Dodaj do ulubionych

3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego

09.09.10, 09:48
Ale co ci ludzie poparli? Zamknięcie ulicy i zrobienie faktami na ideał się czy zamknięcie ulicy, remonty i rewitalizację? To pierwsze chce zrobić towarzystwo bo na drugie nie ma szans. Jestem zaś pewien, ze podpisujący myśleli o drugim.

Wyjdzie bagno bo sens działa pod wpływem hurra-entuzazmu a nie dyskusji o detalach. A tych drobnych detali jest mnóstwo. Choćby kasa na to, własność kamienic i mieszkańcy.
Obserwuj wątek
    • zed.1 Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 09:50
      Miało być
      Zamknięcie ulicy i zrobienie deptaku na odwal się czy zamknięcie ulicy, remonty i rewitalizację

iPhone podmienia wyrazy
      • Gość: Off Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 10:44
        > Miało być
        > Zamknięcie ulicy i zrobienie deptaku na odwal się czy zamknięcie ulicy, remonty
        > i rewitalizację.

W ten sposób potrwa to do 2050 a może i dłużej. Deptak Bogusława też robiono, gdy kamienice były niewyremontowane.

> Wyjdzie bagno bo sens działa pod wpływem hurra-entuzazmu a nie dyskusji o detal
        > ach. A tych drobnych detali jest mnóstwo. Choćby kasa na to, własność kamienic
        > i mieszkańcy.

Problemem tego miasta jest to, że wiecznie gadamy, dyskutujemy, rozważamy, a zwykle z tych rozważań gó... wychodzi. Czas na dyskusję będzie, na razie jest pomysł. Ja wiem, że lepiej, wygodniej i łatwiej jest siąść przed monitorem i krytykować, zwalać winę za kondycję miasta na Warszawę, szczególnie gdy krytykuje się przed monitorem tysiące kilometrów od Szczecina.
        • zed.1 Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 10.09.10, 00:31
          zgadzam sie, ze jest za duzo dyskusji, ale w tej sprawie musi byc dyskusja bo to dotyczy sporej grupy mieszkancow oraz tego jak sie bedzie ksztaltowac srodmiescie.

pytan jest wiele i nie mozna ich po prostu olac.

mamy doswiadczenie z boguslawa i trzeba sie do tego doswiadczenia odsniesc a nie isc na wariata powielajac bledy.

ja jestem jak najbardziej za deptakiem, ale na poziomie, nie "na odpie...sie". a samo zamkniecie i postawienie lawek wywola lawine problemow, i nie tylko komunikacyjnych. dlaczego SENS o tym nie wspomina??? nie chce tego widziec?

nie bez powodu byl proponowany deptak gwiezdzisty a to dlatego, zeby nie zakorkowac tego terenu. jak jeszcze wiekszy ruch sie skupi na jagiellonskiej to skonczy sie na tym, ze miedzy jednym a drugim deptakiem bedziecie stac na swiatlach 5min tak jak w innych miejscach miasta. a to tylko jeden z wielu problemow.
    • cozabzdury 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 10:19
      Taaaaaaaaaaa, to niech panowe z SENSU co to noszą sweterki w romby powiedzą o:
      * dojazd do oficyn który jedyny jest od ulicy Rayskiego (od Piłsudskiego podwórza sa oddzielone murem a od Sląskiej nei zawsze da rade)
      * gdzie mają parkowac mieszkańcy i nie mówie tu o układzie dróg czy dojazdach do Rayskiego ale o mieszkańcach którzy mieszkają przy samej ulicy jak i oficynach
      * co z patologią ktora tam mieszka, gdzie ich eksmitowac, chyba ze wsrod nich bedziemy tworzyc kulture na nowym deptaku

Elektrycy kierują sie ZAWSZE jedną kolejnością. Najpierw ma być bezpieczne, potem ma działać, na końcu ma wyglądać. Szkoda ze panowie z SENSU te kolejność odwrócili.
      A te 3 tys. osób, to pewnie z elyty i śmietanki Szczecina powiązanej z radiem szczecin i szczcin.fm. CIekawe jak się ma psrawa wśród zwykłych meiszkańców tamtej ulicy?
      • plosiak Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 10:31
        Pytam, od kogo brano podpisy. Czy tylko od pełnoletnich ? Czy sprawdzano, czy mieszkają w Szczecinie, czy np. student z Pcimia ma prawo decydować, że będzie więcej miejsc by się upijać ?

Głosowanie w internecie - czyli każdy może, np. 6-latek.

Jeśli mniejszość na poziomie niecałego procenta mieszkańców miasta jest reprezentacyjna, to gratuluję dobrego samopoczucia.

Odrzucając już dyskusje o sensie korzystania z samochodu, wyższości świeczki nad elektrycznością itd. - mam jedno KONKRETNE PYTANIE, na które żaden z autorów "pomysłu" nie odpowiedział: Jakie zmiany w ruchu przewidują fantaści ? Dla ułatwienia dodam, że ul. Rayskiego jest jednokierunkowa. Śląska też. Czy Śląska ma być dwukierunkowa ?
        • Gość: Off Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 10:39
          > Pytam, od kogo brano podpisy. Czy tylko od pełnoletnich ? Czy sprawdzano, czy m
          > ieszkają w Szczecinie, czy np. student z Pcimia ma prawo decydować, że będzie w
          > ięcej miejsc by się upijać ?

Piszących na tym forum też nikt nie sprawdza, niestety. A studenci z Pcimia tworzą klimat tego, martwego bez nich, miasta. Bez nich zostaliby niemal sami menele i towarzystwo pokroju tego z Rayskiego właśnie.

> Odrzucając już dyskusje o sensie korzystania z samochodu, wyższości świeczki na
          > d elektrycznością itd. - mam jedno KONKRETNE PYTANIE, na które żaden z autorów
          > "pomysłu" nie odpowiedział: Jakie zmiany w ruchu przewidują fantaści ? Dla ułat
          > wienia dodam, że ul. Rayskiego jest jednokierunkowa. Śląska też. Czy Śląska ma
          > być dwukierunkowa ?

To już zadanie dla policji, inżynierów ruchu i ZDiTM-u, bo to oni odpowiadają za organizację ruchu w mieście.
          • gosc_dnia Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 10:53
            Ja jestem przeciwny i będę zbierał podpisy. Ile osób mnie poprze?
            • plosiak Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 11:30
              Mój podpis już masz. Jeśli będziesz zbierał w internecie, gwarantuję kilkaset podpisów - gram w kilka gierek internetowych, koledzy chętnie klikną w link :)
              • Gość: turysta Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.chello.pl 09.09.10, 13:33
                Nie wystarczy kliknąć. Trzeba się jeszcze trochę pologować, potwierdzić itp.. A nie każdy jest na tyle ambitny, zwłaszcza "koledzy od gierek".. Swoją drogą - petycja, która była dostępna on-line, miała też opcję "jestem przeciw". Trzeba było werbować swoich gierkumpli i podpisywać przeciw... A tak? Kilkanaście głosów przeciw, kilkaset za.. Więc albo jednak większość jest za albo oponenci tylko marudzić potrafią..
                • plosiak Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 22:00
                  Nie wiem. Nie wchodziłem na stronkę, wystarczył mi bełkot na forum GW.
          • plosiak Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 11:29
            Człowieku, rozmawiamy nie o klimacie studenckiej knajpy, ale ulicy w centrum miasta. Dlatego uważam, że jakiś głos mogą mieć mieszkańcy miasta, a nie okazjonalni bywalcy. Jeśli zapytasz turystę, czy chciałby mieć 200 restauracji, pubów i burdeli więcej kosztem np. sklepów mięsnych, przejezdnych ulic, to też będzie za. Bo przyjeżdża na kilka dni się pobawić, co go interesuje, że przez 360 dni ktoś będzie miał problem z zaparkowaniem albo utrzymaniem rodziny.

Wasza inicjatywa jest infantylna. Nie może być tak, że chcesz mieć deptak, ale nie interesuje cię nic więcej. Przedstaw projekt zmian w organizacji ruchu, to porozmawiamy. Ja nie chcę, by z moich podatków ZDiTM czy policja zamiast zajmować się poważnymi rzeczami bawiła się w nierealne pomysły fantastów.
            • Gość: Off Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:45
              > Człowieku, rozmawiamy nie o klimacie studenckiej knajpy, ale ulicy w centrum mi
              > asta.

Sporo miast żyje właśnie z klimatu "studenckiej knajpy". Tych zresztą w Szczecinie brak.

Dlatego uważam, że jakiś głos mogą mieć mieszkańcy miasta, a nie okazjona
              > lni bywalcy.

Mieszkańcy miasta mają głos co 5 lat. Efekty są gorzej niż fatalne.

Jeśli zapytasz turystę, czy chciałby mieć 200 restauracji, pubów i
              > burdeli więcej kosztem np. sklepów mięsnych, przejezdnych ulic, to też będzie
              > za. Bo przyjeżdża na kilka dni się pobawić, co go interesuje, że przez 360 dni
              > ktoś będzie miał problem z zaparkowaniem albo utrzymaniem rodziny.

Turysta przyjeżdża i zostawia w mieście pieniądze. A skoro sądzisz, że jedyną ambicją mieszkańców miasta jest to, by mieć gdzie kupić mięso i gdzie zaparkować, to cóż... W takim razie Szczecin już jest zgubiony: ludzie z większymi potrzebami po prostu wyjeżdżają.

> Wasza inicjatywa jest infantylna. Nie może być tak, że chcesz mieć deptak, ale
              > nie interesuje cię nic więcej.

Nie należę do Stowarzyszenia. Oczywiście nie jest tak, że SENS-u "nie interesuje nic więcej". Nie o wszystkich rozmowach i posunięciach stowarzyszenie informuje pismaków z Wybiórczej i reszty beznadziejnych gazet z tego miasta.

Ja nie chcę, by z moich podatków ZDiTM czy policja zamiast zajmow
              > ać się poważnymi rzeczami bawiła się w nierealne pomysły fantastów.

Ale przecież m.in. od tego jest ZDiTM. A policja i tak nie ma za dużo do roboty, skoro chwaliła się w mediach JEDNĄ nocną akcją w mieście.

• Gość: Off Errata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 11:48
                > Mieszkańcy miasta mają głos co 5 lat. Efekty są gorzej niż fatalne.

Oczywiście co 4 lata.
              • plosiak Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 22:05
                Szczecin nie jest akademickim centrum i nigdy nie będzie - takie są realia. Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań, Lublin, Katowice, Gdańsk, Łódź, Toruń - te ośrodki z pewnością mają więcej do zaoferowania niż Szczecin.

Znacz lepszy ustrój niż demokracja ? Ja nie.

Sklep mięsny był jedynie przykładem. Są tam biznesy także z innej branży. Ale jeśli sądzisz, że do życia wystarczy "kultura" bez jedzenia, samochodów, to faktycznie jesteśmy zgubieni. Padniemy z głodu ;)

• Gość: Off Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.10, 01:38
                  > Szczecin nie jest akademickim centrum i nigdy nie będzie - takie są realia. War
                  > szawa, Kraków, Wrocław, Poznań, Lublin, Katowice, Gdańsk, Łódź, Toruń - te ośro
                  > dki z pewnością mają więcej do zaoferowania niż Szczecin.

Nie jest centrum akademickim? Miasto z pięcioma uczelniami państwowymi, w tym jedną wysoko notowaną, nie jest akademickim centrum? Z resztą sam sobie odpowiedziałeś, pozwolisz że zacytuję: "Pytam, od kogo brano podpisy. Czy tylko od pełnoletnich ? Czy sprawdzano, czy mieszkają w Szczecinie, czy np. student z Pcimia ma prawo decydować, że będzie więcej miejsc by się upijać ?" Teraz zdradzę, że nie tylko z Pcimia, bo tylko w swojej grupie mam znajomych z Gorzowa, Piły, Włocławka, a nawet z Zabrza. I o ile trudno nie zgodzić się, że Warszawa, Kraków czy Wrocław mają więcej do zaoferowania niż Szczecin, o ile tę Łódź to już wyssałeś sobie z palca.
    • esmeralda_2 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 10:58
      Ja też jestem za, bo tam nie jeżdżę i nie przebywam
    • ppiioo33 Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego 09.09.10, 12:38
      zed.1 napisał:

> Wyjdzie bagno bo sens działa pod wpływem hurra-entuzazmu a nie dyskusji o detal
      > ach. A tych drobnych detali jest mnóstwo. Choćby kasa na to, własność kamienic
      > i mieszkańcy.

o detalach już myśli SCR - jak widać świetnie pod każdym kierownictwem...
    • Gość: kiełbaska Deptakiem się nie najemy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.10, 12:42
      Ja wybieram kiełbaskę!
    • Gość: jateżbymchciał? 3 tys pie....tych IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.10, 13:40
      czy nieświadomych co podpisują?
      • beatrix13 Re: 3 tys pie....tych 09.09.10, 17:13
        Gość portalu: jateżbymchciał? napisał(a):

> czy nieświadomych co podpisują?

..............................
        3 tys. sprawnych ruchowo potrafiących chodzić obunóż
      • Gość: turysta Propozycja dla SENS IP: *.chello.pl 09.09.10, 18:11
        Tak w kontekście zabierania kierowcom miejsc parkingowych. Proponuję, aby SENS policzył, jaka jest rotacja samochodów na Rayskiego i kim są klienci pobliskich sklepów, tzn. ilu jest tych kierowców (pasażerów samochodów), a ilu pieszych. Oczywiście istnieje możliwość, że kierowcy z racji braku miejsc mogą parkować samochody w innych miejscach, ale tych proponuję zaliczać do piechoty, bo są w stanie przejść więcej, niż szerokość chodnika i będą raczej kupować niezależnie od tego, czy znajdzie się miejsce parkingowe na wyciągnięcie ręki.. Nie każdy kierowca wychodzi z założenia, że jak nie ma ze sklepu widoku na swojego złomka, to nie będzie w nim kupował.
    • Gość: gość Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.chello.pl 09.09.10, 18:25
      zed.1 napisał:

> Ale co ci ludzie poparli? Zamknięcie ulicy i zrobienie faktami na ideał się czy
      > zamknięcie ulicy, remonty i rewitalizację? To pierwsze chce zrobić towarzystwo
      > bo na drugie nie ma szans. Jestem zaś pewien, ze podpisujący myśleli o drugim.
      >
      > i mieszkańcy.

Przede wszystkim to powinno się pytac mieszkańców ul. Rayskiego, a nie zbierać jakies podpisy gdzie każdy może się podpisać, nawet uczeń liceum jesli ma już dowód osobisty... to jest chore.
      A że wyjdzie bagno bez sensu to z tym się niestety musze zgodzić. To widać już po Bogusława gdzie nie poradzono sobie z niczym i jest tam niezły syf...
      • Gość: PawelA Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.chello.pl 09.09.10, 18:34
        Dokładnie, najpierw zróbcie (wymuście zrobienie) porządek na Bogusława, a później sobie rozszerzajcie dalej.
        Zresztą o czym ja teraz piszę, zamknięcie Rayskiego od Jagiellońskiej spowoduje jeszcze większy bajzel na ulicach Jagiellońskiej, Śląskiej, Piłsudskiego niż jest teraz (a teraz w szczycie jest już niezły).
    • sz-n Strefa zamieszkania 09.09.10, 20:03
      A czy nikt nie pomyślał o kompromisie jakim może być strefa zamieszkania w tym miejscu.
      1. nie zamykamy drogi dla aut, a jedynie dajemy co 50m próg zwalniający (niemcy udowadniają, że można ładne muldy robić, niekoniecznie żółto-czarne)
      2. Na całej ulicy zakaz parkowania, szerokie chodniki + ograniczenie 20km/h
      3. Straż miejska z mandatami za parkowanie nie będzie miała problemu, bo to dalej będzie droga publiczna
      4. Ludzie myślcie - to nie boli

Osobiście wisi mi i powiewa deptak, dwa deptaki czy milion deptaków. Ale no ludzie, jak już coś robicie, to z głową.
    • Gość: ZENEK Re: 3 tys. ludzi poparło deptak na Rayskiego IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 11.09.10, 07:21
      Normalnie nie mogę tego czytać - W momencie gdy szczecinianie wybrali Jurczyka na prezia pomyślałem, że jeżeli naród w tym mieście wybiera takiego gościa to znaczy że z tym narodem jest coś nie tak (w sensie struktury demograficznej, ona jest po prostu inna niż gdzie indziej) i takie miasto znaczy z takim narodem nie ma szans na sukces i niestety się to na razie sprawdza. Od dzisięcioleci nic lub niewiele się nie dzieje w strefie przestrzeni centrum miasta a jak już w końcu coś się rusza i zaczyna się jakaś dyskusja to nagle okazuje się, że dla nas najważniejsze jest tu parkować i dojechać! A może ten rejon miasta po prostu nie powinien być do parkowania i jeżdżenia tylko do spacerowania, a ci co koniecznie muszą tam dojeżdzać po jakimś czasie znajdą rozwiązanie, które im to zapewni np. przenosią się - czas po prostu zrobi swoje i ukształtuje w tym miejscu adekwatną strukturę, ale trzeba wykonać jakiś ruch, chyba, że faktycznie u nas jest super jest super więc o co ci chodzi ... Dodam, że sam jestem zmotoryzowany i nie wyobrażam sobie życia bez samochodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka