ten sposób marnuje się publiczne pieniądze wydane w sposób ściśle celowy. Gmina ma chyba inne budynki w których można by taką uczelnię stworzyć. Jedno jest pewne. Kwestia lokalizacji nowej uczelni nie może przesądzać o jej powstaniu bowiem wiemy wszyscy jak bardzo jest ona potrzebna naszemu miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 01:23 A ja sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem-jakie wyrzucanie pieniedzy w bloto? Docelowo kazdy budynek publiczny musi byc przystosowany dla niepelnosprawnych, a zwlaszcza wyzsza uczelnia. Umieszczenie 11 liceum na Kosciuszki, to takze umozliwienie korzystania niepelnosprawnym z CKU. Nie rozumiem zatem dlaczego zakwalifikowales to do marnotrawienia publicznych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 01:24 A ja sie nie zgadzam z tym stwierdzeniem-jakie wyrzucanie pieniedzy w bloto? Docelowo kazdy budynek publiczny musi byc przystosowany dla niepelnosprawnych, a zwlaszcza wyzsza uczelnia. Umieszczenie 11 liceum na Kosciuszki, to takze umozliwienie korzystania niepelnosprawnym z CKU. Nie rozumiem zatem dlaczego zakwalifikowales to do marnotrawienia publicznych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica. Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? IP: *.tkdami.net 04.11.07, 08:54 Widać,że myślicie tylko o pieniądzach, modlicie się do złotego cielca. To nieludzkie. Człowiek w dodatku niepełnosprawny się dla was nie liczy, można go przenieść w inne miejssce jak walizkę, jak krzesło, jak rzecz niepotrzebną. Na krzywdzie ludzkiej nie zbudujecie uniwersytetu. Najwyżej wyższą trzyletnią zasadniczą szkołę zawodową. Smutne, bo ludzka bezduszność i niehumanitarne liberalne myslenie są straszne.A wszystko pod złudną przykrywką budowy uniwersytetu. Odpowiedz Link Zgłoś
redoxygene Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 12:07 Tak! To jest spisek zydomasonerii! Mozna przeniesc tak samo jak sie przez lata przensilo dziesiatki innych szkol, m.in. skorzanke radoskoru, dzieki ktorej powstal w ogole Staszic. I dlaczego akurat dopatrujesz sie uderzania w niepelnospawnych? Budynek przy Kosciuszki jest np. o wiele lepiej skomunikowany z calym miastem, wiec nie mozna powiedziec, ze wiekszosci bedzie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do redokoxa Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? IP: *.tkdami.net 04.11.07, 17:13 A chciałbyś zająć miejsce tej nieszczęśliwej dziewczyny? Parkujesz pewnie też na miejscach zarezerwowanych dla inwalidów. Trzeba najpierw te oba budynki obejrzeć aby coś móc mówić, bo widać ich nie znasz i pleciesz od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adi Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? IP: 82.139.38.* 04.11.07, 17:30 Budynek CKU znam na pamieć. Zainstalowanie w nim windy i wyrównanie poziomów oraz dostosowanie łazienek dla osób niepełnosprawnych nie stanowi żadnego problemu!Ba same korytarze są bardziej przestronne i widne od tych w obecnym budynku "Staszica" Jedynym problemem moze być niedostateczna ilosć miejsca na parking przed budynkiem na autokar, czy dla osób niepełnosprawnych ale i to da sie zmienić. Nie rozumiem twierdzenia ze przenosząc "urząd" jakim jest szkoła uderza sie w osoby niepełnosprawne? A jak by przenosili np. urząd miejski który spełniał warunki dla osób nioepełnosprawnych etz była by afera ze się uderza w ta grupe ludzi? Poza tym było powiedziane jasno, budynek CKU przed przenosinami do niego Staszica bedzie dodtosowany dla potzreb osób niepełnosprawnych. Ba sam budynek mieście sie w centrum miasta a nie na badź co badź peryferiach, jest lepiej skomunikowany z resztą miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
phodopus Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 17:48 Tylko że na to dostosowanie miasto chce przeznaczyć 50 tysięcy, a potrzebne będzie kilkakrotnie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re:do redoxygene 04.11.07, 19:48 Oczywiście zgadzam się z Tobą. Jednak z tym dostosowywaniem obiektów publicznych do potrzeb osób niepełnosprawnych w Radomiu jest różnie. Ile szkół w Radomiu obfituje w bariery architektoniczne??? Generalnie zdeydowana większość. Jeżeli rzeczywiście w CKU jest możliwość dokonania przeróbek budowlanych to nic nie stoi na przeszkodzie by XI LO tam się przeniosło. Ponownie apeluję do wszystkich, którzy negują pomysł powstania WSzZ. Ta uczelnia będzie zalążkiem przyszłego humanistycznego szkolnictwa wyższego w Radomiu. Rozwój tej szkoły, jej przekształcenie w uniwersytet to ciężka praca na kilka dekad. Jednak od czegoś trzeba zacząć i właśnie WSzZ jest tym czymś. Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 19:49 Co do sum jakie przeznaczono na adaptację CKU na potrzeby XI LO. Uważam, że 50 tys. zł to za mało. Suma ta powinna wynosić o jedno zero więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas_fasollasido Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? IP: *.rad.vectranet.pl 04.11.07, 20:05 A Sejm już wydał ustawę na mocy której ma powstać WSZ? Jeszcze się nie zebrał na I posiedzeniu a tu już dzielą skórę na niedźwiedziu. Moment panowie, nie wiem czy koalicja PO-PSL będzie tak przychylna PiSowskiemu Radomiowi. Czuję że raczej nie. Więc może wstrzymać tę przeprowadzkę, bo będzie kompromitacja na całą Polską, nie będzie Sztaszica i WSZ. PS. A co na te przenosiny PFRON, jaką wydał opinię? Odpowiedz Link Zgłoś
sono_andrzej Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 20:09 A nie jest tak, że decyzje o utworzeniu WSzZ podejmuje minister właściwy dla szkolnictwa wyższego w drodze rozporządzenia??? Może coś się zmieniło... Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 05.11.07, 11:14 nie zmienilo sie nic. uczelnie zawodowe powoluje minister w drodze rozporzadzenia. uczelnie akademickie tworzy sie na podstawie decyzji Sejmu RP. Odpowiedz Link Zgłoś
cocteau.twins Re: Czy to prawda,że chcą zniszczyć Staszica? 04.11.07, 20:35 Budowanie WSZ na "ruinach" istniejącej szkoły, na dodatek z oddziałami integracyjnymi, to ryzykowny pomysł - odradzam zdecydowanie. Poza tym o jakim humanistycznym zalążku uniwersytetu mówimy? Z kosmetologią i architekturą krajobrazu?:-) Radom bez dwóch zdań potrzebuje PWSZ, do tego jednak trzeba kogoś z cojones, głową i doświadczeniem w tej materii, a nie Munchausena. Tworzenie szkółki z kategorii "mydło i powidło" jest dla mnie całkowitym nieporozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przerzut Czy nowe liceum integracyjne będzie w Baczyńskim? IP: *.tkdami.net 08.11.07, 17:20 Czy nowe liceum integracyjne będzie w Baczyńskim? rodzic001 08.11.07, 14:29 Odpowiedz Słychać wśród uczniów radomskich szkół, nowe liceum integracyjne ma powstać w VII Liceum Baczyńskiego. Czegoś tu nie rozumiem... mówi się o przystosowaniu CKU żeby przyjąć XI LO z Oddziałami Integracyjnymi, wyłożyć kasę na przystosowanie tej szkoły a tu mówi się o przystosowaniu innego liceum do przyjęcia uczniów niepełnosprawnych.... w co pogrywa pan prezydent FAŁEK????? Re: Czy nowe liceum integracyjne będzie w Baczyńs rodzic001 08.11.07, 15:00 Odpowiedz Ja też o tym słyszałem... Tylko skąd miasto ma na to pieniądze... Ludzie zastanówcie się nad tym co się robi w tym Radomiu... Dlaczego władze tak kłamią... kłamią prosto w oczy ... tak naprawdę to im na nikim nie zależy, myślą tylko o swoich stołkach... zamiast jednoczyć społeczeństwo Radomia oni go dzielą... Pewnie znowu się okaże, że ktoś komuś coś obiecał... a dzieciaki niepełnosprawne niech sobie radzą same... Ja na miejscu pana Fałka nie mógłbym spać spokojnie ... Re: Czy nowe liceum integracyjne będzie w Baczyńs sono_andrzej 08.11.07, 15:01 Odpowiedz Znam budynek VII LO bo sam do niego chodziłem. Jednak osoby niepełnosprawne mogłyby się uczyć jedynie na parterze bowiem w tym budynku nie ma windy i nie ma nawet jak tą windę zamontować. Uważam, że lepszym pomysłem było przystosowanie CKU do potrzeb XI LO. Re: Czy nowe liceum integracyjne będzie w BaczyńsIP: *.rad.vectranet.pl Gość: hela01 08.11.07, 15:13 Odpowiedz Kto w ogóle zastanawia się nad losem uczniów niepełnosprawnych... Czy nie są oni przypadkiem kartą przetargową w załatwianiu koleżeńskich interesów...Po co przystosowywać dwie szkoły do kształcenia niepełnosprawnych,chyba że pan prezydent ma jakieś inne nieoficjalne plany dotyczące XI LO... Re: Czy nowe liceum integracyjne będzie w BaczyńsIP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: Mirek 08.11.07, 16:16 Odpowiedz A ja słyszałem że na przystosowanie CKU nie ma pieniedzy. To skąd pieniądze na przystosowanie Baczyńskiego? Kto tak szasta pieniędzmi w Radomiu? Nie wiedziałem, że Radom jest taki bogaty. Moim zdaniem jak jest szkoła integracyjna po co ją ruszać. Jest przystosowana, ma windy, podjazdy, łazienki spełniające wymogi, salkę do rehabilitacji... po co to ruszać, przeprowadzać, dostosowywać inne szkoły? Po co robić dodatkowe koszty? Nie lepiej dokonać remontu w XI LO i zostawić tą szkołę... Na na jej miejscu ma powstać wyższa uczelnia, jaka wyższa uczelnia... Ludzie nie dajcie się omamić. Wyższa uczelnia za moich czasów dawała tytuł magistra lub inżyniera a tu ma być licencjat.. i co dalej z absolwentami tej wyższej uczelni... niech się sami martwią gdzie zrobić magistra... Politechnika świeci pustkami... gdyby te kierunki miały przyszłość to Politechnika otworzyłaby te kierunki już wcześniej.... A co na to rektorzy prywatnych uczelni? Czy oni też się na to zgadzają? Chyba tu nikt nikogo nie pyta o zdanie... Nie lepiej mieć jedną wyższą szkołę z prawdziwego zdarzenia niż dwie byle jakie? Idziemy na ilość czy na jakość? A może w tym wszystkim chodzi o zupełnie coś innego... Re: Czy nowe liceum integracyjne będzie w BaczyńsIP: *.internetdsl.tpnet.pl Gość: Magda 08.11.07, 16:26 Odpowiedz Znowu wraca na forum temat XI LO. Ja słyszałam jak odbywało się głosowanie dotyczące przenoszenia tej szkoły. Prawie wszyscy byli za, były małe wyjątki które wstrzymały się od głosu, ale jak można głosować za czymś o czym się nie ma pojęcia? Czy ktoś z tych radnych był w tej szkole integracyjnej i widział w jakich warunkach uczą się uczniowie i na czym plega nauka w szkole integracyjnej? Moim zdaniem to chyba nasi radni nie bardzo wiedzieli nad czym głosowali. Można to wywnioskować z ich wypowiedzi. Nie którzy nawet nie wiedzieli gdzie ta szkoła jest i jak wygląda, twierdząc że to budynek parterowy... he... he... Budynek parterowy w którym jest LO Integracyjne nadaje się na wyższą uczelnię... Panowie i wy byliście za tym żeby przenieść coś czego nie znacie... To tak jakby zachwycać się muzyką poważną po wysłuchaniu kolegi który ją zanucił... Odpowiedz Link Zgłoś
b-ania A jak to chcą zrobić w Płocku.? 05.11.07, 11:03 miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,4620692.html Odpowiedz Link Zgłoś