Dodaj do ulubionych

intelektualiści

30.04.23, 15:26
Przysypiałem. Jednym uchem najpierw słuchałem takiego z jednej strony ideologicznego frontu, pozniej przy wybudzaniu leciał inny z innej strony. Tego drugiego nawet kiedyś respektowałem jako fachowca ekonimistę. Ale to przesżłość. Albo mają jedną myśl, albo leją wodę przez kwadrans żadnej myśli nie mając do wysłowienia. I tak każdy z filmik ma z godzinę, półtorej. A takich praczy mózgu jest tysiące. Ich filmy są coraz dłuższe. Już mają kanały działające 24 godziny na dobę.

Pięknie by było jakby gadające głowy zostały zdmuchnięte w końcu przez historię. WYpowiadaliny się tylko ludzie na temat wąskej działki swojej pracy. Ewentualnie ci którzy rzeczywiście mają modele matematyczne, które pozwalają cokolwiek przewidzieć co się dzieje. W ostatnich kilku latach więcej myśli się sprawdzających znalazłem w całkowicie wyklętych niszach. Nic zaś w tym co mówi ktokolwiek pojawiający się w mainstrimie i to najszerzym dotyczaym takze tych ktorzy się sytuują intencjonalnie poza nim. Bredzą o niczym
Obserwuj wątek
    • dotera Re: intelektualiści 30.04.23, 15:28
      Jak ktoś chce powiedzieć coś o świecie powinien wszystko sprowadzić do dwóch kwestii

a) Po co ktoś daje pieniadze komuś zeby mówił to co mówił czyli ideologia
      b) Kto zarabia czyli ekonomia.

I przedstawić to w punktach na kilku stronach.
    • dotera Re: intelektualiści 30.04.23, 15:38
      Kiedyś było powiedzenie w socjalizmie, że jeśli chcemy przewidzieć kto będzie nastepnym przewodniczącym trzeba spojrzeć na trybunie kto stoi najdalej od obecnego.

Analogicznie też zauważyłem ze jeśli ktoś przewiduje przyszłość to tylko najbardziej wyklęci ludzie uważani za błaznów.
      • dotera Re: intelektualiści 30.04.23, 15:47
        Jakiś czas temu kilka ciekawych całkowicie nowych rzeczy dowiedziałem się od osobnika który wygląda jak człowiek złamany przez zycie na wszystkich frontach i mówi bardzo zwięźle , totalnie nie umie bić piany. Może trzeba algorytm znaleźć to wynajdowania takich samotnyh wilków.
        • dotera Re: intelektualiści 30.04.23, 15:58
          Zdolność do długiego mówienia, ale ładnego jest dobra jesli chce się zabawiać damy na salonach.

Prawdziwy intelektualista mający wiedzę powinien mówić w prostych punktach logicznych. Intelekt jest od tego zeby być ostry a nie rozwlekły. Od zero jedynkowości. Kosmos jest skomplkowany, ale decyzje ludzkie już nie. Oczekiwałbym od intelektualisty jasnej diagnozy kto podejmuje w jakim celu takich a takich decyzji których skutki widzimy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka