Dodaj do ulubionych

Coś w tym jest

01.04.24, 16:08
m.youtube.com/watch?v=xxoJzhI_OBA
Miałem kiedyś doświadczenie z czuciem pola pewnego klonu . Jakby było silniejsze niż innych drzew. Może dlatego bo był szczególnie rozłożysty? Też do mnie doszła myśl o istotności geometrii świata. Tylko nijak nie wiadomo jak to ugryźć.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Coś w tym jest 01.04.24, 16:13
      Myślę że ludzie niegdyś mieli wiedzę o dziedzinach których dziś nie umiemy nijak doświadczać i zamknęliśmy to etykietka przesądów i wyobraźni nadana przez Oświecenie. Przecież w mitach jest o wiele więcej mądrości niż w psychologii o naturze człowieka.
      • dotera Re: Coś w tym jest 01.04.24, 16:19
        Jeśli fizyka kwantowa mówi o dualizmie korpuskularno falowym czy nie jest tak że na poziomie naszego doświadczenia nie powinien znajdować analogii? Natura świata lubi się powtarzać jak na fraktalach. Mamy widzenie korpuskularne rozwinięte z jednej strony a może inni mają falowe?
        • dotera Re: Coś w tym jest 01.04.24, 16:28
          Jedyna wiedza która okazała się dla mnie w jakiś sposób empiryczna na poziomie ludzkim, nie mówię o wiedzy nauk przyrodniczych, jest joga. Jeśli oni mówią coś z tej branży co jest poza zasiegiem mojego pojmowania to im bardziej wierzę niż innym.
    • dotera Re: Coś w tym jest 01.04.24, 20:17
      Może żeby doświadczyć wiedzy tego rodzaju trzeba skończyć z materializmem i widzieć cały czas oddzielnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka