29.05.09, 11:03
Cześć jestem nowa na forum, mam kilka przemyśleń i postanowiłam się z wami
nimi podzielić.
Patrząc na to wszystko z boku można dojść do wniosku, że gmina zajmuje się
tylko sprzedażą i imprezami. Opozycja krzyczy ale jej głos chyba jest jeszcze
za słaby, może do wyborów dotrze do ludzi? Gość zwany JNP Sandałem Groźnym
robi swoje. Patrząc na na niego i jego zachowanie odnoszę wrażenie, że teraz
tylko robi coś dla siebie i dla tzw.przydupasów.
Zwykli ludzie maja już dość tych kłamstw i obietnic bez pokrycia. Od 20 lat
nic się nie zmienia. Gmina jest największym pracodawcą czyli jest to sytuacja
na rękę wójtowi.
Albo trzeba szukać pracy poza gminą albo iść po prośbie do JNP i jego
przydupasów. Ta sytuacja rodzi tylko patologię.
Jeśli nie nastąpią zmiany. Gmina Odrzywół przestanie istnieć bo zostaną w
niej tylko emeryci i garstka przydupasów.
Obserwuj wątek
    • topola1133 Re: Z boku 16.06.09, 08:12
      Tak zanetakaleta słuszne spostrzeżenia.. ale czy to kogoś obchodzi? Każdy patrzy
      tylko na swoje sprawy i swoją kabze a ogólnie jest dziadostwo. Najważniejsze
      dorwać się do koryta i robić karierę z której uzyskać jak najwięcej korzyści dla
      siebie i swojej rodziny.
      • skicioknieklawy Łod tułu i zza winkla 16.06.09, 16:14
        Patrząc zza winkla to przez te 20 lat nic nie było zrobione w Gminie
        Odrzywół.Ani jednej inwestycji. Od 1989r. w naszej gminie nic się nie dzieje.
        Dobrze ,że w komunie tyle narobiono. A tak kiedyś było dobrze.I po co obalano
        komunę???
        Jedynie prawymi ludźmi są opozycjoniści wobec władzy.
        Żadnych imprez kulturalno- rozrywkowo-sportowych w naszej gminie. Dobrze ,że
        opozycja robi ognisko w Noc Świętojańską , nie przesadzę jak stwierdzę ,że jest
        to największa i jedyna impreza rozrywkowa od przeszło 20 lat. Przepraszam druga
        , bo rok temu też była.

• townes Re: Łod tułu i zza winkla 16.06.09, 20:18
          10/10
        • tajnosagentos2 impreza dla przydupasów 17.06.09, 08:22
          skicioknieklawy Twoja ironia to takie, żale po gorzale. Jeśli Ty porównujesz
          spontaniczne imprezy mieszkańców z obowiązkowymi imprezami przydupasów
          organizowanymi przez JNP, śmieszne.
          Prawda jest taka, że na imprezy organizowane przez JNP Sandała przychodzą
          przydupasy i ludzie, którzy się go boją i są od niego zależni. I tak będzie też
          w tym roku, przydupasy i podwładni będą na oficjalnych wiankach z władzami a
          ludzie, którzy będą mieli ochotę na wieczorny spacer pójdą sobie spokojnie na
          ogniska, które będą palone nad Drzewiczką zgodnie z wieloletnią tradycją, która
          była na długo przed panowaniem JNP Sandała i pewnie będzie też po jego upadku.

I jeszcze taka informacja. W niedzielę JNP Sandał zwołał ludzi w Wysokinie i
          nakazał im zorganizowanie ogniska. Tak jakby mieszkańcy Wysokina nigdy nie
          organizowali się i nie urządzali ognisk na Jana. Ten człowiek ma najwyraźniej
          syndrom Stwórcy.
          • skicioknieklawy Re: Żale po gorzale za mostem 17.06.09, 10:19
            A potrafisz pocałować się w łokieć???? ;) (Takie spontaniczne pytanie poza
            protokołem)
            Spontaniczna impreza w waszym wykonaniu , dobre :)
            Na spontaniczną imprezę to przychodzi się bez obowiązku i afiszowania swojej
            przynależności partyjnej i opozycyjnej.Po prostu PRYWATNIE.
            A "zwykli ludzie" od dawien dawna tam przychodzą spontanicznie bez zapraszania.I
            przychodzą dla tradycji a nie dlatego ,że ktoś dopiero teraz im zorganizował
            puszczanie
            wianków i ognisko( mieszkańcy sami sobie to organizują - spontan:) ).
            Moglibyście się bardziej wysilić i zorganizować jakiś festyn czy przegląd kapel
            folklorystycznych lub coś podobnego np :)
            Co wy na to?.
            A korzystając z okazji ,że tam ludzie przychodzą, będzie powyborcze spotkanie
            partyjne z mieszkańcami :(
            • tajnosagentos2 :-) 17.06.09, 11:54
              Tylko pamiętaj przysłać kogoś na przeszpiegi by Ci donieśli kto był na ognisku,
              byś potem mógł wzywać do gabinetu i rozliczać.
              Wiesz co i mała rada uważaj na to co mówisz, teraz prawie każdy telefon ma w
              sobie dyktafon.
              Wcale ci się nie dziwię że jesteś taki przeciwny afiszowaniu swojej
              przynależności partyjnej. No bo jak popierało się Libertas to z czym masz się
              afiszować?
              • mieszkaniec38 Re: :-) 17.06.09, 13:49
                Spokojnie panowie, nie skaczcie tak sobie do gardeł. Trzeba się cieszyć, że jest
                coraz więcej imprez. Ja, do Myślakowić się nie wybieram wystarczą mi wianki nad
                rzeką. Ale pomysł z ogniskiem mi się podoba. Do tej pory wszyscy chcieli a nikt
                nie zrobił. Radni postanowili zorganizować ognisko to chwała im za to, a że przy
                okazji się trochę wypromują to chyba normalne. A Kmieciak to gminne imprezy
                anonimowo robi? Głupie zarzuty. Pewnie przydało by się zrobić imprezę większą z
                tańcami i muzyką czy koncertem, ale takie imprezy to robią wszędzie gminy bo one
                maja na to kasę a nie samodzielni radni
                • bycol1234 Re: Szkoda :( 17.06.09, 17:00
                  Szkoda jednak ,że do takiej tradycji jak puszczanie wianków miesza się politykę.
                  Przykra sprawa ,że zamiast kultywować tradycje ludowe aby ona była piękna i
                  czysta , nieskalana przez politykę teraz robi się inaczej.Najważniejsza
                  polityka. Żal, żal ,że do tego dochodzi .
                  • nemne Szkoda? Wiem komu "szkoda":)) 17.06.09, 19:54
                    bycol1234 napisała:

> Szkoda jednak ,że do takiej tradycji jak puszczanie wianków miesza
                    >się politykę.
                    > Przykra sprawa ,że zamiast kultywować tradycje ludowe aby ona była
                    >piękna i czysta , nieskalana przez politykę teraz robi się
                    >inaczej.Najważniejsza polityka. Żal, żal ,że do tego dochodzi .

Witam
                    1. Mam nadzieję, że autor który, napisał powyższy tekst miał na
                    uwadze, że impreza organizowana w Myslakowicach, robiona jest na
                    KOSZT PODATNIKA. Bo chyba nikt mi nie wmówi, że główny organizator
                    dołożył coś ze swojej PRYWATNEJ kazby. Dodatkowo jak mi wiadomo, na
                    takich imprezach uczestniczyło liczne grono wszelkiego typu
                    POLITYKÓW i to nie tzw. lokalnych. (nawet pan Starosta jedzie tam
                    jako Urzędnik, a nie jako Marynio, dlatego Opoka, która ma
                    pomagać "pokrzywdzonym" (finansowana przez PFRON)
                    rzekomo "dobrowolnie" to sponsoruje:))

2. Tymczasem, impreza organizowana w Odrzywole, jest IMPREZĄ
                    OBYWATELSKĄ organizowaną na PRYWATNY koszt kilku radnych, a nie
                    GMINY.

3. Jako jeden z organizatorów (i sponsorów) mogę zapewnić, że
                    jedynymi zaproszonymi OFICJALNIE gośćmi jest pan Wójt i Pan
                    Przewodniczący Rady Gminy. Dlatego, zapewne <bycol1234> tak bardzo
                    ubolewa, że można coś zrobić (cytat) "aby kultywować tradycje
                    ludowe aby ona była piękna i czysta, nieskalana przez politykę" i
                    to bez "łaski" jakiegoś tam JNP.

4. Dlatego, mimo skierowanej przez nas prośby do Komendanta Gminnego
                    OSP o zabezpieczenie imprezy, okazuje się, że Odrzywolska OSP ma nas
                    w.... głębokim poważaniu i kieruje nas do PSP w Przysusze, bo to
                    rzekomo "ich" kompetencje, co jednak nie przeszkadza odrzywolskiej
                    zabezpieczać w ... Myślakowicach. (może lubią JNP;))

5. Czyli staje się oczywiste KOMU i DLACZEGO "szkoda", że z
                    INICJATYWY OBYWATELSKIEJ odbywa się impreza i to bez "zgody"
                    jakiegoś tam "wszechmocnego" urzednika, któremu sie wydawało, że
                    GMINA to jego prywatny folwark. Ot i co!!

Pozdrawiam - Sławek
                    PS.
                    Zapewniam, że KAŻDY kto przyjdzie, będzie traktowany tak jak KAŻDY
                    i to niezależnie od ...wszystkiego, czyli zgodnie z duchem rewolucji
                    francuskiej: Wolność-Równość-Braterstwo.

• bycol1234 Re: Szkoda? Wiem komu "szkoda":)) 17.06.09, 20:15
                      OBYWATELU Sławomirze po tym co napisałeś jeszcze bardziej mnie utwierdziło w tym
                      o czym ja napisałem.
                      POLITYKA NAJWAŻNIEJSZA. Zaśmiecanie tradycji ludowej brudną polityką. Oby tak
                      dalej , to już nic nam pięknego nie zostanie.
                      • kruk222 Re: Szkoda? Wiem komu "szkoda":)) 17.06.09, 23:09
                        Tylko krytyka, krytyka, wszystko źle. To zrubcie wreszcie krytykanci coś orginalnego. Napalić ogniska i upiec kiełbasę to kazdy potrafi.
                        A ile chwalenia!

I tak juz zdecydowałem - Jadę z rodzinką do Nowego Miasta.
                        • nemne Obywatelu <bycolu1234> i <kruku222> 17.06.09, 23:18
                          Obywatelu <bycolu1234> i <kruku222>

Jak zawsze macie rację.
                          No cóż, po Waszych wpisach od razu bylo widać, że "coś" Wam się nie
                          podoba.
                          Dlatego, każdy ma prawo wyboru.

A tak na marginesie, to raczej nie jest sztuką, nagonic podległe
                          sobie osoby i instytucje do "działania" płacąc przy tym NIE swoją
                          kasą, tylko PODATNIKA.

Pozdrawiam i życzę udanej imprezy - Sławek
                          • nemne Ciekawe jak z transportem "polityków" 17.06.09, 23:34
                            nemne napisał:

> Obywatelu <bycolu1234> i <kruku222>
                            > Jak zawsze macie rację.
                            > No cóż, po Waszych wpisach od razu bylo widać, że "coś" Wam się
                            > nie podoba.
                            > Dlatego, każdy ma prawo wyboru.
                            >
                            > A tak na marginesie, to raczej nie jest sztuką, nagonic podległe
                            > sobie osoby i instytucje do "działania" płacąc przy tym NIE swoją
                            > kasą, tylko PODATNIKA.
                            >
                            > Pozdrawiam i życzę udanej imprezy - Sławek

W nawiązaniu do poprzedniego wpisu, może dowiemy się, jak z
                            transportem "polityków", bo raczej nie chce mi się wierzyć, że każy
                            jedzie swoim samochodem.

Pewnie jak zawsze. Dla "wybitnych" będzie zbiórka przed UG i
                            transport służbowymi samochodami.

• chester64 Re: Szkoda? Wiem komu "szkoda":)) 17.06.09, 23:47
                          Właśnie ty kruku222 krytykujesz wszystko co robi opozycja. Dlaczego OSP Odrzywół nie chce zabezpieczać tej imprezy? Boją się JNP i wolą imprezować na Myślakowicach. Uważasz, że ta impreza nie jest oryginalna chyba dlatego, że nie będzie tam wychwalania jaki to nasz JNP jest wspaniały, takie cyrki to na dożynkach. Złóż jakąś propozycję jak powinna wyglądać impreza według Ciebie, czekam. A co JNP potrafi oryginalnego-wywijać oberasa na dożynkach i spraszać pełno swoich kolesi za publiczne pieniądze, no co jeszcze potrafi? Bez obrazy, ale przypominasz mi "rosyjskiego agenta w mundurze oficera SS". Może jak będą kręcić drugą część serialu "Tajemnica twierdzy szyfrów" to się wcielisz w tego bohatera, co grał Borys Szyc. Taki mały humor bo mnie rozśmieszyłeś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka