zylam1 25.03.08, 20:05 Łał!!!!! Pożyjemy zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lalka Hotel przy Staroopatowskiej - koniec historii? IP: *.dip.t-dialin.net 25.03.08, 20:25 czy na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewsky Re: Hotel przy Staroopatowskiej - koniec historii IP: 82.139.59.* 25.03.08, 22:33 Druga historia: budynek MDK-u przy ul. Mickiewicza. Co z nim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plugagosc wielka szkoda IP: *.radom.pl 26.03.08, 07:25 ta ruina powinna zostać - jak ruiny po atomówce w Hiroshimie. Ruina wrosła w to miasto, w jego pejzaż - wykończenie jej teraz to gwałt na kulturowym wizerunku naszego miasta - zapyziałego, "wiecznie niedokończonego". Szkoda - przywykłem do tego dziadostwa jak do psa - niby kundel a da się polubić.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozik Hotel przy Staroopatowskiej - koniec historii? IP: *.48.udn.pl 26.03.08, 12:41 wysadzić i zrobić relacje w TV - promocja na miarę naszego miasta :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: expert Re: Hotel przy Staroopatowskiej - koniec historii IP: *.tkdami.net 26.03.08, 15:49 puscic radomskich dresiarzy , miejsce idealne na cpanie , picie i te inne sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolinka a kamienice ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 16:52 Jestem za tym zeby cos tam zrobic :) tam jest 154 lokali wiec 154 rodziny by moglo tam mieszkac, poniewaz stare kamienice sie rozwalaja i sa w zlym stanie i groza zawaleniem i utrata zdrowia a newet zycia ludzi mieszkajacych w takich kamienicach, wiec jestem za tym zeby np. te rodziny mogly tam za mieszkac, nawet dobry by mieli punkt do zamieszkania blisko do dworca, targu i stokrotki:) i do feniksa oczywiscie:) to taki moj maly pomysl na te dwa ladne budynki :) pozdrawiam. Karolina :* Kocham to miasto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: a kamienice ? IP: *.eranet.pl 26.03.08, 17:46 to byloby dopiero :) taki duuuzy slams :) cale szczescie te mieszkania beda do kupienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: a kamienice ? 26.03.08, 18:24 i generalnie, żeby wszyscy byli piękni i zdrowi:) Jakiś czas temu miasto próbowało wcisnąć te budynki Politechnice, ta po zrobieniu ekspertyz uznała, że koszty wykończenia, przebudowy i adaptacji do współczesnych wymagań będą wyższe niż postawienie nowych budynków o takiej kubaturze. Być może obecnie ceny lokali wzrosły na tyle, że opłaca się je wykończyć, mam tylko jedno pytanie, czy chcieli byście tam mieszkać? Zwłaszcza na niższych piętrach, obok targu z widokiem na piękny papowy dach Billi i Feniksa? Pierwsze do pierwszego pietra to chyba światło nie dochodzi. Co z parkingiem? przecież tam już nie ma miejsca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KY Re: a kamienice ? IP: 82.139.34.* 26.03.08, 19:50 Z tego co się orientuje to Politechnika nie wzięła tych budynków, gdyż cena za nie była za wysoka jak na ich możliwości (innych akademików w końcu też nie postawiła). Co do kosztów to wielka płyta jest o wiele trwalsza niż tradycyjne budownictwo (wtedy budowało sie budynki z myślą o trwaniu, nie burzeniu), więc myślę że ząb czasu nie nadszarpnął struktury tych wieżowców. Jedynym problemem jest tam brak jakichkolwiek mediów wewnątrz i brak izolacji termicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elo Re: a kamienice ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.08, 22:12 Dobra informacja. Budynek można zawsze objąć termomodernizacją. Pomalować i będzie ozdobą Ustronia. Ciekawe ile będzie kosztować mkw w tej mini ruinie. Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: a kamienice ? 27.03.08, 16:16 Zgadzam się, że płyta jest trwała, ale w budownictwie koszty wykończenia zawsze przewyższają koszt stanu surowego, a w tym wypadku dochodzi koszt dostosowania budynku do współczesnej technologii instalacyjnej itp. Dodatkowym kosztownym elementem jest dostosowanie pomieszczeń wewnątrz. W środku zrobione są pomieszczenia 2 i 1 izbowe z aneksem sanitarnym typowe dla hotelu, ściany są zrobione z betonu itp. Koszty dostosowania tego wszystkiego będą ogromne dlatego myślę, że te roboty to jakaś kolejna ściema:) Mam nadzieję, że się solennie pomylę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajmel Re: a kamienice ? IP: 82.139.40.* 27.03.08, 17:36 izby to chyba masz ale u rodziny na wsi Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: a kamienice ? 27.03.08, 19:59 Taka nomenklatura jaka technologia więc całuj mnie głęboko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajmel Re: a kamienice ? IP: 82.139.40.* 28.03.08, 12:31 wyjmij sobie tą słome z butów i dopiero głos zabieraj, choć i tak nigdy pochodzenia nie ukryjesz rolniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajmel Re: a kamienice ? IP: *.tkdami.net 29.03.08, 17:20 miło mi, Adam jestem Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: a kamienice ? 29.03.08, 18:58 Możesz być każdym i raczej nikim bo tchórzliwie sie nie podpisujesz. Polecam odwiedzenie przykładowo stronki GUSu gdzie używa się określenia "izba" w stosunku do pomieszczeń w budynkach mieszkalnych [www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/kielce/ASSETS_Budownictwo_mieszkaniowe_2007.pdf] lub opracowań UMCSu [www.annales.umcs.lublin.pl/B/2002/18.pdf]. Odpowiedz Link Zgłoś
zylam1 Re: a kamienice ? 29.03.08, 18:59 raz jeszcze linki www.annales.umcs.lublin.pl/B/2002/18.pdf www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/kielce/ASSETS_Budownictwo_mieszkaniowe_2007.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
suzi-es Re: a kamienice ? 23.04.08, 12:01 coś mi się obiło o uszy, że będą tu mieszkania socjalne, czy ktoś potwierdzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OB Socjal IP: *.radom.net 23.04.08, 14:00 Byłoby to za wysoko standard dla socjalnych, Odpowiedz Link Zgłoś