sanyu 29.07.06, 10:33 czy jak w sklepie dają Linuxa do kompa to znaczy że nie mogę Windowsa załadowac? i czym sie oba systemy różnią? nigdy nie miałam tego Linuxa i się go boję :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p2p Re: Linux czy Windows? IP: *.acn.waw.pl 30.07.06, 00:25 > czy jak w sklepie dają Linuxa do kompa to znaczy że nie mogę Windowsa > załadowac? Mozesz. > i czym sie oba systemy różnią? nigdy nie miałam tego Linuxa i się go boję :( Skoro zadales pytanie pierwsze tzn, ze slusznie sie boisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: linuks boy Re: Linux czy Windows? IP: *.adsl.inetia.pl 31.07.06, 21:57 Nie bój się, ugryzie 2 razy i przestanie. ;) Poczytaj na forach linuksowych o instalacji, użytkowaniu, a najlepiej ściągnij jakąś dystrybucję live, żebyś nie musiał na dysku instalować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pionier Re: Linux czy Windows? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.06, 10:31 Zdecydowanie LINUX :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bill Re: Linux czy Windows? IP: 62.29.136.* 18.09.06, 12:19 Gość portalu: pionier napisał(a): > Zdecydowanie LINUX :) Zdecydowanie zalezy dla kogo. Dla usera koncowego Windows, dla administratora, na serwer itp linux. Uzywanie windy jest proste jak jedzenie. Dodanie urzadzenia ogranicza sie do wpiecia wtyczki do kompa i pradu. Zrobienie tego samego na linuxie zwyklego usera przyprawia o rozstroj nerwowy i sprowadza sie wlasnie do czytania forow, manuali (zwykle w obcych jezykach) i ostatecznie - przepraszam za wyrazenie - do rekompilacji jądra :D:D:D Linux - dla ludzi majacych duzo czasu i cierpliwosci.. Winda - dla ludzi ktorzy cenia sobie czas i wygode :D Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 19.09.06, 18:17 > Zdecydowanie zalezy dla kogo. Dla usera koncowego Windows, dla administratora, > na serwer itp linux. jestem userem koncowym..... i dlatego uzywam linuksa (obojetne mi jest jaka to dystrybucja......) > Uzywanie windy jest proste jak jedzenie.... - byc moze ale instalacja jest zdecydowanie dluzsza i trudniejsza od instalacji jakiejkolwiek dystrybucji linuksa > Linux - dla ludzi majacych duzo czasu i cierpliwosci.. > Winda - dla ludzi ktorzy cenia sobie czas i wygode :D .....ja uwazam ze linux dla ludzi ceniacych wygode, stabilność i szybkosc a windows dla cierpliwych (reinstalacja systemu sie klania, moze juz?? teraz?? albo jutro??) Pozdrawiam ozięble Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Re: Linux czy Windows? 19.09.06, 23:55 beretelwi napisał: > jestem userem koncowym..... i dlatego uzywam linuksa (obojetne mi jest jaka to > dystrybucja......) Są jeszcze end-userzy zajmujący się grafiką rastrową... a w takim przypadku Linux odpada. Gimp długo jeszcze nie będzie idealnym zamiennikiem Photoshopa. > > Uzywanie windy jest proste jak jedzenie.... > - byc moze ale instalacja jest zdecydowanie dluzsza i trudniejsza od > instalacji jakiejkolwiek dystrybucji linuksa Pod warunkiem, że nie używamy "egzotycznego" sprzętu, kótry "długo się instalujący" Windows rozpozna i zainstalouje sam a Linux zapyta o sterowniki. > > Linux - dla ludzi majacych duzo czasu i cierpliwosci.. > > Winda - dla ludzi ktorzy cenia sobie czas i wygode :D > .....ja uwazam ze linux dla ludzi ceniacych wygode, stabilność i szybkosc a > windows dla cierpliwych (reinstalacja systemu sie klania, moze juz?? teraz?? > albo jutro??) Jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
linux Re: Linux czy Windows? 17.11.06, 16:55 > Zdecydowanie zalezy dla kogo. Dla usera koncowego Windows Ciekawa teoria ;) Ja używam obu systemów: linuksa bo lubię (nie licząc zastosowań serwerowych - bo tu alternatywy nie widzę), Windows bo muszę (większosć moich klientów ma ten system). > Linux - dla ludzi majacych duzo czasu i cierpliwosci.. > Winda - dla ludzi ktorzy cenia sobie czas i wygode :D Linux - dla ludzi ceniących sobie wygodę, stabilność, niskie koszty, prędkość działania Windows - jak ktoś lubi zmagać się z wirusami, zwisami systemu, reinstalacją systemu co kilka miesięcy. No i jak ktoś lubi płacić niemałe pieniądze za to, co może mieć za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p2p Re: Linux czy Windows? IP: *.acn.waw.pl 18.11.06, 00:20 > Linux - dla ludzi ceniących sobie wygodę, stabilność, niskie koszty, prędkość d > ziałania > Windows - jak ktoś lubi zmagać się z wirusami, zwisami systemu, reinstalacją sy > stemu co kilka miesięcy. No i jak ktoś lubi płacić niemałe pieniądze za to, co > może mieć za darmo. Przestan prosze - piszesz banaly bez sensu, ktore nijak maja sie do prawdziwych zastosowan. Pierwszy z brzegu przyklad - skoro cenie sobie wygode, stabilnosc i niskie koszty to polec mi platforme typu Cubase + Pro Tools dla Linuxa. Taka zebym mogl korzystac ze swoich wczesniejszych projektow z Cubase i nie miec problemow z VST. Jesli mi cos takiego polecisz to ok - jesli nie to znaczy, ze piszesz bzdety bez pokrycia albo, ze chcesz sie tylko pochwalic faktem instalacji linuxa. Nie wszystkim to imponuje jakby co ... Odpowiedz Link Zgłoś
linux Re: Linux czy Windows? 18.11.06, 08:05 > Pierwszy z brzegu przyklad - skoro cenie sobie wygode, stabilnosc i > niskie koszty to polec mi platforme typu Cubase + Pro Tools dla Linuxa. Rzeczywiście - pierwszy z brzegu przykład :) Zapewne większość ludzi na tym forum to profesjonalni muzycy zajmujący się produkcją muzyki. Ale odpowiadając poważnie na Twoje pytanie Cubase jest też w wersji na Mac-OS i chcąc zachować stabilość i wygodę o której pisałem szedłbym w tę stronę. Jaka jest alternatywa dla linuksa nie wie, nie zajmuję się muzyką i nie umiem określić funkcjonalności programów takich jak BEAST czy Chionic. Nadal jednak twierdzę, że do zdecydowanej większości zastosowań linux jest dobrym rozwiązaniem. A że są wyjątki... sam napisałem, że posiadam także Windows. A na koniec jeszcze słówko o Twojej argumentacji. Stosując taką samą demagogię jak Twoja mógłbym powiedzieć: poleć mi oprogramowanie dla Windows, które umożliwi mi update tylko wybranych części systemu operacyjnego, albo patchowanie kernela, albo alternatywę dla iptables... chyba nie oto chodziło w pytaniu sanyu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eruanno Re: Linux czy Windows? IP: *.retsat1.com.pl 25.11.06, 20:22 To przyklad prostszy: Mam kamere internetowa WebCam Go Plus i przy uzyciu tejze kamery, sluchawek i mikrofonu (kamera usb, mikrofon i sluchawki mini jack stereo) rozmawiac za darmo z siostra w UK. Siostra posiada komputer z MS windows i systemu nie zmieni. Mysle ze to zdecydowanie czestszy przypadek niz profesjonalna obrobka muzyki :) Przyklad 2: Multimedialne programy do nauki jezykow. jesli nic w tej materii sie nie zmienilo od ostatniego czasu jak sprawdzalem to linuxowi jeszcze brakuje troche zebym mogl go spokojnie uzywac. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Linux czy Windows? 26.11.06, 19:42 Gość portalu: Eruanno napisał(a): > To przyklad prostszy: > Mam kamere internetowa WebCam Go Plus i przy uzyciu tejze kamery, sluchawek i > mikrofonu (kamera usb, mikrofon i sluchawki mini jack stereo) rozmawiac za darm > o > z siostra w UK. Siostra posiada komputer z MS windows i systemu nie zmieni. > Mysle ze to zdecydowanie czestszy przypadek niz profesjonalna obrobka muzyki :) No coz, jakby siostra miala Maca, to zapewne mialbys inne klopoty. > Przyklad 2: > Multimedialne programy do nauki jezykow. > Tu sie zgodze. Podobnie jak wiele programow dostarczanych z czasopismami, lub nawet kupowanych oddzielnie - np ostatnio usilowalem uruchomic Encyklopedie Fogra - niby sie w wine zainstalowala, ale nie udalo mi sie uruchomic - cos mam skopane jesli chodzi o wine. > jesli nic w tej materii sie nie zmienilo od ostatniego czasu jak sprawdzalem to > linuxowi jeszcze brakuje troche zebym mogl go spokojnie uzywac. Rozwija sie. Jestem jednak dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Linux czy Windows? 09.08.06, 01:52 Pytanie nie jest "Linux czy Windows", tylko _jaki_linux_ Odpowiedź: taki, jakiego używają koledzy. Resztę znajdziesz na jakilinux.org/ Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 19.09.06, 18:20 pytanie samo w sobie jest dobre ale jak dla mnie jest obojetne bo linux jest jeden a dystrybucje to tylko jakies lokalne podskoki....... Odpowiedz Link Zgłoś
uerbe Re: Linux czy Windows? 19.09.06, 23:51 beretelwi napisał: > pytanie samo w sobie jest dobre ale jak dla mnie jest obojetne bo linux jest > jeden a dystrybucje to tylko jakies lokalne podskoki....... Bardzo odważna teza. Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 06.10.06, 17:08 nie widze nic odwaznego w mojej tezie, po prostu tak jest pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Linux czy Windows? 10.08.06, 13:38 na kompie mozesz sobie miec co chcesz. mozesz nawet solka jekaiegos zarzucic jak wiesz jak to postawic ;] i nie ma sie co bac. jak cos sie pieprzy w linuxie, to on Ci sam powie co, a w windowsie masz nieibeski ekran z dlugim numerkiem ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zb1k Re: Linux czy Windows? IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.10.06, 12:56 jak tak czytam to mam wrazenie, ze wiekszosc linuxowcow zatrzymala sie na windowsie 95, mam XP od 4 lat, albo i wiecej i nie mialem jeszcze formata, jedna naprawe systemu tylko jak wymienialem caly sprzet. O calej reszcze nie chce mi sie juz rozpisywac.. Odpowiedz Link Zgłoś
robak_wroc Re: Linux czy Windows? 14.10.06, 00:02 Gość portalu: zb1k napisał(a): > jak tak czytam to mam wrazenie, ze wiekszosc linuxowcow zatrzymala sie na > windowsie 95, mam XP od 4 lat, albo i wiecej i nie mialem jeszcze formata, > jedna naprawe systemu tylko jak wymienialem caly sprzet. O calej reszcze nie > chce mi sie juz rozpisywac.. wybacz, ale niektore pierdoly z visty sa w linuxie od lat, wiec kto tu "sie zatrzymal", albo "wprowadzil nowosc" ?? Odpowiedz Link Zgłoś
beretelwi Re: Linux czy Windows? 16.10.06, 19:57 > jak tak czytam to mam wrazenie, ze wiekszosc linuxowcow zatrzymala sie na > windowsie 95 zle czytasz albo zle rozumiesz....... wybacz laskafco! > mam XP od 4 lat, albo i wiecej i nie mialem jeszcze formata, a co to jest format? > jedna naprawe systemu tylko jak wymienialem caly sprzet. wymienilem plyte glowna, procesor i pamieci - linux uruchamial sie dlugo,to prawda, a potem pracowal jak zawsze (dla jasnosci RedHat 9.0) > O calej reszcze nie chce mi sie juz rozpisywac.. Mysle ze nikt tego nie oczekuje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofsf Re: Linux czy Windows? 20.11.06, 21:18 Gość portalu: zb1k napisał(a): > jak tak czytam to mam wrazenie, ze wiekszosc linuxowcow zatrzymala sie na > windowsie 95, mam XP od 4 lat, albo i wiecej i nie mialem jeszcze formata, > jedna naprawe systemu tylko jak wymienialem caly sprzet. Chyba wykupienie nowej licencji a nie "naprawe systemu" ? > O calej reszcze nie > chce mi sie juz rozpisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
warmi2 Re: Linux czy Windows? 19.10.06, 18:10 Jezeli nic nie wiesz o komputerach to zdecydowanie Windows. Jezeli interesuje cie jak nie powinno sie programowac systemu operacyjnego dla przecietnych ludzi ktorych nie obchodzi syntax komendy "find" czy "grep" ... Linux bedzie doskonalym przykladem. Odpowiedz Link Zgłoś
daniellinux Re: Linux czy Windows? 03.11.06, 17:54 Jeżeli potrzebny Ci komp do przeglądania stron, napisania jakiegoś dokumnetu zdecydowanie Linux, masz system szybki, bezpieczny, stabilny i darmowy, jeżeli lubisz grać nie pozostaje Ci nic innego jak Windows Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Linux czy Windows? 03.11.06, 19:43 Zaczalem bawic sie z Linuxem i dochodze do wniosku, ze trzeba miec oba przynajmniej na razie, dopoki Linuxa nie rozgryze. Windows ma te przewage, ze jest do niego cala masa oprogramowania, Linux, ze jest darmowy. Jesli bedzie wiecej pracujacych z nim programow, to bedzie konkurencyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
arius5 A co chcesz robic ? 07.11.06, 09:27 Przeciez celem nie jest system sam w sobie, tylko oprogramowanie. Musisz wiedziec, co chcesz robic i czy do Linuxa dostaniesz wszystko, co potrzebujesz. Proste. Windows instaluje sie w godzine i pozniej po prostu dziala, pamietaj o zrobieniu "backup" po zainstalowaniu, to nie trzeba pozniej reinstalowac w razie jakiejs wpadki, a wystarczy odtworzyc ten backup. Zreszta mnie trafila sie taka sytuacja 2 razy w ciagu 4 lat. Dla nieufnych, komp to dla mnie tylko narzedzie, mam dosc roboty ze swoimi rzeczami, nie mam ochoty tracic jeszcze czasu na uzeranie sie z kompem i z Linuxem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajfus Re: Linux czy Windows? IP: *.tpnet.pl 18.11.06, 13:01 Używam Linuksa od 2,5 roku i nawet jestem zadowolony ale gdybym mógł cofnąc czas to wolałbym go w ogóle nie instalować. Strasznie uzależnia dziadostwo :/ Odpowiedz Link Zgłoś
tswiercz Re: Linux czy Windows? 24.11.06, 21:49 Jak się zacznie instalować soft typu beryl to dopiero jest frajda. Teraz się przymierzam do KDE 4.0 - wczesna alfa 3.8 Odpowiedz Link Zgłoś