Dodaj do ulubionych

Diabeł ubiera się u Prady

12.03.25, 18:07
Tak rzuciłem okiem. Myslalem że to jakiś kultowy stary film, a to jeden z tysiąca zapychaczy na sobotni wieczór.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 12.03.25, 18:10
      Ciekawe jak nie stać ją ma regularny czynsz ale raptem ją stać na eleganckie ubrania
      • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 12.03.25, 19:04
        Może to był film swoich czasów, w których moda markowa zaczęła raptem rządzic miastem
    • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 13.03.25, 07:48
      Sława tytułu tego filmu mocno przerasta zawartość. Nic w nim nie ma oprócz hasła zostałam wybrana do pracy jedna na milion choć patrzę na to z góry i mam wyższe aspiracje. Za treść filmu można uznać niechęć pewnych środowisk do idei piękna, w tym ładnej mody. Te same środowisko lansuje brzydotę w architekturze modzie filmach . Dają nawet filozoficzna dekonstrukcję piękna jako wykluczającego.
      • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 13.03.25, 07:54
        Przy czym co ciekawe nie było w tym filmie o zepsuciu z jakiego to środowisko słynie. Wręcz przeciwnie wręcz bardzo racjonalni profesjonaliści . Sama idea ładnych ubrań była traktowana z dystansu. Pewne środowiska w USA mają jakąś diabelska alergie dotycząca idei piękna.

Rozumiem że można nie lubić się stroić. Ja nie lubię. Ale lubię patrzeć na ładne ubrania .
        • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 13.03.25, 08:04
          Nie chodzi o krytykę konsumpcjonizmu, ani o krytykę próżnosci. Tylko samego faktu piękna.

Tak samo niszczona jest idea prawdy przez postmodernizm. Oraz perfidnie przeciwko sobie wywracania idea dobra sprowadzająca wszystko do toksycznego fetyszyzowania wykluczania w relacjach społecznych. Na pograniczu gwałtu intymności
          • dotera Re: Diabeł ubiera się u Prady 13.03.25, 08:08
            Kultura europejska jest premedytacją niszczona od ponad stu lat w ramach wojny hybrydowej modernizmu przez ludzi którzy mają władzę ale jej nienawidzą do szpiku kości. Promowane filozofię wprost promują zaprzeczenie dekalogu czy listy grzechów głównych. Ideałów klasycznych. Żeby stworzyć lunatyków niezdolnych do wolności i nazywają to wyzwoleniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka