Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA? TAK. CZAS NA AKCJE!!! IP: *.dc.dc.cox.net 14.01.04, 16:21 Dziekuje za informacje. Teraz czas na przemyslane akcje. Nie chce wszystkich moich pomyslow oglaszac publicznie, dlatego prosze ta 10tke, ktora “glosowala” aby sie zorganizowala w komitet popierajacy zjednoczenie prawicy. Wnioskuje, ze jestescie za tym, wiec powinniscie to sami zaczac, bo nikt inny tego nie zrobi. To bedzie dosc skomplikowany process, ktorego wyniki nie sa pewne, ale kto wie. Uwazam ze nalezy probowac, popieram, i bede pomagal. Proponuje zalozenie przez Was darmowego adresu emailowego na Yahoo aby mozna bylo porozumiewac sie poprzez Yahoo Messenger: konferencje, personalny kontat, w tym Video Camera i glos, czasami jak zwykly telefon, oraz szybkie przesylanie dokumentow itp. Dobrze byloby aby Wasze ID zaczynaly sie od Nikow uzywanych na FORUM, naprzyklad “prawyRadomski”, “kibicRadomski” to jest uzycie pomyslu jednego uczestnika tego Forum “bodzioradomski”(ego). Jezeli ktos ma klopoty z jezykiem angielskim to ja moge mu pomoc w zalozeniu konta na Yahoo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bravo Re: CZY JEST SZANSA? TAK. CZAS NA AKCJE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.05, 09:58 Zastanawia mnie dlaczego wymienia się wszystkich pomijając nazwisko radnego bałażaka radnego sejmiku województwa. Może on nie jest wyszczekany jak cała ta menażeria psełdo prawicowców jak Rejczak czy Łopuch ale z tego co zauważyłem kiedyś w rozmowie na spotkaniu otwartym LPR-u facet wie czego chce i niechce układać się z z tymi co już byli i są nadal ( skutki dla radomia widzimy ) przecież Rejczak to OSZUST i to on wpędził nas do województwa Mazowieckiego a teraz chce by z niego wyjść i stworzyć na nowo Radomskie. a jak słyszę takie nazwy ugrupowań Prawy Radom, Wspólnota samorządowa i innne to śmiać misię chce gdyż ci panowie rządzili pod innymi szyldami i aby rządzić zrobią wszystko by nadal trwać przy korycie , będą nawet leżeć krzyrzem przed kościołem (Łopuszański)pokazując jacy oni święci Głąbek też nie popuści żadnej mszy czy imprezy.Nie mówię że zaraz trzeba klaskać LPR-owi ale byłem na takim spotkaniu (polecam )i jest czego posłuchać przedewszystkim nie są to oszołomy zaznaczam jak ich pokazują w mediach a ostatnio starają się wyciszyć w naszych lokalnych czyżby byli zagrożeniem dla obecnych bo moga coś wyciągnąć do publicznej wiadomości to jest zastanawiające dlaczego nie przepadają za Bałazakiem nawet ci z Prawicy jak Łopuch. Łopuszański przecież startował z ich listy do Sejmu i najwidoczniej nie udało mu się zdemontować jak on to potrafi i musiał wyjść z Klubu LPR. Dzisiaj też LPR ma jakieś spotkanie o 17 w budynku gdzie są Anonse zobaczymy co mają do powiedzenia na temat Teczek czy Orlenu.Z Kibicem się zgadzam tylko trzeba rzeczywiście się dobrze zastanowić kogo popierać w tych akcjach bo natych co łączyli prawicę ja nie liczę bo w rzeczywistości ja dzielą w myśl starej zasady Dziel I Rządź no i podzielili naród i mamy tego skutki. Pozdrawiam wszystkich Prawych Patryjotów bez względu czy są z Prawej czy z Lewej strony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: modaR Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 17:47 Drogi KIBICu długo zastanawiałem się nad Twoją - przyznam - zaskakującą propozycją. Po głębszym zastanowieniu wydaje mi się, że może TĘDY droga do stworzenia silnej prawicy nie tylko w Radomiu. Niech wezmą się za to Ci, którzy nie są jeszcze ubabrani w gównie polityki (przepraszam: powtarzam za Churchilem). Czy to się uda? Trzeba wierzyć, że tak. Masz moje poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zl wawel Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 14.01.04, 21:01 co sie stolo nie bluzgacie nie nazywacie siebie idiotami itm podobnie czytam ta dyskusie z podziwem czekam na sukcesy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.04, 22:58 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 14.01.04, 23:49 Dziekuje za poparcie z ktorego natychmiast chce skorzystac. Zaglosuj wiec na liste kandydatow na dzien 14 stycznia 2004: Adamiec, S. Banaszkiewicz, S. Byzdra, H. Derlatka, T. H. Fałek, R. Fogiel Gajewski, K. Gogacz, T. Grabowski Kawęcki, B. Kiełbasiński, J. Kopacz, E. Korpetta-Zych, J. Korycki, W. Krysiński, M. Kutkowska, B. Langowski, A Łopuszanski, J. Maszkiewicz, Z Podkowiński, Z. Prażmowski, S. Pyrcioch, T. Rejczak, M. Rejczak, J. Ruszczyk Słomka, A. Sobieraj, J. Sońta, K. Surma, D. Suski, M. Uciński Wędzonka, A. Wiśniewska, L. Wlazło, K. Wróbel, J. Wróbel, M. Wydra, T. Zubek, S. wedlug schematu od 0 do 6 punktow: aPunktyRazem bPrezencja cWyksztalcenie dKrasomowstwo eDoswiadczenie fRzeczowosc gMorale Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 21:54 Proszę Cię, ale bez Kutkowskiej i Wydry!!! Po pierwsze przecież oni - gdy jest gorąco - zawsze chowają głowę w piasek. Po drugie oni nie są politykami tylko urzędnikami i to sprzedajnymi (np. Kutkowska). O Wydrze nie wspomnę bo może urzędnikiem jest dobrym ale gdy dochodziło co do czego zawsze uchylał się od jednoznacznego poparcie kogokolwiek. To jest zbyt zachowawcze żeby tak wysoko go kwalifikować. Trochę za nisko oceniasz Mirosława Rejczaka. Zawsze w cieniu brata ale teraz jakby trochę bardziej aktywny. Młodzi jak najbardziej chociaż w innej kolejności i dodałbym jeszcze kilku. Tylko czy ci starzy ich dopuszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.kowala.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 20:00 to się stoło że wykipioło i się zesroło. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 16.01.04, 09:09 w zasadzie zgadzam sie z pomysłem Kibica, jestem zarejestrowanym użytkownikiem, usislijmy jednak pewne kwestie. Zdefiniujmy polityka. Słownik języka polskiego PWN: polityk m III, DB. -a, N. ~kiem; lm M. ~ycy, DB. -ów 1. «mąż stanu kierujący polityką państwa; dyplomata, działacz polityczny» Spotkanie, narada polityków. 2. «człowiek sprytny, przebiegły, układny» Adamiec, S. Banaszkiewicz, S. Byzdra, H. Derlatka, T. H. Fałek, R. Fogiel Gajewski, K. Gogacz, T. Grabowski Kawęcki, B. Kiełbasiński, J. Kopacz, E. Korpetta-Zych, J. Korycki, W. Krysiński, M. Kutkowska, B. Langowski, A Łopuszanski, J. Maszkiewicz, Z Podkowiński, Z. Prażmowski, S. Pyrcioch, T. Rejczak, M. Rejczak, J. Ruszczyk Słomka, A. Sobieraj, J. Sońta, K. Surma, D. Suski, M. Uciński Wędzonka, A. Wiśniewska, L. Wlazło, K. Wróbel, J. Wróbel, M. Wydra, T. Zubek, S. Trzymajmy się p. 1, choc drugi też ciekawy. Kto z tej listy jest politykiem? Kto z tej listy jest politykiem prawicowym? Na razie może bez nazwisk, ale częśc postaci głeboko mnie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 16.01.04, 14:16 To dosc skomplikowane. Na tym etapie selekcji to nie takie wazne. Jak bedziesz przegladal moje wypowiedzi, to zauwazysz, ze z kilku wybrancow my a nie kto inny bedziemy polityka formowac, to jest kredo mojej koncepcji. Te osoby maja miec dyspozycje i wole z nami pracowac a zjednoczenie PRAWICY zalezy od nas a nie od osob walczacych o slawe i pieniadze. My musimy sforulowac platforme wyborcza i wokol niej zgromadzic jak najwiecej wyborcow i woluntarnych pracownikow, ktorzy bede na wybor i sukces wybrancow pracowac. Jezeli nasza praca bedzie efektywna wtedy uzaleznimy wyselekcjonowanych politykow od naszej pracy i vice versa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernest Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 18.01.04, 20:25 Dlaczego nie wszyscy mają imiona? Wiem że Uciński to C. a Grabowski D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 19.01.04, 00:33 Prosze o uzupelnienie, potwierdzenie oraz kontynuowanie glosowania i dalszego ustosunkowywania do moich propozycji. Otrzymalem pewne poparcie ale jeszcze nikogo do podjecia akcji zjednoczeniowych. Jezeli sie zglosi choc jedna osoba to natychmiast podam moj adress/email specjalnie przygotowany do tego celu. Fogiel Grabowski, D. Langowski, A. Ruszczyk Uciński, C. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 20.01.04, 21:49 z prawicą chyba marnie, skoro wątek spada... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 20.01.04, 23:22 Nic nowego. Nawet ci co mysla o zjednoczonej silnej PRAWICY to tylko sobie mysla. Kazdy wiec czeka na to, ze PRAWICA sama sie zjednoczy i zrobi sie silna. Poczekamy wiec jeszcze troche. A czy mozna mowic o sensownej PRAWICY gdy stabilnych kapitalistow brak jak rowniez bogatej klasy sredniej? Kogo ta PRAWICA ma reprezentowac i bronic czyich interesow? Odpowiedz Link Zgłoś
vieste Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 21.01.04, 12:04 nie zapominajcie o tych, ktorzy jak wywesza dobry interes, natychmiast sie przeprawicuja. Osobiscie znam takiego "polityka", ktory zaczynal jako "czerwony", potem w miare potrzeb byl "zielony", potem startowal z Samoobrony , a w ostatnich jako wolny strzelec. I swietnie sobie radzi w kolejnych awansach.Stawiam na niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 21.01.04, 17:30 No tak. Wlasnie my chcemy wybrac takich, ktorzy posiadaja integrity czyli cos takiego, ze nie zmieniaja swych pogladow jak choragiewka. Jak taki sobie dobrze radzi to nas nie potrzebuje. My szukamy takiego co sobie jakos tam radzi i ma ochote stanac na czele grupy politykow ktorzy wypowiadaja sie za programem PRAWICY (musi on byc sprecyzowany chocby w glownych zarysach) czyli mniej kontroli panstawa nad zyciem obywateli i przedsiebiorcow, wiecej wolnego rynku i kontrolowanej demokracji przez tradycje chrzescijanska, dobro rodziny, wartosci moralne uznane za wzor. Dlatego taki jegomosc, ktory skacze z jednej partii do drugiej nie moze naszego poparcia otrzymac i nikt mu nie bedzie pomagal, zreszta on pomocy nie potrzebuje, bo jak piszesz dobrze sobie radzi. Tyle tylko, ze jak pojawia sie politycy z naszym poparciem wtedy ludzie przestana na takich “ to tu to tam glosowac”. Cala tajemnica jest w tym, ze przed popieraniem tego czy innego polityka postaramy sie przekonsultowac to zarowno z zaintersowanymi ludzmi jak z samymi politykami. Masz na przyklad tych 4ch kandydatow: T.Wydra, J.Rejczak, B.Kutkowska, L.Wisniewska. Scharakteryzuj ich pod wzgledem twoich zastrzerzen i mojej definicji PRAWICY. Oczekuje Twojej wypowiedzi. Nie musi byc ona natychmiast bo wymagac to moze studiow o tych ludziach, zebrania informacji, spotkania sie z nimi, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
bodzioradomski Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 22.01.04, 12:38 czepnę się trochę, KIBIC. Wymienione tu nazwiska: Wydra, prawica, ale urzędnik nie polityk (brak aktywności politycznej), p. Wiśniewska - prawica, lekarz, dyrektor, polityka niespecjalnie jej wychodzi, bo bezskutecznie kandydowała. Kutkowska - przypadkowa wiceprezydent, na pewno nie polityk. Rejczak - prawica, polityk w rozumieniu działacz - nieskuteczny, wręcz nieudolny. Niestety, z większościa nazwisk z tej listy można zrobić to samo. GDZIE JEST PRAWICA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 22.01.04, 15:36 Doskonale. Wyrastasz na cenne zrodlo informacji. Przytocze Twoje zdanie "Niestety, z większościa nazwisk z tej listy można zrobić to samo." Tak jest wszedzie dobrego kandydata trudno znalezc, nie rodza sie tak latwo. W zwiazku z tym musimy pracowac z tymi co mamy i probowali kandydata "wyhodowac" na "wielkiego" przywodce. Pytanie jest jak to zrobic? Otoz kazdy z tych "bandy 4ch" wyraznie odstaje na plus od pozostalej reszty, szczegolnie T. Wydra. Jezeli wokol niego sie skupimy, to znaczy jak nawiecej ludzi zacznie pracowac, doslownie pracowac na jego sukces to i on nieoczekiwanie stanie sie bardzo skuteczny. Popatrz na prezydenta Ameryki, czy on taki osobiscie jest udolny? Jego swita robi z niego udolnego. Jak masz wokol siebie duza grupe swietnch ludzi to natychmiast stajesz sie udolny. Teraz nalezy troche troche przestac interesowac sie ta grupa wybranch a znalezc grupe ludzi takich jak Ty i ja, ktorzy chca i potrafia rozpoczac aktywnosc zmierzajaca do spopularizowania kandydatow, przeprowadzenia rozmow z kadydatami, sformulwania programu, chocby w glownych zarysach, i potem od domu do domu chodzic i przedstawiac kandyadatow, ktorzy beda najlepiej reprezentowali interes ogolu. Nazywaja to tutaj "grass roots" aktywnoscia bez ktorej zaden kandydat PRAWICY nie zjednoczy. Cudow nie ma a praca jest duza do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polityczny "Idol" Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 23.01.04, 13:03 serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1880660.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYMOTEUSZ Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 21.01.04, 17:14 Przede wszystkim ważny jest program? Gdzie on jest ? Przedstawcie go lub zaproponujcie główne zręby tego programu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozczarowany Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 21.01.04, 17:29 Pewnie że słabo skoro ktoś (nie wiem, dla jaj czy prowokacji) umieszcza takich sprzedawczyków i koniunkturalistów jak Fogiel,Wróbel,Wędzonka czy Gajewski. To nie dla mnie.Za dużo tu agentów (byłych czy jeszcze obecnych?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 21.01.04, 17:44 Nie bądź rozczarowany, wypunktuj swoich idoli, a tym daj zera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 21.01.04, 17:46 Jeszcze jedno. Przy tej liście z nazwiskami dopiszmy kto był wjakiej partii ido jakiej przeszedł. Z tej czołowej czwórki to chyba tylko Wiśniewska jest w PiSie, a reszta bezpartyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 21.01.04, 20:08 To po to jest cala ta zabawa aby wyselekcjonowac tych co moga sie nadawac na przywodcow PRAWICY, dlatego kazdy kto chce moze sie tutaj wpisac lub wypisac. Robia to wlasnie Ci ktorzy glosuja. Jak ktos dostaje zera to nie wiem do jakiej on PRAWICY sie dostanie i jak dlugo ludzie beda glosowali gdy zaczniemy pisac o ich "kwalifikacjach"? Na razie przynaleznosc partyjna mnie nie intersuje bo PRAWICA jest jedna, a ze dzieli sie na podzespoly, ktore krzycza, ze sa rozne to normalne nieporozumienie. Pomyslcie wiec jak napisac program PRAWICY aby roznorodnosci zniknely. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasna polana Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 01.02.04, 15:14 Powtórzmy to pytanie: czy jest szansa na silną prawicę czy tylko Samoobrona nas czeka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.04, 19:58 Warto się zastanowić dlaczego tak jest i czy tak dalej musi być??? Dlaczego tak jest - odpowiedż jest prosta- Rzadzą ciągle Ci sami i nie ważne czy to jest lewica czy prawica. Czy tak musi być- nie musi tylko trzeba odsunąć tych samych rządzących od koryta Jak to zrobić- proste zmieniając ordynację wyborczą z proporcjonalnej, gdzie rozdają stanowiska partyjni baronowie na większościową w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych, gdzie do parlamentu wejdzie ta osoba, która uzyska największą ilość głosów w swoim okręgu. I tak wybrani parlamentarzyści odpowiadać będą przed swoim elektoratem a nie przed baronami partyjnymi Tylko zmiana ordynacji wyborczej umożliwi wybranie normalnych ludzi do samorządów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 01.02.04, 20:03 Tak zgadzam się, widać jak Wędzonka i KOrpetta Zych lawirują aby nikomu się nie narazić i stołek utrzymać a może i do parlamentu startować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aktor Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.kowala.sdi.tpnet.pl 01.02.04, 20:08 Musi tak być drogi Krzysztofie bo światem rządzi pieniądz i ty (niestety?) tego sam nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 01.02.04, 20:49 Nie jestem przekonany, czy wystarczy wprowadzić okręgi jednomandatowe, żeby uzdrowić nasze władze. Mogę sobie wyobrazić, że wygra wtedy ten, kto zapewni więcej festynów z darmowym piwem i kiełbaskami, kogo stać na więcej spotów reklamowych w telewizji itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Kapturu Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 01.02.04, 23:06 Brakuje kogoś, może księdza z autorytetem, który zebrałby tę pierwszą dwudziestkę z w/w listy i doprowadził do kilku spotkań tych osób. Możeby coś na prawicy powstało trwałego. Odpowiedz Link Zgłoś
kumys Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 01.02.04, 23:07 To wedlug was jako powinna byc ordynacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 01.02.04, 23:54 Gość: jasna polana 01.02.2004 15:14 Powtórzmy to pytanie: czy jest szansa na silną prawicę czy tylko Samoobrona nas czeka? Problem polega na tym, ze nikt tak naprawde nie chce silnej PRAWICY, nawet ci co ja jakos tam reprezenuja czy popieraja. Przedstawilem pewna koncepcje z dziesiec osob sie wypowiedzialo przy subietywnej ocenie kandydatow, zaproponowalem nastepne kroki i co? Cisza. Dlatego wniosek jeaki wyciagasz moze byc calkiem sluszny. "Samo" jako grupa polaczona wzglednie dobrze na zasadach matactwa, przekretow, czy prostego protestu znajduje posluch u wielu wyborcow i moze wyrosc na kazdego typu partie prawicowa, lewicowa czy cos posrodku bo jest elastyczna i bedzie dostosowywac sie do tego "jak wiatr wieje". Przy okazji udawadnia tez, ze nie potrzeba byc znow taki madry aby do wladz sie dorwac. Moja koncepcja polega na wyselecjonowaniu najlepszych mozliwych i uksztaltowanie ich na politykow wysokiej klasy, wtedy glos takiego i tych co mu w tym pomagaja bedzie brany pod uwage. Chodzi o takie uksztaltowanie aby nie musieli PRWICOWCY uciekac sie do radykalizmu czy to z prawa czy lewa stosujac "ciemnogrodzkie" metody aby utrzymywac sie przy wladzy. Podczas tego programu wielu z was nauczyloby sie wiele i niektorzy potem mogli by sie przydac w sprawowaniu wladzy przez PRAWICE. Gość: Krzysztof 01.02.2004 19:58 Warto się zastanowić dlaczego tak jest i czy tak dalej musi być??? Dlaczego tak jest - odpowiedż jest prosta- Rzadzą ciągle Ci sami i nie ważne czy to jest lewica czy prawica. Niestety jezeli ciagle sa ci sami jak i mamy ciagle zmiany sa niedobre, nalezy wiec uruchamiac mechanizm wymiany. Czy tak musi być- nie musi tylko trzeba odsunąć tych samych rządzących od koryta Jak to zrobić- proste zmieniając ordynację wyborczą z proporcjonalnej, gdzie rozdają stanowiska partyjni baronowie na większościową w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych, gdzie do parlamentu wejdzie ta osoba, która uzyska największą ilość głosów w swoim okręgu. Jezeli ci partyjni bosowie maja manadaty spoleczne to nalezy to uszanowac, to jest demokracja ale nie bezposrednia. Nalezy wiec walczy o lepszych baronow aby bylo lepiej. Sama zmiana nie koniecznie musi przyniec lepsze rezultaty. Dlaczego? Bo populistyczne wybory bezposrednie nie musza byc lepsze. I tak wybrani parlamentarzyści odpowiadać będą przed swoim elektoratem a nie przed baronami partyjnymi. To wymien barona aby sie liczyl z glosem wyborcow a nie wszyskich, to chyba latwiej. Tylko zmiana ordynacji wyborczej umożliwi wybranie normalnych ludzi do samorządów Normalnosci w ten sposob nie osiagniesz, to jest zjawisko bardziej zlozone niz jak sie tak latwo pisze. Gość: Aktor 01.02.2004 20:08 Musi tak być drogi Krzysztofie bo światem rządzi pieniądz i ty (niestety?) tego sam nie zmienisz. A poniewaz male pieniadze wchodza w rachube to i mali ludzie do wladzy sie dorywaja. Gość: Marcin 01.02.2004 20:49 Nie jestem przekonany, czy wystarczy wprowadzić okręgi jednomandatowe, żeby uzdrowić nasze władze. Mogę sobie wyobrazić, że wygra wtedy ten, kto zapewni więcej festynów z darmowym piwem i kiełbaskami, kogo stać na więcej spotów reklamowych w telewizji itd Dlatego nalezy glosowac na tych co moga dac prace innym a nie tylko raz na cztery lata troche piwa i kielbaske. Czy jednak sa tacy co prace, porzadek, i warunki do poprawy moga zagwarantowac? Czy maja jaks koncepcje i smiale rozwiazania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 18:47 W Polsce rządzi holding okrągłostolowy. A nie prawica czy lewica. I ten holding jest coraz słabszy-coraz mniej można ukraść bo nie ma skąd. USA i Unia Europejska rozliczają holding z każdego dolara i euro. Dlatego w Polsce potrzebne są zmiany. Rzeczywiście potrzeba silnych, mądrych i uczciwych ludzi którzy zastąpiliby tych skorumpowanych z holdingu. USA i Unia Europejska czeka na takie zmiany w Polsce. Oni też chcą mieć partnerów normalnych i silnych a nie niewolników. Dlatego teraz jest potrzeba stworzenia w kraju silnej prawicy i lewicy. I takich ludzi w kraju nie brakuje. Tylko trzeba dać im szansę wejścia do parlamentu. A to można osiągnąć tylko za pomocą zmiany ordynacji wyborczej na wiekszościową w Jednomandatowych Okręgach Wyborczych. Ostatnio tak stało się we Włoszech- wymieniono 70% parlamentarzystów i od razu Włochy osiągnęły stabilizację polityczną. Nieudacznik i nieuczciwy według tej ordynacji oszuka wyborcę tylko raz. W następnej kadencji napewno nie uzyska wymaganej iliści głosów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 02.02.04, 21:00 W ilu to już kadencjach nas oszukano, a naród dalej głosuje na Grabowską i Gołąbka oraz innych złotoustych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.04, 23:07 Według ordynacji proporcjonalnej zawsze będą oszukiwać. I nie ważne czy wygra lewica czy prawica. Będą to ciągle Ci sami ludzie z holdingu okragłostołowego. Tylko biedni i naiwni ludzie łudzą się nadzieją teraz to już nasi będą u władzy to będzie lepiej. A baronowie partyjni umieszczają na najwyższych miejscach list wyborczych takich jak: Cimoszewicz,Jaskiernia, Tusk, Rokita, Buzek, Oleksy i wiele innych. I kręci się karuzela. A naród coraz bardziej przymiera. Można to zmienić zmieniając ordynację wyborczą z proporcjonalnej na większościową w JOW i wtedy zostaną wybrani tylko Ci co uzyskają największą ilośc głosów wyborców. Zobaczcie co dzisiaj powiedział Pat Cox o tych naszych kandydatach do Parlamentu Europejskiego. On dał społeczeństwu polskiemu sygnał żeby nie wybierać tych półgłówków. Społeczeństwo ma wybrać ludzi mądrych wykształconych i młodych A takich w Polsce nie brakuje tylko nie mogą się przebić. Tylko czy według tej ordynacji wyborczej społeczeństwo będzie miało coś do powiedzenia w wybraniu ludzi normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 03.02.04, 15:37 To nie latwe przedsiewziecie. Od kiedy to parlametarzysta bedzie glosowal za ordynacja wyborcza, ktora pozbawi go posady? Aby wymiana nastapila musza zaistniec co najmniej dwa czynniki lista “nalepszych politykow”, ktorzy wyraza zgode ubiegac sie o rzadowe stanowisko z wyboru oraz duza grupa ludzi aktywnych, ktorzy beda ciezko na niego pracowac. Taki oddolny ruch spoleczny porownywalny do “Solidarnosci”. W watkach powyzej dalem propozycje rozpoczecie takiego procesu, kilku ludzi sie wypowiedzialo, lista powstala, lepsza gorsza, ale jak na razie nikt sie nie zdecydowal aby chocby cos zaczac. Latwo jest rzucic haslo ale gdy trzeba prace zaczac to niestety ludzi nie ma. Jest zle ale ludzie to zlo akceptuja i niczego nie robia aby zmienic sytuacje. Gdyby grupa ludzi z tego Forum, ktora potrafi pisac krytycznie i rozumie polityczne zjawiska wlaczylo sie do stworzenia sensownego otoczenia dla tych czterech kandydatow; zbudowania platformy wyborczej, smialego i realistycznego programu oraz zaprezentowanie go potencjalnym wyborcom, wtedy mechanizm moglby zostac uruchominy. Zakladam, ze postwanie grupa ktora bedzie skupiac madrych ludzi, ktorym nie brakuje zdolosci zdrowrozsadkowych, nie koniecznie jakiegos tam wielkiego wyksztalcenia, potrafiaca wygenerowac realistyczne i atrakcyjne hasla i programy, ktore otrzymaja spoleczne poparcie. Jak PRAWICA podniesie poziom to natychmiast LEWICA uczyni to samo. Nasza rola jest uruchomic ten process. Wtedy bedzie mozna zmieniac ordynacje wyborcza i wprowadzac takie zmiany jakie powinny nastapic. Jak nie ma oddolnego nacisku to kazdy parlamentarzysta bedzie szedl po najmniejszej linii oporu, to takie ludzkie. Twoja idea moze byc absolutnie sluszna ale jak nie znajdzie ludzi do jej wdrozenia to umrze smiercia naturalna. Nie wiem, czy Forumowicze rozumieja ten process, bo wielu rzuca sobie hasla, cos tam krytykuje, ale aby wziac lopate i zaczac “sypac kopiec”, to nie. Odpowiedzi na niektore Twoje sformulowania. Gość: Krzysztof Rzeczywiście potrzeba silnych, mądrych i uczciwych ludzi którzy zastąpiliby tych skorumpowanych z holdingu. … Dlatego teraz jest potrzeba stworzenia w kraju silnej prawicy i lewicy. I takich ludzi w kraju nie brakuje Ktorzy to sa? W jaki sposob ich wyselecjonujesz, sami sie oni nie pojawia gdyz jak slusznie zauwazyles slabosciami wieja obecni politycy, i wyglada na to, ze dostali sie do polityki przez przypadek? Gość: Krzysztof Tylko trzeba dać im szansę wejścia do parlamentu. No tak ale gdy beda zalezni tylko od wlasnej jakosci a nie od grupy, ktora za nim stoi, to wtedy bedzie ten madry i dobry robil to samo co obecnie, zabezpieczal sawoja pozycje na wlasna reke. “Dobrzy” politycy z Unii Wolnosci prepadli, gdy okazalo sie, ze nie maja zaplecza, a tak wielu krytykow, ktorzy obwinili 5% partie za wszystko co sie nie udalo. Nalezy z tej lekcji wyciagnac odpowiednie wnioski. Gość: Krzysztof Ostatnio tak stało się we Włoszech- wymieniono 70% parlamentarzystów i od razu Włochy osiągnęły stabilizację polityczną. Nieudacznik i nieuczciwy według tej ordynacji oszuka wyborcę tylko raz. W następnej kadencji napewno nie uzyska wymaganej iliści głosów. Gość: rex W ilu to już kadencjach nas oszukano, a naród dalej głosuje na Grabowską i Gołąbka oraz innych złotoustych. Ja nie wiem czy oszukali czy poprostu nieudacznicy. Co taki poziom jaki prezentuje LW czy cala Samo moze wymyslec, zeby nie wiem co robili to nie sa w stanie wymyslec poprawnego rozwiazania problemow przed jakimi stanal polski narod. Z drugiej strony mozesz miec racje jak UW, ktora nie jest w stanie przelozyc swe racje na wyborcze glosy. Jak sie znajda ludzie co polacza oba te czynniki wtedy Polska moze ruszy. Mozna sie wysmiewac z amerykanskiego wyborcy, ktorzy wyglada na niedouczonego, ale elita, ktora jest wybierana nie jest juz taka niedouczona a finasowo zasobna. Wokol niej skupiaja sie ludzie, ktorzy zyja z niej i dbaja o to aby polityk prezentowal sie i postepowal jak najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.04, 22:15 W większości z Tobą zgadzam się. Tacy ludzie są w Unii Wolności, SLD,PO,PiS. Tylko trzeba stworzyc im mozliwość dostania sie do parlamentu. Ci ludzie powinni wspólnie z istniejacym Ruchem na rzecz JOW wywierać nacisk na parlamentarzystów o zmianę ordynacji wyborczej. Nie wolno stac nam w miejscu jak nie sprawdzil się Okrągły Stół to trzeba szukać szybko innych rozwiązań. I takim rozwiazaniem mogą być wybory według nowej ordynacji wyborczej większościowej w JOW. Chyba że ktoś zaproponuje lepsze rozwiązanie to zapraszam do przedstawienia propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 03.02.04, 20:57 Podałeś świetny przykład efektów głosowania w okręgu jednomandatowym: czy naprawdę uważasz, że Berlusconi to najlepszy premier, jakiego Włochy mogły z siebie wykrzesać? A u nas - odległy już historycznie przykład: w 89 roku w senacie był tylko jeden człowiek spoza listy Wałęsy - bogaty biznesmen (senator Stokłosa? nie jestem pewien nazwiska), który mógł zafundować kiełbasę wyborczą. Czy poza noszeniem godnego tytułu senatora coś zdziałał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 04.02.04, 16:26 Nie zdziałał nic ale był zaledwie jedną kadencję. Znam wielu bandytów z SLD którzy również nie zdziałali nic a są już 4 kadecję w sejmie! I to jest "fenomenem" Polski. A swoja drogą temat schodzi na obce podwórka. Wróćmy do nas. jestem jak najbardziej za okręgami jednomandatowymi. nie jest prawdą, że "kiełbasiarze" (ci od pikników wyborczych) zdołaliby kupić tyle głosów. W okręgach jednomandatowych wygraliby najlepsi. Ci, ktorzy mają autwentyczne poparcie społeczności lokalnej, zasłużyli się na swoim terenie i społeczność mu ufa. Ale już ktoś napisał: który z tej grupy średniaków-posłów zagłosuje za taką ordynacją pozbawiającą ich jakiegokolwiek wpływu na władzę. Dlatego nigdy do tego nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.04, 17:11 Z profesorem WITOLDEM KIEŻUNEM z Wyższej Szkoły Zarządzania i Administracji im. T. Koźmińskiego w Warszawie, uczestnikiem toruńskiej konferencji "Dlaczego jednomandatowe okręgi wyborcze", rozmawiają Lucyna Budniewska i Joanna Wasicka - Dlaczego politycy, którzy sprawują teraz władzę, tak się bronią przed wprowadzeniem jednomandatowych okręgów wyborczych? - Dlatego, że bardzo duży procent tych polityków musiałby wtedy odejść z życia politycznego. To jest problem osobistego zagrożenia. Mają oni świadomość, że funkcjonują dzięki systemowi partyjnemu, systemowi wyborów proporcjonalnych. Przy wprowadzeniu wyborów bezpośrednich z pewnością nastąpiłaby radykalna zmiana. Najlepszym dowodem są wyniki ostatnich wyborów samorządowych na stanowiska wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Obecny prezydent Torunia też nie jest reprezentantem partii. Świadomość, że zmiany są konieczne, narasta. W rankingach dotyczących prestiżu poszczególnych zawodów, politycy znajdują się na samym końcu. A polityk postrzegany jest powszechnie jako członek partii. Partia, sama idea partii się skończyła. - Politycy często mówią, że bez partii nie można wpływać na życie publiczne... - Nie można stworzyć takiej sytuacji, że kryterium doboru kadr samorządowych, administracyjnych, jest przynależność partyjna. Przecież to nonsens. W systemie jednomandatowych okręgów wyborczych, który proponujemy, decydują osobiste kwalifikacje. Moralne prawo, żeby rządzić ma tylko ktoś, kto jest godny zaufania, kto ma kompetencje. A kto dzisiaj rządzi? Piszę teraz książkę o patologiach transformacji, zbieram materiały. Wystarczy poczytać prasę, codziennie znajdujemy informacje o kolejnych aferach. To wynika również z tego, że dobór tej kadry odbywa się po linii partyjnej. Decydują wewnętrzne powiązania. To jest właśnie kolesiostwo, to są właśnie te wszystkie elementy degeneracji życia politycznego. Moim zdaniem jedyną nadzieją na radykalną zmianę jest nowe prawo wyborcze - dlatego partie się tego boją Dojdzie szybciej niż Tobie się wydaje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 11:34 Jest szansa jeśli okroisz swoją listę z przypadkowych członków.Wielu z nich ma tyle wspólnego z prawicą co Marcinkowski.Dla nich liczy się tylko kasa, przywileje, możliwość załatwienia wielu spraw bez względu na to kto im to ułatwi: czy ci z lewa, czy z prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lambda Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 06.02.04, 12:33 To ty okrój tę listę. Tu jest pełna demokracja. Każdy może wypunktować swoich kandydatów, ale idzie to jak zwykle w Radomiu. Chciałbym i boję się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 06.02.04, 12:40 Po tym poznaje się skuteczność polityków - po możliwości załatwienia wielu spraw. Jeśli będą korzystne dla miasta nikt nie będzie się interesował czy pomogli mu z prawa, czy z lewa. Jeśli będzie załatwiał dla siebie, to obojętne czy będzie prawicowy czy lewicowy - będzie do wywalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 14:13 Mieszkańcy Radomia pięknego miasta przejrzyjcie na oczy. Tylko zmiana ordynacji wyborczej na wiekszościowa w JOW Was wyzwoli od tych tyranów,nieudaczników. Ci nieudacznicy z holdingu okrąglostołowego muszą odejść. A porządnych i mądrych ludzi nie brakuje po prawicy i po lewicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.04, 20:39 Poseł z każdego powiatu" Kolejne polskie Sejmy w przeciągu minionych 14 lat wybierane były w oparciu o cztery różne ordynacje wyborcze. Podpisując ostatnią z nich, Prezydent RP oświadczył, że ordynacja ta oznacza "psucie państwa”. Obserwując działalność wybranego według niej Sejmu, należy zgodzić się z tą prognozą. Fakty te pokazują, że dotychczasowe elity polityczne Polski okazały się niezdolne do wydania w tej sprawie aktu prawnego zasługującego na uznanie. Trwają obecnie usilne poszukiwania nowej ordynacji wyborczej. 9 stycznia 2004 r. odbyło się pierwsze czytanie projektu zgłoszonego przez Klub Parlamentarny "Prawo i Sprawiedliwość". Zapowiedź reformy prawa wyborczego zgłosiła Platforma Obywatelska. Zapowiedzi zmian w prawie wyborczym dobiegają i z innych stron sceny politycznej. W lipcu 2003 r. Marszałek Sejmu w wywiadzie dla dziennika "Rzeczpospolita" przyznał, że badania opinii publicznej wskazują na domaganie się przez większość obywateli zmiany i wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych. Mimo tych faktów panujące elity polityczne wydają się uważać kwestię systemu wyborczego za ich wewnętrzną sprawę i ani nie są zainteresowane opinią obywateli, ani nie zachęcają do publicznej dyskusji nad tym problemem. W poszukiwaniu odpowiedniej ordynacji wyborczej wydają się one kierować wąskimi interesami partyjnymi, a nie dobrem kraju. W efekcie nie toczy się w tej sprawie żadna poważna debata publiczna, taka chociażby, jaka toczy się m.in. wokół korupcji, podatków, systemu opieki zdrowotnej i innych zjawisk społecznych. Szczególnie zamknięte dla tego tematu są media publiczne, a więc telewizja i radio publiczne. Znamienne jest, że wielogodzinnej debacie sejmowej, jaka toczyła się nad tą sprawą 9 stycznia 2004 r., nie poświęciły jakiejkolwiek uwagi żadne dzienniki telewizyjne. To samo dotyczy radia i prasy. Powstaje wrażenie, jakby temat nowej ordynacji wyborczej był objęty zapisem cenzorskim. Uważamy, że sposób wyboru posłów i senatorów nie może być pozostawiony klasie politycznej, ale musi się stać przedmiotem szerokiej debaty publicznej. Wolne i publiczne media nie mogą służyć egoistycznym celom ich partyjnych patronów, lecz, zgodnie z Konst~1ucją RP i Ustawą o radiofonii i telewizji, muszą stać się dostępne i otwarte na ogólnopolską, swobodną dyskusję nad tym fundamentalnym rozwiązaniem ustrojowym. Sprawę tę trzeba wyjąć z rąk polityków i oddać pod rozwagę i osąd obywateli. Jeśli elita polityczna nie jest w stanie stworzyć dobrego prawa wyborczego, takiego, które mogłoby służyć Polsce dłużej niż przez jedną - dwie kadencje, to sprawę tę powinno rozstrzygnąć referendum ogólnonarodowe. Toruń, 24 stycznia 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Opowiedz dla: Marcina, ktos i Krzysztofa IP: *.dc.dc.cox.net 07.02.04, 00:55 Marcin: Podałeś świetny przykład efektów głosowania w okręgu jednomandatowym: czy naprawdę uważasz, że Berlusconi to najlepszy premier, jakiego Włochy mogły z siebie wykrzesać? KIBIC: Niestety tak. Po 50 latach tworczego chaosu "co rok nowy rzad", Wlosi znalezli polityka, ktorega trzymaja najdluzej. Jakby byl zly to by go dawno wwyrzucili, przeciez tam byla tradycja co rok prorok. Marcin: A u nas - odległy już historycznie przykład: w 89 roku w senacie był tylko jeden człowiek spoza listy Wałęsy - bogaty biznesmen (senator Stokłosa? nie jestem pewien nazwiska), który mógł zafundować kiełbasę wyborczą. KIBIC: Byl to okres poczatkowy polskiej demokracji, jak mial troche grosza to mogl wtedy kupic glosy, ale to sie konczy. Zreszta napewno przestalo go to bawic bo bycie poslem jest nie dla kazdego. W Radomiu macie radnych z liczba glosow grubo ponizej 1000, to dopiero przypadkowi politycy. Marcin: Czy poza noszeniem godnego tytułu senatora coś zdziałał? KIBIC: A czy tylko on niewiele pozytecznego zrobil/robi? Tam jest mrowie takich niczego pozytecznego nie robiacych, a za wybor nawet piwa nie postawili!! Tylko blotem obrzucali tych z UW. ktoś: Nie zdziałał nic ale był zaledwie jedną kadencję. Znam wielu bandytów z SLD którzy również nie zdziałali nic a są już 4 kadecję w sejmie! I to jest "fenomenem" Polski. A swoja drogą temat schodzi na obce podwórka. Wróćmy do nas. jestem jak najbardziej za okręgami jednomandatowymi. nie jest prawdą, że "kiełbasiarze" (ci od pikników wyborczych) zdołaliby kupić tyle głosów. W okręgach jednomandatowych wygraliby najlepsi. Ci, ktorzy mają autwentyczne poparcie społeczności lokalnej, zasłużyli się na swoim terenie i społeczność mu ufa. KIBIC: Nie bardzo rozumiem. Sa najrozniejsze metody zmain w demokracji. Musi byc tylko wola ludzi i grupa aktywnych co te wole wyrazi i otrzyma mandate na zmiane. Naprzyklad petycje. Moze to zadzialac. Najpierw znalezc ‘sformulowac’ tych co chca rzadzic i sa najlepsi a potem rozpoczac walke o nich. Ten staje sie silny kto ma za soba ludzi albo capital, cos trzeba miec aby zmienic systuacje. ktos: Ale już ktoś napisał: który z tej grupy średniaków-posłów zagłosuje za taką ordynacją pozbawiającą ich jakiegokolwiek wpływu na władzę. Dlatego nigdy do tego nie dojdzie. KIBIC: Co za fatalism. Jak nigdy do tego nie dojdzie to po co dyskutujemy. Jak ktos zaklada na wejsciu, ze nigdy nie wjedzie to nie wjedzie, a zreszta to po co wchodzi? Krzysztof: - Nie można stworzyć takiej sytuacji, że kryterium doboru kadr samorządowych, administracyjnych, jest przynależność partyjna. Przecież to nonsens. KIBIC: I tak i nie. Nie mozna upraszczac tak zagadnienia. Tylko wyjatowo aktywny czlowiek polityczzny nie nalezy do zadnej partii, albo nie identyfikuje sie z jakas. Zawsze bedzie wiec ten dzialacz "skaz". A kryterium przy doborze kadr to nie tylko sensu stricto kwalifikacje w rozumieniu zawodowym. Na ogol trzon administracyjnych urzednikow jest “jest bezbarwny”, ale tam gdzie wchodza w gre stanowiska kierownicze to juz zupelnie inna sprawa. Nigdy sama przynaleznosc partyjna nie jest jedynym kryterium, chodzi o to aby kazda partia miala kwalifikowanych kandydatow na stanowiska. Krzysztof: W systemie jednomandatowych okręgów wyborczych, który proponujemy, decydują osobiste kwalifikacje. Moralne prawo, żeby rządzić ma tylko ktoś, kto jest godny zaufania, kto ma kompetencje. KIBC: Brzmi to bardzo ladnie ale to jakies nieporozumienie, czlowiek niezaleznie od tego czy jest wybrany bezposrednio czy posrednio moze byc dobry albo zly, godny zaufania i lub nie. Wybieramy jednych ktorzy decyduja o drugich i od razu tym co ufamy przestajemy ufac. Bo natychmiast zlosliwie wskazuja do wladz zlych politykow, to jakas paranoja. Krzysztof: A kto dzisiaj rządzi? Piszę teraz książkę o patologiach transformacji, zbieram materiały. Wystarczy poczytać prasę, codziennie znajdujemy informacje o kolejnych aferach. To wynika również z tego, że dobór tej kadry odbywa się po linii partyjnej. Decydują wewnętrzne powiązania. KIBIC: Tak bylo, jest i bedzie. To nie patologia to normalny bieg spraw i zycia. Aferzysci i korupcja beda zawsze bez wzgledu na to jaka droga sie ludzie do wladzy dostana, to nie koniecznie wada systemu wyborow. Problem jest natomiast w skutecznum przeciwdzialaniu korumpowania sie politykow. Jak dluga do polityki bedzie sie dostawal biedny to szansa na korupcje wydaje sie byc wieksza. Takie mechaniczne podejscie, ze wybor przez partie jest zawsze czyms zlym lub bledem, to jest poprostu nieprawda. Wewnetrzne powiazania tez nie musza byc czym zlym. Jak ktos pisze tak bezkompromisowo to nie pisze dobrze bo Swiat nie jest tyko dwukolorowy. Krzysztof: To jest właśnie kolesiostwo, to są właśnie te wszystkie elementy degeneracji życia politycznego. KIBIC: Od kiedy? Jak Swiat Swiatem w wielu przypadkach nalezy opierac sie wlasnie na kolesiach, rodzinie a nie obcych bo moga nie dawac gwarancji, ze nie zawioda. Znow radykalne uproszczenie zycia spolecznego/politycznego. Natomiast sa dziedziny w ktorych nie mozna sie opierac na kolesiach czy czlonkach rodziny bo sie nie nadaja, moga cos zepsuc, wtedy sie siega po wysoko kwalifikowanych. W polityce sa nieco innego typu kwalifikacje niz w gdzie indziej. Takich samych uniwersalnych kryteriow nie mozna tu stosowac. Krzysztof: Moim zdaniem jedyną nadzieją na radykalną zmianę jest nowe prawo wyborcze - dlatego partie się tego boją KIBIC: Nie partie sie boja ale czlonkowie wladzy, ktorzy moga starcic posady. Zmainy wprowadzaja niepewnosc. Zakladam sie, ze jednaj wiekszosc obecnych parlamentarzystow czy radnych zostalaby wybrana tak czy owak. Krzysztof: Tylko zmiana ordynacji wyborczej na wiekszościowa w JOW Was wyzwoli od tych tyranów,nieudaczników. Ci nieudacznicy z holdingu okrąglostołowego muszą odejść. A porządnych i mądrych ludzi nie brakuje po prawicy i po lewicy. KIBIC: Jakie to proste? Zmienic system wyboczy i wszystko bedzie cacy. Nagle pojawia sie madrzy i porzadni. To dlaczego ich teraz nie ma, gdzie sie ukryli? Masz liste tych najlepszych, czy jak sie ordynacje wybocza zmienia to nagle sie ujawnia? Jest demokracja wiec tyranow mozna latwo usunac, takimi tyranami byli ci z UW, wiec ich nie ma i jest lepiej co? Nieudacznicy znikna w nastepnej kadencji bo kto bedzie na nich i ich sponsorow glosowal? W zdaniu z holdingiem jest wyrazenie ktore mozna okreslic "niezrozumienie polityki". Polityka opiera sie na kompromisach, ktore moga byc dobre albo zle albo nijakie. Jezeli taki kompromis trzyma ludzi przy wladzy tyle lat to byl to dobry kompromis. Dlaczego ci bezkompromisowi nie znajduja spolecznego poparcia? Jakby ci nie- kompromosowi stali sie troche kompromisowymi to nie trzeba byloby jednoczyc PRAWICY. Kapewu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Opowiedz dla: KIBICA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.04, 15:33 Kto zapyta prezydenta? Rozliczanie prezydenta Kwasniewskiego Później kilkudziesięciu intelektualistów wystosowało do prezydenta apel, prosząc, ażeby przedstawił sejmowi przesłanie o konieczności zmiany ordynacji wyborczej na jednomandatową, gdyż obecna uniemożliwia wybór do parlamentu osobistości spoza partii politycznych. Od zarania Trzeciej Rzeczypospolitej rządzą nami jedynie politycy uwikłani w interesy swych ugrupowań partyjnych; kierują się oni tedy nie dobrem całego państwa, a nade wszystko własnym i klientów swych koterii - podobnie jak w czasach upadku Pierwszej Rzeczypospolitej posłowie szlacheccy powodowali się wolą nie całego społeczeństwa szlacheckiego, a tylko swych wyborców z sejmików ziemskich, którzy sprawy publiczne widzieli jedynie na długość swego nosa... Prezydent na apel nie odpowiedział, natomiast politycy z SLD, owszem, podejmowali w mediach tematy systemów wyborczych, lecz bronili rzecz jasna ordynacji dotychczasowej. W najbliższych więc wyborach parlamentarnych znów dostaniemy do rąk listy aktywistów partyjnych, a nie kandydatów obdarzonych autorytetem moralnym i wybranych suwerennie, niezależnie od interesów takiej czy innej partii, przez lokalne społeczności Pisze Tygodnik Solidarność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Opowiedz dla: KIBICA IP: *.udn.pl 07.02.04, 16:34 To są sprawy ogólnopolskie. Wróćmy do tematu: SILNA PRAWICA W RADOMIU. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Ostateczna Lista Politykow PRAWICY IP: *.dc.dc.cox.net 08.02.04, 02:55 Oto ostateczna lista w "konkursie" na najlepszego z mozliwych radomskich politykow PRAWICY (szeroko rozumianej). Od miesiaca nikt juz wiecej nie bral udzialu w przyznawaniu ocen. W punktacji, nie glosowaniu (rozumiem do glosowania potrzebna bylaby najpierw lista kandydatow a potem chociaz kilkadziesiat wyborcow) wzielo udzial 11 nastepujacych "sedziow": rex,prawy,you,Muniek,rokpsy, bodziorad,muzyk2,rysmaj,przecisz,maryśka,pies22. OSTATECZNE WYNIKI T.Wydra.........298 J.Rejczak.......262 B.Kutkowska.....230 L.Wisniewska....223 M.Rejczak.......174 T.Gogacz........155 R.Falek.........148 M.Suski.........114 T.Pyrcioch......113 H.Byzdra........107 K.Gajewski......101 K.Sonta..........98 M.Wróbel.........97 E.Kopacz.........93 Maszkiewicz......90 S.Banaszkiewicz..84 A.Wedzonka.......60 K.Wlazlo.........56 J.Lopuszanski....54 Ruszczyk.........48 S.Prażmowski.....37 T.Derlatka.......36 J.Wróbel.........31 Zestawienie moze byc przyczynkiem do zastanowienia sie nad sprawa zjednocznia PRAWICY biorac pod uwage potencjalne mozliwosci kandydatow, ktorzy obieliby przywodztwo takiego zjednoczenia. Mozna wiec zaczac dyskutowac na serio jakiego typu akcje, uzywajac tego FORUM i nie tylko, uruchomic mechanizm zjednoczenia. Powinnismy zebrac takze poza Forum szczegolwe pomysly i ludzi, ktorzy mogliby sprobowac wdrozyc te pomysly w zycie. Jezeli znajda sie chetni do kontynuowania takiego zamierzenia to sluze, specjalnie do tego celu utworzonym adresem: KIBIC_Radomski@yahoo.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: małySZ Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 15.02.04, 13:04 Tylko i wyłącznie jeżeli odmłodzi się listy!!! Dosyć już zdartych płyt. I przestańcie preferować kogoś kto z prawicą ma tyle wspólnego ile KGB z CIA. Chybaże macie na myśli Gajewskiego. Moje typy: W pierwszej kolejności ludzie do 30 lat m.in. kot, sobieraj (nie ten co ukrył się przed komunistami w Australii), Surma, Sołśnia, Gołębiowski, Mazurkiewicz (nie ten od śmieci), Wosztyl, Kosztowniak itd. W drugiej przedział 30-45 lat m.in. Bocheński, Słupek, no może nawet Suski, Sońta, Gogacz, itd. W trzeciej 45-60 (tych jest najwięcej), Osobna lista zdartych płyt ale kto się tam wpiszę?Przecież każdy będzie bronił swojej pozycji. Napewno prawicą nie jest: Wiśniewska, Gajewski Fogiel Sobieraj (ten) Kopacz ze świtą Ruszkowski całe Radomianie Razem Trzeba umieć rozróżniać prawdziwych polityków prawicy od karierowiczów, dla których liczy się tylko KTO DA WIĘCEJ (Langowski, Skwarczyński, Pszczoła, Korpetta, Gajewski, Wróbel, Gut) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ: Ciag Dalszy IP: *.dc.dc.cox.net 15.02.04, 21:27 Przyszlosc PRAWICY kot, sobieraj (nie ten co ukrył się przed komunistami w Australii), Surma, Sołśnia, Gołębiowski, Mazurkiewicz (nie ten od śmieci), Wosztyl, Kosztowniak Pomost pomiedzy Mlodoscia i Doswiadczeniem Bocheński, Słupek, M.Suski.........114 K.Sonta..........98 T.Gogacz........155 Nalepsi Obecnie T.Wydra.........298 J.Rejczak.......262 B.Kutkowska.....230 M.Rejczak.......174 R.Falek.........148 T.Pyrcioch......113 H.Byzdra........107 Dokonalem natychmiast sugerowanych zmian. Oczekuje dalszych wypowiedzi i przydzialu punktow od 0 do 30 dla tych co punktow nie maja od 0 do 6ciu za Prezencje, Wyksztalcenie, Krasomowstwo, Doswiadczenie, Rzeczowosc, Morale (Max 6X5=30). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: <<< Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ: Ciag Dalszy IP: *.udn.pl 19.04.04, 17:39 Ta lista to wskazówka kogo zneutralizować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.02.04, 16:35 Jest szansa pod warunkiem, że juz przestaniemy brać spadochroniarzy typu Suski, Kopacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kik Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 04.04.04, 15:32 A co, Łopuszański jest lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 22.06.04, 02:32 Panowie i Panie! Eliminacja zostala dokonana teraz nalezy wziasc sie do pracy a nie znow tam wypisywac, ze Pan X jest lepszy/gorszy od Y. Jak macie nowych fajnych kandydatow to ich zestwimy, wyselecjonujemy i podlaczymy do listy ktora juz powstala. Prosze raz jeszcze przeczytac posty i zrozumiec moja koncepcje. Zjednoczona PRAWICA zalezy od nas ONI sami za waszego zycia sie nie zjednocza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 11:31 Ale kto to sa Ci mlodzi moze jakies wskazówki????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iza Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 05.07.04, 12:22 Na prawicy nie śpią . Praca wre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ulka Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 09.09.04, 00:15 Jest szansa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 30.09.04, 00:16 Znów powstanie jakaś partyjka kanapowa sfrustrowanych byłych urzędników i po herbacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oświecony Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.resetnet.pl 19.10.04, 00:10 jasne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewa noga JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU... IP: *.udn.pl 18.01.05, 22:26 ALE BEZ SOŃTY I FAŁKA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZaWędzony Re: JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU... IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.01.05, 22:35 Ja też jestem żeby była bez nich.Za bardzo mośki patrzą na ręce i nie pozwalają zbytnio się nachapać.Np miałbym lepszy kontrakt ze szpitalem to zrobili burzę i muszę zadowolić się jakimiś ochłapami na poziomie 300.000zł.I tak w nieskończoność.Dlatego jestem za tym, żeby ich nie brać pod uwagę bo nie pozwolą na uszczknięcie troszeczkę kasy z publicznych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MatriX Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 18.01.05, 22:30 Jest!!! Jeżeli raz na zawsze wypieprzy się z jej szeregów agentów, donosicieli i dorobkiewiczów, a ci którzy pozostaną będą potrafili grać ze sobą w jednej drużynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retyyyyyyy Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internet.radom.pl 20.01.05, 13:25 Swiątobliwi bracia Rejczakowie, Fałek, Jan Edward Łopuszański herbu Co Z Nikim Dłużej jak 3 tygodnie - to są jakieś skrajne przypadki hi hi. Ostatnio mnie wściekli zmiana ronda Kozienickiego - ludzie toż ulic dla zakonnic i proboszczów niedługo zabrraknie!!! Co ci ludzie prezentuja sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 31.01.05, 22:28 prawica.net/index.php A może to pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 22:02 Uważam że nie bo nie ma prawdziwych działaczy prawicy.Są karierowicze i idą po trupie do zwycięstwa.Na sesjach zachowują sie jak kabareciarze i pajace.W obecnej chwili wszystkim zamąciła w mózgach ta cholerna lista p.W.Na sesjach powinna lewica i prawica zakładać kagańcebo warczą na siebie jak czworonogi.Nie wierzę jednym ani drugim, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 08.02.05, 09:35 Niestety, sytuacja nie może się poprawić, dopuki lewicę reprezentować będą zwyczajni złodzieje, którzy samorząd traktują jak dojną krowę do wypłukiwania pieniędzy do własnej kieszeni. Zaznaczam, że zarówno Marcinkowski jak i Banasiewicz i paru innych z RR to żadna prawica. Uczciwemu człowiekowi, szcególnie kiedy żądzi lewica nie pozostaje nic innego jak włosy rwać z głowy. Tzw. lewica jest odporna na jakiekolwiek argumenty. Do nich przemawia tylko argument siły. I co ma zrobić człowiek, szczególnie radny, kiedy widzi marnotrawstwo, przekrety, a nie może tego zmienić (bo nie jest przy władzy), a lokalna społeczność ma to wszystko w d...e. Jego krzyk na sesjach słychać jako pieniactwo, szczególnie że wielu tak chce to pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 02.02.05, 10:33 Podawane tu nazwiska znane są w środowiskach prawicowych ale należy sięgnąć po nowe - niepublikowane. Moim zdaniem najlepszym kandydatem jest Dariusz Bąk, były dyrektora Lasów Państwowych w Radomiu, bratanek śp Henryka Bąka, v-ce marszałka sejmu III Rzeczpospolitej. Jest to człowiek o niezłomnym charakterze, spełniającym obietnice, doskonale zorientowanym w sprawach Radomia i regionu radomskiego. Co najważniejsze pokazał w praktyce, że nie ma lekich rąk, a za wartości które głosi i realizuje w życiu gotów jest ponosić odpowiedzialność. Już jako student był internowany. Dwukrotnie powoływany na stanowisko dyrektora RDLP w Radomiu wyciągał tę firmę z bagna w jakie wpędzili ją komuniści. Ujawniał przekręty, jakie na majątku Skarbu Państwa robili SLD-owcy i ZSL a później PSL-owcy. Za swą postawę bezkompromisowej walki z korupcją i przekrętami dwukrotnie był bezrobotny, łącznie ok 2 lat. Ma bardzo duży autorytet w środowisku leśnym w całej Polsce oraz w środowisku AK-owskim i Więźniów politycznych. Jest też znany i rozpoznawalny w Solidarnośći. Od pierwszych wolnych wyborów w 1990 r wybierany na radnego najpierw gminy a potem powiatu białobrzeskiego. Na pogrzebie śp bpa Chrapka żegnał Go w imieniu laikatu. Stwierdzam, że nie ma lepszego kandydata na liderowanie prawicy. Niestety wiedzą o tym również jego "przyjaciele" i robia wszystko, żeby jego nazwisko nie pojawiało się wśród ewentualnych liderów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawicowiec Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 193.111.144.* 02.02.05, 20:31 Podpisuję się obiema rękami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 03.02.05, 01:20 Przypomne liste PRAWICY. Nikt D.Baka nie wymienil. Jezeli jest taki "dobry" to najpierw sprobuj przydzielic mu punkty wedlug schematu od 0 do 6 punktow i badz obiektywny. aPunktyRazem bPrezencja cWyksztalcenie dKrasomowstwo eDoswiadczenie fRzeczowosc gMorale Adamiec, S. Banaszkiewicz, S. Byzdra, H. Derlatka, T. H. Fałek, R. Fogiel Gajewski, K. Gogacz, T. Grabowski Kawęcki, B. Kiełbasiński, J. Kopacz, E. Korpetta-Zych, J. Korycki, W. Krysiński, M. Kutkowska, B. Langowski, A Łopuszanski, J. Maszkiewicz, Z Podkowiński, Z. Prażmowski, S. Pyrcioch, T. Rejczak, M. Rejczak, J. Ruszczyk Słomka, A. Sobieraj, J. Sońta, K. Surma, D. Suski, M. Uciński Wędzonka, A. Wiśniewska, L. Wlazło, K. Wróbel, J. Wróbel, M. Wydra, T. Zubek, S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 03.02.05, 10:24 Jeśli kryteria są takie jak gdzieś czytałem to są one bez sensu. Ukończenie jakiejś szkoły o niczym nie świadczy itp. Jeśli zaś mam oceniać wg kryterów jakie podałeś wyżej to zrobie to : 1. prezencja 6 - szczególnie w mundurze 2. Wykształcenie 6 - wyższe leśne na najlepszej uczelni SGGW 3. Krasomóstwo 6 (a nawet 10 oceniając konkurentów) wystarczy sięgnąć do przemówienia na pogrzebie bp-a Chrapka 4. Doświadczenie 6 najlepsze z przedstawionych niżej kandydatów, zarówno zawodowe jak samorządowe i polityczne 5. Rzeczowość 6 nie znam człowieka bardziej konkretnego i skutecznego 6. Morale 6 ( a w stosunku do pozostałych konkurentów 600)Ci co go znają stawiają za wzór etycznych, bezkompromisowych dla zła zachowań. Życiem zaświadczyłm o tym zarówno w komunie jak i w demokratycznej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 04.02.05, 00:36 Wypowiedz bardzo subietywna. Teraz nalezy zapytac innych, glownie tych co glosowali 11 nastepujacych "sedziow": rex,prawy,you,Muniek,rokpsy, bodziorad,muzyk2,rysmaj,przecis z,maryśka,pies22 albo nastepnych 10 i tylko na pana Dariusza Bąka. UZUPELNIENIE 1 Dariusz Bąk 36(Marek) STATECZNE WYNIKI(2004) Suma Pkt/11 T.Wydra.........298 albo 27 J.Rejczak.......262 albo 24 B.Kutkowska.....230 albo 21 L.Wisniewska....223 albo 20 M.Rejczak.......174 albo 16 T.Gogacz........155 albo 14 R.Falek.........148 albo 13 M.Suski.........114 albo 10 T.Pyrcioch......113 albo 10 H.Byzdra........107 albo 10 K.Gajewski......101 albo 9 K.Sonta..........98 albo 9 M.Wróbel.........97 albo 9 E.Kopacz.........93 albo 8 Maszkiewicz......90 albo 8 S.Banaszkiewicz..84 albo 8 A.Wedzonka.......60 albo 5 K.Wlazlo.........56 albo 5 J.Lopuszanski....54 albo 5 Ruszczyk.........48 albo 4 S.Prażmowski.....37 albo 3 T.Derlatka.......36 albo 3 J.Wróbel.........31 albo 3 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 04.02.05, 10:22 Nie ma oceny obiektywnej, przy przyznawaniu subiektywnym punktów. Twoja ocena mojej oceny jest również bardzo subiektywna, bo nie przedstawiłeś żadnych dowodów, że moja ocena jest nieobiektywna. Ale chętnie zobaczę ocenę innych uczestników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 11:57 Marek, podaj siebie i nie p... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 04.02.05, 16:05 Ja nie jestem typu homo - politikus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 16:46 Co za małopoważny człowiek podszywa się pod moje komentarze.Odrobinę powagi.Ja nie pisałem;Marek,podaj siebie i nie p....''DLATEGO PROSTUJĘ IDIOTYCZNY WPIS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hary34 Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.radom.pilicka.pl 04.02.05, 13:03 Drogi Panie Kibic i Wszyscy pozostali ! Chylę przed WAMI czoło i kapelusza uchylam, bo go czasami noszę. Jest takie powiedzenie, że ,,każda władza na tyle źle rządzi na ile jej społeczeństwo pozwala". Dostrzegam bardzo pozytywne zjawisko, otóż nie chcecie pozwalać na więcej i na dłużej. To bardzo dobrze, tak trzymajcie a sposób na to jakiś znajdziecie. Na razie w mojej ocenie na prawicowego lidera wysunął się właśnie Pan, drogi Panie Kibicu a to za sprawą inicjatywy i wyników arytmetycznych. Policzyłem, że w 172 wypowiedziach uczestniczyło ok. 80 osób ale wypowiedzi Kibica jest ok 40. Biorąc pod uwagę pomysł, szczere intencje, które jak sądzę Panu przyświecały oraz rozmiar wypowiedzi i czas im poświęcony, To PAN zasługuje na miano lidera w tym rankingo i w związku z tym ryzykowałbym taki pomysł aby to Pan zaproponował tej właśnie grupie swoich kandydató na liderów z pośród tych rankingiem objetych. Niestety, muszę Pana zmartwić tym, że jak znam życie kryteria oceny nie oddały tego co najważniesze, a najważniejsze są prawdziwe intencje, które niestety trudno odkryć. Dodam też aczkolwiek z całym szacunkiem do osoby, to jednak z jeszcze większą wątpliwością, że np. nie widzę ja innych intencji np.u byłego wojewody i jego rodziny jak zwykłłej, ludzkiej chęci bycia kimś, tym bardziej, że nim się wcześniej było. To nie krytyka, to fakt, który niestety grozi każdemu kto znajdzie się w takiej sytuacji, że raz coś mu się zdarzy i lud kupi nazwisko. Proponuję zatem Panu aby zastanowił się jak kanydat ów pozbawić fałszu nie tylko względem ludu ale też względe samych siebie. Nie wierzę aby wszyscy byli jenacy. Czekam na Pańską dalszą aktywność, pozostając Pańskim nie tylkom kibicem. Wszyscy jesteście kochani, że uczestniczycie w tym zdarzeniu i wszystkim proponuję abyście właśnie zdolnością do kochania nie tylko siebie i miasta ale również POLSKI , posłużyli się w dalszych rozważaniach. Jeszcze jedno chcę dodać, zgadzam się ze wszystkimi, kórzy są złego zdania o wszystkich partiach. Ale niestety, nie wyobrażam sobie sejmu w którym zdecydowana większość posłów pochodzi z jednomandatowych okręgów na dodatek niezależnych politycznie. Czy wiecie kto będzie wtedy naprawdę rządził? Ja myślę, że finansjera międzynarodowa resztę można sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 02.03.05, 18:57 Poswiecilem troche czasu na to aby wskazac na jedna z drog zbudowania "silnej" PRAWICY to znaczy takiej jakosci jaka chce reprezentowc "nowa" partia Demokratyczna (zobacz: Demokraci.pl). Z przykroscia musze przyznac, ze do obecnej chwili nie znalazly sie "sily" aby ten proces zaczac, poniewaz ludzie nie chca dla nikogo pracowac jedynie dla siebie. Sa grupy takie jak ISOXa czy Pitagora, ale one wygladaja na apolityczne i nie chca sie narazac na ataki z jednej czy drugiej politycznej strony. Co jest chyba sluszne bo atakujacy reprezentuje bardzo niski poziom. Z drugiej strony wielu PRAWICOWCOW wymienionych w naszym plebiscycie zachowuje sie i wypowiada tak, ze widac nawet tak z daleka iz "chopcy i dziewczeta" ucza sie polityki a nie uprawiaja jakiejs sensownej czy dojrzalej polityki. Nie ma im tego za zle bo spoleczenstwo dojrzewa i powoli usunie ignorantow, bylych kapusiow, czy poprostu ludzi bez talentu do polityki. Jezeli chodzi o mnie to posiadam prawie wszystko aby byc POLITYKIEM ktory moze zjednoczyc PRAWICE, ale brak mi jednej najwazniejszej cechy, nie jestem za dobrym mowca, choc doskonalym dyskutantem czy negocjatorem. Pol zartem pol serio przed wyborami Prezydenta miasta Radomia zglosilem sie kandydowac na tym FORUM i bardzo niewielu mnie poparlo i nikt nie zorganizowal roboczej grupy poparcia dla zbudowania programu wyborczego z ktorym grupa poszlaby w "lud". Dlatego kontynuje kibicowanie a nie "kandydowanie" do czegokolwiek. "Narod wybral to co ma" i to samo jest z PRAWICA. Narod nie popiera mnie, Tedeusza Wydre czy Jana Rejczaka aby PRAWICA byla silna, widocznie lepiej jest jak jest slaba co bedzie chyba jeszcze dlugo jak dlugo polska klasa srednia bedzie "socjalistyczna" a polscy kapitalisci nie beda "swoich" PRAWICOWYCH kandydatow finansowac. Z serdecznym pozdrowieniem dla hary34 i wszystkich "uczestnikow" tego watku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S(z)amPan Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 12:19 Nie znam odobiście pana Bąka ale być o wiele bardziej poczciwym i prawdziwym PRAWICOWCEM od tych tu zaprezentowanych jest naprawdę nie trudno!Banasiewicz tak się ma do prawicy jak SB do harcerzyków.A takich jak on na tej liście jest bez liku!!!Silna prawica może być tylko wówczas kiedy pójdzie się w stronę JAKOŚCI a nie ILOŚCI!Ilość już miało (ma) SLD.Kupa złodziei, bandytów i malwersantów, donosicieli, sprzedawczyków, kapusiów!!!Na h.j nam taka prawica? Czy Wy tego chcecie?Takiej prawicy?Teraz, dzięki "liście Wildsteina", jest najlepszy czas na oczyszczenie prawej strony politycznej z różnych agentów, mend, śmieci i to bezlitośnie, nawet, gdyby okazało się, że to już "poczciwy" chłopina (czy babina).Ktoś, kto raz się sprzedał nie zasługuje na zaufanie w tak ważnych sprawach dla państwa, miasta, społeczności prawicowej i nie tylko. Won wszelkie bydło współpracujące z SB! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 213.134.136.* 04.02.05, 16:10 Zgadzam sie całkowicie z przedmówcą, a D. Bak został przez IPN uznany za ofiarę reżimu komunistycznego. Ciekawe ilu tzw prawicowców może taki certyfikat okazać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.04.05, 08:21 Jak to ilu? Np ostatnio pan G. Podobno certyfikat dostał z IPN-u ale jaki nie chciał publicznie pokazać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internet.radom.pl 02.03.05, 10:57 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.internet.radom.pl 02.03.05, 12:44 tak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 02.03.05, 18:58 Nie ma mowy, narazie NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 25.06.05, 14:20 Zmieniam zdanie i po dwoch ponizszych "glosowaniach" oraz rozwoju sytuacji politycznej w kraju, teraz uwazam, ze SILNA PRAWICA jest mozliwa . Proponuje dyskusje oraz podaje moje typy na nastepne glosowanie: Bąk, D. Byzdra, H. Fałek, R. Gogacz, T. Kutkowska, B. Rejczak, J. Sońta, K. Suski, M. Wisniewska, L. Wydra, T. Na dzien 2 lutego 2005 GLOSY ODDALI I OCENY WYRAZILI Rex; prawy; you; Muniek; roksana_psychologiczna, bodzioradomski; muzyk2; rysiek_maj; przeciszczykiewicz; maryśka; pies22 UZUPELNIENIE Dariusz Bąk OSTATECZNE WYNIKI PUNKTY OTRZYMALI 27 T.Wydra 24 J.Rejczak 21 B.Kutkowska 20 L.Wisniewska 16 M..Rejczak 14 T.Gogacz 13 R.Falek 10 M.Suski T.Pyrcioch H.Byzdra 9 K.Gajewski K.Sonta M.Wróbel 8 E.Kopacz Maszkiewicz S.Banaszkiewicz 5 A.Wedzonka K.Wlazlo J.Lopuszanski 4 Ruszczyk 3 S.Prażmowski T.Derlatka J.Wróbel Na dzien 24 czerwca 2005 GLOSY ODDALI Virus; gg; Sheakspear; Marek; sztab; Bak; Rambo; Piotruś Pan; hey; TYP; Albercik; 73928 PUNKTY OTRZYMALI 8 Suski, M.(posel) 7 Rejczak, J.(Dr. Radny) 6 Bąk, D. Gogacz, T.(Dyr.) Wydra, T.(Dyr.) 5 Byzdra, H. Sońta, K. Wiśniewska, L.(Dr.) 4 Banaszkiewicz, S.(Prof.) Kutkowska, B. 3 Fałek, R. Maszkiewicz, Z Wlazło, K. Wróbel, J. 2 Korycki, W. Pisarek, R. Prażmowski, S. Rejczak, M. 1 Bieniasz Fogiel Gumiński Klodzinski, L. Kopacz, E. Luft (Prof. -nie rektor) Marciniak, H. (Dyr.) Pyrcioch, T. Surma, D. Tatarek Walasek, ,(Prof.) Wójcik, D Zajac, K. Zielezinski, Zubek, S. 0 Adamiec, S. Derlatka, T. H. Gajewski, K. Grabowski Kaczor, (Prof.) Kawęcki, B. Kiełbasiński, J. Korpetta-Zych, J. Krysiński, M. Langowski, A Łopuszanski, J. Podkowiński, Z. Ruszczyk Słomka, A. Sobieraj, J. Uciński Wędzonka, A. Wróbel, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ernestynka Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 25.06.05, 19:10 To ja im też dorzucę po jednym punkcie. Oto moje typy: Suski, Marek(posel) Rejczak, Jan(Dr. Radny) Bąk, Dariusz Wydra, Tadeusz(Dyr.) Byzdra, Henryk Wiśniewska, Lucyna(Dr.) Banaszkiewicz, Stanisław(Prof.) Kutkowska, Barbara Maszkiewicz, Zdzisław Wlazło, Kazimierz Wróbel, Jolanta Korycki, Władysław Pisarek, Ryszard Prażmowski, Stanisław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycki1 Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 26.06.05, 10:51 Ci już byli niech spieprzają na szczaw.........obrywać pod Grójec ..........nich na nich nie zagłosuje przynajmniej z Radomia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ -zmieniam zdanie IP: *.dc.dc.cox.net 26.06.05, 20:07 9 Suski, M.(posel) 8 Rejczak, J.(Dr. Radny) 7 Bąk, D. 7 Wydra, T.(Dyr.) 6 Byzdra, H. 6 Gogacz, T.(Dyr.) 6 Wiśniewska, L.(Dr.) 5 Banaszkiewicz, S.(Prof.) 5 Kutkowska, B. 5 Sońta, K. 4 Maszkiewicz, Z 4 Wlazło, K. 4 Wróbel, J. 3 Fałek, R. 3 Korycki, W. 3 Pisarek, R. 3 Prażmowski, S. 2 Rejczak, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bronek Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 20:17 Rejczak J - daję 5 głosów Rejczak M - daję 5 głosów Sońta - daję 5 głosów Fałek - daję 5 głosów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 27.06.05, 00:15 PO pięć nie można, masz jeden punkt na osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sonoAndrzej Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.wroclaw.mm.pl 27.06.05, 13:21 Prawica nigdy nie będzie jedna i silna... Już teraz to widać pojawiają się pierwsze spory między PO i PiSem mimo, że jeszcze wyborów nie było. Zobaczycie, ze po roku wspólnych rządów będzie rząd mniejszościowy. A w Radomiu... No cóż, żaden z prawicowców nie odegrał ważniejszej roli dla Radomia. Tym razem będzie też podobnie...bez fajerwerków, ot kolejne cztery lata stracone bo prawicowcy parlamentarzyści nic nie robią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ - JEST IP: *.dc.dc.cox.net 06.07.05, 05:57 Na dzien 5 lipcaa 2005 PUNKTY OTRZYMALI 9 Suski, M.(posel) 9 Rejczak, J.(Dr. Radny) 7 Bąk, D. 7 Wydra, T.(Dyr.) 6 Byzdra, H. 6 Gogacz, T.(Dyr.) 6 Sońta, K. 6 Wiśniewska, L.(Dr.) 5 Banaszkiewicz, S.(Prof.) 5 Kutkowska, B. 4 Fałek, R. 4 Maszkiewicz, Z 4 Wlazło, K. 4 Wróbel, J. 3 Korycki, W. 3 Pisarek, R. 3 Prażmowski, S. 3 Rejczak, M. GLOSY ODDALI Virus; gg; Sheakspear; Marek; sztab; Rambo; Piotruś Pan; hey; TYP; Albercik; 73928; ernestynka 25.06.2005; Bronek 26.06.2005. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shogun Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 06.07.05, 09:18 Widzicie czołówkę? I to jest właśnie powód, dla ktorego Suski boi się wpuścić na listę szanownego pana Jana Rejczaka. On boi się nawet niektórych ludzi z Radomia np mojej sympatii radnej Wróbel! W końcu puścił na 2 miejsce na liście zaraz po sobie nazagorzalszego współpracownika postkomunistów i układu partyjnego w Radzie Miejskiej nijakiego (dosłownie) Pyrciocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gula Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 08.07.05, 16:49 Ja głosuję na : Rejczak, J. Bąk, D. Wydra, T. Byzdra, H. Wiśniewska, L. Kutkowska, B. Maszkiewicz, Z Wróbel, J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 14.07.05, 19:53 Na dzien 8 lipca 2005 PUNKTY OTRZYMALI 10 Rejczak, J.(Dr. Radny) 9 Suski, M.(posel) 8 Bąk, D. 8 Wydra, T.(Dyr.) 7 Byzdra, H. 7 Wiśniewska, L.(Dr.) 6 Gogacz, T.(Dyr.) 6 Kutkowska, B. 6 Sońta, K. 5 Banaszkiewicz, S.(Prof.) 5 Maszkiewicz, Z 5 Wróbel, J. 4 Fałek, R. 4 Wlazło, K. 3 Korycki, W. 3 Pisarek, R. 3 Prażmowski, S. 3 Rejczak, M. GLOSY ODDALI Virus; gg; Sheakspear; Marek; sztab; Rambo; Piotruś Pan; hey; TYP; Albercik; 73928; ernestynka 25.06.2005; Bronek 26.06.2005. gula 08.07.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 14.07.05, 22:49 Jasne, że jest szansa na prawicę, ale trzeba pracować nad świadomością ludzi. Gdyby kogoś zapytać na Żeromie kto tu rządzi to 80% powie,że Solidarność. Ludzie opamietajcie się wszędzie rządzą komuchy: i w mieście, i w powiecie, i w województwie, i w Polsce. Trzeba ich wreszcie pogonić skreślając przy urnach wyborczych. Chcecie jeszcze Gołąbka i Grabowskiej? Millera i Cimoszewicza? Dajcie im już wyjechać do Ameryki, bo na Białoruś z pewnością nie pojadą. Za dobrze znają komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciag Dalszy Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.dc.dc.cox.net 29.07.05, 11:13 Na dzien 27 lipca 2005 PUNKTY OTRZYMALI 10 Rejczak, J.(Dr. Radny) 10 Suski, M.(posel) 8 Bąk, D. 8 Wiśniewska, L.(Dr.) 8 Wydra, T.(Dyr.) 7 Byzdra, H. 7 Sońta, K. 6 Gogacz, T.(Dyr.) 6 Kutkowska, B. 6 Wróbel, J. 5 Banaszkiewicz, S.(Prof.) 5 Maszkiewicz, Z 4 Fałek, R. 4 Wlazło, K. 3 Korycki, W. 3 Pisarek, R. 3 Prażmowski, S. 3 Rejczak, M. 1 Bieniasz Fogiel Gumiński Karczewski Klodzinski, L. Kopacz, E. Luft (Prof. -nie rektor) Marciniak, H. (Dyr.) Pyrcioch, T. Surma, D. Tatarek Walasek, ,(Prof.) Wójcik, D Zajac, K. Zielezinski, Zubek, S. 0 Adamiec, S. Derlatka, T. H. Gajewski, K. Grabowski Kaczor, (Prof.) Kawęcki, B. Kiełbasiński, J. Korpetta-Zych, J. Krysiński, M. Langowski, A Łopuszanski, J. Podkowiński, Z. Ruszczyk Słomka, A. Sobieraj, J. Uciński Wędzonka, A. Wróbel, M. GLOSY ODDALI Virus; gg; Sheakspear; Marek; sztab; Rambo; Piotruś Pan; hey; TYP; Albercik; 73928; ernestynka 25.06.2005; Bronek 26.06.2005. gula 08.07.2005; maniek 27.07.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: *.udn.pl 30.11.05, 20:42 Teraz jest duża szansa tylko jak zwykle każdy będzie ciągął do siebie i wygra Langowski. Odpowiedz Link Zgłoś
kibic_radomski Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? 30.11.05, 21:25 <Teraz jest duża szansa tylko jak zwykle każdy będzie ciągął do siebie> Tak to zalezy od ponizej wymienionych osob co za PRAWICE sie uwazaja, mozemy im w tym dopomoc, ale ONI sami musza sie spotkac i utworzyc SILNA PRAWICE. Podaje wyniki dwoch malych sondazy na tym Forum. Jak chca byc silni to powinni podac sobie rece bez wzgledu do jakiego ugrupowania naleza. Z naszej strony mozemy powolac grupe Internautow, ktorzy mogliby takie spotkanie SILNEJ PRAWICY zorganizowac i pomoc w porozumieniu. Czy mozesz to zaczac? 1 Najlepsi z Mozliwych kandydatow na Prezydenta Radomia oraz jego zastepcow. Wydra, Tadeusz (39)-(16) Rejczak, Jan (24)-(7) Kutkowska, B. (23)-(10) Gogacz, T. (15)-(3) Klodzinski, L. (15)-(1) Słupek, Jacek (15)-(3) Wróbel, J. (15) Banaszkiewicz, S. (14)-(2) Łopuszanski, J. (14)-(2) Gęsiak, Wojciech (13)-(3) Wlazlo, K. (13)-(2) Włodarczyk, Adam (13)-(4) Pisarek, R. (12)-(4) Bak, Dariusz (11)-(2) Byzdra, H. (11)-(3) Słupek, Marek (11) Surma, D. (11)-(1) Derlatka, Tadeusz (10)-(1) 2 Na dzien 27 lipca 2005 PUNKTY OTRZYMALI 10 Rejczak, J.(Dr. Radny) 10 Suski, M.(posel) 8 Bak, D. 8 Wisniewska, L.(Dr.) 8 Wydra, T.(Dyr.) 7 Byzdra, H. 7 Sonta, K. 6 Gogacz, T.(Dyr.) 6 Kutkowska, B. 6 Wróbel, J. 5 Banaszkiewicz, S.(Prof.) 5 Maszkiewicz, Z 4 Falek, R. 4 Wlazlo, K. 3 Korycki, W. 3 Pisarek, R. 3 Prazmowski, S. 3 Rejczak, M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccc Re: CZY JEST SZANSA NA SILNĄ PRAWICĘ W RADOMIU? IP: 82.139.48.* 27.01.06, 16:46 Jest szansa na 200 procent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIBIC Szef nie wyklucza a moze sie zgadza? A co Wy IP: *.dc.dc.cox.net 25.02.06, 00:57 na to? katowice.naszemiasto.pl/wydarzenia/572952.html Re: Radomianie walczmy razem o swoją przyszłość!!!Autor: malopolanin2 Podczas dyskusji telefonicznej z Prezesem J. Kaczyńskim w Dzienniku Zachodnim Częstochowianie zadali pytania dotyczace mozliwych zmian w podziale administracyjnym kraju.Prezes do sprawy podchodzi przychylnie ale jako odpowiedzialny polityk z pewnym dystansem... Czy po wojnie z Platformą wyklucza pan koalicje z tą partią w wyborach samorządowych i wyłonienie wspólnych kandydatów na prezydentów miast? JK: Niczego nie wykluczam. Nigdzie na świecie nie jest tak, że występuje prosta symetria między układami centralnymi a lokalnymi. Z mojego punktu widzenia ta sprawa jest zupełnie otwarta, a decydujący głos będą tu mieli działacze struktur powiatowych. Z mojej strony nie ma żadnego zakazu w sprawie porozumienia z Platformą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Szef nie wyklucza a moze sie zgadza? A co Wy IP: 82.139.48.* 09.12.06, 10:01 ooo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawda Radomiowi potrzebna jest silna zjednoczona prawica IP: *.tkdami.net 06.10.06, 22:50 Pod warunkiem, że pan Wiosna zrezygnuje z kandydowania nie przyczyni się do dalszego rozbijnia prawicy. Dobrze, że prawica pozbywa się ludzi skompromitowanych, którzy znajdują miejsce na lewicy. Tam przyjmują wszystkich nawet tych, którzy mają sprawy karne. Odpowiedz Link Zgłoś