Gość: res IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:18 jw czy ktos tam pobiera nauki :) jak tak to niech podzieli sie uwagami czy warto, a może znacie inna godna polecenia szkołe z hiszpańskim. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mexicana22 Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:30 w gimnazjum kolo ZUSU nie pamietam ulicy jest taki nauczyciel z Cuby nazywa sie Luis Delgado daje koreptycje tanio i solidnie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexicana22 Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 11:31 aha i zapomnialam dodac uczy tez w Promarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loco Polaco Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.06, 14:36 W/g mnie Luis nie uczy dobrze, można z nim iść na browar i poćwiczyć konwersacje ale do tego trzeba być już na wyższym poziomie. Dla początkującyh nie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 06.05.06, 16:32 res a moze by tak szkola zycia? ;-) Tobolek na plecy, bilet w garsc i sruuuuu do Hiszpanii??? Najszybciej i najlepiej sie w ten sposob nauczysz . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: res Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: 82.177.98.* 06.05.06, 22:03 juz sie tak nazylem teraz chwilke dłuzej w kraju trzeba posiedziec:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odp Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:26 Tak się zdaje Odpowiedz Link Zgłoś
bruxsa Re: EMPiK jezyk hiszpański 06.05.06, 18:51 Promar i tam Roberto Martinez albo jego żona, wszyscy sobie chwalą:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matu Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.boguchwala.sdi.tpnet.pl 06.05.06, 22:16 Polecam EMPIK. Promar jest za drogi i nauka bardzo wolna, celowo!!!!!!!!!!!. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 06.05.06, 23:19 Tylko jeszcze jedno - jak chcecie sie nauczyc hiszpanskiego to idzcie tam gdzie uczy Hiszpan, a nie tam gdzie maja nauczycieli z Poludniowej Ameryki prosto z dzungli, bo ich jezyk rozni sie i to bardzo od hiszpanskiego uzywanego w Hiszpanii, to taki hiszpanski z czasow Hernana Cortesa, sprzed kilkuset lat, w Hiszpanii bardzo czesto funkcjonuja calkiem inne zwroty i wyrazenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibero Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.boguchwala.sdi.tpnet.pl 07.05.06, 21:00 Hiszpanski z Tenerifa jest taki sam w A. Południowa, ale skoro jestes taki debilu, zmywaj daliej garki na Tenerife. Sam jestem hiszpanem i nie rozumie jak możesz takiego debilizmu tutaj pakazać. Precież w A. Południowej jest wiecej ludzi mówiące po hiszpańsku niż w Hiszpanii.Wiec aktualizuj twoja wiedze. Powodzenia w kuchnii. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 07.05.06, 21:16 Gość portalu: Ibero napisał(a): > Hiszpanski z Tenerifa jest taki sam w A. Południowa, ale skoro jestes taki > debilu, zmywaj daliej garki na Tenerife. Sam jestem hiszpanem i nie rozumie jak > > możesz takiego debilizmu tutaj pakazać. Precież w A. Południowej jest wiecej > ludzi mówiące po hiszpańsku niż w Hiszpanii.Wiec aktualizuj twoja wiedze. > Powodzenia w kuchnii. :-) hahahaha ktos ma kompleksy??? Hiszpanski na Teneryfie nie jest taki sam jak w Ameryce Poludniowej, aczkolwiek przyznam koledze "hiszpanowi" racje, ze bardziej zblizony jest do jezyka jakim mowia sudacas niz do hiszpanskiego z Peninsuli. To, ze w Ameryce Pld. mieszka wiecej ludzi nie podlega dyskusji, problem polega na tym, ze istnieja dosc znaczne czasem roznice miedzy hiszpanskim np. z Argentyny i Urugwaju a tym, ktorym rozmawiaja np. w Wenezueli czy na Dominikanie. O moja wiedze sie nie martw kolego. Co do zmywania garNkow wyczules mnie, wlasnie mnie moja ukochana zagonila do roboty w kuchni i czeka na mnie stos talerzy i innych naczyn do zmywania :-) Ciesze sie, ze trzymasz za mnie kciuki - mam nadzieje, ze w pol godziny bedzie po wszystkim. Piszesz drogi kolego na publicznym forum, na ktorym obowiazuja pewne zasady, wiec prosze staraj sie do nich stosowac i nie obrazac innych, nie wiem - moze w Ameryce Poludniowej istnieja inne zasady... Twierdzisz, ze jestes Hiszpanem - szczerze smiem w to watpic - powodzenia w nauce salsy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibero Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.boguchwala.sdi.tpnet.pl 08.05.06, 10:02 Skoro pisałesz... "a nie tam gdzie maja nauczycieli z Poludniowej Ameryki prosto z dzungli,"... To drogi kolego o jakich zasadach mowisz? Kto kogo obraża? Za mało aby mnie obrażać. Niestety nie potrafie tańczyć salsy i szkoda :-)) A pamiętaj że słowo "sudaca" jest równie obrazliwe, szkoda ze żadnego latynaca mieszkajacy na Tenerife nie czytał bo sprawa napewno by sie skończyła nie ciekawa bo już w Sądzie były takie sprawa. Powodzenia w pieknym Tenerife a ja korzystam z przepiękniej Polski, bo napewno ludzie tutaj są fantastycznie. Polecam Polskę wszystkie !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 08.05.06, 12:06 To bedzie moja ostatnia odpowiedz na Twoj post. Gość portalu: Ibero napisał(a): > Skoro pisałesz... "a nie tam gdzie maja nauczycieli z Poludniowej Ameryki > prosto z dzungli,"... To drogi kolego o jakich zasadach mowisz? Kto kogo obraża > ? Nie wiem czy Ty masz moze az takie kompleksy, ze jest to dla Ciebie obraza, czy co, ale nie zaprzeczysz, ze duza czesc np. Ekwadorczykow czy Peruwianczykow w Europie, wczesniej mieszkla w wioskach otoczonych tropikalnymi lasami - nie wiem czy jest powod sie obrazac - takie sa fakty. Zauwaz, ze - jesli sie nie myle - nigdzie nie napisalem, ze Ty pochodzisz z dzungli! > Za mało aby mnie obrażać. Niestety nie potrafie tańczyć salsy i szkoda :-)) Moze masz racje, ale wyglada na to, ze ogloszenie o kursach salsy na tym forum wyslano z tego samego komputera, na ktorym piszesz - niekoniecznie musiales byc to Ty, moze byl to jeden z twoich ziomkow - musze przyznac ze nie obchodzi mnie to. > A pamiętaj że słowo "sudaca" jest równie obrazliwe, szkoda ze żadnego latynaca > mieszkajacy na Tenerife nie czytał bo sprawa napewno by sie skończyła nie > ciekawa bo już w Sądzie były takie sprawa. "Sudaca" czyli poludniowiec, tak, tak - to baaaaaardzo obrazliwe slowo, sady musialyby zatrudnic kilkutysieczna armie urzednikow, gdyby chcialy karac za uzycie tego slowa. Zapewniam Cie, ze istnieja bardzo obrazliwe slowa okreslajace mieszkancow tego kontynentu, jednak nie mam zwyczaju ich uzywac - mniej na publicznym forum. Powodzenia w pieknym Tenerife a ja > korzystam z przepiękniej Polski, bo napewno ludzie tutaj są fantastycznie. > Polecam Polskę wszystkie !!!!!!!!!!!!!!!!! > > > Powodzenia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ibero Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.boguchwala.sdi.tpnet.pl 07.05.06, 21:04 Jeszcze jedno, to hie Hernan a Hernad. A jezeli już Cristobal Colón ma wiecej do języka niz Hernanda Cortesa. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 07.05.06, 21:21 Gość portalu: Ibero napisał(a): > Jeszcze jedno, to hie Hernan a Hernad. Tak tak, krowa to piekny ptak. A ty drogi "hiszpanie" zamiast szwedac sie po forach i obrazac ludzi, wysil sie moze troszke, wez ksiazki do reki lub nawet zagladnij w google i tak jak to lubisz radzic innym "aktualizuj swoja wiedze" wszak na to nigdy nie jest za pozno. www.artehistoria.com/frames.htm? www.artehistoria.com/historia/personajes/5615.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nata Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.osk.enformatic.pl 07.05.06, 21:53 Sytuacja wyglada podobnie jak w przypadku j.angielskiego. Wiadomo, ze jezyk w Uk rozni sie nieco od amerykanskiego jakim posluguja sie w Stanach Zjednoczonych. Takze w poszczegolnych stanach Usa widoczne sa roznice jezykowe, np. Texas ma charakterystyczny dla siebie akcent, Nowy Jork inny, California jeszcze inny. Ludznosc rdzenna zamieszkujaca Karaiby posluguje sie j.angielskim, ale nie jest to jezyk "czysty". Pelno w nim typowych dla tamtejszych regionow zwrotow. Dlatego Styro ma racje, niemalze kazdy zakatek ziemi, na ktorym ludnosc posluguje sie j.hiszpanskim wykazuje pewne roznice. Jezyk z Boliwii i Peru, czy to z Hondurasu bedzie sie roznil od tego typowo hiszpanskiego. P.S Zadna praca nie hanbi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ines Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.rzeszow.mm.pl 07.05.06, 22:40 Racja. Znając np. bardzo dobrze włoski mozna nie dogadać sie z Neapolitańczykiem, bo dialekt neapolitański jest daleki od czysto włoskiego jezyka(takim posługują sie w zasadzie tylko w Toskanii). Dlatego dobrze byłoby gdyby native speakers miał filologiczne wykształcenie i mówił "czystym " językiem a to rzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 07.05.06, 23:14 Gość portalu: ines napisał(a): dobrze byłoby > gdyby native speakers miał filologiczne wykształcenie i mówił "czystym " > językiem a to rzadkie. 100% racji. Niestety, nie jest to czeste, aby w Polsce hiszpanskiego uczyl Hiszpan, gdyz Polska nie jest zbyt atrakcyjnym krajem dla nich. Dlatego wykorzystuja to roznej masci poludniowoamerykancy, czesto bez jakiegokolwiek wyksztalcenia, a jedynym ich plusem jest to, ze mowia po hiszpansku. Jesli chcecie sie uczyc tego pieknego i dosc latwego dla Polakow i wogole dla Slowian jezyka to przeswietlcie wszystkie dostepne szkoly jezykowe i wybierzcie najlepsza oferte, nawet gdyby miala byc drozsza. Dowiedzcie sie kto w nich uczy, jakie ma doswiadczenie, jakie ma studia skonczone, skad pochodzi i dopiero pozniej zdecydujcie. Inaczej mozna trafic na autentycznego Indianina z buszu, ktory wiele Was nie nauczy albo na takiego kulturalnego pana jak Ibero ;- ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Toro Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 08.05.06, 00:43 Uczyłem się w EMPiK-u języka hiszpańskiego i gorąco polecam. Mialem zajęcia z Luisem Delgado Conde, który jest Kubańczykiem i uważam, że to był najlepszy nauczyciel jakiego mialem we wszystkich latach edukacji. Luis dużo przy okazji uczenia opowiada o Kubie i Hiszpanii przez co zajęcia są dużo ciekawsze :-). Styro napisałeś, że język hiszpański uczony przez pułudniowców (pogardliwie wypowiadasz się o mieszkańcach ameryki łacińskiej, takie przynajmniej odnoszę wrażenie) jest do niczego bo nie porozumiesz się z Hiszpanami. No więc ja uważam, że zdecydowanie lepiej mówią w ameryce łacińskiej ponieważ ich sposób mówienia latwiej zrozumieć. Na pewno łatwiej niż szeleszczenie Hiszpanów. Fakt, że co kraj latynoski to inny sposób mówienia, nie używają niektorych rzeczy z gramatyki, ktore używają Hiszpanie ale tak czy tak uważam, że latynosi móią bardziej zrozumiale dla kogos kto uczy się hiszpańskiego. Wracając mdo EMPiK-u to polecam uczenia się hiszpańskiego u Luisa. PS. Brat Luisa uczy tańczyć salse w Le Madame w Rzeszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: EMPiK jezyk hiszpański 08.05.06, 01:48 Alez ja nikogo na sile nie namawiam do niczego ani nie usiluje wmowic, zeby nie szedl na kurs do Latynosa - mowie tylko, ze lepiej jest isc na kurs do lektora Hiszpana. Ot takie moje zdanie - chyba moge je miec? Gość portalu: El Toro napisał(a): > No więc ja > uważam, że zdecydowanie lepiej mówią w ameryce łacińskiej ponieważ ich sposób > mówienia latwiej zrozumieć. Na pewno łatwiej niż szeleszczenie Hiszpanów. > Odpowiedz sobie na pytanie - po co sie uczysz jezyka hiszpanskiego? Po to, zeby zrozumiec Ekwadorczyka czy innego Kubanczyka, czy po to aby dobrze i poprawnie mowic po hiszpansku? Podejrzewam, ze wiekszosc z tych, ktorzy zapisali sie na kurs, w przyszlosci sprawdzi swoja znajomosc tego pieknego jezyka w Hiszpanii lub na europejskich salonach w rozmowie z hiszpanami a nie w pld. ameryce, z mieszkancami poludniowej ameryki, prawda? A uwierz mi - znalem ludzi, ktorzy latami studiowali hiszpanski, po czym przyjechali do Hiszpanii i nie mogli sie dogadac - inne wyrazy, zwroty i ten szeleszczacy hiszpanski jakiego nie mieli na kursie. Chyba nie o to chodzi? Widze, ze atmosfera robi sie goraca, na odprezenie polecam Wam piosenke - spiewana w wiejskiej, andaluzyjskiej gwarze - ta to dopiero ciezko zrozumiec ;-) youtube.com/watch?v=d6C0bNDqf3Y Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samanta Re: EMPiK jezyk hiszpański IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 11:47 Kolego styro byłam na egzamyn DELE poziom B2 i było super, uczyłam się hiszpańskiego u latynoca, na egzaminie było słuchanie z Kolumbii i dużo osób miał problemi i chyba dlatego że myślą jak ty, hiszpański latynoamerykanski jest bardziej przydatny,a w Hiszpanii jężeli już Kastyliski-Castellano. Odpowiedz Link Zgłoś