Dodaj do ulubionych

Pytanie do kolejarzy tu obecnych

08.02.06, 17:04
Nie jestem kolejarzem, dlatego pytam. Co się stało z linią z Przemyśla do
Ustrzyk Dolnych przez Ukrainę- wcześniej tamtędy jeździły pociagi w
Bieszczady.
Oraz drugie pytanie, czy linia z Jarosławia do Zamościa przez Lubaczów jednym
krótkim odcinkiem nie biegnie przez terytorium Ukrainy?
Obserwuj wątek
    • aron2004 Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 08.02.06, 17:47
      smalltownboy napisał:

> Nie jestem kolejarzem, dlatego pytam. Co się stało z linią z Przemyśla do
      > Ustrzyk Dolnych przez Ukrainę- wcześniej tamtędy jeździły pociagi w
      > Bieszczady.

Ja też nie jestem kolejarzem ale odpowiem

Linia Przemyśl - Ustrzyki Dolne jest używana przez pociągi pasażerskie na
      odcinku Niżankowice - Ustrzyki Dolne.

> Oraz drugie pytanie, czy linia z Jarosławia do Zamościa przez Lubaczów jednym
      > krótkim odcinkiem nie biegnie przez terytorium Ukrainy?

Przez terytorium to chyba nie, ale tuż przy granicy.
      • smalltownboy Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:40
        > Linia Przemyśl - Ustrzyki Dolne jest używana przez pociągi pasażerskie na
        > odcinku Niżankowice - Ustrzyki Dolne.

No to skoro jest używana, to tamtędy można puszczać pociągi w Bieszczady, jak
        za dawnych lat, a nie dookoła przez Jasło.
        • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:44
          > smalltownboy napisał:

> No to skoro jest używana, to tamtędy można puszczać pociągi w Bieszczady, jak
          > za dawnych lat, a nie dookoła przez Jasło.

Jasło i Krosno też jest w Bieszczadach. :P
          • smalltownboy Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:47
            Ale przecież sam zawsze podkreślałes, że trzeba jeździć najkrótszą drogą?
            A poza tym Bieszczady, z tego co wiem, zaczynają się od Sanoka na południe, a
            nie Krosno i Jasło- tam sa Beskidy.
            • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:54
              Najkrótszą z kontrolą paszportową wydłużającą czas jazdy i oczywiście tory w
              nienajlepszym stanie, trzeba by było z Ukrainą się dogadać.

Znasz takie uzdrowiska jak Iwonicz lub Rymanów?
              • aron2004 Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:55
                Iwonicz i Rymanów to zdaje się Beskid Niski a nie Bieszczady.
                • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:57
                  A czy ja napisałem "Znasz takie uzdrowiska jak Iwonicz lub Rymanów w
                  Bieszczadach?"??
                  • smalltownboy Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 17:00
                    Ale przecież w remoncie złomu przez Kolbuszową mydlą oczy połączeniem w
                    Bieszczady, a nie do uzdrowiska w Rymanowie, czyż nie?
                    • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 17:12
                      > smalltownboy napisał:

> Ale przecież w remoncie złomu przez Kolbuszową mydlą oczy połączeniem w
                      > Bieszczady, a nie do uzdrowiska w Rymanowie, czyż nie?

A co proponujesz remont linii kolejowej na terenie Ukrainy?
              • smalltownboy Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 16:56
                Ani Iwonicz ani Rymanów nie są w Bieszczadach.
                Kiedyś jeździło się tranzytem bez kontroli paszportów i teraz też tak by można.
                • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 17:12
                  > smalltownboy napisał:

> Ani Iwonicz ani Rymanów nie są w Bieszczadach.

A czy ja napisałem, że są?

> Kiedyś jeździło się tranzytem bez kontroli paszportów i teraz też tak by
                  > można.

A można, to zaproponuj to w PKP PR.

Poniżej rozkład jazdy eksterytorialnej "Soliny" z roku 88/89

odj. Przemyśl 14:27
                  prz. Krościenko 15:51 odj. 15:53
                  prz. Zagórz 17:09

odj. Zagórz 11:45
                  prz. Krościenko 12:55 odj. 12:57
                  prz. Przemyśl 14:40
                  • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 17:41
                    Tak się wgłębiłem w ten RRJP 88/89 dla Krakowa i okazuje się, że Solina od
                    Przeworska jechała do Stalowej Woli (oczywiście wtedy jeszcze po zmianie loka).
                    Ponieważ jest to rozkład rejonowy, a brak w nim tab. 555 (Przeworsk - Lublin),
                    notomiast nie widzę Soliny w tab. 115, stwierdzam, że jeździła ona tak jak
                    obecnie, czyli przez Lublin.
                    • aron2004 Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 18:44
                      ponoć za tranzyt bez zatrzymań są jakies straszne opłaty, na które PKP nie
                      stać. Tranzyt z zatrzymaniami jest z tego co wiem tańszy.

Z drugiej strony to chyba prościej by było wybudować łącznicę w Jaśle żeby
                      jechać z Rzeszowa bezpośrednio na Krosno. Ale czy się da?
                      • darek-krysztofiak Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 11.02.06, 18:53
                        > aron2004 napisał:

> ponoć za tranzyt bez zatrzymań są jakies straszne opłaty, na które PKP nie
                        > stać. Tranzyt z zatrzymaniami jest z tego co wiem tańszy.

Ciekawe jakie wtedy były opłaty za czasów ZSRR...

> Z drugiej strony to chyba prościej by było wybudować łącznicę w Jaśle żeby
                        > jechać z Rzeszowa bezpośrednio na Krosno.

Pomysł jest dobry, ale gorzej z realizacją, poza tym pewnie ktoś mieszkający w
                        Jaśle zrobiłby wielki szum na forum pt.: "Dlaczego pociągi pospieszne mają
                        omijać jego miasto?"

> Ale czy się da?

Nie, to proste PeKaPe = NIEDASIE.
                      • chris1970 Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych 12.02.06, 14:48
                        Łącznik w Jaśle istnieje. W ubiegłym roku (a może w 2004?) kursował taki pociąg
                        nocny na trasie Rzeszów - Zagórz z pominięciem stacji Jasło. Pociąg ten
                        zatrzymywał się w Jaśle Towarowym.
    • Gość: prezes Re: Pytanie do kolejarzy tu obecnych IP: 62.93.41.* 12.02.06, 13:43
      obecnie "trwaja przygotowania" do reaktywacji linni z Przemysla w
      Bieszcady..zobaczymy jak dlugo to potrwa:(:((
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka