muzyk2 03.09.03, 23:11 Eksponaty w muzeum sa wlasnoscia sejmiku mazowieckiego i pan Fogiel ich nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przeciszczykiewicz Re: Nowe muzea 04.09.03, 09:40 Fragment koszar 72 PP nalezy zachowac i moze oddac radomskim kawalerzystom. Muzeum historyczne m. Radomia tez powinno byc. Z tego zaczatka z makieta moze powstac intertesujaca placówka, ale budynek po koszarach do tego sie nie nadaje. Moze obiekty po browarze Saskiego. W takim muzeum musi byc duzy dzial poswiecony radomskiemu rzemioslu i przemyslowi. Jest jeszcze wiele obiektów, starych maszyn i t.p. które beda potrzebowac sporo miejsca. Browar i palacyk Karschów po drugiej stronie ulicy nalezy uratowac. Moze taki projekt wspomoga fundusze europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies22 Re: Nowe muzea 04.09.03, 22:58 Muzyk ma racje, muzea podlegaja sejmikowi a nie miastu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nowe muzea IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 05.09.03, 13:22 A ja przypomnę o jeszcze jednym muzeum, chodzi mi o muzeum przyrodnicze, bo gdy pogrzebiemy nieco w historii muzealnictwa przyrodniczego w Polsce to okaże się że u nas funkcjonowało jedno z najstarszych. Mowa o zbiorach gromadzonych przy władzach guberni radomskiej i lubelskiej w Radomiu, których kustoszem był Władysław Taczanowski jeden z najbardziej znanych przyrodników XIX Europy co zresztą świadczy o przyrodniczym charakterze tych zbiorów. Myślę ze w mieście w którym brak ogrodu botanicznego (jako mały chłopiec chodziłem do takiego w Bydgoszczy), zoologicznego czy stałej wystawy przyrodniczej mówiącej o przyrodzie która nas otacza oraz stanowiącego zaplecze dla przyszłego ośrodka uniwersyteckiego budowa takiego muzeum ma duży sens. W latach osiemdziesiątych były plany organizacji takiego obiektu po wyprowadzce Muzeum Okręgowego z ulicy Piłsudckiego, mało być tam muzeum przyrodnicze z salami wystawowymi na dole i pracowniami dostępnymi dla szkól na piętrach. Muzeum miało zatrudniać 7 pracowników merytorycznych w tym dwóch ornitologów niejako przez szacunek dla historii. Niestety wraz z przeniesieniem biblioteki wojewódzkiej do pomieszczeń dawnego muzeum oraz barakiem wpływowego lobby przyrodniczego w naszym mieście pomysł ten przeszedł również do historii. Kolejnym pomysłem było urządzenie Centrum Przyrodniczego (nazwijmy go koniunkturalnie Centrum Dziedzictwa Przyrodniczego Mazowsza może być Południowego) na obrzeżach Radomia tj. terenie dawnych zakładów zieleni miejskiej w Rajcu. Oprócz obiektów edukacjnych tj. muzeum, centrum edukacyjnego, parku, można by było zrealizować tereny sportowe które mogły zarabiać na część przyrodniczą, teren jednak sprzedano. Muzeum można było by wybudować starając się o środki z zewnątrz w Olsztynie (zbiory i sytuacja działu przyrody podobna do radomskiej) np. wykorzystano środki rządu szwedzkiego i współpracującej z województwem prowincji Halland w ramach projektu pilotażowego „Holandzki model konserwacji zabytków w olsztyńskim”. Stronie szwedzkiej przedstawiono kilkanaście obiektów do odrestaurowania wraz z docelowym przeznaczeniem, jednym z trzech wybranych przez Szwedów było Muzeum Przyrodnicze w pałacyku z końca XIX w (otrzymanym od władz miasta). Ważnym elementem tego projektu było połączenie programu ochrony zabytków z próbą walki z bezrobociem. W Olsztynie w trakcie remontu pałacyku przeszkolono 60 bezrobotnych przy czym 20 z nich znalazło później zatrudnienie w firmach konserwujących zabytki. Czyli upieczono trzy pieczenie przy jednym ogniu. Czy jest to u nas możliwe tego nie wiem, chciałbym jednak jeśli nie z moimi dziećmi to przynajmniej wnukami kupić kiedyś bilety na wystawę w Muzeum Historii Naturalnej w Radomiu. Wiem że dla mieszkańców Olsztyna to Muzeum to ważna rzecz przekonałem się o tym po otrzymaniu wiadomości, że jeden z mieszkańców tego miasta podarował mu kompletną czaszkę tura wygrzebaną z łąki w Zielonce pod Zwoleniem ! Czyli koś targał ją niemal przez całą Polskę, aby umieścić w swoim mieście – budujące !!!. Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Nowe muzea 05.09.03, 15:16 A moze jednak podejmiemy trud zalozenia Ogrodu Botanicznego ??? Obiekt taki planowany jest od dawna zdaje sie w dolinie rzeki kosowki. Sporo prac mozna by wykonac w ramach robot publicznych, mozna by postarac sie o dotacje z Narodowego i Wojewodzkiego Fundusz Ochr. Srod. ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Nowe muzea IP: *.tkdami.net 05.09.03, 15:34 Dawno temu tuż po studiach widziałem ten projekt, chdziło o zagospodarowanie terenów wokół zalewu na Borkach, według mnie to poroniony pomysł. Po pierwsze brak terenu, po drugie na drzewa które tam zasadzimy czekali byśmy moze z 80 lat, a ja poprostu nie mam na to czasu. To musi być teren już wcześniej wykorzystany pod założenie ogrodowe lub parkowe Rajec był idealnym miejscem wraz z dolinką Mnicha i tymi dwoma stawikami na nim zlokalizowanymi. Za plecami mieliśmy Puszczę Radomsko- Kozienicką (lubię ta nazwę bo przed wojna zdaje się tak ją nazywano, a od tego czasu nie zmniejszyla sie a wręcz nieco poszerzyła więć niewienm czemu nazwę zmniejszono) i Dolinę Wisły, chętnie bym się wybrał do Rajca stylizowaną ciuchcią pozwiedzał, napił się kawy i wrócił, niestety to niemożliwe. Z obecnych lokalizacji najlepsze były by tereny Wośnik lub teren Radjostacji. W głownym budynku już widzę oczami wyobraźni palmiarnię, lepidopterium i kawiarnię, ale tylko wyobraźni.Sfinasować rzeczywiście można na wiele sposobów ale najbardziej podoba mi się ten olsztyński. Odpowiedz Link Zgłoś
muzyk2 Re: Nowe muzea 05.09.03, 19:13 Ten Rajec ktos kupil i nic tam nie robi. Ta transakcja tez wymaga sprawdzenia jak wiele innych spraw. Nowy wlasciciel pewnie czeka aby odsprzedac tereny zieleni miejskiej z kilkukrotnym przebiciem. Moze miasto odkupi te niezwykle atrakcyjna dzialke na cele wyzej wspomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muzeus Re: Nowe muzea IP: *.udn.pl 18.02.04, 23:01 Co z Muzeum Sztuki Współczesnej w dawnej elektrowni? Odpowiedz Link Zgłoś