Dodaj do ulubionych

Apple na procesorze Intela

IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 08.06.05, 21:15
Apple Computers postanowił zmienić dostawcę mikroprocesorów. Wieloletniego
partnera, IBM, zastąpi Intel - potwierdził informacje prasy prezes Steve
Jobs. Od przyszłego roku grupa zacznie przechodzić od procesorów Power PC na
wyroby Intelu. Powodów zmiany jest kilka, przede wszystkim rozczarowanie
Apple'a tym, że IBM nie przygotował w porę kostki nowej generacji. Intel
dyskretnie lobbował za swoimi wyrobami.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050608/ekonomia/ekonomia_a_36.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Reader Czekam IP: 212.247.232.* 09.06.05, 07:12
      tylko kie Jobs pozegna sie z praca w Apple. Juz raz wylecial...

www.thinksecret.com/news/0506intelxbench.html
      Tak czy siak uwazam to za tragiczny pomysl. Choc moze na salony PC wejdzie cos tak
      fajnego jak Mac OS X? Z pewnoscia nielagalnie na poczatku, bo ma byc "blokowana"
      mozliwosc uruchamiania systemu na "zwyklych" x86, ale...
      • bobofruit99 Re: Czekam 16.06.05, 21:17
        Zapominasz, jak wiele Apple zawdzięcza Jobsowi w ostatnich latach. iPod i iTunes
        to jego sukces.
    • torrencik Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 07:36
      I nareszcie wszyscy zwolennicy APPLE nie będą się chwalili ODMIENNOŚCIĄ ich
      procesorów :)
      • Gość: Lucar Re: Apple na procesorze Intela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 14:40
        > I nareszcie wszyscy zwolennicy APPLE nie będą się chwalili ODMIENNOŚCIĄ ich
        > procesorów :)

Jeżeli już, to chwalili się odmiennością ich OS-a :-) A on nie ulegnie zmianie.
        • prawdziwy.tebe Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 14:52

> > I nareszcie wszyscy zwolennicy APPLE nie będą się chwalili ODMIENNOŚCIĄ
          > > ich procesorów :)
          >
          > Jeżeli już, to chwalili się odmiennością ich OS-a :-) A on nie ulegnie
          > zmianie.

tylko po co im teraz ich os, skoro wreszcie beda mogli instalowac o wiele lepszy
          MS Windows?
          • gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 14:57
            > tylko po co im teraz ich os, skoro wreszcie beda mogli instalowac o wiele lepsz
            > y MS Windows?

haha, dowcipnis
          • gray Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 17:22

no proszę - prawidziwy.tebe instaluje system operacyjny na marce procesora. kto
            by pomyślał do czego zdolny jest ten młody światły człowiek! :D
            • prawdziwy.tebe Re: Apple na procesorze Intela 13.06.05, 21:38

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=691&w=24948702&a=25139943

ja juz nie wiem, czy grey robi z siebie idiote z jakiegos tajemniczego powodu,
              czy idiota po prostu jest...

prosba do greya: odstosunkuj sie od moich postow, zlodziejski cieciu. raz na
              zawsze.
              • gray Re: Apple na procesorze Intela 14.06.05, 07:50
                prawdziwy.tebe napisał:

> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=691&w=24948702&a=25139943

mówi ci coś zwrot 'bardzo możliwe'?

oczywiście cała dyskusja jest czysto abstrakcyjna - po co ktoś miałby instalować
                windows mając macosa.

> prosba do greya: odstosunkuj sie od moich postow, zlodziejski cieciu. raz na
                > zawsze.

bo?

a obelgi zachowaj dla matki - skoro tak cię wychowała to musi to lubić.
                • prawdziwy.tebe Re: Apple na procesorze Intela 14.06.05, 14:34
                  > prawdziwy.tebe napisał:
                  >
                  > > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=691&w=24948702&a=25139943
                  >
                  > mówi ci coś zwrot 'bardzo możliwe'?

caly watek, glupolu, dotyczy przypuszczen. moja wypowiedz jest w tym samym
                  duchu. no ale ja wiem, ze jestes zbyt tepy, i pojmujesz tylko rzeczy czarne lub
                  biale a swiat poltonow jest dla ciebie niedostepny.

> oczywiście cała dyskusja jest czysto abstrakcyjna - po co ktoś miałby
                  > instalować windows mając macosa.

to oczywiste - MS Windows jest stokroc lepszy.

> > prosba do greya: odstosunkuj sie od moich postow, zlodziejski cieciu. raz
                  > > na zawsze.
                  >
                  > bo?

bo publicznie robisz z siebie palanta.

> a obelgi zachowaj dla matki - skoro tak cię wychowała to musi to lubić.

kolejny raz sie okazuje, zes smiec.
                  • gray Re: Apple na procesorze Intela 14.06.05, 15:48
                    prawdziwy.tebe napisał:

> caly watek, glupolu, dotyczy przypuszczen. moja wypowiedz jest w tym samym
                    > duchu.

to zaskakujące. tym bardziej, że nie użyłeś w niej trybu przypuszczającego...

> to oczywiste - MS Windows jest stokroc lepszy.

dyskusyjna sprawa. a oddalając się od tej taniej pyszczerskiej prowokacji
                    zauważę, że aby mieć windowsa wystarczy kupić taniego peceta a nie drogiego maca
                    razem z macosem, którego się wyrzuci i zakupi windowsa.

> bo publicznie robisz z siebie palanta.

> kolejny raz sie okazuje, zes smiec.

tak jak mówiłem - z obelgami do rodziny. podejrzewam, że nikt tu nie ma ochoty
                    czytać poświadczeń twojego braku kultury.
                    • prawdziwy.tebe Re: Apple na procesorze Intela 15.06.05, 16:53
                      > prawdziwy.tebe napisał:
                      >
                      > > caly watek, glupolu, dotyczy przypuszczen. moja wypowiedz jest w tym samym
                      > > duchu.
                      >
                      > to zaskakujące. tym bardziej, że nie użyłeś w niej trybu przypuszczającego...

dla niektorych oczywistosci jawnie wypowiadac nie trzeba, dla innych trzeba
                      podkreslac na kazdym kroku, ze kolo okragle... dla tego prosze, zebys nie
                      komentowal moich postow, bo ci trzeba wszystko lopatologicznie tlumaczyc, a ja
                      nie jestem przedszkolanka.

> > to oczywiste - MS Windows jest stokroc lepszy.
                      >
                      > dyskusyjna sprawa. a oddalając się od tej taniej pyszczerskiej prowokacji
                      > zauważę, że aby mieć windowsa wystarczy kupić taniego peceta a nie drogiego
                      > maca razem z macosem, którego się wyrzuci i zakupi windowsa.

jak ktos chce miec gadzet do szpanowania, to kupi. niewiele sie zmieni, bo terac
                      maci do tego wlasnie sluza. ja sie tylko zastanawiam, dlaczego apple zmienia
                      procesor, powinien zmienic macos na windows i zostac przy procesorze powerpc
                      ktory nie ciagnie sa soba kuli u nogi w postaci wstecznej prawie 30-letniej
                      kompatybilnosci.

> > bo publicznie robisz z siebie palanta.
                      >
                      > > kolejny raz sie okazuje, zes smiec.
                      >
                      > tak jak mówiłem - z obelgami do rodziny. podejrzewam, że nikt tu nie ma ochoty
                      > czytać poświadczeń twojego braku kultury.

ja zwyczajnie nazywam rzeczy po imieniu. nie jestem poltpoprawnym szczurem, jak
                      ty i reszta lewackiej zarazy. a ty do tego jestes smieciem i to tez nie tyle
                      obelga, co stwierdzenie smutnego faktu ktorego potwierdzasz w kazdym swoim
                      poscie.
                      • gray Re: Apple na procesorze Intela 15.06.05, 17:16
                        prawdziwy.tebe napisał:

> dla niektorych oczywistosci jawnie wypowiadac nie trzeba, dla innych trzeba
                        > podkreslac na kazdym kroku, ze kolo okragle... dla tego prosze, zebys nie
                        > komentowal moich postow, bo ci trzeba wszystko lopatologicznie tlumaczyc, a ja
                        > nie jestem przedszkolanka.

bla, bla, bla - doskonale wiesz co napisałeś, to co zwykle - 'windows jest
                        najlepszy' - i jak zwykle bez żadnego argumentu. tym śmieszniejsze, żeś macosa
                        na oczy zapewne nie widział.

> jak ktos chce miec gadzet do szpanowania, to kupi. niewiele sie zmieni, bo
                        > terac maci do tego wlasnie sluza.

jak zwykle zero pojęcia - już się przyzwyczaiłem. jak nie wiesz to nie pisz.

> ja sie tylko zastanawiam, dlaczego apple zmienia procesor, powinien zmienic
                        > macos na windows i zostac przy procesorze powerpc

a windę na PPC kto im przepisze? ty? typowa dla ciebie ignorancja.
                        • prawdziwy.tebe Re: Apple na procesorze Intela 16.06.05, 20:26

> bla, bla, bla - doskonale wiesz co napisałeś, to co zwykle - 'windows jest
                          > najlepszy' - i jak zwykle bez żadnego argumentu.

nie chodzilo o argumenty, tylko o wyrazenie pogladu. gajowy sie do tego odniosl
                          normalnie, ty jak zwykle udowodniles zes dyplomowany kretyn (najpierw glupawym
                          komentarzem mojego postu, potem piszac do kogos innego to, ze czego sie
                          wysmiales).

dodac nalezy, ze tobie nie chodzilo o dyskusje (bo o argumenty nie zapytales)
                          tylko o wywolanie kolejnej awantury, wiec nie pieprz teraz nagle o argumentach.

> tym śmieszniejsze, żeś macosa na oczy zapewne nie widział.

i to jest przyklad argumentacji naszego graya - forumowej gnidy, ktora ma
                          czelnosc wytykac, ze ktos nie podaje argumentow...

> jak zwykle zero pojęcia - już się przyzwyczaiłem. jak nie wiesz to nie pisz.

gray, ja naprawde nie zamierzam powtarzac oczywistosci, o ktorych pisal
                          ostatnio broch na waszym bolszewickim forum... naprawde trzeba troszke sledzic
                          co sie dzieje w swiecie it i dopiero potem probowac pisac posty... najlepiej
                          tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1

> a windę na PPC kto im przepisze? ty?

mozna osx na x86 a nie mozna MS Windows na ppc???

> typowa dla ciebie ignorancja.

widzisz, i znow na kretyna wyszedles...
                          • gray Re: Apple na procesorze Intela 16.06.05, 20:39
                            prawdziwy.tebe napisał:

> nie chodzilo o argumenty, tylko o wyrazenie pogladu.

ok, wyraziłeś i możesz już przestać.

> gajowy sie do tego odniosl normalnie, ty jak zwykle udowodniles zes
                            > dyplomowany kretyn (najpierw glupawym komentarzem mojego postu, potem piszac
                            > do kogos innego to, ze czego sie wysmiales).

przeczytaj sobie dokładnie i ze zrozumieniem to co napisałem do 'kogoś innego' -
                            istnieje dżilion możliwości na uniemożliwienie instalacji windowsa na macach z
                            x86, pierwszy termin premiery jest za rok, gość, który to ogłosił już raz
                            wyleciał z apple ale ty podzieliłeś już skórę na niedźwiedziu w dodatku ze
                            śmiesznym stwierdzeniem - z tego się śmieję.

> dodac nalezy, ze tobie nie chodzilo o dyskusje (bo o argumenty nie zapytales)
                            > tylko o wywolanie kolejnej awantury, wiec nie pieprz teraz nagle o
                            > argumentach.

miałem zapytać 'dlaczego uważasz, że macos jest gorszy od windowsa?' i co byś mi
                            odpowiedział? :D

> > tym śmieszniejsze, żeś macosa na oczy zapewne nie widział.
                            >
                            > i to jest przyklad argumentacji naszego graya - forumowej gnidy, ktora ma
                            > czelnosc wytykac, ze ktos nie podaje argumentow...

a widziałeś? słucham - podziel się z nami swoimi doświadczeniami z pracy z
                            macosem. zamiast zmieniać temat trzeba było przemilczeć.

> gray, ja naprawde nie zamierzam powtarzac oczywistosci, o ktorych pisal
                            > ostatnio broch na waszym bolszewickim forum... naprawde trzeba troszke sledzic
                            > co sie dzieje w swiecie it

no to do dzieła kochany!

> > a windę na PPC kto im przepisze? ty?
                            >
                            > mozna osx na x86 a nie mozna MS Windows na ppc???

no patrz - znowu się czegoś nauczyłeś! widzisz, słoneczko moje, unix (gdybyś nie
                            zauważył) już jest napisany na x86.

> widzisz, i znow na kretyna wyszedles...

heh, tja :D
            • prawdziwy.tebe grey sie nabija z wlasnego umyslowego kalectwa 13.06.05, 21:50

newsroom.chip.pl/news_135280.html
      • gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 14:56
        > I nareszcie wszyscy zwolennicy APPLE nie będą się chwalili ODMIENNOŚCIĄ ich
        > procesorów :)

chyba za wczesnie na taka satysfakcje w wypowiedzi ;)

nie wiadomo jeszcze jakie beda to procesory, wiadomo tylko, ze z nalepka
        "Intel". Watpie, by Apple zrezygnowal z dotychczasowej taktyki promowania swoich
        produktow jako przedmiotow wyjatkowych (enjoy... this is Apple). Poza tym
        macintoshe to nie tylko komputery z innym procesorem, ale takze z innym systemem
        operacyjnym. Ja spie spokojnie. Zaczne sie martwic jak przeczytam w niusach, ze
        w jabluszkach zeczeli instalowac Windows :)
        • Gość: Lucar Re: Apple na procesorze Intela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.06.05, 15:09
          Cóż, przynajmniej wtedy zniknie największa bolączka macuserów, czyli problem
          dostępności oprogramowania, a zwłaszcza gier :-) Tylko po co im wtedy Mac?!
          • gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 15:27
            nie jestem namietnym graczem, wiec w kwestii dostepnosci gier nie bede sie
            wypowiadala. jesli chodzi o inne oprogramowanie - nie ma zadnych problemow,
            mozna znalezc i kupic wszystkie potrzebne narzedzia.
            • intermaniak Re: Apple na procesorze Intela 10.06.05, 14:03
              gajowy_marycha napisał:

> nie jestem namietnym graczem, wiec w kwestii dostepnosci gier nie bede sie
              > wypowiadala. jesli chodzi o inne oprogramowanie - nie ma zadnych problemow,
              > mozna znalezc i kupic wszystkie potrzebne narzedzia.

Chodzi o: śrubsztak, sztamajzę, lub laubzegę ???

Czy o programy ?

Ja używam mało znanego programu o nikomu nic nie mówiącej nazwie "3DS MAX".
              Używam go z konieczności na zwykłym komputerze PC ze względu na...brak wersji
              na Macintosh-e :(
              Przytoczyłbym jeszcze z tuzin podobnie "mało znanych" programów,które działają
              tylko na systemie Windows .

To o jakich "narzędziach" mówiłeś ???

• gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 10.06.05, 16:30
                > Chodzi o: śrubsztak, sztamajzę, lub laubzegę ???
                > Czy o programy ?

nie natknales sie nigdy na termin "narzedzia" (ang. tools gdybys tez nie wiedzial) w odniesieniu w do
                programow uzytkowych? od kiedy korzystasz z komputera? od wczoraj?

> Ja używam mało znanego programu o nikomu nic nie mówiącej nazwie "3DS MAX".
                > Używam go z konieczności na zwykłym komputerze PC ze względu na...brak wersji
                > na Macintosh-e :(

Nie wiedzialam, ze brak jednego programu, ktorego TY uzywasz jest wyznacznikiem wartosci
                komputera.

"Macintoshe" nie "Macintosh-e" jesli juz.

> Przytoczyłbym jeszcze z tuzin podobnie "mało znanych" programów

Wiec przytocz ten tuzin, chetnie poczytam.
                • Gość: Lucar Re: Apple na procesorze Intela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.06.05, 12:06
                  > Nie wiedzialam, ze brak jednego programu, ktorego TY uzywasz jest wyznacznikiem
                  > wartosci komputera.

Prawdą jest, że brakuje niektórych programów, niekoniecznie nawet
                  specjalistycznych (np. do ściągania fotek z wielu telefonów bez bluetootha).
                  Prawdą jest również iż wyznacznikiem wartości komputera dla użytkownika jest
                  głównie to, czy istnieje na niego oprogramowanie spełniające jego oczekiwania.
                  • gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 13.06.05, 12:30
                    > Prawdą jest również iż wyznacznikiem wartości komputera dla użytkownika jest
                    > głównie to, czy istnieje na niego oprogramowanie spełniające jego oczekiwania.

to prawda. zirytowala mnie jednak napastliwa forma postu, na ktory
                    odpowiadalam.

jesli chodzi o programy do sciagania komorkowych fotek nie przez bluetooth, to
                    nie wiem jak sprawa wyglada. w zasadzie nie wykonuje takich zdjec, bo ich
                    jakosc jest zadna, przykro mi. natomiast do zdjec cyfrowych osx ma wbudowane
                    fajne narzedzie (pobieranie fotek, tworzenie albumow, tworzenie pokazow,
                    wysylanie mailem, prosta edycja), ktorego odpowiednik na pececie trzeba byloby
                    sobie dopiero doinstalowac ;)
          • tswiercz Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 23:12
            Nie rozumiem ,ale to może coś ze mną nie tak :-)
            Przeciez gry nie chodzą (te spod Windy) pod Maciem, nie dlatego, że on jest na procesorze PPC, tylko dlatego, że to nie jest system Windows. Pozatym są też gry pod Maca, jak np Warcraft 3.

Ale smutny jest fakt, że najprawdopodobniej do maca będą wsadzać P4 3.6 GHz. Jak dla mnie to jest cofanie się w rozwoje. Przecież 2xG5 2 GHz na śniadanko połykał procki Intela wszelkiej maści. A teraz to będzie zwykły piekarnik z jabłuszkiem na obudowie, pewnie jeszcze z wgranym Windowsem, wirusami itd. BTW, dlaczego to nie jest w topicu it.dyskusje?
            • tswiercz Re: Apple na procesorze Intela 09.06.05, 23:13
              Aha, jest, tylko nie zauważyłem, że jest w dwóch forach naraz.
            • Gość: PC User Re: Apple na procesorze Intela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 01:00
              > Ale smutny jest fakt, że najprawdopodobniej do maca będą wsadzać P4 3.6 GHz.
              > Jak dla mnie to jest cofanie się w rozwoje. Przecież 2xG5 2 GHz na śniadanko
              > połykał procki Intela wszelkiej maści.

Masz jakies testy, linki itp? Czy po prostu tak sobie marzysz???
              • Gość:   Re: Apple na procesorze Intela IP: 217.153.198.* 10.06.05, 02:08
                na co tesy i linki, wystarczy sobie policzyć
    • ping.tasmanski wybrono lepszy procesor i tyle 09.06.05, 17:04
      Jeżeli IBM olal apple to jakie mieli wyjście?
      Zmiana procesora nie oznacza jeszcze że Mac bedzie kompatybilny z PC.
      mac , amiga , atari st - wszystkie wykorzystywały podobne procesory a
      kompatybilności nie było
      • gray Re: wybrono lepszy procesor i tyle 13.06.05, 12:38

gdzieś wyczytałem, że bardzo możliwe, że będzie kompatybilny i będzie można
        instalować windows aczkolwiek apple nie zamierza sprzedawać komputerów bez
        systemu operacyjnego zatem szanse zaistnienia produktów firmy microsoft na tej
        platformie są raczej mizerne. oczywiście wszystko się może jeszcze pięć razy
        zmienić.
        • Gość: ww Re: wybrono lepszy procesor i tyle IP: *.isp.broadviewnet.net 14.06.05, 16:48
          Mac X to po prostu Unix, czy tez Next z graficznym interface. A Unix, czy tez
          Linux chodzi na procesorach Intela bez problemu.
          • Gość: Reader Dokladniej IP: 212.247.232.* 14.06.05, 17:15
            do jadra Mach (mikrokernel), nadbudowany systemem BSD z dodanym warstwami
            graficznymi Quartz, Aqua i paroma innymi dodatkami.

Przejescie z jednej platformy na druga to nie (jak sie niektorym wydaje)
            parametr w kompilatorze typu --target=intel czy target=powerpc...
            to o wiele wiele wiecej...

Pomine szczegoly. Jak ktos zainteresowany to goole, albo konkrente pytania.
            • Gość: Lucar Re: Dokladniej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.05, 06:24
              Hm, czytałem coś o kompilacji "w locie" za pomocą programu Rosetta, która to
              spowoduje spowolnienie pracy komputera. Tylko kto wtedy kupi takiego Maka?!
              • Gość: Reader To ma byc IP: 212.247.232.* 15.06.05, 07:33
                rozwiazanie przejsciowe. Pozwalajace na uruchamianie programow z kopilowanych
                na inna architekture. Co prawda taki odpowiednik vmware czy wine nie jest
                zadnym powaznym rozwiazaniem, ale na czas przejsciowy i do testow moze
                posluzyc.

Poza tym Apple BEDZIE STARAL sie uniemozliwic uruchamianie MacOS Xna
                komputerach innych niz Mac'i. Jak szybko to zostanie zlamane? Niewiadomo. Czy
                pojada na wojen z Microsoftem udostepniajac oficjalnie Mac OS X na x86?
                Osobiscie watpie.

• Gość: Lucar Re: To ma byc IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.06.05, 10:05
                  > Poza tym Apple BEDZIE STARAL sie uniemozliwic uruchamianie MacOS Xna
                  > komputerach innych niz Mac'i. Jak szybko to zostanie zlamane? Niewiadomo. Czy
                  > pojada na wojen z Microsoftem udostepniajac oficjalnie Mac OS X na x86?
                  > Osobiscie watpie.
                  >
                  Bo wtedy chyba pozostałby im tylko iPod, już teraz mocno podgryzany przez
                  Creative'a :-)
                  • Gość: gosc Re: To ma byc IP: *.people.net.au 15.06.05, 14:54
                    Porownywanie Maca z PC to smieszne, wstydzic sie musze
                    przed kumplami co posiadaja apple ze moj pecet pada na pysk,
                    wiesza sie jak samobojca co pare krokow, lapie wirusy jak
                    chory na AIDS. Teksty typu "zostanie im tylko ipod" to bzdura.
                    Apple to produkt dopracowany w kazdym calu, pecet to skladak
                    w bezowej skrzyneczce z poronionym OS.
                    • Gość: tswiercz Re: To ma byc IP: *.devs.futuro.pl 15.06.05, 16:26
                      Wirusy łapie Windows a nie PC. Po drugie pod PC jest Linux, Unix, SunOS i wiele innych, szkoda natomiast samego procesora, bo system pewnie zostanie przepisany. A co do składaków. Myślisz że Apple sam produkuje Ramy, dyski, karty graficzne itd? To też są pewnego rodzaju składaki, tylko porządnie zrobione.
        • gajowy_marycha Re: wybrono lepszy procesor i tyle 16.06.05, 13:57
          www.tuxmachines.org/node/1312
          (taka troche okrezna droga, bo strona

www.vnunet.com/vnunet/news/2137787/security-chip-block-non-macs
          cos mi sie nie otwiera)
    • marekatlanta71 Re: Apple na procesorze Intela 16.06.05, 05:14
      A ja bylem o wlos od kupienia Maca Mini :) A tak poczekam na lepsza wersje.
      • Gość: Lucar Re: Apple na procesorze Intela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.06.05, 12:48
        > A ja bylem o wlos od kupienia Maca Mini :) A tak poczekam na lepsza wersje.

No właśnie, poruszyłeś sedno sprawy :-) Nowe procesory mają pojawić się dopiero
        w połowie 2006 r, czyli mniej więcej za rok. Wygląda więc na to, że do tej pory
        będzie sprzedawany obecnie dostepny sprzęt i nie pojawi się np. oczekiwany przez
        wielu Powerbook G5. Rok bez innowacji w takiej dziedzinie jak IT to cała era.
        Pozostaje pytanie, czy klienci będą mieli dostateczną motywację do kupowania
        sprzętu w międzyczasie, wiedząc że za jakiś czas pojawi się zupełnie nowa linia
        komputerów. Myślę, że ta zmiana może się bardzo negatywnie odbić na wynikach
        sprzedaży Maców w najbliższym czasie.

Obecnie potencjalni klienci mogę mieć też inne wątpliwości, np. jak długo będą
        wspierane i aktualizowane oprogramowanie na maszyny zakupione w najbliższej
        przyszłości. Czy powiedzmy za dwa lata będą wciąż wychodzić nowe wersje, łatki i
        uaktualnienia na OS X na PPC? Czy wzorem MS Apple po jakimś czasie zaprzestanie
        czynnego wspierania poprzednich wersji (czyt. PPC) swojego OS-a (wiadomo,
        koszty...)? A co z oprogramowaniem innych producentów? Czy będą w przyszłości
        wychodzić dwie równoległe wersje na Intela i PPC? A jeżeli tak, to jak to
        wpłynie na koszty powstawania software'u i w konsekwencji na jego cenę?

Swoją drogą zastanawiam się też, dlaczego IBM nie mógł się dogadać z Apple tak
        jak to zrobił z Lenovo i sprzedać im dział produckcji PPC, który mógłby być
        dalej rozwijany. Myślę, że mogłoby być to korzystniejsze dla Apple niż
        rezygnacja z jednego z filarów ich unikalności w świecie komputerów osobistych.
        • user0001 Re: Apple na procesorze Intela 16.06.05, 13:08
          Nie sądzę aby Apple chciało kupić "dział produkcji procesorów", ani aby IBM
          chciał go sprzedać.

Lenovo to firma zajmująca się budową i sprzedażą komputerów klasy PC. Oni
          zakupili firmę zajmującą się tym samym.

Natomiast produkcja procesorów to zupełnie inna działka niż produkcja
          komputerów. AFAIK Apple nigdy nie zajmowało się produkcją półprzewodników,
          zawsze kupowali gotowe układy.

Niewiem czy Apple było by stać na zakup linni produkcyjnych, to wydatek rzędu
          setek milionów dolarów.

Niewiem czy IBM chciałby sprzedać linnie produkcyjne. Na tej samej linni po
          zmianie masek można produkować inne układy w tej samej technologii (PPC dla
          konsol?).
        • gajowy_marycha Re: Apple na procesorze Intela 16.06.05, 13:08
          to wszystko o czym piszesz szefostwo Apple wzielo chyba pod uwage, przeciez nie zamkna sklepow na
          rok? :)) sama jestem ciekawa jak wybrna z wywolanego zamieszania.

> Swoją drogą zastanawiam się też, dlaczego IBM nie mógł się dogadać z Apple tak
          > jak to zrobił z Lenovo i sprzedać im dział produckcji PPC, który mógłby być
          > dalej rozwijany. Myślę, że mogłoby być to korzystniejsze dla Apple niż
          > rezygnacja z jednego z filarów ich unikalności w świecie komputerów osobistych.

Moze Apple nie chcialo sie dogadywac? Na www.macrumors.com jest taka wzmianka, niestety nie mam
          dostepu do archiwum The New York Timesa by przeczytac caly artykul.

----
          The New York Times provides some details behind Apple's switch to Intel. Of note, IBM was in the dark
          about the transition until very late in the game.
          Several executives close to the last-minute dealings between Apple and I.B.M. said that Mr. Jobs waited
          until the last moment - 3 p.m. on Friday, June 4 - to inform Big Blue [IBM]. Those executives said that
          I.B.M. had learned about Apple's negotiations with Intel from news reports and that Apple had not
          returned phone calls in recent weeks.

IBM claims pricing was the major issue, while Apple insists performance delivery was at the core of the
          switch.

The New York Times also confirms that Apple has investigated other chips as well. Apple reportedly
          met with Sony regarding the Cell design but Jobs "was disappointed with the Cell design, which he
          believes will be even less effective than the PowerPC."
          ----
          • Gość: gosc Re: Apple na procesorze Intela IP: *.people.net.au 16.06.05, 13:28
            Widze ze wiecej ludzi bedzie czekac na nowy sprzet,
            magia megahercow:) W przyszlym roku mialem zamiar
            zmienic starawy lekko pecet na maca i nie wiem, czekac,
            nie czekac, z oprogramowaniem nie bedzie problemu, widzialem
            to na Apple.com a nie wydaje mi sie zeby Steve Jobs nie
            przemyslal tej decyzji skoro juz od pieciu lat Apple potajemnie
            mialo romans z Intelem. Moze Apple liczy na profesjonalna klientele
            w miedzyczasie ktora przesiada sie ze starszych modeli na nowsze?
    • Gość: Lucar Re: Apple na procesorze Intela IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.05, 12:27
      newsroom.chip.pl/news_135813.html
      Już się zaczyna... :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka