Dodaj do ulubionych

kto winien?

08.07.26, 14:41
www.youtube.com/shorts/gztLmiVDV60
Czy o państwo opiekuncze odcieło europę od Rosji czy zrobiło to USA swoimi wojenkami i dlatego mamy najdrozszą energię?

Czy to państwo opiekuncze otworzyły korytarze uchodzcze czy wojenki USA?

I może podobnie jest dbałość USA zeby czasem EUropa się nazbyt nie uzależniła. DLa nich mamy być wiecznym planem Marshala.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 14:44
      Nie mam potrzeby kwestionować rozwoju USA gospodarczego. Mają dużo ziemi i drenują mózgi nieustannie z całego swiata. ale bez jaj na seriow Misisipi się lepiej żyje niż w krajach europejskich?
      • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 14:46
        BYć może mają tam siedzibę bogate korporacje, ale filmy o zwyklych ludziach z poludniowych stanów nie wskazują na wysoki poziom życia
        • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 14:47
          CHciałem też przypomnież ze w USA tez nie stać młodych na zakup mieszkania, a oni włąsnie mają mnostwo ziemi. Tylko się budować. Od kryzysu 2008 skończył się mit domku z ogródkiem dla kazdego amerykanina.
          • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 14:55
            Nie wiem zresztą skąd te dane ze rolnicz stan ma mieć pozycję drugą po niemcach w europie. Naprawde tam się lepiej zyje niz w danii , skandynawi, norwegii?
            • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 15:00
              MOzna się zastnawiać nad sensownością roznego rodzaju opieki socjalnej. Ewidentnie jest nastawiona na propmocje imigrantów, ale służby zdrowia to raczej by nie chciano mieć amerykańskiej. Bogate państwo w ktorym spada długosc zycia, a ludzie są bankryutami gdy jest choroba w rodzinie
              • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 15:11
                Irlandia tez ma olbrzymie PKB na skutek jakiś układów z USA tylko nijak to nie ma przełożenia na zycie zwyklych ludzi . PKB to jest wskaznik coraz bardziej do przemyslenia w poznym kapitalizmie.
                • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 15:21
                  Podejrzewam ze takie cuda technologii amerykanskiej jak Facebook itd mogą pięknie pompować pKB. Tylko to jest realne antypkb niszczace zachod.
    • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 15:36
      Przedewszystim mi się nie chce wierzyć ze bogactwo w usa jest tak rozmieszczone po stanach zeby najbiedniejszy był w czołówce europejskiej. CHyb ze w tym chodzi o jakies internetowe finansowe sprawki. Są gigntycznie bogae stanu i są pustynne w których ludzi nie ma.
      • dotera Re: kto winien? 08.07.26, 15:38
        Po drugie zauważyłem ze są jakieś dwa sposobny liczenia pkb, według usa i innych. Zaczeły się pokazywac dwa rodzaje tabelek. Moze tabelki się panu pomyliłu.
        • dotera Re: kto winien? 11.07.26, 16:09
          www.youtube.com/watch?v=kzFUd8uj7pA

Tu ten temat jest poruszany.

Przy okazji dowiedzielismy się ze to zmasowana kampania MAGI zeby robić te porownania nie mające nic wspolnego z rzeczywistością.
          • dotera Re: kto winien? 11.07.26, 16:11
            Więc mnie nie dziwi ze w Polsce ten pan to porusza. On jest modelowym przejsciem z liberalizmu na magę za swoim ludem
            • dotera Re: kto winien? 11.07.26, 16:41
              Jest też kwestia Irlandii wyjasniona. Przenieści biurokracje Apple. BYć może nawet nie ludzi, którzy więcej konsumują w Irlandii.Tyklo przesunięcia prawne. Irlandia ma z tego tylko troche wpływu z podatków za to PKB wzrasta o jedną czawartą z miejsca.
              • dotera Re: kto winien? 11.07.26, 16:43
                I na tej zasadzie mozlwie w każdym biednym stanie USA jest zarejestrowana jakaś bogata korporacja, która bć może nawet zadnej wymiany handlowej z tubylcami nie robi. Zaołaci nskie podatki i wszystko
                • dotera Re: kto winien? 11.07.26, 16:59
                  Tu wszystko się wyjaśnia, aczkolwiek nie bardzo akurat zrozumiałem tego momentu. W każdym razie zauważyłem ze USA jak liczy PKB jest wyższe niż inni liczą. Oni wliczają coś jeśli chodzi o nieruchochomości co jest całkowicie fikcyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka