carmelaxxx 29.05.06, 10:30 czy wy tez marzniecie? mi jest cholernie zimno, mysle ze jeszcze nie powinni sezonu grzewczego zamykac , zawsze co rano i wieczor telepie sie z zimna brrrrr :( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mann_swinoujscie Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 29.05.06, 12:44 u mnie podobnie, w niesloneczne dni temperatura nie wzrasta powyzej 18st, pranie nie schnie, paskudnie zimno jest...od kazd wylaczyli ogrzewanie jest o kro pnie! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Ja mam piec gazowy w domu :) 29.05.06, 17:03 - cudowny wynalazek, nastawiam sobie temp. 22 stopni i taką trzyma :) Mysleliśmy jednak, że rachunki za gaz spadną, a tu niespodzianka :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Ja mam piec gazowy w domu :) IP: *.swn.vectranet.pl / 195.85.229.* 29.05.06, 17:24 Jusytka, podaj adresik, to wieczorkiem odwiedzę Ciebie. Pogrzejemy się przy Twoim gazociaku wspólnie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Ja mam piec gazowy w domu :) 29.05.06, 18:09 ja tez sie wpraszam :P Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ja mam piec gazowy w domu :) 29.05.06, 22:21 Chętnie bym cię zaprosiła, ale mam cholernie zazdrosnego mężusia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Ja mam piec gazowy w domu :) IP: *.swn.vectranet.pl / 195.85.229.* 29.05.06, 22:33 Jusytka, rozumiem, obawiasz się, że po wizycie wpraszających się gości na chatę, mąż Twój rozgrzałby się do białości z zazdrości znacznie przekraczając ustawione 22 stopnie:)) Rozumiem Jusytka, że nie chcesz z chaty sauny robić? Cóż, może ktoś się w temacie ciepełko zgłosi bez męża a ze sprawnym gazołkiem, kominkiem ewenrualnie piecem kafelkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Ja mam piec gazowy w domu :) IP: *.swn.vectranet.pl / 195.85.229.* 29.05.06, 22:33 Jusytka, rozumiem, obawiasz się, że po wizycie wpraszających się gości na chatę, mąż Twój rozgrzałby się do białości z zazdrości znacznie przekraczając ustawione 22 stopnie:)) Rozumiem Jusytka, że nie chcesz z chaty sauny robić? Cóż, może ktoś się w temacie ciepełko zgłosi bez męża a ze sprawnym gazołkiem, kominkiem ewenrualnie piecem kafelkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Ja mam piec gazowy w domu :) 30.05.06, 11:33 e tam robmy zlot forum u Justyki :) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Ja mam piec gazowy w domu :) 30.05.06, 13:17 ale bez koziego bobka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Ja mam piec gazowy w domu :) 30.05.06, 17:15 dobra tytlko nie mowcie koziemu bobkowi nic bo sie dowie i przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mann_swinoujscie Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 30.05.06, 15:00 Hurra! 01.06.06 w Słowianinie włączą ogrzewanie. :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiek Re: zimno w blokach IP: *.fn.pl 30.05.06, 15:47 na wilkow morskich grzeja od tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.n.n Re: zimno w blokach 30.05.06, 23:01 pia.ed napisała: > A u mnie grzeja caly czas! wspólnota, czy spółdzielnia? Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: zimno w blokach 31.05.06, 01:24 Mieszkanie wlasnosciowe ... w Skandynawii. Przez caly rok jestesmy pOdlaczeni do elektrocieplowni. Jezeli temperatura spadnie ponizej ustalonej normy, to automatycznie wlacza sie ogrzewanie. Dzis bylo 16 C, wiec kaloryfery byly tylko letnie. W poprzednim mieszkaniu mialam jeszcze lepiej: kaloryfery w lazience grzaly swietnie przez caly rok, bo przeplywala przez nie goraca woda, ta sama co w kranie. ktora plynie w kranach m.a.n.n napisał: wspólnota, czy spółdzielnia? Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.n.n Re: zimno w blokach 31.05.06, 08:45 Pogratulować! bardzo ciekawe rozwiazanie. u nas to samo będzie za 174 lata (123 zaborów, 6 wojny i okupacji niemieckiej i 45 rosyjskiej) kiedy Polska będzie usamodzielnionym krajem. Choć, studiując historię, stwierdzam ze zabór pruski nam dużo dał...Never mind, tak czy siak, nie mam zamiaru się stąd wynosić ;] Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: zimno w blokach 31.05.06, 08:54 Nie przesadzaj, piecyki gazowe są już montowane w większości nowych mieszkań - jest to rozwiązanie idealne, bo sami wtedy decydujemy jaka ma być temperatura w mieszkaniu przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: zimno w blokach IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 31.05.06, 09:39 droga Jusytko nie zmieniaj tematu, bo Ty tu gadu, gadu a zimno jak cholera:) Mam nadzieję, że mąż został obłaskawiony i teraz rozumie zmarzniętych w blokach, tak jak syty głodnego i nie będzie stawiał oporów co do odwiedzin Ciebie aby się deczko ogrzać przy Twoim nowoczesnym samouruchamiającym się gaziołku. Gdy będzemy już w ciepełku pogadamy o metodach i możliwościach technicznych urządzeń grzewczych. Zatem, droga Jusytko o namiary proszę! P.S. Jasne, że na Twoje salony wstępu pierdzący kozibobek wstępu mieć nie będzie! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: zimno w blokach 31.05.06, 11:55 zastanówmy sie jednak , co zrobimy z moim mężusiem? Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: zimno w blokach 31.05.06, 12:23 wlaczymy mu gre na kompie jakas najnowsza , nawet nie zauwazy wizyty natretnych forumowiczow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epik Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 10.06.06, 22:48 Carmela do domu marsz pranie rozwieszać a nie marudzić na forum, bo kijem. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: zimno w blokach 31.05.06, 14:34 W Szwecji ogrzewanie gazowe czy kuchenki gazowe to juz daleka przeszlosc ... Choc wcale nie uwazam ze kuchenki gazowe sa zle ... odwrotnie! Wszystko jest na elektrycznosc, bo elektrycznosc tu jest tania, szczegolnie ta ekologiczna. A problemu z za goracymi kaloryferami nie mam, bo przeciez moge je zawsze wylaczyc! Oczywiscie ja tez moge dogrzewac sobie piecykiem elaktrycznym, duzo to nie kosztuje, ale ogrzewanie z elektrocieplowni i goraca woda w kranie WCHODZI W KOSZTY oplaty za mieszkanie. Tak jest w calej Szwecji, bez wzgledu na to czy mieszkanie jest kupne czy kwaterunkowe. Szwedzi sa wygodni, nikt nie chce wprowadzania licznikow, lokatorzy i wlasciciele mieszkan mowia licznikom stanowczo NIE. Jedyny licznik ktory mam, to licznik na prad, odczytywany raz do roku. Moja znajoma, ktora wynajmuje mieszkanie od prywatnego posiadacza kamienic - czesto spotykana forma mieszkania dla tych ktorych nie stac na kupno - ma nawet prad wliczony w czynsz! Jej to pasuje, bo stale cos pichci i piecze, mnie by to nie pasowalo, bo moje rachunki za prad sa bardzo niskie. Odpowiadasz na : jusytka napisała: > Nie przesadzaj, piecyki gazowe są już montowane w większości nowych mieszkań - > jest to rozwiązanie idealne, bo sami wtedy decydujemy jaka ma być temperatura w > > mieszkaniu przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: zimno w blokach 31.05.06, 14:46 U nas gaz jest wciąż tańszy od prądu Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.n.n Re: zimno w blokach 31.05.06, 11:47 aaa...czym, lub kim jest ten kozibobek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowa Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 31.05.06, 13:42 u mnie tez grzeja, caly czas mam letnie kaloryfery i jest super co z tego jak jestem chora, buuu Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Wysylam jeszcze raz ... ogrzewanie 31.05.06, 14:36 W Szwecji ogrzewanie gazowe czy kuchenki gazowe to juz daleka przeszlosc ... Choc wcale nie uwazam ze kuchenki gazowe sa zle ... odwrotnie! Wszystko jest na elektrycznosc, bo elektrycznosc tu jest tania, szczegolnie ta ekologiczna. A problemu z za goracymi kaloryferami nie mam, bo przeciez moge je zawsze wylaczyc! Oczywiscie ja tez moge dogrzewac sobie piecykiem elaktrycznym, duzo to nie kosztuje, ale ogrzewanie z elektrocieplowni i goraca woda w kranie WCHODZI W KOSZTY oplaty za mieszkanie. Tak jest w calej Szwecji, bez wzgledu na to czy mieszkanie jest kupne czy kwaterunkowe. Szwedzi sa wygodni, nikt nie chce wprowadzania licznikow, lokatorzy i wlasciciele mieszkan mowia licznikom stanowczo NIE. Jedyny licznik ktory mam, to licznik na prad, odczytywany raz do roku. Moja znajoma, ktora wynajmuje mieszkanie od prywatnego posiadacza kamienic - czesto spotykana forma mieszkania dla tych ktorych nie stac na kupno - ma nawet prad wliczony w czynsz! Jej to pasuje, bo stale cos pichci i piecze, mnie by to nie pasowalo, bo moje rachunki za prad sa bardzo niskie. Odpowiadasz na : jusytka napisała: > Nie przesadzaj, piecyki gazowe są już montowane w większości nowych mieszkań - > jest to rozwiązanie idealne, bo sami wtedy decydujemy jaka ma być temperatura w > > mieszkaniu przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolek kozi bobek IP: *.meganet.pl 31.05.06, 14:53 Nie znacie koziego bobka? Jest "ulubieńcem" naszego forum, wiecej info tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=240&w=40382282&a=40382282 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Niebawem będzie ciepełko! IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 31.05.06, 17:43 No to jest pocieszająca wiadomość! Jusytka tak długo nas tu manewrowała, że niebawem zawita na wyspę lato i będzie po problemie:) Zresztą, prognozę pogody od dziś możecie śledzić sami: meteo.icm.edu.pl/ Mapka jest bardzo prosta w obsłudze i powiem więcej, po prostu się sprawdza! Justyka... nie zapomnę o Tobie jesienią:)) Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Niebawem będzie ciepełko! 31.05.06, 18:26 u mnie jest juz cieplo w domu bo swieci slonce a jak swieci mi w okna mam cieplutko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Niebawem będzie ciepełko! IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 31.05.06, 20:39 Należy żałować, że jeszcze księżyc... nie grzeje, bo inaczej mielibyśmy pełnię szczęścia i ciepełko całą dobę. A teraz już słońce zachodzi, idę zaparzyć herbatkę z cytryną i... oby do lata! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Niebawem będzie ciepełko???????????? 31.05.06, 20:54 Chyba nie umiem odczytac tej mapy, bo mnie wychodzi ze jutro w poludnie bedzie 10 C i ciemne chmury ... wiatr zacznie sie zmieniac na polnocny! Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Niebawem będzie ciepełko 31.05.06, 20:56 serwisy.gazeta.pl/pogoda/0,0.html?dzien=2 Z tej mapy wychodzi mi zupelnie cos innego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Niebawem będzie ciepełko IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 31.05.06, 22:40 pia, odczytuj dane z pierwszej szczegółowej mapy prognozy dla fachowców a nie obrazkowych wydumań gazety:)) Życzę pogody... ducha i dużo gęstego prądu do ogrzewania:) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Niebawem będzie ciepełko 31.05.06, 23:06 Chyba jednak nie potrafie odcytac z tej mapy ... Z relacji pana meteorologa tez niewiele pojelam, tyle ze "na dwoje babka wrozyla"! Dzis w Malmö o godzinie szesnastej bylo 15 C (wg telewizji), cieplej niz np. w Nicei czy Wenecji. Bylam w ogrodku, i w miejscach zaslonietych od wiejacego polnocnego wiatru mozna bylo ugotowac jajko! Kiedy oparlam sie o sciane domu, to byla tak nagrzana jak kaloryfer. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Prognoza pogody z Gazety 31.05.06, 23:15 Zobaczylam na mape pogody z Gazety, a tam wg nich w Malmö bylo dzis 13 C, padal ulewny deszcz i wial lekki wiaterek ... Ale im sie udalo!!! Szzegolnie, ze w poludniowej Szwecji od 3 dni nie spadla ani kropelka deszczu! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Prognoza pogody z Gazety 01.06.06, 15:36 Dziś jednak prognoza z Gazety sie u nas nie sprawdziła :( zimno i pochmurno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epik Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 10.06.06, 22:45 Carmela, wystarczy sie do mnie przytulić i juz jest cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: zimno w blokach IP: *.swn.vectranet.pl / *.swn.vectranet.pl 11.06.06, 09:36 Od niedzieli wszystkie zmarźlaki przytulać zaczną się do... lodówki:) Dużo słońca życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mann Re: zimno w blokach IP: *.uznam.net.pl / *.uznam.net.pl 11.06.06, 22:40 do konca czerwca ma temperatura oscylowac okolo 25stopni... w to mi graj ;) Odpowiedz Link Zgłoś