bacha67 01.03.07, 21:54 Czy smierć boli? Jak myslicie? Basia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czaszka00 Re: Czy smierć boli? 01.03.07, 22:18 zależy jaka ... w płomieniach ...na pewno ... Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Re: Czy smierć boli? 02.03.07, 09:42 Zależy co rozumiesz przez śmierć. Śmierć sama w sobie nie może być bolesna, ponieważ łączy się z zanikiem funkcji mózgu, a więc i świadomości. A ból to doświadczenie świadome. Śmierć to coś w stylu "rozpłynięcia się w nicości", sądzę, że przypomina to moment zasypiania - jest nie do uchwycenia. "Śmierć w płomieniach" to nieporozumienie semantyczne. Płomienie sprawiają ból tylko temu, kto żyje - nie można więc mówić tutaj o bolesnej śmierci, a raczej o cierpieniu, które może do niej prowadzić, ale to już dwie inne sprawy. To, co dzieje się z mózgiem w chwili śmierci w sumie ma niewiele wspólnego z bólem. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha67 Re: Czy smierć boli? 02.03.07, 17:06 Moja mam zmarła na moich oczach. Była chora zadusiła ją choroba. Widziałam jak mdleje miała w oczach strach nie wiem może ból. jej oczy się zmieniły. Po odjeździe karetki otarłam jej łzę. Czy Ona cierpiała jak nie mogła oddychać była cały czas świadoma dopóki nie zemdlała - wtedy odeszła.Pomóżcie tak mi ciężko. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
sonja12 Re: do bacha67 03.03.07, 22:18 czy zechciałabysmi podac swoje gg, chciałabym z toba porozmawiac, gdyż nie moge sobie poradzic po śmierci mamy. jest mi bardzo cięzko, mama zmarła poltora miesiaca temu, z kazdym dniem jest coraz gorzej.ewa Odpowiedz Link Zgłoś
iokepine Re: Czy smierć boli? 03.03.07, 22:20 Smierć nie boli, umieranie moze być bolesne niestety. Pomyśl o tym w ten sposób - gdziekolwiek teraz jest, tamto już się zdarzyło i w tej chwili Ona już nie cierpi. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha67 Re: Czy smierć boli? 04.03.07, 10:30 Dziękuję bardzo za odp. Do sonja12 nie mam niestety gg ale jak chcesz możemy kontaktować się przez e- maill podaje adres: piorrus@poczta.onet.pl Mi tez jest barzo ciężko. Basia Odpowiedz Link Zgłoś
kan_z_oz Re: Czy smierć boli? 04.03.07, 11:24 Łzy nie zawsze muszą być wyrazem cierpienia. Mogą oznaczać też wzruszenie czy radość np; spotkanie ze Światłem? To tak jak dotarcie do domu po długiej nieobecności. Kan Odpowiedz Link Zgłoś
limonka_3 Re: Czy smierć boli? 12.04.07, 20:57 Jak się już nie żyje - jest to pozytywne uczucie. Wiem bo... sie dowiedziałam od pewnej osoby :) Naprawdę. Bardzo dobrze to ujęła/ujął Kan: "to tak jak dotarcie do domu po długiej nieobecności". :))) Trudniej sie odchodzi gdy ktoś się martwi. Najlepiej sie pomodlic i pożegnać osobę zmarłą. Memento mori... :) Odpowiedz Link Zgłoś