Dodaj do ulubionych

Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na lo...

14.03.13, 22:22
z całym szacunkiem, trzeba umieć jeździć. Jak ktoś startuje spod świateł i do tej pory nie nauczył się (oczywiście jeżeli nie ma ASR) to tak to będzie wyglądało. Dużo zależy od nas. Broń Panie Boże nie bronię miasta, ale w tym wypadku, gdzie są takie a nie inne opady mogę zrozumieć. Powinni długo długo wcześniej sypać w centrum i przy wzniesieniach/wiaduktach. A już najlepiej gdyby poblokowali TIRy - właśnie wracam z trasy, gdzieniegdzie niestety nie dają rady podjechać.
Obserwuj wątek
    • Gość: wa Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 22:31
      Niech Ferenc dalej oszczędza na wszytskim, także na zimowym utrzymaniu dróg. Ten dzisiejszy syf to także jego wina!!!!! Rzeszów ma 2,5 mln na zimę a Przemyśl 3,5 mln zł
      • Gość: ... Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.165.enf.pl 14.03.13, 22:48
        To wina jego i pana Sieczkowskiego z MPGK który zasłynął swego czasu stwierdzeniem że nie ma sensu odśnieżać dopóki pada śnieg (a teraz przestanie padać w sobotę, ja tam z okna mam widok na kilka dróg i pługów nie widzę więc pewnie nic się nie zmieniło) oraz że kierowcy nie potrafią jeździć po śniegu.
        • Gość: robert Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 22:56
          Ja stałem dzis wieczorem na przystanku na Cieplińskiego ok. 1,5 godziny. Tyle spóźnił się autobus. W tym czasie pługi widziałem raz - w stadzie 5 sztuk. Jak tak odśnieżają i sypią solą to nic dziwnego że drogi mamy jak w Ułan Bator. Ferenc na emeryturę, niech przyjdzie ktos, kto ma kontakt z rzeczywistością
          • Gość: G Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.30.124.134.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.03.13, 11:57
            W nocy o 23.30 jeździły hałasowały pod oknami rano nie było żadnego. Pewnie odsypiają.
        • Gość: ccc Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 08:43
          to jest niczyja wina. Chyba tylko Pana Boga. Przestańcie w końcu marudzić!!! Żadne piaskarki nie wyjadą jak pada i są korki bo to 1) nie ma sensu, 2) nie jest możliwe jak samochody stoją w korku. Typowe durne polactwo, które bez przerwy narzeka bez sensu nie dostrzegając, że z naturą się nie wygra. Tsunami sprzed 10 lat to też może wina rządów krajów południowej Azji.
      • Gość: MONIKA Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.13, 11:06
        WIDZĘ, ŻE W NASZYM REGIONIE ALBO TUSK WSZYSTKIEMU WINIEN, A JAK JEMU NIE MOŻNA PRZYPISAĆ, TO FERENC W ZASTĘPIE!
        • Gość: tak Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 11:18
          to nie wina premiera ani prezydenta, tylko nasza - bo zjedliśmy sól
    • Gość: ccc Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.165.enf.pl 14.03.13, 22:36
      Czyżby tak trudno było zauważyć że w tym kraju mamy kretyńskie podejście do tak oczywistego zagadnienia jak"zimowe utrzymanie dróg". Zamiast przeciwdziałać powstawaniu gołoledzi, to się ją zwalcza, z marnym skutkiem na ogół.Wystarczy pojechać na zachód od Odry żeby zauważyć że główny wysiłek jest skierowany na przeciwdziałanie,czyli sypią/leją przed opadem żeby nie dopuścić do powstawania gołoledzi, i to się na ogół udaje.
      • Gość: wa Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 22:43
        A tam nie znasz się:) W Rzeszowie robią to bardziej innowacyjnie - posypią za tydzień. W końcu stolyca innowacji
    • Gość: ... Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.165.enf.pl 14.03.13, 22:45
      No tak trzeba umieć jeździć. Ja dzisiaj razem z 3 innymi kierowcami zjechałem sobie na przystanek bo żaden z nas nie był w stanie wyjechać pod górkę po lodzie (to nie jest miasto z płaskim terenem). Potem rozmawiałem z nimi i każdy utrzymywał że ma opony zimowe. Ja mam kupione rok temu i to nie tanie, bo nie chciałem oszczędzać na bezpieczeństwie. Natomiast miasto w przeciwieństwie do mnie - jak najbardziej. Wydało się kase na kładki, fontanny, koncepcje kolejek, budynków urzędu miasta, światełka, to teraz trzeba oszczędzac.
      • Gość: Z Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 23:01
        Też takich mistrzów widziałem dzisiaj na Lwowskiej oraz na Niepodległości.
        Gaz w podłogę i stoją w miejscu.
        Ja wyłączyłem kontrolę trakcji (w takich warunkach przeszkadza), ale włączyłem myślenie i ruszałem z dwójki (opony zimowe z górnej półki).
        Żona też sobie poradziła bez łańcuchów, chociaż ma zimówki średniej półki, bo tylko po mieście jeździ, ale używa rozumu.
        Można? Można! Nawet nie trzeba łańcuchów!

Natomiast jestem za tym, aby surowo karać kierwców ciężarówek za brak łańcuchów, bo to oni zakorkowali wszelkie trasy w okolicach Rzeszowa!
        • Gość: leszczu Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: 193.243.154.* 14.03.13, 23:18
          Wow, no co ty! Naprawdę potrafisz jeździc jak pada śnieg i jest ślisko???
      • Gość: stary Re: Fatalne warunki na drogach. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 23:16
        Dziś od rana widziałem naprawdę sporo pługów na mieście.
        To, że jeżdżą po 5 to dobrze - w końcu tylko w ten sposób przy takim opadzie można ODGARNĄĆ ŚNIEG z drogi, żeby go kierowcy całkowicie nie zajeździli i jednocześnie posypać solą całą szerokosć wszystkich pasów ruchu i zatok przystankowych.

Natomiast pamiętam odśnieżanie Rzeszowa z powierzchnią jeszcze 53,7km2 za czasów Janowskiego i Szlachty - śniegu na drogach było 2-3 razy więcej, tak że śligzały się w nim nowiutkie wtedy mercedesy MPK (800, 801, 802) - np. na zaporze, Powstańców Warszawy, Rejtana - i nikt wtedy nie ględził. Pamiętam wczesny atak zimy w roku 1999, pod koniec października, kiedy to ludzie na Przemysłowej zostawili auta i wracali na nogach po pracy do domu - bo ta ulica była całkowicie nieprzejezdna z powodu nieposypaniej górki koło Polfy - też nikt nie ględził. Szli w zaspach po kolana, bo chodników odśnieżyć miasto też nie raczyło, nawet na skrzyżowaniu ze światłami na Batalionów Chłopskich

Jest zima. Jaki Ferenc jest - każdy widzi, ale to nie jest powód do wylewania na nim swoich politycznych frustracji przy każdej byle nadarzającej się okazji.
        • Gość: antyresman Re: Fatalne warunki na drogach. IP: *.play-internet.pl 15.03.13, 00:42
          Tyle tylko, ze kolega wlasnie wylał swoje polityczne flustracje na poprzednikow Ferenca. A ten dzisiejszy paraliż to tylko wisienka na torcie, wieńcząca "dokonania" tego nieudacznika. Szczególnie polecam koledze wiadomości o zadłużeniu miasta, tylko to stary komuch potrafił bdb zrealizować
        • Gość: biskup Re: Fatalne warunki na drogach. IP: *.248.246.195.skyware.pl 15.03.13, 07:16
          stary capie, albo piszesz z ratusza i kpisz sobie z kierowców mieszając zimę z polityką i historią, lepiej rusz dup..e i weź łopatę do łapy i zapier....rób robotę, stary capie
    • Gość: Kierowca "Masakra Kompromitacja miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 23:43
      przypominam że mamy MILIARDOWY budżet , a to co się dzisiaj działo to był pokaz braku zarzadzania ,
      • Gość: esque Re: "Masakra Kompromitacja miasta IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.03.13, 23:51
        pocieszmy sie ze nie tylko u nas byl taki chaos;]
    • res61 Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na lo... 15.03.13, 00:16
      Fakt, faktem że Ferenc z Chłodnickim powinni śmigać z łopatami aby dać przykład swoim podwładnym. Jednak jest i druga strona medalu. Ilu z narzekających na śnieg, który ośmielił się pojawić na drogach, ćwiczyło w tym roku lub w ogóle w życiu jazdę po śliskiej nawierzchni ?. Niestety umiejętności większości kierowców są w takich sytuacjach zerowe. Czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał- to przysłowie ma swój wydźwięk w takich momentach.
      • Gość: konrad Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 06:46
        Dosypuje pomalutku ale równo.
        Jak tak jezscze posypie póżniej przyjdzie raptowne ocieplenie co w drugiej połowie marca nie bylo by anomalią to może się nam nieżle ,,powodzić,,...
        • Gość: rurek Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 06:56
          Już są problemy. Ze staromieścia na Lwowską jechałam prawie godzinę. Sypie tam, ze nawet turbodymomen Ferenc by nie pomogł
        • Gość: Łowca Burz Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.03.13, 07:12
          Wszystko przewidziałem ;) p.s. Pod koniec lutego jeden z gości porannych w Radio Rzeszów, już wstępnie podsumował sezon...narzekał, że nie udało się zaoszczędzić pieniędzy przez częste marznące opady, a tu masz babo placek...incydenty zimowe zawsze zdarzają się w marcu i kwietniu. Osobiście nie pamiętam, żeby nie sypał śnieg w tych miesiącach. Stała wiosna od kilku lat pojawia się dopiero w 3 dekadzie kwietnia, być może i w tym roku tak będzie...pozdrawiam
          dobrapogoda.blog.pl/
          • Gość: Misiek Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: 195.206.127.* 15.03.13, 08:13
            Zero pługu czy piaskarki.
            Władze miasta dały kolejny raz d...y
            • Gość: cc Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 08:45
              po co pługi jak cały czas pada? Powaliło was?
              • Gość: fail Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.intertele.pl 15.03.13, 09:33
                Po to geniuszu, żeby całkowicie nie zasypało! Gdyby nie było jakiegokolwiek odśnieżania to wszystko byłoby pod śnieżną kołderką!
    • ukrai-niec Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na lo... 15.03.13, 10:17
      Ze wszystkich stron słychać biadolenie, że w zimie pada śnieg i jest mróz. Oczekiwanie, że niezależnie od warunków pogodowych, czarna nawierzchnia będzie na drogach głównych i osiedlowych jest głupotą. Trzeba się przyzwyczaić, że czasami trzeba poruszać się po śniegu, a nawet lodzie. Niezbędne w tej sytuacji są opony zimowe i łańcuchy, wożone na wszelki wypadek, oraz umiejętności poruszania się w takich warunkach. W momentach kiedy zaczynają się opady, na drogach powinny pojawić się patrole policji, zatrzymujące TIR-y bez łańcuchów, nakazujących założenie ich. Pojazdy bez łańcuchów powinny mieć zakaz poruszania się po drogach, do czasu poprawy warunków pogodowych.
      • Gość: ałdikwtedeiku Szkoda czasu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.13, 11:47
        ...na czytanie tych waszych głupot. Biere łopate i ide odwalać śnieg. Bo się z chałupy nie da wyjść.
        • wielki_walec_drogowy Re: Szkoda czasu... 15.03.13, 12:08
          Odwal też u mnie, co?
          Ja sobie jednak poczytam :)))
      • Gość: ... Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.165.enf.pl 15.03.13, 13:37
        To czemu w Tarnowie są czarne jezdnie? Tam był taki sam opad, może minimalnie mniejszy. A czarne jezdnie są dlatego, że Tarnowem rządzą ludzie którzy się na tym znają.
        • Gość: ... Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: *.165.enf.pl 15.03.13, 13:40
          www.tarnow.pl/kamery/kam1.html
          W Tarnowie czarna droga. U nas NIE DA SIĘ.
    • Gość: joozek Re: Fatalne warunki na drogach. "Masakra. Jak na IP: 193.243.154.* 15.03.13, 12:40
      Sypie równo, najlepiej siedzieć w domu, do roboty zadzwonic, że dzisiaj nie jesteśmy w stanie przyjśc i czekać do poniedziałku, zobaczymy co będzie dalej.
      Zasypany Rzeszów jest piękny, może na chwilę wyjde na spacer:)
      Trzymajcie się ciepło, odpocznijcie i dajcie odpocząc swoim pojazdom:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka