Dodaj do ulubionych

27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego

08.12.08, 20:56
Stowarzyszenie Osób Internowanych i Represjonowanych w Stanie Wojennym
zaprasza mieszkańców Radomia na uroczystą Mszę Świętą za Ojczyznę i Ofiary
Stanu Wojennego do kościoła Św. Trójcy 13.12.2008r. o godz. 12.00, a po Mszy
Św. na konferencję panelową " Radomska droga do wolności" z honorowym udziałem
Pana Marszałka Senaty R.P. Zbigniewa Romaszewskiego i prezydenta miasta
Radomia Andrzeja Kosztowniaka, która odbędzie się 13. grudnia 2008r. w
Resursie Obywatelskiej przy ul. Malczewskiego w Radomiu o godz. 13.30

e.imagehost.org/0609/13_12plakat.jpg
Obserwuj wątek
    • Gość: /// Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 09.12.08, 16:59
      A książka Sobieraja będzie?
      • Gość: gaz Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 17:03
        Tego od gazu?
      • Gość: wiki Re: na kiedy Majewski robi rocznice zomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 23:33
        Apelujemy by dostarczyć tym facetom popeerelowskim kopie zdjęć
        pobitych przez zomo,milicję i esbeków. A dyrektorowi Muzeum,co za
        nieporozumienie,życzymy udanej wystawy - będziemy!
        • Gość: szperacz Re: na kiedy Majewski robi rocznice zomo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:14
          www.represjonowani.pl
    • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 09.12.08, 19:19
      Ja jako mieszkaniec Radomia od urodzenia ,jestem jak najbardziej za obchodem rocznicy wymienionej w tytule wątku.Jest rzeczą nie zaprzeczalną że dużo osób zostało poszkodowanych i niewinnie represjonowanych za co należy im się uznanie i współczucie.Nie zaprzeczam że została naruszona Konstytucja i przepisy prawne przez niektóre organa państwowe i administracyjne w tym przez MO w naszym mieście.Byłem świadkiem tych wydarzeń od samego początku do chwili zniesienia stanu wojennego.>Nie mogę wielu spraw opisać na forum bo zbudziło to by zdumienie a może i niesmak wśród dyskutantów.To co wiem i widziałem w okresie stanu wojennego pozostanie jako moja osobista tajemnica której nikomu nie ujawnię.Czy wprowadzenie stanu wojennego w mojej Ojczyźnie było koniecznością czy złem koniecznym ,też pozostawiam sobie.Proszę nie podejrzewać mnie o próbę dolania oliwy do ognia w dalszej dyskusji na forum.Takie jest moje osobiste zdanie do którego w pełni mam prawo w wolnej Ojczyźnie.Życzę aby zaplanowane uroczystości wypadły jak najlepiej ,okazale w pełnej gali z masowym udziałem naszego społeczeństwa radomskiego.
      • fnx1 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 10.12.08, 09:44
        No... ja też byłem świadkiem tych wydarzeń... ale w tej chwili jedyne co mi
        przychodzi do głowy to - O KURCZE! Jaki ja stary jestem... 27 lat... o w morde...
        • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 10.12.08, 20:44
          fnx1 napisał:

> No... ja też byłem świadkiem tych wydarzeń... ale w tej chwili jedyne co mi
          > przychodzi do głowy to - O KURCZE! Jaki ja stary jestem... 27 lat... o w morde.

>>>>>Jak byłeś świadkiem wydarzeń to bądź na tyle uprzejmy napisz co o tym myślisz i nie wypada stroić sobie żartów takimi wpisami jak twój z tak poważnego tematu w wątku na forum.Ludziom którzy ucierpieli wówczas nie w głowie będą żarty i takie jak twoje wypowiedzi.Szanuj innych jeżeli chcesz aby ciebie szanowano.
          • fnx1 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 11.12.08, 12:07
            Po pierwsze - to nie był żart tylko refleksja.
            Po drugie - przypuszczam niestety, że ludzie którzy wówczas naprawdę ucierpieli
            maja w poważaniu internet, to forum i wypowiedzi na nim.
            Po trzecie - nie widzę w mojej wypowiedzi nic co mogło tak wzburzyć szanownego
            axela.
            Po czwarte wydarzenia te od lat są źródłem sporów zarówno polityków jak wielu
            normalnych Polaków - przez wiele lat były powodem sporów i kłótni w mojej
            rodzinie. Na szczęście dzięki Bogu i upływowi czasu mają jeszcze znaczenie
            głównie dla osób, które bezpośrednio ucierpiały oraz... historyków i polityków -
            dla których każde zdarzenie jest ważne jeśli pozwoli im zaistnieć medialnie.
            Po piąte - chociaż jak pisałem czuję się staro mając świadomość upływającego
            czasu - cieszę się, że od stanu wojennego upłynęło już tak dużo czasu. I mam
            nadzieję, że już nigdy się nie zdarzy.
            Po szóste - dlaczego chciałbyś usłyszeć/przeczytać co o tym myślę? Czyżbyś
            przypuszczał, że wszyscy mają takie samo zdanie na ten temat? A jeśli byłbym
            zwolennikiem generała i wrony? Czy poszkodowani w stanie wojennym by się lepiej
            poczuli? Ale nie jestem - natomiast znacznie ważniejsze jest dla mnie
            rozwiązywanie problemów dnia codziennego niż rozpamiętywanie wydarzeń sprzed
            ponad ćwierć wieku.
            • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 09:06
              Dziś jest 27-ma rocznica wprowadzenia stanu wojennego.Do dziś poglądy ludzi co do jego wprowadzenia są podzielony.Dziś w TVP-I oglądałem dyskusję z udziałem posłów na temat wprowadzenia stanu wojennego,niestety zmuszony byłem do przejścia na inny kanał.Pytam dlaczego w śród debatujących jest tyle nienawiści i zaciekłości.Dziwię się też że wątek o tym utknął w martwym punkcie,wydaje sie że lepiej jest pisać o głupotach,takich jak o psach ,sukach,agencjach towarzyskich,kosmetykach itp.Zdaję sobie sprawę że naszą młodzież sprawy polityki i dawnych wspomnień nie interesują ale na forum są też tacy co mogli by coś napisać.Dochodzę do wniosku że patriotyzm w śród nas obumiera co uwidacznia się między innymi w wywieszaniu flag w święta państwowe.Za rok będzie następna taka rocznica.
              • Gość: xxx Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 10:33
                A co to jest patriotyzm?
                • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 15:15
                  >>>>>Jak dorośniesz gościu"xxx"to może zrozumiesz,bo jak ciebie w domu i w
                  szkole nie nauczono to teraz na pewno nie zrozumiesz a później może być już za
                  późno.Radzę tobie unikaj prania i lasowania mózgów przez pseudo historyków
                  którzy szukają takich jak ty co nie znają podstaw historii Polski a zwłaszcza
                  pojęcia patriotyzmu.
                  • Gość: xx Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.60.udn.pl 12.12.08, 15:55
                    Zadam pytanie po raz kolejny jako że nie udzieliłeś odpowiedzi.
                    Znam historię Polski nie tylko jej podstawy. Problemem jest to że ostatnimi
                    czasy najwięcej terminem patriotyzm szafują politycy i osoby które powodują że
                    wstyd się jest przyznać że jesteśmy jednej narodowości. Ich poglądy ocierają się
                    o nacjonalizm i szowinizm a to jak zawsze mnie uczono patriotyczne nie jest.
                    Udziel więc odpowiedzi na pytanie co to jest patriotyzm i czym on się przejawia?
                    Daruj sobie głupie wycieczki na temat mojej rodziny i edukacji.
                    • ketjowant Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 17:07
                      Zgadzam się z twoim poglądem gościu "xx" tylko jak zadajesz pytanie to nie
                      używaj pytań prowokacyjnych z dodatkiem ironii a gwarantuję ci że nie otrzymasz
                      odpowiedzi jakie otrzymałeś od axela1033. Moim skromnym zdaniem axel
                      1033zachował się też nie właściwie, mimo, że został z prowokowany to go nie
                      usprawiedliwia.
                      radomianin
                      • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 19:20
                        ketjowant napisał:

> Zgadzam się z twoim poglądem gościu "xx" tylko jak zadajesz pytanie to nie
                        > używaj pytań prowokacyjnych z dodatkiem ironii a gwarantuję ci że nie otrzymasz
                        > odpowiedzi jakie otrzymałeś od axela1033. Moim skromnym zdaniem axel
                        > 1033zachował się też nie właściwie, mimo, że został z prowokowany to go nie
                        > usprawiedliwia.
                        > radomianin

>>>>>>>>Podoba mi się kulturalna wymiana poglądów na stan wojenny.Pytam sie ,co miałem odpowiedzieć na pytanie "co to jest patriotyzm??",pytam czy tak powinien pytać człowiek żyjący w XXI wieku a zwłaszcza polak ( o ile nim jest).Ja wypowiedziałem swój pogląd w pierwszym poście i go zachowam..>Mie pojęcie patriotyzmu i umiłowania Ojczyzny wpajali od urodzenia moi rodzice ,szkoła i dalsza edukacja.Mieszkam w Radomiu i słabo mi się robi jak widzę ile flag narodowych jest wywieszonych z okazji świąt narodowych.Nie ma uszanowania u nas symboli narodowych które są bardzo piękne i nie jeden inny kraj chciałby je mieć.Dziś w "portalu onet" "była dyskusja dyskusja na temat "płk Kukliński -zdrajca czy bohater??"Jest to następny temat do dyskusji która interesuje wielu polaków a która jest związana ze stanem wojennym.Podobny watek był kilka lat temu na naszym forum radomskim i który wywołał burzę w dyskusji.Być może powrócimy do podobnej dyskusji. Pisałem już że ja na te dwie sprawy mam osobisty pogląd który zachowam tylko dla siebie,ponieważ ten okres pozostanie mi w pamięci do końca życia.Proszę mnie zrozumieć że nie prowokuję do ostrej i prowokującej dyskusji na temat wprowadzenia stanu wojennego.Jutro są uroczystości na które zaprosili nasze społeczeństwo Radomia ci co w tamtym okresie przeciwstawili się wprowadzeniu stanu wojennego przez WRON i zostali zostali pokrzywdzeni.Ciekawe czy ktoś z nich odezwie sie na forum bo to co widziałem i obserwowałem w Radomiu to w tym czasie byli oni bardzo młodymi ludźmi a mającym dziś po niżej pięćdziesiątki.Nadmienię również co do niektórych "walczących "mam znów osobiste zdanie.Zachęcam do dalszej miłej dyskusji.
                        • Gość: xxx Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.60.udn.pl 12.12.08, 19:46
                          Mogłeś odpowiedzieć na pytanie. Obecnie dla młodych ludzi patriotyzm niestety
                          kojarzy się z osobami reprezentującymi delikatnie mówiąc bardzo prawicowe poglądy.
                          A pytałem się co to patriotyzm dlatego że jak widać dla ciebie patriotyzm to
                          wywieszanie flag w święta narodowe.
                          Szkoda że nie można prowadzić z tobą normalnej dyskusji, bez wchodzenia na
                          rodzinę edukację a teraz jak widać i narodowość, więc nie rozśmieszaj mnie z tą
                          miłą dyskusją.

• Gość: Marcin Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.41.225.173.sub.mbb.three.co.uk 12.12.08, 22:25
                          Dla mnie patriotyzm dzisiaj - to m.in szacunek dla mojego języka.
                          Pisanie przynajmniej bez błędów ortograficznych.
                          • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 23:09
                            A dla mnie przede wszystkim wolność rozsądnego słowa w walce o
                            odchwaszczenie kraju.
                            :)
                            Pzdr
        • l.i.l.a.b.a.j.ona Re 12.12.08, 19:06
          fnx1 napisał:

> No... ja też byłem świadkiem tych wydarzeń... ale w tej chwili
          jedyne co mi przychodzi do głowy to - O KURCZE! Jaki ja stary
          jestem... 27 lat... o w morde...

Ano, pędzi pędzi czas...
      • ketjowant Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 17:20
        Ja również jestem radomianinem od urodzenia i dobrze pamiętam tamten czas jak axel i fnx1 i tez mam swoje zdanie na ten temat. Osobiście widziałem pomieszczenia w budynku przy ulicy Moniuszki 9 przed i po stanie wojennym.(w tamtych czasach siedziba Solidarności Ziemi Radomskiej - obecnie Pałac Ślubów – to dla młodszych od nas). Przed stanem wojennym był tam duży ruch, w pokojach niebiesko od papierosów, cały czas ktoś korzysta z telefonu, przychodzą teleksy (kiedyś nie było faksów) i cały czas pracująca kserokopiarka, która kopiowała plakaty, afisze, ulotki itp. Na drugi lub trzeci dzień po stanie wojennym (nie pamiętam dokładnie) też tam byłem ale co tam zobaczyłem to mnie przeraziło. Pokoje wyglądały jakby przeszło tornado. Ślady butów wojskowych na każdych drzwiach, każde drzwi miały ślady włamań, telefony wyrwane wraz z gniazdami ze ścian i dodatkowo jeszcze poobcinane „sznury”. Nadmieniam, ze do żadnych służb mundurowych, cywilnych czy organizacji partyjnej nie należałem. Napisałem bez żadnych kontekstów politycznych tylko jako ciekawostkę biernego uczestnika tamtych dni, a takich jak ja była zdecydowana większość społeczeństwa. Może ktoś zapamiętał coś innego?????
        radomianin
        • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 20:09
          ketjowant napisał:

> yś nie było faksów) i cały czas pracująca kserokopiarka, która kopiowała plakat
          > y, afisze, ulotki itp. Na drugi lub trzeci dzień po stanie wojennym (nie pamię
          > tam dokładnie) też tam byłem ale co tam zobaczyłem to mnie przeraziło. Pokoje w
          > yglądały jakby przeszło tornado. Ślady butów wojskowych na każdych drzwiach, ka
          > żde drzwi miały ślady włamań, telefony wyrwane wraz z gniazdami ze ścian i doda
          > tkowo jeszcze poobcinane „sznury”. Nadmieniam, ze do żadnych służb
          > mundurowych, cywilnych czy organizacji partyjnej nie należałem.

>>>>>> Co do śladów butów wojskowych to sie nie zgadzam pod żadnym pozorem i w żadnym wypadku.Identyczny buty mały plutony szturmowe Milicji Obywatelskiej a wojsko z Sadkowa (bo innych jw. nie było) w pierwszych dniach w Radomiu ochraniało tylko swoje obiekty wojskowe jak WKR,WSzW oraz bloki mieszkalne podległe WAK.Po kilku dniach wszystko wróciło do normy ale stan wojenny trwał nadal .>Owszem ,nie zaprzeczam że też chodziły patrole wojskowe w pierwszych dniach wprowadzenia stanu wojennego.Patrole w tym okresie wchodziły w skład służby garnizonowej która była wzmocniona zgodnie z regulaminem służb.Taka jest prawda pierwszych dni stanu wojennego które zapamiętałem jako stały od urodzenia mieszkaniec Radomia.
          • ketjowant Re: do axela-1033 Stan wojenny 12.12.08, 21:23
            axel-1033 napisał:
            Co do śladów butów wojskowych to się nie zgadzam pod żadnym pozorem i w żadnym wypadku. Identyczny buty miały plutony szturmowe Milicji Obywatelskiej a wojsko z Sadkowa (bo innych jw. nie było) w pierwszych dniach w Radomiu ochraniało tylko swoje obiekty wojskowe jak WKR, WSzW oraz bloki mieszkalne podległe WAK. Po kilku dniach wszystko wróciło do normy ale tan wojenny trwał nadal .Owszem ,nie zaprzeczam że też chodziły patrole wojskowe w pierwszych dniach wprowadzenia stanu wojennego. Patrole w tym okresie wchodziły w skład służby garnizonowej która była wzmocniona zgodnie z regulaminem służb. Taka jest prawda pierwszych dni stanu wojennego które zapamiętałem jako stały od urodzenia mieszkaniec Radomia.
            Odpowiadam
            Jak wcześniej pisałem, że nie należałem do żadnych służb mundurowych i mnie się wydawało, że pisząc „buty wojskowe” było oczywiste, że chodziło mi o buty „ZOMO-skie” .
            Nawet przez chwilę Wojska Polskiego z tym zdarzeniem nie kojarzyłem. Mój błąd polegał na tym, że nie brałem pod uwagę młodszego pokolenia, które dosłownie mogło odczytać, że Wojsko Polskie brało udział w pacyfikacji tego budynku. Za tego typu niedopatrzenie przepraszam. Dodatkowo dodam, że w Wojsku Polskim służyłem przez 24 m-ce i bardzo mile wspominam.
            Przy okazji przytoczę następną ciekawostkę przed 27 lat, a mianowicie - w dzielnicy Borki przy ulicy Kosowskiej w tamtych czasach były budynki (wieżowce) t.zw milicyjne a tam tego dnia niektóre rodziny były ewakuowane - gdzie tego nie wiem. Przy tych budynkach bardzo długo stały służby mundurowe, które posiadały broń KBKAK których po mundurach polowych nie było w stanie rozróżnić co to za służby.
            Może któraś z kobiet lub ktoś kto w tym czasie był dzieckiem i mieszkał w tych budynkach napisze jak odczuwał tamtejszy klimat.
            radomianin
          • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 12.12.08, 21:55
            >>>>>Zachęcam do pisania swoich opinii na temat wprowadzenia stanu wojennego
            jak to zrobił "kefjowant" w bardzo ciekawym i kulturalnym stylu.Takich postów
            powinno być jak najwięcej.Są jednak ludzie którzy patrzą na świat trzeźwo a nie
            przez ciemne okulary,jak to ma miejsce niekiedy w dyskusjach na forum.
    • Gość: ela Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 10.12.08, 21:58
      to byla prowokacja ,przygotowana z ,,,gory...przeciwko gierkowi,,,,dariusz
      przywieczerski w zakladach metalowych ,dyzur ,,,a podwyzki ,,,cen oby takie byly
      od nowego roku,,,i rekompesaty,,podpisuje sie ,,a szykuja sie niezle,a wtedy to
      bylo nic,,,,po prostu dalej jedziemy stanem wojennym ,protestem
      radomskim????????????????????/,a nie dniem dzisiejszym ,jutrem,,,,perwidna
      polityka za kase
    • Gość: pool Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 09:54
      TADEUSZ ŁOMNICKI:
      ...nagle przed Pałacem Staszica zobaczylem "suki", do których
      ładowano wyciagniętych siłą, wynoszonych za rece i nogi profesorów i
      naukowcow Polskiej Akademii Nauk. Był to widok okropny i żałosny,
      niewiarygodny. Obok, z długimi pałami, przebiegali rozwścieczeni
      funkcjonariusze ZOMO. Na ulicy gromadzili się ludzie, otwierano okna
      mieszkań, zaczęto krzyczeć i skandować: "Gestapo! gestapo!".
      Warszawa, 15 grudnia 1981.
      Ps. Dla młodego pokolenia to zamierzchła przeszłość, dla tych,
      którzy dopiero wchodzą w dorosłość - prawie nieznana historia.
      Starszym noc ogłoszenia stanu wojennego zapadła jednak głęboko w
      pamięć. I to bez względu na to, czy za swoje zaangażowanie w walkę o
      wolną Polskę zapłacili osobistą, czasami najwyższą cenę, czy po
      prostu byli tylko świadkami wydarzeń, które przeorały świadomość
      Polaków. Uważam, że odwoływanie się do historii nie ma na celu, a w
      każdym razie nie powinno byc wzajemnym oskarżaniem się, lecz wspólna
      refleksja, ale czy jest to możliwe by tzw. "druga" strona zdobyła
      sie an taki intyelektualny wysiłek? Pozdrawiam

• Gość: ilka Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.08, 10:28
        No właśnie, refleksji w powadze i szacunku dla tych wydarzeń !!!
        A tu - po radomsku - zapowiedź uczestnictwa z książką autorstwa
        jakiegoś australijskiego kombinatora od gazu. Robi się niedobrze.
        • Gość: pool Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 15:54
          No tak Twoja refleksja głęboka, wartościowa :-). Ale widocznie tylko
          nataką Cię stać "refleksje z koleiki po mięso" Zdrowia życzę.
        • Gość: vety Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 16:00
          A czytałaś tą książkę? A może sama sprónuj na kolejną rocznicę
          napisać, myśle że byłoaby ciekawa :-)
    • Gość: Buecefał Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: 195.187.134.* 12.12.08, 15:42
      Eeee tam, warcholenie i tyle dobrego, że wreszcie wojewodę zabrano,
      biurokrację zduszono, wreszcie mniej zakąłdów, mniej fabryk i
      wyziewów z kominów, za to więcej folkloru wiejskiego i świętych
      miejsc na figurki, gdzie można legalnie żebrać do kapelusza.
      • Gość: peregryn Oda do generała IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.08, 20:16
        Za słowo kłamstwem splugawione
        Za mundur bratnią krwią splamiony
        Za ręce siłą rozłączone
        Za naród głodem umęczony
        Za oczy dziecka przestraszone
        Odnoś swój triumf w partyjnej chwale
        Naród dziękuje ci generale !

Za pogrom braci bez litości
        Za honor wojska zbeszczeszczony
        Za mękę strasznej bezsilności
        Za ból rozłąki męża z żoną
        Za łzy i rozpacz samotności
        Ciesz się żeś działał tak wspaniale

Za połamane pałką kości
        Za koszmar walki brata z bratem
        Za nienawiści siew i złości
        Za to, że żołnierz stał się katem
        Za znów zdławiony świt wolności
        Pomnik swych zasług wzniosłeś trwale

Za założone znów kajdany
        Za zbrodnie łagrów w polskiej ziemi
        Za fałsz przemówień wyświechtanych
        Za podłość zdrajców między swymi
        Za język prawdy zakazany
        Wypnij na Kremlu pierś po medale

Naród śle swe podziękowania
        Żeby ci były jak kamienie
        Przyjm je pośpiesznie bez wzdrygania
        Może obudzą twe sumienie
        Bo generale nie znasz godziny
        Gdy przed najwyższym dowódcą świata
        Złożysz ostatni raport za swe czyny
        Z piętnem Kaina - krwią swego brata.
        1982r.

• Gość: polak Re: Oda do generała IP: 82.139.37.* 12.12.08, 21:34
          ...Odnośnie generała ,jego w przyszłości oceni historia i czas ale nie nie ci
          co nazywają sie "historykami" odnowy Odrodzonej Polski.Stwierdzę jedno gdyby nie
          stan wojenny w Polsce byłyby drugie Węgry z ich finałem.Generał Jaruzelski
          uchronił naszą Ojczyznę od walk bratobójczych na które się zanosiło dzięki
          (....}...pozostawiam do myślenia.Oda twoja była być może może hitem stanu
          wojennego a teraz,czym jest ?,pożal sie Boże za tych kilka przypomnianych słów ..
        • Gość: Bernardyn Re: Oda do generała z marszałka... IP: 89.107.158.* 12.12.08, 22:14
          Musisz znów powielać rymy z ofiar przewrotu majowego...Marszałka? Tam przy
          mostach warszawskich było 300 trupów i jeszcze więcej rannych, schlachtuz
          bogatszy znaczniej niż u Ślepowrona .
          Doradzę ci tak wierszokleto- peregrynie odpustowy: różaniec jest bronią
          niezwyciężoną, zwłaszcza Nieustanny różaniec ....więc klep go nieustająco,
          zamiast tych rymowanek częstochowskich, plujesz zamiast się modlić.
          • Gość: trujka Re: Oda do generała z marszałka... IP: *.radom.vectranet.pl 13.12.08, 01:57
            Bernadyn to taki pies, czy bies?
            • Gość: Bernardyn Re: Oda do generała z marszałka... IP: 89.107.158.* 13.12.08, 08:08
              To taki ważniejszy pan , co takiego jak ty kapucyna co noc trzepie, wisz pan???
            • Gość: Bies czyli pis Re: Oda do generała z marszałka... IP: 89.107.158.* 14.12.08, 09:27
              22 postulat: też darłem się "raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę" albo "a na
              drzewach
              zamiast liści będą wisieć komuniści".Taka to była "pokojowa" solidarność o
              której dzisiaj mówią byli działacze Solidaricy....bo można wstawić sobie każdy
              inny kolor, jak to w demokracji, gdzie kombatant i czarny funkcjusz zarabia 100
              tyś. a warchoł 600 zł. I wiśta wioooooo!
          • Gość: polak Re: Oda do generała z marszałka... IP: 82.139.37.* 13.12.08, 11:22
            "bernandynie"-uprzedziłeś mnie bo miałem to już na końcu języka.Tych trupów było dużo więcej ale o tym się nie mówi.Ten wierszoklep chciał się popisać ale mu nie wyszło.Kiedyś ,jak sobie przypominam to czytałem podobny wiersz ale tamten był adresowany właśnie do marszałka.Dobrze mu odpisałeś ale czy ten człowiek to zrozumie.
            • Gość: Górnik"Wujka" Re: Bardzo ładny wiersz peregrynie IP: *.radom.pilicka.pl 13.12.08, 15:58
              polaku, pisany małą literą i żałosny bernardynie stan wojenny to nie
              wydarzenie ze średniowiecza, ani też powstanie Chmielnickiego, te
              niech ocenia historia. Natomiast to co wydarzyło się 13 grudnia 1981
              roku jest po stalinizmie największą zbrodnią najnowszej historii
              Polski. Póki żyją ludzie odpowiedzialni za tą katastrofę, już czas
              żeby ich jak najszybciej osądzić. Nikomu nie chodzi o to, żeby
              starego, niedołężnego generała pakować do więzienia, ale w końcu
              sprawiedliwości musi stać się zadość. Już od kilku lat wiadomo, że
              stan wojenny nie był żadnym złem koniecznym, a jedynie przedłużeniem
              władzy "towarzyszy".
              • Gość: Bernardyn Re: Bardzo ładny wiersz peregrynie IP: 89.107.158.* 13.12.08, 17:12
                Górniku...z dolin,coś ty taki szybki... a marszałka za 300 ofiar już osądziłeś
                może? I jak ci jest ? Ty się martwisz o tych 9 -ciu rodaków - werbusów, co za
                robotą pojechali na Śląsk, a co z nadprodukcja narodzin z 1982 roku, co teraz
                iralndzki ZUS zasila ?
              • Gość: polak : do gościa "Górnika Wujek".... IP: 82.139.37.* 13.12.08, 17:14
                Myślę że doczekasz się jeszcze być uznania tego co wprowadził stan wojenny
                ,jako konieczność obrony Polski od wojny bratobójczej.Było to jedyne wyjście
                jakie było możliwe w tym okresie.Wydaje mi się że ta twoja najnowsza historia
                Polski jest nieco wypaczona.Masz klapki na oczach i to pewnie czarne.
                • Gość: peregryn Modlitwa Pańska 1981 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.08, 17:46
                  Ojcze nasz, któryś jest w niebie!
                  Wplątani w najdziwniejszą z wojen,
                  ustami, które dławi knebel,
                  wołamy: święć się imię Twoje,
                  i: przyjdź królestwo Twoje święte,
                  otocz opieką kraj nasz cały
                  niechaj na karki nasze zgięte
                  nie spada więcej ciosów pały.
                  Bądź wola Twoja. Pozwól ziścić
                  gorące naszych serc pragnienie:
                  niech szpicle, zdrajcy, komuniści
                  przestaną deptać polską ziemię!
                  Niech moc Twoja zerwie pęta
                  tych, co bezprawnie uwięzieni,
                  niech gości sprawiedliwość święta
                  jako w niebie, tak i na ziemi.
                  Chleba naszego powszedniego
                  cierpliwości daj nam dzisiaj
                  abyśmy dożyć mogli tego
                  dnia, kiedy będzie zdrajca wisiał.
                  I odpuść nam dziś nasze winy,
                  niech żądza zemsty nas nie plami,
                  i błędy odpuść, jako i my
                  już lat czterdzieści odpuszczamy.
                  A naszym winowajcom, Panie
                  Za udręczony naród polski,
                  za zdradę, przemoc i tyranię
                  sam wymierz słuszny wyrok boski.
                  Niechaj im zdrad i zbrodni brzemię
                  do dnia sądnego kark ugniata,
                  i nie wódź nas na pokuszenie
                  by nikt z nas nie wyręczył kata.
                  Racz nie opuszczać ludu swego
                  co szloch rozpaczy w serce tłumi,
                  ale nas zbaw od tego złego,
                  któremu na imię komunizm.

Autorem tego wiersza napisanego po wprowadzeniu stanu wojennego jest Janusz
                  Zajdel. Nie wiem kto jest autorem "Ody do generała" powstałej w 1982r. Wiersze
                  te w maszynopisie były rozprowadzane w kręgach moich znajomych w okresie stanu
                  wojennego. Zachowałem taki maszynopis i podaję te wiersze do publicznej
                  wiadomości przy okazji kolejnej rocznicy wprowadzenia stanu wojennego. W pewien
                  sposób odzwierciedlają one panujące wówczas w społeczeństwie nastroje.
    • phodopus Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 13.12.08, 17:56
      Przy tej okazji pozwolę sobie przypomnieć tablicę, która pojawiła się w pierwszą
      rocznicę stanu wojennego:
      album.radom.pl/index.php?n=Grafika.00348
      Może ktoś zna szczegóły jej powstania?
      • Gość: czytelnik Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 13.12.08, 19:20
        Promocja książki była promocją poseł Wróbel i Suskiego. Nie
        dopuścili innych do głosu. Ksiązka sprzedawana za bajońskie
        pieniądze 50 zł (grunt to interes) po przejrzeniu rozpadła się na
        kawałki. Chyba ze wstydu...
        • Gość: 5w7sejn Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 14.12.08, 18:17
          Nic nowego, w książce są same znane wiadomości. Zastanawia tylko kto
          tą radomską solidarność założył, bo większość na zdjęciach to TW.
    • Gość: sobie -raj Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 14.12.08, 20:24
      dajcie spokoj z nim dziwiwie sie ze prezydent wydal ksiazke ,cwaniaczek powinien
      siedziec ,wybuch stacji gazowej ,syn pewnie w australi,,,,,,a kto, byl na
      uroczystosciach ,spedzona mlodziez szkolna ,,,idz andrzej na emeryture ,nie
      podstawiaj ,,swini ,,,prezydentowi,jak szwagrowi
    • shockoloco 27 rocznica wprowadzenia stanu wojennego. 14.12.08, 20:33
      Szanujmy historię bo ta nie była łatwa w życiu codziennym
      Pamiętajmy o tych, którzy odważyli się krzyczeć głośno
      Brońmy naszego i naszych dzieci prawa do życia w wolności
      • Gość: lew Re: 27 rocznica wprowadzenia stanu wojennego. IP: 82.139.37.* 14.12.08, 20:45
        Rocznica była wczoraj a wy dajecie "równo" i to po rodzinie,a czy to takie dobre ładne żeby wyciągać wszelkie brudy korzystając z obchodów tak poważnie traktowanych przez nasze społeczeństwo.rocznicy.???
        • Gość: wyjec Re: 27 rocznica wprowadzenia stanu wojennego. IP: *.radom.vectranet.pl 14.12.08, 21:27
          a gdzie senator romaszewski skladal hold,nie z andrusza pod 3 kamieniami,,a nie
          pod zakladem pogrzebowym ,wogole wszystko bylo do kitu
          • Gość: kangur Re: 27 rocznica wprowadzenia stanu wojennego. IP: *.radom.vectranet.pl 15.12.08, 00:32
            Ale książka poszła po 5 dych i o to chodziło. Bussines is bussines
            jak mawiają australijczycy.
    • Gość: zdumiony Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.08, 22:02
      Ludzie czy was już niestac na odrobine szacunku dla historii? Czy
      nawet w takim dniu nie budzi sie w Was reflrksja nad przeszłością? A
      ilu z Was w tych wydarzeniach uczestniczyło i co tak wiecie o
      tamtych dniach, że opluwacie nawet własną, jakby nie było,przeszłość
      i tych, którzy ponieśli tyle trudu, a nawet oddali życie? Sądzę
      mimo wszystko, że nie dokonca wszyscy jesteśmy tak spodleni i
      ignorantami historii. Dla mnie młodego, byłem na tych
      uroczystościach, to pierwsze takie historychne doświadczenie i nie
      obchodzi mnie kto co kiedy i z kim, ważne jest żedokonali rzeczy
      niemożliwej, jak się wówczas wydawało, walczyli z komunizmem bym
      mógł dziś np. swobodnie podróżować lub bez cenzury pisać tu na
      forum. Myśle, że większość z nas ma podobnąopinię na temat Tej
      Rocznicy i wdzięcznośc dla organizatorów. Panowie dziękuje Wam!
      • Gość: mała Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.internet.radom.pl 15.12.08, 22:23
        po 1981 roku wiecej ludzi z glodu zmarlo w polsce niz w stanie
        wojennym na skutek represji.kombatantow solidarnosci tez stale
        przybywa ale ci co wtedy dostali w dup.ska dzis sami na chleb nie
        maja.autorytet moralny "s" wydaje ksiazke i ola boga ale afera.a czy
        ci ktorzy wtedy naprawde obrywali przypadkiem dzis nie sa zapomniani?
        jak patrze na tych mnozacych sie kombatantow stanu wojennego to mi
        sie nasuwa pytanie ilu z was bylo tak naprawde przesladowanych a ilu
        to pozerzy i podpinajacy sie pod tamten czas?dodam ze ja wtedy bylam
        po waszej stronie ale skutecznie mnie od tego odstraszyliscie.te
        hasla z wiszacymi komunistami to tez nie byly zarty ale rzeczywiste
        zamiary wielu oszolomow.dobrze ze nurt ekstremalny przegral w "s" z
        rozsadnymi ludzmi typu kuron,michnik czy litynski.inaczej byloby
        pieklo a stan wojenny tez temu zapobiegl.
        • Gość: vis Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: 82.139.43.* 16.12.08, 18:22
          Mała, fe co za brednie. Za to że mała, to juz nie było miejsca, na
          chociaz odrobinke rozumu?
        • Gość: zdumiony Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 20:03
          No własnie ilu ludzi zmarło po 1981r z głodu? Skąd masz takie
          informacje , że przybywa kombatantów solidarności, możesz napisać
          konkretnie ilu?
          A co do zapominania o innych- czy czasami organiowanie takiej
          rocznicy nie jest przypominaiem, upominaniem sie o tych co wówczas
          walczyli? A co do prześladowanych to nie odbieram autora ksiązki
          jako autorytet moralny ale wdzięczny jestem że zechciał opublikowac
          dokumenty z których wynika kto i kiedy był represjonowany - mam
          nadzieję że przeczytasz:-)
          Piszesz że byłaś po ich wtedy stronie i zraziły Cię hasła
          solidarności - a czy nie raziło Cie brak artykułów spożywczych,
          kartki na mleko i papier toaletowy, nie raziło Cię bicie przez
          esbeków uczniów i studentów rozdających ulotki i klejących plakaty?
          Czy to juz w grudniu 1980r. solidarność planowała stłumienie pzpr
          czy raczej było odwrotnie? A co do tzw."rozsądnych" to ich rozsądek
          polegał na tym by przejąc władzę z ludzką twarzą socjalistyczną i
          nie dopuścić do postulatów tzw. niepodległościowych. I jeszcze
          jedno: wskaż proszę chociażby jednego represjonowanego lub
          internowanego , który zasiada w dzisiejszych, chociażby władzach
          samorządowych w Radomiu. NIe prosze Cie już byś wskazała ich wśród
          radomskich parlamentarzystów - poprostu ich niema. Więc nie
          zarzucaj, że Ci ludzie jeśli cokolwiek dziś robia to mają korzyści
          polityczne! Może zapytaj ich jak długo zbierali fundusze by
          zorganizować ta rocznicę, bo i za salę też musieli płacić! Można tu
          na tym forum pidsac różne rzeczy ale na boga niech będa zgodne z
          prawda, pozbawione zawiści, bo na refleksję po tylu latach jest
          jedynie czas. Pozdrawiam i życze miłych Świąt.
          • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 16.12.08, 20:26
            >>>>>gościu "zdumiony" ((o nieskończonej ilości nicków na forum ))i piszący bezsensowne i głupkowate posty przyjmij do wiadomości ze nie nie będę prowadził z tobą żadnej polemiki i dyskusji,dopóki nie zmądrzejesz i zaprzestaniesz bluzgać w postach tu i na innych podpostach a których ty doskonale wiesz.Zdradza cię sieć z której korzystasz będąc nielogowany.Część twoich postów usunięto i to bardzo dobrze.Już masz pewną nauczkę na początek.
            • Gość: zdumiony Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.08, 21:53
              uspokuj się chłopie-nie tak nerwowo zdróka życzę,pa
              • axel-1033 Re: do "zdumionego"..-..axel 16.12.08, 22:42
                Gość portalu: zdumiony napisał(a):

> uspokuj się chłopie-nie tak nerwowo zdróka życzę,pa

>>>>>>Przypuszczam że zrozumiałeś mnie chociaż trochę ,pisz chłopie pod jednym nickiem ,jak to robi większość i będzie wszystko OK!>Wątek ten ja uważam za zamknięty bo rocznica minęła i jest trochę różnych nawet kontrowersyjnych wypowiedzi co jest dobrym odbiciem.Nie chcę mieć z tobą więcej spięć bo to trochę nie wypada jak cugle puszczą.Myślę ze sprawa załatwiona jest jak sie należy.Też życzę zdrówka -salutto....
          • Gość: mała Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.internet.radom.pl 17.12.08, 14:43
            polbratek ponoc byla represjonowana,rejczak
            miroslaw,staszewski,suski (na kompanii),wrobel.mało?z glodu zamrlo
            kilka tysiecy osob a wnioski o kase skladaja w samym radomiu
            setki.masz odpowiedz.nie pamietasz jak solidarnosc planowala
            stlumienie pzpr?podac szczegoly?
            • Gość: qwert Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:26
              Jak ostatno podawali to w Radomiu złożyło jedynie 89 osób, niewiem
              czy to setki ale tak podawali.Zdrowia "mała" życzę!Pozdrów koleżankę
              Ewę
              • Gość: lew Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: 82.139.37.* 20.12.08, 10:04
                ..Rekord pobity!!!Ciekawe kto jest zdolny do wysłania 15-u postów jeden po
                drugim na forum.Odpowiedz jest jedna - ktoś kto posługuje się ponad 100-ma
                nickami.Nadaje się on do "ludzi pozytywnie zakręconych"
      • axel-1033 Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego 15.12.08, 22:53
        Gość portalu: zdumiony napisał(a):
        > niemożliwej, jak się wówczas wydawało, walczyli z komunizmem bym
        > mógł dziś np. swobodnie podróżować lub bez cenzury pisać tu na
        > forum.

>>>>>Zaciekawił mnie twój post ,miałem nie odpisywać ale zmieniłem decyzję a
        to ciekawe co piszesz , że możesz podróżować bez paszportu , bez wizy ,masz
        wolność wypowiedzi na forum,pewnie masz wykształcenie dzięki uzyskane w wolnej
        Ojczyźnie a może w tamtej zniewolonej,oczywiście to może i jest prawdą .
        >Pytam czy zastanowiłeś sie nad tysiącami żebraków co chodzą po mieszkaniach ,o
        rodzinach które nie myślą o wyjazdach bez paszportów do krajów zachodnich,o
        tych co ledwie wiążą koniec z końcem i wegetują z dnia na dzień,,o setkach
        bezrobotnych tylko w Radomiu, o tym że pracownik spółki(firmy) boi się wyjść
        strajkować.,bo go zaraz zwolnią .Ciekawe,że nie widzisz systematycznych podwyżek
        wszystkich niemal artykułów,czynszów mieszkaniowych,opłat za wodę ,CO, nie
        mówiąc o usługach itp..I co tak ci dobrze ,a emeryci i renciści co powiedzą
        ,jakie mają te nędzne emerytury czy renty,jak ich traktują ?.> Młodość
        szybciutko mija a jak doczekasz ich wieku to zrozumiesz czym jest wolny rynek
        i ta forma ekonomiczno społeczna co jest teraz w Polsce.Rzecz wiadoma że każdy
        ma swój pogląd na te sprawy i jak ty mówisz jest wolność wypowiedzi czego
        przyznam kiedyś nie było.Sprawy te znam z własnego doświadczenia i mam na ten
        temat swoje osobiste zdanie.
    • Gość: Kreator Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: 195.187.134.* 16.12.08, 15:45
      Kombatanci styropianowi, warchoły i innej maści konspiratorzy teraz
      trzepią kasiorę: ich są stanowiska państwowe, firmy, diety , izby,
      senaty, purpuraty i ziemskie majątki przykościelne,
      ekspegeerowskie,...Nadto, IPN wycina im konkurencję. Ech, kochana
      komuna, co byśmy bez niej znaczyli, kochana SB...aż żal , że tak
      mało nas sekowali... kochany szef kompani, co Siuśka oćwiczał....!!
      • Gość: agugu Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 17.12.08, 00:16
        kochany szef kompani, co Siuśka oćwiczał....!!

o co biega?
        • Gość: IndorGulu Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: 89.107.158.* 17.12.08, 09:31
          Pan Suski u Lisa w TV2, w poniedziałek chwalił się swoim współżyciem
          idyllicznym z realistycznym do bólu szefem kompani w dniu 13 grudnia, gdy w
          jednostce warszawskiej odbywał czynną służbę. Jeden bawił się w podchody, jak
          druh przyboczny, a drugi walił w niego z grubej rury , aby harcerzyk nie
          zamarzł....oto, ważny moment w martyrologii tego pana .No, waaaaaalczył był
          fest !!!!!!!!!!!
          • Gość: Trep Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.gprs.plus.pl 17.12.08, 10:26
            Też oglądałem. Faktycznie ,ten golac z dziwnym uśmieszkiem na twarzyczce w
            fikuśnej grzywce chwalił się walką o demokrację na kompani, z szefem zaborczej
            armii...czyli: ON walczył był <już wtedy w MUNDURZE> o dzisiejszą demokrację.
            Ciekawe, gdzie miał ....bronie, bo teraz chyba będzie starał sieę o mundurową
            emeryturę. A p.Kurski mu wtórował, na antenie oczywiście.
            • Gość: golus Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.radom.vectranet.pl 17.12.08, 18:04
              Po tej wypowiedzi Lisek już go do głosu nie dopuścił. Czerwone
              gadali.
              • Gość: JERZY Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 15:05
                jak to było w Płocku i Ciechanowie
                www.plockaprawica.net/news.php
      • Gość: zen Re: 27. rocznica wprowadzenia stanu wojennego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 23:27
        czy czujesz się dobrze?
    • Gość: bryk Re: a czemu nie było Policji na rocznicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 23:42
      Widziałem zdjęcia z rocznicy, byli wszyscy łącznie z wojskowym
      sztandarem garnizonu radomskiego ale poilicji i p.Majewskiego nie
      było! może nie dostali zaproszenia alebo...?
      • Gość: qwert Re: a czemu nie było Policji na rocznicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.08, 23:50
        ... omawiali przygotowania do rocznicy 90-tej policji,
        jak "splugawić" tą przedwojenną patriotyczną formację
        państwową.Szukają z dyrektorem muzeum, notabene z rozdania
        pisowskiego, archiwów i dokumentacji- musimy tam być, to pewnie
        będzie ciekawe wydarzenie w Radomiu. Sfora poesbeckich niedobitków w
        policyjnych mundurach-stare wraca. Z drugiej strony to pewnie
        reakcja na książkę "Radomska droga do wolności". Teraz pewnie p.
        rzecznik policji Majewski też coś "klepnie" literacko na temat zomo-
        policyjnej drogi do przeszłości.
        • Gość: szperacz Re: a czemu nie było Policji na rocznicy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:01
          picasaweb.google.pl/wiesawm/RadomRocznicaStanuWojennego?feat=directlink
      • Gość: szperacz Re:<a href="http://picasaweb.google.pl/wiesawm/RadomRocznic" targe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:00
        b/k
    • Gość: reper Re: 27 rocznica wprowadzenia stanu wojennego i ..? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.08, 00:12
      www.represjonowani.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka