Dodaj do ulubionych

Imię dla córeczki

IP: *.pruszcz.mm.pl 21.03.12, 13:07
Mam dylemat związany z wyborem imienia dla córki. Podoba mi się za dużo imion i nie potrafię się zdecydować, a czas ucieka. Na razie z mężem bierzemy pod uwagę:
Marcelina
Antonina
Róża
Aniela
Helena
Hanna
Matylda
Weronika
Klara
Łucja
Ewa
Nazwisko mamy niepolskie, twarde i dość długie. Do tego chyba wolałabym imię, które się nie zdrabnia( ale to mi się zmienia).
Doradźcie, na drugie imię mała dostanie Emilia.
Obserwuj wątek
    • azomim Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:12
      Wszystkie, ktore wymienilas, rowniez mi sie podobajawink

Ale wybralabym Roze albo Klare.
    • dzieciusie3 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:12
      No widzisz,Ty nie chcesz żeby imię się zdrabniało,a ja nie wyobrażam sobie żeby do dziecka ciągle mówić jak do starego tak twardo,oficjalnie wink Mi osobiście z tych co podałaś podoba się tylko Marcelina,Matylda ale to twoje dziecko smile
      • Gość: Magdalena Re: Imię dla córeczki IP: *.pruszcz.mm.pl 21.03.12, 13:17
        Nie chciałabym, żeby się zdrabniało bo do mnie wszyscy zawsze mówią Madziu-całe życie, nikt( poza oficjalnymi sytuacjami) nie używa formy Magdalena, która bardzo mi się podoba, a Madzi czy nawet Magdy nie znoszę, dlatego chciałam,żeby mała miała prościejsmile
        Ale np na Anielę pewnie mówiłabym Nela, na Antoninę Tosia, więc jak widać jestem zmiennasmile
    • ksiezna_pani1 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:18

Jestem za Aniela, Heleną, Łucją no i Klara, choć w jej przypadku przeraza mnie to, ze regularnie pojawia się w tematach i w propozycjach, i ze w świecie realnym tez jest ich coraz więcej.
      • ksiezna_pani1 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:28
        Nie doczytałam, ze córka na drugie dostanie Emilia,a to trochę zmianie. Do Emilii najlepiej pasuje Róża i Ewa.
        Klara Emilia wg mnie nie jest najlepszym zestawem.
        • Gość: Magdalena Re: Imię dla córeczki IP: *.pruszcz.mm.pl 21.03.12, 14:01
          Mi najbardziej pasowałaby Łucja,ale jak męża przekonać? Emilia to imię mojej babci i bardzo mi zależy by je nadać jako drugie, miało być jako 1,ale w rodzinie męża, najbliższej już są 3 małe Emilki,więc odpuściłam. A może Nina, tak mi się teraz pomyślało?
    • paula.anna Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:20
      Poza Marceliną (zdecydowanie wolę Marcjannę), Antoniną (tu wolę Antonię) i Weroniką wszystkie w moim guście smile
      I rozumiem niechęć do zdrabniania, tzn rozumiem, że nie chcesz żeby się tak od razu narzucało zdrobnienie- jak Aleksandra-> Ola? I zeby imię funkcjonowało cały czas w formie zdrobniałej.

Do miękkiej Emilii pasuje mi "charakterna" wink Klara, ew. Łucja, Róża.
      Hanna i Helena Emilia też może być. I Weronika Emilia

Bo już Aniela Emila dla mnie zbyt mdłe.
      Matylda Emilia też nie brzmi mi optymalnie
      • Gość: przyszłamama Re: Imię dla córeczki IP: *.ghnet.pl 21.03.12, 13:24
        Helena albo Łucja smile
      • Gość: Magdalena Re: Imię dla córeczki IP: *.pruszcz.mm.pl 21.03.12, 13:24
        Właśnie, mam siostrę Olę i nie podoba mi się takie zdrabnianie, po co ta Aleksandra, skoro w ogóle się jej nie używa? Za to brat Filip- ma prosto i chyba też bym tak chciała z imieniem córki.
        Mi najbardziej podoba się Łucja i Róża, ale mąż bardziej woli Antoninę i Ewę
        • dzieciusie3 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:48
          Dla tego każdy woli inaczejsmile Mi to nie przeszkadza-komuś może.Znowu mi nie podobają się imiona typu Zofia,Łucja,Hanna itp.bo jak na początku jak dziecko małe ładnie to brzmi taka mała Zosia,Hania to później myślałabym w tym kierunku,że jak zacznie się szkoła to będzie wyśmiewane taka Zocha,Hanka itd.Mój kolega w średniej szkole miała na imię Stanisław i w klasie maturalnej prawnie sobie zmienił na Maciej (tak miał na drugie).Jak myślisz o zdrobnieniu że dla Ciebie to krzywdzące to pomyśl czy dziecko będzie zadowolone z Zośkiwink

To takie moje smile
      • aneladgam Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:25
        paula.anna napisała:

> Do miękkiej Emilii pasuje mi "charakterna" wink Klara, ew. Łucja, Róża.

moim zdaniem też te trzy najlepiej się komponują, choć twarde nazwisko złamałabym najchętniej Łucją

> Hanna i Helena Emilia też może być. I Weronika Emilia

znów się zgadzam
        choć osobiście mam przesyt Hań i Weronik

>
        > Bo już Aniela Emila dla mnie zbyt mdłe.

dla mnie z kolei za słodkie, co nie zmienia faktu, że chyba z tych wszystkich typów ten jest najsłabszy

> Matylda Emilia też nie brzmi mi optymalnie

na moje ucho nie najgorzej, ale da się dobrać ładniej
        • paula.anna Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 14:38
          > > Bo już Aniela Emila dla mnie zbyt mdłe.
          >
          > dla mnie z kolei za słodkie, co nie zmienia faktu, że chyba z tych wszystkich typów ten jest > najsłabszy

Słodkie, mdłe- w kwestii imion to akurat dla mnie właściwie to samo wink

Nina to dla mnie zdrobnienie, ale jeśli Tobie to nie przeszkadza to Nina Emilia brzmi ok
    • olinininka Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:23
      Jak zawsze dobrze znać nazwisko, aby dobrze dopasować. Może podasz?
      Imiona, które wymieniłaś są wszystkie ok. Ale napisałaś, że nie lubisz zdrabniać, czyli z tej listy: Klara, Łucja, Matylda nie mają oczywistych zdrobnień.
      Ale skoro masz twarde nazwisko i imiona Klara, Łucja, Matylda też są dość twarde to może nie jest dobre wyjście.Zestaw będzie strasznie ,,twardy" ,,ciężki". Ale gdyby wybierać z tych 3 to Matylda ewentualnie Klara.

Z pozostałych propozycji fajna jest Aniela ale ma zdrobnienie Anielka, Marcelina / Marcelinka, Marcela, Helena/ Helenka, Weronika/Weronia, Hanna/Hania

A jeżeli nie przeszkadzają Ci zdrobnienia to wybierałabym Anielę ewentualnie Marcelinę
      • aneladgam Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:25
        moim zdaniem Łucja nie jest twardym imieniem
      • olinininka Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:30
        Zapomniałam o drugim imieniu
        Weronika Emilia brzmi ok
        Róża Emilia fajnie brzmi
        Klara Emilia też ok
        zdecydowanie odpada:
        Helena Emilia - zlewa się
        Aniela Emilia też niezbyt
        Matylda Emilia też odpada jako zestaw mdły strasznie
        Marcelina Emilia taki sobie zestaw

• wyczyny Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:27
      ze wzgledu na wzrost popularnosci odrzucilabym Hanię, ze względu na sporą popularność Weronikę
      jesli na drugie ma być Emilia - to odpada Aniela (zbyt miekko to razem brzmi), podobnie nie najlepiej brzmi też zestaw Marcelina Emilia, Ewa Emilia i Antonina Emilia
      na placu boju pozostaje: Helena Emilia, Róża Emilia, Matylda Emilia, Klara Emilia, Łucja Emilia
      dalej można zawęzyc ze wzgledu na "twarde" nazwisko (czyli odrzucic "twarde" imiona) i w ten sposób pozostaje Helena Emilia lub Łucja Emilia
    • gaudencja Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:28
      Do Emilii na drugie IMO pasuje Marcelina i Weronika, ew. Róża. Wykluczyłabym imiona rozpoczynające się na samogłoskę i na "H".
    • luska.s Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:42
      > Marcelina - nie jest złe
      > Antonina - ladne
      > Róża - piekne!
      > Aniela - rowniez piekne
      > Helena - nie podoba mi się Hela, poza tym duza ilosc Len tez przemawia na niekorzysctego imienia
      > Hanna - ok ale jakos Hania pasuje mi do malej dziewczynki pozniej za "slodkie" jak dla doroslej kobiety
      > Matylda - super
      > Weronika - ladne, ale popularne wiec odrzucilabym
      > Klara - ok
      > Łucja - super
      > Ewa - ok

Rozważasz same piękne imiona ja sama zdecydowałabym się na Różę, ew. Łucję lub matyldę
      • luska.s Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:45
        i jeszcze wzielabym pod uwagę Anielkę
    • karol-cia15 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 13:56
      Mi osobiście podoba się Nadia.
      • rose01 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 21:52
        Weronika i tyle
    • magdusia306 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 14:36
      A może Nina? Teraz przyszła mi do głowy? Najbardziej chciałabym Łucję, ale mąż na razie na nie. Emilia to imię po mojej babci,więc nie chcę sama wszystkiego narzucać. Z drugiej strony w mojej rodzinie mnóstwo małych i dużych dam o imieniu Ewa, więc mimo,że mi się podoba odpada,ale dla męża to nie problem. Weronika tak samo- bardzo mi się podoba,ale ostatnio 2 małe w rodzinie się pojawiły .
    • giekana Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 15:13
      Najbardziej podoba mi się Marcelina, Róża, Aniela i Klara.
    • florianne Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 15:32
      Najbardziej podobają mi się i pasują mi zestawy :
      Marcelina Emilia
      Róża Emilia
      Łucja Emilia
      Klara Emilia
      • uwierz_mirando Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 15:47
        Podobają mi się: Antonina, Róża, Aniela, Helena, Matylda, Klara i Łucja.
        Spośród nich Aniela, Matylda i Łucja jakoś mi nie współgrają z Emilią.
    • polifonia1983 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 15:56
      Róża Emilia
      Weronika Emilia
      Antonina Emilia

reszta ładna, ale gryzie się mi z Emilią smile
    • dalenia Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 16:36
      Marcelina Emilia - ok; samą Marcelinę lubię, w duecie też brzmi nieźle; Marcelina nieźle funkcjonuje niezdrabniana, mimo że jest dość długa
      Antonina Emilia - także ok; ale tu już może być gorzej z niezdrabnianiem; sama Antonina też robi się coraz bardziej popularna, ale nie wiem na ile Wam to przeszkadza; ja osobiście wolę Antonię, ale do tej z kolei Emilia już mi nie pasuje
      Róża Emilia - podoba mi się; lepiej brzmiałoby mi dłuższe drugie imię, ale nie jest źle
      Aniela Emilia - sama Anielka jest śliczna, ale ten duet mi zupełnie nie pasuje, jest wybitnie mdły
      Helena Emilia - też mało charakterny ten zestaw
      Hanna Emilia - duet jest niezły, ale Hania jest tak popularna, że jej nie polecam
      Matylda Emilia - podoba mi się, jestem za
      Weronika Emilia - uwagi mam jak przy Hannie
      Klara Emilia - a tu mam uwagi jak przy Róży-niby ok, ale chyba nieco za krótko
      Łucja Emilia - jw
      Ewa Emilia - niee

Popieram: Marcelinę, Antoninę, Matyldę i ewentualnie Różę, Klarę i Łucję.
      • Gość: x Re: Imię dla córeczki IP: *.versanet.de 21.03.12, 19:18
        A ja mam pytanie: czy macie zamiar uzywac obu imion w zyciu codziennym? Wiem, ze za granica uzywa sie dosc czesto 2 imion ale w Polsce chyba nie jest to czesto praktykowane... Jesli nie macie takiego zamiaru, to nie widze problemu... Wybierzcie imie ktore wam sie podoba, na drugie dajcie po babci.

Mnie osobiscie najbardziej podoba sie Ewa. Mala Ewa jest fajna a potem, w zyciu doroslym, "pani Ewa" rowniez radzi sobie calkiem dobrze. W pracy nie bedzie spoufalen w stylu "pani Tosiu, pani Olu" itp.
        • Gość: makuffka Re: Imię dla córeczki IP: *.icpnet.pl 21.03.12, 20:13
          Też jestem za Ewą, skoro macie długie nazwisko, a Ty poszukujesz imienia, które dobrze funkcjonuje niezdrabniane. Ewa Emilia nie jest obłędnym zestawem, ale, to fakt, nie zawsze używa się drugiego imienia. Nie jest też zestawem jakoś zasadniczo rażącym. Szukałabym charakternego i dość twardego, krótkiego imienia, bo długie zazwyczaj się pokracznie zdrabnia.
          Może niezła byłaby w tym wypadku Marta? Choć dość osłuchana, nie najgorzej komponuje się z Emilią i spełnia Wasze warunki. Bardzo też podoba mi się proponowana przez Was Łucja, choć nie taka twarda. A może Wanda?
    • magdusia306 Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 20:09
      Na razie jedyne imię wspólne, które bardzo nam się podoba to Matylda, ale to rodzina już krzywo patrzy bo dziwne. Dla mnie nie jest dziwne, i nie biorę pod uwagę opinii innych,ale mąż już zaczyna się wahać. On zostaje przy Weronice, ja przy Łucji. Chociaż teraz padła propozycja Idy i jakoś mi się spodobało, ale na 100 % pewna nie jestem.
      Drugie imię pewnie nie będzie na co dzień używane, ale dla mnie to ważne akurat żeby była ta babcina Emilia. miała być na 1 od zawsze u mnie, ale bratanica męża to Emilka, więc odpada.
      • gaudencja Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 21:25
        magdusia306 napisała:

> Na razie jedyne imię wspólne, które bardzo nam się podoba to Matylda, ale to ro
        > dzina już krzywo patrzy bo dziwne.

W 2010 roku w Warszawie Matylda była w okolicach pierwszej 40-tki żeńskiej, przed Pauliną, Mileną, Jagodą, Blanką i Kingą. Tak więc z tą dziwnością bym nie przesadzała.
      • aneladgam Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 12:05
        Matylda dziwne?? to jestem z innej bajki smile
        ech, przekonaj męża, że to wasze dziecko, a nie "rodziny" i to wam się imię ma podobać
    • Gość: @ Re: Imię dla córeczki IP: *.4-2.cable.virginmedia.com 21.03.12, 20:40
      Wybierałabym między Weroniką a Matyldą.
    • abiela Re: Imię dla córeczki 21.03.12, 20:48
      Z Twoich propozycji odrzuciłabym popularną Weronikę i Hannę oraz w moim odczuciu oklepaną Ewę.
      Szalenie podobają mi się Klara i Łucja, ale dopasowywałabym od nazwiska.
    • czarna.perla Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 00:27
      do twardego nazwiska napewno nie Rózia.
      Matylda, Helena lub Łucja!!!
      • magdusia306 Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 11:39
        Na razie nasza lista wygląda tak:
        Matylda Emilia
        Łucja Emilia
        Weronika Emilia
        Ida Emilia- nowa propozycja,co myślicie o tym połączeniu?
        Marcelina Emilia i
        Róża Emilia
        • czarna.perla Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 16:09
          Jak się mówi ciągiem Matylda Emilia to wychodzi takie masło maślane, ale drugie imię jest w zasadzie nieużywane więc moim zdaniem może tak pozostać. Jeśli chcesz jednak, żeby imiona ładnie razem brzmiały to mnie najbardziej podoba się Łucja Emilia.
        • dalenia Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 17:09
          Popieram wszystkie oprócz popularnej Weroniki. Ida Emilia jest niezła, na kolana nie rzuca, ale nie razi smile
          • ksiezna_pani1 Re: Imię dla córeczki 22.03.12, 17:23
            Jestem za Róża Emilią.
            • magdusia306 Re: Imię dla córeczki 24.03.12, 08:29
              Ostatecznie mąż dał się przekonać do Łucji, także będziemy mieli Łucję. Jak będzie kiedyś synek to mąż mu wybierze,a że obydwoje szalejemy za Leonem,to nie boję się jego wyborówsmile
              Dziękuję za pomoc
              • wyczyny Re: Imię dla córeczki 24.03.12, 08:33
                Lusia smile ładnie
              • paula.anna Re: Imię dla córeczki 24.03.12, 09:01
                Cieszę się z Łucji.
                Leon też super
              • aneladgam Re: Imię dla córeczki 24.03.12, 09:33
                powodzenia smile
              • dalenia Re: Imię dla córeczki 24.03.12, 19:14
                Popieram Wasz wybór. Daj znać, jak Łucja będzie już na świecie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.