Dodaj do ulubionych

Spalać czy segregować - oto jest pytanie

23.09.10, 20:06
Nie społeczeństwo trzeba edukować a wywalić na zbity pysk odpowiedzialnych za to, że przez 4 lata nic faktycznie nie zmieniło się w Szczecinie w zakresie segregacji odpadów. Co ten młody człowiek na stanowisku dyrektora, z rozdania partyjno-koleżeńskiego zrobił przez ten czas?

W tym obsranym mieście nie ma nawet na każdej ulicy jednego kompletu do segregacji odpadów. Firmy segregujące wywożą śmieci jedną cieżarówką, segregowane odpady w Szczecinie są tak samo drogie jak niesegregowane.

Dobrze, że przygłupy, które dotąd jedyne rozwiązanie widziały w budowie spalarni doczytały zalecenia unijne, gdzie spalanie jest ostatecznością w cyklu: segregacja-recykling-spalanie. Tyle, że 4 lata na naukę, to trochę dużo. Przedtem przez lata pieprzyli w mediach głupoty o tym jak ma się budować spalarnię.

Ja się pytam, kiedy w UM ktoś pójdzie po rozum do głowy i postawi na każdej ulicy w mieście 3 pojemniki opróżniane systematycznie?

Bo o to, żeby stały przy co drugiej klatce nie ma co nawet marzyć. W dupę niech sobie wsadzi urzędnik UM swoje głupie teksty o segregacji śmieci, jeśli segregowane i niesegregowane są tak samo drogie. A do najbliższego pojemnika - ja osobiście mam ponad przecznicę.

Mam głupim demagogom z UM podać listę ulic na których powinni od jutra ustawić pojemniki? Będzie to połowa szczecińskiej książki adresowej...

Jak długo będą mieszkańcy obrażani przez takich małolatów, którzy biorą dyrektorskie pensje i nie potrafią przez 4 lata zafundować po jednym komplecie pojemników na każdą ulicę?
Obserwuj wątek
    • swarozyc Zlotousty Litwinski 23.09.10, 20:11
      siedzial zdaje sie w komisji ochrony srodowiska, i co?
      i h.uj! Cztery baby z dziecmi w wozku zamknely mu wysypisko..
      :-))

Tak trzymac dzikusy!
    • Gość: grzech5@op.pl Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie IP: *.chello.pl 23.09.10, 22:06
      Mieszkam w domku na Warszewie, gdzie moje smieci wywozi Jumar. Firma ta nie rozdaje workow na segregacje (papier,pet,szklo). Najblizsze pojemniki mam w odleglosci ok.1km na ul.Kormoranow, wozilem tam posegregowane "wtorniki",ale nie mialo to wiekszego sensu,bo w nich wciaz pelno jest. Wrazenie jest takie, jakby nikt nie dbal o oproznianie,a wysypujace sie odpadki zasmiecaja otoczenie. Sadze, ze dodatkowym bodzcem byloby obnizenie ceny wywozu smieci segregowanych (w marcu 2009 kosztowaloto 89zl/kwartal,a dzis 122zl). Mlode pokolenie patrzy na nasza bezradnosc i glupote urzednikow....
      • Gość: kimek Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.09.10, 23:46
        oj, a to dziwne, bo też mam z jumarem umowę na odpady i worki dostałem , na szkło papier i pety , co prawda po jednym , ale zawsze
    • ekoobywatel Potężne "lwy" i środki są zaangażowane aby... 23.09.10, 22:08
      Potężne "lwy" i środki są zaangażowane aby nic się nie zmieniło w polskiej gospodarce odpadami komunalnymi klik - nawet naliczanie unijnych kar nie robi wrażenia na "pędących królikach" - klik
      • Gość: ja Re: Potężne "lwy" i środki są zaangażowane aby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.10, 22:24
        od kiedy w domkach na warszewie jest odgorna firma sprzatajaca? kazdy sam wybiera. wybierz taka firme, ktora daje worki
        • Gość: grzech5@op.pl Re: Potężne "lwy" i środki są zaangażowane aby... IP: *.chello.pl 23.09.10, 23:14
          To najtansza ze znanych mi firm. Gdyby Remondis lub inna firma miala oferte segregacji,a jednoczesnie w odniesieniu cenowym byla konkurencyjna, zapewne wybralbym takowa. Cena jest tez waznym czynnikiem,to zacheta na pozytywniejsze i bardziej odpowiedzialne nastawienie do segregacji i do nauczania pokolen.
    • Gość: gość Spalać czy segregować - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 22:21
      Odpowiedź jest bardziej niż prosta
    • maxymus1 Spalać czy segregować - oto jest pytanie 23.09.10, 23:30
      Sprawa jest prosta, jak drut! W Polsce drut kolczasty! Przyszła Europejsko Stolico Kultury!!! Nie będę górnolotnie pisał jak to robią Niemcy, bo do nich to nam lata świetlne! Radni! Jedźcie do Penkun 5km. od granicy w Kołbaskowie! Tam się pobiera eurocenty za kazdy śmieć plastikowy, i jak się go nie zutylizuje w maszynie, to się eurocentów nie odzyska, fersztejn? Tylko kasa misiu kasa, na każdy naród, nawet tak bogaty jak Niemcy! Oni też by to mieli w dupie, ale eurocenty, nie! To szanują! Ja już nie chciałbym wspominać, ale wspomnę, jakiego szoku doznałem, jak zobaczyłem, jak mój dzieciak zaczął wyciągać zużyte baterie, które obywatele niemieccy, wywalali do pojemnika w Hipermarkecie w mieście Schwedtt, a było tam tego tysiące!!! Zapytałem zskoczony, a po co ci to? Bo Pani mi w szkole piątkę postawi, jak zepsute baterie przyniosę, do szkoły. No zajebiście gratuluję edukacji, już nie starych nie reformowalnych głupoli, ale i dzieci! Naprawdę gratuluję, te sklepy są bliżej Szczecina, jak niektóre w jego granicach administracyjnych, ale co tam? Cała praca w ogóle wszystkich służb, u nas w Polsce tylko na apelach polega. Ale pytam? Co konkretnego robicie, oprócz wystawiania pojemników, gdzie niegdzie? Kasa misiu kasa, raz jesze podkreślam! Ale to głupie, nie? To co piszę.
      • zed.1 Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 23.09.10, 23:56
        chyba pierwszy raz sie z toba zgodze.
        • maxymus1 Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 00:12
          zed.1 napisał:

> chyba pierwszy raz sie z toba zgodze.
          A to miło mi bardzo, pozdrawiam.
          • Gość: mnietobawi Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.10, 00:16
            maxymus1 napisał:

> zed.1 napisał:
            >
            > > chyba pierwszy raz sie z toba zgodze.
            > A to miło mi bardzo, pozdrawiam.

Chwalił kretyn debila...
        • 1przeciwnik_glupoty ZED, mierna pijarówo UM 24.09.10, 00:27
          ZED, Ty się z każdym miernoto zgodzisz, kto napisze cokolwiek ściągającego odpowiedzialność z nieudaczników zatrudnionych w Urzędzie Miejskim.
          Najgłupsze wytłumaczenie Ci pasuje za sukces Krzystka i najgłupsze za tłumaczenie jego porażek...
          takich jak wart kopa ze stołka poziom odzysku surowców w mieście, sprzeczny z założeniami dokumentów wewnętrznych. Totalna porażka Krzystka, ale łatwo zwalić na mieszkańców. W kółko zwalasz gó...ane zarządzanie na złych mieszkańców, zostało Ci od czasu jak od psów chamie wyzywałeś.
    • ekoobywatel Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 08:34
      "Lwy" i "pędzące króliki" nie mają się czego obawiać - wiceminister środowiska zapowiada, że unijne kary za cały ten odpadowy bałagan klik zapłacą obywatele, którzy nie potrafili zmusić przez dziewięć lat swych urzędników do euro-programu naprawczego klik
      • Gość: Kassandra 300 tys e€ro dziennie kar może płacić Polska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.10, 09:07
        Za to, że nieudolni i skorumpowani urzędnicy przez lata nie potrafili wdrożyć euro-programu naprawczego dla odpadów i za to, że nieudolni i skorumpowani politycy nie potrafili zmusić urzędników do rzetelnej pracy - to Rzeczpospolita być może będzie płacić 300 tys. e€ro dziennie - nawet przez lata... klik
    • siciliano Nie dyskutować! Korzystać ze sprawdzonych metod 24.09.10, 09:10
      Nie dyskutować! Korzystać ze sprawdzonych metod
      - wystarczy jedna sesja rady miasta aby wprowdzić rozwiązania z Niemiec
      - odbiorcy śmieci powinni dostarczać worki do segregacji, natychmiast, bez konieczności fatygowania się do ich siedziby i podpisywania nowej umowy
    • akrzy Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 12:39
      1przeciwnik_glupoty napisał:

> Nie społeczeństwo trzeba edukować a wywalić na zbity pysk odpowiedzialnych za t
      > o, że przez 4 lata nic faktycznie nie zmieniło się w Szczecinie w zakresie segr
      > egacji odpadów. /.../

Dosadny komentarz, ale bardzo prawdziwy... SZA Szczecinska Zielona Alternatywa walczy o segregację u źródła i ekodomki - potzebujemy wsparcia wielu świadomych mieszkanców i instytucji (jesli takie istnieją) Pozdrawiam PRZECIWNIKA_GLUPOTY i zapraszam do nas www.ekosza.pl
      • akrzy Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 12:44
        cytuję: "Według ostatnich danych w Szczecinie selekcjonowanych jest około 6 procent opadów (średnia krajowa to 4 proc.). W Europie Zachodniej wskaźnik sięga 20 proc."
        No to trzeba mieć "WIEDZĘ" żeby takie brednie pisać... Skad panie Redaktorze szczecinskiej GW ma pan takie dane, bo ja wiem, że w starej Europie przecietna recyklingu to ok. 40 % a w niektorych krajach (Niemcy, Belgia, Austria) siega 70 % - wlaczajac w to oczywiscie odpady organiczne. Bardzo proszę o podanie źródła pana informacji na ten temat. Z poważaniem A.Krzyżański, SZA
        • swarozyc Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 12:45
          .. o Szwecji nie mowiac...
          • 1przeciwnik_glupoty Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 24.09.10, 18:13
            Pewnie dziennikarz posiadł tę wiedzę od wybitnego dyrektora, który przez 4 lata nic nie poprawił w odzysku surowców wtórnych w Szczecinie.
            • planetaegos Za śmieci zapłaci każdy 05.11.10, 00:17
              www.rp.pl/artykul/2,557782-Za-smieci-zaplaci-kazdy--.html

To nie wina ludzi.

To nie wina urzędników.

To jest/była wina systemu.

Zapraszam do lektury.
    • akrzy Spalać czy segregować - oto jest pytanie 25.09.10, 19:56
      Z innej dyskusji.. o red.Krasnickim "wybitnym" dziennikarzu GW:

"Autor: Gość: kiełbaska - Panie Kraśnicki - demagogia to Pana praca"
      • Gość: x Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 09:47
        Moim zdaniem problemow jest kilka:
        - platny wywoz segregowanych odpadow (surowce ktore mozna ponownie wykorzystac powinny byc dla nich przychodem)
        - prywatne firmy wyworzace odpady.

Przykladem jest Hiszpania, gdzie sa miejskie sluzby porzadkowe, na kazdej ulicy co -dziesiat metrow stoja kontenery do segregacji i na odpady komunalne, nie sa zamykane (podkreslam). Ta sama firma sprzata ulice i dba o zielen. Oplaty za odpady sa wliczane w podatek.
        • planetaegos Re: Spalać czy segregować - oto jest pytanie 04.10.10, 00:38
          Polska jest jednym z ostatnich państw w UE, w których w ten sposób nie rozwiązano problemu odpadów.
          W Polsce Gminy nie są właścicielami odpadów, dlatego mają ograniczony wpływ na to co się z nimi dzieje.
          Gdyby było inaczej, to system zbiórki odpadów mógłby wyglądać zupełnie inaczej.
          Na przykład tak jak w Holandii, Szwecji, czy Niemczech.
          • planetaegos LINK 05.11.10, 00:18
            www.rp.pl/artykul/2,557782-Za-smieci-zaplaci-kazdy--.html
            LINK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka