Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dochody za granica

23.04.05, 11:14
    Wlasciwie moje obawy dotycza rozliczania sie z US za rok (czyli rozliczenie
    PIT za rok 2005), kiedy juz bede miala przepracowany caly rok za granica, w
    Wielkiej Brytanii.
    Z powodow osobistych nie moge wymeldowac sie z polskiego adresu zamieszkania
    (mimo ze od pol roku mieszkam w Wielkiej Brytanii) az do konca pazdziernika
    2005.
    Przeliczylam swoje zarobki (obecne i przyszle) na rok 2005, i po odliczeniu
    podatku zaplaconego w Wielkiej Brytanii, niestety wychodzi mi jeszcze polski
    podatek do zaplacenia (po przeliczeniu na walute polska, rocznymi angielskimi
    zarobkami siegam prawie do gornej granicy drugiego progu).

Skoro nie osiagnelam i nie osiagne zadnych dochodow w Polsce, nie widze
    jakiegokolwiek sensu placenia podatku w Polsce za zarobki osiagniete poza
    granicami kraju.

W zwiazku z tym pojawia sie wiele watpliwosci:

Czy jesli wymelduje sie w pazdzierniku 2005, to unikne koniecznosci
    rozliczenia sie za rok 2005 z polskim US i deklarowania moich zarobkow?

Jakim prawem polski US moze ode mnie sciagnac pieniadze za cos do czego
    uwazam - nie ma zadnego prawa i podstaw. Przeciez podatek od moich zarobkow w
    Wielkiej Brytanii place na biezaco wlasnie tam, w miejscu gdzie pracuje i
    zyje.

Pozdrawiam - A.
    Obserwuj wątek
      • mrufkaa Re: Dochody za granica 23.04.05, 12:28
        Mam wlasciwie to samo pytanie.
        Jestem w Anglii od 4 lat, nigdy nie rozliczalam sie z polskim US, bo po prostu
        nikt mnie nie uswiadomil, ze musze.
        Przepracowalam tylko mala czesc tego okresu, bo przez okres ciazy i pierwsze
        poltor roku zycia dziecka bylam w domu. Wczsniej pracowalam tylko na pol etatu,
        wiec nie wchodzac w szczegoly nie podejrzewam ze cos jestem winna polskiemu
        fiskusowi z tamten okres.
        Od czerwca zeszlego roku pracuje jednak na pelny etat, z dwusmiesieczna przerwa
        na zmiane pracy i zaczynam miec watpliwosci czy polski US nie zacznie mi robic
        problemow. Jestem w Polsce zameldowana, moje dochody w Anglii na pewno
        przekraczaja pierwszy prog podatkowy a ja nie mam najmniejszej ochoty okradac
        mojej rodziny z ciezko przez nas zarobionych pieniedzy. Czy wymeldowanie sie z
        polskiego adrsu zalatwia sprawe?
        Bede wdzieczna za odpowiedz
        • alices1 Re: Dochody za granica 23.04.05, 23:07
          Mam podobna sytuacje, chociaz osiagnelam dochody nie w Anglii, ale w innym z
          krajow, z ktorymi Polska ma umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania.
          Natomiast wczoraj natknelam sie na nastepujace informacje w internecie, ktore
          znacznie poprawily mi humor:
          www.infor.pl/serwis.html?serwis=01&P180=I02.2003.007.000000600&krok=A
          Zrozumialam z tego, ze fakt posiadania przeze mnie wlasnego mieszkania i
          stalego zameldowania w Polsce, wcale nie oznacza, ze mam w Polsce zaplacic
          podatek, gdyz faktycznie spedzilam caly 2004 rok za granica i tylko tam
          osiagnelam dochody.
          Co o tym myslicie, czy to rozwiazuje nasz problem? Wydaje mi sie, ze nie mam
          juz potrzeby wypelniania polskiego PITu za ubiegly rok?
          • anula194 Re: Dochody za granica 25.04.05, 08:02
            Przejrzalam wlasnie artykul z tego linku.
            I szczerze mowiac, nie wiem co robic. Spedzilam w Anglii juz 6 miesiecy, moim
            miejscem zamieszkania jest Wielka Brytania a nie Polska.
            Tez mi sie wydaje ze nie mam w takim razie potrzeby wypelniania polskiego PITu
            (w Polsce nie osiagnelam zadnych dochodow w zeszlym roku) mimo ze jestem
            zameldowana w Polsce.

Czekam na potwierdzenie ze strony eksperta. Niestety polskie przepisy tworza
            tyle niejasnosci, by skutecznie utrudnic zycie normalnemu, uczciwemu
            czlowiekowi a z Urzedem Skarbowym trudno wygrac.
      • eksperci.gumulka Re: Dochody za granica 25.04.05, 09:42
        Przede wszystkim zgodnie z art. 3 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób
        fizycznych ma Pani nieograniczony obowiązaek podatkowy za 2004r.
        "Osoby fizyczne jeżeli mają miejsce zamieszkania...".
        W przypadku osób fizycznych mających miejsce zamieszkania w jednym państwie,
        a wykonujących pracę najemną w drugim państwie, pensje, płace i podobne
        wynagrodzenia osiągane przez te osoby z tytułu wykonywanej pracy podlegają
        opodatkowaniu w tym państwie (oraz zgodnie z regułami tego państwa), w którym
        praca jest wykonywana.
        Wynagrodzenia takie podlegają jednak opodatkowaniu w
        państwie miejsca zamieszkania danej osoby fizycznej (a nie w państwie, w którym
        praca jest wykonywana) jeżeli spełnione są równocześnie następujące trzy
        warunki:

1) osoba ta przebywa w drugim państwie (a więc w państwie, w którym
        wykonywana jest praca) łącznie nie dłużej niż 183 dni podczas: danego roku
        kalendarzowego (Niemcy, Holandia, Belgia, Szwecja, Włochy, Rosja),
        danego roku podatkowego (USA, Francja, Wielka Brytania i Północna
        Irlandia), każdego dwunastomiesięcznego okresu (Czechy), oraz

2) wynagrodzenia są wypłacane przez pracodawcę lub w imieniu
        pracodawcy, który nie ma w tym drugim państwie miejsca zamieszkania lub
        siedziby, oraz

3) wynagrodzenia nie są ponoszone przez posiadany przez pracodawcę w
        drugim państwie zakład (lub też stałą placówkę - Holandia, Belgia, Szwecja,
        Czechy, Francja, Wielka Brytania i Północna Irlandia, Włochy, Rosja).

Jeżeli chodzi o o 2005 rok, jeżeli nawet Pani przeniesie się do Wlk Brytanii to
        i tak będzie się Pani musiała rozliczyć także i w Polsce.
        Ale oczywiście może Pani udowodnić przez US, że jest Pani tylko i wyłaczenie
        zameldowana w kraju, a miejsce zamieszkania posiada Pani w Wielkiej Brytanii.

• smag2 Re: Dochody za granica 25.04.05, 14:21
          W jaki sposób można udowodnić że moje miejsce zamieszkania jest poza krajem?
          Czy należy przedstawić urzędnikowi jakies dokumenty? świadków?
          Rozmawialam z urzędniczą US Opole na temat opodatkowania dochodów z Wielkiej
          Brytanii, twardo obstaje przy tym ze należy je placić również w Polsce.
          Stwierdziła że jeżeli w Polsce mam mieszkanie, rodzinę to znaczy, że pracuję w
          UK, a żyję w Polsce. To lekki absurd,bo do Polski przyjeżdżam średnio co 3
          miesiące i to raptem na 7 dni. Większość roku spędzam w UK i tam żyję, tzn
          opłacam mieszkanie, telefon, żywię się. Przecież nie wracam codziennie po pracy
          na noc do domu w Polsce !!!
          Niedawno przeczytałam wypowiedź prawnika, który zasugerował wyrejestrownie się z
          US w Polsce - pierwszy raz spotkałam się z takim terminem. Czy to jest wogóle
          możliwe?
          Przeglądałam wiele forów, czytałam sporo artykułów, ale nadal nie mam pewności
          jak powinnam postąpić.
          Jednak Urząd Skarbowy to poważna instytucja i nie mam zamiaru jej podpaść.
          Alke przyznajci, to całkiem niegłupi pomysł, fajnie się zabezpieczyli ci "na
          górze" W Polsce dla nas nie ma pracy, więc zmuszeni jesteśmy szukać jej za
          granią kraju, a państwu i tak musimy płacić :) hehe
        • anula194 Re: Dochody za granica 26.04.05, 00:46
          Przyznam ze bardzo niejasna jest odpowiedz eksperta.

Moim miejscem zamieszkania od ponad 6 miesiecy jest Wielka Brytania (od
          wrzesnia 2004). W jaki sposob udowodnic US w Polsce ze mimo zameldowania w
          Polsce, stalym miejscem zamieszkania jest Wielka Brytania.
          Poza tym absurdalnym jest stwierdzenie ze miejscem zamieszkania moze byc Polska
          skoro zyje sie, pracuje, placi podatki, rachunki itp - w innym kraju a do
          Polski przyjezdza tylko w krotkie odwiedziny.

Jak mozna rozdzielac miejsce zamieszkania osoby fizycznej od miejsca
          wykonywania pracy? Miejsce zamieszkania nie jest przeciez miejscem zameldowania.
          Jak udowodnic US swoje racje? Tym bardziej skoro pracuje w Wielkiej Brytanii,
          nie moge tak po prostu jechac do Polski by walczyc i uzerac sie z polskim US.

Czy mozna "wyrejestrowac sie" z polskiego US?

Swoja droga, przyznaje racje smag2 - sprytnie ulozone przepisy, tak by
          wprowadzic jak najwiekszy zamet, wyciagnac jak najwiecej pieniedzy do ktorych w
          ogole nie maja prawa.
          • eksperci.gumulka Re: Dochody za granica 26.04.05, 12:54
            Nie można wyrejestrować się z polskiego US. Miejsce zamieszkania jest tak gdzie
            podatnik przebywa. Jednak wymeldowanie się być może jest pierwszym krokiem ku
            temu, żeby udowodnić US, że rzeczywiście nie podlega się nieograniczonemu
            obowiązkowi podatkowemu. Jednakże zgodnie ze stanem faktycznym powinna Pani
            rozliczyć podatek w Polsce.
            • eksperci.gumulka Re: Dochody za granica 26.04.05, 13:17
              Art. 4 umowy między Polską a Wielką Brytanią: „Miejsce zamieszkania dla celów
              podatkowych”

1. W rozumieniu niniejszej umowy określenie „osoba mająca miejsce zamieszkania
              lub siedzibę w Umawiającym się Państwie” oznacza każdą osobę, która zgodnie z
              prawem tego Państwa podlega tam opodatkowaniu z uwagi na jej miejsce
              zamieszkania, pobytu, siedzibę, miejsce zarządu albo inne kryterium o podobnym
              charakterze. Jednakże określenie to nie obejmuje żadnej osoby, która podlega
              opodatkowaniu w tym Państwie z tytułu dochodu osiąganego ze źródeł położonych
              tylko w tym Państwie.
              Dla rozstrzygnięcia istnienia nieograniczonego bądź ograniczonego obowiązku
              podatkowego kluczowe znaczenie ma miejsce zamieszkania podatnika. Polskie prawo
              podatkowe nie zawiera definicji tego pojęcia. Należy więc odwołać się do
              regulacji zawartych w kodeksie cywilnym. Artykuł 25 tej ustawy stanowi, że
              miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta
              przebywa z zamiarem stałego pobytu. W definicji tej należy więc wyróżnić dwa
              elementy:

• obiektywny – przebywanie w danej miejscowości,
              • subiektywny – zamiar stałego pobytu.

Powoduje to, że definicja miejsca zamieszkania jest pojęciem nieostrym. Zwykle
              przyjmuje się, że należy je utożsamiać z centrum życiowej działalności danej
              osoby. Warto podkreślić, że zameldowanie na pobyt stały w danej miejscowości
              nie ma rozstrzygającego charakteru dla kwestii miejsca zamieszkania (chociaż
              niewątpliwie jest jednym z argumentów branym pod uwagę – w szczególności przez
              organy skarbowe).

W praktyce jednak najważniejsze będą regulacje znajdujące się w zawartych przez
              Polskę umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania. Mają one bowiem
              pierwszeństwo przed rozwiązaniami prawa polskiego (wynika to z art. 4a
              u.p.d.o.f.).

Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania zawierane są według schematu – tzw.
              modelowej konwencji OECD. Nie znaczy to jednak, że rozwiązania zawarte we
              wszystkich umowach są identyczne. Zagadnienie miejsca zamieszkania reguluje
              art. 4 umów – w analizowanym w artykule przypadku:

umowy z dnia 16 grudnia 1976 r. między Rządem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej
              a Rządem Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Północnej Irlandii w
              sprawie zapobieżenia podwójnemu opodatkowaniu w zakresie podatków od dochodu i
              zysków majątkowych (Dz.U. nr 7, poz. 20),
              • umowy z dnia 13 listopada 1995 r. między Rządem Rzeczypospolitej Polskiej a
              Rządem Irlandii w sprawie unikania podwójnego opodatkowania i zapobiegania
              uchylaniu się od opodatkowania w zakresie podatków od dochodu (Dz.U. nr 29,
              poz. 129 z późn. zm. - zobacz pdf).

Powyżej przytaczamy (patrz ramka) stosowny artykuł zawarty w umowie między
              Polską a Irlandią (regulacje w umowie między Polską a Wielką Brytanią są
              analogiczne).

PRZYKŁAD 1 Pan Tomasz P. jest architektem. Od czerwca 2004 r. pracuje w
              Irlandii – podpisał kontrakt na rok. W Polsce pozostały żona i córka pana
              Tomasza. Na razie państwo P. nie myślą o opuszczeniu Polski na stałe. Pan
              Tomasz nie podjął także decyzji, czy przedłuży kontrakt na kolejny rok. Jak
              ustalić miejsce zamieszkania pana Tomasza dla potrzeb rozliczenia podatku – czy
              będzie nim Irlandia czy też Polska? Otóż nie ma wątpliwości, że ośrodek
              życiowych interesów pana Tomasza pozostał w Polsce. Tu mieszka jego rodzina, a
              jego pobyt w Irlandii ma charakter czasowy. Oznacza to, że miejscem
              zamieszkania pana Tomasza jest Polska i tu podlega on opodatkowaniu od całości
              uzyskanych dochodów. Nie oznacza to jednak, że zapłaci 2 razy podatek od
              dochodów uzyskanych w Irlandii (w tym przypadku będą bowiem miały zastosowanie
              określone metody eliminacji podwójnego opodatkowania).

PRZYKŁAD 2 Pani Agata jest stomatologiem. Od dawna przygotowywała się, aby po
              wejściu Polski do UE przenieść się do innego kraju. W tym celu ukończyła
              zaawansowany kurs językowy, a w połowie 2004 r. podpisała 5-letnią umowę o
              pracę z placówką medyczną w Anglii. W związku z tym sprzedała mieszkanie i
              wynajęła mieszkanie za granicą. Jednocześnie z panią Agatą wyjechał do pracy
              jej mąż. Czy dochody pani Agaty będą podlegały opodatkowaniu w Polsce? W tym
              przypadku wszelkie okoliczności wskazują, że miejscem zamieszkania pani Agaty
              stała się Wielka Brytania. Z tym bowiem krajem ma ona silniejsze powiązania
              osobiste i gospodarcze niż z Polską. Oznacza to, że w Polsce pani Agata będzie
              podlegać tylko ograniczonemu obowiązkowi podatkowemu.

Jeżeli ustalimy, że dana osoba podlega w Polsce nieograniczonemu obowiązkowi
              podatkowemu i jednocześnie otrzymuje wynagrodzenie za pracę za granicą
              (sytuacja opisana w przykładzie 1), to musi ona wykazać te dochody w zeznaniu
              podatkowym (PIT-36) składanym w Polsce. Nie oznacza to, że zapłaci podatek w
              podwójnej wysokości – w takiej sytuacji znajdą bowiem zastosowanie metody
              eliminacji podwójnego opodatkowania. Przedstawimy je szczegółowo w kolejnym
              artykule.

Jak ustalić miejsce zamieszkania

Z postanowień umów o unikaniu opodatkowania wynika, że miejsce zamieszkania
              (czyli także podlegania nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu) należy
              określać, biorąc pod uwagę – kolejno – następujące kryteria:

1. Miejsce zamieszkania określone według prawa krajowego państw zawierających
              umowę.
              2. Stałe miejsce zamieszkania.
              3. Rozstrzygnięcie, w którym z państw znajduje się ośrodek życiowych interesów
              danej osoby.
              4. Ustalenie, w którym z państw dana osoba zwykle przebywa.
              5. Ustalenie, którego państwa obywatelem jest dana osoba.
              6. Jeżeli zastosowanie żadnego z powyższych kryteriów nie przyniesie
              rezultatów, konieczne jest porozumienie władz umawiających się państw.

.

• tlumaczenia2 Re: Dochody za granica 26.04.05, 13:56
        Szanowni Państwo,
        W związku z tym jak należy wypełnić ten pit mówiący o dochodach z zagranicy?
        Dziękuję
        • smag2 Re: Dochody za granica 26.04.05, 15:55
          Apropo's "wyrejestrowania się" z US w Polsce.
          Takiego sformułowania użył prawnik odpowiadając na pytanie czytelniczki na
          łamach Gazety Wyborczej z dn 13 kwietnia 2005r. w dodatku Euro Praca.
          Nie rozumiem, jaki sens ma wprowadzanie czytelników w blad?
          Zauwazylam ze sporo osob interesuje się sprawa rozliczania podatkow z dochodow
          otrzymanych za granicami kraju i traktuja ta sprawe powaznie.
          A jak na razie gdzie ucho przyloze tam mowia co innego na ten temat.
          Rozni ludzie roznie mowia, podatnik od tego glupieje, a jak przyjdzie co do
          czego to US wlepi kare.
          Brawo !!! Metoda na Polaka :(
          ech....
          • mrufkaa Re: Dochody za granica 28.04.05, 03:41
            Ponawiam pytanie, bo na innym forum znalazlam dodatkowe info.
            Drodzy eksperci,
            czy US przyjmie do wiadomosci, ze moje interesy zyciowe maja stale
            zakorzenienie w Anglii, jesli przywioze im Certyfikat Rezydencji?
            Certificate of Residence jest dokumentem wydawanym na potrzeby podatkowe a nie
            emigracyjne, ale mozna go otrzymac juz po 183 dniach pobytu w UK.
            Jesli to za malo, czy akt wlasnosci domu na moje nazwisko rozwieje watpliwosci?
            Wciaz jestem zameldowana u mamy w Polsce ,ale jestem wlascicielka domu w Anglii.
            Co jeszcze mogliby panstwo zaproponowac jako dokumentacje potwierdzajaca brak
            uzasadnienia placenia podatkow w Polsce?
            Joanna
            Bede wdzieczna za odpowiedz
            • tlumaczenia2 Re: Dochody za granica 28.04.05, 12:39
              Pani Joanno, czy moglaby Pani powiedzieć w jaki sposób i gdzie można otrzymać
              ten Certificate of Residence? Dziękuję
              • mrufkaa Re: Dochody za granica 29.04.05, 22:38
                W Inland Revenue, szczegoly podalam na priva. chetnie przczytam komentarz
                ekspertow.
      • survey06 Re: Dochody za granica .. (a podatki w Polsce !!) 30.04.05, 12:59
        Niestety. Coraz czesciej pisze sie (ostatnio w Gazecie Prawnej i na lamach
        Rzeczpospolitej) o mozliwosciach oblozenia zarobkow expatow przez polskiego
        fiskusa. "Gazeta Prawna" twierdzi wrecz, ze: <Polacy wracający z "saksów"
        powinni po powrocie do kraju pamiętać o tym, że muszą rozliczyć się z polskim
        fiskusem z dochodów uzyskanych za granicą, nawet jeśli podatek już tam
        zapłacili.> GP nie sa przywoluje jednak jakichkolwiek obowazujacych w tym
        zakresie aktow prawnych i wykonawczych, na ktorych podstawie fiskus moglby
        dokonac obliczen naleznego podatku i nakazac jego egzekucje. A jak traktowac
        przypadek, gdy praca na kontrakcie trwa nieprzerwanie kilka lat? Jak wtedy
        rozliczac lata posrednie? Ja wyprzedzeniowo swoj przypadek przedyskutowalem z
        prawnikiem mojego angielskiego pracodawcy i uzyskalem wykladnie, ze – w
        swietle obowiazujacych przepisow Unii Europejskiej - w zadnym przypadku nie
        mozna byc zmuszonym do placenia dwoch podatkow w dwoch roznych krajach tj. w
        kraju zamieszkania i w kraju zatrudnienia (albo trzech krajach nawet jesli
        firma zatrudniajaca poza krajem zamieszkania oddelegowuje zatrudnianego na
        okres pracy podlegajacy opodatkowaniu w tymze trzecim kraju w okresie
        przebywania/zatrudnienia). Ja wlasnie jestem w takiej sytuacji. Zatrudniony
        przez firme angielska z siedziba w Wlk. Brytanii, jestem stale oddelegowany -
        czytaj zatrudniony - poza Wlk. Brytania a konkretnie w Afryce. W Wlk. Brytanii
        bywam tylko sporadycznie i na wyzwania H/O. Sam fakt, ze "gdzies w Polsce" sie
        dyskutuje o zmianie prawa a polski fiskus rozwaza szybkie wprowadzenie w zycie
        i egzekwowanie swych "naleznosci", (trudno zalozyc, ze media tak same z siebie
        zainteresowaly sie ta sprawa) nakazuje wzmozenie czujnosci. Tym bardzie, ze jak
        widac z uzyskanych na tym forum wyjasnien ekspertow, nie ma jednoznacznych
        przepisow i jednoznacznych - czytelnych dla podatnika - interpretacji.Nalezy
        rozumiec, ze zmiana/nowelizacja przepisow powinna dazyc do ich ujednolicenia z
        przepisami unijnymi. Natomiast praktyka wskazuje na to, ze w Polsce, z tak
        rozumianym pojeciem dostosowywania aktow prawnych ….bywa rozmaicie i wybiorczo.
        Tak przeciez nie moze byc.
        • mrufkaa Re: Dochody za granica .. (a podatki w Polsce !!) 01.05.05, 16:02
          hce tlko wiedziec na jakiej podsyawie moge polskiemu fiskusowi udowodnic, ze
          osiadlam na stale w UK. Niech mi tez laskawie eksperci wyjania, please, czy
          zakp mieszkania w Polsce cos zmieni w mojej sytuacji ( wciaz bede mieszkac i
          pracowac w UK) i jak Panstwo Polskie zapatruje sie na regularne odwiedzanie
          rodziny w Polsce.
          tylko tyle chcialabym wiedziec, ale obawiam sie, ze odpowiedzi sie nie
          doczekam...
          • risando Re: Dochody za granica .. (a podatki w Polsce !!) 01.05.05, 16:08
            Na ten temat jest artykul w Rzeczypospolitej:

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050430/prawo/prawo_a_1.html
          • eksperci.gumulka Re: Dochody za granica .. (a podatki w Polsce !!) 02.05.05, 13:17
            Wszystkie dokumenty jakie pomogą Pani udowodnić fakt przebywania za granicą oraz
            wskzaujące na zamiar stałego tam przebywania.
            Certyfikat rezydencji, dokumenty meldunkowe wskazujące na pobyt stały, umowy
            najmu (na czas nieoznaczony). To są dukumenty potwierdzające elementy faktyczne,
            tj. miejsce faktycznego przebywania. Na podstawie tych samych dokumentów można
            również wykazać istnienie zamiaru przebywania za granicą. Fakt zameldowania na
            pobyt stały, czy też posiadanie umowy najmu na czas nieokreślony, czy też
            zarejestrowanie się za granica dla celów podatkowych wskazuje przecież, że ma
            Pani zamiar przebywać na stałe za granicą.
            Jeżeli chodzi o zakup mieszkania w Polsce to czy będzie to rodzić problem zależy
            od przyjętej interpretacji. Z jednej strony można potraktować to jedynie jako
            formę inwestycji a z drugiej jako zamiar zamieszkania w Polsce. Najlepiej mieć
            zatem dobre uzasadnienie dla posiadania mieszkania w Polsce.
            • mrufkaa Re: Dochody za granica .. (a podatki w Polsce !!) 03.05.05, 02:25
              Oj, rozbawilo mnie dobre uzasadnienie na fakt posiadania mieszkania w
              Polsce....:)
              Po prostu zachcialo mi sie kupic sobie mieszkanie w moim rodzinnym miescie:)
              tak z nostalgii za krajem, no wiecie " do kraju tego/ gdzie okruszyne
              chleba..." Czy to wystarczy?:)))
              To ma byc opcja na przyszlosc dla mojego dziecka, czy powinnam miec
              uzasadnienie na chec posiadania dziecka? Oj, tracimy absurdem....
              Niemniej dziekuje za odpowiedz.
              Chcialm tylko wspomniec, ze w Anglii ( jak i w wiekszosci krajow
              zachodnioeuropejskich?) nie ma obowiazku meldunkowego, wiec takich dokumentow
              nikt oczekiwac nie powinien. Wynajmow na czas nieokreslony rowniez sie nie
              praktykuje ( to chyba logiczne???), wiec warto blizej sie przyjrzec owemu
              certyfikatowi rezydencji, jako ze to naprawde jeden z niewielu dokumentow
              poswiadczajacych coklwiek.
              Fajnie by bylo, gdyby takie informacje dotarly do US, bo Anglia to jak na razie
              jedyny kraj, gdzie Polacy maja pozwolenie na prace i dobrze by bylo, by wladze
              polskie znaly realia i nie oczekiwaly gruszek na wierzbie.

Ja juz sprawdzilam z moimi polskimi prawnikami, serwisujacymi kupno mojego
              mieszkania ( specjalisci od nierucomosci) i wiem, ze podatek mnie nie dotyczy.

Zycze wszystkim podobnych rozwiazan.
              pozdrawiam
              J.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka