15.04.09, 11:43
Odebralam wynik rtg kreg. ledzwiowego.Jest tam zdanie: Zwezenie krazka miedzykregowego L5/S1 i zeslizg do przodu na tym poziomie. Osteofity na przednich i bocznych krawedziach trzonow Th i L.
Dodam ze kregoslup mnie boli i dretwieje mi noga, czasem nie moge sie wyprostowac.czy ktoś może mi doradzić co dalej?

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/211b5cbe7dc8b30d.html
Obserwuj wątek
    • foxof Re: L5/S1 20.05.09, 23:36
      witam
      przede wszystkim zrob rezonans, rtg w takich wypadkach jest chyba
      badaniem bezsensownym
      skoro dretwieje Ci noga tym bardziej
      pozdr
      • bogdanbn Re: L5/S1 21.05.09, 07:36
        Siema Z tego RTG co puściłeś link to tak nic nie widać, a bardziej to wygląda na odcinek C niż L :D
        Tak jak Foxof pisze, badanie RTG jest dobre przy złamniach np. ręki, a nie do diagnozowanie schorzeń kręgosłupa.
        Moja rada - Wymuś na lekarzu pierwszego kontaktu skierownie na badanie TK, albo jeszcze lepiej MR odcinak L.Ma taki obowiązek, ale różnie to bywa. Jeśli by się burzył, to bierz od niego skierowanie do neurologa, on powinien na podstawie Twoich objawów bez problemu takie skierowanie wystawić.
        Objawy Twoje mogą sugerować [to tylko moje zdanie]jakieś zmiany związane z uciskiem na któryś nerwów rdzeniowych.
        Nie zwlekaj, wymuś [choć nie powinno tak być] na lekarzu, albo skierowanie do specjalisty, który poprowadzi Cię dalej, albo od razu na MR.
        Zdrówka bogdan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka